Страници: 1 [2]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Увеличава ли се или намалява населението в Русе?  (Прочетена 15847 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1429


Профил
« Отговор #15 -: май 09, 2008, 11:36:38 »

Има и нещо друго. 3-4 човека с доходи от по 2-3 хил. лв. на месец, предполагам ще създават сходно движение и тупурдия по главната, заведенията и магазините като 10 човека с доход 300-400 лв. месечно. Искам да кажа, че субективното усещане за оживление, може да се дължи и на подобрен стандарт, а не толкова на увеличено количество.

Относно Търново, все пак мисля че е логично, като се мисли за населението му, да се мисли заедно с Горна, Лясковец и Килифарево, което по мои сметки прави над 110 хил. души. Иначе казано Търново е по-голям от Перник и е съизмерим по население с Плевен.
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3451Профил
« Отговор #16 -: май 09, 2008, 11:44:11 »

Знам че не му е темата тук, но не исках да пускам нова. Фараша спомена Търново. Какво мислите са откриването на МЕТРО Търново? Не знам колко е голямо и дали е стандартно като останалите в големите градове, но това няма ли да се отрази на Русе? Все пак покрай разградските, силистренски и румънски коли, по паркинзите на хипермаркетите ни се виждаха и търновски и плевенски, дори ловешки. Сега предполагам ще има отлив. Построиха им и най големия СБА магазин. Какво мислите с две думи?
Активен

Във форума се ражда истината.
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #17 -: май 09, 2008, 12:14:01 »

Че ще поеме част от натоварването на Метро-Русе откъм запад Smiley В последно време пазаруването там, особено в почивни дни, беше станало не особено бързо и приятно.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1429


Профил
« Отговор #18 -: май 09, 2008, 01:48:52 »

Лошо няма. Метро нито е повод за сериозна гордост, нито повод за регионална ревност или завист. Все пак това е само един магазин. За миналата година Метро-Русе е вероятно в челната 3-ка/2-ка???/ по оборот в БГ, и какво от това? А и за митологизиран град като Търново, даже се учудвам, че чак сега им откриват такъв магазин.

Все пак за доста хора  Сев.България е Варна+Търново.  Wink
Активен
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #19 -: май 09, 2008, 05:45:27 »

Цитат
За много хора, форумите вече са постоянно място за общуване. Запознават се, решават наболели проблеми, споделят натрупан опит. И даже не подозират, че съвсем наблизо, скрили се в засада, стоят акули. Те се показват в самия разгар на беседата, хвърлят няколко точни фрази и дружелюбните места за среща изведнъж се превръщат в място за флейм и изясняване на отношенията. Тези акули не без гордост наричат себе си тролове и смятат, че нямат равни на полето на форумните битки.

Исторически корени

Словосъчетанието “форумен трол” се появява някъде в края на 80-те години, но самото явление е толкова старо, колкото и BBS и USENET. Смята се, че терминът е бил заимстван от риболова, където трол се нарича стръвта на кукичката. Тролинга по форумите много прилича на риболова. На наивните потребители се подхвърля провокационна публикация (при.....), на която те реагират емоционално и по този начин приличат на хваната риба в мрежата на флеймъра.

На 8-ми февруари 1990 г., някой си Mark Miller споменава термина „трол“ в своя публикация в USENET до потребителя Tad: „Ти просто не си способен да разбереш това, което всички тук ти обясняват, на теб изобщо е безполезно да ти се обяснява каквото и да е. Но най-тъжното е това, че ти си абсолютно убеден в собствената си правота. Ти просто си нагледен пример за грешка на природата и направи ни услуга – завърши своя път в хранителната верига. Умри, глупав, охранен трол“. Това е било най-ранното фиксирано използване на думата „трол“ по отношение на флеймърите.

В началото на 90-те години, в новинарската група alt.folklore.urban популярност добива израза “trolling for newbies”, който се отнасял за шегите на ветераните от USENET спрямо новаците, възприемащи твърде сериозно публикациите и темите.

Дълго време троленето се смятало за безобидно занимание на спорещите, игра на аргументи. Но във втората половина на 90-те се появи нова разновидност тролове, които имаха за цел целенасочено унищожаване на избрана конференция или новинарска група, което се постигаше с масивно заливане с безсмислени съобщения или публикации, не представляващи интерес за постоянните читатели. Обикновено, в момента, в който количеството на този спам превиши 75% от всички публикации, читателите се отписват и трафика във форума или групата започва да клони към нула. Примери за подобно действие могат да бъдат новинарските групи uk.local.birmingham и alt.astrology.metapsych, прекратили напълно своето съществуване заради атаки от форумни тролове.

Вероятно, един от най-активните тролове от средата и края на 90-те е потребителя с име Callidice, обитаващ най-големият политически форум Guardian Unlimited. С пускането на стотици провокационни теми, той успява собственоръчно да скара огромно количество абонати (на този форум) и да посее истинска параноя в общността – на хората им се струвало, че зад всяка тема стои той – Callidice. Разбира се, той нееднократно е бил гонен от там, както са били правени и опити да бъде открит в реалния живот, но флеймъра винаги успявал да остане анонимен и да намери начин да се върне. В края на краищата, заради възникналото недоверие и постоянните расистки спорове, разгарящи се с или без повод, сайтът беше затворен.

Задача на всеки трол е да превърне спокойната дискусия в яростен спор, в конфликт, в който да се намесят колкото е възможно повече участници, като първоначалната тема на дискусията бъде окончателно и безвъзвратно забравена. Мотивите за това могат да бъдат най-разнообразни. На някои просто им доставя удоволствие да поспорят и развлекат за сметка на някой друг себе си и останалата аудитория, други се опитват по този начин да попречат на дискусия върху неудобна тема, а има и хора, за които троленето е самоутвърждаване и борба на интелекти. Смята се, че с тролене се занимават само комплексирани деца, но всъщност това не е така. Понякога сред най-добрите тролове попадат възрастни, сериозни хора, заемащи солидни длъжности (професори в научни заведения, политици, телевизионери), предпочитащи да се разтоварват по този начин.

Тактика на троловете

Различните тролове действат различно. Някои могат само да отговарят на всички реплики с прости фрази, други обичат интелигентно и красиво да стъпчат опонента в калта. Но съществуват някои техники, които се използват от повечето опитни тролове. Ето някои от тях:

1.

А кой е тук тролът?
Популярна тактика на форумните тролове е да обвинят своите опоненти, че именно те са тролове. Доколкото самото понятие „трол“ е субективно и няма ясни критерии, по които да бъде идентифициран, е много лесно просто да обвиниш човек, че всички негови изказвания и аргументи не са нищо друго, освен провокация, а самият той е флеймър-терорист, дошъл само да флуди. Неопитните потребители започват да се оправдават, но това е път, който обикновено води до никъде;
2.

Просто шега
Ако спорът достигне своя апогей и срещу трола се опълчи целия форум, той може просто да обяви, че всичко казано от него е било шега и спорещите с него са били достатъчно глупави, за да го възприемат сериозно;
3.

Двама братя-акробати
Достатъчно ефективен метод, особено във форумите и IRC е създаването на собствен двойник под друг псевдоним, с помощта на който може да оказваш поддръжка сам на себе си. Когато в спора между двама опоненти се появи трета страна, заемаща напълно страната на единия от участниците и осмиваща другата, това има достатъчно силен психологичен ефект. При това, двойникът изобщо може да не прилича на главния герой на трола, представяйки се за авторитетен и сериозен човек;
4.

Знаеш ли какво?
Опитните флеймъри нерядко се позовават на известни факти или случки в потвърждение на техните думи. Например, някъде в канала #anti-gay, тролът започва своята провокация за това, че да бъдеш гей не е чак толкова лошо нещо и привежда като доказателство купчина известни личности, постигнали успех, независимо от своите сексуални аномалии.
5.

Успокой се, хлапе
Много ефективна е тактиката, при която в началото тролът изкарва някои от читателите извън себе си (а за това е достатъчно да се осмеят разумни, логични аргументи) и след това, когато той се поддаде на емоциите си и премине към личността на трола, да се заложи на контраста. Да се говори спокойно, разумно, с умен вид и да се набляга на психичното (или емоционално) разстройство на опонента;
6.

Доказателства
Опитните тролове много обичат да искат доказателства за всяко изречение по техен адрес. Каквото и да му кажете, в каквото и да изобличите, тролът ще поиска неопровержими доказателства, в противен случай това остават само празни думи. Трябва ли да споменаваме, че каквито и доказателства да бъдат представени, те ще бъдат осмяни, заедно с техните автори.
7.

Мълчанието на агнетата
Мълчанието е най-мощното оръжие на трола. По време на спор, опонента може да приведе блестящ аргумент, но умният трол просто ще го остави без коментар, коментирайки вместо това съвършено маловажни фрагменти. Но стига опонента да допусне грешка или да приведе слаб аргумент, тогава красноречието на трола блясва в пълната си красота.

Съществуват даже флеймърски съревнования, победителите от които се признават за най-способни спорещи. Да ги разгледате и ако искате да участвате можете на сайта http://www.flamechampsnetwork.com.

Най-добрият начин да се противопоставиш на трола е да не отговаряш на неговите публикации. В англоезичния свят много е разпространен следният израз “Don’t feed the forum trolls – Не хранете форумните тролове”. Нали храна за троловете са именно отговорите на възбудените потребители и колкото повече се разраства флейма, толкова по-сит става тролът. Разбира се, може да се включиш в спора и да се опиташ да „победиш“ провокатора, но трябва да се има предвид, че професионалните флеймъри имат много голям опит във воденето на спорове и че те просто не признават аргументите на опонента, колкото и убедителни да са те. А всички опити за доказване на грешките на трола завършват с вашето осмиване. Това е все едно да се опитате да победите рибата в конкурс за най-продължителен престой под вода – споровете и словесните престрелки за трола са също толкова естествена среда, както и водата за рибата. И обикновено, единственото, което може да получи човек, встъпил в подобна полемика, е раздразнение и развалено настроение.

Една хубава статия, подходяща за случая. Много моля ШИЗОФРЕНИКА - ФОРУМЕН ПЛЪХ (ЩОТО СИ ТОЧНО ТОВА - ПЛЪХ...) да се разкара от ТУК НЕЗАБАВНО!!!
« Последна редакция: май 09, 2008, 05:48:54 от fcdunav » Активен
CaMaRo
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 554Профил
« Отговор #20 -: май 09, 2008, 05:50:01 »

Русе бил най-бързо намаляващия град в България.Ти луд ли си ве Русе мога ти кажа че се увеличава значително последната 1 година и продължава да се увеличава.А СТ.Загора не е 200 000 колкото си писал и населението и намалява много а на Русе се увеличава.Може преди да е намалявало но вече е точно обратното.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #21 -: май 09, 2008, 05:52:44 »

Въобще няма нужда да се спори с въпросното същество, хората много отдавна са измислили как да се отърват от такива навлеци - игнориране, триене на мненията му, банове и толкова. Иначе падне ли му някой на селското ниво да спори с него и да му обяснява принципа на колелото, нещата отичат безвъзвратно и форумът се осира.
Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #22 -: май 09, 2008, 06:07:25 »

Хайде, честит ни трол. Cheesy
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #23 -: май 09, 2008, 06:09:35 »

Предлагам:
1. Активация на потребител по e-mail или лично от администратор. Посочените mails на двамата от днес са невалидни и са написани само за регистрацията.
2. Триене на всякакви такива мнения. Ако SW2FL няма време (все пак е зает човек), може да си изберем модератор.
Това е от мен.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #24 -: май 09, 2008, 06:26:16 »

Ако това продължи, ще заключа темата! ... хм .. и трола Smiley
Активен
mart0s
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 805Профил WWW
« Отговор #25 -: май 09, 2008, 06:32:25 »

 Cheesy Cheesy Cheesy Cheesy Шизофреници Cheesy Cheesy
Активен
sony
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 22


Профил
« Отговор #26 -: май 09, 2008, 07:58:10 »

Русе бил най-бързо намаляващия град в България.Ти луд ли си ве Русе мога ти кажа че се увеличава значително последната 1 година и продължава да се увеличава.
Ако Русе нараства в момента, аз съм трамвай.  Cheesy
 
Ако това продължи, ще заключа темата! ... хм .. и трола Smiley
Що бе, не я заключвай темата.
Аз  пък не съм обидил никого, просто са цитирани факти и регионалното министерство.
Честно, забавно е как някой като каже истината за Русе и веднага няколко шовистчета почват да съскат.  Cheesy
Няма да е лошо да не се говорят глупости за другите градове.
Ясно е, че Варна и Стара Загора са тръни за някои русенци и затова постоянно се плюе по двата града във форума, но като модератор контролирай малко тази селяния на съгражданите си.  Grin
« Последна редакция: май 09, 2008, 08:04:21 от sony » Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #27 -: май 09, 2008, 08:09:09 »

Мисля, че вече на всички е ясно за какво иде реч Smiley
Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #28 -: май 09, 2008, 09:07:12 »

Призовавам за мълчание по темата. Колкото повече ние отвръщаме, толкова по-зле ще става. Нека се проявим като по-интелигентната страна в "спора".
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #29 -: май 09, 2008, 10:10:42 »

Понеже не искам и тук да става както в dir.bg, ще поизтрия това-онова. Постовете които са изтрити са по лично мое усмотрение! Ако на някои не му харесва, да ми пише Л.С. Тук сме се събрали достатъчно разумни хора, че са се занимаваме с глупости! Или поне така мисля Smiley Ако не е така, следващия направил и бегъл намек за сравнение или споменаване на Стара Загора ще бъде баннат! Smiley считам, че това е разумно  Evil
« Последна редакция: май 09, 2008, 10:13:27 от SW2FL » Активен
Страници: 1 [2]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.13 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 05, 2024, 05:21:54