Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русенски песимизъм  (Прочетена 60481 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #90 -: декември 29, 2013, 04:33:52 »

Ето ви още малко поводи за песимизъм.

Цитат
Най-добре развитите области след София (столица) продължават да бъдат Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. През 2013 г. към тях се присъединява област Русе. Последната през 2012 г. се намираше в клъстер с обещаващи тенденции на развитие, които очевидно са дали резултат.
http://www.regionalprofiles.bg/bg/ar...profiles-2013/

Map_2013-1.png
Русенски песимизъм
* Map_2013-1.png (144.72 KB, 1435x1409 - видяно 799 пъти.)
Активен

JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 627


Профил
« Отговор #91 -: декември 29, 2013, 05:40:10 »

Не се отваря линка който си посочил. Може би имаш предвид това:

"Клъстеризация според социалноикономическото състояние и развитие на областите (2013)"

http://www.regionalprofiles.bg/bg/articles/types-of-regional-profiles-2013/

"Добро социално-икономическо състояние: Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив и Русе"Русенски песимизъм.png
Русенски песимизъм
* Русенски песимизъм.png (43.75 KB, 535x319 - видяно 788 пъти.)
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #92 -: декември 29, 2013, 11:06:00 »

Да, това е линка. Не знам защо е излязъл така.
Активен

Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4764Профил Ел. поща
« Отговор #93 -: януари 03, 2014, 11:56:07 »

Ето още сравнителни данни за икономиката и демографията на различни региони в България.

Къде в България се живее най-трудно?
3 януари 2014

Икономистите установяват, че вместо да намалява, пропастта между стандарта на живот в различните региони се увеличава. София остава недостижима за всички останали области.


В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра. Това сочи изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от БНТ.

Данните показват още, че Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно и по-мъчително отколкото Южна.

Сравнително добри, макар и с недобри очаквания за бъдещето, са икономическите показатели на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград.

Институтът за пазарна икономика изчисли също, че точно до 30 април ще работим, за да си платим данъците през 2014 г.

Демографската криза в България продължава, а населението от 2010 година насам неизменно намалява в цялата страна, констатира още изследването.

Населението намалява

Според информационната система на ражданията на здравното министерство, за трите дни на новата година в областите Шумен, Смолян и Видин не се е родило нито едно дете.

Раждат се малко деца – един от изводите на Института за пазарна икономика за страната. През последните три години обаче тази тенденция най-сериозно се усеща в Сливен, Разград и Силистра.

Там доходите са едни от най-ниските. Те, за съжаление се отличават и с едни от най-негативните показатели и по отношение на представянето на своите ученици.

Въпреки че Варна още е сред добре развитите области, тя за първи път остава на трето място по добър стандарт и вече не привлича толкова хора, които искат да работят там.

Оцеляването кара една пета от българите да отидат в друга област, за да се лекуват, защото в техния регион специалисти няма.

А около 20 на сто признават, че плащат под масата за здраве Според икономистите само гражданите на София, Плевен и Пловдив почти не пътуват в други области, за да получат медицинска помощ.

Малко оптимизъм от икономистите

Повечето региони в страната все пак се възстановяват от кризата, макар и мъчително. Най-много хора търсят работа в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен заради добре работещия бизнес в тези региони.

http://dnes.dir.bg/news/institut-pazarna-ikonomika-gradove-regioni-15866799?nt=4
=================================================================

Русе е сред градовете със сравнително добри икономически показатели, но с "недобри очаквания за бъдещето".

Затова пък Стара Загора е редом до София и Пловдив като градове, където най-много хора търсят работа поради "добре работещия бизнес".

В коментарите към статията има интересно единодушие (и даже "надпревара") в песимизма на представители на различни градове от Северна България (и то все по Дунава):

русенец
Не знам какво ви дуднат, но Русе вече е мъртъв град. По празниците, разхождам се по Борисова / централната улица на Русе/ ... до хоризонта виждам 4 човека. По Николаевска /другата главна/ - нито един.
Преди седмица, разхождам се по центъра .... само глас на амуджи ... цигани и турци. Този град е по добре да се подпали.

силистренец
...и в Силистра е същото....
 
leniv
Г-н Русенец, искаш ли да видиш МЪРТАВ ГРАД ела във ВИДИН!!!!!!!
« Последна редакция: януари 04, 2014, 12:11:17 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #94 -: януари 04, 2014, 12:39:54 »

Нещо тая статия ме озадачи. Не заради друго, ами защото позовават един източник с две различни информации. До колкото виждам източника е Института за пазарна икономика - тоест източника, и на картата и сайта, които цитирах няколко мнения по-надолу. Нещо някой се е омотал от толкова цитирания.

Значи миналата година Русе е бил в клъстъра "добри тенденции за развитие" (тоест предполага се някакъв добър развой на икономиката). Тази година тези тенденции дават резултат и сме едно стъпало нагоре - добро социално икономическо състояние (тоест като категоризация отстъпваме единствено на София), а очакванията за бъдещето изведнъж не са добри, след като бележим някакъв подем две години?! Същевременно пък Пловдив и на него му е предречено черно бъдеще, а в следващия момент бизнеса там е сред най-добре работещия?!
« Последна редакция: януари 04, 2014, 01:01:56 от Valentin_K » Активен

Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4764Профил Ел. поща
« Отговор #95 -: януари 04, 2014, 11:49:34 »

Вероятно се има предвид, че понастоящем бизнесът в региона работи сравнително добре спрямо други части на България, но тенденцията е към влошаване на нещата, както впрочем си е за цялата страна... Huh?
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #96 -: януари 10, 2014, 01:14:34 »

А може би се има предвид, че след като вече добрите тенденции са се случили, не се очаква ново подобрение на състоянието и перспективата в това отношение да се категоризира като недобра, а не да се очаква влошаване. Наистина информацията е много неясна не само като обобщение. Не е ясно как се прави изследването и няма обосновка как точно авторите интерпретират тези данни и защо точно така. В крайна сметка социално-икономическите теми са изключително хлъзгави и неведнъж сме ставали свидетели на прекалено волни интерпретации на данни, които в същото време се събират по незнайно каква методология.
Общо-взето тези проучвания са на прекалено микро ниво. Имам предвид, че периодите са изключително кратки, а икономическите и социалните процеси би следвало да се изследват не на годишна база, а на по-дълъг период - поне 4-5 години, за да могат да се открият някакви по-устойчиви тенденции. Защото информация от сорта "една година добре, следващата зле" е по същество пълен нонсенс и не може да се направи някакъв свестен анализ на тази база, най-малко защото такива амплитуди са типични за случайни процеси, които нямат общо с голямата картина. А на макро ниво ситуацията е: София се откроява ясно на фона на всички останали градове и има още 6-7 града в страната, където стандартът на живот може да се категоризира в една или друга степен като висок спрямо средното ниво за България. Сред тези градове безспорно е и Русе.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4764Профил Ел. поща
« Отговор #97 -: януари 16, 2014, 06:33:09 »

Наскоро се сблъсках "на живо" с поредната проява на местния песимизъм. Качих се в тролей 29 и още с качването ми чух една жена на средна възраст да реди на висок глас пред кондукторката (явно бяха познати) монолог на тема "окаяното икономическо и демографско състояние на Русе". Звучеше горе-долу така:

...Те затова хората бягат от Русе. Както е тръгнало, никой няма да остане в този град. Я виж - тролеят празен. (И наистина, по една от големите улици на града - Доростол, в едно активно време на денонощието - около 10 часа предиобед, в тролея имаше не повече от 5 души заедно с кондукторката...) А по-рано бяха натъпкани с народ. Всяка година 300 ученици със семействата си заминават за Южна България, защото там има работа и плащат по-добре. А тук - 300 лева. Имам познати по шивашки фирми, и на други места - все толкова - 300 лева. Е, живее ли се с 300 лева?

Тук кондукторката я запита какво е станало с работата й в някакъв павилион. Жената отговори: Изтече ми договорът и не го подновиха. И с другите колеги така. Харесва ли ти или не - това е положението...

Тук жената се сбогува и слезе, а аз останах под впечатлението на казаното от нея. Тя безспорно сгъстяваше боите, но пък и надали има форумец, който с ръка на сърцето си да твърди, че тя е на 100% неправа...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2541


Профил Ел. поща
« Отговор #98 -: януари 16, 2014, 10:09:45 »

То пък колко ли човека да има в тролея в 10 часа сутринта? Още когато бях ученик, доста отдавна  Cry , след сутрешния пик настъпваше спокойствие в градския транспорт. Да не говорим пък колко много са вече леките автомобили по улиците.

Ей така, за цвят, ще Ви споделя че имам колега (в София), който е пловдивчанин и твърди, че в града под тепетата е зле положението. Затова и се е преместил в столицата. Всеки има различен поглед върху околния свят.
Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 396Профил
« Отговор #99 -: януари 16, 2014, 11:15:57 »

Действително има оредяване на клиентелата на градския траспорт.
Аз като тинейджър пътувах по 2ра линия и трабва да ви кажа , че беше пълно - много хора на малко място, особенно сутрин Smiley и по обед. Ако се паднеш до някоя девойка беше приемливо, но обикновенно си в сандвич между разни потни труженици Smiley
Така беше, а сега не е. Миналата седмица се возих в автобус ... то няма в кого да се отъркаш  Cheesy Cheesy Cheesy

Защо обаче няма хора по автобусите Huh? Има Две причини.
Първо - броя на колите.
Второ - по-малко хора.

С две думи в нашия град населението намалява, но пък има повече коли ....

Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1258


Профил
« Отговор #100 -: януари 17, 2014, 02:12:06 »

А на макро ниво ситуацията е: София се откроява ясно на фона на всички останали градове и има още 6-7 града в страната, където стандартът на живот може да се категоризира в една или друга степен като висок спрямо средното ниво за България. Сред тези градове безспорно е и Русе.
Това мисля е едно балансирано мнение, споделям го напълно.

За коментарите  примерно в дира-а - не смятам, че трябва да гледаме сериозно на тях, дори и в темата Русенски песимизъм. Според мен в основната си част те принадлежат на няколко човека, като част от тях са политически писачи тип барековчета или БСП/М-чета, а друга са определено с депресивни и психични отклонения.
Относно жената от тролейбуса, този вариант с Южна България не го бях чувал, както и универсалното число 300! Cheesy. Общо взето глупости, нито шивачките из Южна България вземат някакви космически заплати, нито русенци масово са тръгнали на юг, ако не броим София и Гърция/Турция. Ето и обратното, може и да е частен пример, но тоя месец трети мой познат от Варна дойде да работи в Русе!?
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #101 -: януари 17, 2014, 12:54:43 »

Аз затова много избягвам да си правя изводи на база, казаното от една жена (популярно като Агенцията ЕЖК). Хората неслучайно се мъчат да правят статистики, да дават количествени измерения на процесите, за да достигнат максимално достоверни изводи, които да не се лашкат от емоционални състояния като краен оптимизъм или краен песимизъм, тъй като въпросните състояния са си еднакво далеч от обективната реалност.
По логиката за градския транспорт, мога да дам и обратния пример за увеличаването на броя автомобили в града и трафикът по улиците особено в пиковите часове (което е и възможно обяснение на спада в градския транспорт, следователно съденето по натовареността на градския транспорт не може да се разглежда като фактор от последна инстанция за състоянието на един град).

Според мен това явление русенски песимизъм трябва да се разглежда в по-широк контекст на българския песимизъм като цяло и това изисква доста дълбок анализ. Аз ще взема за отправна точка демографската картина. Имаме демографска картина в страната, която е типична за държава след война, а тя е оформена в мирно време. Това не знам дали си давате сметка, но е световен феномен. А колкото и да виждаме слабите места в нашето общество и управление, то няма как да приемем икономическата теза за демографията в България. Най-вече, защото БВП на държавата ни се е увеличило между 4 и 5 пъти според различните източници за времето от 97-а, за времето от НРБ няма смисъл да говорим. Защото противно на официалната пропаганда, България си е била на дъното в СИВ в почти от един аспект. А да си на дъното в СИВ и на дъното в ЕС, между двете има една огромна пропаст. А и ако погледнем демографията на държави като Албания и редица африкански, техният естествен прираст е шокиращо по-голям от държави като Германия примерно. Има и огромна разлика в икономиката между България и държава като Бурунди.  Значи просто обяснението за песимизма на русенско и национално не може да бъде обяснен с икономиката.
Според мен най-правдоподобното обяснение е, че нацията ни преживява един епохален и невиждан общ психологически срив, който пречи на обществото ни да се развива нормално. Според мен причината за това психологическо явление се крие във факта, че обществото ни много дълго време е живяло в условия на пропаганда и десетилетия наред е отлагало сблъсъка с обективната реалност, че България не е на-мощната нация в света, българите не са най-способните, не са най-великите. Реалността, че Хан Аспарух е останал векове назад. Това не пречи цялата ни политика след Освобождението да се базира на безвъзвратно изгубени във времето презумпции за своята мощ. Други народи, например имат много по-рационална представа за себе си. След 44-а следва надуването на нов розов балон и преследването на нови утопии. За разлика от други бивши комунистически държави като Полша, Унгария, Чехия (където този строй е подлаган на систематична критика в обществата им), в България сме вървели бодро към светлите си бъднини, които очаквания очевидно са в ярък противовес с всякаква реалност. Подобна е обстановката и при падането на комунизма, където отново се полагат основите на мита за "България - Швейцария на Балканите" и за скоростно, почти магическо възстановяване. Не е ясно от къде се генерират очакванията, след като цялата ни индустрия е била изключително морално остаряла и неконкурентноспособна в новите реалности. Реалности, които още веднъж са били категорично отхвърлени от българския народ. Съответно, събитията потичат във своя естествен ход, защото всички национални катастрофи са нищо повече от едно естествено следствие на това да вървиш срещу логиката на събитията. Логично, масовите очаквания да догоним стандарта на западните държави за 3-4-5 години не се сбъдват, защото няма как. Не може процеси, които се формират с десетилетия да се форсират и да станат само за години. Дори икономическият ръст, който е много сериозен за последните 15 години (както споменах вече между 4 и 5 увеличение на БВП, без да смятаме и сивия сектор) не умилостивяват народа. България не е Швейцария на Балканите, перспективата да бъде такава също е много далечна. Не е ясно и защо пък да е нужно да сме Швейцария на Балканите, като далеч по-логично е да сме си България на Балканите. Всичко това поражда едно ново чувство за малоценност и се отива в другата крайност - ние за нищо не ставаме. Това чувство се подхранва и от факта, че обществото ни никога не е било готово за демократичен начин на управление, където се изисква много обществена енергия и взаимодействия на различни нива, за да може да се управлява добре държавата. И всичко това трябва да се случва по убеждение между самите хора, които да бъдат солидарни един с друг (не говоря за финансовия смисъл) и да градят тъканта на съвременно общество. Хората с почуда се изненадват от факта, че го няма вече Стамболов, няма го Тодор Живков, няма го Ляпчев и прочее наши лидери, които да налагат със сила тези фундаментални фактори в обществените отношения. Няма ги и не трябва да ги има, но това не се разбира на този етап - народът чака някой като Свети Петър да слезе на земята и да наложи справедливостта.

От друга страна, ако отново отправим поглед в числата, ще видим, че демографската картина навсякъде в развитите общества е много тревожна в сравнение с тази в развиващите се. Това има и общо и с комерсиализацията и отпадането на фундаментално човешки ценности (низвергването на религията, която също ги носи). В момента се мисли, включително и в България изключително и само за пари, за добиването на блага, при това за индивидуалното придобиване. Постепенно едно средство (каквото са парите) се превърна в основна цел, а те просто фундаментално няма как да бъдат основна цел, защото замисълът им е да бъдат средство за постигане на различни други цели. Получава се параграф 22 и липсата на ясни цели пред обществото, пречи и на неговото възпроизвеждане в демографски аспект. На запад се наблюдават и чисто егоистични подбуди за ниската раждаемост - жените преследват кариера на всяка цена, децата стават все по-голяма пречка при достигането на тези цели. Песимизмът е също ясно откроен и на Запад, защото противно на теориите, че парите носят щастието, това не е така. Причината е, че се попада в една безкрайна спирала на човешкото желание (алчност), в която веднъж осигурил си жилище, кола, човек иска да има все повече - самолети, яхти. Ясно е, че живеем в свят на крайностите - всичко около нас е изброимо - ресурсите, парите, вещите и така нататък и този наш безкраен стремеж към замогване няма как да бъде удовлетворен в един краен свят. И тук се настанява чувството за нещастие, за неудовлетвореност, за това, че другият притежава по-хубава кола от нас (ама как я е спечелил и прочее). Ако към това добавим и обективните грозни явления в държавата ни като чувство за безнаказаност и беззаконие в някои моменти, виждаме хранителната среда на песимизма и черногледството.

За Русе важат същите процеси и няма как да се избяга от тях - ние сме умален модел на случващото се в страната ни. В демографски аспект трябва да отчетем и случаите на обгазяване, когато Русе губи много голяма част от напусналите в последните 30 години хора. В последствие виждаме, че трендът постепенно се успокоява и кривата става все по-плавна. Вероятно не са далеч и времената, когато Русе ще започне да регистрира и положителен общ прираст. А за песимизма - хората тук дълго време са живели с представата, че това е Малката Виена, най-доброто сред най-доброто - в по-нови времена помнят големи заводи и прочее. Това се сблъсква в момента с обективната реалност е, че колкото и да ни се иска Русе Виена не е, било то и малка и не е Силиконовата долина. С изключение на лидерството в първите години след Освобождението, Русе винаги е бил в по-голяма или по-малка степен това, което е и сега - сред по-големите (но не и най) български градове и определено място със стандарт и степен на урбанизация над средната за страната. Това е реалното, всичко друго са крайно оптимистични краски и романтични истории или апокалиптични приказки, каквито са сега са очевидно популярни.

Доста дълго стана това ми мнение, но аз поне така си обяснявам това животно  русенски  и национален песимизъм. Но едно общество, в което властва песимизъм няма много светли перспективи пред себе си, защото песимизмът е катализатор на негативни явления, които се случват реално, а не само в главите на хората и тук влизаме в условията на самосбъдваща се катастрофа. Така, че трябва да се обърне внимание на това.
 
« Последна редакция: януари 17, 2014, 01:15:12 от fcdunav » Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 398Профил Ел. поща
« Отговор #102 -: януари 23, 2014, 01:18:31 »

Много добре казано!
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1258


Профил
« Отговор #103 -: януари 23, 2014, 04:02:06 »

Мда, за втори път го чета, интересно и някак странно е, човек да прочете собственото си виждане за случващото се в БГ през последните десетилетия, така добре формулирано и описано, при това от друг човек. Този текст поема поне една порция пържени картофи с 
Благодаря на fcdunav!
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4764Профил Ел. поща
« Отговор #104 -: февруари 15, 2014, 12:57:26 »

Професор отказва почетно звание на общината
14 февруари 2014

Зам.-председателят на Центъра за демографска политика проф. Петър Иванов няма да приеме званието "Почетен гражданин на Русе".

 
Няма да приема званието „Почетен гражданин на Русе“, ако такова ми бъде присъдено от Общинския съвет, заяви професорът. Той посочи, че не е възможно да приеме тази награда от тази градска управа, която е довела града до "грозен упадък".

Проф. Иванов очерта мрачни тенденции за Русе, цитирайки данни на НСИ.

По думите му за четири години градът е намалял с 8259 души или с по шест души на ден.
"Ако продължава по този начин след шест-седем десетилетия Русе ще бъде с по-малобройно население от Две могили", каза проф. Иванов.

Русе попада и в печалната група на градовете с бавно нарастващи доходи и с увеличаваща се безработица.
Общият среден доход на лице от домакинство в София, според НСИ, е 1 159 лв., което е с 302 лв. повече от сумата 857 лв., получавана в Русе. Разликата представлява 35% от средния доход на русенци.
Коефициентът на безработица по официални данни за Русе през 2009 г. беше 5,4%, а през 2012 г. вече е станал 12,9%.

Всичко това, по думите на професора, се дължи както на "убийствения регионализъм, така и на некомпетентността и некадърността на русенските властници".

"Аз, като русенец, който безумно обича своя роден град, както всички истински русенци, няма как да приема каквото и да е от сегашното градско ръководство, което намирам за твърде недостойно за Русе", заяви професорът.

Според него достатъчна награда за него е номинацията му от Русенското младежко сдружение, в което има 160 интелигентни млади хора.

От сдружението остро критикуваха общинските съветници, които са изразили негативно отношение към кандидатурата на проф. Иванов за приноса му в демографската политика в страната. Според тях, наградата "Почетен гражданин" се е обезценила, и в момента е запазена предимно на политически послушни личности.

От сдружението обявиха, че учредяват техни собствени награди, с които да удостояват заслужили русенци.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=16134036
===============================

Е, може ли някой с ръка на сърцето да твърди, че професорът е изрекъл 100% лъжи и измислици?... Само едно ще кажа в яда си - всички гадове, довели Русе до сегашното му дередже, да получат толкова добро, колкото са докарали на града ни! Angry
« Последна редакция: февруари 15, 2014, 01:03:01 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 12   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.145 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.034s, 2q)

Google e прегледал тази страница февруари 27, 2020, 06:20:58