8 юни 08

 „В Русе може да се обособи втори индустриален парк, където да се създадат условия за привличане на инвестиции в областта на високите технологии. Това съобщи председателят на общинския съвет Искрен Веселинов при представяне приоритетите на местната власт до 2011 г.
В момента проектът е във фаза на конкретизация, уточни Веселинов. Идеята е около 400 дка общински площи, намиращи се на входа на града откъм София, да се обособят като нов индустриален парк. Желание от инвеститори има непрекъснато, въпросът се свежда до общинска политика, която да подготви територията, а впоследствие да търси конкретни вложители в печеливши индустрии, допълни председателят на общинския съвет.”
Росица Великова,  12.02.2008 г., в-к „Дневник”

Модата на моловете и на административните бизнес зони в страната постепенно започва да заглъхва, твърдят анализатори. Интересът трайно се насочва към инвестиции в новите за нашите ширини „индустриални паркове”.

Прави впечатление, че някои от местните управи, съсредоточават усилията именно в тяхното създаване. В Пловдив, Пазарджик и при нас в Русе, функциониращите индустриални паркове вече са факт.

Не случайно държавата и общините въведоха значителни стимули за оформянето и развитието на тези зони. Повечето от земите, предназначени за парковете, са прехвърлени безвъзмездно от държавата на общините, както е случаят при нас в Русе.

За проекта на известната френска компания  “Монтюпе“,  в русенската зона върху 637 дка в местността Слатина, Министерският съвет разреши от централния бюджет да бъдат преведени 4.727 млн.лв. за изграждане на  водопровод, канализация и пътища. Други близо 2 млн. са за електроснабдяване, а от общинския бюджет са вложени 152 хил. лв. Истината обаче е, че интересът на бизнеса  се определя от подходящата локация, но най-вече от наличието на свободна и  евтина работна ръка.

В резултат на проявения инвеститорски интерес бяха закупени терени от: “Монтюпе” ЕООД, “Керос България” АД, “Уббикалиа България” ЕООД, “Бългериън Пропърти Девелъпмънтс” ЕООД, “Тамарес Индъстрис България” ЕООД, с обща площ 607 дка. Какво се случи после?

По договор заводът за цилиндрови глави на автомобили „Монтюпе” е длъжен да инвестира 70 млн. лева за три години – от 2006 до 30 юни 2009 г. Но впоследствие се взема решение да бъде построен по-голям завод, отколкото са първоначалните предвиждания. Инвестициите се ускоряват и сумата ще бъде постигната още тази година. Производствената мощност сега е разположена на 20 000 кв. м с опция за разширяване с още 40 000 кв. м., а общият терен, който са купили, е 138 дка. В завода работят около 100 души на две поточни линии – за Ауди и Рено. Очакванията са, до края на годината броят на заетите да достигне 250, а в края на 2009 – 500. Планира се в завода да бъдат доставени още три поточни линии – за Ауди, Форд и БМВ.

Бългериън Пропърти Девелъпмънтс„, която спечели конкурс за близо 54 дка урегулиран поземлен имот, има намерения да изгради съвременен логистичен парк, който да разполага с модерни складови и хладилни помещения, прилежащи към тях офиси клас „А“, както и надземни паркинги. Планираните инвестиции са в размер на малко повече от 9 млн. До 2009 г. компанията ще разкрие 20 нови работни места, а до 2011 те ще се увеличат на 36. За общинския терен в индустриалния парк ще заплати 2,624 млн. лв.

Общо 22 млн. евро ще инвестира “Уббикалиа България” ЕООД, част от испанската Detea Grupo, в изграждането на производствени сгради и складове. За целта компанията закупи чрез два конкурса терени в Индустриален парк Русе. Първият имот от 27 дка “Уббикалиа” купи за 773 052 евро. Компанията предвижда за 36 месеца да проектира и изгради производствена сграда, прилежаща складова база и офиси. Инвестициите ще са в размер на 6,5 млн. евро. На втория търг Уббикалиа придоби общински имот с площ 54 дка за 1 505 168 евро. На мястото компанията планира да изгради производствена сграда, складова база и офиси. Ще бъдат инвестирани 15.13 млн. евро за реализацията на проекта, а новооткритите работни места ще са 3000.

„Keros Ceramica” е дъщерна на испанска фирма за фаянс и теракота. Предвижда се заводът, който ще построят, да бъде разположен на 30 000 кв. м покрита площ от 115 дка терен. Засега е планирана една поточна линия и място за втора. Първата фаза ще бъде открита октомври – ноември 2008. Капацитетът на производство е 3 млн. кв. м. годишно, а в близките три години производството ще се удвои с пускането на нови линии. В първата фаза на завода в Русе ще бъдат инвестирани 23 млн. евро, а при бъдещо разширение – още 10 млн. евро. Наетите първоначално ще бъдат 150-165 души, а при втората фаза броят им ще се удвои.

Дори на фона на това индустриално пробуждане, внушително звучи броят проекти за търговско-развлекателни центрове, които трябва да бъдат реализирани в град като Русе. Ако всичко върви по план, до 2010 г. трябва да са готови първите от тях. Международните доклади за пазара на търговски площи показват, че в момента България е на едно от последните места в съотношението брой модерни магазини на 1000 души. Прогнозите обаче сочат, че пазарът ще се насити, ако всички заявени проекти бъдат финализирани. А кои са те?

„Мол Русе“ е съвместен проект с русенската компания „Ирис“ АД и израелските Cinema City и Ocif Group. Трябва да е готов до началото на 2010 г. Планираната инвестиция надхвърля 85 млн. евро. В непосредствена близост „Ирис“ ще изгради бизнес парк с офиси и логистична база. Общата отдаваема площ в мола ще е 36 хил.кв.м.

На 20 март пък започна строителството на „Дунав мол“, в който инвеститор е създаденото с тази цел българско дружество „Мармег“. Планираната инвестиция е около 15 млн. евро, осигурена от австрийската компания „Хипо Алпе Адриа лизинг“. В непосредствена близост е Индустриален парк Русе, където се очаква съвсем скоро да работят над 10 хил. души.

В средата на миналата година стана ясно, че фондът Board of European Convergence Development (ECDC) и българската компания „Мегахим“ ще строят търговско-развлекателен център чрез новосъздаденото си смесено дружество. Молът ще бъде изграден за две години, като ще бъдат вложени 30 млн. евро.

На 12 май бе направена първата копка на комплекса Grand Plaza в Русе – първият по рода си проект в региона, който съчетава мултифункционална спортна зала, мол, 5-звезден хотел и офисни площи. Инвеститори са „Денси Строй”, „Приста ойл” АД и Община Русе. Общата инвестиция в строителството на комплекса е 80 млн. евро. Предвижда се само в мола да бъдат разкрити 600 работни места. В бизнес сградата ще работят около 800 души.

Ясно е, че моловете се строят не само заради русенци, а с очакването те да се превърнат в предпочитана дестинация за нашите северни съседи. Най-близкият истински мол до Русе е в Букурещ, на близо 60 км. Разбира се, моловете в Букурещ изобилстват от стоки и услуги, но да не забравяме, че те са на съответната “столична” цена.

Другият близък до Русе мол е този във Велико Търново. Той бе открит през есента на 2006 г., но година след това, сякаш позагуби своята притегателна сила и се превърна повече в място за разходка, отколкото за покупки.

Паралелът с Велико Търново е красноречив за това, какво ще се случило в Русе, ако се разчита само на хората отсам Дунава. Затова и толкова силно се залага на посетители от другата страна на реката, които предпочитат модерния тип пазаруване, на добри цени и при комфортни условия.

Проектите за изграждане на молове в Русе са сериозни, обвързани с дългосрочни инвестиции и с надеждата да привлекат траен интерес. Звучи като продължение на инвеститорският ентусиазъм на фирмите изпълнили Индустриалния парк. Дали двубоят предричан от анализаторите ще се състои, скоро ще узнаем.

Filed under: Русенски имоти - статии
Trackback: Uri
Вашият коментар