Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 159660 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 285Профил Ел. поща
« Отговор #615 -: януари 12, 2019, 12:06:41 »

Както обикновено, данните на ГРАО не изглеждат особено изпипани. В комбинация с ниското ниво на журналистиката - кашата е пълна. Да не забравяме как преди години Сливен стана по-голям от Стара Загора, а Димитровград - от Плевен.
Но пък - нека се похвалим, що не. И без това за Русе положителните новини рядко придобиват широка общественост, нека понякога да си пускаме и такива. Пък барем понамалим малко прословутия русенски песимизъм. Реално погледанто е официална статистика. В този смисъл, ако някой разполага с по-достоверни данни, нека сподели. Иначе ще чакаме официалното преброяване. Щото личното усещане на някого, очевидно не са достоверни данни или поне не по-достоверни от тези на ГРАО. 
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2024


Профил WWW
« Отговор #616 -: януари 12, 2019, 02:19:45 »

Защото ако се похвалиш, ще изглежда доста нелепо и според мен срамно. Данните от 2010 са за градовете, данните от 2017 са за общините. Като изключим това, мен ми е интересно как се намести Русе там като е малка община от 14 населени места, цитираше се по асоцираните по партийна линия сайтове някаква цифра от 91000 (а реално разликата беше 9100 -то дори на картата им, имаше градове с много по-голям "плюс" просто защото общината им е от сума ти села, както примерно е Стара Загора). Но все пак източникът е 24 часа, а това е рядко малоумна медия, по-малоумна дори от времената когато беше собственост на ВАЦ, малотиражка гербовестник, не знам кой въобще чете глупостите там.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2024


Профил WWW
« Отговор #617 -: януари 12, 2019, 02:24:41 »

Все пак има нещо положително, за човек който има нервите да провери таблиците на ГРАО за населението по настоящ адрес, не малоумните статии на 24 часа. В последната 1-2 години има силно забавяне на спада на населението в община Русе, предишни години е надхвърляло 1000, че се е случвало и 2000 човека минус. За тази година са само 100-200. Ако тренда се запази, може и да нараснем догодина. Това в доста силен контраст примерно с конкуренцията като Стара Загора, която губи над 1000 души за миналата година или Плевен, където нещата са още по-грозни.
Активен
JMM
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 493


Профил
« Отговор #618 -: януари 12, 2019, 11:59:31 »

Иначе ще чакаме официалното преброяване. Щото личното усещане на някого, очевидно не са достоверни данни или поне не по-достоверни от тези на ГРАО.  

Аз твърдо съм убеден, че дори и след като излязат данните от следващото преброяване, то ще има хора продължаващи да твърдят, че резултатите не са верни, че Русе е под 80 хил., че преброяването е фалшифицирано и манипулирано, ще продължават да повтарят лъжата за намалелия наполовина град Русе и ще се опитват да внушават тази неистина на други хора !
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1754


Профил Ел. поща
« Отговор #619 -: януари 12, 2019, 01:36:34 »

С тия постоянни адреси винаги е каша. Кой в чужбина, кой в София, но се води в Русе. Същевременно много хора от близките до Русе малки населени места живеят в Русе, но се водят по месторождението си. Голямото изкривяване с тези постоянни адреси идва от това, че за да си смени човек постоянния адрес в България, с такъв от актуалното населено място, трябва или да си купи имот, или да "навие" хазяина си да му разреши да се регистрира в неговия имот, или да намери трети човек - приятел, който да му разреши да се регистрира при него. Сложна и безсмислена работа.
Русе вече започва да концентрира доста индустрия, дано това да започне да влияе върху депопулацията. Пловдив вече съумя да "избяга" на Варна, защо и при нас да не се получи подобен ефект?
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 285Профил Ел. поща
« Отговор #620 -: януари 12, 2019, 01:50:42 »

Демографските процеси рядко са необратими. Просто трябва много работа в много различни направления и хората сами ще почнат да идват. За съжаление в момента хората живеят на база усещане, а въз основа на реални факти. И ако ние създадем усещане, че нещата тук прогресират, това ще доведе хора. Така стана в Пловдив. Иначе там нещата откъм индустрия бяха катастрофа, Варна беше драматично напред като стандарт, като БВП и т.н. Но хората се завърнаха в Пловдив, защото го има оптимизмът, че нещата се развиват, че занапред ще е добре. Ако и ние създадем такъв оптимизъм за нас в национален план, нещата ще се подредят. Разбира се това изисква по-добра инфраструктура, повече работа, по-високи възнграждения, мащабна реклама. Всички хубави неща, които се случват в Русе, в национален план остават недооценени, недоразбрани и направо скрити. 
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3177Профил
« Отговор #621 -: януари 12, 2019, 05:41:50 »

Не съм убеден, че Варненския балон някога е бил с нещо пред Пловдив.
Активен

Във форума се ражда истината.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1754


Профил Ел. поща
« Отговор #622 -: януари 12, 2019, 07:34:08 »

Когато бях студент - втората половина на 90-те години, Пловдив беше много зле. Сив, олющен ориенталски град. Сега няма нищо общо - цветен, артистичен, жив. Освен индустрията са развили и страхотен туризъм. Факт, че по преброявания, през 1985 г. разликата с Варна е била цели 40 хиляди в полза на Пловдив, а на последното преброяване 2011 г. е само 3 хиляди. Оттогава, по изчисления, дават разликата с Варна да се увеличава. Какво е реалното положение ще разберем 2021 г. на преброяването.
Все пак, да не забравяме, че Пловдив има много мощно лоби в управлението на страната и е доста близо до София, което е положителен фактор за развитие. В това отношение, ние сме далеч от тях - нито лоби, изолирани някъде далеч на север, без магистрали и скоростни ж.п. линии.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 285Профил Ел. поща
« Отговор #623 -: януари 12, 2019, 08:58:59 »

До скоро именно близостта на Пловдив със София беше отрицателно явление - хората лесно се местеха, защото знаеха, че е близо. Тепърва преди 5-6 години този процес почна да се обръща. Иначе Варна и като община, и като област доста време беше много по-напред от Пловдив по статистики. А Пловдив с всички нови инвестиции и цялата реклама, тепърва почна да се катери нагоре в класациите и да заема място, което предполага разметът му. Което само показва, че необратими неща няма. Както и при нас. Още малко усилия трябва и много постоянство.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1754


Профил Ел. поща
« Отговор #624 -: януари 13, 2019, 12:46:15 »

Необратими неща няма, това е ясно.
И въпреки всичко, е редно да споменем някои особености и различия, когато сравняваме ситуациите в двата града.
Първо, за лобитата. Пловдив има наистина огромно лоби. Което му осигурява през държавния и ЕС бюджет захранване със сериозни средства. Малко хора вече си спомнят, че примерно концерът на "Металика" през 1999 г. в Пловдив, беше в рамките на "Европейски месец на културата". Сега Пловдив е "Европейска столица на културата", като дори любимецът на централната власт Велико Търново нямаше никакъв шанс да се класира. Като втори по-големина град и близо до София, той е нещо като "резервна" столица. Софиянци също ги устройва това положение и активно съдействат за него. Държавата всячески съдейства и подкрепя културните, административните и образователните институции в града. Нещо, което изобщо не мога да кажа за Русе.
Второ, регионът около Пловдив е гъстонаселен - областта е близо 700 хил. души, съвсем близо до Пловдив са два средноголеми града, на 15 км е 50 хилядният Асеновград, на 37 км е почти 80 хилядният Пазарджик, свързан с магистрала. Трите града си формират сериозна агломерация, докато край Русе градовете са Мартен и Сливо поле. Тези особености дават възможност на Пловдив да задържа и привлича лесно население. За сравнение - нашата област е 250 хил.
Трето, транспорта. Пловдив комуникационно има всичко, което на нас и на цяла Северна България липсва.
Пето, близостта със София. Че София изсмуква близкостоящите до нея градове, е ясно. Въпреки всичко, в една свръхцентрализирана държава като нашата, да си близо до институциите е чудесна предпоставка да правиш по-лесно бизнес и политика.
Пак казвам - дано Русе да обърне тренда, но докато държавата не подпомогне поне транспортната свързаност, ще е трудно.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2024


Профил WWW
« Отговор #625 -: януари 13, 2019, 01:18:57 »

Тя пловдивската област чисто териториално е доста по-голяма от русенската, над 2 пъти по-голяма. Не знам дали е подходящо сравнение това, може би с Русе+Разград или дори с Русе+Разград+Силистра е по-удачно да се сравнява. Но да, предимствата на Пловдив са си определени и някои неща чисто географски никога няма как да се получат в Русе. Обратно, Русе си има други предимства - на границата на по-богата (и ставаща все по-богата) държава, на 60км от град който е по-голям и като население и като икономически потенциал от София и със съответните предимства по отношение на това, най-малкото летището им, и с местоположението на реката, която има огромен неизползван потенциал. Проблемите в Русе са по-скоро свързани с....както един голем батка беше казал, "материала". Един университет срещу колко университета в Пловдив. Далеч по-малък процент средна класа (вероятно това се подобрява, но трудно могат да се извадят конкретни числа). Русе е определено далеч в по-неприятната позиция по отношение на местните феодалчета, соц-издънките и масовото изтъпяване причинено от партийни промивки. Все пак в Русе хората все още масово се радват че нещо се правело и покрай това тотално не обръщат внимание на това как се прави, в по-големите градове и съответно и Пловдив като че ли не е точно така, хората се поосвестиха малко и се научиха да държат сметка, не да си траят и да пеят в хорове.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1754


Профил Ел. поща
« Отговор #626 -: януари 13, 2019, 03:04:44 »

Да, Пловдивска област е два пъти по-голяма по площ, но е три пъти повече по население. Освен това, гравитационната сила на Пловдив е доста по-сериозна, така че по-голямата територия е закономерна. Русе е на 65 км от Разград и на цели 120 км от Силистра. Донякъде имаме влияние спрямо Разград, поради неголямото разстояние и сравнително добрата комуникационна свързаност, но Силистра вече е доста далеч от русенското притегляне и е по-скоро в орбитата на Варна. По мои преки впечатления, Пловдив е тотален хегемон не само в Пловдивска, но и в Пазаджишка и Смолянска област, докато Русе оказва влияние по-скоро само на Разградска област и някои близки райони като Тутракан и Свищов.
Пловдив наистина концентрира много по-голяма образователна мощ - има 9 висши училища, срещу 2 в Русе, но това е донякъде последица и от държавната политика, която го разглежда като "резервна" столица.
Що се отнася до Букурещ, той е огромен плюс за Русе, но към момента не използваме и 30% от възможностите му, като за това пак е виновна и липсата на стимулираща държавна политика.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4532Профил Ел. поща
« Отговор #627 -: април 25, 2019, 12:20:11 »

Докато населението на България се топи, София, Пловдив, Варна и още 4 града растат
Броят на жителите в столицата се е увеличил с 3237 души и вече достига 1 241 675 души

Шест областни центъра са увеличили през миналата година броя на жителите си. Към Варна, Велико Търново, Кърджали, Пловдив и София, които увеличиха населението си и през 2017 година, се присъединява Търговище. Това показва проверка на БТА на данните за населението по градове и пол към 31 декември 2018 година на Националния статистически институт. Резултатите идват на фона на притеснителните данни от НСИ този месец, според които общото население на България вече е под 7 милиона души.

Според справката от общо 257 български града само 28 са увеличили броя на населението си през изминалата година. В останалите 229 града населението намалява с различен брой хора, показват данните. През миналата година броят на българските градове, чието население е под 1000 души, остава шест. В групата на най-малките са Мелник, Брусарци, Китен, Клисура, Маджарово и Плиска. Един от тези градове - Маджарово, с макар и минимален брой, увеличава населението си.

Според данните през 2018 година най-голямото увеличение на населението е регистрирано в София. Броят на жителите в столицата се е увеличил спрямо предходната година с 3237 души и достига 1 241 675 души. След София най-голямо е увеличението на населението в Пловдив с 1680 души, с което градът под тепетата вече има население от 346 893. Третият по големина град в страната - Варна, увеличава през 2018 година жителите си с 651, а общото население на града е 336 505 души.

Велико Търново за трета поредна година бележи ръст на жителите си. През миналата година старопрестолният град увеличава жителите си със 79 и достига 68 859 души. Кърджали пък през 2018 година увеличава населението си с 81 души и има 43 263 жители.

От областните центрове през миналата година минимално увеличение на населението е регистрирано в Търговище - със 7 души, а населението му е 35 453 жители. В градовете, които не са областни центрове, най-голямо увеличение на населението има в Несебър, чиито жители към края на миналата година са с 334 повече. С повече от 100 души през миналата година населението си увеличават три града - Казанлък /с 260/, Симеоновград /със 193/ и Крумовград /със 146/, сочат данните.

През 2018 година населението си са увеличили още Ардино - с 83 души, Свети Влас - със 74 души, Божурище - с 65 души, Момчилград - с 61 души, Дулово - с 56 души, Джебел - с 48 души, Поморие - с 30 души, Върбица - с 23 души, Твърдица - с 16 души, Банско и Маджарово - с по 13 души и Созопол - с 12 души.С под 10 жители увеличават населението си Китен - със 7 души, Куклен - с 5 души, Сунгурларе, Трън и Болярово - с по четирима жители, и Каолиново само с двама души.

Градовете, в които се отчита увеличение на населението през 2018 година, са разположени в общо 16 области. Както и през 2017 година област с административен център Кърджали, в която са разположени пет града, е единствената в страната, в която всички градове увеличават населението си. Това, освен областния център, са Ардино, Джебел, Крумовград и Момчилград.

В област Бургас, в която има 20 града, са разположени 6 от градовете с увеличен брой жители. Това са Китен, Несебър, Поморие, Свети Влас, Созопол и Сунгурларе.

В три области са разположени по два от градовете с повишаващ се брой на жителите. Това са Куклен и Пловдив в Пловдивска област, Маджарово и Симеоновград в област Хасково и Върбица и Каолиново в Шуменска област. Останалите единадесет града с увеличен брой на населението са в Благоевградска област - Банско, Варненска област - областният център, Великотърновска област - отново областният център, Пернишка област - Трън, Силистренска област - Дулово, Сливенска област - Твърдица, област София-град - столицата, Софийска област - Божурище, Старозагорска област - Казанлък, Търговищка област - областният център и Ямболска област - Болярово.

Данните показват, че от всички градове в страната най-много жители през 2018 година губи Русе - 1223 души. Сред другите градове с намаляващо население няма такъв, който да е изгубил повече от 1000 жители. Сред областните центрове след Русе най-много намалява населението на Плевен - с 947 души. С повече от 900 души намалява населението и на Добрич - 918. Габрово и Хасково са намалели с повече от 800 жители - съответно 894 и 808. Един областен град намалява с повече от 700 жители и това е Ямбол - с 772 души. Населението на Видин е намаляло с 612 жители. Между 500 и 600 жители през 2018 година са изгубили Стара Загора - 592 души, Перник - 527 души и Враца - 503 души. Населението на Ловеч е намаляло с 455 жители през миналата година, а на Силистра - с 423. През 2018 година Пазарджик губи 378 жители, Монтана - 355 души, Разград и Смолян - по 346 жители, а Кюстендил и Шумен съответно по 345 и 337 жители. В два областни града населението намалява с по-малко от 300 души. Това са Бургас - с 260 жители и Благоевград - с 232 жители.

При необластните градове за трета поредна година най-много е намаляло населението на Свищов - с 985 души. С между 400 и 500 души намаляват жителите на Дупница - с 467 души. Три града губят между 300 и 400 души от населението си. Това са Лом - 394 души, Асеновград - 323 души, и Нова Загора - 306 души. Осем български града са намалели през 2018 година с между 200 и 300 жители. Това са Горна Оряховица - 296 души, Харманли - 255 души, Троян - 253 души, Свиленград - 240 души, Попово - 210 души, Карлово - 209 души, Първомай - 207 души и Белене - 203 души. Точно 10 жители през 2018 година е изгубил Смядово. С едноцифрен брой жители е намаляло населението в осем български града. Това са Летница - 9 души, Сливо поле - 8 души, Мелник и Николаево - по 6 души, Обзор, Бяла /Варненска област/ и Банкя - по 5 жители, и Ихтиман, чието население е намаляло с двама души.

И през 2018 година най-малкият областен център в страната е Смолян с население от 27 505 души. В топ 3 на областните центрове с най-малко население са още Разград - 30 575 жители и Силистра - 31 468 жители. Най-големият необластен град продължава да е Асеновград с население от 48 719 души, а след него са Казанлък с 45 020 жители и Димитровград с 33 899 души. През миналата година българските градове, чието население е под 1000 души, остават шест. В групата на най-малкия български град Мелник /183 жители/ са още Маджарово /597 жители/, Плиска /823 жители/, Клисура /925 жители/, Китен /932 жители/ и Брусарци с 941 жители.

Източник: https://dnes.dir.bg/na-fokus/dokato-naselenieto-na-balgariya-se-topi-sofiya-plovdiv-varna-i-oshte-4-grada-rastat
« Последна редакция: април 25, 2019, 12:23:07 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2024


Профил WWW
« Отговор #628 -: април 25, 2019, 01:51:43 »

И защо така толкова хора са се изселили от най-добрият град за живеене? Да позная, защото някои хора вместо да се занимават с проблемите които трябва да се решават, решават че ако си платят за пиар нещата ще полетят в космоса. Защото всичко е перфектно и само малко лустро си му трябва. Ама явно не е баш така. Властта кара хората така да се самозабравят и да късат връзки с реалността. С простите необразовани хора, това става по-лесно, чисто статистически погледнато.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1181


Профил
« Отговор #629 -: април 26, 2019, 03:28:23 »

И защо така толкова хора са се изселили от най-добрият град за живеене?
Защото в отвъдното кмета е по-як! Tongue
Сериозно казано, ако САМО кмета /местната власт/ е проблема на Русе като демография, значи практически нямаме проблем. Де да беше така! Демографията е на 1-во, 2-ро и 3-то място социален въпрос и чак след това идва държавата, еле кметя накрая.
И е тъжно и показателно, че като стане въпрос за демография, пак се хващаме за политици и държава, а не за някои други органи Cheesy
Активен
Страници: 1 ... 40 41 [42] 43 44   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.118 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 23, 2019, 11:47:34