Страници: 1 ... 40 41 [42]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 153664 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 257Профил Ел. поща
« Отговор #615 -: януари 12, 2019, 12:06:41 »

Както обикновено, данните на ГРАО не изглеждат особено изпипани. В комбинация с ниското ниво на журналистиката - кашата е пълна. Да не забравяме как преди години Сливен стана по-голям от Стара Загора, а Димитровград - от Плевен.
Но пък - нека се похвалим, що не. И без това за Русе положителните новини рядко придобиват широка общественост, нека понякога да си пускаме и такива. Пък барем понамалим малко прословутия русенски песимизъм. Реално погледанто е официална статистика. В този смисъл, ако някой разполага с по-достоверни данни, нека сподели. Иначе ще чакаме официалното преброяване. Щото личното усещане на някого, очевидно не са достоверни данни или поне не по-достоверни от тези на ГРАО. 
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2005


Профил WWW
« Отговор #616 -: януари 12, 2019, 02:19:45 »

Защото ако се похвалиш, ще изглежда доста нелепо и според мен срамно. Данните от 2010 са за градовете, данните от 2017 са за общините. Като изключим това, мен ми е интересно как се намести Русе там като е малка община от 14 населени места, цитираше се по асоцираните по партийна линия сайтове някаква цифра от 91000 (а реално разликата беше 9100 -то дори на картата им, имаше градове с много по-голям "плюс" просто защото общината им е от сума ти села, както примерно е Стара Загора). Но все пак източникът е 24 часа, а това е рядко малоумна медия, по-малоумна дори от времената когато беше собственост на ВАЦ, малотиражка гербовестник, не знам кой въобще чете глупостите там.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2005


Профил WWW
« Отговор #617 -: януари 12, 2019, 02:24:41 »

Все пак има нещо положително, за човек който има нервите да провери таблиците на ГРАО за населението по настоящ адрес, не малоумните статии на 24 часа. В последната 1-2 години има силно забавяне на спада на населението в община Русе, предишни години е надхвърляло 1000, че се е случвало и 2000 човека минус. За тази година са само 100-200. Ако тренда се запази, може и да нараснем догодина. Това в доста силен контраст примерно с конкуренцията като Стара Загора, която губи над 1000 души за миналата година или Плевен, където нещата са още по-грозни.
Активен
JMM
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 472


Профил
« Отговор #618 -: януари 12, 2019, 11:59:31 »

Иначе ще чакаме официалното преброяване. Щото личното усещане на някого, очевидно не са достоверни данни или поне не по-достоверни от тези на ГРАО.  

Аз твърдо съм убеден, че дори и след като излязат данните от следващото преброяване, то ще има хора продължаващи да твърдят, че резултатите не са верни, че Русе е под 80 хил., че преброяването е фалшифицирано и манипулирано, ще продължават да повтарят лъжата за намалелия наполовина град Русе и ще се опитват да внушават тази неистина на други хора !
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1715


Профил Ел. поща
« Отговор #619 -: януари 12, 2019, 01:36:34 »

С тия постоянни адреси винаги е каша. Кой в чужбина, кой в София, но се води в Русе. Същевременно много хора от близките до Русе малки населени места живеят в Русе, но се водят по месторождението си. Голямото изкривяване с тези постоянни адреси идва от това, че за да си смени човек постоянния адрес в България, с такъв от актуалното населено място, трябва или да си купи имот, или да "навие" хазяина си да му разреши да се регистрира в неговия имот, или да намери трети човек - приятел, който да му разреши да се регистрира при него. Сложна и безсмислена работа.
Русе вече започва да концентрира доста индустрия, дано това да започне да влияе върху депопулацията. Пловдив вече съумя да "избяга" на Варна, защо и при нас да не се получи подобен ефект?
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 257Профил Ел. поща
« Отговор #620 -: януари 12, 2019, 01:50:42 »

Демографските процеси рядко са необратими. Просто трябва много работа в много различни направления и хората сами ще почнат да идват. За съжаление в момента хората живеят на база усещане, а въз основа на реални факти. И ако ние създадем усещане, че нещата тук прогресират, това ще доведе хора. Така стана в Пловдив. Иначе там нещата откъм индустрия бяха катастрофа, Варна беше драматично напред като стандарт, като БВП и т.н. Но хората се завърнаха в Пловдив, защото го има оптимизмът, че нещата се развиват, че занапред ще е добре. Ако и ние създадем такъв оптимизъм за нас в национален план, нещата ще се подредят. Разбира се това изисква по-добра инфраструктура, повече работа, по-високи възнграждения, мащабна реклама. Всички хубави неща, които се случват в Русе, в национален план остават недооценени, недоразбрани и направо скрити. 
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3172Профил
« Отговор #621 -: януари 12, 2019, 05:41:50 »

Не съм убеден, че Варненския балон някога е бил с нещо пред Пловдив.
Активен

Във форума се ражда истината.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1715


Профил Ел. поща
« Отговор #622 -: януари 12, 2019, 07:34:08 »

Когато бях студент - втората половина на 90-те години, Пловдив беше много зле. Сив, олющен ориенталски град. Сега няма нищо общо - цветен, артистичен, жив. Освен индустрията са развили и страхотен туризъм. Факт, че по преброявания, през 1985 г. разликата с Варна е била цели 40 хиляди в полза на Пловдив, а на последното преброяване 2011 г. е само 3 хиляди. Оттогава, по изчисления, дават разликата с Варна да се увеличава. Какво е реалното положение ще разберем 2021 г. на преброяването.
Все пак, да не забравяме, че Пловдив има много мощно лоби в управлението на страната и е доста близо до София, което е положителен фактор за развитие. В това отношение, ние сме далеч от тях - нито лоби, изолирани някъде далеч на север, без магистрали и скоростни ж.п. линии.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 257Профил Ел. поща
« Отговор #623 -: януари 12, 2019, 08:58:59 »

До скоро именно близостта на Пловдив със София беше отрицателно явление - хората лесно се местеха, защото знаеха, че е близо. Тепърва преди 5-6 години този процес почна да се обръща. Иначе Варна и като община, и като област доста време беше много по-напред от Пловдив по статистики. А Пловдив с всички нови инвестиции и цялата реклама, тепърва почна да се катери нагоре в класациите и да заема място, което предполага разметът му. Което само показва, че необратими неща няма. Както и при нас. Още малко усилия трябва и много постоянство.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1715


Профил Ел. поща
« Отговор #624 -: януари 13, 2019, 12:46:15 »

Необратими неща няма, това е ясно.
И въпреки всичко, е редно да споменем някои особености и различия, когато сравняваме ситуациите в двата града.
Първо, за лобитата. Пловдив има наистина огромно лоби. Което му осигурява през държавния и ЕС бюджет захранване със сериозни средства. Малко хора вече си спомнят, че примерно концерът на "Металика" през 1999 г. в Пловдив, беше в рамките на "Европейски месец на културата". Сега Пловдив е "Европейска столица на културата", като дори любимецът на централната власт Велико Търново нямаше никакъв шанс да се класира. Като втори по-големина град и близо до София, той е нещо като "резервна" столица. Софиянци също ги устройва това положение и активно съдействат за него. Държавата всячески съдейства и подкрепя културните, административните и образователните институции в града. Нещо, което изобщо не мога да кажа за Русе.
Второ, регионът около Пловдив е гъстонаселен - областта е близо 700 хил. души, съвсем близо до Пловдив са два средноголеми града, на 15 км е 50 хилядният Асеновград, на 37 км е почти 80 хилядният Пазарджик, свързан с магистрала. Трите града си формират сериозна агломерация, докато край Русе градовете са Мартен и Сливо поле. Тези особености дават възможност на Пловдив да задържа и привлича лесно население. За сравнение - нашата област е 250 хил.
Трето, транспорта. Пловдив комуникационно има всичко, което на нас и на цяла Северна България липсва.
Пето, близостта със София. Че София изсмуква близкостоящите до нея градове, е ясно. Въпреки всичко, в една свръхцентрализирана държава като нашата, да си близо до институциите е чудесна предпоставка да правиш по-лесно бизнес и политика.
Пак казвам - дано Русе да обърне тренда, но докато държавата не подпомогне поне транспортната свързаност, ще е трудно.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2005


Профил WWW
« Отговор #625 -: януари 13, 2019, 01:18:57 »

Тя пловдивската област чисто териториално е доста по-голяма от русенската, над 2 пъти по-голяма. Не знам дали е подходящо сравнение това, може би с Русе+Разград или дори с Русе+Разград+Силистра е по-удачно да се сравнява. Но да, предимствата на Пловдив са си определени и някои неща чисто географски никога няма как да се получат в Русе. Обратно, Русе си има други предимства - на границата на по-богата (и ставаща все по-богата) държава, на 60км от град който е по-голям и като население и като икономически потенциал от София и със съответните предимства по отношение на това, най-малкото летището им, и с местоположението на реката, която има огромен неизползван потенциал. Проблемите в Русе са по-скоро свързани с....както един голем батка беше казал, "материала". Един университет срещу колко университета в Пловдив. Далеч по-малък процент средна класа (вероятно това се подобрява, но трудно могат да се извадят конкретни числа). Русе е определено далеч в по-неприятната позиция по отношение на местните феодалчета, соц-издънките и масовото изтъпяване причинено от партийни промивки. Все пак в Русе хората все още масово се радват че нещо се правело и покрай това тотално не обръщат внимание на това как се прави, в по-големите градове и съответно и Пловдив като че ли не е точно така, хората се поосвестиха малко и се научиха да държат сметка, не да си траят и да пеят в хорове.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1715


Профил Ел. поща
« Отговор #626 -: януари 13, 2019, 03:04:44 »

Да, Пловдивска област е два пъти по-голяма по площ, но е три пъти повече по население. Освен това, гравитационната сила на Пловдив е доста по-сериозна, така че по-голямата територия е закономерна. Русе е на 65 км от Разград и на цели 120 км от Силистра. Донякъде имаме влияние спрямо Разград, поради неголямото разстояние и сравнително добрата комуникационна свързаност, но Силистра вече е доста далеч от русенското притегляне и е по-скоро в орбитата на Варна. По мои преки впечатления, Пловдив е тотален хегемон не само в Пловдивска, но и в Пазаджишка и Смолянска област, докато Русе оказва влияние по-скоро само на Разградска област и някои близки райони като Тутракан и Свищов.
Пловдив наистина концентрира много по-голяма образователна мощ - има 9 висши училища, срещу 2 в Русе, но това е донякъде последица и от държавната политика, която го разглежда като "резервна" столица.
Що се отнася до Букурещ, той е огромен плюс за Русе, но към момента не използваме и 30% от възможностите му, като за това пак е виновна и липсата на стимулираща държавна политика.
Активен
Страници: 1 ... 40 41 [42]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.089 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница март 24, 2019, 08:34:27