Страници: 1 [2] 3 4 ... 51   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Кеят, общината и държавата  (Прочетена 206504 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #15 -: октомври 01, 2008, 01:09:38 »

Наистина това е чешене на езиците, вместо да се концентрират върху нужни в момента и много по-лесно изпълними обекти.
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #16 -: октомври 08, 2008, 10:22:26 »

Скандали около идеята за изграждането на ново пристанище до КТМ
Ако общината изгради пристанище в зоната до КТМ, достъпът на русенци до река Дунав ще се ограничи и те ще се лишат от място за отдих и риболов. Това е становището на общинския съветник от ГЕРБ Петър Даскалов по предложението на Искрен Веселинов за изграждане на терминала. Според Даскалов в Русе има достатъчно пристанища. Почти всеки голям завод до реката е със собствена товарителница. Общинският съветник се опасява, че ако зоната, която в момента е гора  бъде предназначена за пристанище, там ще се появят складове. Според него общината няма да има достатъчно средства да построи съоръжението и изграждането му може да се проточи с години.
Според Искрен Веселинов обаче, в случая общината може да приложи публично-частното партньорство като начин да финансира строежа на терминала. Оказа се обаче, че до момента нито един инвеститор не е проявил интерес, тъй като зоната все още не е предназначена за пристанище.

Администрацията подкрепя предложението на Искрен Веселинов. Главният архитект на Русе Симеон Рангелов заяви, че още преди време е имало идея на това място да се построи пристанище. Той прогнозира, че ако не сега, то след години това ще се случи. Още повече, че теренът е заобиколен от предприятия и няма друго бъдеще.

"Говорим за пристанище не от яхтен тип, а транспортно-логистичен център, модерен терминал, какъвто в Русе няма със съоръжения, които липсват на останалите пристанища", обясни главният архитект на община Русе Симеон Рангелов.
Според Рангелов в други градове по Дунав има подобни терминали, които са изградени с участието на общините. Пример за това е Виена.
http://news.ruse24.bg/61854.html
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #17 -: октомври 08, 2008, 10:59:54 »

Maлко се обърках. Няма ли модерно пристанище да строи държавата?
Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #18 -: октомври 08, 2008, 03:45:57 »

Maлко се обърках. Няма ли модерно пристанище да строи държавата?

Дам, още утре държавата започва да строи модерно пристанище. Пусковият срок на съоръжението пък е вдругиден:D
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #19 -: октомври 08, 2008, 06:55:01 »

Maлко се обърках. Няма ли модерно пристанище да строи държавата?

Дам, още утре държавата започва да строи модерно пристанище. Пусковият срок на съоръжението пък е вдругиден:D

Не виждам какво смешно има. Има проект за корабен терминал в Свободна зона, която си е държавна фирма.  Huh?

http://www.ruseonline.info/smf/index.php?topic=79.0
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 430Профил Ел. поща
« Отговор #20 -: октомври 08, 2008, 08:04:28 »

Смешно може би не, но несериозно определено. В смисъл общината която няма ресурс или желание да се погрижи за далеч по евтини и нужни проекти на града е странно да тръгне да строй модерно пристанище на зелено което ще е на около километър от това което изградиха в Свободна зона. Виж че и те самите са казали че  общината няма да има достатъчно средства и вероятно ще се проточи. А колкото до това държавата да даде пари за Русе, нека не бъдем наивни, справка: бул. България.
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #21 -: октомври 16, 2008, 10:00:34 »

Решават енергийната криза с ВЕЦ-ове по канала Варна - Русе
Министерството на икономиката и енергетиката, в лицето Красимир Янков, началник на политическия кабинет на министъра, застана зад проекта за канал Варна - Русе. Той посочи, че дори подобно съоръжение успешно може да допринесе за решаване на енергийната криза на Балканите. Според проекта от преди 25 години се предвижда на корабоплавателните съоръжения за преодоляване на денивелацията да бъдат изградени и водни електрически централи. Те са освен екологични и с изключително висок коефициент на полезно действие, посочи Янков. По думите му, с оглед на бурното икономическо развитие на Варна и региона подобни ВЕЦ-ове биха могли напълно да го обезпечат енергийно. Освен това големият водоем, какъвто би бил каналът, ще даде възможност и за построяването на нови газови и топлоенергийни централи. Към момента това е невъзможно заради липсата на охлаждащи басейни. Той съзря възможност проектът да съживи идеите на България и Румъния. Ако сплашим северната си съседка с изграждането на канала, може те да се активизират при реализацията на другите съвместни обеки, намекна секретарят на МИЕ.
Източник: в. "Позвънете новини"   

А варненския зам-кмет по транспорта отрязал, че такъв канал не е нужен на бизнеса във Варна.
Активен
CaMaRo
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 554Профил
« Отговор #22 -: октомври 16, 2008, 10:30:32 »

в Русе няма ли бурно икономическо развития да не би да е само във Варна
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #23 -: октомври 16, 2008, 07:56:16 »

Ново пристанище за контейнери може да се появи в Русе
Ново пристанище за контейнери може да се появи в Русе. Това стана ясно след порадната дълга словесна престрелка в Общински съвет - Русе днес по повод предложението на председателя му Искрен Веселинов районът между бившето КТМ и "Свободна зона" да стане модерно място за обслужване на кораби и товари в града. По думите на инициатора, към 500 декара широколистна гора по общински акт за собственост там следва да се премахнат и да се изгради нужната инфраструктура. Така щял да се откъсне "най - сладкия дял от баницата" - контейнерните превози. Там било бъдещето за товарите по река Дунав, а в Русе специализирано пристанище няма. За разлика от Гюргево.

Всъщност, той увери, че фирма "Булплан" ще извърши проучването на заливната тераса там дали може да се изгради нов порт. Архитект С. Рангелов потвърди потребността за ново пристанище, което да повиши значението на Русе по реката.

П. Даскалов от ГЕРБ съобщи, че според стария Общ градоустройствен план там било място за пристанище, но според новоприетия - рекреационна зона. Собственикът на строителна фирма в Русе подчерта, че по закон на жител трябва да се падат 20 м2 гори. При ОГП на Русе, смятано на база население от 162 000 човека, тази пропорция не може да се спази. Пък и така се нарушава Наредба № 7 към ЗУТ. Ст. Бучаков предизвика смях в залата, тъй като живее в района на РУ и въобще не го "топли", че някъде край Русе има гори. Там обаче била отсечена голяма черница, която при проверка се оказало, че не се води в регистрите на общината. Според него сега градът се загрява с 5 - 6 градуса от многото бетон и тухли.

И. Веселинов показа снимки от мястото. Той е ходил лично и се убедил, че там е храсталак, а дървета има само край пътя за Мартен. Обвинения се посипаха към групата на ГЕРБ за спъване икономическото развити ена града ни.

Арх. Цвети Русинов сподели, че в предходния общински съвет негов колега е предлагал районът да бъде влажна зона. Той обаче е против. "този общ устройствен план вече е мъртъв", категоричен бе съветникът. Цитирано бе изследване на Райфайзенбанк и прогнози. След 10-ина години Русе щял да наброява близо половин милион души. Още повече той се разглеждал в агломерационния ареал на Букурещ. М. Кастерлиев го контрира, че в периода в района се планира да живеят не повече от 7 милиона души. За него превозените товари на БРП намаляват, а обемите, които обслужва пристанищен комплекс - Русе - също. 4 пристанища имало в района на Дунав мост, като 60 % от капацитета им не бил оползотворен. "Свободна зона Русе" пък била в процес на приватизация и затова складовите площи там също не се използвали напълно. Вярно било, че те са с морално остаряло оборудване. Наред с това трябвало нивото на терена да се вдигне, за да не се залива от реката. Трябвало да се инвестират милиони в брегоукрепване.

Д. Атанасова от ГЕРБ отново настоя за отговор какво се прави при изсичането на 500 дка гори.

Арх. Цв. Русинов подчерта, че ще гласува "За" ако пристанището стане публична общинска собственост и се печели от концесионирането му.

В крайна сметка бе дадено началото на проучването там.
http://www.ruseinfo.net/news_48961.html
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #24 -: октомври 16, 2008, 10:14:38 »

След 10-ина години Русе щял да наброява близо половин милион души.
Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

Моля?!?!?! Това пък какво е?!?! От естествен прираст не може да стане, ще е механичен явно. Обаче отде ще се вземат толкова българи, че да докарат Русе до 500 000 жители? Или ще ни внасят чужденци? Откъде и какви? Shocked
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2242


Профил WWW
« Отговор #25 -: октомври 16, 2008, 10:19:34 »

Джигитайци Smiley
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #26 -: октомври 16, 2008, 10:28:05 »

Май нататък отива работата... Все от Изтока ще да е - и от Близкия, и от по-далечния... Shocked
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
ftubusa
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 553Профил
« Отговор #27 -: октомври 16, 2008, 10:57:24 »

 Cheesy смях. Половин милионен град до 10 години.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #28 -: октомври 17, 2008, 12:36:36 »

А бе има нещо тука, дето не го знаем какво е... някой има някакви планове, ама де да видим... Huh?

Те всичките тия молове не се строят за град със 150-200 хилядно население, при това относително бедно. Пък да мислим, че техните инвеститори са маломуници, дето не могат да си направят сметката за вложения от десетки и стотици милиони - също не е правдоподобно. Тогава?...
« Последна редакция: октомври 17, 2008, 08:50:30 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #29 -: октомври 17, 2008, 12:58:11 »

След 10-ина години Русе щял да наброява близо половин милион души.
Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes

Моля?!?!?! Това пък какво е?!?! От естествен прираст не може да стане, ще е механичен явно. Обаче отде ще се вземат толкова българи, че да докарат Русе до 500 000 жители? Или ще ни внасят чужденци? Откъде и какви? Shocked

Какво толкова се впечатлявате. Просто общинари си говорят на пленарно сладко и почесват езици. Че и изследване на райфайзенбанк... Cheesy
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 51   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 16, 2022, 01:01:26