Страници: [1]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Книги за Русе  (Прочетена 3808 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
denko
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 47

Профил
« -: юли 26, 2008, 03:58:38 »

Предлагам тук да обсъждаме книгите, в които става дума за града ни.

Днес ми подариха "Русе, биографията на дунавския град" на Васил Дойков и набързо прегледах заглавията и прехвърлих по някой параграф.  Авторът е откровен локал-патриот.  Хареса ми, че възвеличаването на Русе не е сляпо и праволинейно, а навлиза в исторически, георграфски и етноложки детайли.  Стилът е по-скоро популярен, отколкото научен, липсва формално позоваване на източници.  Не мисля да чета тази книга от край до край.  По-скоро ще я ползвам като справочник да си сверявам по нещо за онези русенски историйки, слухове и легенди, които се предават от уста на уста.

И тъй, някой да е чел нещо интересно напоследък?

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 774

Профил
« Отговор #1 -: юли 26, 2008, 05:06:39 »

Репортажи за Освободителната война 1877-1878

Цяла глава за Освобожданието на Русчук...

Иначе на тримата съфорумци, които бяха на последната среща им е понятно, че имам книгата Русе- Още един поглед, Илюстрована история, а на тези, които не им е понятно, ще им стане на следващата среща Дай Боже! Smiley
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
спиро
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 246

Профил
« Отговор #2 -: юли 26, 2008, 10:48:07 »

Имам една книга, която е по случай 120 годишнината на Русенската болница. Има много интересни исторически снимки и  факти за здравеопазването на града.
Активен

Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Профил
« Отговор #3 -: юли 27, 2008, 12:01:55 »

Чудя се в туристическия център на Александровска дали няма някое интересно книжле за Русе. Трябва да се провери.  Cool
Активен
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #4 -: юли 27, 2008, 08:01:27 »

Изключително интересно е да се види и прочете книгата на Иво Жейнов Навлизането на Вермахта в Русе 1941 година, която осветлява и някои страни от живота на Дойче Шуле - Русе. Невъобразимо богат снимков материал. На хубава хартия, голям формат. Снимките са ясни и контрастни. Въобще нещо като албум с текст. Русенци си разпознават хора по снимките там. Отзивите са много и много положителни.

Наскоро ще излиза книгата на мой приятел от ученическите години Красимир Ганчев за освобождението на Русе 1977- 78 година. Може би има нещо общо с това, което пише Крисето по-горе. Книгата още я нямам. От автора, в мейл, знам, че ще се публикуват неизвестни досега снимки и графики. Ако някой е виждал книгата нека да пише две три думи тук. И главно как се казва точно.

Книгите на проф. Дойков можете да купувате със затворени очи. Вероятно никой не е хвърлил толкова труд по търсене на материали като него. И са написани интересно. Снимковият материал е изключителшно богат. Книгата му за Русе има ново издание.
ИНтересни са книгите му за Македония и Турция. Знам, че има и други, но не съм имал честта да се запозная с тях.
« Последна редакция: юли 27, 2008, 09:26:28 от Pfote2 » Активен
Страници: [1]   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.067 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.005s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 22, 2023, 12:04:21