Страници: [1] 2 3 ... 14   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русенски песимизъм  (Прочетена 107296 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1432

Профил
« -: юни 26, 2008, 10:08:15 »

Тоя феномен заслужава отделна тема.
Нека тука да слагаме интересни примери за такъв.
Ето още 2 пресни примера от седмицата:

1. Шеф на агенция за недвижими имоти ми обяснява как ако можел, щял да се махне от тоя град, щото бил много загубен и нямало пари тук. И това го изцепва докато ми предлага разни жилища в Русе.  Shocked
Естествено аз го попитах дали не си продава жилището или поне да ми направи някаква отстъпка в цените заради тоя "обезпокоителен" факт  Tongue
Интересното е, че тази особа кара чисто нова кола

2. В приятелски разговор комшията отдолу дето цял живот си е живял и работил тук, без да съм го питал,  също  се изказа, че тук нямало пари. Неговото жилище не ме кефи много, затова не съм му предлагал нищо Cheesy

Нека да добавя и изцепките на Русеинфо, дето все пак са медия, и става интересно...

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

« Последна редакция: юни 26, 2008, 10:39:47 от фараша » Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274

Профил WWW
« Отговор #1 -: юни 26, 2008, 10:33:56 »

Щях да отворя приказка за обърканите поколения, но пак някой ще се засегне и ще излезем офф-топик. Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст. Аз съм бил малък и не помня много де, но не ми се вярва през комунизма да е било някакъв земен рай тука, че сега така да се жалват Smiley Наистина, България сега в сравнение с държавите на запад от Сърбия е в много незавидна ситуация. Но пък Русе на фона на останалите градове си е едно съвсем приятно и прилично място. Мисля, че по-скоро хората са имали някакви очаквания навремето че едва ли не ще станем нация от милионери и сега реалността ги е смачкала Smiley
Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #2 -: юни 26, 2008, 10:39:22 »

Определено мисля, че това са хора, ненапускали града поне за малко. Всеки, който е живял малко другаде, започва да оценява Русе. Но такива комплексарски изпълнения не са малко.
Господинът с имотите да си зареже "мизерния" бизнес тука и да ходи да се облагодетелства на село.
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152

Профил
« Отговор #3 -: юни 26, 2008, 03:01:45 »

Определено мисля, че това са хора, ненапускали града поне за малко. Всеки, който е живял малко другаде, започва да оценява Русе. Но такива комплексарски изпълнения не са малко.
Господинът с имотите да си зареже "мизерния" бизнес тука и да ходи да се облагодетелства на село.

Напълно съм съгласен. Такива изцепки са предимно продукт на хора, които никога не са живяли на друго място. Само са ходили на почивка по Черноморието или по работа в София.
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3475

Профил
« Отговор #4 -: юни 26, 2008, 03:09:09 »

... и понеже след като са си свършили работата за 5 дни, в 4 от тях за излизали вечер и са се забавлявали и оп, в София е мн хубаво!
Активен

Във форума се ражда истината.
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 572

Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: септември 27, 2008, 06:14:37 »

Хе, Роска, ми че то това важи и за Варна, не видиш ли, че тя пак излезе на първо място в класацията Cheesy Cheesy Cheesy

И аз като си дойда в Русе, много ме дразни дето повечето ми познати само разправят как градът бил много зле, нямало пари и така нататък.

Щях да отворя приказка за обърканите поколения, но пак някой ще се засегне и ще излезем офф-топик. Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст. Аз съм бил малък и не помня много де, но не ми се вярва през комунизма да е било някакъв земен рай тука, че сега така да се жалват Smiley

Абе земен рай не е било, но ако говорим за СТАНДАРТ НА ЖИВОТ в Русе тогава, сравнен с останалите градове, то не само, че не отстъпваше по нищо, ами беше един от най-високите стандарти в България.
Съвсем друг е въпросът, че стандартът тогава в цяла България и за всички беше нисък. Но заплатите в Русе не бяха по-малки от заплатите в София, напротив, дори в "национални" обекти като КТМ, Корабната и други, имаше надбавки, премии и високи доходи за работниците - по-високи от София или Варна. А цените бяха по-ниски /например помня зеленчуците и плодовете през лятото - то тогава през зимата нямаше домати Cheesy - в Русе доматите бяха по 20ст килото, а във Варна - по 55ст. / Много скъп беше само билетът за автобуса - в Русе струваше цели 5 /ПЕТ/ стотинки, докато във Варна беше 3 ст., а в Сф - 4 Cheesy Cheesy Cheesy

Така че това сигурно имат хората предвид - в момента в някои БГ градове нивото на доходите е съществено по-високо от Русе и тва обуславя сигурно песимизма. А и безработица през комунизма нямаше Smiley Явна де.

Активен
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: септември 27, 2008, 06:21:00 »

Забавно е, спомням си, имаше един магазин на главната улица - до така наречената "Модерна фурна" /вече я няма отдавна де/, Ортодокс сигурно ще си спомни, дето му викаха "Хайдушкия" магазин. Та в него дори и през зимата можеха да се купят домати, наистина на невероятната за тогава цена от около 2 лв килото. Но въпросът е, че имаше в Русе магазин, в който целогодишно да купиш плодове и зеленчуци, а това го нямаше никъде в България. Дори банани май имаше постоянно, наистина май бяха 3лв - невъзможна за тогава цена. Иначе "пускаха" банани за Нова година /Коледа тогава не беше празник, дори беше забранен, щото е религиозен/ - и за тия банани се избиваше народът, имаше опашки и кво ли не.

Така че, сега животът е много по-хубав според мен, но пък се появи диференциация в стандартите между отделните градове и за наше съжаление наистина Русе не е на това място, които заслужава. Но аз поне вярвам, че скоро няма да е така.
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #7 -: септември 27, 2008, 11:18:36 »

Хич не съм съгласен, че стандартът на живот в Русе по време на комунизма е бил кой знае какъв. Още тогава имаше двойна разлика в заплатите в полза на София. За една и съща работа, ако в Русе заплатата беше 150 лв, в София беше 300 лв .Да не говорим, че по едно време жителите на София са получавали 60-тина лв. / месец допълнително - т.нар. "столични".
А за днешно време - единственият град, в който доходите са съществено по-високи от русенските отново е София.
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #8 -: септември 27, 2008, 11:47:00 »

Още тогава имаше двойна разлика в заплатите в полза на София. За една и съща работа, ако в Русе заплатата беше 150 лв, в София беше 300 лв .Да не говорим, че по едно време жителите на София са получавали 60-тина лв. / месец допълнително - т.нар. "столични".

Е това изобщо не е вярно. Ама разбира се, ти си живял и си работил тогава, така че можеш да го твърдиш Cheesy
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #9 -: септември 28, 2008, 05:48:55 »

Живял съм 10 години по време на комунизма. Случайно имам и родители, които са живяли достатъчно време по комунизма. Случайно имам и роднини в София. Майка ми е медицинско лице, роднината ни в София също. Когато майка ми получаваше 200 лв заплата, роднината в Сф получаваше 400. Професиите им са абсолютно идентични. И нека да не говорим за "стандарт" по времето на комунизма защото такова животно нямаше. Всички бяха еднакво бедни, с изключение на софиянци.
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: септември 28, 2008, 12:09:55 »

Здрасти, Митко - абе чудя се как си станал в 5 часа сутринта в неделя Cheesy Cheesy

Прав си, че за стандарт през комунизма не може да се говори, прав си и че всички бяха еднакво бедни. Но точно затова такива разлики, за които ти говориш, просто не съществуваха тогава - за идетнични професии някой да взема двойно на друг. Ако е било някакъв частен случай, от това не може да се правят обощения. Мога да ти дам много примери, но да не отегчаваме форумците - да спомена само, че когато от Варна се върнахме в Русе, заплатата на майка ми като инженер в КТМ-то беше с 80лв по-висока от заплатата, която вземаше във Варна в радиозавода /а той беше "секретен завод" с по-високи заплати/. Баща ми беше доцент във ВМЕИ - Варна със заплата около 400лв, а негов колега по същата специалност беше доцент в Русе във ВТУ-то със заплата около 500лв Cheesy
Аз като студент бях стипендиант на софийска фирма и ходех до София да си получавам стипендиите, което ставаше в деня на заплатите и виждах колко вземат инженерите. Също толкова, колкото и в Русе. А тия 60 лв "софийски" не знам откъде ги измисли.

Спирам да споря по тая тема. Всъщност, детайлите не са толкова важни, а мисълта ми беше, че през комунизма Русе не изоставаше по стандарт на живот от другите градове. Ти това не приемаш, но това е истината. И като жители беше по-голям, и като качество на живот отстъпваше само на София /столицата тогава не беше такава кочина като сега/.
А сега, колкото и да ми харесва този факт, Русе по стандарт на живот отстъпва и на Варна, и на Пловдив, и на Бургас, и на Търново, че дори и на градове като Плевен и един друг град с име от две думи Sad
Може би точно това е причината за този "русенски песимизъм". Който, както каза един друг участник в темата, бил -
" Но наистина това е свръх-типично за хора над 35-40 годишна възраст."

А защо мислите, че хората над тая възраст са идиоти? И че неправилно преценяват нещата? Те са живяли и тогава, и сега, и могат да сравнят. Нямам за цел да те убеждавам в нищо, ти си свободен да мислиш както искаш, но самия живот показва, че ти не си прав. Едно беше Русе тогава, друго е сега. И не мисли, че на мен ми харесва тоя факт.
Активен
niki67
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: септември 28, 2008, 06:24:56 »

Ето и няколко линка, че Русе е бил 200-хиляден град /то няма стари статистики в нета, щот тогаз нямаше нет, ама с търсачката това намерих, а има и още, ама не ми се търси/

http://silvistefanov.blog.bg/viewpost.php?id=51244

"Разположен на десния бряг на река Дунав, той е на еднаква географска ширина с Флоренция, Детройт, Бостън и Монте Карло и е петият по големина български град с 200-хилядно християнско население."

http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=389&WorkID=14025&Level=3

"- Май никоя власт не ви харесва, та все й се опъвате?

- Да. Навремето ме викаха в ЦК на БКП Гриша Филипов, Милко Балев, Емил Христов, Чудомир Александров да ме питат чел ли съм възванието за спасяване на Русе насред спектаклите на Сатирата. Мислеха, че нещо ще започна да ги лъжа. Ами, викам, да, чел съм го възванието! И обяснявам. През войните сме дали жертва 200 000 убити. Защо трябва да унищожим и 200-хиляден град? И никой не ми отговаря. Час и петнайсет минути ме държаха, викам им, че 600 души ме чакат за спектакъл в театъра, станах и си тръгнах."
http://64.233.183.104/search?q=cache:oBOpr1YXux4J:slovo.bg/showwork.php3%3FAuID%3D115%26WorkID%3D4634%26Level%3D2+200-%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4&hl=bg&ct=clnk&cd=37&gl=bg
Активен
Cobaca
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 148

Профил
« Отговор #12 -: октомври 03, 2008, 10:23:56 »

Проблемът не е толкова в ниския стандарт, колкото в чиповете на доста от русенци, които само мрънкат и се оплакват, а иначе висят по кафетата с ръце в джобове.  Wink
Активен
Makaveli
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

Профил Ел. поща
« Отговор #13 -: октомври 09, 2008, 04:31:54 »

Аз пък много се дразня на някои изказвания от русенци, напуснали града преди 2-3 години, отишли в София или извън България, че бил западнал, като изобщо нямат никаква реална представа за развитието на града. И като се върне да речем за малко от София показва някакво надменно поведение към другите от града, в който е израстнал. Започват да дават "ценни" съвети, че трябва да се махна от тоя град и да си намеря работа в някой друг, по-голям. На мене за момента си ми е екстра тук, градът се развива добре и го предпочитам пред София и Варна.
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3475

Профил
« Отговор #14 -: октомври 28, 2008, 06:43:53 »

Няма как да не ви пейстна изказване на един пич, който е сгафил тука и е попаднал на честни куки:
"Аз повече в Русе няма да дойда да карам кола. Единствено тук не само отказаха рушвета, ами и на съд ме дадоха", призна 55 - годишен шофьор от столицата.
Цялата новина е тук: http://www.ruseinfo.net/news_49632.html
Ето малко повод за доза русенски оптимизъм  Cheesy
Активен

Във форума се ражда истината.
Страници: [1] 2 3 ... 14   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.114 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.013s, 2q)

Google e прегледал тази страница октомври 13, 2024, 09:41:31