8 юни 08

 •  Как архитектът създава мол?
 • В никакъв случай не може да се твърди, че работи сам. Работи се в екип. Известно е, че мол Завод за фибрансе създава, за да бъде отдаван под наем. Магазините в него не се продават. За цялостната концепция, за отдаването на площите под наем, се грижат фирми, които имат достъп до бъдещите клиенти и определят какви и къде да са търговските площи, развлекателните центрове, офисите и т.н. През цялото време на проектирането, архитектът се съобразява с техните изисквания. От друга страна, сградите тип”мол” са достатъчно сложни като инсталационно осигуряване. Съответните системи – електрическа, вентилационна, отоплителна, климатична и т.н. са поверени на утвърдени в бранша фирми. Изискванията и потребностите на всички тези специалисти постоянно трябва да бъдат водещи при проектирането.

 • Какво мислиш за бума на моловете в Русе?

 • Според мен, на русенци им предстоят само приятни изненади. Какво по-хубаво от това, да имаш избор, къде да прекараш разнообразно свободното си време. Жените ще имат шанса да обикалят на воля или да бъбрят до изнемога с приятелки, докато децата се забавляват на сигурно място. Това, че моловете ще бъдат много, не е причина за тревога. Напротив, така шанс да оцелеят, ще имат най-добрите.

 • Какво е за теб архитектурата?

 • 50% математика и 50% творчество. Не можеш да твърдиш, че проектираш, проектираш и изведнъж виждаш, че нещата са станали. Това е като решаването на математическа задача. Логиката, която математическото знание налага, определя последователността в решенията, като постепенно те отвежда до крайното, което е единствено. Технологично, в началото получаваш някакво условно задание и чисто логически стигаш до архитектурния резултат. Вярно, в създаването на красива архитектура има известен процент дух, но всичко останало е математика.

 • Хубаво ли е архитектурното лице на Русе?

 • Винаги съм смятал, че при нас хубостта на града идва и от духа на хората, които са живели и живеят тук. Струва ми се, че русенци по-аристократично възприемат и се отнасят към околния свят. Сякаш егото им ги дърпа нагоре и те се стремят да се надскочат, за да оставят най-доброто от себе си. А това в пълна сила важи и за архитектурата.

 • Какво научи за времето, когато беше главен архитект на града?

 • Каквото кажех, това ставаше. Бях на върха на пирамидата. И усетих, че властта е като опиум. Но човек не трябва да прекалява, да се увлича и да мисли, че е велик. Аз съм имал своите 15 минути слава и сега съм доволен, че мога да живея в мир със себе си.

 •  Кои твои проекти са реализирани през последните години?

 •  Безмитна Зона - РусеДоста са и са разнообразни. Но ако мога, бих посочил: завод на “Фибран – България” АД – гр. Русе – проект 2003 г., жилищна сграда с офиси и магазини по ул.”П. Д. Петков” и ул. “П. Каравелов” – проект 2004 г., административна сграда на “Свободна зона – Русе” ЕАД – проект 2005 г., хотел в община Смолян, с. Стойките – проект 2005 г., винарска изба и атракционно-тематичен ресторант “Левента” гр. Русе.

 

 • Каква архитектура харесваш?

 • Модерна. Обичам метал и стъкло. Напоследък се говори за „Технологичен модернизъм”. Е, точно това е.

 • Над какво работиш напоследък?

 • Разбира се, Дунав мол е на масата. По мой проект са търговският комплекс и офисите, които са разположени към ул. “Александровска” и ул.“Олимпи Панов”- точно на мястото на бившето кино” Роял”. В момента адаптирам за нашите условия проекта на английската фирма”Chapman Taylor” за MEGAMALL RUSE, който ще бъде издигнат срещу болницата. Както се казва, и за мен настъпи сезонът на моловете.

 • За какво мечтаеш?

 • Искам аз да си проектирам сградите. Сам да решавам, кое какво да е и къде да е. Искам да проектирам небостъргач. Мисля, че извисяването в прекия смисъл, дава шанс на свободата да добие ново измерение.

Интервюто взе – Вилиана Молнар

ВИЗИТКА

Арх. Георги Стефанов

1992 Завършва Висш институт по архитектура и строителство, Архитектурен факултет София, България
Професионален опит
2004 – досега Управител, “ИНВЕСТПРОЕКТ“ ЕООД, Русе, България
2003 – 2004 Ръководител направление проектиране, “ИНТИС“, Русе, България
2000 – 2003 Главен архитект, Община Русе, Русе, България
1997 – 2000 Началник отдел “Градоустройство “, Община Русе, Русе, България
1995 – 1997 Проектант – архитект, ЕТ “Г. Стефанов – арх. проект“, Русе, България
1992 – 1995 Проектант – архитект, “АРКА – РУСЕ “ ООД, Русе, България
1992 Експерт отдел “Генплан “, Община Русе, Русе,

Друг опит
2005 г. – Постоянен член на Областен експертен съвет по устройство на територията, Област Русе, България
2000 – 2003 г. – Председател на Общински експертен съвет по устройство на територията, Русе, България
2000 – 2003 г. – Член в комисията по общинска собственост към Община Русе, Русе, България

Filed under: Интервю
Trackback: Uri
Вашият коментар