Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Увеличава ли се или намалява населението в Русе?  (Прочетена 14328 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
CaMaRo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

Профил
« -: май 04, 2008, 01:39:10 »

Русе е 5-ти по големина в България по население но дали това ще се промени в добро или лошо?

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2268

Профил WWW
« Отговор #1 -: май 04, 2008, 01:43:12 »

Освен ако някъде не стане много голямо земетресение или не падне атомна бомба, нищо няма да се промени. Но на нещата не трябва да се гледат по този глупав комунистически начин - отдавна няма гражданства и контролирана миграция, от години никой не може да твърди със сигурност какво е населението на един град, понеже съществува т.нар "свободно придвижване" на хората, нещо което става все по-интензивно с подобряването на икономиката. После, ние имаме още 100.000 души човешки потенциал от другата страна на реката и големи потоци временно пребиваващи (туристи, транзитни, шопинг и уикенд туристи от Румъния, студенти, работници и т.н.). В икономическо отношение това може да е доста по-важно от чистата цифра на населението. Примерно разликите между Перник и Търново (вторият град е по-малък)...са потресаващи в полза на Търново..
Активен
спиро
Гост
« Отговор #2 -: май 04, 2008, 02:10:25 »

Мисля,че проблема на Русе в случая е, че ние имаме много малка и слабо населена област. Селата са малко и не много големи, малките градчета също. Покрай градове като Търново, Стара Загора и Пазарджик има много големи села с млади хора, което помага на бизнеса и също е потенциална работна ръка. Русе е като един остров в България, който явно никой не му пука за него. Нито ни правят магистрала, нито ни пускат хубави влакове нито ни позволяват да си оправим летището. Сега след като града живна заради румънците, и политиците видяха, че може нещо да се изтиска от града и веднага увеличиха таксите да се облажат и те. Града ни става заложник на интереси в София и при всеки наш опит да се измъкнем от кризата биваме удряни през ръцете.

Ще ви се  стори малко тъпо, но аз бих се радвам много ако ни дадат автономия от държавата. Ще си вземем Добруджа(с Каварна и Балчик) и Търново в наща автономна област Север и ще сме си живеем страхотно без този диктат от София. Ще си усвояваме евро фондовете както си трябва, ще изнасяме зърно на рекордно високи цени в момента и ще си търгуваме по Дунава и с Румънците. Ще бъдем като Шотландия във Великобритания или като някой от кантоните в Швейцария. И без това говорим меко, може и културна независимост да обявим от шопите.
« Последна редакция: май 04, 2008, 02:17:19 от спиро » Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #3 -: май 04, 2008, 02:20:08 »

Мен ако ме питате, населението нараства. Нямам друго обяснение за това, което става по улиците (не говоря само за автомобили, ами за пешеходци). Освен през последните 10 години тези хора да не са излизали от къщи. Всеки път виждам все повече хора и то не само по празниците. Разликата ни с 4-я град не е малка, че да я стопим, но и не виждам смисъл в някаква надпревара. Много е прав Спиро за това, което казва. Затова винаги ще мразя София.
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2268

Профил WWW
« Отговор #4 -: май 04, 2008, 02:26:12 »

Областта е малка, но не е слабонаселена. Регионалните разделения са административни, т.е никой не е казал, че от едно село някой трябва да мигрира или работи точно в областният център, това е въпрос на перспективи и търсене на определена работна сила.

Това с инфраструктурата е вярно, но не може да е нещо различно с участието на ДПС в продължение на близо 10 години вече - нормално е приоритетите да са магистралите до Турция, за да минават турските тирове Smiley

Никой град не е заложник на София и това с автономията е доста незряло и безсмислено във времена в които хората се обединяват, а не цепят. Това, което ти искаш е икономическа, а не административна децентрализация. Ако става въпрос за регионална политика, то за Русе е точно толкова оправдано да има автономия, колкото и за Бургас или Варна, последните имат дори повече причини да се правят на жертви от "изтискване".

Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 804

Профил WWW
« Отговор #5 -: май 04, 2008, 02:54:24 »

Това за населението много трудно може да се уточни, но гледайки как все повече хора се разхождат и виждат из града съм положително настроен !
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Профил
« Отговор #6 -: май 04, 2008, 05:34:58 »

Дано не си се разхождал днес по улиците в центъра, че бързо ще ти мине положителната настройка.  Lips Sealed
 Cheesy
Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 804

Профил WWW
« Отговор #7 -: май 04, 2008, 05:35:51 »

във това лошо време кой млад човек ще се разхожда освен ако не е нещо спешно?
Активен
Zihuatanejo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 556

Профил
« Отговор #8 -: май 04, 2008, 05:39:26 »

Пошегувах се  Wink
Активен
CaMaRo
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 554

Профил
« Отговор #9 -: май 04, 2008, 08:44:01 »

населиението на Русе е 160 хил. души и като кажем че започва да нараства като руманците идват в града ни и някои дори живеят в Русе това е добре за Русе можем да станем на 4 място по големина да минем Бургас
Активен
E.N.
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 18

Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: май 04, 2008, 08:56:29 »

На кое място е града в класацията на кой му е по - голям няма никакво значение. Това което е важно е качеството на живот, а то се покачва имаме повече зелени площи от другите градове с подобни размери, по добра архитектура по ниско стройтелство в центъра на града (мен лично високото стрйтелство и наблъсканите сгради ме подтискат) и т.н., наред с тези неща които винаги сме имали се вдига и стандарта на живот под фомата на пари (това което липсваше на фона на градовете с близка площ и население). Това е което ме радва, това че някаде има повече хора не мисля че е за завист, хората на запад (толкова е модерно да се казва на запад), търсят точно това качество на живот в малки населени места, търсят неща които ние си имаме.
В Китай са милиард и половина и грам не им завиждам.
Активен
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 774

Профил
« Отговор #11 -: май 05, 2008, 04:51:13 »

аз  Grin

Това, което казва Спиро за Добруджа има логика, но... да де. Просто няма да стане.

По темата. Мисля, че се увеличава. Много положително гледам на нещата, но все повече млади хора идват да учат в Русенския университет, русенци остават в Русе и т.н. А свободния поток ни води не само румънци, така че... нещата са добре (поне според мен)
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #12 -: май 05, 2008, 10:20:15 »

/off
Ти къде се изгуби? Хайде, да не се повтаря Cheesy
off/
Активен
Русчуклия
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430

Профил
« Отговор #13 -: май 07, 2008, 09:36:00 »

aaaaaaaaa за сепаратизъм да не чувам.......нееееееее не е полезно това
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1385

Профил
« Отговор #14 -: май 09, 2008, 11:21:17 »

Трудно е да се каже. Май доста отдавна не е имало преброяване. При положение, че цяла България намалява, предполагам че и Русе така. Важното е да е с по-ниски темпове от средното. Имам приятели, на които Русе и така им е голям. Embarrassed
Аз бих предпочел градът ни да е в челната тройка по жизнен стандарт, а не по население. Разумния максимум за хора на едно място в България, по мое виждане, е ок. 300 хил. души. Над тая граница става лудница. Е, има и някакъв минимум, под който доста неща просто няма да се случват в нашия град.

Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.078 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 04, 2023, 12:45:05