Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Трансгранично сътрудничество Русе-Гюргево  (Прочетена 14645 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #15 -: ноември 08, 2012, 11:24:19 »

Проект "Жива е румънската култура" предвижда създаване на зона за търговия на Дунав мост
07 Ноември 2012Проект "Жива е румънската култура" предвижда създаване на зона за търговия на Дунав мост. Това съобщи днес Клара Маркулеску - директор на Бизнесцентър "Данубиус"- Гюргево по време на информационен ден в зала 1 на Областна администрация - Русе /на снимките/. Предложеният от Бизнесцентър "Данубиус" проект има за цел оползотворяване на пространството за паркиране на автомобилите на митнически служители /понастоящем неизползваемо/ на границата с България - ГКПП - Гюргево в посока излизане от страната и облагородяването му като място за провеждане /организиране/ на панаири /изложения/ на румънски продукти /постоянно или сезонно/.Предложението е да се монтират къщички, запазващи концепцията за румънската селска къща, а целият околен пейзаж да е оформен така, че да привлича с автентичността си транзитно преминаващите туристи. За Гюргево ще бъде възможност за насърчаване на местните традиции и ценности, предлагайки на туристите да закупят висококачествени хранителни продукти, румънски продукти, предмети на местните занаятчии, подаръци, оставайки завинаги с хубав спомен от Румъния и окръг Гюргево. За този проект бе изчислено, че нужната инвестиция ще възлезе на около 100 000 евро /къщички и оформяне на пространството/. Сумата ще може да се възстанови още през първата година от влизането в действие чрез налагане на минимална такса за наемане от 300 евро на месец за къщичка. Това ще рече, че за 29-те къщички ще се съберат 104 400 евро за година от наеми, от които ще се приспаднат разходите за комунални услуги.
Активен

mm201
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


Профил Ел. поща
« Отговор #16 -: ноември 17, 2012, 07:44:28 »

А на наша територия празното място щеше да става паркинг май.. Shocked
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #17 -: ноември 18, 2012, 01:40:59 »

Ами то това май е стандартното за нашите мили общинари "разрешение" на проблема как да се използва някое празно място в града. Бутнахме казармите - паркинг. До Дунав мост - тоже... Лесно, бързо и евтино строителство - малко изравняване, малко фракция, отгоре асфалт и готово - за седмица обектът е открит. Не че няма нужда от паркинги, но това май заприличва на бат'Бойковата практика - всички проблеми да се решават със строеж на магистрали... Wink
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #18 -: ноември 18, 2012, 11:56:12 »

Е, ние пък щяхме да си имаме мол, хаха. Тя кризата все някога ще започне да отшумява и построеното няма да остане неизползваемо. Дали ще е мол-никой не може да каже разбира се. От една страна решението с паркинга е добро (между другото паркинга ни беше обявен в публичното пространство преди идеята за панаир от румънска страна), тъй като опашките зимите по изхода за Силистра са големи. Пък и не само зимата.

За мен обаче остава неразрешен един много по-сериозен проблем, който е от другата страна на нашето КПП - няма буферна зона. В румънско има предостатъчно място, където при опашка камионите да могат да спират без да се качват на моста и да правят проблеми с движението на по-безконфликтните при проверка МПС-та, докато при нас камионите си спират на моста, просто защото няма къде и автомобилите са принудени да правят много рискови изпреварвания без абсолютно никаква видимост и с много малки варианти да се приберат в лентата си.
Активен

Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #19 -: март 05, 2013, 09:40:47 »

Русенската пожарна разполага с нова техника за над един милион евро. Това стана възможно по трансграничен проект за реагиране при извънредни ситуации в граничния район Русе-Гюргево.
НОВО ОБОРУДВАНЕ
Активен

vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2964


Профил Ел. поща
« Отговор #20 -: март 06, 2013, 10:52:26 »

Тази вечер към 21.30 новите пожарни бяха в действие по пътя Русе - Разград.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 871


Профил
« Отговор #21 -: май 04, 2013, 06:43:43 »

"Изложба, на тема „Еврорегион  Русе – Гюргево: 10 модерни перспективи за сближаване“ ще бъде открита на 6 май, от 10.30ч., на Русенския кей."

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1079656
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #22 -: май 07, 2013, 01:09:17 »

Мащабно промишлено строителство осигурява непрестанно икономическо развитие на Русе и Гюргево
6 Май 2013Оформянето на мега-площадки от по 300-400 ха за мащабно промишлено строителство в еврорегиона Русе-Гюргево могат да осигурят ядро за непрестанно проспериращо икономическо развитие с разполагането на тях на водещи предприятия. Това е само една от 10-те модерни перспективи за сближаване и съвместно развитие на двата града, които бяха представени в специална изложба на Русенския кей. Тя включва 10 пана, които презентират идейни проекти за трансгранично сътрудничество, разработени по проект „Еврорегион Русе – Гюргево оперативни решения – мастерпланинг за интегрирано управление на възможностите за развитие”. Идеите са събрани и в каталог. Мениджър на проекта е Петер Шнайдер от виенската фирма "Бан план".

10-те големи инвестиционни проекти са в сферите Икономика, Транспорт, Енергия, Туризъм, Недвижими имоти.

Освен мега-площадките за мащабно промишлено строителство, има и още една разработка в областта на икономиката. Тя предвижда създаването на един или няколко трансгранични бизнес инкубатори за малки предприятия, заети с трансгранични дейности. Идеята се обуславя от това, че в противовес на големите промишлени концерни, малките и средни предприятия (МСП) имат нужда от подкрепата на структурирана програма за помощ, ориентирана към целия регион на Русе и Гюргево и дори за износ.

Един от транспортните проекти предвижда нов Дунав мост, заедно с магистрала, минаваща и край двата града. Той се отбелязва като задължителен елемент за осигуряване на положително развитие на Еврорегиона Русе-Гюргево и все по-често напоследък е тема, която се повдига от родните политици. Президентът Росен Плевнелиев дори бе категоричен, че реализацията на такава инициатива задължително трябва да залегне в следващия програмен период 2014-2020. В тази разработка се оставя "вратичка" и за възможност за тунел под реката.

Високоскоростен влак, заедно с ж.п. линия, свързваща двата града, е друг проект от областта на транспорта, представен в изложбата. Отбелязва се, че този международен проект ще има много положително влияние върху Русе и Гюргево, тъй като ще осигури едновременно бърз достъп до важни дестинации, особено до Букурещ.

Предлага се още интегрирано решение с градска железница или трамвай за двата града. Транспортният гръбнак трябва да се завърши с мрежи за обществен транспорт, сочи разработката, според която съществуващите в Русе и Гюргево ж.п. линии позволяват лесното създаване на такава система.

Представени са и проекти за енергийна ефективност, включващи квартали с активна енергия. „Пестенето на енергия означава пари. Подобряването на стандарта на сградите позволява значително намаляване на нуждата от отопление или охлаждане“, категоричен е екипът, презентирал тези проекти.

Предлагат се и решения за управление на енергията, като се отбелязва, че това предлага възможност за намаляване на консумацията както в обществения, така и в частния сектор. Намеква се още, че на сметта може, а и трябва да се гледа като на енергиен ресурс.

Разработките в областта на Туризма предвиждат нови туристически информационни центрове от двете страни на Дунава. Особено тези, които пътуват по Дунава, трябва да бъдат привлечени да останат в региона, тъй като първото впечатление е определящо за създаване на съответно търсене.

Предлага се още създаване на зелени зони. Досега на парковете, горите и най-общо на природата се гледаше като на нещо, което да се съзерцава, но не и да се използва. В тази връзка има идеи за създаване на зелени зони като центрове за отдих.

Темата за енергийна ефективност е засегната и в програма за саниране на градските центрове. „Привлекателните условия за живот са основен аргумент при избирането на едно място за дом. Вместо да се оставя недвижимата собственост в централните части на градовете в лошо състояние и да се отива към предградията, ревитализацията на градските центрове може да предложи чудесно място за живеене, както и да създаде съществени възможности за работа на строителните фирми“, сочи презентацията.

Вече е разработен инвестиционен профил на региона Русе-Гюргево под формата на промоционален материал, достъпен в интернет, на СD и в хартиен вариант, отпечатан на 5 езика. Изданието съдържа всички ключови аспекти за регионално развитие, дефинирани от мастерплана, както и кратко описание на съвместните инвестиционни проекти.

Петер Шнайдер и заместник-кметът по европейско развитие на Русе Страхил Карапчански споделиха по време на откриваането на експозицията на брега на река Дунав, че представените разработки са осъществими през следващия програмен период 2014-2020. Като най-важни бяха изтъкнати възможностите са скоростна железопътна връзка между двата града, която би прерастнал по-голям път свързващ с този вид транспорт Букурещ и Истанбул. Не бе пропуснато и значението на инициативите, свързани с осигуряването на инвестиции в еврорегион Русе-Гюргево. На откриването на експозицията присъства почти целия кметски екип, начело с Пламен Стоилов, представители на Русенския университет "Ангел Кънчев" и гости от побратимения на Русе 11-ти район на Будапеща Уйбуда.

Проектът „Еврорегион Русе - Гюргево оперативни решения – мастерпланинг за интегрирано управление на възможностите за развитие” се осъществи за 18 месеца, в периода от февруари 2011 до август 2012 година. Партньори по него са Община Русе и Община Гюргево, като водеща страна е българската. Общата му стойност е 949 944,49 евро.
Активен

vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2964


Профил Ел. поща
« Отговор #23 -: май 07, 2013, 05:39:26 »

Вчера им хвърлих едно око на тези пана. Интересни идеи, обаче ми се струват много далечни във времето  Grin
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #24 -: май 08, 2013, 01:46:09 »

Мега-площадки, трамваи, високоскоростни влакове и прочие дрън-дрън. Май някой е в предизборна кампания и хвърля с лека ръка бомбастични проекти! Wink
Не, че не сме ги виждали и преди - въжени линии, ситита, молове, спортни зали...

Аз да дам някоя друга добра идея на кметския екип - що не вземат да предложат една въздушна линия между Русе и Гюргево, обслужвана от свръхзвукови самолети? Звучи толкова реалистично, колкото и другите. Cheesy

Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 22, 2024, 08:37:20