Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Оргахим  (Прочетена 6308 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1348


Профил
« -: август 01, 2008, 11:34:34 »


Една от най-важните и интересни новини от последните дни:

http://www.investor.bg/?cat=&id=67139

Една епоха си отива. В русенският вариант птиците не умират сами, а си заминават по двойки  Tongue


Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #1 -: август 01, 2008, 11:42:41 »

Всъщност нищо не е станало във фирмата.... Ще си има нов директор - италианец.  Wink
Удобен момент за играчите на пазара да заредят малко акции на далавера, докато е време  Cheesy
« Последна редакция: август 01, 2008, 11:44:28 от fcdunav » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1348


Профил
« Отговор #2 -: август 01, 2008, 11:46:30 »

http://www.investor.bg/?cat=5&id=67183

Ето още една статия по въпроса. Обаче никъде не пише за ителианец Embarrassed
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #3 -: август 01, 2008, 11:47:14 »

Не пише защото ще бъде представен следващата седмица  Embarrassed
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #4 -: август 01, 2008, 11:50:07 »

Не знаех, че мажоритарния собственик е румънски. Интересно какви виждания имат за развитие на компанията.  Huh?
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1348


Профил
« Отговор #5 -: август 01, 2008, 11:51:43 »

Не пише защото ще бъде представен следващата седмица  Embarrassed
Wink

П.П. Да не се окаже, че ще има нов спонсор за русенския футбол?
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #6 -: август 01, 2008, 11:54:40 »

Той мажоритарния собственик се води румънската фирма Поликолор, но всъщност това е така защото малтийския холдинг ги е използвал за покупката на Оргахим. Доскоро Поликолор се управляваше от изпълнителния директор на Оргахим. 

Ето и официалното инфо по случая

Цитат
Проведе се редовното годишно събрание на „Оргахим” АД


Редовното годишно събрание на „Оргахим” АД, което се проведе на 30 юли 2008 г. в Русе, взе важни решения в интерес на бъдещото развитие на компанията. Приети бяха докладите за дейността и годишните финансови отчети на компанията за 2007 г. Акционерите приеха и доклада на регистрирания одитор за 2007г. Членовете на управителния и надзорния съвет на „Оргахим” АД бяха освободени от отговорност за дейността си през 2007 г.
За 2007 г. са реализирани приходи от продажби в размер на 124 930 000 лева. Това е ръст от 28% в сравненение с реализираните през 2006 г. приходи от 97 547 000 лева. Инвестициите в разширяване дейността на дружеството са 12 268 000 лева, докато през 2006 г. са инвестирани общо 10 229 000 лева. Отчитат се 16% спад в чистата печалба в сравнение с 2006 г. За 2007 г. чистата печалба на дружеството е 6 764 000 лева. По предложение на Управителния съвет бе решено тя да бъде разпределена във фонд „Допълнителни резерви”.
Общото събрание прие предложението на Надзорния съвет БДО АКЕРО ООД да бъде определено за регистриран одитор на годишния финансов отчет на дружеството за 2008г.
Общото събрание на акционерите на “Оргахим” АД освободи г-н Силвиу Сорин Мокану от Надзорния съвет на дружеството, като на неговото място бе избрана г-жа Кармен Сегете. В надзорния съвет остават г-жа Ирена Матеева Комитова и председателят УАЙТБИИМ ХОЛДИНГС ЛИМИТИД представлявано от г-н Йон Александър Флореску.
Надзорният съвет на дружеството взе решение и г-н Иван Александров Соколов се съгласи договорът му като изпълнителен директор на “Оргахим” да бъде прекратен, считано от 30.07.2008 г. и като следствие от това Надзорният Съвет го освободи от заеманата от него длъжност на Изпълнителен Директор и член на управителния съвет на дружеството. Новият Управителен съвет включва г-жа Сесилия Бетциу, г-н Живко Любенов Минков и г-н Бойко Пенев Шойлеков. Г-н Шойлеков бе избран и за и.д. изпълнителен директор на дружеството.
„Г-н Иван Соколов пое управлението през 2004 г. и за периода, през който беше изпълнителен директор на “Оргахим” - Русе, успя да консолидира компанията и да я утвърди като лидер в производството и продажбите на лаково-бояджийски материали в България. Под негово ръководство бяха въведени нови продукти и технологии, бяха завоювани нови пазари, доразвита беше дистрибуторската мрежа, подобрени бяха условията за труд в компанията. Ние оценяваме всичко направено за „Оргахим” и желаем успех на г-н Соколов ”, коментира г-н Йон Александър Флореску, представляващ УАЙТБИЙМ ХОЛДИНГС ЛИМИТЕД – председател на Надзорния съвет.


« Последна редакция: август 01, 2008, 12:03:10 от fcdunav » Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3333Профил
« Отговор #7 -: август 01, 2008, 03:43:07 »

В отговор на сериозните проблеми с намирането на квалифицирана и евтина работна ръка в България и Русе "Оргахим" АД предприе стъпки по привличането на чужди работници. И ако за някои местни работодатели намеренията в тази област все още не са се осъществили на практика, то в дружеството вече действат общо нови 27 служители. "Първите виетнамци започнаха работа в Оргахим. Представят се отлично, дисциплината и чувството за отговорност са впечатляващи. Оргахим бе първата компания, която реализира идеята за наемане на кадри от Виетнам", хвалят се оттам.

В продължение на година /с клауза на договорите за евентуално удължаване/ щели да получават месечни заплати от по 450 лева или близо три пъти повече отколкото досега общо 60 жители на далечната държава. Предоставя им се безплатен обяд, общежитие, в което всяка стая се обитава от по 3 човека. Там те можели да си готвят в кухня, а разходите за електроенергия и вода са за сметка на дружеството.

Проблемът с привличенато на все по - дефицитната качествена работна ръка в областта и в града обаче е нож с две остриета. От една страна това е много добре за работодателите, но в социален план поставя немалко проблеми с адаптацията на гражданите към условията у нас. Примерите с граждани от Румъния и Русия, Украйна или Молдова в града ни са много, но те имат сериозно предимство - познават европейската култура, малко или много са с език близък до българския и са живели при условия, сходни с българските. Привличането на азиатци /виетнамци, китайци, турци и др./ обаче създава сериозни предпоставки за приемане от обществото - като се започне от език, култура, манталитет и се стигне до религия. И тук примерите са много - обособяване на цели квартали, където живеят представители на дадена етническа общност. В България това се е случило още преди 1989 година с циганите.
http://www.ruseinfo.net/news_40269.html
Активен

Във форума се ражда истината.
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #8 -: август 01, 2008, 03:45:13 »

Всъщност е твърде вероятно да бъде преразгледана тотално политиката по кадрите от новото ръководство, така че тепърва ще се разбере ще ги бъде ли азиатците.
Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #9 -: август 01, 2008, 11:23:29 »

Управлението на Соколов беше нож с 2 остриета. Файдата беше, че стабилизира компанията и още повече разшири пазарния и дял. Лошото беше отвратителното отношение към кадрите и отказването му да повиши възнагражденията, довело до тъпата идея за внасяне на виетнамци, поради липсата на каквито и да е мераклии да бачкат в завода. Дано това да се промени.
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: септември 14, 2008, 11:40:40 »

В последният брой на в-к Капитал има обширен материал за Виетнамците в Русе. А мненията след това изпадат в такива крайности, че да се чуди къде е истината.  Shocked В действителност ли има такъв недостиг на работници в България и в частност в Русе?

Цитат
Виетнамско чудо
Компаниите в Русе първи назначиха азиатски служители заради недостига на българска работна ръка

Спомняте ли си онзи позабравен вече загряващ соц мехлем, наречен виетнамско чудо? С него бабите лекуваха настиналите си внучета при всяко заболяване. Подобен вълшебен цяр се опитват да използват и няколко русенски компании. Те вярват, че вносът на виетнамски служители може да е вълшебното лекарство, което да изправи на крака страдащата от липса на работна ръка българска индустрия.

Добро утро, Виетнам!

Нгуен Зуй Лонг чувства България като своята втора родина. Между 1984 и 1990 г. той е работил в "СМК - Перник" като бояджия и майстор на мазилки, мозайка и фаянс. 18 години по-късно Лонг се връща в България като част от първата група виетнамски строители, наети от русенската компания "Оргахим". Първоначално в дунавския град дойдоха 12 виетнамски работници, малко по-късно пристигнаха още 16 техни сънародници.

"В България - много работа, малко майстори, във Виетнам - много майстори, малко работа", обяснява Лонг по прост начин логиката, която кара българските мениджъри да търсят служители на хиляди километри от страната. "Вкъщи животът е обикновен, парите не ми стигат, а аз имам три деца, които да издържам", казва зидарят, докато пристъпя смутено на бос крак в коридора на общежитието.

Безработицата във Виетнам довела в Deko Professional (дъщерната строителна компания на "Оргахим") и 28-годишния До Ван Куок. Той вече е работил в Тайланд и Китай и е свикнал с живота в чужбина. За България научил от интернет и решил да се възползва от новите възможности за печелене на повече пари.

"Цялата процедура по довеждането на виетнамските ни служители отне няколко месеца, въпреки че мислехме, че ще се справим по-бързо", заяви Бойко Шойлеков, и.д. изпълнителен директор на "Оргахим". "Вносът" става чрез фирмата за човешки ресурси "Техноимпекс", която има дългогодишни позиции на виетнамския пазар. С нейна помощ "Оргахим" получава автобиографии, снимки, препоръки от трудови борси във Виетнам.

Първите виетнамци са чакали да бъдат доведени в България почти цяла година. Те са учили български в Ханой за по няколко седмици и са били изпитани на професионалните им умения, преди да бъдат одобрени от българския си работодател. "Когато пристигнаха тук, ги обучавахме на основни термини на български, научиха се какво е мистрия, маламашка и дюбел", разказа Силви Иванов от Deko Professional.

Под строй в униформа

Когато преди малко повече от месец в Русе пристигат първите азиатци, мениджмънтът на компанията бил повече от смаян. Виетнамците слезли от автобуса под строй, облечени в униформа - черни панталони и сини ризи. В края на работния ден дори попитали дали могат да работят допълнително до полунощ. Впечатляващи били ентусиазмът, готовността за работа и чувството за отговорност. "Виетнамците са много по-дисциплинирани от българските ни служители. Тяхната цел на пребиваване тук е само печеленето на финансови средства. Това ги кара да мислят единствено в тази посока, те са фокусирани върху работата си", казва Шойлеков. И дори сами са се наели да учат български - преподават им онези техни сънародници, които вече са били в страната ни. А според подписаните с виетнамските власти договори на всеки десет виетнамци един трябва да знае български, руски или английски език.

Азиатците са повече от доволни от условията тук. "Оргахим" осигурява безплатен обяд, както и безплатна квартира. Докато са били в Русе (днес вече са на строителни обекти в Пловдив и Каварна), са били настанени в общежитие, ремонтирано специално за тях. Спят по четирима в стая, имат кухня, в която да си готвят, и стая за развлечения. "Това е много луксозно, не сме свикнали на такива условия", казва Нгуен Зуй Лонг.

Следващата вълна

Само месец след пристигането на първите виетнамци друга русенска компания посрещна техни сънародници. В Русенската корабостроителница приеха на работа 27 виетнамски заварчици. "Виетнамският внос стана малко случайно", спомня си Йохен Бреме, председател на управителния съвет на компанията. Русенската корабостроителница изпитвала големи трудности при намирането на български служители. Компанията има опит с привличането на чужденци - там са били назначени на работа около 30 украинци, които обаче често се появявали на работните си места в нетрезво състояние. Затова ръководството се принудило да ги уволни.

Преди около две години клиент на корабостроителницата започнал да поръчва кораби от виетнамски конкуренти. Така, чрез контактите на този свой партньор, българската компания започва да проучва начините, по които може да привлече виетнамци в страната. Цялата процедура обаче отнема почти две години. "Българската страна подходи много бюрократично, а и самите ние бяхме все още съвсем неподготвени. Първо ни изискаха всичките им паспорти. И въпреки че бяха очевидно нови, изискаха от нас превод, копия и нотариални заверки на всяка една страница - на английски и на български език", разказва за трудностите Бреме.

В Русе са наети само най-добре подготвените сред желаещите. От общо сто кандидати изпита в Ханой са издържали 31, но няколко от тях се оказали със здравословни проблеми. Така в крайна сметка в корабостроителницата са наети само 27 заварчици, въпреки че компанията има нужда от поне сто виетнамски служителя. "След няколко седмици чакаме новите кандидатури, и отново ще пратим екип на място, за да проведе изпит и избере най-добрите", казва Бреме.

Един от вече дошлите е 47-годишният Нгуен Хонг Ван. Бил е в България преди повече от 20 години, когато е работил като строител в няколко големи града. Разказва, че днес страната му се струва много по-развита, макар че всичко е поскъпнало ужасно. "Хубаво е, че шефовете се интересуват от нас и постоянно питат как се чувстваме. Направихме дори специално тържество за Деня на независимостта - 2 септември, който е официален празник на Виетнам", радва се Ван. В родината си е получавал до 200 долара, а в Русе ще печели поне по 1000 лева на месец. При това има осигурен безплатен обяд и подслон. Според мениджърите на компанията добрите заварчици могат да си докарват дори по 2000 лева месечно - според изработеното в бригадите им.

Икономическата логика

Мениджърите на двете русенски компании твърдят, че решението да внасят служители е било без алтернатива. "Едно от изискванията да наемем чуждестранни работници е да не сме успели да намерим такива на българския пазар. Пускахме обяви по централни и местни медии и вестници, организирахме борси. Но при условията, при които работят тук виетнамците, не успяхме да намерим българи", твърди Бойко Шойлеков. Самият дефицит на строители е довел до значително нарастване на разходите на компанията за заплати и осигуровки. "Не можем да намерим добър строителен работник за по-малко от 1000 лв. Когато добавим осигуровките и данъците, нещата стават сериозни", казва изпълнителният директор на "Оргахим". Виетнамците получават начално месечно възнаграждение от 450 лв., но то расте според трудовия им принос и може да спечелват с по 500-600 лева повече. На фона на средната заплата от 100 долара в родината им това е повече от добър доход за тях.

В корабостроителницата също изпитват остра нужда от служители. Само за да изпълнява текущите договори, без да поема нови поръчки, компанията се нуждае от 150 нови работници. "Ако не успяваме да изпълняваме договорите си навреме, ние плащаме глоби, и то в големи размери", казва Бреме. "Икономическата логика за нас е ясна. Имаме много добър машинен парк, който имаме сметка да използваме пълноценно. Но поради липса на достатъчно работна сила, го ползваме само на една смяна, което, разбира се, не е ефективно."

Корабостроителницата има капацитет за преработка на 20 хил. тона стомана на година, но в момента натоварването е максимално 14 хил. тона. Така се оказва, че техническият капацитет за по-голямо производство е налице, но не и нужният за това персонал. И от корабостроителницата са принудени да отклоняват нови поръчки, просто защото не могат да ги поемат. "Ако можехме да преработваме още шест хиляди тона стомана, това би означавало между четири и пет милиона лева допълнителна печалба, а с това и повече данъци за българската държава", пресмята пропуснатите ползи Бреме.

И ако в случая с Русенската корабостроителница националността на вносните служители е по-скоро резултат на случайност, то "Оргахим" е правила опити да наеме работници от най-различни държави, докато се спре на варианта Виетнам. Мениджърите на компанията пробвали с бесарабски българи, македонци и др., които обаче често използвали българския паспорт за емиграция към Западна Европа. Виетнамските работници се оказали най-лоялни - заради миналото те изпитвали топли чувства към страната.

Търсят се шивачки, от Ханой

Специалисти по човешките ресурси смятат, че този модел може да се приложи и в други сектори, като например за най-дефицитните шивачки и текстилни работници. В бранша имало около 18 хил. свободни работи места, преди всичко за работнички на ишлеме. Русенските текстилни фирми "Арда", "Магик" и BTB също са се насочили към внос на работна сила от Виетнам.

В азиатската държава средното възнаграждение в този бранш е 80 - 90 долара, а в България - 200 евро. В много български шивашки фабрики обаче работниците се осигуряват на минималната заплата (220 лв. в момента - бел. ред.), за да не се плащат осигуровки, а останалите 100 до 200 лв. получават на ръка. В случая с виетнамците обаче заради сключените междуправителствени меморандуми плащане на тъмно не може да има. Работодателите обаче са категорични, че виетнамците ще получават същата заплата като българските си колеги в съответния бранш.
Милиони работни ръце

С над 1.7 милиона души, вливащи се в трудовия пазар всяка година, властите в Ханой нямат друг избор, освен да организират работни групи, които да задоволяват нуждите на други държави. За 2008 г. Виетнам официално планира "да изнесе" 85 хил. души. Работещите извън страната връщат в нея близо 2 млрд. долара годишно според изчисленията на социалното министерство. Повечето от тях се трудят в съседни държави - от Индонезия до Япония. Не са малко обаче и онези, които се отправят към Близкия изток и Европа. Чехия, Словакия, Швеция и Германия са само част от европейските страни, които приемат виетнамски работници.

Процедурата е добре регламентирана: виетнамските фирми за износ на работници организират обучителни курсове в специални центрове, където виетнамците минават няколкомесечна подготовка за бъдещите си задачи. След това чуждестранните работодатели сами могат да подберат хората, които искат, организирайки изпит. Въпреки че не е законово регламентирана практика, обикновено виетнамските посредници прибират между 1000 и 2000 долара от всеки, когото са изпратили зад граница. Въпреки това при средна месечна заплата около 100-150 долара в строителния сектор на Виетнам не е изненадващо, че условията за работа в България са привлекателни за азиатците.

http://www.capital.bg/show.php?storyid=549484
Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.06 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница декември 06, 2022, 05:32:32