Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Детски градини  (Прочетена 11433 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« -: февруари 08, 2013, 05:05:06 »


Правя нова тема и за детските градини. Община Русе работи по проекти за две нови детски градини в Чародейка и Дружба. Едната по европейска програма, другата с пари от националния бюджет. Освен това приключи и ремонтът на ЦДГ Радост.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

« Последна редакция: февруари 08, 2013, 05:15:12 от Valentin_K » Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #1 -: февруари 08, 2013, 05:06:12 »

Подписаха договора за финансиране изграждането на нова детска градина в кв. "Чародейка"
19 Юли 2012

Зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, в присъствието на народния представител от 19-ти МИР Светлана Ангелова и на директора на Дирекция „Хуманитарни дейности” в Община Русе Ирена Петрова, подписа днес в МТСП договор за финансиране на проект СВЕТИЛНИК – СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ ЕДИНОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРАПЕВТИ И ИНСТИТУЦИИ ЗА ЛЕСНОДОСТЪПНИ НОВИ ИНТЕГРИРАНИ КОНСУЛТАЦИИ. Проектът е на стойност 1 600 000 лв. и се финансира със средства от Световната банка и Европейския социален фонд.

Основните дейности по проекта предвиждат:

1.   Изграждане на детска градина, в която се предлагат интегрирани услуги за деца и техните родители
2.   Изграждане и оборудване на здравна консултация за деца от 0 до 7-годишна възраст
3.   Разработване и въвеждане на интегрирани социални услуги за деца от 0-3 и 3-7 годишна възраст и техните семейства (фокус към социални групи в риск).

Новата детска градина ще бъде изградена в кв. „Чародейка”, а предвидените да бъдат разработени и въведени по проекта интегрирани социални услуги ще бъдат предлагани в още две ЦДГ на територията на Община Русе – ЦДГ „Радост” и ЦДГ „Слънце”.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #2 -: февруари 08, 2013, 05:06:57 »

100 деца ще събира новата детска градина в кв. "Чародейка - Г - юг"
16 Януари 2013

Специализираната детска градина за интегрирани услуги в кв. "Чародейка - Г - юг" ще бъде изградена от Община Русе. Вероятно първата копка ще бъде още тази година. Градината ще бъде разположена върху терен с площ 6 110 м2. Капацитетът на градината е 100 деца. Реализацията на строителството е по проект "Светилник - социално включване чрез единодействие на терапевти и институции за леснодостъпни нови интегрирани консултации".

Сградата ще бъде съставена от 2 корпуса - едноетажен и двуетажен, с обща площ 786.15 м2. РЗП ще бъде 1993.91 м2. На всеки етаж от двуетажния корпус ще бъдат разположени помещения за две детски градински групи. За всяка група са осигурени помещения за спалня и занималня с кът за хранене с площ 100. 9 м2, гардероб с площ 25.07 м2, санитарен възел с отделен такъв за инвалиди, кухненски офис за разливане на храна. Връзката между етажите ще става чрез стълбище и асансьор. В едноетажния корпус ще се обособи специализирана част за предоставяне на услуги. Там ще има специализирани медцински кабинети, специализирана зала за групови дейности, чакални, санитарни възли, вкл. отделен санитарен възел за инвалиди, служебни помещения за отдих и котелно помещение със стоманен воден котел на газ.

Сградата ще е разположена в северозападната част на имота. В двора ще се оформят пясъчници и перголи за 4 детски площадки.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #3 -: февруари 08, 2013, 05:07:37 »

С 1 млн. лева строят детска градина в "Дружба" 3
28 Януари 2013

1 млн. лева отделя правителството за строеж на нова детска градина в кв. „Дружба“ 3 в Русе, съобщи депутатката от ГЕРБ и зам.-председател на Социалната комисия в Парламента Светлна Ангелова. Средствата са част от гласуваните 30 млн. лв. от централния бюджет за основен ремонт и изграждане на детски ясли и детски градини в страната.С парите се цели преодоляване на проблемите в общини с недостиг на свободни места в детските заведения във връзка с въвеждането на задължителното обучение на пет- и шестгодишните деца.
Община Русе вече изпълнява проект за 1.6 млн. лева. Парите са за нова детска градина в кв. "Чародейка". В нея ще се предлагат интегрирани услуги за деца и техните родители, здравна консултация за деца до 7 години, и социални услуги за деца и семейства (с фокус към социални групи в риск). Интегрираните социални услуги ще бъдат предлагани в ЦДГ „Радост” и ЦДГ „Слънце”. Очаква се проектът да обхване поне 1200 родители и 1400 деца като преки получатели на услугите.
Активен

Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4812Профил Ел. поща
« Отговор #4 -: февруари 09, 2013, 02:30:24 »

То това добре, ама дано онези умници в Парламента не приемат идиотския закон, задължаващ родителите да дават децата си в детска градина още от 4-годишна възраст, иначе (законодателите) ще бъдат за бой. Да отделиш детето толкова отрано от семейната му среда, точно в тези най-критични за формирането на личността му години, означава да лишиш родителя от естественото му право да възпита детето си според своите убеждения и семейни традиции, а детето да бъде отглеждано и формирано като личност на принципа на "кравефермата", който не е много различен от уличното възпитание. С присъщата ми склонност към "конспиративно" мислене ще предположа, че тъкмо това е и целта. Дано да не мине... Grin
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #5 -: март 29, 2013, 01:09:05 »

Направиха първа копка за изграждане на нова детска градина в кв. "Чародейка", родителите на децата там няма да плащат такси
29 Март 2013Преди малко завърши официалната церемония по полагане първа копка за изграждане на нова детска градина в ж. к. "Чародейка" /до ОУ "Никола Обретенов"/. Това сториха зам. - министърът на труда и социалната политика Шалапатова, зам - кметът на Община Русе Иван Григоров, отец Марин, директорът на дирекция "Хуманитарни дейности" в общинска администрация - Русе Ирена Петрова, Пламен Нунев и гражданин от квартала. На събитието присъстваха още зам. - кметът Страхил Карапчански, Светлана Ангелова и представители на фирмата - изпълнител - "Дунав" АД, граждани от квартала.

Г-жа Шалапатова сподели пред присъстващите, че денят е празничен независимо от лошото време. По думите и, проектът за социално включване е изключително иновативен проект за предоставяне на услуги за деца от 0 до 7 години. Всички знаем, че основните умения на един човек се формират именно в тази възраст. Колкото по - добре се осъзнава и разбира от обществото и управлението на държавата динамиката на развитието на тези умения в децата от ранна възраст, толкова по - мъдро ще се въздейства за просперитета на цялата държава. Както носителят на Нобелова награда за икономика Джеймс Хекман посочва, единствено инвестициите, ориентирани към децата в предучилищна възраст имат възвръщаемост по - голяма от единица. Тя е особено голяма, когато се говори за деца в риск. Разходите за преодоляване на последствията, като разходите за преодоляване изоставянето на едно дете са много повече. В този смисъл зам. - министърът поздрави Община Русе за начинанието. Не бива да се допуска социалното изолиране на тези деца. "България помни това, че вие, в Русе, приехте децата на Могилино", заяви още г-жа Шалапатова. Грижата на Русе се засвидетелства за пореден път днес.

Пламен Нунев каза в словото си, че при новото управление на Община Русе се отделя особено внимание на големите квартали като "Дружба" и "Чародейка". Преди повече от месец бе открита рехабилитираната сграда на Основно училище "Никола Обретенов" наблизо. Миналата година се изградиха в района 2 от общо 25 нови детски площадки, а през тази са планирани 3 или 4 площадки. За днешното събитие той изказа благодарност и към Светлана Ангелова, с чието съдействие се реализира проекта. Г-н Нунев препоръча строителите да спазят сроковете на изпълнение.

Светлана Ангелова посочи, че целта на проекта е обхващане на децата от най - ранна възраст от социалнослаби семейства, деца в риск, деца от маргинализирани групи в образователната система. По този начин преди постъпването в първи клас ще се създадат предпоставки за по - лесно усвояване на учебното съдържание.

Строителството започва след подписан договор за финансиране с Министерството на труда и социалната политика по проект СВЕТИЛНИК – СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ ЧРЕЗ ЕДИНОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРАПЕВТИ И ИНСТИТУЦИИ ЗА ЛЕСНОДОСТЪПНИ НОВИ ИНТЕГРИРАНИ КОНСУЛТАЦИИ. Проектът е на стойност 1 600 000 лв. и се финансира със средства от Световната банка и Европейския социален фонд. Основните дейности по проекта предвиждат изграждане на детска градина, в която се предлагат интегрирани услуги за деца и техните родители, изграждане и оборудване на здравна консултация за деца от 0 до 7-годишна възраст, разработване и въвеждане на интегрирани социални услуги за деца от 0-3 и 3-7 годишна възраст и техните семейства (фокус към социални групи в риск).
Предвидените по проекта интегрирани социални услуги ще бъдат предлагани в още две ЦДГ на територията на Община Русе – ЦДГ „Радост” и ЦДГ „Слънце”.

Родителите на децата, които посещават детската градина, няма да заплащат такси.
Активен

Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3273Профил
« Отговор #6 -: септември 04, 2013, 08:52:51 »

Можем вече тук да постваме снимки на градината в Чародейка, както и да преместим вече качените. Започва строителство на нова градина и в Дружба 3:
http://www.ruseinfo.net/news_117275.html
Активен

Във форума се ражда истината.
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.106 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.019s, 2q)

Google e прегледал тази страница април 09, 2021, 12:18:20