28 юни 08

mall_rousse65На 26-и юни четвъртък бе направена първата копка на Mall Rousse, с която стартира осъществяването на най-мащабния проект за търговско-развлекателен комплекс с бизнес парк в региона. Официалната церемония уважиха областният управител Мария Димова, зам.кметовете на Русе Орлин Лазаров и Дончо Добрев. От страна на инвеститорите тук бяха Шломо Ротман – председател на борда на директорите на Ocif Group, Муки Гредингер – изп. директор на Cinema City International, Богомил Димитров – изп. директор на „Ирис“ АД и Петър Дудоленски –  управител на RESB.

„Тук много по-бързо, отколкото си мислите, ще видите един модерен мол с магазини и забавления, започна обръщението си г-н Муки Гредингер.- Във всички молове, които сме започнали в България, ние отделяме най-голямо внимание на това, хората да усетят, че молът не е само място, където да пазаруват, но и място, където да се забавляват, където да се чувстват като у дома си. От името на инвеститорите ви обещавам един превъзходен търговски мол, а от името на Cinema City International -първокласно IMAX кино.”

Проектът „Mall Rousse„ се реализира от Real Estate Services Bulgaria в партньорство с русенската фирма „Ирис“ АД. Mall Rousse ще се строи върху терен от 60 хил. кв. м и ще има лица към бул. „Липник” и ул. „Потсдам”. Точният му адрес е бул. „Липник“ №45 – мястото на бившата фабрика „Ирис“ /някогашната „Вела Пискова”/. Русенският търговско-развлекателен комплекс е третият и най-голям проект на Cinema City и Ocif Group в България, след функциониращия Mall of Sofia и изграждащия се Mall Plovdiv. Откриването на Mall Rousse е планирано за началото на 2010 г.

„Избрахме Русе за третия мол в България след София и Пловдив заради неговото стратегическо положение”, каза Шломо Ротман, председател на борда на директорите на Ocif Group. „Не се съмняваме в успеха на проекта, защото нашите партньори са се доказали като професионалисти, както с проектите си в България, така и в Централна и Източна Европа”, изрази своята увереност г-н Богомил Димитров, изпълнителен директор на „Ирис“ АД.

Планираната инвестиция за изграждането на мола надхвърля 85 млн.евро, с което инвестициите на RESB възлизат на повече от 300 млн. евро, разпределени в над 250 хил. кв.м търговски и офис площи.

Разгънатата застроена площ е над 51 хил. кв. м и ще бъде с три надземни нива. Отдаваемата площ, която е 35 500 кв. м, ще „побере” над 160 търговски обекта с квадратури от 20 до 4700 кв.м и над 1200 паркоместа. Още в края на месец март, г-н Дудоленски, изпълнителен директор на проекта, е подписал договорите с ключовите наематели на мола – международният кинооператор Cinema City, супермаркетите„Пикадили“, магазините за бяла и черна техника „Техномаркет“, веригата ресторанти „Happy”, модните марки „Esprit” и „Oviesse”, магазинът за модни обувки „Leonardo” и веригата книжарници „Ciela”.

„Всичките ни наематели от Mall Sofia и Mall Plovdiv ни следват, сподели още тогава г-н Дудоленски. – Дори наемат още по-големи площи. Това за нас е доказателство за тяхното доверие в моловете, които правим.” Към момента вече са подписани договори за отдаване под наем на 60 процента от търговската площ. Договорите са дългосрочни – между 5 и 10 години. Предвижда се в началото на следващата година Mall Rousse да бъде 100% отдаден под наем.

„Проектът е значим за Русе и региона, както с мащаба на инвестицията, така и с новите работни места, които ще бъдат открити, обърна се към гостите областният управител г-жа Мария Димова. – В лицето на „Ирис” АД, местният бизнес ще има ключова роля на за осъществяването на това амбициозно начинание. Големият интерес на утвърдени компании към обектите в новия мол е показателен за доброто бъдеще, което го очаква.” Г-жа Димова увери инвеститорите, че в Русе те ще могат да разчитат на подкрепата на институциите, както на трудолюбието и професионализма на местните хора.

Силата на този проект е в единната концепция при изграждане на търговско-развлекателния комплекс и бизнес парка, който е самостоятелна инвестиция на „Ирис“ АД. Идейният проект е на MYS Architects, с които RESB работи по всички свои проекти. „Бизнес Парк Русе” ще бъде разположен на терен от 23 хил. кв.м, непосредствено до Mall Rousse. Комплексът ще включва четири офис сгради клас „А”, всяка от които с един подземен и шест надземни етажа, с обща разгъната площ от 32 хил. кв. м. Подземният паркинг ще побира 260 автомобила, а общият им брой, заедно с тези около сградите, ще достигне 550.

Вилиана Молнар

Проект

Търговска площ, хил.кв.м

Брой магазини

Паркоместа

Функционира от

Mall of Sofia

22

120

700

Юни 2006 г

Mall Plovdiv

22

110

700

Декември 2008 г

Mall Rousse

35

160

1200

Януари 2010 г.

Mall Stara Zagora

21

115

600

Септември 2010 г.

.

Real Estate Services Bulgaria (RESB) е инвестиционното дружество на Cinema City International и Ocif Group, което има дългосрочни бизнес планове за инвестиции в недвижими имоти в България и на Балканите – търговски и развлекателни цинтрове, офис сгради и жилищни комплекси. Cinema City International е създадена през 1931 г. и притежава над 600 киносалона в Европа и Израел, като е ексклузивен оператор на триизмерните кина IMAX за Централна и Югоизточна Европа. Компанията успешно инвестира в търговски и развлекателни центрове и офис сгради. Ocif Group е създадена през 1956 г. и е утвърдена в строителството на високотехнологични офиси, обществени сгради, търговски центрове, модерни жилищни квартали в Израел и чужбина. Компанията участва в изграждането на най – високата сграда в Близкия Изток – Кулата Моше Авив в Тел Авив, която комбинира офисни, търговски и жилищни площи в една. Това е единствена сграда с 69 етажа с височина 255 метра над морското равнище. „Ирис“ АД е дружество с над 100 – годишна история, наследник на първата тъкачница у нас, основана през 1905 г. През 1997 г. става частна собственост. „Ирис“ АД е инвеститорът, който изгражда Бизнес Парк Русе, в непосредствена близост до Mall Rousse.

Filed under: Русенски имоти - статии
Trackback: Uri
Вашият коментар