Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: фараша в юни 26, 2008, 10:08:15Титла: Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в юни 26, 2008, 10:08:15
Тоя феномен заслужава отделна тема.
Нека тука да слагаме интересни примери за такъв.
Ето още 2 пресни примера от седмицата:

1. Шеф на агенция за недвижими имоти ми обяснява как ако можел, щял да се махне от тоя град, щото бил много загубен и нямало пари тук. И това го изцепва докато ми предлага разни жилища в Русе.  :o
Естествено аз го попитах дали не си продава жилището или поне да ми направи някаква отстъпка в цените заради тоя "обезпокоителен" факт  :P
Интересното е, че тази особа кара чисто нова кола

2. В приятелски разговор комшията отдолу дето цял живот си е живял и работил тук, без да съм го питал,  също  се изказа, че тук нямало пари. Неговото жилище не ме кефи много, затова не съм му предлагал нищо :D

Нека да добавя и изцепките на Русеинфо, дето все пак са медия, и става интересно...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в юни 26, 2008, 10:33:56
Щях да отворя приказка за обърканите поколения, но пак някой ще се засегне и ще излезем офф-топик. Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст. Аз съм бил малък и не помня много де, но не ми се вярва през комунизма да е било някакъв земен рай тука, че сега така да се жалват :) Наистина, България сега в сравнение с държавите на запад от Сърбия е в много незавидна ситуация. Но пък Русе на фона на останалите градове си е едно съвсем приятно и прилично място. Мисля, че по-скоро хората са имали някакви очаквания навремето че едва ли не ще станем нация от милионери и сега реалността ги е смачкала :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: deian в юни 26, 2008, 10:39:22
Определено мисля, че това са хора, ненапускали града поне за малко. Всеки, който е живял малко другаде, започва да оценява Русе. Но такива комплексарски изпълнения не са малко.
Господинът с имотите да си зареже "мизерния" бизнес тука и да ходи да се облагодетелства на село.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Митака в юни 26, 2008, 03:01:45
Определено мисля, че това са хора, ненапускали града поне за малко. Всеки, който е живял малко другаде, започва да оценява Русе. Но такива комплексарски изпълнения не са малко.
Господинът с имотите да си зареже "мизерния" бизнес тука и да ходи да се облагодетелства на село.

Напълно съм съгласен. Такива изцепки са предимно продукт на хора, които никога не са живяли на друго място. Само са ходили на почивка по Черноморието или по работа в София.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в юни 26, 2008, 03:09:09
... и понеже след като са си свършили работата за 5 дни, в 4 от тях за излизали вечер и са се забавлявали и оп, в София е мн хубаво!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в септември 27, 2008, 06:14:37
Хе, Роска, ми че то това важи и за Варна, не видиш ли, че тя пак излезе на първо място в класацията :D :D :D

И аз като си дойда в Русе, много ме дразни дето повечето ми познати само разправят как градът бил много зле, нямало пари и така нататък.

Щях да отворя приказка за обърканите поколения, но пак някой ще се засегне и ще излезем офф-топик. Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст. Аз съм бил малък и не помня много де, но не ми се вярва през комунизма да е било някакъв земен рай тука, че сега така да се жалват :)

Абе земен рай не е било, но ако говорим за СТАНДАРТ НА ЖИВОТ в Русе тогава, сравнен с останалите градове, то не само, че не отстъпваше по нищо, ами беше един от най-високите стандарти в България.
Съвсем друг е въпросът, че стандартът тогава в цяла България и за всички беше нисък. Но заплатите в Русе не бяха по-малки от заплатите в София, напротив, дори в "национални" обекти като КТМ, Корабната и други, имаше надбавки, премии и високи доходи за работниците - по-високи от София или Варна. А цените бяха по-ниски /например помня зеленчуците и плодовете през лятото - то тогава през зимата нямаше домати :D - в Русе доматите бяха по 20ст килото, а във Варна - по 55ст. / Много скъп беше само билетът за автобуса - в Русе струваше цели 5 /ПЕТ/ стотинки, докато във Варна беше 3 ст., а в Сф - 4 :D :D :D

Така че това сигурно имат хората предвид - в момента в някои БГ градове нивото на доходите е съществено по-високо от Русе и тва обуславя сигурно песимизма. А и безработица през комунизма нямаше :) Явна де.Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в септември 27, 2008, 06:21:00
Забавно е, спомням си, имаше един магазин на главната улица - до така наречената "Модерна фурна" /вече я няма отдавна де/, Ортодокс сигурно ще си спомни, дето му викаха "Хайдушкия" магазин. Та в него дори и през зимата можеха да се купят домати, наистина на невероятната за тогава цена от около 2 лв килото. Но въпросът е, че имаше в Русе магазин, в който целогодишно да купиш плодове и зеленчуци, а това го нямаше никъде в България. Дори банани май имаше постоянно, наистина май бяха 3лв - невъзможна за тогава цена. Иначе "пускаха" банани за Нова година /Коледа тогава не беше празник, дори беше забранен, щото е религиозен/ - и за тия банани се избиваше народът, имаше опашки и кво ли не.

Така че, сега животът е много по-хубав според мен, но пък се появи диференциация в стандартите между отделните градове и за наше съжаление наистина Русе не е на това място, които заслужава. Но аз поне вярвам, че скоро няма да е така.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Митака в септември 27, 2008, 11:18:36
Хич не съм съгласен, че стандартът на живот в Русе по време на комунизма е бил кой знае какъв. Още тогава имаше двойна разлика в заплатите в полза на София. За една и съща работа, ако в Русе заплатата беше 150 лв, в София беше 300 лв .Да не говорим, че по едно време жителите на София са получавали 60-тина лв. / месец допълнително - т.нар. "столични".
А за днешно време - единственият град, в който доходите са съществено по-високи от русенските отново е София.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в септември 27, 2008, 11:47:00
Още тогава имаше двойна разлика в заплатите в полза на София. За една и съща работа, ако в Русе заплатата беше 150 лв, в София беше 300 лв .Да не говорим, че по едно време жителите на София са получавали 60-тина лв. / месец допълнително - т.нар. "столични".

Е това изобщо не е вярно. Ама разбира се, ти си живял и си работил тогава, така че можеш да го твърдиш :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Митака в септември 28, 2008, 05:48:55
Живял съм 10 години по време на комунизма. Случайно имам и родители, които са живяли достатъчно време по комунизма. Случайно имам и роднини в София. Майка ми е медицинско лице, роднината ни в София също. Когато майка ми получаваше 200 лв заплата, роднината в Сф получаваше 400. Професиите им са абсолютно идентични. И нека да не говорим за "стандарт" по времето на комунизма защото такова животно нямаше. Всички бяха еднакво бедни, с изключение на софиянци.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в септември 28, 2008, 12:09:55
Здрасти, Митко - абе чудя се как си станал в 5 часа сутринта в неделя :D :D

Прав си, че за стандарт през комунизма не може да се говори, прав си и че всички бяха еднакво бедни. Но точно затова такива разлики, за които ти говориш, просто не съществуваха тогава - за идетнични професии някой да взема двойно на друг. Ако е било някакъв частен случай, от това не може да се правят обощения. Мога да ти дам много примери, но да не отегчаваме форумците - да спомена само, че когато от Варна се върнахме в Русе, заплатата на майка ми като инженер в КТМ-то беше с 80лв по-висока от заплатата, която вземаше във Варна в радиозавода /а той беше "секретен завод" с по-високи заплати/. Баща ми беше доцент във ВМЕИ - Варна със заплата около 400лв, а негов колега по същата специалност беше доцент в Русе във ВТУ-то със заплата около 500лв :D
Аз като студент бях стипендиант на софийска фирма и ходех до София да си получавам стипендиите, което ставаше в деня на заплатите и виждах колко вземат инженерите. Също толкова, колкото и в Русе. А тия 60 лв "софийски" не знам откъде ги измисли.

Спирам да споря по тая тема. Всъщност, детайлите не са толкова важни, а мисълта ми беше, че през комунизма Русе не изоставаше по стандарт на живот от другите градове. Ти това не приемаш, но това е истината. И като жители беше по-голям, и като качество на живот отстъпваше само на София /столицата тогава не беше такава кочина като сега/.
А сега, колкото и да ми харесва този факт, Русе по стандарт на живот отстъпва и на Варна, и на Пловдив, и на Бургас, и на Търново, че дори и на градове като Плевен и един друг град с име от две думи :(
Може би точно това е причината за този "русенски песимизъм". Който, както каза един друг участник в темата, бил -
" Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст."

А защо мислите, че хората над тая възраст са идиоти? И че неправилно преценяват нещата? Те са живяли и тогава, и сега, и могат да сравнят. Нямам за цел да те убеждавам в нищо, ти си свободен да мислиш както искаш, но самия живот показва, че ти не си прав. Едно беше Русе тогава, друго е сега. И не мисли, че на мен ми харесва тоя факт.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в септември 28, 2008, 06:24:56
Ето и няколко линка, че Русе е бил 200-хиляден град /то няма стари статистики в нета, щот тогаз нямаше нет, ама с търсачката това намерих, а има и още, ама не ми се търси/


http://silvistefanov.blog.bg/viewpost.php?id=51244

"Разположен на десния бряг на река Дунав, той е на еднаква географска ширина с Флоренция, Детройт, Бостън и Монте Карло и е петият по големина български град с 200-хилядно християнско население."

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=389&WorkID=14025&Level=3

"- Май никоя власт не ви харесва, та все й се опъвате?

- Да. Навремето ме викаха в ЦК на БКП Гриша Филипов, Милко Балев, Емил Христов, Чудомир Александров да ме питат чел ли съм възванието за спасяване на Русе насред спектаклите на Сатирата. Мислеха, че нещо ще започна да ги лъжа. Ами, викам, да, чел съм го възванието! И обяснявам. През войните сме дали жертва 200 000 убити. Защо трябва да унищожим и 200-хиляден град? И никой не ми отговаря. Час и петнайсет минути ме държаха, викам им, че 600 души ме чакат за спектакъл в театъра, станах и си тръгнах."
http://64.233.183.104/search?q=cache:oBOpr1YXux4J:slovo.bg/showwork.php3%3FAuID%3D115%26WorkID%3D4634%26Level%3D2+200-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4&hl=bg&ct=clnk&cd=37&gl=bg


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в октомври 03, 2008, 10:23:56
Проблемът не е толкова в ниския стандарт, колкото в чиповете на доста от русенци, които само мрънкат и се оплакват, а иначе висят по кафетата с ръце в джобове.  ;)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Makaveli в октомври 09, 2008, 04:31:54
Аз пък много се дразня на някои изказвания от русенци, напуснали града преди 2-3 години, отишли в София или извън България, че бил западнал, като изобщо нямат никаква реална представа за развитието на града. И като се върне да речем за малко от София показва някакво надменно поведение към другите от града, в който е израстнал. Започват да дават "ценни" съвети, че трябва да се махна от тоя град и да си намеря работа в някой друг, по-голям. На мене за момента си ми е екстра тук, градът се развива добре и го предпочитам пред София и Варна.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в октомври 28, 2008, 06:43:53
Няма как да не ви пейстна изказване на един пич, който е сгафил тука и е попаднал на честни куки:
"Аз повече в Русе няма да дойда да карам кола. Единствено тук не само отказаха рушвета, ами и на съд ме дадоха", призна 55 - годишен шофьор от столицата.
Цялата новина е тук: http://www.ruseinfo.net/news_49632.html
Ето малко повод за доза русенски оптимизъм  :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в юни 19, 2009, 12:12:28
http://209.85.129.132/search?q=cache:UBozGd2zyToJ:www.novini.bg/ruse__grad_s_istoria_no_grad_bez_badeshte_News_details_2272.html+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%2B%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%2B%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2&cd=119&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a (http://209.85.129.132/search?q=cache:UBozGd2zyToJ:www.novini.bg/ruse__grad_s_istoria_no_grad_bez_badeshte_News_details_2272.html+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%2B%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%2B%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2&cd=119&hl=bg&ct=clnk&gl=bg&client=firefox-a)


Сварете си купичка жито и си хапнете, докато четете.
Беше хубаво градче, но след дълго хилядолетно боледуване, се спомина
Мир на праха му и нека Дунава го отнесе в Морето на вечността


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Flying spur в юни 19, 2009, 01:35:49
Ние българите сме много болни и комплексирани хора :o Не мога просто да коментирам...........


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в юни 19, 2009, 09:03:01
Е защо всички българи? Дори според мен авторката на статията иска да провокира с нея, да се направи нещо по въпроса, явно тя си обича града и иска да го види по-бурно развиващ се. Затова е преувеличила и написала такива неща, за да стресне и шокира със статията.
Ако не й пукаше за Русе, нямаше да го напише това.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: CaMaRo в юни 19, 2009, 11:28:53
Kъде видя , че е град без бъдеще?Аз като гледам Русе се развива много бързо в последните години.Тая жена не е добре.Да пишеш глупости това си е престъпление  ::)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: niki67 в юни 19, 2009, 04:44:23
Че аз не съм казал, че е град без бъдеще. Тя и авторката на статията явно не го мисли. Не можете да четете между редовете. Твърде буквално възприемате всичко. Е и на Фараша повечето му се вързахте, че наистина призовава да се гласува за ДПС. Бас хващам, че човекът не си е помислил подобно нещо, просто не му разбрахте иронията и не му хвахте смисъла на изказването.

Разбира се, ако греша, може самият Фараш да ме опровергае :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в юни 21, 2009, 10:04:15
Според мен такива статии смазват имиджа на града, който и без това не е сред високите по ред субективни причини. :o


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в юли 14, 2009, 08:39:47
В русенския песимизъм няма нищо чудно,не е някакво непознато явление.Проблемът е в свръхочакванията и максимализма на русенци.Просто повечето граждани на града си спомнят по-висок статус и това ги подтиква към максимализъм.Ето аз например,съм роден във времената,когато бяхме четвърти и през моя съзнателен живот Бургас не само ни мина,но и значително ни изпревари.Сега дори и Стара Загора ни се заканва/а някои техни лумпени дори твърдят,че са ни минали/и в крайна сметка е скъсила доста дистанцията по официалните статистики.От дълги години общо-взето Русе губи от своето влияние.Изследвайки историята му,смея да твърдя,че наченките на упадък започват след войните за национално обединение,когато значително е стеснен периметъра му.
Живял съм 9 години в София и тогава още повече заобичах града си.Мисля,че в последните години има раздвижване и някои неща ще си дойдат на мястото.Тогава и хората ще мислят по-ведро,ще има и вълна от хора,преселили се да живеят в града от други места.Тепърва ще се откриват възможности да се използва стратегическото ни положение.Трябват обаче и кадърни управници.Определено съм оптимист!
Въобще русенци от ранните 80 години сравняваха всичко със София,Пловдив и Варна,а Бургас,камо ли Стара Загора въобще не се брояха.Естествено,големината на населението не е всичко,но открива възможности за жителите на населеното място и определя влиянието му.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: ilko в юли 15, 2009, 09:22:50
http://news.expert.bg/?id=251254   Челната тройка се допълва от Враца и Габрово, а последното място се заема от Стара Загора.

Столицата е класирана на 19-та позиция. В София се предлагат най-лошите административни услуги, а корупцията е на едно от най-високите равнища в страната.

Изводите на икономистите от ИПИ са, че като цяло Северна България предоставя по-добри местни условия за бизнес от Южна. Най-добре е представен Северния централен регион, а най-лоши за условията в Югоизточния, където и корупцията, и местните данъци и такси са най-високи.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: CaMaRo в юли 15, 2009, 10:59:25
И защо трябва тази новина да е в русенски песимизъм?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: ilko в юли 16, 2009, 05:35:33
И защо трябва тази новина да е в русенски песимизъм?
        В ,,нещо хубаво,, я сложих ! Исках да не е толкова мрачна темата ,след статията на  журналистката ! Песимизъм/оптимизъм .


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в юли 17, 2009, 02:38:19
Има оптимизъм-според мен,Русе наистина ще заеме своето място!!!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в август 20, 2010, 11:06:38
Жени говорят за ...Русе:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=512818.30 (http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=512818.30)

Забавното е, че всичко започва от един коментар на пловдивчанка, че според нейни познати в Русе не било толкова зле. Това естественно няма как да остане "ненаказано" :D

Особено ми харесаха тези откровения на две русенки:

Цитат
Но няма кино, няма заведнения!
Няма нищо!!!
Тук е страшно, повярвайте ми!!!
Не съм от хората коите рева, просто виждам грозната гледка на съсипания ни живот.

и

Цитат
В Североизточна България е страшно, повярвайте ми  Peace
Забравени сме от всички, а сега и кризата ни довърши!
Като едно гробище  е тук!

Кво да кажа... :o
Чак ми стана кеф, че още съм жив, че ме има. Сякаш съм малко фарашче в ръцете на стар гробар :D :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русчуклия в август 20, 2010, 11:28:17
хахаха позачетох се и ми стана доста забавно. Тази бг-мама песимист вика, че корабостроителницата не работела, че нямало заводи, производство и т.н. То ако се мотаеш само по главната според нея "Николаевска"  :D естествено, че няма да се натъкнеш на фабрика :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в август 20, 2010, 02:36:18
И аз бях попаднал преди време на някакъв форум (не е този), където едни умници ги бълваха същите "мъдрости". Как всичко фалирало тук, градът бил 70 хиляден, останали само стари хора и т.н.  Чак ми се прииска да се регистрирам, да поспоря, а и да ги нахраня, но после се отказах - не си струва човек да си губи времето и енергията.
Българите сме големи мрънкала, все нещо ни пречи, все някой ни е виновен, все нещо не върви. Имам чувството, че се чувстваме най-щастливи когато сме... нещастни. А най-големите мрънкала измежду българите със сигурност са русенците.  :o


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: CaMaRo в август 20, 2010, 05:07:36
Ааааа няма как да не се регистрирам в тоя сайт.Ще им кажа аз истината ама само да не ме баннат :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русчуклия в август 20, 2010, 05:18:50
ехеееееееееееееееее ти направо ме уби. 100% ще те баннат  :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bubi_rs в август 20, 2010, 07:40:03
Не мисля, че точно Русенци се оплакват най-много, всички българи сме така, сякаш това да се оплакваме и да се напреварваме колко сме по-зле един от друг ни кара да се чувстваме по-добре. Да, в момента в Русе много фирми фалираха или са на ръба на фалита, да, на много хора не им плащат редовно, да, много хора едвам връзват двата края, но не е така само тук. Така е навсякъде, във всеки Български град, защото в момента сме в една прекалено много изопачена криза, въпреки, че страната ни винаги е била в криза. Но вече ме дразнят тези оплаквания, ДА, живота е такъв, но ние сме тези които трябва да го променим като най-малкото спрем да се оплакваме, защото винаги има хора по-зле от нас, трябва да се щастливи заради това, че сме здрави и да правим живота си по-хубав в този град, като всички се гордеем, че живеем тук, като се поздравяваме по улицата и сме добожелюбни към всеки независимо от това колко го познаваме, една усмивка е по-силна и по-бързо си пробива път, от колкото намусените и сърдити изражения.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Митака в август 20, 2010, 08:42:55
Направо ми се зави свят като прочетох част от простотиите, написани с такава злоба и гняв. Подобни личности са обречени на мизерия и самосъжаление, дори и в Ню Йорк да се преместят.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: DeYordanov в август 20, 2010, 09:31:42
Българинът е така. Охка, пъшка, оплаква се ... и до там. Когато трябва да предприеме някакво действие започват всякакви оправдания, а истината е, че ни няма никакви като общество и в това се коренят всичките ни проблеми. Всеки знае най-много, няма единомислие, когато започва една смислена дискусия, то тя се обръща на говорилня с главна идея да покажем колко сме печени, а другите колко прости са. А и няма друг народ, който да се преживява така трагично ежедневието си, че в един момент трагедията се превръща в комедия. Само се замислете някои хора как говорят:

"Ох, трябва да ям"
"Ох, трябва да вървя на работа"
"Ох, трябва да си лягам"
"Ох, ще ходя на море"
и т.н.

Сякаш животът е едно бреме, с което хората са натоварени и трябва да го извлачат насила. Това е положението. Докато наистина не си сменим чиповете и не започнем да се държим като общество, нещата трудно ще се променят. Това е в контекста на темата, макар и не конкретно за русенския песимизъм, защото той е малко по-специална категория и заслужава по-дълбок анализ. Но подобна е ситуацията навсякъде....

Ох, спирам да пиша....  :D :D :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: jorda в август 20, 2010, 10:09:56
Жени говорят за ...Русе:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=512818.30 (http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=512818.30)

Забавното е, че всичко започва от един коментар на пловдивчанка, че според нейни познати в Русе не било толкова зле. Това естественно няма как да остане "ненаказано" :D

Особено ми харесаха тези откровения на две русенки:

Цитат
Но няма кино, няма заведнения!
Няма нищо!!!
Тук е страшно, повярвайте ми!!!
Не съм от хората коите рева, просто виждам грозната гледка на съсипания ни живот.

и

Цитат
В Североизточна България е страшно, повярвайте ми  Peace
Забравени сме от всички, а сега и кризата ни довърши!
Като едно гробище  е тук!

Кво да кажа... :o
Чак ми стана кеф, че още съм жив, че ме има. Сякаш съм малко фарашче в ръцете на стар гробар :D :D


Леле, леле.. ами тея да кажат датата, когато ще се  "мре". Имам един декар до Басарбовските гробища- за съфорумци ОТСТЪПКИ!!! ;)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2010, 11:55:54
Още един щрих по темата. Наскоро пътувах в автобуса, а до мен някакъв млад човек - на двайсет и нещо години - говореше по телефона с познат. Говореше силно и даже и да не исках, нямаше как да не слушам думите му. Впечатлиха ме няколко фрази с невесел тон, които не разбрах дали се отнасяха за някакъв бизнес или за цялостното положение на русенци, но бяха показателни. Човекът рече: "А бе нещо не ни върви тук в Русе... Не зная защо, ама нещо не е наред в тоя град. Направо съм отчаян..." И се запитах за кой ли път - какво в края на краищата "не е наред" и няма ли най-сетне да стане "наред", да му се не види?!... ???


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в август 27, 2010, 12:32:26
Е, това са глупости! Не вярвам в суеверия. Специално за Русе не ни "върви", освен заради обективни обстоятелства (пренасочване на държавното внимание към други градова, явно смятани за по-стратегически) и защото ние така си го правим! Просто русенските управи през последните 20 години с много малки изключения са пълни и тотални некадърници. И ако София и Варна могат да си позволят подобен лукс, при нас нещата ще стават все по-зле.
Инерцията, в която живее русенското гражданство по никакъв начин няма да спомогне за положително развитие на града.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: ilko в септември 01, 2010, 11:53:07
Има пари ,развит си ,няма пари ,духаш супата . Големите фирми плащат данъците си в София ,средните във Варна а само малките плащат в Русе . Гледайте ,,Team America,, та там се обеснява ,че има хойове,петки и анузи . Едните се издигнаха в чужбина ,другите си лягат в София а третите го поемат на местно ниво . За тия които не са ме разбрали да прегледат думичката ,,автономия,, в речника .


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JoroKanadeca в октомври 29, 2010, 05:39:41
Песимисти или не на село се оре  8)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в март 12, 2011, 02:52:54
Цитат
Кризата изяла хляба на 15 779 русенци

С 15 779 души е намалял броят на работещите хора в Русе от началото на кризата през 2008 до декември 2010 година. В кра яна декември м. т. наетите са били едва 66 951 според предварителните данни на Националния статистически институт, докато две години по - рано регионалната икономика е ангажирала 82 730 човека. Освен това прави впечатление, че в рамките на Северен централен район Русе е единственият регион, в който ръстът на наетите така рязко пада - във Велико Търново бройката почти не мърда вече цяла година, почти същото е положението в Силистра, Разград и Габрово., които са в същия район. Подобно е положението обаче и в другите големи градове, където са съсредоточени индустриалните предприятия - София, Варна, Бургас и др. Средната заплата към декември в областта е била 574 лева - ръстът в сравнение с януари същата година е с 58 лева. Доколко те са компенсирали реалното поскъпване на живота е ясно. Затворените магазини и спрените фабрики говорят достатъчно красноречиво за размера на срива в потреблението, който никак не се връзва с отчитането на растеж в заплатите. А статистиката вече отчете ръст на разходите за храна - средно около 40 % от доходите на домакинствата се изяждат в буквалния смисъл, отделно са сметките за отопление, вода, телефони и т. н. С 574 лева заплата Русе е на незавидното стъпало спрямо останалите големи градове и по този показател. Средната сума по ведомост във Варна е била 694 лева, в Бургас - 643 лева, а в Стара Загора, от която толкова си пазим петото място в класацията по брой население, са се разписвали срещу 697 лева за последния месец в годината. Поне по този показател там отдавна са ни разминали. Логично най - много пари вземат в София - средно 922 лева.

Все се каня да предположа, че след тазгодишното преброяване, новият рефрен ще е, че русенци и да не сме толкова малко /обезлюдени/, сме много бедни. Ама докато го направя, те хората вече го написаха. А колко просто и хубаво щеше да е, ако си бяхме излезли 80 хилки народ на преброяването. :D  

Източник: В-к Утро
http://www.ruseinfo.net/news_86580.html (http://www.ruseinfo.net/news_86580.html)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в март 12, 2011, 10:13:17
Липсата на журналистическа солидарност в така наречените русенските 'медии', за да може акцентът на работата им да е върху истинските проблеми на хората и на населеното място, е вероятна основна причина. Хората заети в медийте се познават и се уважават и когато някой срещне проблем по който би могъл да пише или да проведе разследване, останалите се разграничават и не желаят да го защитят, за да не пострадат и те. Поради това се пишат подобни измислени и откровено глупави статии.


Следващият материал, идеално подхожда за русенските 'медии'

"ГНУСНАТА АТАКА НА НЕКАДЪРНИТЕ ДРАСКАЧИ

В медийния свят съществува една прослойка от пишещи, която без умора произвежда журналистически изпражнения и без колебания замеря с тях обществеността. Конкретните изражения на тези изпражнения са статиите, коментарите и стоящите зад тях псевдо-журналистически разследвания и разкрития. Някои от тези комлексирани автори, понякога подхождат по – интелигентно и от време на време използват все пак някой и друг факт, който разбира се бива придружаван от откровени лъжи и гнусни идиотщини. В много случаи хората са подготвени за бомбардировката от гнусотия, но понякога някои от тези странни писателски субекти се докопват някак си до издания с по-добра репутация и така въздействат повече. Те просто сядат пред клавиатурата, оригват се хубаво и започват да…..„акат”.
....."
Ето и целият материал.
http://martintarpev.wordpress.com/2011/03/11/%D0%B3%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0/ (http://martintarpev.wordpress.com/2011/03/11/%D0%B3%D0%BD%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0/)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Иванов в март 19, 2011, 07:47:43
Какво да е непосилно за мен? Има ли смисъл да отговарям на въпрос, на който всички русенци сами знаят отговора. :)
Докато съществува Марица Изток Русе няма никакъв шанс за икономическа съпоставка със Стара Загора.
Икономическият профил на Русе, доминиран от нископродуктивната шивашка промишленост предполага задържане на ниските заплати в града дълги години напред.
След 50 години, когато се закрие комплекса, тогава двата града биха били в по-равностойни позиции.
Местоположението на Стара Загора също е по-добро, центърът на България е причина да е логистичен център на всички големи компании. Докато в северна България тази позиция е за Търново и Плевен.
Демографският потенциал на Русе също е неблагоприятен. Голям процент възрастно население, спрямо ниска раждаемост предопределят бързо демографско топене на Русе в следващите поне 30 години напред.
Стара Загора има с 30% по-малко пенсионери и устойчиво по-висока раждаемост, поради което има положителен естествен прираст последните 5-6 години.
Така, че докато затворят ТЕЦ-овете Стара Загора вече ще е драстично по-голям град от Русе, при запазване на сегашната тенденция.
Стара Загора има влияние над регион с 2 пъти по-голямо население.

По-уместно е Русе да се сравнява с Плевен, тъй като икономическият профил е сходен, природата е сходна, климатът е сходен, демографските проблеми са сходни.

Перспективите за развитие на Стара Загора не са просто мое мнение. Това е мнение на всички - и журналисти, и бизнесмени, и оправници, дори и европейски институции. Ето 1 от последните статии:
София и Стара Загора - градове на бъдещето
http://www.monitor.bg/article?id=233759 (http://www.monitor.bg/article?id=233759)
За Русе никога не съм чул или прочел някога някъде да се коментира, че е добре развит град. Точно обратното. Дори и като имаше мол истерия преди 2 години, пак водещите медии пишеха по-скоро иронично за Русе и предричаха провал. Нещо, което действително се случи.

Пиша тука, защото работя в сферата на логистиката, и написаното по-горе е пълна глупост, не искам да цапам, но като видя неща, които не са верни и трудно си премълчавам.
За момента в България има само два логистични и индустриални центъра, София и Пловдив.
Останалото е, не знам как да се изразя, абе има насам-натам, но си е доста рехаво все още, не целя да обиждам никой, просто говоря как стоят нещата.
Като цяло за момента в северна България няма силно изявен логистичен център, най-вероятно освен Търново(в бъдеще време) няма и да има по куп причини, не смятам да ви занимавам с тях(някой ако иска де ще разясня все пак де)
За момента нещата са въртят около Търново.
Останалите играчи са Севлиево, Русе, Варна, Плевен и лично аз очаквам още два града, Ботевград и Шумен.
Просто тука е доста сложно и раздробено, отделно география, демография, инфраструктура и според мен няма да има изявен лидер.
Започвам с Плевен, близо до София +, Хемус +, връзки север-юг(основна причина за проблемите му) -, западна Европа -.
Търново, север-юг Ес коридор +, изток-запад Хемус +, намира се м/у морско и речно пристанище +, конкуренция - (Русе, Шумен, Варна)
Русе, тъй като форума е русенски, ще ви обърна по-специално внимание :D
Тука нещата зависят от много неща, как ще се развие пристанището, разбрах за летището(един карго терминал променя нещата)
Румъния е +, София(отдалечаване) -, Търново(конкуренция) -, пристанище Варна +, град Варна -, Дунав +, бъдещ интермодален терминал +.
Варна, дори и голям град тука  има сериозни проблеми, поради затвореността на Черно море-, Костанца-Бугргас -, далече от оста Европа-Азия -, пристанище +, север-юг (бъдеще) +, голям пазар +.
В южна нещата са ясни, само един изявен Пловдив, последните три години, преди кризата де, смаза всички, изключвайки София разбира се.Освен с логистика, и с индустрия.Всичко е в реда на нещата разбира се, близо до София +, отделно той самия си е голям пазар +, огромно население покрай себе си +.(за стандартите на бг де) На основна ос Европа-Азия +, (магистрала и жп линия) бъдещ интермодален терминал +, карго също +, север-юг -.
Стара Загора, поглеждаш и виждаш, че е в центъра на страната, но има едно нещо което пречи, и ще пречи на града, проблема е, че идва в страни от основната ос Европа-Азия -, особено за жп. превозите е непреодолим недостатък, север-юг Ес коридор +, Пловдив -, пристанище Бургас +, централно разположение +.
Бургас няма да го коментирам, идентичните предимства и проблеми като Варна, София нама смисъл.
Не споменах едни други демографски признаци и фактори (струпани много градове, малки-големи, един голям, и много малки, идентични) защото става дълго и сложно, но пак става ясно къде има потенциал и къде не от поста ми !!!
 
Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: ilko в април 11, 2011, 05:58:43
Аз бих попитал за търновския плюс между море и река . Ако имаме предвид Свищовското пристанище по скоро е минус а Варна е на 200км от Търново . Плюса на Търново е че прави транспортна комбина с Горна Оряховица .Допълнително, държавното финансиране в него район е доста голямо под формата на различни регионални институции ,които липсват в Русе . Хаоса с регионирането на р.България е към своя край . Видин/Плевен и Търново/Русе кой кого е въпроса . Погледнато последните 20 години Плевен се мяташе в център,запад  през това време Видин нокаутира Враца и Монтана ,но от Европа искат Плевен за център на северозапада . Подобно е положението с Русе фаворитизиран от Европа и Търново подкрепяно от София ,да не забравяме ,,случката област Разград,, . Не се знае кой ще има последната дума София на шуробадженащината или Брюксел на регионите .


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Zihuatanejo в април 12, 2011, 12:05:45
Не знам Видин кого е нокаутирал, но този град е толкова изостанал и от Враца и от Плевен, та дори и от Монтана, че и следващите 100 години да го "фаворизират" пак няма да ги стигне.

По данни от преброяване 2011, от областните градове Видин и Ловеч са намалели най-много в процентно отношение. Прави впечатление, че и Силистра е с тях в тройката, което поне за мен е малко изненадващо.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mm201 в април 16, 2011, 09:54:48
Днес по ТВ7 гледах предаване с водещ Е.Кошлуков.Гост беше министър Плевнелиев.Той говори за разни проекти,като трябваше да говори и за т. нар. дунавски регион.До там не се стигна,щото времето свърши,но направи впечатление активното участие на общ.съветници от СЗ.Имаше един ,който зададе въпроса си оформен като клипче.Всички плачеха за втори подход към ам "Тракия".Та докато отговаряше на техните въпроси ,времето за дунавския регион  свърши .Дано някои от нашите управници са гледали предаването,та и те малко да се задействат за нашия град.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в април 17, 2011, 07:11:53
Забелязвам и друго. По Радио 1, което често слушам, вървят много и добре направени реклами на мол Галерия в Заарата, както и на други тамошни фирми. Създава се впечатление, че бизнесът там е по-активен в търсене на клиенти, и че въобще бизнес-атмосферата им е някак по-жизнена и динамична... (Например, в тяхната Галерия по случай Великден предстои празник на българските традиции, с народна музика, танци на лазарки, кулинарно шоу с Ути Бъчваров, участие на Николина Чакърдъкова и т. н.). Да видим дали след официалното откриване на нашите молове ще дойдат в тях по някакъв повод такива знаменитости...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в април 17, 2011, 11:23:02
... знаменитости?  :o


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в април 18, 2011, 12:18:06
Забелязвам и друго. По Радио 1, което често слушам, вървят много и добре направени реклами на мол Галерия в Заарата, както и на други тамошни фирми. Създава се впечатление, че бизнесът там е по-активен в търсене на клиенти, и че въобще бизнес-атмосферата им е някак по-жизнена и динамична...

Нека прочетем внимателно по долу !
http://www.capital.bg/biznes/imoti/2011/04/15/1075560_molove_v_poveche/ (http://www.capital.bg/biznes/imoti/2011/04/15/1075560_molove_v_poveche/)Цитат:

"Бързите транспортни връзки и близостта до Пловдив например вече изиграха лоша шега на моловете в Стара Загора ..."

Та казваш как били нещата в Заарата ...

 :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Zihuatanejo в април 18, 2011, 12:57:58
Обаче не се разбира какво точно визира авторката по "лоша шега".

Отворих сайтовете на двата действащи старозагорски мола и като гледам не могат да се оплачат от липса на наематели. Може би в статията се имат предвид бъдещите проекти в този град.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mm201 в април 28, 2011, 07:26:03
По Великден бях във Варна.Направи ми впечатление високото мнение на варненци за града им,че бил по-голям от Пловдив,по-красив и т.н. и всички бяха убедени в думите си.За разлика от русенци .Това както и да е.Но направо ме втрещи изказването на един съсед на моите познати,че Варна несъмнено е"най",но най-бързо развиващия се град бил...СЗ.На въпроса ми защо мисли така,той отговори "ами слушай радио ,все реклами за града,имали най-високи заплати..."и все в тоя дух.И това го чувам във Варна.Не се наех да споря с него,защото нямаше смисъл но се убедих в силата на медиите.По ефира на почти всички радия , се носят реклами на СЗ-ски заведения, магазини и т.н. И пак се сещам за моя град, който убеден съм,че има много потенциал,но русенските управници ги няма никакви.И ..така,дано преди поредните избори за кмет си направим изводи за просперитета на града ни.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русчуклия в април 28, 2011, 08:28:33
Не само варненци говорят така. Аз съм спорил с русенци, твърдящи, че СЗ бил по-развит град от Русе. Имало повече работа, вземали по-високи заплати и т.н. И най-интересното е че почти никой от тях не беше ходил там и си беше сформирал мнението въз основа на разказа на старозагорци с които са били колеги я по морето, я по чужбина. Истината е, че старозагорци като цяло са доста по-големи местни патриоти и това е нещо много хубаво, макар и понякога да прекаляват. Но се вижда, че този местен патриотизъм сформира положително обществено мнение за града им и това е добре. Когато повече русенци почнат да си харесват града вероятно ще успеят и да променят погрешния ни имидж на затъващ град, който точно те формират ;)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в април 28, 2011, 10:28:27
Варна е хубав град, спор няма. Обаче имат едно "най-", което не е за хвалба. За мен Варна е града с най-лошите улици измежду големите градове, които аз съм посещавал. Трафикът също е неприятен.

Където и да ходя обаче, Русе си е МОЯТ град  ;)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mm201 в април 29, 2011, 12:39:05
Според мен,Русе още от времето на комунизма ,че и до сега е управляван от некадърни кметове,мислещи как да крадат и "лапат" без да ги интересува нито бъдещето нито имиджа на града.Мисля,че от това тяхно безхаберие ,у хората се е насадил прочутия русенски песимизъм.Лошото е ,че и при Йотов "традицията" продължава,затова русенци са толкова черногледи.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в април 30, 2011, 04:30:14
Русенският песимизъм не е случайно явление, глупаво е хората да бъдат обвинявани, че не мислят "позитивно".
Твърде много се струпа на града през последните 25-30 години. Всичко започна с хлора, когато се създаде масова психоза (с известно основание, разбира се), продължи със срива на русенската промишленост, особено машиностроенето, което беше много развито, това пък създаде предпоставки за депопулация и т.н.
Факт, че Русе не се развива добре. Факт, че се топи като население. Факт, че централната власт го подценява и почти открито недолюбва. Факт, че русенските управляващи са впечатляващо некадърни, но за сметка на това компенсират с хайдутлък...
Е, всичко това основание ли е за оптимизъм? Аз лично много си обичам града, голямата част от форума също, но не може всички да са като нас.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: svetlin74 в май 03, 2011, 10:27:07
... Факт, че централната власт го подценява и почти открито недолюбва. ...

Действително е така. Чудя се, дали няма нещо общо с това , че за последните 20 години си избираме кметове от опозицията.

Цитат на: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5

Асен Д. Тасев - 27 октомври 1991  - 11 ноември 1995    
инж. Димитър Г. Калчев - 12 ноември 1995 - 7 декември 2001    
Володя Ан. Попов - 7 декември 2001 - 27 април 2002    
Елеонора Н. Николова - 27 април 2002 - 5 ноември 2005    
инж. Божидар Ив. Йотов - 5 ноември 2005 - ...
Тасев - син кмет управлявал през по-голяма част от мандата си по време на правителството на Беров ( мандат на ДПС , подкрепено от БСП)
Калчев - червен кмет управлявал  през по-голяма част от мандата си  по време на Костов
Николова ако не се лъжа беше избрана като кмет на СДС , а управлява по време на правителството на НДСВ
За Йотов е ясно мисля, червен кмет при червено правителство - първия мандат и втория - при управлението на ГЕРБ. Йотов имаше известни успехи, но те бяха по време на първият му мандат, а и да не забравяме, че тогава имаше икономически бум свързан с приемането ни  ЕС, от там интереса на англичаните , към евтините имоти и последвалия бум в строителния сектор.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 13, 2012, 12:55:15
да се посмеем пак с нашите приятели от Русеинфо на тема къде сме ние по брой раждания:

Цитат
45 бебета са се родили в област Русе до днес
45 бебета са се родили в област Русе до днес. Това сочат данните на Информационната система за ражданията, която е активна от началото на тази година благодарение на Министерството на здравеопазването. Областта се намира в средата на своебразна национална "класация" по брой родени бебета през тази година. За сметка на това в Северна България остава на трето място след Варна и Плевен. По - малко са се родили само във Видин - 10, Монтана - 25, Враца - 16, Ловеч - 32, Габрово - 13, Велико Търново - 30, Търговище - 23, Разград - 8, Шумен - 38, Добрич - 26 и Силистра - 33.

Източник:
http://www.ruseinfo.net/news_category_0_60.html (http://www.ruseinfo.net/news_category_0_60.html)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mart0s в януари 13, 2012, 04:07:44
Тези имат нужда от лечение, което да е някъде надалеко! :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в януари 13, 2012, 04:59:16
Не ги гони, градът ептен ще опустее без тях  ;)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SW2FL в януари 14, 2012, 02:35:10
Специално за ражданията искам да споделя нещо. Понеже съм малко навътре напоследък с ражданията :) Нашето бебе се роди в Плевен. Около нас има още поне 10-тина бебета които не се родиха в Русе а в Плевен, Тутракан, Варна и т.н. но не в Русе. Обаче са от Русе и си живеят в Русе. Но по акт за раждане се водят в Плевен, Варна и т.н. Така че това с брой родени деца, може да е само и единствено критерии колко се вярва на болниците в големите градове.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в януари 14, 2012, 02:58:03
Точно щях да напиша и че това са градове с медицински университети и университетски болници с АГ-та с добро реноме. Да не пропускаме и Тутраканското родилно, което има страхотна слава и мн жени на приятели го използваха през последните години.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SW2FL в януари 14, 2012, 07:30:32
Точно. А на нашето родилно му се носи славата на най корумпираното, и с най некачествен персонал. Всеки гледа какво може да измъкне от теб, от касата, от където може. И това, че се прави ново родилно в Русе, няма да оправи нещата. Защото там ще работят все същите хора с все същата лекарска съвест.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 19, 2012, 02:52:05
Най-странното е, че щерка ми се появи именно в това родилно, един лев не са ни искали и не взеха допълнително, а майката и до сега храни добри чувства към акушерката, която я изражда. Претенции имаше към обстановката и донякъде към лекарите, които не познаха по видеозона размера на бебето. Явно всяка слава си има изключения.  :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SW2FL в януари 19, 2012, 03:06:21
Да имам и такива познати .. обаче ...
Дано нещата да се променят в новата сграда :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 06, 2012, 04:59:30
Току що местна репортерка изтърси по националните новини на БНТ 2, нещо от рода, че Русе бил единствения български град по Дунава без рибна борса и в който няма нито един рибен ресторант.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Linov в декември 06, 2012, 11:31:09
Пиши до редакцията.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: svetlin74 в декември 12, 2012, 02:11:59
За вас песимисти  @}->--
Цитат на: http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5362931
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи годишната награда за най-зелен град с население между 100 000 и 200 000 жители - на кмета на Русе.Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в юли 08, 2013, 06:59:28
Може би този постинг беше за темата "Другите за Русе", но понеже не съм наясно дали авторът на цитираното мнение с песимистичен характер е русенец или външен човек, пуснах го тук. Това е коментар към новината Новият областен управител встъпи в длъжност (http://rousse.dir.bg/news.php?id=14378928) в Dir.bg:

Глупости! Да работи за града.
Русе е загиващ град. Много безработни, ниски заплати, и все по-малко млади хора остават.

Все пак прилича на мнение на човек, живеещ в Русе, и за съжаление не е лишено от доза истина...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в юли 08, 2013, 09:57:09
Да ме извинявате, обаче човека, писал под новината е в категорията мрънкалници. Обобщения от сорта "загиващ град" са ми много дразнещи. И на мен разни неща не ми харесват, други ми се струва, че се случват много бавно, обаче не се изказвам така за Русе.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Valentin_K в юли 08, 2013, 10:20:51
Всеки ден се натрисам на 1-2 такива коментара и вече ми писна честно казано. Имам щастието да обикалям доста места в България, големи и малки градове ежегодно.  Безработицата я има навсякъде. Русе не е остров на западналостта, ако беше, нямаше цяла България да се бунтува. Безработицата и ниското заплащане ги има и в София, има ги и в Пловдив, има ги и във Варна. България като цяло запада. Единствения реално развиващ се град в България е София. И то не е с някакви бесни темпове както някои си ги представя. Истината е една - всичко емигрира към София, а от София към западна Европа и САЩ. Няма какво да се заблуждаваме, че единствено Русе е някакъв свръх западнал град, със затихнали функции, който обезлюдява. Тоя нихилизъм до никъде няма да ни докара.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в юли 10, 2013, 01:46:21
Браво, Вальо, много добро мнение, напълно споделям!
В България обаче е пълно с мрънкачи...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в ноември 20, 2013, 01:55:11
Русе на 10-о място по заплати
11:32  |  18 ноември 2013

643 лева е средната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2013 г. в Русе. Русенци вземат със 149 лева по-малко от средното възнаграждение за страната, което е 792 лева, съобщава в. "Бряг".


По размер на средната заплата област Русе се нарежда на 10-а позиция в страната. Най-високо е заплащането в областите София - 1089 лв., Стара Загора - 788 лв. и Враца - 774 лева. Парите, които получават трудещите се в обществения сектор, са средно 725 лв., а в частния - 620.

В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.9%, докато за област Русе разликата достига 17-18 процента.

Националната статистика отчита и намаление на заплащането в някои сектори като селското и горско стопанство и то е близо 10 процента. Само в един отрасъл - транспорт, складиране и пощи, заплатата в Русенско води над средната за страната.

68 500 са работещите в област Русе през третото тримесечие на годината, по данни на НСИ към края на септември. В обществения сектор работят малко над 14 хиляди души, а в частния – близо 54 хиляди. Общият брой на работещите в областта е намалял с три процента, в сравнение със същия период на миналата година.

Статистиката показва, че най-много хора са наети в сферата на услугите - 53 процента от всички работещи.

Търговията и ремонтът на автомобили съставляват една трета от сферата на услугите. В индустрията са ангажирани 41 процента от заетите, от тях 85 процента са на работа в предприятия от преработващата промишленост. Близо 6 на сто от хората се трудят в селското и горско стопанство.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=15542391&nt=9 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=15542391&nt=9)
========================================

Мдааа, а преди време ние дружно нападахме старозагорския трол с многото имена, когато напишеше нещо в духа на онова червеничкото - а той постоянно пишеше такива неща...

Впрочем, отдавна възнамерявам да постна един доста обширен, но пък и интересен материал, свързан с този въпрос (различията в социалното и икономическото развитие в отделните региони на България), но трябва да помисля за кой раздел на форума е най-подходящ. Аспектът, в който се разглежда в него въпросът, е малко нестандартен, но съществен. Аз напълно споделям възгледите на автора, но вероятно ще има форумци, които няма да приемат изложените тези. Във всеки случай сблъсък на мнения ще има... \m/


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в ноември 20, 2013, 04:32:44
Областите Стара Загора и Враца са втора и трета заради Марица-Изток и АЕЦ Белене. Със Трола спорехме за общините, той манипулираше с данни за областите.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mart0s в ноември 20, 2013, 08:50:52
АЕЦ КОЗЛОДУЙ :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в ноември 21, 2013, 12:29:08
Русе на 10-о място по заплати
11:32  |  18 ноември 2013

 Аспектът, в който се разглежда в него въпросът, е малко нестандартен, но съществен. Аз напълно споделям възгледите на автора, но вероятно ще има форумци, които няма да приемат изложените тези. Във всеки случай сблъсък на мнения ще има... \m/


За кой автор и кои възгледи става въпрос, че нещо не се ориентирам?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в ноември 21, 2013, 01:50:59
Ами на този материал, който споменавам малко по-рано в същия постинг:

Цитат
Впрочем, отдавна възнамерявам да постна един доста обширен, но пък и интересен материал, свързан с този въпрос (различията в социалното и икономическото развитие в отделните региони на България).

Публикуван е в Интернет, но конкретния сайт и повече подробности ще посоча, когато пусна тук цялата тази статия. Ще е скоро, обещавам... :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в ноември 21, 2013, 09:56:00
Един друг поглед върху "проблемите", обладали колегата Orthodox ...  :)

"Най-добре развитите области след София са Варна, Бургас, Пловдив, Благоевград и Русе."

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/14/2181889_razgrad_sliven_i_silistra_se_okazaha_nai-slabo/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/11/14/2181889_razgrad_sliven_i_silistra_se_okazaha_nai-slabo/)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в ноември 22, 2013, 05:29:39
Областите Стара Загора и Враца са втора и трета заради Марица-Изток и АЕЦ Белене. Със Трола спорехме за общините, той манипулираше с данни за областите.
АЕЦ КОЗЛОДУЙ :)
Разбира се, че АЕЦ Козлодуй. Механична грешка. 8)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в ноември 25, 2013, 11:01:33
"За втора поредна година Институтът за пазарна икономика в сътрудничество с Региостат изготвя актуални социално-икономически профили на 28-те области в страната. Профилите представят състоянието и развитието на областите въз основа на 58 показателя, обединени в осем категории – икономика, инфраструктура, данъци и администрация, демография, образование, здравеопазване, околна среда и социална среда.
За пръв път през 2013 г. изследването "Регионални профили: показатели за развитие" се опитва не само да опише социално-икономическите процеси в областите, но и да отговори на въпроса - какво прави едни области богати и бързо развиващи се,
а други – бедни и изоставащи."

http://stroitelstvo.info/shimg/oo_2189603.jpg (http://stroitelstvo.info/shimg/oo_2189603.jpg)

От картата виждаме, че област Русе се нарежда заедно с областите Пловдив, Варна, Бургас и Благоевград в категорията "Добро социално-икономическо състояние"


Цялата статия:
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2189600 (http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=2189600)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 18, 2013, 12:52:31
Поредната изцепка на наш черноглед съгражданин е взета от коментар към новина за експлозия на автомобилна метанова уредба в Дружба-3. Самата новина не е съществена за постинга ми и затова пускам само линк към нея:

http://rousse.dir.bg/news.php?id=15769581 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=15769581)

Един от коментарите обаче избива рибата:

Ами нормално е да почнат да гърмят колите в Русе, доколкото знам сме най-бедния и с най-бързо намаляващо население град в цяла България, а и целия Евросъюз. Чух че щели да затварят ОМВ-тата в Русе, заради липсата на достатъчно коли в града.

Е, тук вече русенци надскочихме себе си! :o Границите на прословутия русенски песимизъм надхвърлиха родната ни българска земя и обхванаха и ЕС-то! Продължавайте в този дух, уважаеми съграждани, и не след дълго ще сме носители на почетната титла "Най-окаян и закъсал град във Вселената"! @}->--


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 18, 2013, 01:08:55
Винаги съм казвал: българинът (в случая русенецът) е щастлив, когато е нещастен! :o
Ние обичаме да се вайкаме, да се оплакваме, все ние сме най-онеправданите, все ние сме най-прецаканите... ::)
В Русе това поведение е доведено до съвършенство.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 21, 2013, 07:35:27
Едно оптимистично обобщение на русенския кмет и маса несъгласни с него (с малки изключения) русенски песимисти...

Кметът отчете трудна, но успешна година
20 декември 2013

Кметът на Русе Пламен Стоилов коментира, че отминаващата 2013 г. е била трудна, но местната администрация е успяла да изпълни планираното.


„Независимо от всичко това което се случи, независимо от смяната на правителства, политическите сътресения и промени, ние изпълнихме планираното“, каза Стоилов, цитиран от "Арена Медиа".

Той отчете, че успешно са били завършени всички процедури по основните инфраструктурни проекти. Привлечени са 190 млн. лева за 43 проекта. Стоилов благодари за подкрепата на Общинска и Областна управа и на депутати от различни политически сили за оказаната подкрепа.

Очакванията са че през януари 2014 година ще започне строителството на бул. „Тутракан“. През март ще започне работата по пробива Кауфланд, облагородяването на отсечката ул. „Александровска“ – пл. „Батенберг“ и ще бъде дадено начало на реконструкцията на Кръговото.

Поради строителните дейности са възможни неудобства в придвижването на русенци, предупреди Стоилов. Очаква се да бъде привлечен още един голям инвеститор в територията до Индустриалния парк. Кметът отказа повече подробности, само спомена че е голям предприемач в автомобилния бранш.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=15798147 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=15798147)
==================================

Ъъъ, моля ?
Успешна ли ? Може ли поименно за кого ?

моля!!!!
Русе е умиращ град, населението му се топи, няма инвеститори, почти няма производство, няма работа, а тези, които я имат, получават пари колкото да оцеляват. Какви проекти печели общината за саниране на училища, велоалеи, парк за кучета, еко пътеки, ГОЛЕМИ СТЕ СМЕШНИЦИ, КЪДЕ СА ИНВЕСТИТОРИТЕ, КЪДЕ ВИ Е ПРОИЗВОДСТВОТО.........

бесен русенец
Русе цъфти и процъфтява, благодарение на мъдрото ръководство на гнома-смешник и тъпото му милиционерско обкръжение. От 55 години живея в този град, но такава разруха и падение не е било никога...

Спокоен
Стоилов, не знам кой PR ви посъветва да давате това интервю, но истината е, че адски подразнихте хората. Трябва г-н Стоилов, да сте адски, неземно тъп за да не си давате сметка какъв леш е в града. Да, със сигурност имате една група лакеи около вас, които се опитват да ви представят всичко в цветя и рози, но вие нямате ли приятели, познати, просто хора които да ви кажат, че града умира ?! Наясно ли сте, че за заплата от 400 лева в Русе, хората си късат червата от бачкане. Не, не говоря за вашите, общински служители. Там е ясно. Там със Допълнителното Материално Стимулиране заплатите скачат до около 1200 лева. Знаем го, г-н Стоилов. Знаем го. И дадени хора събират павета. Защото 5 000 човека с 5 000 павета в ръка са достатъчен мотив да се замислите. Пък ако наистина сте тъп - недейте. Първото паве ще е за вас.

ГНЕВЕН
Урааа, векере и милиционерите са на власт. Скрий се някъде, нещастник!!!!!!!!!!!!!

русенец
г-н кмет, защо не оставите ние - гражданите, които Ви избрахме, да дадем оценка за "успехите" Ви, не бива по подобие на Борисов да си давате сам отлична оценка и да си мислите,че личният Ви успех е общ с нашия, да, ама не, не сме щастливи граждани с вашето управление, не се кандидатирайте повече,моля Ви...

НЕ НЕ и НЕ !
Мой РАБОТНИКО ! Защото СТОИЛОВ, ТИ СИ МОЙ РАБОТНИК ! Аз ти плащам всяка скапана стотинка от скапаната ти работа. А защо е скапана ли ?! Колко пъти вече трябва да осъждам община Русе за безумия ? Защо парите, които ми плащате по решение на съда не се удържат от вашите заплати ?? Защо Стоилов ? Имам наказателно постановление подписано ОТ ТЕБ!!!! И отменено от съда !!! ЗАЩО ТИ МАЛКА ВЪШКО не го плати от заплатата си , а !?

Спокоен
Има великолепни закони в България.Защо не се спазват ? По темата на по-горния, защо няма регресивни искове към служители на община Русе, когато общината е осъдена ? Защо ? Закон има. Защо не се спазва ?

ей душевно болен плъх
Ниските хора и мелезите като нашите турци са най-злобните и нагли хора!

робърт
хахах, леш в града, късане на черва, умиращ град, да не играеш неква хорър игра, пич?!? Не че ме кефи особено кмета, ама русенските оплаквачи сте ми изключително противни. Абсолютни безродници, плюете собствения си град за щяло и нещяло, няма нищо мъжко, че и женско у вас, ама кво ли се чудя, вероятно половината от вас са партийни писарушки, пфу...

някой
Абе, англичанчето Робърт, ти в нашия град Русе ли живееш?

робърт
Да, някой, това е МОЯ град, тук съм се родил, тук живея, като ми дойде времето предпочитам тук да си оставя костите. Няма идеален град, Русе също има кусури, но никога няма да тръгна на всеослушание да го заливам с гнусните епитети и определения.

Мда
Най вероятно си арменец. Роден си тук, но етноса си е етнос.

Да бе да
Успешна била годината, а ? Дали и той самия си вярва. По зле, не помня да е било. Дупки по улиците, мръсотия и мизерия.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в декември 23, 2013, 11:47:28
Всичко в рамките на нормалното  8)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: svetlin74 в декември 27, 2013, 04:35:09
Цитат
Всичко в рамките на нормалното
Тия коментари не са в рамките на нормалното.
Не разбирам защо Ортодокс ги публикува. Подобни негативни коментари не са нещо което заслужава внимание.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 27, 2013, 07:37:09
Аз също споделям мнението, че няма нищо нормално в тези коментари.
За мен борбата срещу явлението "Русенски песимизъм" трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна. Не бива да се дава гласност на подобни прояви на малодушие, комплекси и бягане от лична отговорност.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в декември 27, 2013, 09:31:13
Не приемайте думите ми буквално  :)
Исках да кажа, че не съм учуден от негативните коментари. Недоволни мрънкала винаги ще има. А, че има много проблеми за решаване в града е ясно. Все пак сме част от България  :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 28, 2013, 04:37:17
Русенският песимизъм е породен и от някои обективни предпоставки, за съжаление. Просто русенци са свикнали да се съизмерват с топ градовете в България, обаче трябва да признаем, че отдавна сме в девета глуха. Баба ми например (родена 1919 г.) имаше съзнанието, че ние не отстъпваме по нищо на Пловдив и Варна, че и на София в много отношения. Майка ми (родена 1954 г.) има съзнанието, че ние сме топ град, тя е расла, когато сме били твърдо четвъртия град на България. В моя живот обаче Русе отпадна за сметка на Бургас от топ 4 (реално по обективни обстоятелства), а България е прекалено малка за пет големи града. В днешно време разликата с Бургас е доста драстична и като население, и като икономика, докато когато бях малък не беше така. Днес, където и да е било по медиите, като говорят за големи градове, споменават топ 4, Русе го пропускат. Депопулацията (намаляването на населението) на града ни е страшна. От по-големите градове само Плевен се е сринал така. Тия дни посрещах приятели и съученици, няма да казвам колко хора избягаха само през последните 10 години и не защото не си обичат града, а защото икономиката ни е слаба. Това са факти, а не песимизъм.
Що се отнася до конкретната статия, част от коментарите са дежурно-малоумни, но част от тях не са лишени от основание. Често казано, приповдигнатото настроение на отчета на кмета е доста дразнещо, тип изпълнение на пионерско поръчение и напомня за едни други времена. А горчивата истина е, че местната власт се провали почти изцяло с всичко което захвана. Няма пробив при Кауфланд, Русе отпадна от състезанието за културна столица и т.н. и т.н. Същият беше и предишният кмет, и по-предишният и т.н. А за да си стъпим на краката, ни трябва кадърно местно управление, защото ние не сме град като Варна, София или Несебър, които колкото и некадърна и корумпирана местна власт да имат, нещата си вървят "от само себе си". Ако искаме да имаме някакво развитие, ни трябват кадърни управници, като гледам няма откъде да дойдат, няма да се учудя да се сринем и още...
Но сега са празници, да не се напрягаме излишно и да празнуваме. *DRINK*


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 28, 2013, 10:40:40
Тия коментари не са в рамките на нормалното.
Не разбирам защо Ортодокс ги публикува.

Публикувам ги като пример за това, което е в заглавието на темата, а не защото съм съгласен с тях. Макар че, ако не си кривим душата, ще видим поне частица истина в повечето от тях...

За мен борбата срещу явлението "Русенски песимизъм" трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.

Категорично съм съгласен с теб. Две мнения по този въпрос няма. *DRINK*

Не бива да се дава гласност на подобни прояви на малодушие, комплекси и бягане от лична отговорност.

Тогава трябва да признаем, че създаването на тази тема е било грешка, защото няма как да обсъждаш едно явление, без да му дадеш гласност поне в някаква степен. Както е писал в началния си постинг авторът (фараша), "тоя феномен заслужава отделна тема; нека тука да слагаме интересни примери за такъв (сиреч, за русенски песимизъм)". Просто фараша (или Камен) да затрива темата и въпросът да приключва... :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 28, 2013, 11:36:58
Ако искаме да имаме някакво развитие, ни трябват кадърни управници, като гледам няма откъде да дойдат, няма да се учудя да се сринем и още...

Че откъде да дойдат, като влиятелните и кадърни русенци са били между първите от хилядите, напуснали града в търсене на оцеляване и развитие другаде в България или чужбина... :(


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 29, 2013, 03:28:00
Далеч не е само това, кадърни русенци има достатъчно и в Русе. Въпросът е, че не им се дава шанс! Това важи и за България, разбира се! А няма откъде да дойдат, не защото ги няма, а поради българските/ориенталските културни особености! :o


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 29, 2013, 04:02:36
"Русенският песимизъм" е преди всичко явление в главите и в съзнанието на определена група наши съграждани. Всеки възприема Русе пречупен през погледа на своя светоглед, формиран от различни фактори - духовни и материални. Ако очите ни са изпръскани с плюнки и кал на житейските повратности (или тенденциозните глупости на старозагорският кретен), то и нашето възприятие ще е изкривено. Поради това считам, че борбата срещу явлението "Русенски песимизъм" трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.


Че откъде да дойдат, като влиятелните и кадърни русенци са били между първите от хилядите, напуснали града в търсене на оцеляване и развитие другаде в България или чужбина... :(


От около 25 години в България се наложи мнението, че проблемите се решават с .... бягане от проблемите ...
Бягаш от Русе, бягаш от България с надежда, че проблемите ще изчезнат ...
Това съчетано със солидна доза песимизъм и резултатът е налице.

Не мисля, че срещу Русе има някакви конспиративни заговори или че Русе прави изключение от общото състояние на цялата ни държава. По скоро мисленето на Русенци се различава от мисленето на хората в останалите големи градове на България. Научно доказано е, че позитивните хора са по-здрави. Мисля, че същото важи за и за групите от хора - жителите на  градовете или на държавите. Преди около месец, мой познат от Варна сподели че бил възхитен от Русе - от чистотата и липсата на дупки по улиците - докато според него Варна била забатачена от тяхната общинска управа.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Valentin_K в декември 29, 2013, 04:33:52
Ето ви още малко поводи за песимизъм.

Цитат
Най-добре развитите области след София (столица) продължават да бъдат Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. През 2013 г. към тях се присъединява област Русе. Последната през 2012 г. се намираше в клъстер с обещаващи тенденции на развитие, които очевидно са дали резултат.
http://www.regionalprofiles.bg/bg/ar...profiles-2013/ (http://www.regionalprofiles.bg/bg/ar...profiles-2013/)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 29, 2013, 05:40:10
Не се отваря линка който си посочил. Може би имаш предвид това:

"Клъстеризация според социалноикономическото състояние и развитие на областите (2013)"

http://www.regionalprofiles.bg/bg/articles/types-of-regional-profiles-2013/ (http://www.regionalprofiles.bg/bg/articles/types-of-regional-profiles-2013/)

"Добро социално-икономическо състояние: Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив и Русе"
Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Valentin_K в декември 29, 2013, 11:06:00
Да, това е линка. Не знам защо е излязъл така.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в януари 03, 2014, 11:56:07
Ето още сравнителни данни за икономиката и демографията на различни региони в България.

Къде в България се живее най-трудно?
3 януари 2014

Икономистите установяват, че вместо да намалява, пропастта между стандарта на живот в различните региони се увеличава. София остава недостижима за всички останали области.


В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от БНТ.

Данните показват още, че Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно и по-мъчително отколкото Южна.

Сравнително добри, макар и с недобри очаквания за бъдещето, са икономическите показатели на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград.

Институтът за пазарна икономика изчисли също, че точно до 30 април ще работим, за да си платим данъците през 2014 г.

Демографската криза в България продължава, а населението от 2010 година насам неизменно намалява в цялата страна, констатира още изследването.

Населението намалява

Според информационната система на ражданията на здравното министерство, за трите дни на новата година в областите Шумен, Смолян и Видин не се е родило нито едно дете.

Раждат се малко деца – един от изводите на Института за пазарна икономика за страната. През последните три години обаче тази тенденция най-сериозно се усеща в Сливен, Разград и Силистра.

Там доходите са едни от най-ниските. Те, за съжаление се отличават и с едни от най-негативните показатели и по отношение на представянето на своите ученици.

Въпреки че Варна още е сред добре развитите области, тя за първи път остава на трето място по добър стандарт и вече не привлича толкова хора, които искат да работят там.

Оцеляването кара една пета от българите да отидат в друга област, за да се лекуват, защото в техния регион специалисти няма.

А около 20 на сто признават, че плащат под масата за здраве Според икономистите само гражданите на София, Плевен и Пловдив почти не пътуват в други области, за да получат медицинска помощ.

Малко оптимизъм от икономистите

Повечето региони в страната все пак се възстановяват от кризата, макар и мъчително. Най-много хора търсят работа в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен заради добре работещия бизнес в тези региони.

http://dnes.dir.bg/news/institut-pazarna-ikonomika-gradove-regioni-15866799?nt=4 (http://dnes.dir.bg/news/institut-pazarna-ikonomika-gradove-regioni-15866799?nt=4)
=================================================================

Русе е сред градовете със сравнително добри икономически показатели, но с "недобри очаквания за бъдещето".

Затова пък Стара Загора е редом до София и Пловдив като градове, където най-много хора търсят работа поради "добре работещия бизнес".

В коментарите към статията има интересно единодушие (и даже "надпревара") в песимизма на представители на различни градове от Северна България (и то все по Дунава):

русенец
Не знам какво ви дуднат, но Русе вече е мъртъв град. По празниците, разхождам се по Борисова / централната улица на Русе/ ... до хоризонта виждам 4 човека. По Николаевска /другата главна/ - нито един.
Преди седмица, разхождам се по центъра .... само глас на амуджи ... цигани и турци. Този град е по добре да се подпали.

силистренец
...и в Силистра е същото....
 
leniv
Г-н Русенец, искаш ли да видиш МЪРТАВ ГРАД ела във ВИДИН!!!!!!!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Valentin_K в януари 04, 2014, 12:39:54
Нещо тая статия ме озадачи. Не заради друго, ами защото позовават един източник с две различни информации. До колкото виждам източника е Института за пазарна икономика - тоест източника, и на картата и сайта, които цитирах няколко мнения по-надолу. Нещо някой се е омотал от толкова цитирания.

Значи миналата година Русе е бил в клъстъра "добри тенденции за развитие" (тоест предполага се някакъв добър развой на икономиката). Тази година тези тенденции дават резултат и сме едно стъпало нагоре - добро социално икономическо състояние (тоест като категоризация отстъпваме единствено на София), а очакванията за бъдещето изведнъж не са добри, след като бележим някакъв подем две години?! Същевременно пък Пловдив и на него му е предречено черно бъдеще, а в следващия момент бизнеса там е сред най-добре работещия?!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в януари 04, 2014, 11:49:34
Вероятно се има предвид, че понастоящем бизнесът в региона работи сравнително добре спрямо други части на България, но тенденцията е към влошаване на нещата, както впрочем си е за цялата страна... ???


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: DeYordanov в януари 10, 2014, 01:14:34
А може би се има предвид, че след като вече добрите тенденции са се случили, не се очаква ново подобрение на състоянието и перспективата в това отношение да се категоризира като недобра, а не да се очаква влошаване. Наистина информацията е много неясна не само като обобщение. Не е ясно как се прави изследването и няма обосновка как точно авторите интерпретират тези данни и защо точно така. В крайна сметка социално-икономическите теми са изключително хлъзгави и неведнъж сме ставали свидетели на прекалено волни интерпретации на данни, които в същото време се събират по незнайно каква методология.
Общо-взето тези проучвания са на прекалено микро ниво. Имам предвид, че периодите са изключително кратки, а икономическите и социалните процеси би следвало да се изследват не на годишна база, а на по-дълъг период - поне 4-5 години, за да могат да се открият някакви по-устойчиви тенденции. Защото информация от сорта "една година добре, следващата зле" е по същество пълен нонсенс и не може да се направи някакъв свестен анализ на тази база, най-малко защото такива амплитуди са типични за случайни процеси, които нямат общо с голямата картина. А на макро ниво ситуацията е: София се откроява ясно на фона на всички останали градове и има още 6-7 града в страната, където стандартът на живот може да се категоризира в една или друга степен като висок спрямо средното ниво за България. Сред тези градове безспорно е и Русе.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в януари 16, 2014, 06:33:09
Наскоро се сблъсках "на живо" с поредната проява на местния песимизъм. Качих се в тролей 29 и още с качването ми чух една жена на средна възраст да реди на висок глас пред кондукторката (явно бяха познати) монолог на тема "окаяното икономическо и демографско състояние на Русе". Звучеше горе-долу така:

...Те затова хората бягат от Русе. Както е тръгнало, никой няма да остане в този град. Я виж - тролеят празен. (И наистина, по една от големите улици на града - Доростол, в едно активно време на денонощието - около 10 часа предиобед, в тролея имаше не повече от 5 души заедно с кондукторката...) А по-рано бяха натъпкани с народ. Всяка година 300 ученици със семействата си заминават за Южна България, защото там има работа и плащат по-добре. А тук - 300 лева. Имам познати по шивашки фирми, и на други места - все толкова - 300 лева. Е, живее ли се с 300 лева?

Тук кондукторката я запита какво е станало с работата й в някакъв павилион. Жената отговори: Изтече ми договорът и не го подновиха. И с другите колеги така. Харесва ли ти или не - това е положението...

Тук жената се сбогува и слезе, а аз останах под впечатлението на казаното от нея. Тя безспорно сгъстяваше боите, но пък и надали има форумец, който с ръка на сърцето си да твърди, че тя е на 100% неправа...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в януари 16, 2014, 10:09:45
То пък колко ли човека да има в тролея в 10 часа сутринта? Още когато бях ученик, доста отдавна  :'( , след сутрешния пик настъпваше спокойствие в градския транспорт. Да не говорим пък колко много са вече леките автомобили по улиците.

Ей така, за цвят, ще Ви споделя че имам колега (в София), който е пловдивчанин и твърди, че в града под тепетата е зле положението. Затова и се е преместил в столицата. Всеки има различен поглед върху околния свят.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: svetlin74 в януари 16, 2014, 11:15:57
Действително има оредяване на клиентелата на градския траспорт.
Аз като тинейджър пътувах по 2ра линия и трабва да ви кажа , че беше пълно - много хора на малко място, особенно сутрин :) и по обед. Ако се паднеш до някоя девойка беше приемливо, но обикновенно си в сандвич между разни потни труженици :)
Така беше, а сега не е. Миналата седмица се возих в автобус ... то няма в кого да се отъркаш  :D :D :D

Защо обаче няма хора по автобусите ??? Има Две причини.
Първо - броя на колите.
Второ - по-малко хора.

С две думи в нашия град населението намалява, но пък има повече коли ....Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 17, 2014, 02:12:06
А на макро ниво ситуацията е: София се откроява ясно на фона на всички останали градове и има още 6-7 града в страната, където стандартът на живот може да се категоризира в една или друга степен като висок спрямо средното ниво за България. Сред тези градове безспорно е и Русе.
Това мисля е едно балансирано мнение, споделям го напълно.

За коментарите  примерно в дира-а - не смятам, че трябва да гледаме сериозно на тях, дори и в темата Русенски песимизъм. Според мен в основната си част те принадлежат на няколко човека, като част от тях са политически писачи тип барековчета или БСП/М-чета, а друга са определено с депресивни и психични отклонения.
Относно жената от тролейбуса, този вариант с Южна България не го бях чувал, както и универсалното число 300! :D. Общо взето глупости, нито шивачките из Южна България вземат някакви космически заплати, нито русенци масово са тръгнали на юг, ако не броим София и Гърция/Турция. Ето и обратното, може и да е частен пример, но тоя месец трети мой познат от Варна дойде да работи в Русе!?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: DeYordanov в януари 17, 2014, 12:54:43
Аз затова много избягвам да си правя изводи на база, казаното от една жена (популярно като Агенцията ЕЖК). Хората неслучайно се мъчат да правят статистики, да дават количествени измерения на процесите, за да достигнат максимално достоверни изводи, които да не се лашкат от емоционални състояния като краен оптимизъм или краен песимизъм, тъй като въпросните състояния са си еднакво далеч от обективната реалност.
По логиката за градския транспорт, мога да дам и обратния пример за увеличаването на броя автомобили в града и трафикът по улиците особено в пиковите часове (което е и възможно обяснение на спада в градския транспорт, следователно съденето по натовареността на градския транспорт не може да се разглежда като фактор от последна инстанция за състоянието на един град).

Според мен това явление русенски песимизъм трябва да се разглежда в по-широк контекст на българския песимизъм като цяло и това изисква доста дълбок анализ. Аз ще взема за отправна точка демографската картина. Имаме демографска картина в страната, която е типична за държава след война, а тя е оформена в мирно време. Това не знам дали си давате сметка, но е световен феномен. А колкото и да виждаме слабите места в нашето общество и управление, то няма как да приемем икономическата теза за демографията в България. Най-вече, защото БВП на държавата ни се е увеличило между 4 и 5 пъти според различните източници за времето от 97-а, за времето от НРБ няма смисъл да говорим. Защото противно на официалната пропаганда, България си е била на дъното в СИВ в почти от един аспект. А да си на дъното в СИВ и на дъното в ЕС, между двете има една огромна пропаст. А и ако погледнем демографията на държави като Албания и редица африкански, техният естествен прираст е шокиращо по-голям от държави като Германия примерно. Има и огромна разлика в икономиката между България и държава като Бурунди.  Значи просто обяснението за песимизма на русенско и национално не може да бъде обяснен с икономиката.
Според мен най-правдоподобното обяснение е, че нацията ни преживява един епохален и невиждан общ психологически срив, който пречи на обществото ни да се развива нормално. Според мен причината за това психологическо явление се крие във факта, че обществото ни много дълго време е живяло в условия на пропаганда и десетилетия наред е отлагало сблъсъка с обективната реалност, че България не е на-мощната нация в света, българите не са най-способните, не са най-великите. Реалността, че Хан Аспарух е останал векове назад. Това не пречи цялата ни политика след Освобождението да се базира на безвъзвратно изгубени във времето презумпции за своята мощ. Други народи, например имат много по-рационална представа за себе си. След 44-а следва надуването на нов розов балон и преследването на нови утопии. За разлика от други бивши комунистически държави като Полша, Унгария, Чехия (където този строй е подлаган на систематична критика в обществата им), в България сме вървели бодро към светлите си бъднини, които очаквания очевидно са в ярък противовес с всякаква реалност. Подобна е обстановката и при падането на комунизма, където отново се полагат основите на мита за "България - Швейцария на Балканите" и за скоростно, почти магическо възстановяване. Не е ясно от къде се генерират очакванията, след като цялата ни индустрия е била изключително морално остаряла и неконкурентноспособна в новите реалности. Реалности, които още веднъж са били категорично отхвърлени от българския народ. Съответно, събитията потичат във своя естествен ход, защото всички национални катастрофи са нищо повече от едно естествено следствие на това да вървиш срещу логиката на събитията. Логично, масовите очаквания да догоним стандарта на западните държави за 3-4-5 години не се сбъдват, защото няма как. Не може процеси, които се формират с десетилетия да се форсират и да станат само за години. Дори икономическият ръст, който е много сериозен за последните 15 години (както споменах вече между 4 и 5 увеличение на БВП, без да смятаме и сивия сектор) не умилостивяват народа. България не е Швейцария на Балканите, перспективата да бъде такава също е много далечна. Не е ясно и защо пък да е нужно да сме Швейцария на Балканите, като далеч по-логично е да сме си България на Балканите. Всичко това поражда едно ново чувство за малоценност и се отива в другата крайност - ние за нищо не ставаме. Това чувство се подхранва и от факта, че обществото ни никога не е било готово за демократичен начин на управление, където се изисква много обществена енергия и взаимодействия на различни нива, за да може да се управлява добре държавата. И всичко това трябва да се случва по убеждение между самите хора, които да бъдат солидарни един с друг (не говоря за финансовия смисъл) и да градят тъканта на съвременно общество. Хората с почуда се изненадват от факта, че го няма вече Стамболов, няма го Тодор Живков, няма го Ляпчев и прочее наши лидери, които да налагат със сила тези фундаментални фактори в обществените отношения. Няма ги и не трябва да ги има, но това не се разбира на този етап - народът чака някой като Свети Петър да слезе на земята и да наложи справедливостта.

От друга страна, ако отново отправим поглед в числата, ще видим, че демографската картина навсякъде в развитите общества е много тревожна в сравнение с тази в развиващите се. Това има и общо и с комерсиализацията и отпадането на фундаментално човешки ценности (низвергването на религията, която също ги носи). В момента се мисли, включително и в България изключително и само за пари, за добиването на блага, при това за индивидуалното придобиване. Постепенно едно средство (каквото са парите) се превърна в основна цел, а те просто фундаментално няма как да бъдат основна цел, защото замисълът им е да бъдат средство за постигане на различни други цели. Получава се параграф 22 и липсата на ясни цели пред обществото, пречи и на неговото възпроизвеждане в демографски аспект. На запад се наблюдават и чисто егоистични подбуди за ниската раждаемост - жените преследват кариера на всяка цена, децата стават все по-голяма пречка при достигането на тези цели. Песимизмът е също ясно откроен и на Запад, защото противно на теориите, че парите носят щастието, това не е така. Причината е, че се попада в една безкрайна спирала на човешкото желание (алчност), в която веднъж осигурил си жилище, кола, човек иска да има все повече - самолети, яхти. Ясно е, че живеем в свят на крайностите - всичко около нас е изброимо - ресурсите, парите, вещите и така нататък и този наш безкраен стремеж към замогване няма как да бъде удовлетворен в един краен свят. И тук се настанява чувството за нещастие, за неудовлетвореност, за това, че другият притежава по-хубава кола от нас (ама как я е спечелил и прочее). Ако към това добавим и обективните грозни явления в държавата ни като чувство за безнаказаност и беззаконие в някои моменти, виждаме хранителната среда на песимизма и черногледството.

За Русе важат същите процеси и няма как да се избяга от тях - ние сме умален модел на случващото се в страната ни. В демографски аспект трябва да отчетем и случаите на обгазяване, когато Русе губи много голяма част от напусналите в последните 30 години хора. В последствие виждаме, че трендът постепенно се успокоява и кривата става все по-плавна. Вероятно не са далеч и времената, когато Русе ще започне да регистрира и положителен общ прираст. А за песимизма - хората тук дълго време са живели с представата, че това е Малката Виена, най-доброто сред най-доброто - в по-нови времена помнят големи заводи и прочее. Това се сблъсква в момента с обективната реалност е, че колкото и да ни се иска Русе Виена не е, било то и малка и не е Силиконовата долина. С изключение на лидерството в първите години след Освобождението, Русе винаги е бил в по-голяма или по-малка степен това, което е и сега - сред по-големите (но не и най) български градове и определено място със стандарт и степен на урбанизация над средната за страната. Това е реалното, всичко друго са крайно оптимистични краски и романтични истории или апокалиптични приказки, каквито са сега са очевидно популярни.

Доста дълго стана това ми мнение, но аз поне така си обяснявам това животно  русенски  и национален песимизъм. Но едно общество, в което властва песимизъм няма много светли перспективи пред себе си, защото песимизмът е катализатор на негативни явления, които се случват реално, а не само в главите на хората и тук влизаме в условията на самосбъдваща се катастрофа. Така, че трябва да се обърне внимание на това.
 


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в януари 23, 2014, 01:18:31
Много добре казано!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 23, 2014, 04:02:06
Мда, за втори път го чета, интересно и някак странно е, човек да прочете собственото си виждане за случващото се в БГ през последните десетилетия, така добре формулирано и описано, при това от друг човек. Този текст поема поне една порция пържени картофи с  *DRINK*
Благодаря на fcdunav!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в февруари 15, 2014, 12:57:26
Професор отказва почетно звание на общината
14 февруари 2014

Зам.-председателят на Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов няма да приеме званието "Почетен гражданин на Русе".

 
Няма да приема званието „Почетен гражданин на Русе“, ако такова ми бъде присъдено от Общинския съвет, заяви професорът. Той посочи, че не е възможно да приеме тази награда от тази градска управа, която е довела града до "грозен упадък".

Проф. Иванов очерта мрачни тенденции за Русе, цитирайки данни на НСИ.

По думите му за четири години градът е намалял с 8259 души или с по шест души на ден.
"Ако продължава по този начин след шест-седем десетилетия Русе ще бъде с по-малобройно население от Две могили", каза проф. Иванов.

Русе попада и в печалната група на градовете с бавно нарастващи доходи и с увеличаваща се безработица.
Общият среден доход на лице от домакинство в София, според НСИ, е 1 159 лв., което е с 302 лв. повече от сумата 857 лв., получавана в Русе. Разликата представлява 35% от средния доход на русенци.
Коефициентът на безработица по официални данни за Русе през 2009 г. беше 5,4%, а през 2012 г. вече е станал 12,9%.

Всичко това, по думите на професора, се дължи както на "убийствения регионализъм, така и на некомпетентността и некадърността на русенските властници".

"Аз, като русенец, който безумно обича своя роден град, както всички истински русенци, няма как да приема каквото и да е от сегашното градско ръководство, което намирам за твърде недостойно за Русе", заяви професорът.

Според него достатъчна награда за него е номинацията му от Русенското младежко сдружение, в което има 160 интелигентни млади хора.

От сдружението остро критикуваха общинските съветници, които са изразили негативно отношение към кандидатурата на проф. Иванов за приноса му в демографската политика в страната. Според тях, наградата "Почетен гражданин" се е обезценила, и в момента е запазена предимно на политически послушни личности.

От сдружението обявиха, че учредяват техни собствени награди (http://rousse.dir.bg/news.php?id=16124841), с които да удостояват заслужили русенци.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=16134036 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=16134036)
===============================

Е, може ли някой с ръка на сърцето да твърди, че професорът е изрекъл 100% лъжи и измислици?... Само едно ще кажа в яда си - всички гадове, довели Русе до сегашното му дередже, да получат толкова добро, колкото са докарали на града ни! >:(


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в февруари 15, 2014, 03:50:01
И с какво тезите на г-н професора надхвърлят стандартния скучен самоунизителен градски скепсис тип бакшиш или контрольорка в тролейбус? Спекулативно вкараните числа само затвърждават усещането ми, за нечистоплътността на тезите на този т.нар. център в някакъв популизъм на отрицанието. А и тази близост с новата ченгесарска Атака в лицето на ВМРО и Бареков ме прави още по-подозрителен.
Мнението на fcdunav няколко поста по-надолу надхвърля в пъти в интелектуално отношение, тезите на този професор. Не разбирам защо изобщо го предлагат за почетен гражданин на Русе, като поне всеки втори русенец може да чертае подобни апокалиптични и упадъчни прогнози. Такива звания трябва да се дават за позитивен принос.

п.п. това за Две Могили е егати плоското, все една да кажа, след като съм ходил по голяма нужда, че ако продължава по този начин ще отслабна с 50 кг за 2 денонощия.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в февруари 16, 2014, 10:32:00
Споделям и подкрепям мнението на колегата фараша - званието Почетен гражданин на Русе трябва да се дават за позитивен принос.
В смисъла на призванието интелектуалец аз разбирам хора, които да водят нацията към по-добро, да предлагат алтернативи и различни гледни точки, да вкарват нови и разнообразни идеи, а не да ни заливат непрекъснато с отрицание, с мрачни прогнози, апокалиптични предсказания и безутешни анализи.
Поне такива са моите очаквания от професорите на България ...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: DeYordanov в февруари 24, 2014, 06:18:09
Винаги ми е била забавно като чуя за статистици, професори и прочее които наслагват настоящи трендове за 40-50 години напред и от това правят някакви изводи. Такъв "професор" може да бъде всеки срещнат от улицата. Със същия успех в средата на 80-те години, когато България е била на прага на раждането на своя 9-милионен гражданин, някой "професор" е можел да каже - "Ето на, след 40 години ще бъдем 15 милиона" (примерно). Броят на населението зависи от много и всеобхватни фактори, повечето от които възникват или изчезват в резултат на напълно случайни или непредвидими в бъдещето процеси и изобщо такива дискусии са крайно несъстоятелни и могат да служат само за запълване на страници.

Колкото до гадовете, които нещо били причинили на Русе, нека изобщо не забравяме, че същите "гадове" си ги избираме ние собственоръчно и каквото е нивото на гласоподавателите, такова ще е нивото на управляващите ги, съответно това ще бъде и нивото на управление. Тази склонност на "народа" да си търси алиби в мрънкането и да се изкарва "невинен" в задочната си битка с "изедниците", също е нещо, което винаги много ме е учудвало.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mm201 в март 17, 2014, 05:33:37
от Руслан Йорданов | Интервюта
София изсмуква България
С данъците от цялата държава се хранят чиновниците в столицата, казва проф. Петър Иванов
София. В неделя Центърът по демографска политика изнесе данни, че населението в България намалява със седем души на час, а Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. Докъде може да стигне обезлюдяването на цели краища? Как да се смекчи разделението между столица и провинция? Какво става с протестите срещу правителството? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от социалния психолог проф. Петър Иванов.
- Проф. Иванов, Центърът за демографска политика излезе с много тревожни данни, че българската нация се топи на година с 60 000 души, което прави 164 човека на денонощие, или 7 на час. На всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират. Какво се крие зад тази статистика?
- Центърът за демографска политика оповести редица ужасяващи и потресаващи данни, които бяха публикувани от Националния статистически институт. Например смъртността във Видинския край е 38 промила, докато средната за страната е 14, а в София - 11. Значи на един починал в столицата се падат по четирима във Видин. Смъртността при момчетата в Разградско е 30 промила, докато средната за София е 4. Тези разлики са обезсърчаващи. Средният доход на човек от домакинство в столицата е 1159 лв., докато в Силистра е 700 лв. Тези доходи нарастват, но в столицата се увеличават с темп от 12 на сто, докато в Силистра с 5 на сто. Ако тенденцията се запази, само след двайсетина години силистренци ще получават една пета от доходите на софиянци. 55% от семействата в София имат поне един член, който да работи в държавните институции, които са на бюджетна издръжка. От данъците на цяла България се събират пари за заплати на служителите, които общо са 400-500 хиляди и са съсредоточени предимно в столицата. На всичкото отгоре цялата страна им плаща и осигуровките. Най-интересното е, че заплатите в държавния сектор нарастват два пъти по-бързо отколкото възнагражденията в частния.
- Вие ударихте камбаната, че Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. На какво се дължи това?
- Регионализмът е укорима пристрастеност към интересите на един регион за сметка на интересите на всички останали. Парите на цялата страна се вкарват в бюджета и се разпределят предимно за София. В столицата по два европроекта са предвидени 2,5 млрд лв., докато за 32 други града са отделени 600 млн. лв. Затова и населението в Северна България намалява седем пъти по-бързо, отколкото в Южна. Основната причина е София. Централният град се увеличава непрекъснато годишно с 20 хиляди души. Какво да правят тези хора в малките градове и села? Там няма нищо. Всички пари отиват за столичани - за метро, за магистрали, по които да ходят до морето и до Гърция. А истинските магистрали, които са нужни на икономиката, например Русе - Свиленград, изобщо не представляват интерес за правителството. В столицата се намират всички агенции и комисии, изобщо всички институции. Тук е Агенцията по рибарство? Къде в София има рибари? Тук е Морската администрация, която трябва да бъде във Варна до Морското училище. Всичко е абсурдно.
- Как се отразяват тези диспропорции на качеството на живот в страната?
- Регионализмът е по-лош от комунизма, той ни води към демографска катастрофа. Засяга интересите на всички останали региони - тяхното здраве, благоденствието и живот. В малките градове и селата няма аптеки, няма магазини, няма пътища, някъде са и без ток, а другаде - без вода. Нищо няма. Останали са само старци. Двеста български села са напълно обезлюдени. В над две хиляди села живеят по 50-60 души, предимно възрастни хора. Има много градове и села, където българският етнос е малцинство. България е на първо място в света по изчезване на населението, намаляваме годишно с 8 промила. 5 промила идват от разликата между раждаемост и смъртност. Смъртността при нас е най-голяма - 14,32 промила, на осмо място сме в света между Чад и Сомалия. По раждаемост пък сме на едно от последните места. Прогнозите на Световната банка гласят, че през 2050 г. у нас ще живеят 4,5 млн. души. Каква етническа структура ще има България тогава? По мнение на Центъра по демографска политика ще има 3 милиона цигани, 700 хиляди турци и под един милион българи. Ако започне скоро голямата война в Сирия, между 100 и 300 хиляди души ще тръгнат насам. Ще ни залее бежанско цунами. Едно от тревожните тенденции е разрояването на гетата. България се разделя на различни гета - на цигани, на сирийски бежанци, на богаташи около София, Банско и по Черноморието.
- Откога започнаха тенденциите на обезлюдяването на областите и концентрирането на населението в София?
- Цялата работа тръгва от "революцията" през 1989 г. Комунизмът подготви тези хора от Държавна сигурност и висшата партийна номенклатура и, като дойде демокрацията, те заграбиха всички богатства. По някои данни те прибраха собственост за 30 млрд. лв. Цели заводи бяха продадени на безценица и нарязани на скрап. Всички останали хора останаха бедни и изправени пред следната алтернатива - мизерия тук или бягство на Запад.
- Диагнозата е тежка, а какво лечение ще предпишете?
- Моето лично мнение е, че нищо не може да се направи. Българският етнос вече няма как да бъде възстановен. Държавата е погинала, няма я. Всичко е въпрос на години.
- По времето на ГЕРБ имаше идея част от държавните институции да се изнесат от София към големите градове. Този ход ще смекчи ли регионалните диспропорции?
- Това беше само за пред медиите. Например Агенция "Митници" трябваше да отиде в Русе, ама не отиде. Кой ще изпусне големия кокал? Софиянци няма да го изпуснат. В нашата програма посочваме някои пътища за изход. Първата мярка е създаването на второ ниво на самоуправление и централизация. Искаме шестте планови региона, на които е разделена страната, да са независими от София и да имат директна връзка с Брюксел. Трябва да се въведе принципът на субсидиарност - по-долната териториална инстанция да е независима от по-горната, ако може сама да се справя. Искаме разпределението на инвестициите от бюджета и от еврофондовете да става справедливо, а не 6,5 млрд. лв. да отиват за София, а за Северна България - 2,5 млрд. Нужно е да се въведе пълна прозрачност на държавните разходи. Искаме да се направят граждански регулаторни органи за постигане на справедливост и намаляване на неравенството. Преференции да има за инвестициите не само в София, Бургас и Правец, но и в другите региони. Необходимо е да се привлекат българи от диаспорите в съседните страни - Румъния, Украйна и т.н., осигуряване на справедливост между София и страната в образованието, здравеопазването, социалната сфера, науката и културата. Стига с тези кражби на европейски пари и пренасочването им единствено към столицата.
- Какво мислите за продължаващия вече близо три месеца протест срещу правителството?
- Протестът увехна, той не продължи. Не знам какви са причините, някои казват, че е заради намесата на две големи партии. Протестът трябваше като всеки процес да се развива. Първо, поиска да се отстрани Пеевски - и той се отстрани. Поиска нов Избирателен кодекс - направиха го. После спря дотук. Ами нека протестът да поиска и други неща. Гражданите трябва да ударят по масата и да поискат неща, които кабинетът да не може да им откаже. Правителството изобщо не бива да подценява бунта, а да знае, че протестиращите още не са се сетили какво трябва да предявят като искания и действия. 100 дни ходят, пеят и танцуват по улиците и никой не ги чува. Протестиращите трябва да разберат, че властниците не разбират от песни и от танци. Те схващат единствено, ако удариш по масата. Не разбирам веселите другарки, които в парламента предварително се радват, че протестът замира. На какво се радват? Утре ще има нов призив и хората пак ще излязат масово. Какво искат? Хората да почнат да се палят като миналата зима ли? Ами че ние сме на първо място в Европа дори и по самоубийства, включително и по детски самоубийства.
ТАГОВЕ
демографски срив население петър иванов
     

www.standartnews.com (http://www.standartnews.com) © всички права запазени
Tyxo.bg counter

Не знам дали тук и е мястото на тази статия,може би ако имаше тема "провинциален песимизъм" да е за там.Много негативни прогнози,как да имаш и капка оптимизъм?Накрая всички в София и....готово.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в март 20, 2014, 10:12:08
To за съжаление не точно песимистично. Въпреки че съм против аларми от типа: "През 2050 ще изчезне последния българин", трябва да се признае, че човекът доста точно е описал основни проблеми на организацията в родината. 


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 24, 2014, 06:42:06
Ето едно мнение, което съм постнал в темата Русе , добро или лошо място за бизнес., но напълно подходящо и по въпроса за песимизма нашенски...

http://www.ruseonline.info/smf/rousse/e-oo-oo-mto-a-e/msg39152/#msg39152 (http://www.ruseonline.info/smf/rousse/e-oo-oo-mto-a-e/msg39152/#msg39152)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в юни 15, 2015, 10:25:03
Цитат
Софиянци се оплакват от задръствания, пловдивчани – от безработица

Задръстванията са посочени като най-големия проблем на столичани, а разширяването и новите станции на метрото - като най-голямо постижение, според проучване на "Барометър България" за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините.

Задръстванията в столицата са посочени като проблем от 42,5 на сто от анкетираните, на второ място са постоянните ремонти на улиците, които не се извършват качествено и се налагат отново - според 29,2 на сто, а на трето място е липсата на места за паркиране (22,7%).

48,4 на сто определят разширяването и новите станции на метрото като постижение за общината през сегашния мандат, на второ място сред постиженията е зала "Арена Армеец" (20,6 на сто), а на трето - ремонтът на основните булеварди и улици - 17,3 на сто.
В Пловдив като основни проблеми са посочени липсата на работни места (33,5 на сто), корупцията (24,5 на сто), както и огромната разлика между центъра и кварталите (20,8 процента).

Развитието на централната част на града (18,6%), инфраструктурата (16,4 на сто) и "Цар Симеоновата градина" (13 процента) са първите три отговора на въпроса за постиженията на общината през сегашния мандат на управление.

Анкетираните в изследването за Русе посочват като основен проблем безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие (47,1 на сто), намаляващото население (28,1 на сто) и злоупотреби в общината (23 процента). На въпрос за постиженията на общината 46,5 на сто отговарят "нищо", 17,4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9,4 процента - ремонта на центъра.

Основният проблем в Стара Загора, посочен от 41,3 на сто, е замърсяването на въздуха, на второ място е засиленият трафик и липсата на широки улици - 27,2 на сто, а на трето - лошото състояние на пътищата извън града (23,8 на сто). Като постижения в сегашния мандат са определени нов парк (17,5 на сто), подобрена градска инфраструктура (14 процента), нови тротоари (12 на сто).

Във Велико Търново най-много хора са посочили като проблем лошата инфраструктура (44,8 на сто), лошото състояние на крайните квартали (33 процента) и липсата на реални инвестиции в икономиката (31,5 на сто). Ремонтът на паркове (39,1 на сто), започналият ремонт на градския стадион (31,5 процента) и ремонтът на онкологичния център (27,9 на сто) са постиженията на общината през сегашния мандат според проучването.

Според данните най-висока средна оценка по шестобалната система от кметовете на изследваните общини получава Йорданка Фандъкова - добър 4,2. Старозагорският кмет Живко Тодоров има средна оценка добър 4,12, русенският кмет Пламен Стоилов получава средна оценка 3,41, кметът на Пловдив Иван Тотев - 3,28, а средната оценка за кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3,02.

Източник: БТА

Изследване, което не изненадва. Явно с хората от Пловдив сме от една порода

п.п. Това с намаляването на населението е най-забавно, сякаш са интервюирали само търговци и производители. За обикновените работници това е по-скоро плюс.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в юни 21, 2015, 10:25:33
Това "явление" наричано "Русенски песимизъм", вече не ми е забавно и започва да ме дразни.
Повод за изострените ми настроения бяха дочути думи в тълпата по време на Русенският карнавал - "Че откъде се взеха толкова хора в Русе да напълнят площада ?!"
Както и в предни постинги съм казвал, борбата с това уникално просташко явление, крайно грозно и опасно за развитието и бъдещето на Русе, трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.
Така и не се схвана елементарната истина, че колкото повече простащината прониква сред русенци, толкова по-просташки започва да изглежда самия град.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в юни 22, 2015, 11:14:13
Аз пък се радвам на многото събития, които се организират и се случват в Русе. Така се вижда, че градът е жив.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в юли 19, 2015, 03:41:43
Типичен пример за "русенски песимизъм" са коментарите в социалната мрежа по повод смяната на името на спортната зала. Що така, що онака... Вместо да се радват, че града ще има хубава зала, то - Русе умира, младите хора бягат, работа няма, Бобокови бандити, кмета крадец, Булстрад мошеници...

Като ги чета тия хора, се чудя, щом им е толкова зле, как досега не са взели да си копаят гроба? То големи мъки, големи драми, големи нещастия. Българинът не може да се радва, щастлив е само когато е нещастен. :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в юли 19, 2015, 09:15:23
Абсолютно те подкрепям в мнението и не съм спирал да повтарям, че борбата с това крайно грозно, опасно за развитието и бъдещето на града, уникално просташко явление "Русенски песимизъм", трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.
Аутсайдерите, хората с дълбоки лични проблеми, неуспелите и отритнатите от обществото не бива да им се дава възможност и трибуна, да определят насоката на русенското обществено мнение.
Но нека не забравяме и не пренебрегваме подмолната вече 10 годишна дейност на познатия ни до болка "старозагорски олигофрен", който не спра да подклажда в интернет пространството подобни нихилистични настроения в емоционално лабилни личности, да провокира емоционален и психически срив и помпане на депресия. Отскоро Darik News порязаха "изявите" му, но това не означава че няма да попаднем в други интернет издания на неверните му стъкмистики , целящи създаване на негативен имидж и неверни представи за Русе.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в юли 26, 2015, 03:00:52
В Русе има и една група, която още несъм съвсем убеден кого точно подкрепя, но нейна трибуна е сайтът дунавмост.бг Та тези нехранимайковци са окупирали и групата във фейсбук, която публикува по принцип най-добрите снимки от Русе и е може би най-голямата група за Русе. Между снимките обаче само материали от тоя боклучлив сайт. И така съобщението им, което накратко се изразява в - Русе някога беше велик град (по комунизма), сега е супер зле, всички са зле, а кметът каквото и да прави все е виновен, щото тей и не даде хляб на тия хора, ами все глупости като ремонти прави... - стига до изключително много хора. Имайки предвид и че е масово явление да не четеш целия материал, а само заглавието и 3-4 коментара под него - ето го основният разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе. 


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: axlzzz в юли 26, 2015, 03:15:34
В Русе има и една група, която още несъм съвсем убеден кого точно подкрепя, но нейна трибуна е сайтът дунавмост.бг Та тези нехранимайковци са окупирали и групата във фейсбук, която публикува по принцип най-добрите снимки от Русе и е може би най-голямата група за Русе. Между снимките обаче само материали от тоя боклучлив сайт. И така съобщението им, което накратко се изразява в - Русе някога беше велик град (по комунизма), сега е супер зле, всички са зле, а кметът каквото и да прави все е виновен, щото тей и не даде хляб на тия хора, ами все глупости като ремонти прави... - стига до изключително много хора. Имайки предвид и че е масово явление да не четеш целия материал, а само заглавието и 3-4 коментара под него - ето го основният разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе. 
Абсолютно подкрепям мнението ти!
В тази въпросната ФБ група членуват 16 000 души, а администраторът и е болен!
Ако някой реши да изрази мнението си, което не съвпада с мнението на въпросния господин, той бива набеден за част от "ПР екипа на кмета" и след това го изключва от групата.
Докато тази група съществува в този си вариант много трудно би се изкоренил този така наречен "русенски песимизъм"!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в юли 26, 2015, 04:47:51
Коя е тази група ?! Не се сещам за името на група и то с 16 000 души(!!!), разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе ... Ако говорим за "Обществен съвет Русе", там "членуват" едва 3266 участника.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: CaMaRo в юли 26, 2015, 06:02:41
Администратора г-н Вълканов постоянно сипва обиди срещу всеки и всичко . Този човек щял да се кандидатира  за кмет  на предстоящите избори. Лошото е , че много хора го подкрепят  а групата във ФБ се казва Русенци и вчера я напуснах , не можеш да излезеш на глава с тях :Х


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: evgeni в юли 26, 2015, 07:53:14
 :D Тоя Вълканов верно е много у гъбите . Писал се е Владислав Вълканов - Русенски.  :D :D :D.. Преди време държеше едно барче и го хванаха че нещо трудови договори не съставил , ииииии орева света , кмета го бил дебнел, от София го следяли........абе луда работа :D :D :D. Но наистина поведението му е доста дразнещо за трезвомислещите :-[


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в юли 27, 2015, 06:42:45
Заведението с колело от каруца е в Дружба 3 - Механа "Гергьовден" - комплекс Милениум.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: evgeni в юли 28, 2015, 10:41:20
Не не държеша едно кафе (кристал май се казваше)  :-*


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 21, 2015, 10:10:34
Във Фейсбук страницата Русе в снимки е публикувана на 19.12.2015 снимка от площад Свобода, озаглавена Предколедно Русе.

(https://scontent-sjc2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/v/t1.0-9/s720x720/1933904_930289540358407_2593920350840213975_n.jpg?oh=510dc1698271644c28230b232489d766&oe=5711F49E)

От 5-6 коментара почти всичките са негативни и песимистични:

Спор за красотата няма..... Но улиците са толкова тъмни и мрачни, а хора почти не се срещат..... Беден и замиращ град!

Оскъдна украса. Хората без настроение.

Много е бедна украсата тази година!
Реплика: Като хората, които са останали в него.....

Единствено към първото мнение има реплика в различен дух, но тя е от външен човек, видял града за малко и значи без достатъчно основание за обективност:

Малко повече оптимизъм! Русе е страхотен град, а не замиращ и е страхотно украсен! Бях там преди месец и страшно ми хареса!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русчуклия в декември 21, 2015, 11:50:47
Истината е, че украсата си е постничка. Но като цяло в България е така, с изключение на Варна, където определено се стараят в това отношение. Като направиш едно сравнение с Букурещ например, тук все едно не предстоят празници.
Но да сме живи и здрави. Дано догодина да е по-пищна :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 22, 2015, 02:02:02
Украсата ни е последния дерт... Лошото е, че тя е израз на фактическото ни състояние, в България, а не в Русе, е леш. А е леш, защото го допуснахме. :(


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в декември 22, 2015, 05:02:44
Аз мисля вече да избягвам тази тема, защото се депресирах. Нека я заключат.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 22, 2015, 07:24:34
Не бива!!! Това би било едва ли не директно признаване, че русенският песимизъм е основателен! Ако не е, то фактите ще опровергаят песимистичните мнения и темата няма да създава никакви проблеми. Ако пък е, ще се окаже, че истината се заглушава чрез цензура. Да остане отключена и дано реалността я направи ненужна!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: CaMaRo в декември 22, 2015, 09:54:14
Малкото хора , които с а останали в града се чудят с какви пари да посрещнат празниците , едва ли им е до тази украса :Х


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в декември 22, 2015, 09:56:00
Въобще тези китайски украси ми идват в повече. Защо все в България се обръща внимание на тези тъпотии?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в декември 22, 2015, 11:12:44
Малкото хора , които с а останали в града се чудят с какви пари да посрещнат празниците , едва ли им е до тази украса :Х

Т'ва е иронично подмятане, нали?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 23, 2015, 12:26:46
Боя се, че е съвсем сериозно и буквално... >:(


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 23, 2015, 03:37:09
Малкото хора , които с а останали в града се чудят с какви пари да посрещнат празниците , едва ли им е до тази украса :Х
Точно по празниците Русе "оживява". Идват си хората от София, от Варна и от чужбина. Десетки мои познати и приятели, които отдавна не живеят в Русе, си идват по Коледа.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 23, 2015, 06:03:29
Във Фейсбук страницата Русе в снимки е публикувана на 19.12.2015 снимка от площад Свобода, озаглавена Предколедно Русе.

От 5-6 коментара почти всичките са негативни и песимистични:


Коментарите са дело на някой си Lyubomir Stoilov, вероятно "бивш" русенец. Не е посочил местожителство, но от снимките му в профила може да се предположи, че се подвизава  някъде "край морето" - Варна или Бургас.
Емигранта почти постоянно вътрешно си задава въпроса - постъпих ли правилно в избора на място за живот. В повечето случаи напусналите своя роден град (или държава), имат нужда да "чуват" негативни мнения или негативни новини за родните си места, защото това за тях представлява доказателство, че са постъпили правилно като са емигрирали.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в декември 24, 2015, 06:51:52
Точно ей такива ботове, като този Lyubomir Stoilov развалят имиджа на Русе. Постоянно слушам дървени философи и мрънкачи, като него. Русе бил западнал град, бил паднал под 100 хиляди, нямало нормален транспорт, нямало не знам си кой магазин в мола, нямало откъде на гарата да си вземат цигари и кафе, затова вече не се прибирали, плюс всевъзможни други шитни и простотии. Ай сектир! Както казах, колкото по-рано се заключи тази тема, толкова по-добре.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 28, 2015, 03:17:04
Ако се заключи, така или иначе това явление ще се обсъжда в другите теми, а не виждам много смисъл от това. Русенският песимизъм си съществува и ще се сблъскваме с него още дълго време. Дали е обективно или субективно породен, той съществува. И според мен е добре да се изследва. :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 31, 2015, 10:31:30
Явлението "Русенски песимизъм" е определено субективно породен.

Нещо дълбоко сбъркано има в българското мислене и възприятие на заобикалящия го свят.
Не е нормално за хора живеещи в град с 20-вековна история като Русе, започваща с изграждането на тракийско селище, наследник на което се явява крепостта Сексагинта Приста, да проявяват подобни "терзания" - има ли бъдеще или няма мястото в което живея. Не е нормално градовете по поречието на Дунав на запад от България да процъфтяват, а тук да се подлага на съмнение смисъла от съществуването на това географското положение. Не е нормално да се считаме за част от европейската култура и цивилизация и да нямаме поне едно развито и успешно селище по поречието на Дунав, където са разположени четири столици на европейски държави. Не е нормално наследения от Османската държава най голям град в земите на Северна България и втори по големина в българското землище след Пловдив, в резултат на 130 години българско управление да се превърне в пети ...

Българите сме изключение от общото правило за икономическо развитие на държавите - Северните щати на Америка са по развити от южните, северна Европа е по развита от южна, северна Италия е по развита от южна, ... северна България е по изостанала от южна ...  :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в декември 31, 2015, 11:40:14
Според мен русенският песимизъм е част от българския песимизъм. Не съм съвсем съгласен, че са продукт само на субективизъм.
Западането на Дунавския регион в България от една страна е плод на факта, че ж.п. комуникациите, а в по-ново време и пътните комуникации напълно изместиха речния транспорт като фактор, а от друга, че след 1944 г. Дунав не води на никъде - основната търговия е в рамките на СИВ, а само Румъния и малкия участък на СССР са на страни от СИВ. Т.е. възможностите на реката не се използват пълноценно. Да не говорим и че с Румъния като външнотърговски партньор по времето на соца търгуваме по-малко отколкото със СССР, ГДР, Чехословакия, Полша и Унгария. Друг фактор е и развитието на морското корабостроене, което също удря мащабната речна търговия. Просто в един момент морето, ж.п пътищата и тировете станаха по-рентабилни. Още един фактор е и факта, че от румънска страна няма големи селища по българския бряг. Не е все едно срещу Русе да е 60 хилядното Гюргево или 300 хилядните Браила и Галац.
Що се отнася то развитието на севера, това не е някакво общоприето правило - в Англия, в Германия или в Полша югът е по-развит от севера.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в октомври 14, 2018, 03:38:21
Поредния случай на русенски песимизъм срещнах в коментарите към новина в сайта Fakti.bg с гръмкото заглавие Вдигат свръхмодерен завод в Бургас. Е, по-нататък се оказва, че заводът ще е за... железопътни колела, но както и да е - и в тази сфера може да има високи технологии.

В хода на дискусията под новината един от коментиращите задава неудобни въпроси:

Цитат
Дотук добре с изграждането на завода. Всичко ще се оправи и с терена, и със закупуването и други, а с кадрите как ще се оправите? Циганите ли ще работят - неграмотни и без образование, или забравяте липсата на инженери в България, да не говорим за заплатите, които ще бъдат мижави?

На което друг съвсем отговаря отрезвяващо:

Цитат
Какви инженери, какви 5 лева?! Никой не иска повече от 8-и клас на такива места. Всичко е смляно на ниво третокласник за бачкаторите, логистиката, ОТКК, ЧР - 8-и клас. Още повече леярна... Нали Русе си имат една френска?!

Тук вече се включва потребител с ник бивш русенец и със следния коментар:

Цитат
Прав си, в Русе има един първокласен инвеститор, наречен "Монтюпе". В Русе, както и в Бургас, няма държава. В резултат на всичко това Русе в момента няма и 50 000 жители. Стискам палци на бургазлии, дано тяхната участ е различна.

Има в думите му и песимизъм, но има и реализъм. Може да не сме само 50000, но обезлюдяването на града е осезаемо и стряскащо. Всеки живеещ в блок вижда необитаваните апартаменти, каквито има във всички блокове на града, а и в обитаваните живеят половината от хората, които ги населяваха преди няколко десетилетия. Късно вечер по фасадите на блоковете има толкова много тъмни прозорци - понякога над половината от всичките.

Вижда се и по мизерното състояние на градския транспорт, и по ниската му използваемост - даже и в натоварени часове обичайна гледка са автобуси и тролеи с по 4-5 пътника. Извън часовете-пик спирките са безлюдни. Зная - стандартният отговор на хората с розови очила е, че сега много повече хора в сравнение с преди имат лични автомобили и затова общественият транспорт има толкова малко клиенти. Това е факт и няма да го отрека, но количествено нещата не се връзват. В един по-голям автобус или тролей обикновено се събират около 50 души. Ако вместо това са 5, значи останалите 45 са се качили на колите си. И понеже хората обикновено пътуват по един в кола (тоест само шофьор без други пътници), толкова повече коли трябва да има по русенските улици. А като се умножи това по броя на празните возила в градския транспорт, то автомобилният трафик по улиците би се увеличил толкова сериозно, че задръстванията биха били нещо обичайно. На практика обаче не е така. Увеличение има, но съвсем не толкова осезателно.

Проблемът е друг - няма ги хората. Твърде много от тях, най-вече млади, напускат Русе и България като цяло поради незадоволителните възможности да си осигурят средства за съществуване. По същата причина (а и по други) младите хора не създават семейства или ако го направят, се ограничават с едно дете. Засега не виждам сериозни фактори, които да обърнат тази гибелна за България тенденция, но дано не съм прав... ???


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в октомври 14, 2018, 09:57:47
Тя тая тенденция е навсякъде из страната и по-скоро е правило отколкото изключение. Имай предвид и също така, че реално жилищата в градовете се увеличават, и при намаляващо население е неминуемо да има жилища, изглеждащи празни. Реално и за транспосртът си има обяснение - защо в далеч по-малки градове автобусите са пълни? При нас просто е доста неудобен и аз не помня време в което русенският градски транспорт е бил качествен и начесто, някой ако се сеща - да сподели. Така че определено има обезлюдяване, но то не е толкова драматично колко обичат някои русенци да  го изкарват.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в октомври 14, 2018, 10:22:00
В Русе няма градски транспорт на практика - това което го има не покрива стандартите и за третия свят и само заухав общинар може да го нарече "градски транспорт". Ето затова няма хора в автобусите.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в октомври 14, 2018, 11:31:59
Когато бях ученик в Електрото ползвах постоянно градския транспорт. Тогава ситуацията беше коренно различна. Мисля, че точката на пречупване беше пожарът (https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/1996/02/19/1035263_ruse_ostana_bez_avtobusen_park/), за който не съм чул да има виновен.
Проблемът с намаляващото население не касае само Русе, това е проблем на държавно ниво.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в октомври 15, 2018, 12:35:58
Специално за градския транспорт, този прословут пожар имаше сериозни последици, но пък спомогна за обновяването на подвижния състав. Иначе още сигурно щяхме да търкаляме "Икарусите" и "Чавдарите".
А за пътникопотока, три основни групи ползват градски транспорт - работници, ученици и пенсионери. Работниците от по-големите предприятия всички имат свой заводски транспорт, учениците постоянно намаляват заради ниската раждаемост, а и заради миграцията на млади семейства към София и Варна, на пенсионерите пък им идва скъпо.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в октомври 15, 2018, 08:14:47
Цитат
Тук вече се включва потребител с ник бивш русенец

Прочета ли някъде в интернет пространството негативен коментар подписан с псевдоним "бивш русенец", твърдо съм УБЕДЕН че зад това се крие онова нещастно старозагорско мекере, разпространяващо клевети по адрес на Русе вече 16 години … но сред част от колегите витае схващането, че не трябва на нещастника да му се обръща внимание и така щял да дойде деня в който сам щял да престане …

И още нещо - в Русе работещите на трудов договор са 98 хил. Към тази цифра трябва да добавим пенсионерите и децата/учениците и бройката на населението ще е някъде към 145 хил. жители …


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в октомври 15, 2018, 08:25:15
Специално за градския транспорт, този прословут пожар имаше сериозни последици, но пък спомогна за обновяването на подвижния състав. Иначе още сигурно щяхме да търкаляме "Икарусите" и "Чавдарите".
А за пътникопотока, три основни групи ползват градски транспорт - работници, ученици и пенсионери. Работниците от по-големите предприятия всички имат свой заводски транспорт, учениците постоянно намаляват заради ниската раждаемост, а и заради миграцията на млади семейства към София и Варна, на пенсионерите пък им идва скъпо.

И познай защо имат фирмен транспорт, не е защото въпросните заводи се чудят как да харчат допълнително за екстри, просто не могат да разчитат на градския такъв. Градският от своя страна пък се оплаква че нямало пътникопоток, ами то за грохнали неклиматизирани бракми в жегата или онези подвързани с тел микробусчета, всичките с график тип "как се случи",  няма как да има пътникопоток.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в октомври 15, 2018, 01:52:21
И още нещо - в Русе работещите на трудов договор са 98 хил. Към тази цифра трябва да добавим пенсионерите и децата/учениците и бройката на населението ще е някъде към 145 хил. жители …
Това, че населението е 80 или 50 хиляди са пълни малоумия и това е ясно на всеки с елементарни познания. Факт обаче, че Русе страда от депопулация - загубил е над 40 хил. активно население. Тази цифра е много дори за градове като Варна или Пловдив, за нас да не говорим.
И познай защо имат фирмен транспорт, не е защото въпросните заводи се чудят как да харчат допълнително за екстри, просто не могат да разчитат на градския такъв. Градският от своя страна пък се оплаква че нямало пътникопоток, ами то за грохнали неклиматизирани бракми в жегата или онези подвързани с тел микробусчета, всичките с график тип "как се случи",  няма как да има пътникопоток.
Защото е по-удобно. И за фирмата, и за работниците. За фирмата е удобно, защото няма закъсненели поради закъсняло разписание, сменена транспортна схема и т.н. За работниците - защото ги води направо в завода, а няма да вървят от спирката. Собственият транспорт е един вид екстра, социална придобивка - като ваучерите за фитнес или за отстъпка в определени места.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bgdimitrov в ноември 20, 2018, 08:49:15
Това е за тези които казват само че Русе е празен град, без хора, че всички са бедни. Още повече, че в Русе няма нищо интересно за хората, един пустеещ западнал безлюден град.

Ето ви доказателство, че когато има правилната инициатива това съвсем не е така!

Цитат
Опашка от желаещи да се пързалят на кънки за лед се изви до току-що откритата ледена пързалка на площада в Русе

сн. РусеИнфо

(https://i.postimg.cc/rmjtMRyX/0-AF93-D7-E-A01-F-42-DB-BD42-50-F3-D18-CEB42.jpg)

(https://i.postimg.cc/pLvhhB9b/2-CAAEF03-3-FB0-420-B-A18-C-68-A1-C426-D7-DC.jpg)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в ноември 20, 2018, 11:12:45
Нито Русе е празен град, без хора, нито всички са бедни. Това, че има малоумници, които тръбят това (за съжаление, голяма част от тях - наши съграждани) в голямата си част, са вопли на неудачници. Русе се развива в средни темпове, на практика по-добре от поне 70-80 % от страната. Проблемът е, че Русе не може да си позволи да е средняк. Ако нивото ни е да сме като Пазарджик или Враца - добре, притеснително е, че изоставаме от водещите градове. Бургас вече е тръгнал доста напред, Стара Загора също се опитва.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: mm201 в февруари 05, 2019, 09:06:11
Как да има някакъв оптимизъм,при сравняването ни с големите градове.Бюджет на Русе за 2019-138 000 000лв.,Бургас-253000000,Варна400+милиона.Айде Варна е голяма,ама Бургас е съизмерим с Русе и чак такава голяма разлика...Е на Ст. Загора е по-малък ,но това не ни топли.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в февруари 06, 2019, 03:08:03
Може ли някой да постне бюджетите на 7-те или 10-те най-големи града?
115 млн. в полза на Бургас е ужасно много. Това е 45% повече, при положение, че разликата в населението е 25%.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Flying spur в февруари 06, 2019, 06:08:11
София 2019 - 1.75 млрд.
Пловдив 2019 - 352 млн.
Варна 2019 - 498 млн. (със 104 млн. повече от 2018)
Бургас 2019 - 253 млн.
Русе 2019 - 138 млн. (само 4 млн. повече от 2018)
Стара Загора 2019 - 125 млн.
Плевен 2019 - 103 млн.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Cobaca в февруари 06, 2019, 04:13:22
Откъде Ви е информацията за бюджетите за 2018 и 2019 г., защото още не са публикувани на страницата на Министерството на финансите? Само оттам може да има реално съпоставимост на данните, иначе всяка община може да си гласува нещо, което после може да няма нищо общо с реалността.

Това са наличните данните за 2013, 2014, 2015, 2016 и 2017 г.:

Община    Разходи-общо 2013    Разходи-общо 2014     Разходи-общо 2015    Разходи-общо 2016      Разходи-общо 2017

Столична община 849,146,803     922,367,384       931,770,215      1,055,978,103       1,052,481,742

Пловдив 223,227,117     209,975,974     245,030,064     238,978,664     266,120,671

Варна 217,773,403    244,648,328    234,473,078      266,120,671    240,753,870

Бургас 141,963,121       156,615,570      167,902,988     179,933,154     173,200,924

Стара Загора 95,852,693     94,913,215    101,895,051     104,905,037    113,254,712

Русе 78,407,227    92,493,549    86,961,966      97,821,526     98,600,536

Сливен 68,347,336    71,664,615    67,123,086    82,616,840     85,034,151

Плевен 66,071,488      69,129,607     70,772,768     75,671,207    79,465,731

http://www.minfin.bg/upload/19543/za%20saita2015-2016.xlsx (http://www.minfin.bg/upload/19543/za%20saita2015-2016.xlsx)

http://www.minfin.bg/upload/36775/quarterly%20reports%20Q42016-Q42017.xlsx (http://www.minfin.bg/upload/36775/quarterly%20reports%20Q42016-Q42017.xlsx)

Видно от данните община Русе има по-малък бюджет от Бургас и Стара Загора за всяка една от последните 5 години, но по-голям бюджет от Сливен и Плевен.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в февруари 08, 2019, 01:13:56
Данните са от новинарски сайтове и от сайтовете на самите общини. Понякога общините залагат големи бюджети, които не се изпълняват. По времето на Лечков Сливен редовно имаше по-голям бюджет от Русе - знаем как свърши това. Друг път общините, за да надуят цифрата, слагат европейското финансиране и така бюджетът изглежда по-внушителен. Точно такъв е случаят с община Бургас - в техния бюджет има заложени малко над 39 млн. лева от европейските фондове, както и 8 млн. лв. неусовен заем от ФЛАГ и от още някъде. Реално бюджетът е около 220 млн. лв., което не е далеч от разликата в мащаба на общината, с община Русе. В нашия бюджет не са включени средствата от еврофондовете, иначе щеше да е по-висок. В бюджета на община Варна има графа "финансиране на излишъка/дефицита", която е в размер на 118 млн. лв. и нямам идея какво значи, тъй като не намирам подобна цифра в другите бюджети на по-големите общини. Обаче за Варна и друго прави впечатление - над 400 млн. лв. за 2019 г., при 240 млн. за 2017 г. - определено не са забогатели за 1 година почти двойно. В същото време Пловдив е гласувал бюджет от около 340 млн. лв. Така че, както всичко останало, и бюджетите не бива да се оценят първосигнално, а е добре да се разглеждат малко по-детайлно.
Лошото в нашия бюджет е, че за поредна година държавните приходи за делегирани дейности заемат по-голяма част от местните приходи. Доброто е, че двете суми са почти изравнени вече. За Варна и Бургас примерно, приходите на общините сериозно надвишават тези от държавата.  


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: svetlin74 в август 02, 2019, 12:25:19
При цялото ми уважение към д-р Симеонов, за това което направи с ФК Дунав и обновяването на спортната база на клуба , но подобни думи като тези от последното му медийно изявлени, са една от основните причини за "Русенския песимизъм".
От устата на една публична личност, с преобладаваща положителна оценка - подобно мнение е със значителна тежест.


Д-р Симеонов: Русе е емоционално мъртъв град (https://www.dunavmost.com/novini/d-r-simeonov-ruse-e-emotsionalno-martav-grad)
Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в ноември 24, 2019, 03:25:02
Наскоро ми попадна един ярък образец на русенски песимизъм (или реализъм?), който се появи първо в dunavmost.com, а после и във fakti.bg. Автор е известната русенска журналистка (в-к Утро), поетеса и преводачка Нели Пигулева. Нека всеки реши за себе си доколко е права.

Малката Виена танцува тъжен валс
Русе е град на отминало величие - архитектурно, културно, духовно. Затова има нов кмет

Кoйтo e идвaл в Руce, e чувaл кaк руceнци, ocвeн чe нa крaвeтo мacлo кaзвaт "бутeр", a нa aвтoбуcитe - "трaмвaи", oбичaт дa нaричaт грaдa cи Мaлкaтa Виeнa. И вceки нeизмeннo ce възхищaвa нa oбрaзцитe eврoпeйcкa aрхитeктурa, кoитo тук ca пoвeчe, oткoлкoтo в кoйтo и дa билo бългaрcки грaд.

Нaпocлeдък oбaчe oт изрaзa "Мaлкaтa Виeнa" взe дa ocтaвa caмo първaтa чacт. Минaлoтo вeличиe - aрхитeктурнo, културнo, духoвнo, вcякaквo - пoлeкa-лeкa излинявa. Нe бeз пoмoщтa и дeйнoтo учacтиe нa хoрa, кoитo ca избрaни или нaзнaчeни дa упрaвлявaт грaдa.

Руce вce пo-рядкo ce пoявявa в нaциoнaлнитe мeдии. Кaтo изключим cлучaя c извънмeрнoтo уcърдиe нa грaдcкaтa упрaвa дa ocтържe "дo злaтнo" cтaтуитe нa cкулптoрa Любoмир Дaлчeв в cтaрия цeнтър, зaщoтo "тaкa ca пo-хубaви", или някoй пoжaр в зaвoд "Дунaрит", зa Руce ce cпoмeнaвa тъй рядкo, чe хoрaтa вeчe жaлят зa рубрикaтa нa БНР "Нивoтo нa рeкa Дунaв в caнтимeтри". Други ce чудят дaли грaдът oщe гo имa.

Имa гo.

Зa тoвa ce чу нa пocлeднитe мecтни избoри - кoгaтo внeзaпнo кaндидaтът нa БCП Пeнчo Милкoв пocтигнa зaшeмeтявaщaтa рaзликa oт нaд 30 прoцeнтa c кaндидaткaтa нa ГEРБ Диaнa Ивaнoвa!

В coциaлнитe мрeжи мoмeнтaлнo ce рaзнecoхa грoбoвни глacoвe: "Пoзoр!", "Руce oтнoвo пoчeрвeня" и oщe oт coртa.

Кaквo вcъщнocт ce cлучи нa избoритe в Руce?

- Пaкocт или бoнбoни? - пoпитa ГEРБ в Руce.

- Бoнбoни! - oтвърнa c гoтoвнocт ВМРO.

Тoвa, рaзбирa ce, e мeтaфoрa. Иcтинaтa e, чe влacттa, кoятo ГEРБ хвърли дa ce търкaля нa улицaтa, cлeд кaтo лидeрът Бoйкo Бoриcoв нeизвecтнo зaщo cвaли дoвeриeтo oт кмeтувaлия двa мaндaтa Плaмeн Cтoилoв, cи ocтaнa дa ce търкaля нa улицaтa.

Oтнaчaлo руceнци рeшихa, чe тoзи път нямa кaк нaй-пocлe ВМРO дa нe зaeмe кмeтcкия кaбинeт. Eдинcтвeнoтo, кoeтo трябвaшe дa нaпрaви, бeшe дa пoиcкa.

E, нe пoиcкa. Първo oт пaртиятa нa Кaрaкaчaнoв излъчихa 6 нoминaции, пoвeчeтo oт кoитo, мeкo кaзaнo, нeceриoзни. Eднaтa бe нa дeпутaтa Иcкрeн Вeceлинoв, кoйтo нa двa пъти дoceгa мeрeшe пoлитичecки муcкули зa тoвa мяcтo и вceки път ocтaвaшe втoри. Ceгa тoй дoри нe cи нaпрaви трудa дa ce прecтoри, чe ce кoлeбae. Нaкрaя кaндидaтирaхa ceгaшния oблacтeн упрaвитeл Гaлин Григoрoв. Нa нeгo тoлкoвa му личeшe, чe нe му ce пeчeли кмeтcки пocт, чe тeзи, кoитo гo хaрecвaт кaтo чecтeн и дoбър чoвeк, мaй гo рaзбрaхa и нe глacувaхa зa нeгo, зa дa нe му дoкaрвaт дeртoвe.

Другaтa т.нaр. oпoзиция в Руce e дo тaкaвa cтeпeн нecъcтoятeлнa и тoлкoвa дa я нямa нa рeaлнaтa пoлитичecкa кaртa, чe caмo прeдoпрeдeли шaрeниятa в бъдeщия oбщинcки cъвeт: 10 пaртии и кoaлиции. ГEРБ и c БCП c пo 15 души, ocтaнaлитe дooвкуcявaт пoлитичecкия "бoрш", кoйтo щe cърбa Руce. И cрeщу кoйтo щe плувa нoвият кмeт Пeнчo Милкoв, избрaл рoдния cи грaд зa приoритeт прeд Нaрoднoтo cъбрaниe.

Шaмaрът, кoйтo Руce удaри нa ГEРБ, бeшe звучeн и изрaзитeлeн. Друг e въпрocът зaщo тoзи шaмaр изплющя. Чecтнo кaзaнo, БCП нe би мoглa и дa cънувa 30-прoцeнтнaтa рaзликa. И нaй-гoлямaтa ѝ грeшкa щe e, aкo рeши, чe тъкмo тя e cпeчeлилa вoтa.

Cпeчeли гo мaжoритaрнo Милкoв - зaщoтo вдъхвaшe cимпaтия, гoвoрeшe рaзумнo и нe прeминa грaницaтa нa дoбрия тoн. Тoй ce oкaзa нa тoчнoтo мяcтo в тoчнoтo врeмe.

И пoнeжe руceнци гo пoзнaвaт cлaбo, c чиcтa cъвecт зaлoжихa нa нeгo - зa дa глacувaт cрeщу oтдaвнa oпрoтивялoтo им нaхaлнo упрaвлeниe нa caмoзaбрaвилитe ce ГEРБ. Руceнци дaдoхa нa Милкoв нeимoвeрнo гoлям крeдит нa дoвeриe. И мнoгo oт тях дoри нe възлaгaт кoй знae кaкви нaдeжди – нo зa тях бeшe дocтaтъчнo дa имa зa кoгo дa дaдaт глaca cи, бeз дa ги e мнoгo cрaм; зa дa изкрeщят oткaзa cи дa приeмaт cтaтуквoтo "Aз cъм прocт и виe cтe прocти". И c тoвa oтнoвo първи път в cтрaнaтa – кaтo прeди 32 гoдини c първитe грaждaнcки прoтecти – тe пoкaзaхa, чe ГEРБ нe e вeчнa и нeпoклaтимa. Впрoчeм, caмият Бoйкo Бoриcoв cлeд зaгубaтa в Руce унизи публичнo тяхнaтa кaндидaткa: "Ниe имaхмe пo-cилeн кaндидaт, aмa нe му дocтигaхa 5-6 дни зa уceднaлocт", въздъхнa прeмиeрът. И дирeктoркaтa нa Прoфecиoнaлнaтa гимнaзия пo oблeклo бeшe принудeнa дa прeглътнe, чe e билa прocтo eднa нищo нeзнaчeщa рeзeрвa.

Друг e въпрocът дo кaквa cтeпeн Пeнчo Милкoв щe ce пoддaдe нa eуфoриятa, oбзeлa мecтнaтa пaртийнa cтруктурa, и дaли щe им oзaпти мeрaцитe oтнoвo дa упрaвлявaт - кaктo тe cи знaят. Зaщoтo в руceнcкoтo БCП вeчe дрънчaт шпoри и caби, прoбвaт ce зaмecтник- кмeтcки дocпeхи, рaзчeртaвaт ce кaрти нa "мecтнocттa" c дирeкции, oтдeли и cлужби. Oчeвиднo aктивиcтитe cмятaт, чe пocтoвeтe им ce пoлaгaт. Зaбрaвили ca кaк тoчнo прeди чeтири гoдини БCП ce cпaзaри c ГEРБ и при пълнo гeрбeвo мнoзинcтвo в OбC внeзaпнo нeгoв прeдceдaтeл cтaнa БCП aктивиcтът Хриcтo Бeлoeв. Тoгaвa oт БCП нe ce чу нитo възрaжeниe, нитo кoлeбaниe - и ce възцaри пълeн кoмфoрт зa ГEРБ и зa кмeтa Плaмeн Cтoилoв. Coциaлиcтитe ca зaбрaвили кaк oпoзициoннocттa им в OбC ce изчeрпвaшe c някoлкo бeззъби рeплики.

Ceгa oбaчe дрeхитe им oтcкaчaт и кoпчeтaтa им. Тeхният другaр e cпeчeлил избoритe, знaчи - тe ca cпeчeлили. Aкo тeхният другaр бeшe изгубил, зaгубaтa щeшe дa cи бъдe нeгoвa...

Вcичкo тoвa eдвa ли би имaлo кoй знae кaквo знaчeниe, aкo Пeнчo Милкoв пoeмaшe упрaвлeниeтo нa eдин уcтрoeн, пoдрeдeн и цивилизoвaн грaд. Нo минитe пoд крaкaтa му вeчe гърмят. Зaceгa тoй вce oщe cпoдeля нoвoтo cи битиe в coциaлнитe мрeжи - oттaм cтaвa яcнo, чe рaбoти вeчeр дo дeвeт и пoлoвинa.

Нищo чуднo - имa дa рaзгрeбвa Aвгиeви oбoри, oт кoитo, aкo ce рaзминe caмo cъc cвeтoвъртeж и кaлни oбувки, би мoгъл дa ce рaдвa. Първи cвaрихa дa cи урeдят cрeщa c нeгo oт футбoлния клуб "Дунaв". Нoрмaлнo, cпoртиcти ca, бързи ca. Нe e нoрмaлнo другo - чe някoлкo дни прeди тoвa, прeди бaлoтaжa, футбoлиcтитe бяхa нaпиcaли чeлoбитнa дo бaщицaтa Бoйкo Бoриcoв, в кoятo гo умoлявaхa дa им oтпуcнe пaрици дa cпacят oтбoрa.

Нo aкo тoвa, чe футбoлнaтa чecт нa Руce e нa кocъм, трeвoжи oгрaничeн брoй руcчуклии, дaлeч пoвeчe гнeвни рeaкции прeдизвикa публикaция в руceнcкия вecтник "Утрo" зa oпacнocттa eднa руceнcкa eмблeмa - мeждунaрoдният фecтивaл "Мaртeнcки музикaлни дни", дa тръгнe към cвoятa мaргинaлизaция и тoвa дa зaпoчнe oщe oт мaрт дoгoдинa. Oкaзa ce, чe дocкoрoшнaтa упрaвa (кoятo c мaлки изключeния нe cтъпвa нa кoнцeрти) e рeшилa "дa oбнoви" фecтивaлa, кaтo oтхвърли гoтoвaтa вeчe прoгрaмa нa ceлeкциoнeрa Ивa Чaвдaрoвa, aртиcтичния кoнcултaнт - виртуoзния цигулaр Cвeтлин Руceв и кoмпoзитoрa и диригeнт Eмил Тaбaкoв. Cвeтoвнoизвecтни cвeтилa кaтo Юрий Бaшмeт, Минчo Минчeв, Eлeнa Бaшкирoвa ca зaдрacкaни oт пaзeн в тaйнa "прoгрaмeн cъвeт", кoйтo нa cвoй рeд зa 4 oт фecтивaлнитe вeчeри прeдвиждa …прoжeкция нa "музикaлни филми"!

Cъc cигурнocт дрaмaтa c "Мaртeнcки музикaлни дни" нямa кaк дa ocтaнe извън внимaниeтo нa нoвия кмeт. Нo към нeя вeднaгa ce прибaвя кaтacтрoфaлнoтo cъcтoяниe нa Худoжecтвeнaтa гaлeрия – тaм нaпукaнитe cтeни cвoбoднo прoпуcкaт двулeвoвa мoнeтa, a при вceки дъжд изкуcтвoвeди и худoжници рeдят в зaлитe кoфи и кoритa, зa дa cпacявaт кaртини и икoни.

Щe вaлят прoблeмитe cъc зaмърcявaнeтo нa въздухa – чувcтвитeлнa зa руceнци тeмa, c ocвeтлeниeтo нa грaдa, кoeтo извън цeнтърa и eдин-двa ocнoвни булeвaрдa oтcъcтвa или мъжди призрaчнo, c грaдcкия трaнcпoрт, кoйтo в мaлкaтa Виeнa cпирa мaлкo cлeд дeвeт вeчeртa. Нeизмeннo щe дoйдe рeд нa cгрaдaтa-пaмeтник нa културaтa, cтрoeнa зa първoтo рoднo зacтрaхoвaтeлнo дружecтвo "Бългaрия", кoятo oт 90-тe гoдини имa прeдпиcaниe oт НИНКН дa пoлучи врeмeнeн пoкрив (прeдишнa упрaвa cвaли и изнece нaнякъдe кeрeмидитe и ceгa вътрe рacтaт тoпoли, брeзи и другa флoрa).

Мoжe би щe ce cтигнe и дo cгрaдaтa нa Руceнcкaтa oпeрa, кoятo прeди дeceтинa гoдини Бoйкo Бoриcoв и cвитaтa му чecтвaхa cлeд рeмoнт - тoгaвa 9 нoжици нe cтигнaхa дa ce рeжe лeнтaтa. Рaбoтницитe cи бяхa ocтaвили ръцeтe в нaбръчкaни тaпeти, нecкoпocнo бoядиcвaнe и пр. Нo пo-cтрaшнo e cъcтoяниeтo нa caмaтa cцeнa, къдeтo риcкoвeтe oт cрутвaнe, зaпaлвaнe, къco cъeдинeниe ca eжeднeвни. Щe ce cтигнe и дo другa трaгичнa aрхитeктурнa пeрлa - Клубa нa дeйцитe нa културaтa, зa кoйтo нe cтигнa eдин мaндaт дa ce пoлучи рaзрeшeниe oт НИНКН зa рecтaврaция. A мoжe в някaкъв мoмeнт дa удaри чacът и зa рeвизия нa oбщинcкaтa фoндaция "Руce - грaд нa cвoбoдния дух", кoятo прeдcтaвяшe гoдишни oтчeти c впeчaтлявaщи cнимки и oпиcaния, нo бeз кoнкрeтикa зa cъбрaнитe и изхaрчeнитe cуми.

Щe дoйдe рeд дa ce oбcъди и кaквo дa ce прaви c мeгaлoмaнcкaтa cпoртнa зaлa, oтвaрящa врaти eдин-двa пъти гoдишнo; c прoдaдeния тeрeн нa eдин oт бeлeжититe руceнcки химичecки зaвoди (пoмнитe ли дунaпрeнитe нa "Пeтър Кaрaминчeв"?!) - днec прeвърнaт в гъcтa гoрa oт див oрeх и змиярник кaжи-рeчи в цeнтърa нa грaдa...

Тoвa ca caмo чacт oт прoблeмитe, c кoитo прeдcтoи дa ce cблъcкa чeлнo нoвият руceнcки кмeт. Тoй вeчe e зaпoчнaл дa oтвaря eднa пo eднa врaтитe нa гoлямaтa къщa, кoятo упрaвлявa oт ceдмицa. Вeрoятнo вeчe cи e дaл cмeткa, чe лecнoтo e билo прeди тoвa.

Дaли и кaк щe изгaзи из миннoтo пoлe? И дaли щe уcпee дa нaпрaви тaкa, чe млaдитe руceнци дa нe бягaт - и дa гo прaвят нe зaщoтo caмoлeтнитe билeти щe пocкъпнaт, a зaщoтo тук щe ce чувcтвaт дoбрe?


Източник: https://fakti.bg/mnenia/426122-malkata-viena-tancuva-tajen-vals (https://fakti.bg/mnenia/426122-malkata-viena-tancuva-tajen-vals)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в ноември 24, 2019, 03:52:05
Добавям и някои от коментарите към горната статия, които като цяло са в същия дух и само тук-там има бледи нюанси на надеждица, че може нещо да се подобри все пак...Дa нe ви пукa! Вceки жив oргaнизъм вce някoгa умирa. Вaжи и зa oбщecтвeнитe тaкивa. Врeмe e Руce дa oтидe в нeбитиeтo, a руceнци - дa ce рaзпръcнaт пo бeлия cвят. (това е писано от русенец!)

Виждам, че някой ми е праснал минус. Нека добавя, тази страна заслужава в нея да останат само софиянци и други цигани. (това е от същия автор - човекът явно по начало си е черноглед)

Кoгaтo Руce e бил грaд c 50-60 хиляди души нaceлeниe и цялaтa eврoпeйcкa културa e влизaлa в Бългaрия прeз нeгo и другитe дунaвcки грaдoвe, Coфия тoгaвa e билa eднo кaлнo, ocрaнo, мизeрнo и бeзличнo ceлo! Зa тoвa плaчeм, чe ни върнaхa във врeмeнaтa cлeд ocвoбoждeниeтo, cъвceм умишлeнo и нaпук, зaщo ceгa cмe cъщo 60 хиляди души, a cкaпaнaтa и нaглa Coфия e 1,5 милиoнa! Зaщoтo вcичкo в тaзи държaвa ce прaви и ce нacoчвa зa блaгoдeнcтвиeтo нa Coфия и coфиянци, a другитe нaceлeни мecтa в Бългaрия, кучeтaтa ги яли! Нищo чe пaритe ce изкaрвaт извън Coфия, a тя caмo кoнcумирa цeлия държaвeн рecурc и крaдe oт вcички ни!

По-добре 60000 души отколкото 1.5 милиона парапитеци. (коментиран от следващия)

Кaкви души бe, брaт? Пoвeчeтo вървят пo улицитe и cи гoвoрят caми! Глaвнaтa улицa e c нaд 20 прaзни мaгaзинa oт Чacoвникa дo Хaлитe. A имa и eднa кaмaрa c дрeхи втoрa упoтрeбa и китaйcки мaгaзини! И oбрeчeният ни грaд нe мoжe дa нaпълни и eдин eтaж нa МOЛA, a зa cъcтoяниeтo нa грaдa гoвoри тoвa, чe нитo Мaкдoнaлдc имaмe, нитo Дънкин Дoнътc, ни Бургeр Кинг, ни Кeнтъки, ни нищo! И грaдът нa cтoтe първи нeщa в тaзи държaвa, включитeлнo и първaтa прoжeкция нa филм, бe 10 гoдини бeз кинo! (коментиран от следващия)

Мaкдoнaлдc и Дънкиндoнътc ca дoлнoпрoбни зaкуcвaлни. Прeдпoчитaм дa върнaт рибнoтo кaпaнчe Приятeли, мeжду къщитe нa Б.Тoнкa и З.Cтoянoв, oткoлкoтo тия вeриги.

Забрави ли защо затвориха макдоналдса? Забрави ли как вонеше вечер на центъра? Хората не спираха да се оплакват.

Aз мнoгo хaрecвaх Кoлeднитe кoнцeрти нa духoвият oркecтър, къдeтo изпълнявaхa caундтрaци oт извecтни филми. Първият имaшe и мултимeдия и бeшe мнoгo пo-въздeйcтвaщo c нeя. Имeнo тoвa мe зaпaли пo тoзи вид музикa, a cъм cи зaклeт рoкeр. Мнoгo щe ce рaдвaм, aкo пaк гo нaпрaвят. (от друг русенец)

Едно доброжелателно послание от бургазлия:
Cъчуcтвaм Ви, нo вярвaм, чe щe ce взeмeтe в ръцe и зaeднo c кмeтa, койтo cи избрaхтe, щe върнeтe нa Руce прeдишнoтo вeличиe. Гoрe глaвитe, нe унивaйтe.

И традиционно песимистичният отговор на русенец:
Благодарим, но едва ли.

Тoвa, чe кoгaтo Руce e бил eдин прeкрaceн eврoпeйcки грaд, Coфия e билa eднo кaлнo миризливo мяcтo, e иcтинa. Нo c рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe пo прeдлoжeниe нa Мaрин Дринoв Coфия cтaвa cтoлицa. Ceгa в Coфия живeят oкoлo чeтири милиoнa души. Нe вярвaтe ли? Пo инфoрмaция нa ЦИК имaщитe прaвo нa глac били приблизитeлнo eдин милиoн и cтo хиляди. C дeцaтa cтaвaт oкoлo двa милиoнa. Кaтo ce имa прeдвид,чe вcякa трeтa кoлa e c прoвинциaлнa рeгиcтрaция, тoecт oщe eдин милиoн учeщи, рaбoтeщи и живeeщи oт цялaтa cтрaнa и чужбинa, кoитo нe глacувaт в Coфия, cтaнaхa три милиoнa и пoлoвинa. Гacтaрбaйтeритe, кoитo идвaт oт вcички пocoки cутрин дa рaбoтят и вeчeр ce изнacят? E, cтaнaхa ли чeтири милиoнa? И нe e caмо Руce. Имa мнoгo прeкрacни грaдoвe в Бългaрия c трaдиции, aриcтoкрaция, интeлигeнция, нo зaщo вcички идвaт дa живeят в Coфия? Тукa e лeбeцa, кaзвaшe eднa бeркoвcкa цигaнкa.Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в ноември 24, 2019, 05:39:36
Статията в частта политически коментар ми се струва реалистична и интересно написана, докато частта за състоянието на Русе е малко банална. Приписват се общобългарски проблеми конкретно на Русе - поддръжка на културни институти, качество на в-ха, транспорт и т.н., а някой са си направо измислени, като това за залата, дето отваряла веднъж-два пъти годишно. :D
Наскоро четох статия на Мостоваците, че в Русе заплатите били с 22% под средните за страната и сме били на 9-о място, а като погледне числата човек в същата статия, се оказва, че над средната за страната взимат САМО в София, а разликата м/у деветия и втория/май Пловдив беше/ е към 100 лв. бруто.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в ноември 24, 2019, 09:09:45
Убеден съм, че системната помия изливана от това сайтче за клозетни новини - Дунав/Мост, има своята роля на катализатор за явлението "Русенски песимизъм", роля каквато бензина има при гасенето на пожар. В опит да извлече политически дивиденти за определена партия, сайтчето години наред "облъчва" русенската общественост с негативизъм, толерира негативните коментари и непряко помпа емигрантски настроения сред младите жители на града.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в ноември 25, 2019, 09:31:32
Това е хубаво, значи сега би следвало да пръска оптимизъм?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в ноември 25, 2019, 10:43:07
Дали ще пръска оптимизъм, дали Пенчо Милков ще е успешен, са все неща от бъдещето, но това не оправдава досегашното поведение на сайтчето ...


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Slex в ноември 25, 2019, 01:31:03
Наскоро четох статия на Мостоваците, че в Русе заплатите били с 22% под средните за страната и сме били на 9-о място, а като погледне числата човек в същата статия, се оказва, че над средната за страната взимат САМО в София, а разликата м/у деветия и втория/май Пловдив беше/ е към 100 лв. бруто.

Общо взето е вярно - малко са населените места, където се вземат заплати над средната за страната. Но осреднените данни не са много информативни, защото е по-важно как се разпределят заплатите. Например на ниво области Разград има по-висока заплата от Русе от 2014 насам включително, но ако го разбиеш по икономически дейности в 13 от 19-те, за които има налични данни, заплатите в Русе са по-високи - преди и след този период. В област Разград има икономически дейности със средна заплата 60000 лв. на година - "Култура, спорт и развлечение", което не означава че уредникът на музея взима такава заплата, а че едни момчета от Бразилия, Румъния и т.н. взимат по няколстотин хиляди и това се разпределя между всички останали.

Аналогично, ако гледаш например област Стара Загора, там средните заплати са 20-25% по-високи отколкото в област Русе, но това се дължи на огромни разлики най-вече в три сектора - "Добивна промишленост" и "Производство и разпространение на електроенергия" и макар и в по-малка степен "Преработваща промишленост". Ако гледаш данни за сектори, които общо осигуряват заетост на 20-25% от населението като търговия и транспорт, заплатите в област Русе са по-високи. А на ниво общини (НСИ има данни, но са достъпни срещу заплащане, тук обаче има интерактивна карта (https://www.regionalprofiles.bg/bg/news/the-municipality-with-the-highest-wages-in-bulgaria/)) дори средната заплата е малко по-висока в Русе. На област Стара Загора стойностите се вдигат от Гълъбово и Раднево.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в ноември 25, 2019, 10:46:05
Това е така, но да не забравяме, че голяма част от работещите в ТЕЦ-овете са именно жители на Стара Загора, т.е. си харчат парите в града и така формират висока за българските стандарти покупателна способност.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в ноември 25, 2019, 11:02:29
Една статия за Мосю Бриколаж, която не е директно за Стара Загора, но споменава някои истини за подвеждащата статистика:

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/04/03/2505604_otteglianeto_na_praktiker_i_baumax_donese_rust_v/?sp=1#storystart (https://www.capital.bg/biznes/kompanii/2015/04/03/2505604_otteglianeto_na_praktiker_i_baumax_donese_rust_v/?sp=1#storystart)

 ....Разликата в покупателната способност е вероятно три към едно между София и останалите градове. Това беше и една от основните причини да не успеем в Стара Загора и да затворим магазина си там преди две години. Всички вериги се опариха там, инвестирахме доста пари, време и усилие. Първо намалихме магазина, след това го преструктурирахме, след това го преместихме в по-малко помещение на по-централно място. Не вървеше. Там имаше едно подвеждане от статистиките, които мереха покупателната способност на база на доходи от НАП, а проблемът е в Раднево, където работят около 1000 чужденци с високи заплати. Това изкривява цялата статистика, а тези пари не се харчат в Стара Загора........

Думите са на Андрей Евтимов, изпълнителен директор на "Доверие Брико", развиваща веригата Mr. Bricolage, пред "Капитал".


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в ноември 25, 2019, 11:21:36
Онзи ненормалник още ли вилнее като става въпрос? Че по груби сметки би следвало малко или много вече да е улегнал и да не се занимава с такива тъпотии.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в декември 02, 2019, 12:29:46
Поредната традиционна порция негативизъм от професионалистите в това отношение - Dunavmost.com.


Съвременният Русе

На фона на предстоящите празници не е желателно да бъдем негативни, но все пак не бива и да си заравяме главите в пясъка.

В момента повечето русенци споделят в социалната мрежа кадри от коледната украса в града, в домовете си или пък картинки с камини и чаши с греяно вино...

Попаднахме обаче на една публикация, която има малко по-различен характер и снимките към нея са по-мрачни, но пък ...реални.

Ето какво гласи въпросният текст:

"Уважаеми щатни фотографи, с риск да си навлека гнева и бъда обвинена в негативно и песимистично мислене правя този скромен и аматьорски пост.

Той е породен от многото венцехвални фотографии на достиженията в нашия град. 90% от тях са направени от високо и по тъмно с дрон.

Но се виждат едни празни безлюдни площади (поради дългите експозиции, а и липсата на хора в града). Сиреч никакъв живот, а за динамика да не говорим.

И понеже не разполагам с дрон и за съжаление нямам криле, аз ходя по земята.

Ето защо, създавайки това албумче, се обръщам към малко останалите млади и образовани хора да използват социалните мрежи не за фалшиви илюзии, а за развиване на гражданското мислене на едно социално общество."


Постът е придружен от 45 снимки с различен коментар към тях, като ние сме избрали само няколко от фотосите.

Всички кадри може да видите ТУК (https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1543871572417797&type=3), а изводите оставяме на вас.

(https://i.postimg.cc/PfMvktNY/Ruse1.png)

(https://i.postimg.cc/52XXvLgS/Ruse2.png)

(https://i.postimg.cc/hPjvWTkR/Ruse3.png)

(https://i.postimg.cc/Y280sbyx/Ruse4.png)

(https://i.postimg.cc/d3W0ZVTf/Ruse5.png)

(https://i.postimg.cc/43Cx9MmX/Ruse6.png)

(https://i.postimg.cc/bwSvd8Y6/Ruse7.png)


Източник: https://www.dunavmost.com/novini/savremenniyat-ruse# (https://www.dunavmost.com/novini/savremenniyat-ruse#)


Ето и някои от коментарите към статията, сред които също има немалко черногледство...

Кметът да смени главния архитект. Новият архитект да огледа добре града и да направи списък с най- неотложните малки и големи ремонти и поправки. Сума ти и пари се дадоха за грандиозни, зле изпълнени проекти, които не разкрасиха града, а го загрозиха.

Уауу... разместени кашпи....останки от ''Дунавски кът'', които са си така "съвременни" от поне 30 години...... Сензация!

Както каза Бобоков, не само съществува опасност Русе да се превърне в град-призрак. Той вече се е превърнал в такъв. Няма как да се скрие, че русенци ги няма в града. Градът е пуст и празен. Все едно се намираш някъде в Украйна или далечните кътчета на Русия.

От поне 15 години пътувам сутрин в 6:00 по един и същи маршрут. Борисова, К.Иречек, Александровска. Жива душа вече няма по спирките и улиците.

Трябва нов главен архитект на Русе, старият нищо не става, една смотана флегма, която кисне по барчета!!

Такива изоставени рушащи се сгради има из цял свят, и когато е дъждовно и мрачно, изглеждат страшно! Търсете хубавите и позитивни неща и се замислете какво хубаво вие сте направили, оставили и подредили. Пълно е с боклуци, фасове и хартийки, които ги хвърлят хората - всеки ден ги виждам, как ей така ги хвърлят.

Моята баба казваше - дай ми кусури да намирам. Най-лесната работа е!

И откъде да се намерят хора по улиците в един замиращ 50 хиляден град?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: JMM в декември 02, 2019, 11:21:05
Явлението "Русенски песимизъм" е форма на обществена простотия, която е "заразила" голяма част от жителите на Русе.
Обективно погледнато, всички населени места в Северна България намаляват като население и Русе не прави изключение от това правило. Демографските фактори са коментирани много пъти и няма смисъл отново да се предъвкват. Проблемът не е в Русе и в русенци, а в българската държава. Русе и русенци са част от държавата България, а управленията на държавата ни през последните 80 години(от 1944г.) преимуществено се държат като общинска управа на София.
Развитието на София от 18 хил. Средец през 1878г. до днешните 2 мил. жители(или колкото са там) не е защото онези 18хил. шопи са били каймака на българското общество или са били най плодовити, а е в резултат на българско късогледство и поради това се стига до явлението София демографски да засмуче държавата.

В последните години България ускорено се движи по гръцки модел, където има два основни града - Атина и Солун …
В наши условия това може би ще са София, Варна и Пловдив ….

Писането на глупави статии в сайтчето Дунавмост, чрез които някой се опитва да вменява вина непрекъснато и да държи отговорен Русе и русенци за независещи от тях процеси в държавата, според мен се явява единствено катализатор на русенската емиграция.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Ruse-KK в декември 02, 2019, 03:27:02
Цитат
.................Ето и някои от коментарите към статията, сред които също има немалко черногледство...

Кметът да смени главния архитект. Новият архитект да огледа добре града и да направи списък с най- неотложните малки и големи ремонти и поправки. Сума ти и пари се дадоха за грандиозни, зле изпълнени проекти, които не разкрасиха града, а го загрозиха.

Уауу... разместени кашпи....останки от ''Дунавски кът'', които са си така "съвременни" от поне 30 години...... Сензация!

Както каза Бобоков, не само съществува опасност Русе да се превърне в град-призрак. Той вече се е превърнал в такъв. Няма как да се скрие, че русенци ги няма в града. Градът е пуст и празен. Все едно се намираш някъде в Украйна или далечните кътчета на Русия.

От поне 15 години пътувам сутрин в 6:00 по един и същи маршрут. Борисова, К.Иречек, Александровска. Жива душа вече няма по спирките и улиците.

Трябва нов главен архитект на Русе, старият нищо не става, една смотана флегма, която кисне по барчета!!

Такива изоставени рушащи се сгради има из цял свят, и когато е дъждовно и мрачно, изглеждат страшно! Търсете хубавите и позитивни неща и се замислете какво хубаво вие сте направили, оставили и подредили. Пълно е с боклуци, фасове и хартийки, които ги хвърлят хората - всеки ден ги виждам, как ей така ги хвърлят.

Моята баба казваше - дай ми кусури да намирам. Най-лесната работа е!

И откъде да се намерят хора по улиците в един замиращ 50 хиляден град?

= >:разпространяването на подобни глупости е форма на паталогичен мазохизъм и дебилизъм . Както виждам не са го избегнали възрастни и опитни колеги...както и цитати от "л@йнян мост" -сори че го споменах. >:D >:D >:D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в февруари 08, 2020, 02:45:29
Мнение на русенец под статия в Dunavmost.com със заглавие Русе, Търново и Варна ще са центрове на растеж на Севера (https://www.dunavmost.com/novini/ruse-tarnovo-i-varna-shte-sa-tsentrove-na-rastezh-na-severa):

Цитат
Русе няма никакъв дух и е с далеч по-незврачна история спрямо Старопрестолния Видин или векове наред столица на римски провинции и вилаети Силистра. По Дунава само тези градове трябва да се центрове, каквито са били от хилядолетия, а 150 годишния Русе да отива най-добре при новоизлюпени през турско робство или комунизма Перник и Димитровград.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Ruse-KK в февруари 08, 2020, 12:39:27
Мнение на русенец под статия в Dunavmost.com със заглавие Русе, Търново и Варна ще са центрове на растеж на Севера (https://www.dunavmost.com/novini/ruse-tarnovo-i-varna-shte-sa-tsentrove-na-rastezh-na-severa):

Цитат
Русе няма никакъв дух и е с далеч по-незврачна история спрямо Старопрестолния Видин или векове наред столица на римски провинции и вилаети Силистра. По Дунава само тези градове трябва да се центрове, каквито са били от хилядолетия, а 150 годишния Русе да отива най-добре при новоизлюпени през турско робство или комунизма Перник и Димитровград.

и каква необходимост видя да го изцвъкаш това и тука ....отново, както винаги


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в февруари 08, 2020, 01:17:29
Ами защото темата е за това, колега. По никакъв начин не одобрявам такова мислене и мнения, те ме дразнят, но са част от русенската реалност и да ги потулваме би означавало да си крием главите в пясъка. Иначе трябва да питаме колегата фараша защо изобщо е създал темата... ???

Русенски песимизъм.
Тоя феномен заслужава отделна тема.
Нека тука да слагаме интересни примери за такъв.

Впрочем, последният пример определено е интересен, защото "авторът" си служи с историческа аргументация. :)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в февруари 08, 2020, 04:26:41
Сещам се за един....с психическо разтройство дето ги разправяше точно същите неща навремето. Не беше от Русе, макар че от коронните му номера беше да се подпише като "русенец" и да напише нещо от сорта на "за съжаление в западащото ни 50-хилядно градче....".


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в февруари 08, 2020, 05:20:13
Тоя същият и напоследък писа няколко пъти тука и излезе "на светло". :D


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: SKCH в февруари 10, 2020, 10:04:30
По отношение на песимизма - винаги съм смятал, че прекаляваме с него. Наред с това, често намирам и практически примери в тази насока. Например за населението, особено като се види колко хора има вечер по центъра. През уийкенда бях в Инсбрук - град, съизмерим с Русе като население, с работещо летище, център на зимния туризъм, в разгара на сезона и областен град на област от 700 000 души. направи ми впечатление, че кръчмите и заведенията са пълни, но по улиците нямаше тълпи от хора - нещо напълно съизмеримо с действителността по русенските улици. Из кварталите, настрани от центъра - почти никакво движение след 10.00 вечерта. Реалност, позната ни много добре от родния град. На практика - с това население - толкова, а не че в града са останали 50-60 000 или дори 80 000 както "великодушно" ни отпусна един селски феодал. Така че просто е добре да излезем от черупката си, да попътуваме по света и у нас и да се сравняваме със съизмерими неща, а не с центъра на Варна през лятото или центъра на 10 по-голямата София. 


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в януари 06, 2021, 06:48:46
Сърцето ми се къса, като чета тези неща и как бих искал да не са верни, но за съжаление с просто око се вижда, че не са далече от истината... >:(


Защо русенските деца няма да се върнат от чужбина в родния си град (https://www.dunavmost.com/novini/zashto-rusenskite-detsa-nyama-da-se-varnat-ot-chuzhbina-v-rodniya-si-grad)


Русе бавно, но сигурно се обезлюдява под напора на управленското безхаберие и гражданска апатия.

По време на коледно-новогодишните празници русенските улици се оказаха пълни с млади хора. Истинско щастие бе за по-възрастното население, да види усмихнатите и безгрижни младежки лица.

Децата са се завърнали от чужбина, за да бъдат със семействата и приятелите от детството. Кратко щастие, уви!

Една моя позната вчера обобщи цялото състояние на Русе през последните 30 години. „Синът ми се прибра от Англия с намерението да остане в Русе. Обаче нямаше какво да го задържи – нито свястна работа, нито добро заплащане, нито среда. Абе нищо! Умряла работа е този град“, споделя с гробовен тон тя.

Питам я плахо дали се е прибрал обратно на острова, а тя кимна утвърдително. Имаше нещо толкова счупено в погледа ѝ, че много ми докривя и побързах да си тръгна. Обаче жената е права. Русе бавно, но сигурно се обезлюдява под напора на управленското безхаберие и гражданска апатия. Сигурно на 5 човека в целия град им пука какво се случва тук, дали младите хора ще искат да останат, какво ще правят, ако все пак се решат на подобна стъпка. Останалите дето живеят в Русе, просто са твърде погълнати от ежедневните си битки за оцеляване или са от малцинството на т.нар. управляващи и бизнесмени, които от мислене за опазване на статуквото, пет пари не дават за бъдещето на крайдунавския град.

Казвам всичко това, защото е крайно време едните да излязат от рамката на битовизмите, а другите да осъзнаят, че ако техните предци бяха като тях, нямаше да има Доходно здание, нямаше да има Русчук, нямаше да сме най-модерният град на Княжество България и прочие.

Нашите дядовци са били мъдри хора. Образовали са умните деца, пращали ги на собствена издръжка в чужбина, ама след това младите се връщали и така Русчук се превръща в най-големия и проспериращ град преди и след Освобождението. Русе е бил водещият стопански и културен център на България. И когато в София са газили кални улици, тук е имало здрави калдъръми и изящни фенери за улично осветление.

Днес Русе е далеч зад София. Много далеч.

Факторите са много – още по времето на комунизма градът е трайно и категорично пренебрегван от комунистическата власт. Обгазяването от съседния Гюргево през 80-те също поопразни крайдунавския град. Но истинското бедствие настъпи по време на демократичния преход /ако изобщо можем да наречем така случващото се по нашите географски ширини/.

Алчността на куфарните бизнесмени нароиха десетки вредни производства. Частната инициатива бе бързо пречупена от твърдата ръка на политическите играчи на национално и местно ниво. Тук ще вметна едно оплакване от мой познат бизнесмен, който за да разшири поточната си линия в предприятието, трябвало да „поднесе“ дарение на когото трябва от една управляваща партия, за да получи съответното разрешение. Затова става дума – за тоталната корупция на всички възможни нива. Която ликвидира конкурентната среда, обезобрази икономическия облик на страната и в частност на Русе, лиши истинските предприемачи от създаване на бизнеси и работна ръка. Така „малката Виена“ се превърна в западнал провинциален град, където мизерната заплата от 650 лева се счита за нормален доход, а улиците по вечерно време са пусти и призрачни. Защо ли? Защото на всички е ясно, че 650 лева не е нормална заплата, а подигравка. При положение, че вече 50 лева в магазина са килограм сирене, месо, малко брашно, олио и захар. Сами си направете сметка колко пъти и какво можете да си купите с тези пари. Добавете ток, вода, телефони и топлофикация/газ.

Е, картинката е ясна – повечето русенци са бедни. Това е!

Затова децата им не искат да се завърнат у дома. Защото трябва да са луди да оставят 3 хиляди евро заплата, общество с демократични ценности, където корупцията се наказва жестоко и образованието е на висота. Какво да правят децата ни тук? Ще стискаме зъби, ще ги изпращаме с буца на гърлото всеки път и ще чакаме следващата Коледа, за да ги прегърнем пак.

Докога обаче ще продължаваме така? Вие ми кажете...


Звездомира Николова


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 06, 2021, 07:58:39
Първо го прочетох текста, после надникнах да видя откъде е линка и...без изненади - ДунавПрост.
Изключително банална статия, в стилистиката на фейсбук, нищеща отново и отново факта, че заплащането на труда в Русе била по-ниска от тази на Острова или в София и то по време на пандемия. :o
Добре, че се върнало момчето на Острова, че без русенци там ще останат съвсем без българи :D
При това вземат повод за тази "дописка" от факта, че тия дни в нашия град ...имало хора /млади/


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в януари 07, 2021, 04:55:05
Пресолена е статията. Не че няма и на място казани неща.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в януари 26, 2021, 08:13:27
"Академик" Петър Иванов е изригнал във Фейса с това:

РУСЕ СТАНА ГРАД-ФАНТОМ.
УМИРА...
В Русе има фантомни сгради, изоставени къщи, пустеещи терени...
Градът прилича на призрак.
Виждаме:
• 4 мола, които са грозни, празни и пусти (Русе е световен шампион с най-много празни молове на глава от населението);
• празна опожарена пуста опера;
• празна и безнадеждно пуста спортна зала с име “Арена Монбат” (“Монтански батерии”);
• празен и пуст търговски “Роял център”;
• изцяло празен и напълно пуст търговски комплекс “Ялта” (архитект от Лом щеше да го строи на 4 етажа);
• празен и грозно пустеещ тъп търговски комплекс “Евас” (какво име, а!);
• празна срутена огромна сграда на Главната улица с растящи дървета по покрива, обвита с фолио, като произведение на Христо Явашев);
• празни пустеещи сгради на стотици окрадени и порутени индустриални предприятия - “Найден Киров”, “Зита” и др.;
• пустееща е къщата на Буров (бивш Пионерски дом);
• празна и зазидана е лятната вила на убития от комунистите виден русенец Стефан Симеонов в Парка;
• 100 декара в центъра на Русе, Колодрума са откраднати и превърнати вече 15 години в кочина;
• празен и пустеещ е Домът на културата;
• празни и рушащи са помещенията на Здравната инспекция;
• празни порутени сгради и пустеещи терени има в няколкото бивши казарми в центъра на града (до Лидъл и НАП, до жп линията и др.), пълни са с кучета и наркомани;
• празни пустеещи сгради от комплекса на Централна жп гара;
• огромен процент празни и пустеещи магазини навсякъде из града, включително и на Главната улица;
• пустеещи и опасни подлези навсякъде;
• пустеещо и рушащо се летище Русе (Щръклево);
• празни безброй фалшиви казина и бинго зали;
• пустеещи терени и стотици сгради в няколкото промишлени зони;
• празните пустеещи апартаменти и жилища са хиляди и т.н.
 Градът при официално оповестено население от 141 000 души (а то всъщност е много по-малко, около 80 000) намалява всяка година с 5 000 души, което е 35,7‰, по официални данни, а това е най-големият промил на демографска катастрофа в България, а може би и в цяла Европа. За сравнение, намалението на населението в България е 15,5‰, т.е. 2,3 пъти по-малко от намалението в Русе, а България е световен шампион по намаляване и изчезване на населението.
Русе, градът фантом, умира.
Чу ли, Пенчооо, мой скъпи палавий кмете?
Я си вдигни още заплатата и ни увеличи данъците с още 100 процента, докато ни има, че изчезваме!

https://www.facebook.com/petar.ivanov.5895834 (https://www.facebook.com/petar.ivanov.5895834)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 26, 2021, 08:58:20
Академикът е на възраст и прави емоционална и психологическа есктраполация на собствените си танатофобични обсесии към личностната околна среда - Русе умира!
Позитивното е, че е публикувано във Фейсбук, тоест позиционира се или като глупост, или като целенасочен фейк :D
И все пак ми е гадно, как може да си русенец и да разпространяваш такива неща за града си, все едно да публикуваш подробно в социалките, тегобите на тежката старост на собствения си родител. Не че не е така, но не мъжкарско и няма да постигнеш нищо смислено.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Orthodox в януари 26, 2021, 10:03:37
Като сме започнали с носталгично-песимистичните откровения на известни русенци, нека продължим със статията на русенския журналист и изследовател Хачик Лебикян

Докато някои леят сълзи за онзи Русчук,
други пред очите ни рушат нашия Русе!

(https://www.dunavmost.com/snimka/202101/728_416/3e23f379bb4d4d138dbaf37a23c50994.jpg)

Поруганите маркери на паметта

Усещам тъга, лепкава тъга като черна боя да се стеле по душата ми винаги, когато, макар и много рядко, превъзмогнал вътрешната си съпротива, решавам да мина през подлеза пред Централна гара. А живея само на 50 м. от него. И не само заради окаяното му състояние, има и други занемарени места в града. Просто не искам ужасната, апокалиптична днешна картина да изтрива от съзнанието ми спомена за красивия  подлез от времето, когато беше построен. Уютен, с алуминиеви профили на тавана, Информационен център, РЕП с опашка за вестници, магазин за цветя, шумна кафе-сладкарница, телефонни кабини, гардероб, бръснарски и фризьорски салони. В него кипеше живот, гъмжеше от минувачи.

Имаше четири подхода. Пътниците от гарата, слизайки по широкото стълбище виждаха каменния медальон, който за щастие, стои и днес и  на който е изписано: Сексагинта Приста, Руси, Русчук, Русе. Два подхода са към улиците „Николаевска” и „Борисова”, а третият, преминаващ под „Борисова” отдавна не съществува. Затворен е с тенекиен похлупак, а пресичането на това кръстовище е много опасно, там няма дори пешеходна пътека. С по-елегантни капаци, изцяло е затворен близкия подлез в края на ул. „Цар Освободител” до Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Проектиран преди 40 години, в Гаровия подлез имаше достъп и за инвалидни и детски колички. Сега, когато това е задължително условие за всяка сграда и едва ли не за всеки тротоар, в този подлез вече няма такава възможност. Ако някой се излъже да  слезе с количка по специалния улей, долу ще се изправи пред желязна решетка. В стълбищата бе вградена отоплителна инсталация против заледяване на стъпалата, която отдавна не функционира. И само тя ли?  Тъмен, мрачен, с изтърбушен таван и висящ като парцали гипсокартон, с десетина работещи осветителни тела, този злокобен тунел трябва да се избягва по всякакъв начин, дори и с риск за живота. Сега там работят само бръснарският и фризьорският салон. Има два  Пенсионерски клуба, Билярд клуб и няколко помещения, превърнати в складове. Останалите са затворени с железни решетки. След 1989 г. по средната ос на подлеза по цялата му дължина бяха изградени пет остъклени търговски помещения, които повече от две десетилетия са заключени и празни.

Най-потискащото е, че в просторната зала няма живот – истинско мъртвило. Рядко хора се осмеляват да влязат тук. Подлезът не беше само възможност за преминаване през него. Той беше първият в града, който авторите на проекта бяха успели да го превърнат в място, посещавано от гражданите. Недоумение буди, защо този централен подлез е занемарен от десетилетия, за него не се полагат никакви видими грижи, не му се вдъхва  нов живот. Трябва ли да чакаме някой Европейски проект да слезе на гарата, за да направи подлеза годен за хора?

Подлезът не е единствената гавра с Русе. Първо превърнаха кината в молове, магазини и заведения,  после събориха най-красивата част на хотел „Дунав” – стъклената  й сладкарница и механата „Дълбок зимник” под нея, за да построят търговски комплекс и жилища на специални хора, с форма на полукръгъл  девет етажен бастион, който се извисява над пет етажния хотел  и над сградата на Общината в съседство. През миналото лятото от север и от изток опасаха с крепостна стена (липсват само бойни кули) красивата Лятна градина  на същия хотел заради разширение, СПА център, подземни гаражи и т.н. и т.н. Пак щяло да има лятна градина, но тя вече няма да се вижда отвън. Опаковаха и изрисуваха като арт инсталация такъв паметник на културата като Застрахователно дружество „България”, проектирано от градския инженер Едуард Винтер, заключиха и занемариха Учителския дом - дело на архитект Спирос Валсамаки, също паметник на културата. Само със скудоумие могат да се обяснят премахването на старата Часовникова кула на ул. „Света Гора” в началото на ХХ в., събарянето на  турския затвор, в който са лежали български революционери и Стъклената будка през 70-те години на миналия век, а после и  знаковата за града сграда на хотел „Исляххане”.  През 1993 г. не се засрамиха да посегнат на историческия център на града – площад „Ал. Батенберг”. Там от 100 години нищо не беше пипано. На мястото на голямото двуетажно здание срещу Банка ДСК с железни балкони, книжарница, аптека, сладкарница и магазини построиха модерна бизнес-сграда. Тя е в пълна дисхармония с останалите старинни сгради – всичките  паметници на културата от края на ХІХ и началото на ХХ век. Ликвидираха най-хубавия Колодрум в България. Сега там (кой знае още колко десетилетия) стърчат бетонни колони. Събориха най-изящния от трите пасарела на брега на Дунава – 50 годишния  Вит мост, запечатан на хиляди романтични снимки. Новият ми прилича на сгънат дърводелски метър. Къде изчезна плаващия басейн „Лебеда”, построен от Корабната и закотвен под  „Рига”? Не можем да си кривим душата, направиха се и хубави работи в града. Но, докато някои леят сълзи за онзи Русчук, други, незнайно откъде дошли, незнайно с какво право, пред очите ни рушат безнаказано нашия РУСЕ. Градовете от Европа се гордеят със своите многовековни сгради. С изключение на три православни църкви, в нашия град останаха няколко сгради с над 150 годишна история – Управлението на железницата (Кукленият театър)  и Старата гара, построени във връзка с първата жп линия Русе-Варна и т. нар. Къща на Калиопа.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в януари 27, 2021, 01:22:15
Академикът е на възраст и прави емоционална и психологическа есктраполация на собствените си танатофобични обсесии към личностната околна среда - Русе умира!
Перфектно казано!

Като сме започнали с носталгично-песимистичните откровения на известни русенци, нека продължим със статията на русенския журналист и изследовател Хачик Лебикян

Докато някои леят сълзи за онзи Русчук,
други пред очите ни рушат нашия Русе!
Доста глупости е натворил Лебикян. Що не си пише само краеведческите книги, където е наистина добър?

Първо за подлеза.
Аз бях дете когато го отвориха, и действително много му се радвах, че е като "софийски" подлез, т.е. има търговски обекти долу. След училище (учихме в "Христо Ботев") обичахме да се поскитаме до гарата и да минем през подлеза. Дотук с идилията обаче. Този обект всъщност е типичен пример за комунистическа неадекватност. Самата концепция за подлезите е спорна - хората не обичат да влизат под земята, ако няма крайна необходимост и обикновено избират най-прекия и лесен път на повърността. Отделно, мястото е такова, че огромна нужда от подлез там няма. Просто няма. Няма нужда и от подлеза до Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Там, където движението е наистина натоварено и е реална заплаха, то кара пешеходците сами да влизат под земята. В Русе има три такива точки - кръговото, на "Печатни платки" и до бившия завод "Петър Караминчев". На всички други места подлезите са обречени да не са особено използвани в нашите условия. Та, в крайна сметка този подлез е очевидно неадекватен на реалностите, с колкото и добри намерения да е замислен, затова логично е това, което стана. Отделно традиционния за гарите контингент неминуемо маргинализира всяко място около тях, не виждам тук какво би могло да се направи в 2021 г., ако бяхме 1940 имаше какво. ;)

Второ за хотел "Дунав"
Същият ми обявява недоразумението "Дунав", и по-специално ниското му тяло - сладкарницата за някакъв шедьовър. А простичката истина е, че на мястото на "Дунав" също е имало хубави градски къщи, които са били естествена част от градската среда. След като са построили този мастодонт, със съответния парцел, ще се строи. Аз също бих строил. Един инвеститор, ако иска хотелът му да е конкурентноспособен, се нуждае от спа за четири звезди и от паркинг за гостите. Все неща, които една хотелска сграда от 50-те не предлага.

Трето, говори как през 1993 г. не се засрамиха да посегнат на историческия център на града, заради сградата до "Христо Ботев", но дума не казва за по-старите комунистически циреи по главната. Всъщност точно сградата, изградена някога за "Турист спорт банк" и която днес е офис сграда, много повече кореспондира като архитектура с околните исторически сгради от въпросните комунистически циреи. А кои са циреите ли? Започваме от бившия "Детмаг", продължаваме със сградата-"кораб" на днешната русенска община, после новата поща, след това сградата на Районния кооперативен съюз и накрая бившия магадин "Русе". Пет абсолютно неадекватни с историческата архитектура на Русе постройки.

Четвърто, като чуя за Вития мост някой да пищи, и ми призлява! Каза се достатъчно и тук. За моловете също.

Единствено резонно в посоченото е загубата на "Исляххане", който всъщност е съборен, защото по времето на комунизма е много лошо поддържан (както и почти всички сгради по главната) и става опасен. Имаше някакви проекти да се възстанови, дано се осъществят!

В заключение и за Лебикян - отново имаме човек на възраст, който прави емоционална и психологическа есктраполация на собствените си танатофобични обсесии и чувство на безнадежност.

Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в януари 27, 2021, 06:28:37
За вития мост никога няма да се съглася, че не беше грешка събарянето му. Заместващият нов бетонен мастодонт можеше да е нещо много по-красиво и мястото му е под улица "Баба Тонка". Така щяхме да имаме две пасарелки без стъпала. Но, как да е, всичко свърши.

Подлезът на гарата и идеален, ако е за автомобилите  :D Неприятно е, че вече толкова години не се направи нещо за реорганизация на гаровия площад. Пари да натикаме колите под земята нямаме. Значи трябва да се преправи всичко горе, за да се улеснят пешеходците. Проблемът с пресичането на "Борисова" просто се подминава от години, все едно не съществува.

Построяването на високата жилищна сграда до "Дунав" бе грешка, каквато се повтаря в момента до операта. Циреят, набеден за спа, казино или каквото и да е там вече мисля го коментирахме из темите.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bgdimitrov в януари 28, 2021, 10:53:19
Кмета днес си вдигна заплатата от 2500 лв на 3900 лв. Общинските съветници също. Това е по време на криза! В същото време вдигна данъците за колите, общинските наеми и тн. Пари за вашата улица или предблоково пространство няма. Следващия път като гласувате мислете сериозно!


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в януари 28, 2021, 11:12:38
Трябва ли да сме впечатлени, че кметът на сто и не знам колко хиляден град ще взема под 2000 евро заплата?


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bgdimitrov в януари 28, 2021, 11:18:29
Напиши му едно благодарствено писмо като си плащаш данъка на колата. От твоя джоб в неговия.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: vesel в януари 28, 2021, 11:29:54
Офф, добре  8)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в януари 29, 2021, 12:25:15
Аз също смятам, че заплатата е последния проблем на институцията кмет/градоначалник.
Никой кмет в българска община не е останал на заплатата си, ако на някого не му е ясно.
А и 2500 лв. за обществената отговорност на позицията са смешни. Един директор на банков клон взема повече.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bgdimitrov в януари 29, 2021, 09:17:22
Цитат
За сравнение - заплатата на кмета на Бургас Димитър Николов е 1980 лв. На 380 км от Бургас, в София - Йорданка Фандъкова получава 2900 лв. всеки месец.

В Стара Загора смятат, че кметовете трябва да получават повече, за да не крадат. Въпреки това, заплатата на кмета Живко Тодоров е по средата - 2300 лв.

После да не се чудим защо гоним градове като Бургас и С.З. Причините са много, но това което се случва е едно доказателство за лошото управление в града. Случващото се в Русе е типична БКП тенденция. Вижте в Перник БКП кмета и той си е поискал вдигане на заплатата посред криза!

https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/198094-kmetat-na-pernik-otkaza-zaplata-ot-5070-lv-sled-kato-poiska-uvelichenie (https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/198094-kmetat-na-pernik-otkaza-zaplata-ot-5070-lv-sled-kato-poiska-uvelichenie)


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: n00b в януари 29, 2021, 10:36:03
Напишете строго порицание, обаче умната че като нищо ще има насрещен огън срещу Алисе-то как директор на университетска болница която работи със здравната каса взема милион и нещо годишно.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Русенец в януари 29, 2021, 01:07:23
Бе нито Фандъчката, нито Чичо Кмет работят за 2 хил. лева, не ставайте смешни. Иначе формално може и 100 лв. да им е. ;)

Проблемът е, че Пънчо не става, не че ще взема 3 900. И че БСП не стават и са олигофрени, а седят зад него и му дърпат конците.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 29, 2021, 01:11:38

После да не се чудим защо гоним градове като Бургас и С.З. Причините са много, но това което се случва е едно доказателство за лошото управление в града. Случващото се в Русе е типична БКП тенденция. Вижте в Перник БКП кмета и той си е поискал вдигане на заплатата посред криза!

Наистина ли мислиш, че има някаква връзка между заплатата на кмета и как се развива един град, ама честно? Еле па директна финансова, че спестеното от заплати, ще отиде за развитие на града/общината? :D
А чисто символно, мен ме притеснява повече хора, които управляват процес по разходване на милиони левове за жълти стотинки, има нещо неестествено в това и човешки-оправдателно за евентуална корупция.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: bgdimitrov в януари 29, 2021, 02:54:41
Ти наистина ли мислиш че човека който вдига твоите данъци и своята заплата ще се справи добре с корупцията и разходите? По тази логика Радев е най малко корумпиран защото има президентска заплата.  :o

С какво Пенчу е заслужил тази заплата? Сега разбирам защо града е на такова дередже и всеки прави каквото иска. Явно хората не ги интересува, майната му и си плащат данъците. После намусени псуват че били бедни и нямат пари.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: Slex в януари 29, 2021, 04:02:50
Гледам, че само двама са гласували  (https://fakti.bg/bulgaria/548498-uvelichiha-drastichno-zaplatata-na-kmeta-na-ruse)против, което поставя въпроса за позицията на опозицията. Която на национално ниво е в ролята на управляващи и не чак толкова отдавна госпожа Ц.К., по повод увеличението на депутатските заплати заяви, че ги увеличават, за да имат да даряват и цялостно тоя дух на възмущение в герберските среди не се усещаше - не само в пленарна зала, но и извън нея.

Изглежда, че само изявените кметове на ГЕРБ не си вдигат заплатите, което ми напомня за една книга, която четох преди време на тема обществените порядки в прединдустриална Англия, където заемането на ръководна длъжност не е било възнаграждавано със заплата, а дори се е плащало за правото да заемеш въпросната позиция.


Титла: Re:Русенски песимизъм
Публикувано от: фараша в януари 29, 2021, 05:07:48
Ти наистина ли мислиш че човека който вдига твоите данъци и своята заплата ще се справи добре с корупцията и разходите? По тази логика Радев е най малко корумпиран защото има президентска заплата.  :o
С какво Пенчу е заслужил тази заплата? Сега разбирам защо града е на такова дередже и всеки прави каквото иска. Явно хората не ги интересува, майната му и си плащат данъците. После намусени псуват че били бедни и нямат пари.

Явно тоя див средношколски/като ниво/ популизъм със заплати на кметове, депутати, брой депутати и прочие, хваща дикиш.  :D
Ако прочетеш внимателно какво съм написал предния път, сам ще си отговориш на първото питане.
И не, това не е заплата на Пенчу, а на русенския кмет и тя трябва отговаря на позицията, затова не виждам голяма драма, предвид сумата. И не смятам да ставам богат, от ниска заплата на кмета ми, нито от минимален праг на данък МПС, нито ще обеднея от обратното, стига да не отидем на някакви фрапантни нива, което не е така.
Да, аз също съм в някаква степен разочарован от първата година на кмета, но пък тя беше в голяма степен пандемична.
При всички случаи, не съм гласувал за него /на втори тур/, за да работи на минимална заплата или да поддържа минимални данъци, това не е и не ми е било приоритет.