13 юни 08

В края на февруари в Русе се проведе пресконференция на тема: ”Пазарът на недвижими имоти в Русе и региона – актуална информация и тенденции”, на която Добромир Ганев, управляващ директор на компанията за недвижими имоти „Форос”, съобщи, че за 2007 г. в града е регистриран най-големият, след София и Варна, ръст на цените на недвижимите имоти – 30,6 % и тенденцията е нарастването да продължи.

Стана ясно също, че Русе бележи и голямо увеличение на броя на сделките, като изпреварва дори Бургас и Велико Търново. Интерес предизвика и факта, че противно на ръста на сделките, средната сума на изтеглените ипотечни кредити за декември тук е най-малка – между 25 000 и 28 000 евро, което означава, че при голяма част от покупко-продажбите русенци „са пазарували” с налични пари.

Каква е ситуацията сега, близо три месеца след огласяването на тази информация? Отговори дават отново данните, любезно предоставени ни от Националната компания за недвижими имоти „Форос”.

За изминалите първи пет месеца на годината, средният процент на нарастване на цените на жилищните имоти в Русе отново е сред най-високите за страната – 24,30%, като най-съществен е скокът при новото строителство. По този показател дунавският красавец води на втория в класацията Пловдив с 3,20%. Русе е безспорен водач в покачването на цените на монолитното – с 23,22% и на новото строителство – с 25,67%, като отстъпва на Пловдив единствено в ръста на цените на панелните жилища, което е 31,26%.

Прави впечатление, че средните продажни цени на жилищните имоти в периода януари – май, са достигнали нови неочаквано високи стойности. Докато в началото на януари, квадратен метър жилищна площ в широкия център се е продавала за 650 евро, в края на май, тя вече се предлага за 850 евро, като скокът е с цели 30,77%. Шокиращо високо е и покачването на цените на панелките в русенския кв.”Чародейка” за разглеждания период – 40,48%. В началото на новата година те са се „харчели” средно за 420 евро/кв.м., докато в края на май исканите цени са от порядъка на 590 евро/кв.м. При новото строителство, палмата на първенството държи кв. „Здравец”, където от 590 евро в началото на януари, в края на май кв.м. жилищна площ вече е с цена 800 евро.

Средните наемни цени на жилищата в Русе също пълзят нагоре. За изтеклите пет месеца най-голямо е покачването на стойностите за обзаведените апартаменти в район „Център”. Докато в началото на януари те са били 6,50 евро/кв.м., в края на май цената им е достигнала 7,10 евро/кв.м., което означава изменение в посока „+” с 9,23%. При необзаведените жилища положителният ръст е средно с 1,43%. При луксозните апартаменти традиционни „лидери” в нивата на покачване са „Центъра” и „Широкия център”, където имотите се отдават под наем за 8,10 и 3,45 евро/кв.м. Скокът тук е съответно 8,00% и 7,81%. Много интересна тенденция се очертава за кв. „Дружба” – никаква промяна в наемите, независимо от вида на предлаганите под наем жилища.

Темпът в растежа на цените на офисите е по-бавен отколкото на жилищата, стана ясно още в края на февруари. Офис площите основно се отдават под наем, но за Русе това е труден пазар, тъй като няма желаещи компании, които да ги наемат. Въпреки това и тук има покачване на продажните цени – от 1450 евро/кв.м. в края на януари на 1680 в края на март. Разглежданите офиси са строителство клас”А” и са разположени в Идеалния градски център. Средното увеличение за сегмента е 12.68%, като нарастването на цените за офиси от клас „В” и клас „С” е съответно 11.93% и 10.26%. И тук наемите не спират своя ход нагоре. Закономерно най-голямо е покачването при най-луксозните офиси в центъра - с 11,92% . За класовете „В” и „С”, които са в центъра, увеличението е съответно 6,85 и 6,35 %, стойности близки до средната за нашия град – 6,17%.

Предлагането на търговски площи в Русе е изключително ограничено, сочат данните на националната агенция “Форос”. Това е така, защото в примамливите централни части могат „да поберат” далеч по-малко магазини, отколкото се търсят. Затова и продажните цени по ул.”Александровска” вече са 1930 евро/кв.м., а по „Борисова” – 1540. За широкия център нивата са от 1175 евро/кв.м. Докато при продажните цени, средният ръст на поскъпване е 6,75%, при наемите нещата са сериозни. За пет месеца наемите на търговските обекти са се повишили средно с 37,26%. Като амплитуда, този растеж може да се сравни само със скока на продажните цени на панелките в русенския кв.”Чародейка”.

На фона на това неудържимо препускане нагоре, промяната в средните цени на парцелите за строителство изглежда скромна. За централната част на Русе тя е само 6.71%. Когато става въпрос за парцели в регулация, скокът е почти двоен – 14.82%. За терените извън регулация, които към момента се предлагат за 28 евро/кв.м., оскъпяването през последните месеци е с 12%.

От направения анализ личи, че Русе продължава да бъде сред рекордьорите в нарастването на цените на имотите за страната. „Но на какво отгоре?”, ще извием вежди всички ние, които живеем и заработваме заплатите си тук. Смехотворно е да се правят сравнения със София или Варна, защото получаваните там възнаграждения са в пъти по-големи отколкото при нас. Ритъмът и качеството на живот в тези градове са много по-различни от тези край реката. Русе не е град с такава мащабна и динамична икономика, която да осигури достатъчно висок жизнен стандарт на своите жители, че да могат да си позволят ново жилище или хубав имот под наем на цени, които звучат достоверно в столицата или край морето. Затова тук му е мястото да си припомним онази приказка за жабата, дето видяла, че подковават коня, и да се замислим. Дали ще се намери някой тук да плати парите, които ни трябват за да купим жилище в София? Трябва ли да се гонят сделки с имоти на всяка цена, и то бързо, тук и сега? Какъв е смисълът от високите продажни цени, след като те не са по джобовете на евентуалните купувачи? Дори субективната реакция да закъснее, пазарът няма още дълго да се бави. Назрява моментът, в който той ще се самосезира и ще наложи на цените постепенно да влязат в реалните си граници.

Вилиана Молнар

Filed under: Русенски имоти - статии
Trackback: Uri
Вашият коментар