Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Шахмат  (Прочетена 22443 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
svilenrr
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 607

Профил
« Отговор #15 -: септември 06, 2008, 03:50:37 »

ко Cheesy
Активен

ilko
Илко
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 520

Профил Ел. поща
« Отговор #16 -: септември 14, 2008, 02:09:55 »

Веселин Топалов спечели супертурнира по шахмат в испанския град Билбао, след като в партия от десетия и последен кръг се наложи над Василий Иванчук. http://novini.dir.bg/2008/09/13/news3376644.html         n1 http://chess.liverating.org/
« Последна редакция: септември 14, 2008, 02:16:27 от ilko » Активен
Linov
Moderator
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3461

Профил
« Отговор #17 -: септември 16, 2008, 08:51:36 »

И отново е на върха на световния шах!  Cheesy
Активен

Във форума се ражда истината.
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 572

Профил Ел. поща
« Отговор #18 -: септември 16, 2008, 07:27:27 »

Мани, Роска, че още ме е яд дето Веско загуби от Крамник, вместо да прекратят мача поради очевадните нарушения на Крамник, който в тоалетната се консултираше с компютър. И това беше ясно на всички. Веско, който, както е известно, е русенец, се държа мъжки до края и загуби мача само с една точка.

Аз съм шахматист, поне бях навремето Smiley и съм запознат с историята на мачовете за световната титла, та не ми е ясно и друго. Как може Веско да се съгласи да играят на чужда територия, на територията на Крамник? Е верно, че в Калмикия, уж автономна република, но тя е част от Русия, от Руската федерация! В историята на шаха няма такъв случай. Винаги се избира неутрална страна.

Интересно е да се прочетат коментарите на Ботвиник /трикратен св.шампион/ по повод загубата на Спаски от Фишер, когато Фишер прави пробив в поредицата съветски шампиони и става единственият американец, спечелил титлата. Ботвиник критикува остро Спаски и щаба му, че са се съгласили да играят в Рейкявик!!! Забележете, в Исландия - една супер неутрална страна, която не е близка по никакъв начин на САЩ, нито географски, нито политически. И въпреки това, Ботвиник отчита това като огромна грешка и казва, че е трябвало мачът да се играе в Югославия! която е много по-близка до Русия, и съветските шахматисти имат много дружески отношения с югославската федерация и т.н. Верно, че Титова Югославия не беше първа дружка на СССР, но все пак, играейки в Югославия, Спаски е щял да се чувства почти у дома си! Исландия, видите ли, не било подходящо, макар че тя е далечна и непозната не само за Спаски, но и за Фишер!

А Веско се съгласява да играе с руснак в Русия! Ами нямам думи. Ами че то само този факт предрешава мача. И въпреки това той загуби само с 1 точка разлика, като в предпоследната партия размаза Крамник с много красива атака. За мен остава обаче необяснимо, защо мачът не се игра в неутрална страна.
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #19 -: септември 16, 2008, 07:35:31 »

Роска, сега прочетох първата страница на темата. Не знаех, че  Пламен Митев е сегашният шеф на ШК "Дунав". Играл съм 2 пъти с него на турнири в Русе, и двата пъти ме е бил Smiley Втория път имах по-добра позиция и обективно можех да спечеля, но не ми издържаха нервите и първо изтървах  победата, но все още имах реми, а после изтървах и ремито и загубих. Митев е железен боец /шахматен/, и синът му също беше много добър, макар че тогава беше 10-годишен.

Най-добрият шахматист в Русе се казва Тодор Каменов, той е майстор, но нещо не се отдаде на шаха, иначе може би щеше да бъде и той в световния елит. Лошото е, че няма школа в Русе, няма добри треньори, естествено няма пари и така нататък.
Активен
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #20 -: ноември 14, 2008, 01:44:17 »

Хм, а защо Русе не се възползва от популярността на Веско Топалов и не си създаде реноме на шахматистки град. Примерно да се направи специална градинка с шахматни маси, където хората могат да играят или пък едно поле с шахматни фигури с човешки ръст. Първо ще популяризира играта и ще достави удоволствие на феновете. Второ може да се развие като интересна туристическа атракция. Мисля, че няма да отнеме големи инвестиции това.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5186

Профил Ел. поща
« Отговор #21 -: ноември 14, 2008, 07:16:23 »

В София това с градинката го има поне пред Народния театър - пред по-голямата част от годината там (близо до чешмичките) може да се видят няколко двойки шахматисти зад дъските (най-често пенсионери) и около всяка дъска по една малка свита от зяпачи, които понякога си позволяват да дават и акъли на играещите...

« Последна редакция: ноември 14, 2008, 08:43:35 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #22 -: ноември 14, 2008, 08:52:21 »

Снимка не виждам, но си прав, Ортодокс, има в София такова място. Ама кел файда. Градинката си е градинка, а истинските резултати се постигат при осигурени съответни условия, навремето почти ги имаше, но сега хич никакви ги няма.

Наистина можем да се гордеем, че Русе е родното място на единствения българин -световен шампион, само жалко, че не са създадени там необходимите условия. Жалка картинка, за съжаление харакерна за повечето неща у нас, не само за шаха.

Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5186

Профил Ел. поща
« Отговор #23 -: ноември 15, 2008, 10:48:37 »

Снимка не виждам,...

Снимката беше на Народния театър, гледан фронтално с фонтана пред него, но явно не работи постоянно сървъра, където е качена, та реших да мина без нея - това всеки го е виждал, по-важна е шах-залата на открито в градинката...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #24 -: ноември 16, 2008, 02:45:41 »

Абе мани, това не е сериозен шах бе, човек. Дори играят на пари - може да не са кой знае колко, ама там 2-3 или 5 лв на партия. Така майсторство не се развива. Това е жалка картинка. Добър се става с четене на книги, с решаване на примери, с игра в турнинрни партии, със стремеж към усъвършенстване. Днес че някой бил излъгал другия и спечелил бил 10лв - това е подигравка с изкуството на шаха и е на светлинни години далеч от начина на реализация. Това пред Народния театър е пародия на шах, дори слава Богу, че в Русе няма такова нещо! Няма и нужда да има. Гражданите на Русе не са толкова изпаднали.
Активен
ilko
Илко
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 520

Профил Ел. поща
« Отговор #25 -: ноември 15, 2009, 02:30:13 »

Норвежеца Карлсен излезе начело в моментния ранкинг , нашето момче е втори на ,,милисекунди,, 2805,7  срещу 2805,1 . Третия е Ананд доста назад с 2789,7 . За шаха като цяло е добре , че държава с толкова свободни стотици милиярди има представител в елита и може вместо да дават пари за талибански училища ,да налеят нещо и в шаха. http://chess.liverating.org/
Активен
emiliana_1989
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 10

Профил
« Отговор #26 -: юли 28, 2011, 10:56:45 »

Шахматен клуб се мести в зградата на Здравко Чампоев и от септември ще заработи. На 4-я етаж ще е, има асансьор до там. Има парно. Ще има и тренировачни групи за деца. Заповядайте!
Активен

krasi_guteva
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 190

Профил
« Отговор #27 -: юли 31, 2011, 12:39:08 »

Едва ли по-младите форумци  се сещат за сградата на Здравко Чампоев.
Активен
martin1991m
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 238

Профил Ел. поща
« Отговор #28 -: август 07, 2011, 03:35:57 »

мисля,че е високата сграда срещу Халите  Cheesy ако не греша
Активен

Déjales decir que no es de verdad
Sé que nuestro amor siempre durará
Piensen lo que quieran pensar de mí
A mí me da igual
Yo vivo por ti
emiliana_1989
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 10

Профил
« Отговор #29 -: декември 20, 2011, 12:57:34 »

Да. И вече работи всеки делничен ден от 17 до 20 и 30ч. Заповядайте!  Embarrassed
Активен

Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.068 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница август 01, 2024, 01:17:55