Страници: [1] 2 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Обсъждат се два варианта за интермодален терминал в Русе  (Прочетена 23488 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« -: февруари 18, 2007, 07:53:31 »


В предпроектна фаза на проучване е интермодалният терминал в Русе. Обсъждат се два основни варианта за реализация на проекта за изграждане на интермодален терминал в Русе. Единият е финансиране по Секторна оперативна програма Транспорт и Европейския фонд за регионално развитие, а другият е прилагане на схема на публично-частно партньорство. Съгласно Националната стратегия за развитие на инфраструктурата общата индикативна стойност на проекта възлиза на 11 милиона евро. Интермодалните терминали осъществяват най-важната връзка в една логистична верига, а именно, прехвърлянето на товари от един вид транспорт на друг. Целта е най-ефективното и екологосъобразно използване на транспорта.

С цел ускоряване на работа по изграждане на логистична транспортна връзка, на 22 март в Русе ще пристигне австрийска делегация начело с Ото Шветц, мениджър на европейския транспортен коридор №7 и председател на агенцията за транспорт и логистика “ТИНА” (Виена). Ще бъдат обсъдени перспективите за сътрудничество между Русе и Виена в осъществяването на проекта за изграждане на логистичен център в Русе.

По материали на: www.ruseinfo.net

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #1 -: март 13, 2009, 09:18:02 »

Малки стъпки по пътя към изграждане на Интермодалния терминал в Русе
13 Март 2009 18:03:20

Национална компания "Железопътна инфраструктура" /НКЖИ/ - София предприе действия, свързани с отпускане на техническа помощ за изграждането на интермодален терминал в Северен централен район за планиране на регионалното развитие в България – Русе. Предстои изготвяне на Проучване за оценка на потребностите и определяне на възможните местоположения на Интермодален терминал в Русе, финансов и икономически анализ на разходите и ползите. Ще се направи и идеен проект за изграждане на терминала в Русе. В тази връзка ще има и анализ на възможностите и изготвяне на стратегия за публично-частно партньорство за изграждане и функционирането му. Един от важните елементи и подготовката на тръжна стратегия и тръжна документация за провеждане на процедури за избор на Изпълнител на следващите дейности по изграждането на Интермодалния терминал в Русе. Ще се направи оценка на съответствието на всички части на инвестиционните проекти със съществените изисквания към строежите от проект „Техническа помощ за изграждането на интермодален терминал в Северен централен район за планиране на регионалното развитие в България – Русе”, както и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) по проекта.

1.3 милиона евро техническа помощ е одобрена за изграждане на интермодалния терминал в Русе по данни на Министерството на транспорта.

Източник:
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #2 -: март 13, 2009, 11:33:59 »

Дано да се получат нещата възможно най-бързо
Активен

equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #3 -: март 14, 2009, 12:21:29 »

Първата новина от 2007, сега 2009 тепърва ще правят проучвания дали ще стане...  Huh? Нищо ново около държавната инфраструктура...
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #4 -: август 16, 2009, 05:04:26 »

За терминала в Русе останаха два от осем участника
При отварянето на ценовите оферти по проекта за техническа помощ за интермодалния терминал в Русе на 4 август се оказа, че през ситото на комисията са преминали само две сдружения: обединение "Нет инженеринг", Италия - "Трансгео", България, с цена 2.8 млн. лв. и "Консултант за интермодален терминал Русе", състоящ се от "Иберинса", Испания, "Транссистем", България, "Геотехноинженеринг", България, с оферта 3.329 млн. лева.

След като всички кандидати бъдат уведомени за резултата, за всеки от тях започва да тече 10-дневен срок за обжалване. Щом той приключи, може със сигурност да бъде обявен крайният победител. По цената се предполага, че това ще е обединението между "Нет инженеринг", Италия, и "Трансгео", България, с цена от 2.8 млн. лева. Комисията изчаква законно установения срок за подаване на жалби.
За интермодалния терминал в Пловдив победител е "Нет инженеринг" (Италия) и "Трансгео" (България) с цена 2.4 млн. лева, казаха от Национална компания "Железопътна инфраструктура", възложител на проектите за интермодален транспорт. Срокът за обжалване изтече на 31 юли, казаха от жп компанията.

Тръжните документи за интермодалния терминал в Русе бяха отворени на 11 май, а тези за Пловдив - на 8 май. Интересът към Русе (осем компании и фирми) превиши този към терминала в Пловдив (шест участника).

Интересното е, че италианската компания "Нет инженеринг" изпълнява и другия проект за трансевропейската транспортна мрежа ТЕN-Т - възстановяване на проектните параметри на железопътната линия Русе - Варна. Там компанията играе заедно с "Еуротранспроджект". Проектите за интермодалните терминали в Русе и Пловдив и възстановяването на проектните показатели на жп линията Русе - Варна бяха одобрени през 2007 г. и са първите приети от Европейската комисия за финансиране по линия на TEN-T.
Източник: в."Строителство градът"   
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1279


Профил
« Отговор #5 -: февруари 12, 2010, 01:44:50 »

Изграждат корабно-претоварен комплекс в Русе

Проект за изграждане на комбиниран терминал по долното течение на река Дунав за претоварване на товари с по-високи потребителски качества, изискващи претоварване на закрито, претоварване на контейнери и на товарни автомобили ще разработва бившата Свободна зона - Русе.

Целта е подобряване на транспортните връзки между южните Балкани и Западноевропейските дунавски страни и превръщането на Русе - пресечната точка на VІІ и ІХ паневропейски транспортни коридори - в разпределителен център на суровини и товари за региона.

Комбинираният терминал ще бъде разположен на терен с обща площ от около 40000 м2. Предвижда се удължаване на съществуващата железопътна мрежа в СЗ-Русе до лимана и създаване на два коловоза с обща дължина 505 м.

Благодарение на ниските разходи за воден транспорт се гарантира бърз трансграничен ефект и с отдалечените страни. Създават се условия за разширяване на номенклатурата и обемите на търгуваните товари, които не са в състояние да понесат транспортните разходи на сухопътен транспорт. Намаляват се регламентираните и нерегламентирани разходи в резултат на избягване на преминаванията на сухопътните граници, характерни за страните от Централна и Източна Европа.

Източник: News.Ruse24.bg
Активен
MRC
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 69Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: февруари 09, 2011, 09:56:20 »


За съжаление проектът за интермодалния терминал в Русе изгуби финансирането си, защото процедурата на обжалване на избора на  изпълнител на проучването за него го забави и го доближи до крайния срок за разплащане - декември 2010 г.

http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1038058
Активен
mm201
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 67


Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: февруари 09, 2011, 11:39:14 »

И сега какво следва? Всичко от начало или...
Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 445Профил
« Отговор #8 -: февруари 10, 2011, 12:05:55 »

Да. В момента не е приоритет, и е заложен за периода 2014-2020 година
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 684


Профил
« Отговор #9 -: юни 25, 2015, 10:03:57 »

"Стартира най-големият проект в Русе

През 2017 г. ще започне изграждането на интермодалния терминал край Русе.

Това каза инж. Ивайло Денев от НК „Железопътна инфраструктура“ при представянето на проекта за оказване на техническа помощ при изграждането на съоръжението.

Извършени са необходимите предпроектни проучвания, подготвят се изготвянето на предварителен устройствен план и отчуждителните процедури, съобщи ruse-news.com."

http://ruse.dir.bg/news.php?id=19358019


"Интермодален терминал за над 43 млн. лева възражда стара русенска гара"

http://www.ruseinfo.net/news_140287.html
Активен
evgeni
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 63


Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: юни 25, 2015, 10:56:46 »

 Roll Eyes
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2720


Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: юни 25, 2015, 04:08:08 »

Аз доколкото разбрах, мястото е някъде до Монтюпе. И ако е така, то там е имало съоръжение от доста голям мащаб, построено в последните години на комунизма. За пореден път се оказва, че вместо да надграждаме, ние сриваме всичко до основи и почваме от нулата.
 
photo-zona.net/index.php?APP_ACTION=DISPLAY_IMAGE&ALBUM_ID=25365
« Последна редакция: юни 25, 2015, 04:10:23 от vesel » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 684


Профил
« Отговор #12 -: юли 02, 2015, 07:58:33 »

"Град Русе е част от Рейнско-дунавския коридор от основната Трансевропейската мрежа (TEN-T) и е включен като възлова интермодална точка в него. Русе принадлежи на VII и IX общоевропейски транспортни коридори, част от коридора ТРАСЕКА, свързващ Централна и Източна Европа със страните от Закавказието и Средна Азия, а оттам и Далечния изток. Това са част от предпоставките, за да бъде избран град Русе за местоположение на интермодален терминал. В резултат на тези обстоятелства Русе е определен като ключова интермодална точка в Стратегията за интегриране на българската железопътна инфраструктура в Европейската мрежа за интермодален транспорт."

http://gradat.bg/news/2015/06/29/2562771_intermodalniiat_terminal_v_ruse_moje_da_bude_izgraden/?ref=miniurl

Галерията под статията показва точно мястото на проекта.
Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 401Профил
« Отговор #13 -: август 16, 2017, 02:43:31 »

Правителството се отказа да строи Интермодален терминал в Русе
Цитат
Подадените документи за финансиране така и не са одобрени, затова и още миналата година стана ясно, че проектът вероятно ще отпадне за сметка на друг.

Обазалагам се , че е отпаднал за сметка на някой проект в Южна България.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2216


Профил WWW
« Отговор #14 -: август 16, 2017, 04:54:41 »

Позна - за ЖП връзката от София до Македония.
Активен
Страници: [1] 2 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.104 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.022s, 2q)

Google e прегледал тази страница април 28, 2021, 04:01:30