Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Инфраструктурни проекти / Infrastructure projects => Темата е започната от: dunav_rousse в март 12, 2008, 10:42:05Титла: ВиК
Публикувано от: dunav_rousse в март 12, 2008, 10:42:05
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=232858

Така започвам тази тема защото тази новина повеще ме притеснява отколкото радва. И най-вече думата копка?!?!?
Иска ми се да знам дали всички улици в Русе ще бъдат разбити и оставени после в полу асфалтово полу макадамово  покритие каквато е практикaта на ВиК. Или след това ще бъдат цялостно преасвалтирани в което честно да си призная не вярвам


Титла: Re: ВиК
Публикувано от: n00b в март 12, 2008, 11:01:14
Всъщност това не трябва да те плаши. Стига подизпълнителите да са кадърни.

По този проект ще бъдат преасфалтирани 35 километра улици, като старите тръби ще бъдат подменени. За това плаща ЕС. Ще бъдат преасфалтирани доста улици, които не са виждали ремонт от много години.

Започва модернизация на водоснабдяването в Русе

Консорциумът "Русе уотър съплай" спечели търга за разширение и ремонт на мрежата. В Русе за разширението и рехабилитацията на водоснабдителната и канализационна мрежа, за обновяването на магистралния водопровод и за възстановяване на разкопаните улици за две години ще бъдат инвестирани около 135 милиона лева. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски при подписване на договори за строителство и строителен надзор в рамките на  "Интегриран воден проект за Русе".

Договорите са на обща стойност близо 3, 9 милиона евро и се финансират в Русе по финансовия меморандум между Европейската комисия и България по програма ИСПА, заем от Европейската банка за възстановяване и развитие и българския държавен бюджет. Строителството ще започне още на 1 септември.

При откритата международна тръжна процедура за изпълнител на строителните работи по Лот 1 от  "Интегриран воден проект за Русе" е избран Консорциум „Rousse Water Supply and Sewerage Network”, в който влизат „OHL ZS” от Чехия и „Строителен предприемачески холдинг” от България, обяви заместник-министърът. Стойността на този договор, подписан днес в Русе, е 2, 5 милиона евро.

Чрез търг е избран за консултант при осъществяване на строителния надзор по Лот 1, Лот 2 и Лот 3 на проекта консорциумът „BCEOM French Engineering Consultants” от Франция и „Si Vi Em Consult” от България. С този консорциум са сключени и два отделни договора за строителен надзор по рехабилитацията и разширението на водоснабдителната и канализационна мрежа в Русе и по строителните работи по рехабилитацията на магистралния водопровод, което е Лот 3. Стойността на надзора по Лот 1 и Лот 2 е над 769 000 евро, за Лот 3 – близо 585 000 евро.

Същественото е, че чрез съдействие при проектирането от Министерството на регионалното развитие и благоустройството предстои обновяване на уличната мрежа след ремонтите на водопроводите в Русе за над 35 милиона лева, подчерта заместник-министър Димчо Михайлевски. Министреството ще осигури на община Русе около 400 000 лв. за изготвяне на проект за цялостна рехабилитация на настилките по улиците, по които ще се работи по дейностите на ВиК мрежата. Общата дължина на улиците, предмет на проекта, е 35 км и общината ще може да кандидатства с проекта по Оперативна програма “Регионално развитие” . Очаква се изпълнението на този проект да започне през май 2008 година.

При подписване на договорите в Русе присъстваха представители на Европейската комисия в България и на Европейската банка за възстановяване и развитие.Титла: Re: ВиК
Публикувано от: Orthodox в март 12, 2008, 11:41:47
Същественото е, че чрез съдействие при проектирането от Министерството на регионалното развитие и благоустройството предстои обновяване на уличната мрежа след ремонтите на водопроводите в Русе за над 35 милиона лева, подчерта заместник-министър Димчо Михайлевски. Министреството ще осигури на община Русе около 400 000 лв. за изготвяне на проект за цялостна рехабилитация на настилките по улиците, по които ще се работи по дейностите на ВиК мрежата. Общата дължина на улиците, предмет на проекта, е 35 км и общината ще може да кандидатства с проекта по Оперативна програма “Регионално развитие” . Очаква се изпълнението на този проект да започне през май 2008 година.

Грешка, но в много отношения твърде вярна - уви!... >:(


Титла: Re: ВиК
Публикувано от: dunav_rousse в март 13, 2008, 12:04:01
Да но осугуряват пари само за ПРОЕКТ!!!!


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юни 27, 2009, 06:54:41
Това е в пресечка на бул. Тутракан. Колектор "Чародейка"? \m/
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/25765-4/DSC01724.JPG)

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/25768-4/DSC01725.JPG)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в юни 28, 2009, 01:15:21
Ха, това на втората снимка Пухлево дере ли е? Долу в ниското след последните блокчета на захарната.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юни 28, 2009, 01:21:07
Там някъде се пада. Не знаех, че се казва Пухлево дере. Голяма мизерия по този бул. Тутракан.
Всъщност тук могат да се видят всички проекти от интегрирания воден проект по ИСПА:
Цитат
2.Открит канал "Пухлево дере";
http://www.vik-ruse.com/index.php?target=static&static_id=69


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в юни 28, 2009, 02:14:52
deian, тази снимка можеш да я пуснеш и в един друг форум заради онази "жица" подпряна със скования накриво колец  ;D
А що се отнася до мизерията, има много подобни места в града, където навремето са били обособени някакви промишлени зони. Понастоящем пустеещи територии.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 03, 2009, 09:02:54
„Водният проект по ИСПА пред провал”.
За това ни информира от първата си страница вестник „Утро”. Заради фатална грешка и чиновническо безхаберие зейва дупка от над 2 млн. евро. При положение, че крайният срок за завършването му е 10 февруари 2010 г., до момента са изпълнени само 5 % от от строителните работи. Най-големият проблем е кейовата стена и крайбрежният колектор, чийто срок за завършване е през юни следващата година, и без който няма как да бъде пусната в експлоатация. Още при проектно-сметната документация е бил направен грандиозен гаф с количествата бетон, откъдето лъса финансовата дупка в проекта. Вместо необходимите 30 000 кубика бетон били заложени едва 2000 кубика. Оказва се, че в Министерството на регионалното развитие са знаели за това, но заради риска да не се изложим пред Европейската комисия, че правим недопустими разходи, чиновници отказали да се търси финансиране по линия на непредвидените разходи по програмата. Едва вчера на среща в министерството било подготвено писмо, с което да се поискат необходимите средства от националния фонд на разплащателния орган по ИСПА.

Некадърността няма граници!
Доскоро се хвалеха, че кейовата стена върви добре. Ходих да видя - изобщо не върви добре. По-скоро е спряла на едно ниво. Има само кал и струпани бетонни блокове.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 08, 2009, 09:32:46
Работници по ИСПА: От май не сме получавали заплати. Нов гаф на Строителен холдинг по бул. „Туракан”, сега повторно разкопават. Покрай заплатите лъсна и друг проблем-водопроводът по бул. „Тутракан”. Оказва се, че веднъж тръбата вече е поставена и дори зарита до камък, а след проверката нанадзора сега се налага работата да почне отначало, защото слоят чакъл трябва да бъде 65 см. вместо положените 45 см.
 ::)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: ilko в юли 08, 2009, 12:55:21
Един чукан ,една брадва и един палач 8) ! Каква е заплатата или е на глави  8)??!! Бях писал в друга тема ,да се наеме шведска фирма .Ще се вкарат много нови технологии и ще е по евтино . Ползата ще е зашеметяваща . Тук виждате канал а багера/фандрома над изкопа 3 метра дълбок и широк ! Багера полага метални плочи и се движи по тях над канала . След това взема задната плоча ,слага си я отпред и се премества върху нея . Изсипва различни  чакъли за различните слоеве .Аз отдолу само трамбовам с един мини валек и загъвам тръбата с платнища . 2-2 човека работят в двата края едновременно ! Щрак/щрак 100 метра за 2 седмици !


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 09, 2009, 12:34:41
Проектантът по ИСПА: Холдингът умишлено оферира много ниски цени
Няма грешка в проектосметната документация на водния проект по ИСПА, проблемът е в офертата на изпълнителя, уточни пред "Утро" проектантът Христин Христов. За да спечели търга, избраният българо - чешки консорциум, в който партньори са чуждата "OHL ZS" и софийският Строително - предприемачески холдинг, умишлено са предложили много ниски цени, разкри специалистът.

В проектосметната документация, която е изготвена от общината и проверена на няколко нива, включително и от европейските ни партньори, кейовата стена е трябвало да бъде изградена от бетонни блокове, всеки по 10 тона. Реалната цена на бройка е 800 лева, а холдингът е оферирал нищожните 30 лева. За тази скромна сума не може да се плати само арматурата, да не говорим за калкулация на бетон, коментира проектантът, който е и авторски надзор на обекта.

При такова драстично разминаване от 2 млн. евро естествено е, че Строително - предприемачески холдинг бави с месеци строителството. От над 2 километра кейова стена до момента той е изградил само 30 метра. При това със съмнително качество. Дори с просто око се вижда, че стената е крива, а фугите между блоковете са недопустимо големи.

Час по - скоро договорът на Строителния холдинг трябва да бъде възложен на друг изпълнител, казва Христин Христов, който е убеден, че въпросната фирма няма капацитет да завърши строителството. Дори в момента гледката на обекта е показателна - седмина работници, много паркирани машини и дълга редица бетонни блокове, които чакат да бъдат наредени. Нивото на Дунав обаче се е покачило с над метър и няма как да се работи.

Както вече "Утро" писа, от година и половина проектанти, община и надзор многократно подават сигнали до МРРБ, но напразно. След толкова натрупани проблеми, "грешки" и опасността проектът да бъде провален единственото смислено обяснение за ситуацията е височайша протекция. Още при провеждането на търга.

Днес всички запознати с работата на фирмата са категорични, че тя е от онези кухи дружества, които нямат нито собствена техника, нито свои специалисти. Очевидно партньорството с чехите е било само камуфлаж. Строителният холдинг обаче успява да пребори на търга десетина фирми, сред които и немска компания с подизпълнител русенската "Трансстрой". Не мога да кажа как се случи така, че този холдинг спечели проекта по ИСПА, но е очевидно, че са "чантаджии", които не могат да се справят с обекта, коментира един от шефовете на русенското дружество Георги Генов. Той сподели, че за да компенсира голямото изоставане, изпълнителят се обърнал към "Транстрой" зо помощ. Щом видели цените им обаче, се отказали да ги привлекат за подизпълнители, макар че всички съоръжения по Дунава се дело точно на тази русенска фирма.
Източник:(http://www.ruseinfo.net/i/utro_logo.gif)

Хубаво я закъсахме. Кейова стена я има, я няма в следващите няколко години. И като цяло облагородяването долу на крайбрежната ивица заради това остава под голям въпрос.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в юли 09, 2009, 02:09:22
Да живеят другарите, които ни натресоха поредната фирма-фантом...еххх


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в юли 09, 2009, 08:12:26
Хммм... май, за да не се повтарят и занапред такива идиотизми, които ощетяват Русе и русенци, трябва след такива издънки виновният (или виновните) да търка наровете зад решетките, та следващите да си помислят дали ще излизат занапред с такива ориенталски уюни (сиреч - хитрини). Аман вече от този вреден балкански манталитет!  >:D


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: svilenrr в юли 09, 2009, 08:31:30
Дано новият ни премиер Бойко не мисли само за София, както непрестанно твърди, че ще бъде, а да оправи недоразуменията навсякъде  ;D.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 28, 2009, 11:04:52
Типично по ВиК-йски.
Прясно асфалтираната "Славейков" вече прокопана заради ВиК авария
http://www.ruseinfo.net/news_65167.html
 :o


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русчуклия в юли 28, 2009, 12:06:21
Ще ме извиняват, ама мамичката им да е.. >:D


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в юли 28, 2009, 06:32:59
Мдааа, особено неприятно е тъкмо за улица като Славейков, която десетилетия чакаше да бъде асфалтирана. Но ...нето на нечия мамичка е прекалено като мярка, понеже състоянието на ВиК мрежата е такова окаяно поради бездействието на предишното, социалистическо поколение водоканалджии. Просто поддръжката и обновяването на тръбите през късния социализъм е било доста занемарено, и сегашните зачестяващи аварии са плод тъкмо на това небрежно отношение към поддръжката и модернизацията на водопроводите и канализационните съоръжения. Неприятно, но факт - такива неприятни инциденти ще стават все по-често, защото явно голяма част от инфраструктурата е в края или след края на експлоатационния си срок. Не случайно съществува проект за обновяване на тези съоръжения, и то с частично европейско финансиране, обаче прави ли се нещо по него - не зная. Поне аз виждам засега само оправяне на спонтанни аварии тук и там при възникването им, което един Бог знае кога и къде ще бъде. Затова няма нищо чудно, че водата може да избие и под току-що положения асфалт на някоя улица. Като дойде моментът, проядената тръба се пробива, и хич не й пука какво има над нея...

Впрочем, за чест на ВиК Русе ще кажа, че работят на добро ниво в технологично отношение. Наскоро водата бликаше между паветата на Райко Даскалов (отдясно на Съдебната палата, до Часовника) и служителят на ВиК търсеше мястото на тръбите с професионален металотърсач и слушалки на ушите. Което спестява копаенето с налучкване, времето и труда, пък и разбиването на улицата. И трябва да се признае, че улицата е добре възстановена след ремонта - а все пак това не е прост асфалт, а прословутите жълти павета "Акционерно д-во Трудъ" от царско време...


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 29, 2009, 04:19:32
Цитат
Микротунелирането - за бул. "България" и кв. "Ялта"
По време на пресконференция днес директорът на ВиК - Русе Сава Савов отговори на питане на RuseInfo относно възможността да се положи колектора на Русе под кръговото движение до Дунав мост. Причината - завършилият там ремонт на пл. "Европа".

Там ще се използва способа микротунелиране. Българска фирма е направила същия тип колектор пред Ректората на СУ "Св. Климен Охридски". Седалището на фирмата е в Казанлък. Това е част от проекта за изграждане на пречиствателната станция. Вероятно в края на тази или началото на следващата година ще се извърши прокопаването. Способът става с помощта на машина. Тя изкопава определен диаметър /3 метра/. След това се "надява" обсадна тръба и постепенно с преместването и се полага тръбопровода.

Има идея, но за нея трябва да има още пари. Тя е заложена в плана за развитието на водоснабдяването в Русе за следващите 25 години. Идеята засяга кв. "Ялта". Там е извършено безумно презастрояване. Всички отпадни води в ниската част на квартала попадат в Жабешкото блато. Оттам ВиК - Русе ги изпомпва и ги пуска гравитачно до Руското консулство. Идеята е с микротунелиране да се направи колектор от "Ялта" до Дунава. Община Русе обаче трябва да поеме ангажимента си.

Без такъв план не може да се получи европейско финансиране.

Планът трябва да е готов през месец май 2010 година.
То оставаше и там да направят археологически разкопки както те си знаят!

Цитат
Нова цена на водата поиска ВиК - Русе - 1.90 лв. за 1м3 с канал
По време на пресконференция днес директорът на ВиК - Русе Сава Савов обяви, че новата поискана цена на водата основно е обусловена от ангажимента към Европейската банка. Нищо значимо не се е случило във фирмата във финансов план. Не са се увеличили значимо разходите по производствената дейност, нито заплатите. Миналата седмица само са освободени 5 души от работа. Постоянно се работи върху редуциране на състава чрез вътрешни пренасочвания на хората за заемане на длъжности, освобождавани от пенсионирани. Това няма да се отрази на работата на аварийните екипи.

Ако нямаше ангажимент към ЕБ е нямало да се иска нов ръст. Сегашната цена - 1.62 лева с таксата за канал и ДДС не позволява покриване на задълженията към ЕБ. Това е последната, четвърта стъпка, от ангажимента за повишение.

От догодина според бизнесплана няма да има повишение на цената според ангажиментите към ЕБ. Има заложени обаче 2 % за други разходи /4 ст./.
RuseInfo.

Ние сме добрите, ние нямаме нужда да вдигаме цената, но ЕБ ни задължава >:D


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: svilenrr в юли 29, 2009, 04:47:30
Поредните оправдания от монополисти  >:D. Това с микротунелиането е много добре. А защо не го използваха досега за улиците с новоположен асфалт а?  ??? Да не вземе да кажат после водата над 2 лв. щото ползваме нов метод за полагане на тръби обаче  :o.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в юли 30, 2009, 03:03:21
Цитат
Проблемът с разкопания асфалт на ул. "П. Р. Славейков" не бил породен от ВиК - Русе
Разкопаването на прясно асфалтираната улица "П. Р. Славейков" до бул. "Съединение" не било по вина на ВиК - Русе. Това обяви директорът на дружеството Сава Савов. По думите му спирателният кран на къщата в съседство трябвало да бъде откопан, защото върху него бил положен асфалт. Оказало се, че собственичката на къщата с проблема отишла в чужбина преди години и помолила фирмата да и спре водата. Така и станало. Тя се върнала преди седмици и поискала да и се пусне водата. Екипът на дружеството отишъл на място, но не могъл да намери крана. "Лично аз съм разпоредил да се среже асфалта. Не мога да оставя един европейски гражданин без вода", каза г-н Савов. И заяви, че настилката е възстановена почти идеално. И на практика е извършено качествено запълване на дупката. Обаче фирмата - изпълнител "Истър Инженеринг" заявява, че спирателните кранове по улицата са били маркирани от екип на ВиК преди асфалтирането. Там обаче нямало такъв кран, защото къщата била снабдена с вода от друго място.
http://www.ruseinfo.net/news_65257.html

Отбор волейболисти, които само си прехвърлят топката...


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в август 13, 2009, 01:14:55
Обещават да наваксат изоставането по водния проект на Русе
Рехабилитацията и разширението на канализационната мрежа на Русе могат да бъдат завършени до края на годината.

Това съобщават от пресцентъра на регионалното министерство. Според съобщението, до седмица МРРБ очаква да се направи кризисен план за продължаване на проекта за рехабилитация и разширение на канализационната мрежа на Русе. В министерството са отчели голямо изоставане в процеса на изпълнение на Лот 2, но от седмица работата по проекта била оптимизирана. Това докладвали на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев представители на всички страни, отговорни за реализацията на обекта.
Според представители на изпълнителя – „Строителен предприемачески холдинг” и на строителния надзор, ако се запази сегашното темпо на работа, изоставането щяло да бъде наваксано и проектът можело да бъде завършен до края на годината. Ако проектът не бъде завършен в срока, който е юли 2010 г., България е изправена пред опасността да трябва да връща 35,1 млн. евро. За закъснението изпълнителят се оправдава с разкопаването на много улици в Русе и с неосигурения достъп до площадката за колектора.
http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=24844


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в ноември 17, 2009, 10:30:20
Разкопаха новия асфалт на ул. "Александровска" заради Водния проект на Русе
(http://www.ruseinfo.net/news/images/111/PB170068.JPG)
Само преди година и няколко месеца бе положен нов асфалт по протежение на ул. "Александровска" - главната пешеходна артерия в Русе. Още в събота и неделя той бе изрязан на места, а от вчера там се копае усилено от тежка техника. Това се случва въпреки наличието на кметска заповед, забраняваща извършването на всякакви изкопни дейности, освен в случаите на аварии в есенно - зимния период. Забраната важи от 1 ноември тази година. Основният мотив е да не се създава неудобство за придвижване и на гражданите в града, още повече в централната част. Разбира се, важно е строителите да изпълнят ангажиментите по Водния проект, но наличието на кал и камъни по новия асфалт в района от паметника "Альоша" до ПГ по дървообработване е факт. И никой не чисти. Друг е въпросът и дали асфалтът ще бъде възстановен изцяло или пак ще "лъснат" поредните кръпки, както вече се случи по бул. "Придунавски" и по бул. "Тутракан". Но, все пак живеем в "най - европейския град на България"! /на снимката - какво се случва в района днес/
http://www.ruseinfo.net/news_68642.html
 :-[ :o


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в ноември 17, 2009, 11:15:59
Айде на бас, че няма да преасфалтират улицата. Някой трябва да забрани кърпенето въобще.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русчуклия в ноември 17, 2009, 06:03:06
е на това му се вика да сереш на метеното  :o


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в ноември 21, 2009, 09:36:17
Оф, то че ще се копае е ясно, нашенска работа  :o. Добре, че поне тръбите се поставят със сондажи през определени разстояния. Има друго интересно обаче, дали са сменени тръбите на ВиК в частта на главната, където наредиха павенцата?


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в ноември 21, 2009, 09:40:54
Хмм, ти представяш ли си там да започнат да копаят ::)
Иначе наистина не са разкопали цялата улица, има през определено разстояние трапове и оттам сондират улицата по дължина, а през траповете вкарват тръбите.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в ноември 21, 2009, 10:01:44
Мдааа, наистина е необходима цялостна визия за развитието на града и интегрирана координация на всичките аспекти на това развитие, където основна роля е логично да играе Общината. Но дали е така на практика? В някои случаи се получава нещо доста различно... >:(


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Митака в ноември 21, 2009, 11:40:59
Оф, то че ще се копае е ясно, нашенска работа  :o. Добре, че поне тръбите се поставят със сондажи през определени разстояния. Има друго интересно обаче, дали са сменени тръбите на ВиК в частта на главната, където наредиха павенцата?

Там ги подмениха преди 10-тина години. Сещам се как главната беше цялата в окопи и кал около година.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Valentin_K в ноември 22, 2009, 01:39:45
Ами като се замислите по-добре сега началото на годината да я свършат тая работа (ако има да се върши де). Няма да се различава особено от изгледа на площада по това време.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: ystoyanov в декември 19, 2009, 05:51:28
Искам да ви покажа снимки от строителството на Пречиствателна станция Русе.
 Ето  малко начална информация за обекта:
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=556431
http://www.vik-ruse.com/index.php?target=ispa&category_id=2

Подизпълнител на строителните работи е фирма Строител ООД- Русе.


Вляво е административната сграда на Пречиствателна станция, в центъра е аераторно отделение. Вдясно оранжевата сграда е  админ. сграда на строителя "Хохтиф" (Hochtief Construction AG Civil Engineering and Environmental), а фургоните са на подизпълнителя Строител ООД:
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/35999-1/Picture+186.jpg)

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36003-1/Picture+187.jpg)

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36006-1/Picture+188.jpg)

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36009-1/Picture+189.jpg)

Аераторно и зад него са цистерните на Безмитна зона Русе

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36012-1/Picture+190.jpg)

Всичките снимки в оригинален размер можете да видитев албума ми в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse+now/Prechistvatelna+stancia+Rousse/?g2_highlightId=36058
Титла: Re:ВиК
Публикувано от: ilko в декември 19, 2009, 06:18:42
А крановете какво строят , признавам си не се сещам ?


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: ystoyanov в декември 19, 2009, 06:20:45
Отляво на аерторното е хлораторно отд.
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36015-2/Picture+191.jpg)

Помпена станция
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36018-2/Picture+192.jpg)


Утаители (кръгове)
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36030-2/Picture+195.jpg)

отляво на утаителите има Биобасейн
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36036-2/Picture+197.jpg)

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36039-1/Picture+198.jpg)

Метан танковете.Метана ще се използва за производство на ел. енергия- за нуждите на самата Пречиствателна станция и за продажба
(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36051-1/Picture+205.jpg)

Зад крана е т. нар, кек- площадка, където ще се събира твърдите отпадъци, които ще се използват за наторяване.

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/36054-2/Picture+209.jpg)

Всичките снимки в оригинален размер можете да видитев албума ми в галерията:
http://ruselive.com/gallery/main.php/v/ystoyanov/Ruse+now/Prechistvatelna+stancia+Rousse/?g2_highlightId=36058


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: ystoyanov в декември 19, 2009, 06:28:09
А крановете какво строят , признавам си не се сещам ?
Ами всичко вече се строи с кранове, не само жилищните блокове. По- лесно и по удобно е. Крановете, дето са в близост до Дунав мост са на мястото, където колектора с отпадъчни води достига до пречиствателната станция.
Снимките са от 17 декември.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в декември 19, 2009, 08:53:47
Благодаря за разходката, до там едва ли бих отишъл ей така.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в февруари 12, 2010, 01:59:01
Цитат
Спор за пари спира проект по ИСПА
12 февруари 2010 / News.dir.bg
Немската фирма "Хохтиф" е спряла строежа на пречиствателната станция в Русе, която се финансира по програма ИСПА.
Това съобщи шефът на българския клон на фирмата Райнер Лаубшер пред вестник "24 часа".

"Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев отказва да ни плати фактури за дейности, които са признати", разказа той. Проектът е на обща стойност над 22 млн. евро и 80% от строителството е завършено. В същото време са платени само 50% от проекта, оплака се Лаубшер.
"Ако не завършим строителството до края на годината, България ще загуби тези 22 млн. евро", обясни мениджърът.

В регионалното министерство са представени фактури за 10,1 млн. евро и всички до една са изплатени, гарантираха обаче от ведомството на Плевнелиев.
Министерството засега задържа плащането на 1,012 млн. евро, защото има съмнения, че фирмата иска да вземе два пъти пари за едни и същи съоръжения.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: deian в август 26, 2010, 11:33:08
Цитат
Местят „Напоителни системи“ от Русе в Шумен?
Предвижда се русенското предприятие „Напоителни системи” да бъде обединено с клоновете в Шумен и Търговище, като управлението му бъде изместено в Шумен.

За това съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в Русе Александър Йорданов. В становище, разпространено до медиите, той обръща внимание, че русенският район е с най-много дунавски диги - 78 километра, с над 115 километра речни диги, а според предвиденото преструктуриране ще стане придатък на регион, който не е толкова развит в тази област.
От КНСБ настояват да се даде публичност на този план, изработен в началото на август и най-правилното решение за предприятието да се вземе от хората които наистина знаят как функционира то по региони.
http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=30358
 \m/


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2010, 11:33:34
Поредният удар срещу града ни, още една стъпка към затриването му от разни управленци, дето по неясни причини го недолюбват и винаги са го недолюбвали - и през соца, и досега. Защо бе, смотаняци, ЗАЩО?!?!?  >:D


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в август 26, 2010, 11:58:30
Ами....такава е политическата обстановка. Винаги с опозиционни кметове не стават нещата в тази държава.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в януари 05, 2011, 03:31:40
Спасиха водния проект на Русе
04 януари 2011 / News.dir.bg


Европейската комисия се съгласи да удължи с още 6 месеца интегрирания воден проект по програма ИСПА в Русе, съобщиха от общинската управа.
В противен случай България трябваше да връща 35,1 млн. евро безвъзмездна помощ на Брюксел, пише в. "Труд". Пълната рехабилитация на ВиК мрежата трябваше да завърши в края на м.г. Държавна комисия вече е приела изградените 22 км нови водопроводи и отклонения по улиците на крайдунавския град. Готови са магистралният водопровод и новата пречиствателна станция.

По Лот 2 работата ще продължи до лятото. Строителството включва доизграждането на кейова стена по Дунав, крайбрежен колектор, пречиствателна станция и колектор "Чародейка". Общата стойност на проекта е 46,8 млн. евро. От тях 35,1 млн. евро (75%) са безвъзмездна помощ от Европейската комисия, а 8,6 млн. евро (17%) са заем от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 3,1 млн. лв. (8%) са от държавния бюджет, като допълнително са осигурени още 10,937 млн. евро национално съфинансиране.

http://rousse.dir.bg/2011/01/04/news7712305.html (http://rousse.dir.bg/2011/01/04/news7712305.html)

Е, пак добре...


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Valentin_K в януари 05, 2011, 11:09:30
И сега награда - 50 стотинки по-скъпа вода от средата на годината.  :)

http://news.ruse24.bg/218063.html (http://news.ruse24.bg/218063.html)


Титла: Re: ВиК
Публикувано от: Valentin_K в януари 19, 2012, 07:52:34
Един въпрос. Винаги съм се чудел защо водния проект не обхваща самата канализация на Средна Кула и Долапите, а се оставя като отделен проект?

99 % напредък по Лот 2 на Водния проект на Русе

(http://www.ruseinfo.net/news/images/j/PB120023.JPG)

/на снимката - работата по полагане на бетонната настилка върху колектора на кейовата стена в Русе/ Напредъкът в изпълнението на Интегриран воден проект – Русе към 31 декември 2011 г. представи Дирекция «Европейски инфраструктурни проекти». Нейната работа е свързана с подготовката, изпълнението и контрола на инфраструктурни екологични проекти във Водния сектор, финансирани от Кохезионен фонд (Регламент 1164/94) / Програма ИСПА на Европейския съюз.

В края на декември премиерът Бойко Борисов откри официално пречиствателната стания на град Русе. Към 31 декември трябваше да бъде завършено строителството по Лот 2 от мащабния проект. Той касае рехабилитацията и разширението на канализационната мрежа.

 Договорът за строителство в рамките на Лот 2 е подписан на 09 януари 2008 г. с консорциум “Rousse water supply and sewerage network” - OHL ZS (Чехия) и Строителен и предприемачески холдинг (България). Стойността на договора е 12 359 392,21 ?.
 Изпълнението на договора по Лот 2 започна на 11 Февруари 2008;
 Допълнение № 1 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение със 180 дни до 9 Август 2010 г.
 Допълнение № 2 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение с 83 дни до 31 октомври 2010 г.
 Допълнение № 3 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение с 53 дни до 23 декември 2010 г. Стойността на договора е променена на 12 260 161,21 ?.
 Допълнение № 4 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение с 126 дни до 27 април 2011 г.
 Допълнение № 5 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение с 148 дни до 22 септември 2011 г.
 Допълнение № 6 към Договора за строителство на Лот 2 относно удължаване срока на изпълнение с 89 дни до 20 декември 2011 беше подписан въз основа аргументирано становище на Инженера.
 Допълнение № 7 към Договора за строителство на Лот 2 беше подписан на 09.12.2011 с оглед даване на възможност втората половина от задържаните пари да се платят срещу банкова гаранция.
 На 09.12.2011 г. е издаден от Инженера частичен Сертификат за приемане на работите за Уличната канализационна мрежа
 На 20.12.2011 е издаден и Сертификат за приемане на работите за останалите подобекти. Сертификатът съдържа забележки за отстраняване на дефекти и за довършване на оставащи работи като настилки и вертикална планировка.

Среден Физически Напредък към 31.12.2011 г. на Лот 2 по под-обекти:

Кейовата стена е завършена с изключение на вертикалната планировка в участъка на Зимовника. Остава и полагането на стоманобетоновата настилка. Крайбрежният колектор е напълно завършен по отношение полагането на тръби. Остават за довършване 3 бр. стоманобетонови шахти.
Колектор „Чародейка”:
• Открит канал – завършен.
• Колектор „Чародейка” Ш 2000 – напълно завършени строителни работи по полагане на тръбите. Има констатирани дефекти, които трябва да се отстранят по време на Периода за отстраняване на дефекти (DNP).
• Колектор „Чародейка” Ш 1200 – Напълно завършени строителни работи по полагане на тръбите. Има дефекти, които трябва да се отстранят по време на DNP.
• Дъждопреливник № 40 е завършен.
• Дъждопреливник № 41 е завършен.
• Дъждопреливник № 42 е завършен, остават малки обеми обратен насип.
• Дъждопреливник № 43 е завършен.
Улична канализация – Изградени са 4 680 м. Строителството е завършено.

В резултат от комплексния и мащабен характер на строително-монтажните работи, особено по компонентите Лот 2 и ПСОВ – Русе, се наложи аргументирано искане от страна на Управляващия орган по Кохезионен фонд (Регламент 1164/94) в МРРБ към Европейската комисия за удължаване на Финансовия меморандум до края на 2011 г. Искането за модификация на ФМ е подготвено и е изпратено на Европейската Комисия на 29 юли 2010 г. Официалното решение на ГД „Регионална политика” на ЕК за удължаване на Финансовия меморандум с 1 година е представено на българските институции на 05 август 2011 г.

http://www.ruseinfo.net/news_97001.html (http://www.ruseinfo.net/news_97001.html)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: JMM в януари 29, 2012, 11:00:28
" "Хохтийф" построи най-модерната пречиствателна станция в България.
...............
ПСОВ – Русе, е проектирана, оразмерена и изградена за 240 000 еквивалент жители на база прогнозни данни за 2030 г. "

http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1750382 (http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1750382)

Явно се предвижда градът да расте, независимо от сегашните негативни демографски тенденции, но как това би се случило е много любопитно.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в януари 29, 2012, 03:09:34
Ами той прирастът, освен естествен, може да бъде и механичен, сиреч от преселили се в града хора от други населени места, а в нашия случай има голяма вероятност са бъдат и от други държави, малко или много на юг от нашата... ;)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русенец в януари 29, 2012, 04:02:38
Ако прогнозните данни са от 1975 г., нищо чудно да са за 240 000 жители. ;)

Ортодокс, ти все още ли бълнуваш инвазия от юг? Не виждаш ли, че никой не иска да живее в България, от 5 години сме в ЕС, но даже емигранти не идват (не че ми трябват). Единствените хора, които ще станат повече за в бъдеще и сега си живеят тук, в някои квартали, но дори и те бягат напоследък...


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в януари 29, 2012, 07:04:38
О, за тези дай Боже да се изнесат до последната бройка, ама няма да стане... Колкото пък до това, че никой не искал да живее тук - то ще е, докато това "тук" все още се нарича България. А това не се очертава да е за много дълго още. После ще е нещо друго и онези, дето ще дойдат, ще дойдат вече в своя си земя. Но по този въпрос съм казвал и друг път - сега на мнозина им изглежда налудничаво, но е въпрос на време и когато стане (ако все още сме живи и сме тук), пак ще говорим...

Нейсе, запуши я, както беше рекъл бай ти Ганю... ;)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в януари 30, 2012, 11:44:37
Тази малоумна държава заслужава да бъде закрита. Следейки темата за магистрала Хемус, която няма да бъде магистрала, защото нямало пари. В същото време ще се наринат 1 милиард евро за да може Струма да мине през 13-километров тунел с магистрални габарити, заради това че минава през зона от НАТУРА-2000. И в същото време се наливат 12 милиона за да се мести пленарна зала от НС в бившия партиен дом и се въртят някакви сметки за не знам колко милиона за нов национален стадион. Имам чувството че от 20 години насам цяла Северна България е нетен донор на някакви малоумни цигани. 4 (!!!) магистрали се правят на юг от Стара Планина, но една единствена на север излиза неоправдан лукс. При това 2.5 милиона души плащат винетки за да финансират този масраф. Мен ме е срам от тази държава.

Друга държава да беше, повече пари щеше да налее за региона. Заслужават да спрат да им се плащат данъци и да сложат едни КПП-та да събират такси като минават, поне за да може да си оправим скапаните пътища. Същата история като с таксите на Дунав Мост - НАПИ си събира по няколко милиона годишно, за няколко години хвърлиха 60-70 хиляди за ремонт и останалото по предназначение, което предполагам включва безумните ремонти на Батко и Братко и държавното съфинансиране на Тракия за Трейс и фирмите на Черепа.

Е, мен ме е срам че съм българин, честно. Това е циганска,паразитираща държава.

P.S по ирония на съдбата малоумното правителство първо обяви, че ще търси финансиране за Хемус по дунавската стратегия. После отклони 136 милиона евро от въпросната, за да финансира метрото до летище София. И сега обясняват как нямало пари за Хемус. Олигофрени!


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русенец в януари 31, 2012, 12:30:50
Отдавна съм забелязал, че Южна България се толерира всячески за сметка на Северна. То си личи и по развитието де - преди 100 години Лом, Видин, Враца, Плевен, Габрово, Шумен, Силистра и разбира се Русе са били процъфтяващи градове, сега всичко е леш!  >:(


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Flying spur в февруари 06, 2012, 05:00:24
Вече и Варна ..


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в февруари 07, 2012, 09:58:07
Аз не виждам нищо нормално в това да плащаш за винетки същите пари като на юг от Балкана и да  не се инвестират никакви пари. Цялото магистрално строителство 2007-2020 (планирано и изградено) в Северна България е 8 километра до Шумен и още толкова планирани от Яна до София. Всичко 35 милиона евро за 13 години. В южна България се инвестират над 40 (!!!) пъти повече държавни пари за магистрали за същият период. И познай кой плаща масрафа. Това със скоростният път е пълна подигравка, ъпгрейдната хранилка за катаджии с ограничения от 60км/ч за всеки бунак, който си направи крайпътно кръчме. И щели видиш ли някой ден да го разширят до магистрала. Това няма да стане никога. Просто не виждам как ще срутят всички надлези примерно заради аварийните ленти.

Апропо, виновни са всички областни управители и кметове в района защото са п***ки и не искат да разлютят големия шеф. Поради тази причина се надявам сегашното правителство да не изкара втори мандат и всички планове за инфраструктурно строителство сериозно да се преосмислят. Тъпакът Плевнелиев ти говори за това колко важно било да нямало изоставане на регионите, как бил издействал европейско финансиране за Хемус и блабла глупости. В момента в който стана президент, всичко се забрави.

Плевен, Търново, Русе, Шумен, Варна очевидно са отписани от тъпата държава. Единствено се радвам, че Букурещ е близо до Русе, защото ползваме поне летището им и като си направят магистралата, ще ползваме и нея до Европа. Да го духат тъпанарите в София. Срам ме е от тази държава.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Flying spur в февруари 07, 2012, 11:38:48
Подкрепям!


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в декември 09, 2012, 09:17:23
Тези дни влязох в сайта на ВиК - Русе, за да видя как става пращането на показанията на водомерите по Интернет. Е, удобно е направено, но в случая думата ми е за друго. Като разгледах сайта, попаднах на кратка история на водоснабдяването на града ни от преди повече от 2 века до наши дни. Мисля, че поне за част от форумците ще е интересно да прочетат тези сведения, затова ги поствам тук.

1795 г. - По това време Русчук се управлява от Тръстениклизаде Исмаил ага. Период, през който градът ни се е славел като най-процъфтяващия търговски център по Дунав. Тогава турският владетел е предприел подмяна на водопроводната система. Векове наред водоснабдяването на селището се осъществява от кладенци и от река Дунав, но с разрастването на града наличните кладенци не са в състояние да задоволят нуждите от питейна вода. Първите стъпки за осигуряване на централно водоснабдяване са направени не по-късно от втората половина на 17 век от Джан Арслан паша, който предоставя приходите от 14 дюкяна за поддържане на градските чешми. Като продължение на неговия пример, в началото на 19 век Тръстениклизаде изгражда цялостна водоснабдителна система, която се захранва с вода от местността Извор дере, разположена югозападно от Русе. Водата е довеждана до градската територия с глинен водопровод, чието трасе е запазено и до днес. Водопроводът захранва 48 непрекъснато течащи чешми и три шадравана. Чешмите, разположени равномерно на територията на целия град, са павилионен тип, изградени от камък, с пластични украси и дарителски надписи. За поддържане изправността на водоснабдителната система Исмаил ага основава вакъф. В него подробно е описана волята на Тръстениклизаде Исмаил, който доброволно отделя от личните си имоти с условие да се дават под наем, а от приходите да се изплащат възнаграждения на служителите и да се поддържат чешмите.

1805 г. — За първи път по заповед на местен турски феодал била докарана изворна вода в Русе от местността “Извордере” край жк.”Средна кула”.

1873 г. — По време на следващия управител на града било решено да се докара изворна вода около 300 м3 на денонощие от местността “Батмиша” — Образцов чифлик, поради намаляването на водата от “Извордере”.

1891 г. — Анонимното дружество на Порфирните кариери в Сент Рашел, Франция, разработва проект за снабдяването на града с вода от р. Дунав.

1900 г. — На 10 февруари Общината отдава водоснабдяването на града на търг с концесия. Водоизточникът трябвало да бъде с дебит 4000 м3 вода и да не бъде по-далеч от 5 км. от града. Този опит също пропада.

1905 г. — Техническа комисия изпраща Мемоар до русенския Градско-общински съвет, в който задълбочено се проследяват досегашните безуспешни опити да се водоснабди Русе и се разглежда сегашното плачевно състояние. Обобщават се досегашните проучвания и комисията стига до извода, че за Русе основен водоизточник трябва да бъде р.Дунав.

1909 г. — Извършват се сондажни проучвания на остров “Матей” и се открива изобилие от водни запаси.

1910 г. — През м. януари Общината отдава на търг направата на резервоар и градска тръбна мрежа за водоснабдяването на Русе.

1925 г. — За първи път в Русе се подава вода от помпена станция “Цветница” — 2400 м3 в денонощие и с това се слага началото на модерното водоснабдяване на града.

1932 г. — За пръв път във водоснабдителната практика е въведено ново каптажно съоръжение — кладенец с хоризонтални дренажни тръби при ПС “Първи подем”, край с.Сливо поле и ПС “Втори подем” край Русе.

1948 г. — На 18 април приключва подземното строителство в ПС “Цветница” като са изградени нова шахта, тунелна галерия и нови кладенци. Такова, с малки изменения, то се запазва и до днес.

1954 г.— Министерският съвет възлага задача на Министерството на комуналното стопанство и благоустройство да извърши основно проучване на водоизточниците и изготви цялостен проект за водоснабдяването на Русе. Извършват се проучвания на терасата на р. Дунав източно от с. Сандрово до с. Ряхово и се установява, че наличната вода може да задоволява нуждите на Русе и още 27 села около града. За изграждане на водоизточника се предлагат три варианта. Първият предвиждал това да стане чрез 40 единични шахтови кладенци, вторият — чрез 30 сифонни кладенци, а третият, който в крайна сметка е реализиран — чрез три кладенци тип “Раней” и три водопровода с диаметър Ф 546 мм., по които да се подават 800 л/сек. вода.

1957 г. — На 1 януари в Русе е създадена дирекция “Водоснабдяване”, която започва да стопанисва всички водоснабдявания, заедно с помпените станции и техните съоръжения на територията на окръга без тази в града.

1959 г. — Пуск на водоснабдителна система Сливо поле — Русе.

1960 г. — По решение на ИК на ОНС помпена станция “Цветница” се предава за експлоатация от СП “Комунални услуги” на дирекция “Водоснабдяване”. Дирекцията е натоварена и с експлоатацията и поддържането на водопроводната и канализационната мрежа на града, както и събирането на таксите “Вода — канал”. С това дирекция “Водоснабдяване” обхваща цялостната водоснабдителна и водоексплоатационна дейност в Русенски окръг и се превръща в крупно стопанско предприятие. На 21 май влиза в експлоатация първият у нас кладенец тип “Раней”.

1961 г. — На 1 януари излиза Указ на Министерския съвет, с който юридически се утвърждава прерастването на окръжните дирекции “Водоснабдяване” в държавни предприятия на стопанска сметка.

1969 г. — Въведени са в експлоатация 13 помпени агрегата на ПС “Първи” и “Втори подем” с мощност 3570 квч. и дебит 700 л/сек., с което градът вече е напълно задоволен с вода.

1970 г. — Влиза в действие първата в страната диспечерска система за управление на водоснабдителната система на Русе.

1985 г. — Създава се музей на водоснабдяването на ПС “Цветница”

1997 г. - С Решение № 1097 / 26.04.1997г. на Министерския съвет на Република България за прехвърляне на Дружествени дялове на общините и Решение № 1002 от 16.04.1997г. на РОС е преобразувано дружеството във "Водоснбдяване и канализация" ООД гр.Русе със съдружници държавата /МРРБ/ и общините - Русе, Сливо поле, Ветово, Иваново, Две могили, Борово, Бяла и Ценово.

Източник: http://www.vik-ruse.com/index.php?target=static&static_id=13 (http://www.vik-ruse.com/index.php?target=static&static_id=13)

Забелязвате, че тази фактология обогатява списъка на първите места на Русе с още три събития (маркирани с червено), макар и в една по-тясноспециална област като водоснабдяването.

За интересуващите се от техническата страна на нещата ще добавя сведение от сайта на Българската асоциация по подземни води относно особеностите на кладенците тип "Раней".

Лъчевите кладенци, известни още като кладенци тип "Раней", представляват шахта, от която излизат няколко (обикновено 6 - 12) хоризонтални дренажни лъча. Тези лъчи се прокарват чрез сондиране от шахтата и се оборудват с филтри, подобно на вертикалните сондажни кладенци. Използват се при плитко залягане на подземните води (до 20 - 30 m) и висока пропускливост на зърнестите геоложки материали.

Лъчевите кладенци се изграждат в близост до реки или други повърхностни водоеми, от които може да се разчита на интензивно подхранване. При такива условия, дебитът на един такъв кладенец може да бъде от порядъка на 200 - 300 l/s и повече.

Източник: http://bgapv.com/wells.php (http://bgapv.com/wells.php)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2013, 02:05:21
Кабинетът дава 289 000 лв. за ВиК на Русе
16:48  |  11 декември 2013

Правителството ще подпомогне изпълнението на голям инвестиционен проект в Русе. За целта ще предостави 289 620 лева за общинската ВиК структура, свързан с бъдещ завод за авточасти.


Правителството одобри проекта на договор с община Русе за финансиране на изграждането на елементи на общинската ВиК-структура - уличен канал, отвеждащ отпадните води от имота, върху който ще се изгражда завод за производство на електронни и механични части за автомобилната индустрия, до най-близката ревизионна шахта от канализационната мрежа на Индустриалния парк - Русе.

Правителството предостави 289 620 лв. от бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката, което е стойността на необходимите строително-монтажни работи.

Одобрен беше и проект на договор с "ВИТТЕ Аутомотив България" ЕООД за строителството на завода, съобщи пресслужбата на кабинета.

Проектът на дружеството е сертифициран като инвестиция, клас "А". Нейната стойност е 7,51 млн. лв., като до момента са вложени над 2 млн. лева. От компанията очакват реалните вложения да надхвърлят 10 млн. лева.

Срокът за изграждането на завода е октомври 2015 г. Проектът предвижда във високотехнологичното предприятие до новия индустриален парк в Русе да се извършват инженеринг, производство и логистика на затварящи и заключващи електронни и механични системи.

Ще се сглобяват изделията на "ВИТТЕ Аутомотив", ще функционира център за изследване и развитие на производството на електронни, електромеханични и механични части за автомобили и логистичен център за обслужване на специализираните пазари в Унгария, Румъния, Турция и Сърбия. С реализацията на проекта ще бъдат създадени нови 232 работни места, като трудовите възнаграждения ще бъдат по-високи от средното за страната в тази икономическа дейност.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=15727657 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=15727657)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в януари 28, 2014, 05:50:17
Неприятна новина относно важен инфраструктурен проект, касаещ два русенски квартала. Парите ги няма. Кметът получава "другарски" съвет да не сключва договори с фирми изпълнителки  >:D

Цитат
Изграждането на канализацията на кв. Средна Кула и кв. Долапите може и да не се осъществи, въпреки добрата подготовка
http://www.ruseinfo.net/news_122906.html (http://www.ruseinfo.net/news_122906.html)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в март 04, 2014, 10:55:42
Русенци от кв. Средна Кула и кв. Долапите протестират, посредством блокиране на пътя за Бяла. Дано успеят да се преборят.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: mart0s в март 05, 2014, 05:03:59
Продължаваме и днес! https://www.facebook.com/events/841595059199664/?ref=25 (https://www.facebook.com/events/841595059199664/?ref=25)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в март 05, 2014, 11:07:09
Някакво прехвърляне на горещия картоф между кмет и министерство се оформя.
http://www.ruseinfo.net/news_124275.html (http://www.ruseinfo.net/news_124275.html)Титла: Re:ВиК
Публикувано от: SKCH в март 11, 2014, 04:41:12
Сега всички БКП агитатори с чиста съвест могат да кажат, че ако кметът беше от БКП, това нямаше да се случи... Министерството се държи доста недостойно в случая, в крайна сметка общината има избран изпълнител и график, МОСВ казва, че няма пари уж.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в март 11, 2014, 05:18:33
Не мисля че има значение - за тоя проект имаше и осигурено финансиране от ЕС, и готов проект като за две години не-БКП управата не си мръдна пръста, изтървайки всички срокове. Защо това е така, не ми се иска да коментирам слухове, но горното е факт.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в ноември 18, 2015, 11:39:13
Неподходящ момент за ремонт са избрали ВиК, като се има предвид, че в момента кръговото е затворено  :-X

Цитат
Поради зачестили аварии ВиК - Русе ще предприеме аварийна подмяна на уличен водопровод, в участъка от кръстовището на улици Згориград и Шипка по улица Згориград до ул. Петрохан. Водопроводът е Ф 300мм – главен клон на висока зона и осигурява вода на абонатите в кварталите Родина, Здравец и Здравец изток. По време на ремонтните работи, които ще започнат на 20.11.2015г. абонатите ще имат вода. При направа на връзките със стария водопровод, това ще бъде съобщавано своевременно. Извиняваме се за неудобствата, които ще причиним, свързани с нарушеното водоподаване и временната организация на движението.

http://www.ruseinfo.net/news_144457.html (http://www.ruseinfo.net/news_144457.html)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Orthodox в ноември 19, 2015, 12:21:51
И все пак е по-добре, отколкото да се чака времето, "когато сняг забръска"...

Като ще е гарга, рошава да е! Като ще са ремонти и затруднения в движението, поне да са големи - все някак ще ги изтърпим, че после да ни е мирна главата... 8)


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русчуклия в януари 31, 2020, 03:56:44
Явно е дошло време да изтупаме от прахта и тази тема. ЕБВР отпуска 8.7 млн. евро за ВиК инфраструктурата на Русе: "Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe EБBP oтпycĸa зaeм oт 8.7 млн. eвpo нa BиK дpyжecтвoтo в Pyce, ĸoйтo вĸлючвa 5.9 млн. eвpo финaнcиpaнe oт бaнĸaтa и 2.8 млн. eвpo oт Eвpoпeйcĸитe cтpyĸтypни и инвecтициoнни фoндoвe. Cpeдcтвaтa щe бъдaт изпoлзвaни зa pexaбилитaция нa 63 ĸм вoдoпpoвoди, изгpaждaнe нa 40 ĸм ĸaнaлизaция и 5.5 ĸм мaгиcтpaлeн вoдoпpoвoд мeждy гpaд Cливo пoлe и ceлo Бopиcoвo. Инвecтициятa щe нaмaли вoдoзaгyбитe и щe ocигypи cвъpзвaнe ĸъм ĸaнaлизaциятa и пpeчиcтвaнe нa oтпaдъчни вoди зa 27 xил. дyши."

Няма да се очудя ако някои от новоасфалтираните улици станат жертва на това финансиране. Вече на няколко от тях се натъкнах на сериозни изкопни дейности.

https://gradat.bg/infrastruktura/ebvr-otpuska-87-mln-evro-za-vik-infrastrukturata-na-ruseТитла: Re:ВиК
Публикувано от: vesel в януари 31, 2020, 06:44:19
Къде си видял да копат?

Да почват "Чипровци", "Рига", "Калоян" и подобните им изкорубени улици, че не се трае вече.
"Долапите" и Средна кула" най-сетне ще минат в цивилизацията  :D


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: Русчуклия в февруари 01, 2020, 10:53:36
На "Котовск" има изкоп, вчера минах пак по една новоасфалтирана улица с изкоп на нея, но не се сещам къде беше точно. Намират се "добри" примери.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: SKCH в февруари 03, 2020, 07:32:26
И на тоя фон, от ВиК дружествата в големите градове, русенското е с най-малко загуби. Просто е нереално какво става в Добрич или Шумен с над 80% загуби по мрежата.


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: n00b в февруари 03, 2020, 08:59:15
На мен ми е много интересно какво влиза като "загуби", например водата за ромската махала влиза ли в тази графа, разни кражби и те ли се водят "загуби".


Титла: Re:ВиК
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 22, 2020, 03:13:26
Защо ли мисля че държавен мега холдинг във ВиК сектора е трагична идея. Няма нито едно държавно предприятие което да си върши работата.

https://bit.ly/35PKFLE