28 юли 08

Увеличението на цените на жилищните имоти в страната от началото на юли до края на 2008 г. ще бъде между 8 и 15%, прогнозират в наскоро публикувания си обзор експертите от Национална компания за недвижими имоти „Форос”. Обемът на предлаганите за продажба жилища в някои райони на страната ще се доближи в голяма степен до реалното платежоспособно търсене.

През останалата част от годината търсенето в страната ще се запази стабилно, като ще има по-голям интерес към комплекси от затворен и полузатворен тип, предвиждат те. Според анализаторите от „Форос”, масовият интерес ще остане насочен към периферните райони на градовете, поради по-ниските цени на имотите.

 

 

ТЪРСЕНЕ

През изминалото първо полугодие най-търсени остават двустайните жилища, но се наблюдава засилен интерес към тристайните и четиристайните. При новото строителство предпочитани са  имоти, които да имат поне Акт 14, т.е. в кратък срок предстои да бъдат завършени. Все по-рядко се купуват жилища „на зелено“.

Непрекъснато нарастващ брой клиенти се ориентира към апартаменти в затворен тип комплекси, които изкушават с множеството си удобства –магазини, спортни съоръжения, паркинги, зелени площи.

Масовото търсене е особено активно в периферните райони на градовете, поради значително по-ниските цени на имотите там. Подобна е и ситуацията в Русе, където търсенето е съсредоточено главно в крайните квартали на града, заключават от агенция „Форос”.

Средното време за търсене и покупка на жилищен имот през периода е между един и три месеца. Около 65 % от търсенето е с цел постоянно живеене, а останалите 35 % от сделките се сключват с инвестиционни намерения.

 

 

ПРЕДЛАГАНЕ

През първата половина на 2008 г. г към наличното предлагане на територията на страната се добави голямо количество новопостроени жилищни площи, което е своеобразно продължение на започналата преди няколко години тенденция за непрекъснато увеличаване на  строителната активност в жилищния сектор.

През 2007 г. в България са изградени 18 864 жилища с площ 1521 210 кв.м. Най-голям брой жилища са построени в района на Бургас – 5 158 (400 859 кв.м), Варна – 3 471(317 908 кв.м) и София град – 3 431 (239 507 кв.м). Макар Русе да не е в призовата тройка и той изживява своето строително Възраждане. Освен станалите емблематични за града пет новостроящи се мола, десетки жилищни кооперации израстват там, където доскоро стари къщи са дремели десетилетия.

 

ЦЕНИ

От началото на годината до края на юни жилищата у нас са поскъпнали средно с 12 на сто. Цените на жилищата остават без драстични изменения, отбелязват от компанията. През първото полугодие най-съществено е увеличението в Русе – 24,30%, като скокът на новото строителство тук е най-голям в страната – 25,67%. Цените на апартаментите в някои части на крайдунавския град вече доближават тези в София и Варна. Средното поскъпване в София е 9,06%, докато в Бургас -5,97% и във Варна – 6,96% повишението е по-слабо. В Пловдив е регистриран ръст от 19,38%, а във Велико Търново – 12,59%.

 

 

НАЕМИ

Пазарът на наеми също отбелязва възходящо развитие, но в сравнение с предходния период динамиката е по-слаба. Най-значително е увеличението в столицата, където наемите на апартаментите са се повишили средно с 18,98%, а на къщите – с 16,10%.

През първата половина на година в по-голямата част от градовете се регистрира значително увеличение на предлагането на жилища под наем. Все по-често се появяват качествени апартаменти в нови или поддържани сгради. Със средно нарастване от 2,99% по този показател, Русе отстъпва на София, Велико Търново и Бургас.

Според данните на компанията доходността на жилищните имоти в България към края на юни е 5,67%, като стойността отговаря на средното ниво за Европа. В София доходността е в размер на 5,65%, а най-висока е стойността във Велико Търново – 8,60%.

Очакванията за високи печалби стимулираха инвеститори и строителни предприемачи да насочат значителни средства в реализирането на нови жилищни проекти. Като следствие от това, цените на парцелите за строителство нараснаха в пъти, повиши се и процентът на обезщетение за собствениците на терените. Конкуренцията между банките доведе до значително развитие на кредитната система, в следствие на което условията за кредитиране станаха достатъчно атрактивни, както за купувачите на жилища, така и за строителните предприемачи. Закономерно нарасна броят на строителните предприемачи, които се включват в „надпреварата” за клиенти без да се съобразят с реалната платежоспособност на потенциалните си купувачи.

 

 

 

Вилиана Молнар

 

 

 

 

В началото на седмицата от Националния статистически институт /НСИ/ съобщиха, че през второто тримесечие на 2008 г., общото поскъпване на жилищата в страната е само 5.9%, като в един областен град – Търговище, дори има намаляване на цените с 2.9%.

Център

Средни цени Русе - Център

Спад в цените на апартаментите у нас не е имало от 2003 г., а до края на 2007 г. поскъпването им в рамките на едно тримесечие не е падало под 10%. По данни на НСИ в София и Варна поскъпването през месеците април-юни е повече от незначително – съответно 5.4% и 1.8%.

Русе, който традиционно бе водач в ценовата листа през последните тримесечия, бележи скок на цените с едва 1% през второто тримесечие. Според НСИ, средните цени за кв.м  жилищна площ тук са били 1 749.17 лв. срещу 1 732 лв. за  предишния период.

До голяма степен значителното забавяне на ръста на цените на имотите в крайдунавския град се определя от ускореното им повишение през последните  тримесечия.           Факт е, че напоследък предлагането значително изпреварва търсенето, което може да доведе и до корекции в цените.                                                                                                                                                           Бел. ред.

 

Filed under: Русенски имоти - статии
Trackback: Uri
Вашият коментар