Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русенски песимизъм  (Прочетена 60475 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1258


Профил
« Отговор #105 -: февруари 15, 2014, 03:50:01 »

И с какво тезите на г-н професора надхвърлят стандартния скучен самоунизителен градски скепсис тип бакшиш или контрольорка в тролейбус? Спекулативно вкараните числа само затвърждават усещането ми, за нечистоплътността на тезите на този т.нар. център в някакъв популизъм на отрицанието. А и тази близост с новата ченгесарска Атака в лицето на ВМРО и Бареков ме прави още по-подозрителен.
Мнението на fcdunav няколко поста по-надолу надхвърля в пъти в интелектуално отношение, тезите на този професор. Не разбирам защо изобщо го предлагат за почетен гражданин на Русе, като поне всеки втори русенец може да чертае подобни апокалиптични и упадъчни прогнози. Такива звания трябва да се дават за позитивен принос.

п.п. това за Две Могили е егати плоското, все една да кажа, след като съм ходил по голяма нужда, че ако продължава по този начин ще отслабна с 50 кг за 2 денонощия.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 627


Профил
« Отговор #106 -: февруари 16, 2014, 10:32:00 »

Споделям и подкрепям мнението на колегата фараша - званието Почетен гражданин на Русе трябва да се дават за позитивен принос.
В смисъла на призванието интелектуалец аз разбирам хора, които да водят нацията към по-добро, да предлагат алтернативи и различни гледни точки, да вкарват нови и разнообразни идеи, а не да ни заливат непрекъснато с отрицание, с мрачни прогнози, апокалиптични предсказания и безутешни анализи.
Поне такива са моите очаквания от професорите на България ...
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #107 -: февруари 24, 2014, 06:18:09 »

Винаги ми е била забавно като чуя за статистици, професори и прочее които наслагват настоящи трендове за 40-50 години напред и от това правят някакви изводи. Такъв "професор" може да бъде всеки срещнат от улицата. Със същия успех в средата на 80-те години, когато България е била на прага на раждането на своя 9-милионен гражданин, някой "професор" е можел да каже - "Ето на, след 40 години ще бъдем 15 милиона" (примерно). Броят на населението зависи от много и всеобхватни фактори, повечето от които възникват или изчезват в резултат на напълно случайни или непредвидими в бъдещето процеси и изобщо такива дискусии са крайно несъстоятелни и могат да служат само за запълване на страници.

Колкото до гадовете, които нещо били причинили на Русе, нека изобщо не забравяме, че същите "гадове" си ги избираме ние собственоръчно и каквото е нивото на гласоподавателите, такова ще е нивото на управляващите ги, съответно това ще бъде и нивото на управление. Тази склонност на "народа" да си търси алиби в мрънкането и да се изкарва "невинен" в задочната си битка с "изедниците", също е нещо, което винаги много ме е учудвало.
Активен
mm201
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 67


Профил Ел. поща
« Отговор #108 -: март 17, 2014, 05:33:37 »

от Руслан Йорданов | Интервюта
София изсмуква България
С данъците от цялата държава се хранят чиновниците в столицата, казва проф. Петър Иванов
София. В неделя Центърът по демографска политика изнесе данни, че населението в България намалява със седем души на час, а Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. Докъде може да стигне обезлюдяването на цели краища? Как да се смекчи разделението между столица и провинция? Какво става с протестите срещу правителството? На тези въпроси "Стандарт" потърси отговор от социалния психолог проф. Петър Иванов.
- Проф. Иванов, Центърът за демографска политика излезе с много тревожни данни, че българската нация се топи на година с 60 000 души, което прави 164 човека на денонощие, или 7 на час. На всеки 60 минути петима българи умират, а двама емигрират. Какво се крие зад тази статистика?
- Центърът за демографска политика оповести редица ужасяващи и потресаващи данни, които бяха публикувани от Националния статистически институт. Например смъртността във Видинския край е 38 промила, докато средната за страната е 14, а в София - 11. Значи на един починал в столицата се падат по четирима във Видин. Смъртността при момчетата в Разградско е 30 промила, докато средната за София е 4. Тези разлики са обезсърчаващи. Средният доход на човек от домакинство в столицата е 1159 лв., докато в Силистра е 700 лв. Тези доходи нарастват, но в столицата се увеличават с темп от 12 на сто, докато в Силистра с 5 на сто. Ако тенденцията се запази, само след двайсетина години силистренци ще получават една пета от доходите на софиянци. 55% от семействата в София имат поне един член, който да работи в държавните институции, които са на бюджетна издръжка. От данъците на цяла България се събират пари за заплати на служителите, които общо са 400-500 хиляди и са съсредоточени предимно в столицата. На всичкото отгоре цялата страна им плаща и осигуровките. Най-интересното е, че заплатите в държавния сектор нарастват два пъти по-бързо отколкото възнагражденията в частния.
- Вие ударихте камбаната, че Северна България се топи седем пъти по-бързо от Южна. На какво се дължи това?
- Регионализмът е укорима пристрастеност към интересите на един регион за сметка на интересите на всички останали. Парите на цялата страна се вкарват в бюджета и се разпределят предимно за София. В столицата по два европроекта са предвидени 2,5 млрд лв., докато за 32 други града са отделени 600 млн. лв. Затова и населението в Северна България намалява седем пъти по-бързо, отколкото в Южна. Основната причина е София. Централният град се увеличава непрекъснато годишно с 20 хиляди души. Какво да правят тези хора в малките градове и села? Там няма нищо. Всички пари отиват за столичани - за метро, за магистрали, по които да ходят до морето и до Гърция. А истинските магистрали, които са нужни на икономиката, например Русе - Свиленград, изобщо не представляват интерес за правителството. В столицата се намират всички агенции и комисии, изобщо всички институции. Тук е Агенцията по рибарство? Къде в София има рибари? Тук е Морската администрация, която трябва да бъде във Варна до Морското училище. Всичко е абсурдно.
- Как се отразяват тези диспропорции на качеството на живот в страната?
- Регионализмът е по-лош от комунизма, той ни води към демографска катастрофа. Засяга интересите на всички останали региони - тяхното здраве, благоденствието и живот. В малките градове и селата няма аптеки, няма магазини, няма пътища, някъде са и без ток, а другаде - без вода. Нищо няма. Останали са само старци. Двеста български села са напълно обезлюдени. В над две хиляди села живеят по 50-60 души, предимно възрастни хора. Има много градове и села, където българският етнос е малцинство. България е на първо място в света по изчезване на населението, намаляваме годишно с 8 промила. 5 промила идват от разликата между раждаемост и смъртност. Смъртността при нас е най-голяма - 14,32 промила, на осмо място сме в света между Чад и Сомалия. По раждаемост пък сме на едно от последните места. Прогнозите на Световната банка гласят, че през 2050 г. у нас ще живеят 4,5 млн. души. Каква етническа структура ще има България тогава? По мнение на Центъра по демографска политика ще има 3 милиона цигани, 700 хиляди турци и под един милион българи. Ако започне скоро голямата война в Сирия, между 100 и 300 хиляди души ще тръгнат насам. Ще ни залее бежанско цунами. Едно от тревожните тенденции е разрояването на гетата. България се разделя на различни гета - на цигани, на сирийски бежанци, на богаташи около София, Банско и по Черноморието.
- Откога започнаха тенденциите на обезлюдяването на областите и концентрирането на населението в София?
- Цялата работа тръгва от "революцията" през 1989 г. Комунизмът подготви тези хора от Държавна сигурност и висшата партийна номенклатура и, като дойде демокрацията, те заграбиха всички богатства. По някои данни те прибраха собственост за 30 млрд. лв. Цели заводи бяха продадени на безценица и нарязани на скрап. Всички останали хора останаха бедни и изправени пред следната алтернатива - мизерия тук или бягство на Запад.
- Диагнозата е тежка, а какво лечение ще предпишете?
- Моето лично мнение е, че нищо не може да се направи. Българският етнос вече няма как да бъде възстановен. Държавата е погинала, няма я. Всичко е въпрос на години.
- По времето на ГЕРБ имаше идея част от държавните институции да се изнесат от София към големите градове. Този ход ще смекчи ли регионалните диспропорции?
- Това беше само за пред медиите. Например Агенция "Митници" трябваше да отиде в Русе, ама не отиде. Кой ще изпусне големия кокал? Софиянци няма да го изпуснат. В нашата програма посочваме някои пътища за изход. Първата мярка е създаването на второ ниво на самоуправление и централизация. Искаме шестте планови региона, на които е разделена страната, да са независими от София и да имат директна връзка с Брюксел. Трябва да се въведе принципът на субсидиарност - по-долната териториална инстанция да е независима от по-горната, ако може сама да се справя. Искаме разпределението на инвестициите от бюджета и от еврофондовете да става справедливо, а не 6,5 млрд. лв. да отиват за София, а за Северна България - 2,5 млрд. Нужно е да се въведе пълна прозрачност на държавните разходи. Искаме да се направят граждански регулаторни органи за постигане на справедливост и намаляване на неравенството. Преференции да има за инвестициите не само в София, Бургас и Правец, но и в другите региони. Необходимо е да се привлекат българи от диаспорите в съседните страни - Румъния, Украйна и т.н., осигуряване на справедливост между София и страната в образованието, здравеопазването, социалната сфера, науката и културата. Стига с тези кражби на европейски пари и пренасочването им единствено към столицата.
- Какво мислите за продължаващия вече близо три месеца протест срещу правителството?
- Протестът увехна, той не продължи. Не знам какви са причините, някои казват, че е заради намесата на две големи партии. Протестът трябваше като всеки процес да се развива. Първо, поиска да се отстрани Пеевски - и той се отстрани. Поиска нов Избирателен кодекс - направиха го. После спря дотук. Ами нека протестът да поиска и други неща. Гражданите трябва да ударят по масата и да поискат неща, които кабинетът да не може да им откаже. Правителството изобщо не бива да подценява бунта, а да знае, че протестиращите още не са се сетили какво трябва да предявят като искания и действия. 100 дни ходят, пеят и танцуват по улиците и никой не ги чува. Протестиращите трябва да разберат, че властниците не разбират от песни и от танци. Те схващат единствено, ако удариш по масата. Не разбирам веселите другарки, които в парламента предварително се радват, че протестът замира. На какво се радват? Утре ще има нов призив и хората пак ще излязат масово. Какво искат? Хората да почнат да се палят като миналата зима ли? Ами че ние сме на първо място в Европа дори и по самоубийства, включително и по детски самоубийства.
ТАГОВЕ
демографски срив население петър иванов
     

www.standartnews.com © всички права запазени
Tyxo.bg counter

Не знам дали тук и е мястото на тази статия,може би ако имаше тема "провинциален песимизъм" да е за там.Много негативни прогнози,как да имаш и капка оптимизъм?Накрая всички в София и....готово.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 398Профил Ел. поща
« Отговор #109 -: март 20, 2014, 10:12:08 »

To за съжаление не точно песимистично. Въпреки че съм против аларми от типа: "През 2050 ще изчезне последния българин", трябва да се признае, че човекът доста точно е описал основни проблеми на организацията в родината. 
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4764Профил Ел. поща
« Отговор #110 -: декември 24, 2014, 06:42:06 »

Ето едно мнение, което съм постнал в темата Русе , добро или лошо място за бизнес., но напълно подходящо и по въпроса за песимизма нашенски...

http://www.ruseonline.info/smf/rousse/e-oo-oo-mto-a-e/msg39152/#msg39152
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1258


Профил
« Отговор #111 -: юни 15, 2015, 10:25:03 »

Цитат
Софиянци се оплакват от задръствания, пловдивчани – от безработица

Задръстванията са посочени като най-големия проблем на столичани, а разширяването и новите станции на метрото - като най-голямо постижение, според проучване на "Барометър България" за отношението и очакването на гласоподавателите към работата на местната власт и проблемите в общините.

Задръстванията в столицата са посочени като проблем от 42,5 на сто от анкетираните, на второ място са постоянните ремонти на улиците, които не се извършват качествено и се налагат отново - според 29,2 на сто, а на трето място е липсата на места за паркиране (22,7%).

48,4 на сто определят разширяването и новите станции на метрото като постижение за общината през сегашния мандат, на второ място сред постиженията е зала "Арена Армеец" (20,6 на сто), а на трето - ремонтът на основните булеварди и улици - 17,3 на сто.
В Пловдив като основни проблеми са посочени липсата на работни места (33,5 на сто), корупцията (24,5 на сто), както и огромната разлика между центъра и кварталите (20,8 процента).

Развитието на централната част на града (18,6%), инфраструктурата (16,4 на сто) и "Цар Симеоновата градина" (13 процента) са първите три отговора на въпроса за постиженията на общината през сегашния мандат на управление.

Анкетираните в изследването за Русе посочват като основен проблем безработицата, ниските доходи и липсата на възможности за развитие (47,1 на сто), намаляващото население (28,1 на сто) и злоупотреби в общината (23 процента). На въпрос за постиженията на общината 46,5 на сто отговарят "нищо", 17,4 на сто посочват строителството на спортната зала, а 9,4 процента - ремонта на центъра.

Основният проблем в Стара Загора, посочен от 41,3 на сто, е замърсяването на въздуха, на второ място е засиленият трафик и липсата на широки улици - 27,2 на сто, а на трето - лошото състояние на пътищата извън града (23,8 на сто). Като постижения в сегашния мандат са определени нов парк (17,5 на сто), подобрена градска инфраструктура (14 процента), нови тротоари (12 на сто).

Във Велико Търново най-много хора са посочили като проблем лошата инфраструктура (44,8 на сто), лошото състояние на крайните квартали (33 процента) и липсата на реални инвестиции в икономиката (31,5 на сто). Ремонтът на паркове (39,1 на сто), започналият ремонт на градския стадион (31,5 процента) и ремонтът на онкологичния център (27,9 на сто) са постиженията на общината през сегашния мандат според проучването.

Според данните най-висока средна оценка по шестобалната система от кметовете на изследваните общини получава Йорданка Фандъкова - добър 4,2. Старозагорският кмет Живко Тодоров има средна оценка добър 4,12, русенският кмет Пламен Стоилов получава средна оценка 3,41, кметът на Пловдив Иван Тотев - 3,28, а средната оценка за кмета на Велико Търново Даниел Панов е 3,02.

Източник: БТА

Изследване, което не изненадва. Явно с хората от Пловдив сме от една порода

п.п. Това с намаляването на населението е най-забавно, сякаш са интервюирали само търговци и производители. За обикновените работници това е по-скоро плюс.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 627


Профил
« Отговор #112 -: юни 21, 2015, 10:25:33 »

Това "явление" наричано "Русенски песимизъм", вече не ми е забавно и започва да ме дразни.
Повод за изострените ми настроения бяха дочути думи в тълпата по време на Русенският карнавал - "Че откъде се взеха толкова хора в Русе да напълнят площада ?!"
Както и в предни постинги съм казвал, борбата с това уникално просташко явление, крайно грозно и опасно за развитието и бъдещето на Русе, трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.
Така и не се схвана елементарната истина, че колкото повече простащината прониква сред русенци, толкова по-просташки започва да изглежда самия град.
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2541


Профил Ел. поща
« Отговор #113 -: юни 22, 2015, 11:14:13 »

Аз пък се радвам на многото събития, които се организират и се случват в Русе. Така се вижда, че градът е жив.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1967


Профил Ел. поща
« Отговор #114 -: юли 19, 2015, 03:41:43 »

Типичен пример за "русенски песимизъм" са коментарите в социалната мрежа по повод смяната на името на спортната зала. Що така, що онака... Вместо да се радват, че града ще има хубава зала, то - Русе умира, младите хора бягат, работа няма, Бобокови бандити, кмета крадец, Булстрад мошеници...

Като ги чета тия хора, се чудя, щом им е толкова зле, как досега не са взели да си копаят гроба? То големи мъки, големи драми, големи нещастия. Българинът не може да се радва, щастлив е само когато е нещастен. Cheesy
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 627


Профил
« Отговор #115 -: юли 19, 2015, 09:15:23 »

Абсолютно те подкрепям в мнението и не съм спирал да повтарям, че борбата с това крайно грозно, опасно за развитието и бъдещето на града, уникално просташко явление "Русенски песимизъм", трябва да бъде безкомпромисна, твърда и постоянна.
Аутсайдерите, хората с дълбоки лични проблеми, неуспелите и отритнатите от обществото не бива да им се дава възможност и трибуна, да определят насоката на русенското обществено мнение.
Но нека не забравяме и не пренебрегваме подмолната вече 10 годишна дейност на познатия ни до болка "старозагорски олигофрен", който не спра да подклажда в интернет пространството подобни нихилистични настроения в емоционално лабилни личности, да провокира емоционален и психически срив и помпане на депресия. Отскоро Darik News порязаха "изявите" му, но това не означава че няма да попаднем в други интернет издания на неверните му стъкмистики , целящи създаване на негативен имидж и неверни представи за Русе.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 398Профил Ел. поща
« Отговор #116 -: юли 26, 2015, 03:00:52 »

В Русе има и една група, която още несъм съвсем убеден кого точно подкрепя, но нейна трибуна е сайтът дунавмост.бг Та тези нехранимайковци са окупирали и групата във фейсбук, която публикува по принцип най-добрите снимки от Русе и е може би най-голямата група за Русе. Между снимките обаче само материали от тоя боклучлив сайт. И така съобщението им, което накратко се изразява в - Русе някога беше велик град (по комунизма), сега е супер зле, всички са зле, а кметът каквото и да прави все е виновен, щото тей и не даде хляб на тия хора, ами все глупости като ремонти прави... - стига до изключително много хора. Имайки предвид и че е масово явление да не четеш целия материал, а само заглавието и 3-4 коментара под него - ето го основният разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе. 
Активен
axlzzz
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 20


Профил Ел. поща
« Отговор #117 -: юли 26, 2015, 03:15:34 »

В Русе има и една група, която още несъм съвсем убеден кого точно подкрепя, но нейна трибуна е сайтът дунавмост.бг Та тези нехранимайковци са окупирали и групата във фейсбук, която публикува по принцип най-добрите снимки от Русе и е може би най-голямата група за Русе. Между снимките обаче само материали от тоя боклучлив сайт. И така съобщението им, което накратко се изразява в - Русе някога беше велик град (по комунизма), сега е супер зле, всички са зле, а кметът каквото и да прави все е виновен, щото тей и не даде хляб на тия хора, ами все глупости като ремонти прави... - стига до изключително много хора. Имайки предвид и че е масово явление да не четеш целия материал, а само заглавието и 3-4 коментара под него - ето го основният разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе. 
Абсолютно подкрепям мнението ти!
В тази въпросната ФБ група членуват 16 000 души, а администраторът и е болен!
Ако някой реши да изрази мнението си, което не съвпада с мнението на въпросния господин, той бива набеден за част от "ПР екипа на кмета" и след това го изключва от групата.
Докато тази група съществува в този си вариант много трудно би се изкоренил този така наречен "русенски песимизъм"!
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 627


Профил
« Отговор #118 -: юли 26, 2015, 04:47:51 »

Коя е тази група ?! Не се сещам за името на група и то с 16 000 души(!!!), разпространител на нихилизъм и песимизъм за Русе ... Ако говорим за "Обществен съвет Русе", там "членуват" едва 3266 участника.
Активен
CaMaRo
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 554Профил
« Отговор #119 -: юли 26, 2015, 06:02:41 »

Администратора г-н Вълканов постоянно сипва обиди срещу всеки и всичко . Този човек щял да се кандидатира  за кмет  на предстоящите избори. Лошото е , че много хора го подкрепят  а групата във ФБ се казва Русенци и вчера я напуснах , не можеш да излезеш на глава с тях :Х
Активен
Страници: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 12   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.164 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.027s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 01, 2020, 06:53:55