Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: gogovoivoda в октомври 16, 2009, 10:43:00Титла: жители по квартали на Русе
Публикувано от: gogovoivoda в октомври 16, 2009, 10:43:00
Здравейте !

Интересува ме какъв е броя на жителите по квартали на град Русе. Някой може ли да помогне с линк към подобна статистика или поне да напише приблизителни бройки.

Предварително благодаря!
Г.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: спиро в октомври 16, 2009, 11:15:28
Това е много интересен въпрос, на който и аз винаги съм се чудил. Ще следя с интерес за компетентни мнения.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: ilko в октомври 17, 2009, 01:46:54
Проблемчето е какво е кавартал и ,,подквартал,, . ,,Здравец,, и ,,Здравец изток,,. ,,Дружба,, 1,2 и 3 ,,Възраждане,, с или без ,,Локомотив,, . От жп линията зад университета посока Олимп се смята за ,,Здравец,, като границата с ,, Родина,, е някъде около новото Пацони до Тома Кърджиев. Блок ,,Олимп предполагам е в ,,Родина,, а киното в ,,Здравец,,. Аз бих заложил на ,,Дружба 35х,Здравец35х,Централен35х,Възраждане25х,Родина20х,Чародейка15х и още 15х в ,,Други,, . Общо 180 хил. Числата за тотото ще питам пак ЧОКИ  :D


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 17, 2009, 04:31:35
Е да, ама наскоро пътувах с едно такси и шофьорът ми излезе с онова до болка познато мнение, че "сме останали 70-80 хиляди души". Човекът казва - "ами нали виждам колко хора излизат сутрин на работа... а пък вечер след 10 градът съвсем опустява, даже и Главната..." Все пак обаче призна, че напоследък има бебе-бум, защото през последните години хората се почувствали финансово по-добре и се поотпуснали с раждаемостта. Той и жена му също решили да произведат още едно русенче (и го произвели), макар по-рано да мислели да останат само с едно (за които думи го укорих). Само че напоследък, заключи човекът разговора, "тази криза @%& мамата на хората"... >:(


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Linov в октомври 17, 2009, 08:29:54
Тези мнения се отживелица и дори родителите ми не ги споделят вече. Според мен сме все по-близо до 200 хиляди вече, затова споделям мнението на Илко. Само малко поправка около "неговите" квартали. Границата с Родина е не от ул.Захари Стоянов, където е новото Пацони, а малко по назапад от успоредната й - Тича. Котовск пък може би е границата м/у Здравец и Изток, но това по-компетентните жители на кватала ще го кажат с по-голяма сигурност.
Има разни квартали като Мальовица, което е част от Дружба като че ли, Мидия Енос, Веждата, Новата махала, което са къщите източно от Пристанищна и Адмирал Рождественски, а да не забравяме и Кулата и Долапите.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Cobaca в октомври 17, 2009, 11:02:34
За мен лично единственият град в България, който расте като постоянно население е София. Никой не може да ме убеди, че дори Варна расте в момента, пък камо ли няко друг град. Е може би Банско или Несебър.  :P


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 17, 2009, 01:16:33
Лошото е, че който и български град да расте, то е за сметка на механичен прираст, а не на висока раждаемост (е, не е съвсем така - от раждаемост расте "град" Столипиново, но определянето му като български е силно проблематично... ;)). Просто населението от малките градове и селата, подгонено от кризата и безработицата, мигрира към по-големите градове и основно към София, разбира се. Но такъв растеж на градовете не радва, защото е за сметка на обезлюдяване на цели райони от страната, където животът постепенно гасне... :o


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Cobaca в октомври 17, 2009, 01:22:49
За съжаление си напълно прав.  :(


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Митака в октомври 17, 2009, 07:14:30
Илко е прав за Дружба че е около 35 хил, и Чародейка около 15 хил. Тези цифри съм ги срещал в интервюта с общински служители. За другите квартали не съм срещал данни.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 18, 2009, 01:28:22
35 към 15 ? Твърде голяма разлика ми се струва. Нямам конкретни данни, но чак над 2 към 1...


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 18, 2009, 09:43:39
Ами ако под "Дружба" се разбира съвкупността от Дружба-1, -2 и -3, може и 3 към 1 да бъде. Я виж на картата съотношението на площите - а гъстотата на застрояване е горе-долу еднаква (е, вярно, че етажността в Дружба-1 е по-малка).


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 18, 2009, 02:22:35
Дружба-2 е почти изцяло с ниско строителство, Дружба-1 в голямата си част също.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Makaveli в октомври 18, 2009, 09:30:55
Много интересна тема. Доколкото съм попадал на информация в нета Дружба (1,2 и 3)-40 хил., Чародейка-20 хил., Здравец-Изток-35 хил., Средна кула-3500 души, Колко е достоверно обаче не мога да кажа.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: Valentin_K в октомври 18, 2009, 09:42:57
Само Здравец Изток да е по-голям от Чародейките  ::) Съмнявам се


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: фараша в октомври 19, 2009, 10:14:28
Моето мнение е, че Здравец Изток и Здравец са си 2 ОТДЕЛНИ квартала, с много ясна и категорична граница между тях, всеки със своя квартален център.
Числата споменати от Makaveli ми се виждат малко завишени, особено за Изток. Според мен Изток и Чародейка са близки като население.
Освен това т.нар. Дружби не са един квартал, някак си и трите части ми изглеждат прекалено самостоятелни и различни. А, и да не пропускаме, че и циганската махала е към тях.
Да не забравяме и "Родини"-те, които са доста сериозен квартал. Особено 1 и 2 са си като град в града, със собствен център, магазини, заведения, че и стадион си имат в покрайнините. :)
Като цяло съм съгласен с числата на Илко и тяхното съотношение помежду им.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: ilko в октомври 19, 2009, 10:00:37
Аз залагам на масивното деление на едри квартали поглъщащи разните махали  и подквартали. Разделител е ЖП Линията и международното с отклонението за Варна. Така един огромен район попада в графа ,,централен или стария град,,.Така района от Сарайския мост до жп гарата покрай линията на центр пазар та чак до Вазата за мен е ,,централен,,. От Вазата чак до ЛВЗ с ,,Локомотив,, за мен е ,,Възраждане,, а от другата страна по цялата жп линия е ,,Здравец,,със север и изток . ,,Здравец север,, до мото пфое с 15 големи блока и млечна кухня с 5 блока .Ако има ,,Здравец ЮГ той би бил до киното на Олимп. От графата ми ,,други,,  5 хиляди живеят в Кулата и Долапите в съотношение 2/1,останалите на захарна фабрика,касева чешма ,9/12 километър и други дребни махали и вилни зони. Голямата супер тройка ,,Централен/Дружба/Здравец заедно над 100 хилки,но ми е трудно да кажа кой е най населен ,макар централния да е най обширен, а Здравец най плътен . В някой данни Русе е 190/200хил ,но мисля 180 х е приемливо число. Заключение !!!!!!! Дружбите,Здравеците,Центърите по 35хил ,Възраждане с Локомотив 30хил, Родина 20х, Чародейка15х,Среден Даголапите5хил и още 5 хилки из храсталаците ! 8)


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: n00b в октомври 19, 2009, 11:16:42
Абсолютно невъзможно е да се преброи населението на града, какво остава за кварталите. Просто няма задължение да се регистрираш и/или отрегистрираш от общината, да не говорим че и постоянното население само по себе си нищо не означава. Хората от близките села и градчета, студентите, работещите от други градове,дори и румънците отсреща са доста свързани с града, но не се броят официално като част от града. Без тях гаранция, всичко щеше да изглежда по друг начин. Така че такива сметки са доста безсмислени и трудно могат да измерят каквото и да било.

Още по-глупави са такива субективни наблюдения тип "улиците са задръстени с коли, значи сме нараснали ужасно". Първо различните градове имат различна инфраструктура, през някои минава транзитен трафик - през други не, някои са туристически центрове (като Варна дето уж били 1 милион, хаха).

Или пък от сорта на "центъра е пълен с народ". Ами да сравним примерно Благоевград с почти всеки по-голям град, с изключение на София. Ще излезе, че Благоевград е най-големият град в България. Просто защото града е около 70 хиляди, но има 20 хиляди студенти, центъра им е доста малък (горе-долу колкото карето между Цар Освободител, операта, площад Свобода и Александровска). Обаче и повечето заведения са концентрирани там и нощем впечатлението е за голям град с бурен нощен живот.

И такива работи. Все пак мисля, че трябва да се сложи малко ред, ако не друго задължително да се регистрират хората с временен адрес и да се отписват, ако са напуснали страната преди повече от 3 месеца да речем.


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: фараша в октомври 20, 2009, 10:39:39
Аз залагам на масивното деление на едри квартали поглъщащи разните махали  и подквартали. ..

Подобно деление е много относително, защото зависи от нивото на уедряване. За някой може цялото Русе да е един квартал, за друг - 2 , за трети - повече и т.н.
Затова може би е добра идея да се придържаме към начина по който самите граждани разделят града. Никой не може да ме убеди, че човек живеещ в Изток ще смята че живее в един квартал с човек от Родина, или пък че Новата Махала и Халите са в един квартал.
За да се оформи един район като квартал, освен чисто географската компактност, е необходимо:
1. Квартално училище/а/ - там се създава първото чувство за общност и познатост, поне с съкварталците от съответния набор
2. Оформен единен локален център - търговски, за забавления и прочие, където хората се срещат почти ежедневно
3. Единна транспортна инфраструктура - иначе казано да е лесно човек да се придвижва из целия квартал

А относно преброяването, ясно е че там нещата са доста сложни, но един ориентир на постоянното население по квартали все пак е нещо. Всъщност при преброявания дават ли се резултати по квартали?


Титла: Re:жители по квартали на Русе
Публикувано от: фараша в декември 02, 2011, 10:25:37
Мисля - но не съм сигурен - че от създаването на този квартал (на мястото на бившите лозя) името му официално е Здравец-изток, но по-късно в определен момент Общината го преименува просто на Изток, само дето не зная кога точно е станало. Все пак това е мое предположение, нямам сигурна информация... ;D

Споделям написаното от Ортодокс в темата за Русенските пазари. Аз съм на 30 и кусур години, израснал съм в Здравец Изток и за мен и хората от моето поколение това е квартал Здравец Изток, съкратено често само Здравец. Всъщност другите неофициални имена които хората около мен ползваха за здравеняшките квартали са именно: Здравец /за Здр-Изток/ и Стария Здравец /за Здравец/. Това е също леко объркващо, тъй като доколкото съм запознат, най-старата част на мега квартала е Здравец-Север и реално той е най-стария Здравец, а не частта зад Олимп-а, но все пак Здравец-Изток е най-младия от трите.
Иначе наистина Здравец-Изток и Здравец са два напълно отделни квартала, и като деца не сме играли заедно, имаме различни училища, магазини, пазарчета и прочие.