Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Пристанище Русе.  (Прочетена 13348 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
ftubusa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 548Профил
« -: юли 08, 2009, 09:25:03 »


Отварям тази тема за Пристанище Русе, защото мисля че е пряко свързано през годините с развитието на града ни. Ще е интересно да видим как се е развивало през годините и изобщо всичко свързано с реката и транспорта по нея.

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
platon
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 274


plamengt@hotmail.com
Профил Ел. поща
« Отговор #1 -: юли 08, 2009, 01:48:26 »

Темата е много интересна и необходима. Може би мястото й трябва да е в секцията транспорт.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4804Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: юли 08, 2009, 07:32:39 »

Категорично там! И се надявам, че Камен няма да се забави с преместването...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #3 -: февруари 08, 2013, 02:33:48 »

Пристанище "Русе-Запад" влезе в портфолиото на Цветан Василев
Консорциум между компаниите "Фанти-Г" и "Шип инвест" беше одобрен от правителството за оператор на пристанището за 35 години
9 Януари 2013Обединение, свързано с банкера Цветан Василев, е новият концесионер на пристанище Русе-запад. Това реши правителството на днешното си заседание, на което портът беше даден за 35-години на консорциума "Пристанищен терминал Русе-запад" ДЗЗД. За периода на концесията новият оператор трябва да инвестира общо 12.22 млн. лв., почти половината от които в първите шест години. Обединението ще плаща по 120 хил. лв. без ДДС на година, като прогнозите са оборотът от товари да е 176 445 тона годишно през първите шест години от договора.

По този начин влиянието на Василев в пристанищната дейност се разширява, след като през декември правителството определи единствения кандидат за пристанищен терминал Несебър – "Видмар" ДЗЗД, за концесионер отново за срок от 35 години. Дружеството също е свързвано с мажоритарния акционер на Корпоративна търговска банка Цветан Василев.

Зад интереса на банката

Малко след обявяването на процедурата за концесия, неофициална информация показа, че най-сериозен интерес към Русе-запад има Цветан Василев и Корпоративна търговска банка, в която той е основен акционер. Това се потвърждава от информация за фирмите от обединението, публикувана в Търговския регистър. В консорциума влизат две компании - "Фанти-Г" и "Шип инвест", съобщи Mediapool.bg, като цитира транспортното министерство.

Първата е регистрирана във Видин, била е оператор на местна телевизия, но основната й дейност е свързана с транспорт и логистика. Фирмата е заложена в КТБ заради няколко кредита — последният е от 2.5 млн. евро, с договор от началото на 2011 г. Общо отпуснатите от КТБ кредити, заради които са учредени залози, са пет, с обща стойност 13.65 млн. евро. Официално собственици на "Фанти-Г" са Ваня Йорданова и Теодор Йорданов.

От "Капитал" не успяхме да се свържем с дружеството на посочените телефони. Фирмата няма сайт, а основната информация, която излиза за нея, е свързана с наложени санкции от СЕМ заради излъчване на програми без регистрация и без да плаща лицензи.

Група с медийни интереси

Връзки с КТБ има и другата компания в обединението - "Шип инвест" е с регистрация на ул. "Дебър" 17 в София, където е и седалището на "Бромак" - дружеството е еднолична собственост на Василев и чрез нея той държи контролния пакет в КТБ. До началото на 2011 г. "Шип инвест" е била еднолична собственост на "Афлик България" - фирма, която е била собственик на инвестиционния посредник "Фина-С", свързван с Василев. "Афлик" е регистрирана също на ул. "Дебър", там е и "Вивес", която по последна информация на "Капитал" е акционер в "Шип инвест" заедно с "Афлик".

От офиса на "Шип инвест" отказаха коментар за получената концесия, като заявиха, че няма кой да отговори на въпросите ни.

Проверка на "Капитал" преди няколко месеца показа, че "Вивес" е собственост на Александър Цветков (90%) и Бисер Лазов (10%), а предишен собственик е Венета Николова. Преди няколко години "Вивес" е била собственик на "Нова българска медийна група", заедно с Ирена Кръстева, като в периода 2007-2008 г. Това е медийната група, издаваща вестниците "Монитор", "Телеграф" и др., които неофициално се финансират от КТБ и се отличават с висока степен на положителна нагласа към управляващите още от времето на Тройната коалиция.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #4 -: февруари 08, 2013, 02:34:22 »

Русенска фирма иска да строи пристанище до Корабостроителницата
4 Февруари 2013

Инвестиционни намерения, за реализирането на които е необходимо закупуването на общински имот, е заявила русенската фирма „Ривър Сервиз” ЕООД. Земята с площ 757,00 кв.м. е по ул. “Матей Стойков” в Западната Промишлена зона на града в близост до Корабостроителницата.
 
Управителят на “Ривър Сервиз” Георги Димитров сподели за ТОП НОВИНИ РУСЕ, че дружеството вече е регистрирало пристанище, има понтон и иска да разшири собствеността си за да извършва основната си дейност там. Тя е именно в сферата на кораборемонта.
 
На свое заседание през декември Комисията по общинска собственост е дала съгласие за извършване на продажба на имота и общинската администрация е внесла предложение до местния парламент за откриване на процедурата, чрез публичен търг с явно наддаване. Оценител е определил пазарната стойност на земята на 22 208 лв. Съгласно приетите от Общинския съвет минимални цени при разпореждане с общински имоти обаче тя е 28 131 лв., а данъчната оценка на поземления имот е 12 794, 10 лв.
 
Официалното предложение на кметската администрация, което ще бъде разгледано на заседанието на местния парламент в края на месеца е за начална тръжна цена от 28 140 лв.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #5 -: април 03, 2013, 12:23:30 »

Оформят входа към русенските пристанища
2 Април 2013Обществена поръчка за допълнителни драгажни работи е обявена от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“. Нейната цел е оформяне на входа към пристанищни терминали "Русе–изток" и "Русе-запад" до кота +9,00 по БС.

Допълнителните драгажни работи са в акваторията на пристанищен терминал "Русе – Запад", количеството на които е 21 150 куб.м. Предвижда се допълнително драгиране на посоченото количество наносни почви от дъното на указаната в техническото задание полоса на пристанищен терминал "Русе–Запад" за постигане на проектната дълбочина в полосата с широчина 48 м на входа и 110 м пред корабните места. Така корабите ще могат безпрепятствено да преминават пред входа на лимана и да маневрират безопасно пред 19 корабно място.

Един от мотивите за драгажните работи е свързан с резките изменения на водните нива на река Дунав от крайно ниски до опасно високи, което засилва процесите на затлачване по дунавските пристанища. Затова след приключването на предвидените дейности ще се направи екзекутивна хидрографска снимка на района.

Депото за издрагираната маса, вкл. координати ще се определя от Изпълнителната агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав".
Активен

vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2654


Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: ноември 27, 2015, 10:21:02 »

Цитат
Нова машина в пристанищен терминал Русе-изток

http://www.ruseinfo.net/news_144749.html
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 409Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: декември 01, 2015, 12:38:02 »

Министерството на транспорта е пуснало публична покана за изготвяне на концесионните анализи и документация за отдаване на концесия на Зимовника, който така и си остана недовършен. До 09.12.2015 се подават документите, после избор, после самата подготовка и после вече същинско търсене на концесионер. Най-рано може да стане на пролет, но пък може би най-накрая някой ще го вземе и ще го развие.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.142 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.016s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 23, 2021, 12:01:37