Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русезнание и Образование / Education => Темата е започната от: deian в декември 07, 2010, 11:24:45Титла: Американска академия за изкуства отварят в Русе
Публикувано от: deian в декември 07, 2010, 11:24:45
Цитат
13.07.2010 Филиал на американския Карнеги Мелън университет ще бъде създаден в Русе и ще се нарича Академия по изящни изкуства. Това съобщи началникът на Военния клуб Огнян Жеков, цитиран от Дарик радио.
Идеята е новият университет да е надграждане на Американския семестър по театър, който се провежда в Русе. Там лекции четат известни американски професори.
Избрано е и мястото, където може да се помещава академията и това е в сградата на ул. "Отец Паисий" 5, където сега се намира механа "Чифлика". „Това е бившият търговски дом на търговеца Саркис Куюмджиян, построен през 1900 година. В шестте просторни зали на площ от 640 кв. м сега се помещава Европейският културен център“, обясниха авторите на проекта.
Саркис Куюмджиян бил баща на Дикран Куюмджиян, който по-късно става известен писател с псевдонима Майкъл Арлен. Според Жеков наследниците на фамилията нямат нищо против помещенията да се използват от студенти по изкуства.
http://www.monitor.bg/article?id=252101 (http://www.monitor.bg/article?id=252101)
Тази новина май сме я пропуснали, не знам дали още е актуална.


Титла: Re:Американска академия за изкуства отварят в Русе
Публикувано от: Valentin_K в декември 07, 2010, 11:30:06
Също така и филиал на френски университет има намерения да се открива в Русе. Само че не се знае кой е.

Цитат
Има заявка в Русе да има американски и френски филиал на висши учебни заведения

Днес областният управител Пламен Стоилов заяви в хода на пресконференция, че във висшето образование не бива да има монопол. Поради тази причина областният управител дава своята подкрепа за заявените. Още повече, че конкуренцията ражда качеството. За пример бе дадена област Велико Търново, където има 4 университета. Идеята е да има повече висши учебни заведения, за да се възстанови престижа на Русе. Споделени бяха и заявките за разкриване на филиали на френски университет, както и на американски театрален университет. По отношение на последното RuseInfo вече писа, тъй като тук инициативата е на началника на Военния клуб Огнян Жеков и доц. Александър Илиев.

http://www.ruseinfo.net/news_82924.html (http://"http://www.ruseinfo.net/news_82924.html")


Титла: Re:Американска академия за изкуства отварят в Русе
Публикувано от: Русчуклия в декември 07, 2010, 11:32:34
Май май :) Дaно е вярно. Колкото повече унивреситети има в един град, толкова повече млади хора. Градът става по-оживен и по-предпочитан. Справка София, Варна, Бургас, Пловдив. Трябва да ги настигаме :)