Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Демографски разсъждения - Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
]
2
3
...
56
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Демографски разсъждения - Русе (Прочетена 342264 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1432
Демографски разсъждения - Русе
«
-:
март 31, 2008, 11:20:46 »
Цитат
Ето че за първи път от близо 20 години в Русе на практика започна строителство на нова детска градина. Като се изключат два - три филиала на ЦДГ "Червена шапчица", "Чучулига" и др., които бяха обособени в помещения - общинска собственост, това на практика е първото подобно строителство в града. До 2013 година трябва да се построи още една детска градина в кв. "Дружба".
Причината за строителството не са подобрени демографски показатели на града, който продължава да се "топи" поради отлив на млади хора ежемесечно /за справка - база данни на ГРАО/. Просто в центъра има интензивно строителство и новите кооперации се населват с местещи се от други места хора. Така става нарастване на търсенето предвид факта, че повечето от тях са млади и относително състоятелни семейства с малки деца.
Ха-ха, как веднага от Русеинфо се оправдават за новата детска градина.
Да не би някой да си помисли, че децата в Русе са се увеличили. Дори и да са прави, интересна е упоритостта, с която се опитват да налагат своя регионален песимизъм. А можеха и да пропуснат последния абзац. А и не съм убеден, че са прави, защото ГРАО казва за децата под 7 год. възраст в Русе:
2004 - 8 391
2005 - 8 644
2006 - 8 771
2007 - 8 863
Това увеличение е при положение, че общата численост на града според тях е спаднала от 172 740 през 2004 г. до 169 420 души.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1035
Re:Демографски разсъждения - Русе
«
Отговор #1 -:
март 31, 2008, 12:31:51 »
Честно да си кажа и мен доста ме учудва песимизма и налагането на "демографосриваемото" мнение на Русеинфо. Не знам защо в същност го правят. Ако не им се работи в Русе, нещата са много лесни - вземаш си багажа и се изнасяш!
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3466
«
Отговор #2 -:
март 31, 2008, 12:55:52 »
Хм, по данни на ГРАО от август 2007 Русе е 173 952, а по данни от февруари 2007 за постоянен адрес малко повече 176 290. Справка:
http://grao.bg/tna/t41-2007.txt
и
http://grao.bg/tn-izb/isntab-18.txt
Проблемът ни е, че постоянно ни се вменява че сме умиращ град и по-възрастните хора го вярват, което води до ниско самочувствие, дори и в някой от младите. Русеинфо е пример за пропаганда в това отношение. Мисля, че е крайно време тази медия да започне да бъде обективна, а не хората, които я управляват да изказват в интернет пространствто личното си мнение.
«
Последна редакция: март 31, 2008, 12:58:16 от rosen_linov
»
Активен
Във форума се ражда истината.
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2274
«
Отговор #3 -:
март 31, 2008, 01:03:02 »
Пак според ГРАО, през март 2008 сме 175280.
http://grao.bg/tna/tab02.txt
Явно се правят някакви корекции и сметки там на определени периоди, не знам защо.
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #4 -:
март 31, 2008, 01:18:45 »
Тва значи, че по постоянен адрес сме намалели
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #5 -:
март 31, 2008, 01:51:06 »
И ще продължим да намаляваме, ако няма сериозен механичен прираст.
Русе наистина има известен демографски проблем, това е факт, но упоритото му разгласяване не помага на проблема, а напротив. Тенденцията е добра, но просто тия 8390 деца са много малко за град като Русе. Тепърва инерционно ще отчитаме резултатите от ниската раждаемост преди няколко години и кофти възрастовата структура. Но трябва да сме оптимисти...
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #6 -:
март 31, 2008, 01:53:41 »
Ахъм...от януари до август сме намалявали, от август до март сме се увеличавали.
Абе дали няма някаква цикличност в раждаемостта?
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #7 -:
март 31, 2008, 02:31:20 »
Има, има месеци, в които се правят повече бебета.
Активен
DeYordanov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 500
«
Отговор #8 -:
март 31, 2008, 02:32:56 »
Абе това Русеинфо още ли има някой, който да го чете....Там са такива фурнаджийски лопати, че няма накъде. Ако някой им бутне малко сухо утре ще напишат, че сме като Ориндж Каунти...на мене ми писна от такива пишман медии. Проблема на Русе не е толкова демографски, колкото по-скоро маркетингов. Всичко е въпрос на имидж. Ако представяме града си в лош начин естествено, че ще ни се създаде такъв имидж и няма да има голям механичен прираст. Русе е една опаковка, която трябва да бъде добре рекламирана и купувана независимо от съдържанието в нея.
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #9 -:
март 31, 2008, 04:26:47 »
град <7 г. 7-13 14-17 18-58 ж 18-62 м >59 ж >63 м
русе 5,2% 5,5% 4,5% 31,4% 33,8% 12,8% 6,9%
плевен 5,1% 5,9% 4,9% 32,2% 33,4% 12,0% 6,5%
ст.загора 5,8% 6,3% 5,0% 32,6% 33,4% 10,9% 6,1%
пловдив 6,0% 5,7% 4,3% 32,4% 33,0% 12,0% 6,5%
бургас 6,1% 6,0% 4,7% 32,1% 33,7% 11,2% 6,2%
поиграх си малко с ексел-а и ето така изглежда възрастовата структура в проценти на няколко града в БГ за 2007 г. според ГРАО. Нарочно не съм вкарал София и Варна. Изводите оставям на вас.
П.П. Благодаря на модератора за новата тема. Името на темата е яко
«
Последна редакция: март 31, 2008, 04:30:10 от фараша
»
Активен
mart0s
Hero Member
Неактивен
Публикации: 805
«
Отговор #10 -:
март 31, 2008, 05:44:17 »
Абе аз какво да коментирам Русеинфо.нет То те там само се чудят как да критикуват града, но за мен града от 2 години е на крака, а след 2 години положението ще бъде съвсем друго. Разбира се в положителен аспект
Браво за изчисленията
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5199
«
Отговор #11 -:
март 31, 2008, 06:57:06 »
Цитат на: фараша в март 31, 2008, 04:26:47
Благодаря на модератора за новата тема. Името на темата е яко
Наистина, и на мен ми се стори уместно да се открие нова тема по този архиважен въпрос, който беше повдигнат донякъде като офтопик в друга тема. А темата за броя и структурата (по най-различни признаци) на русенското население е изключително важна и е добре да се дискутира, но трябва и на дело да се прави нещо по въпроса - и от властта, и от населението. Защото, при наличната раждаемост при
някои
етноси, да се наблюдава спад в броя на русенските жители означава чувствително намаляване на основния етнос - българския. А това не може да не тревожи...
Да се надяваме, че с постепенното подобряване на финансовите възможности на хората ще се увеличава и раждаемостта, защото един град или село - това са преди всичко хората, които живеят в него - останалото е в голяма степен дело на техните ръце. Включително възходът или упадъкът на населеното място, което обитават...
«
Последна редакция: април 01, 2008, 06:54:49 от Orthodox
»
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
antiya
antiya
Jr. Member
Неактивен
Публикации: 80
«
Отговор #12 -:
март 31, 2008, 11:01:25 »
Ако трябва да дам някакво "професионално" мнение, смятам, че най-лошите години за демографския ни прираст отминават. Последните випуски се попълват, като че ли по-лесно и се надявам положението да продължава да се подобрява!
P.S. А жителите на Русе ще скочат с още един след време, когато мъжът ми получи русенска регистрация - все още се води варненец, но още малко!
Активен
Оптимист
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #13 -:
март 31, 2008, 11:52:29 »
Цитат
Наистина, и на мен ми се стори уместно да се открие нова тема по този архиважен въпрос, който беше повдигнат донякъде като офтопик в друга тема. А темата за броя и структурата (по най-различни признаци) на русенското население е изключително важна и е добре да се дискутира, но трябва и на дело да се прави нещо по въпроса - и от властта, и от населението. Защото, при наличната раждаемост при някои етноси, да се наблюдава спад в броя на русенските жигели означава чувствително намаляване на основния етнос - българския. А това не може да не тревожи... Roll Eyes Да се надяваме, че с постепенното подобряване на финансовите възможности на хората ще се увеличава и раждаемостта, защото един град или село - това са преди всичко хората, които живеят в него - останалото е в голяма степен дело на техните ръце. Включително възходът или упадъкът на населеното място, което обитават...
Аз като вечната опозиция да законтря малко
Истината е една - в България и българският, и турският, и помашкият, и останалите етноси...без един - циганският - намаляват. Има хора, които спекулират с турцизацията на България - ами нека да видят какво казва ГРАО по въпроса за смесените общини, определено там населението не расте.
Тъй като малцинствената структура е различна из отделните общини, някъде има по-младо население...можете да си представите какво означава това от гледна точка на някаква там чистота на българската нация - там където могат да се похвалят с по-младо население определено се циганизират.
Също така има друг момент - раждаемостта сред циганите сега е висока, но и смъртността им също е такава. Самият характер на тази етническа група е много проблемен, както добре знаем и предпочитам в Русе такива проблеми да си нямаме. Едно гето е проблем за града, това са капсулирани хора, които не се включват в икономиката на региона активно и водят до различни социални проблеми, като например престъпност.
Значи ако гледаме на нещата през призмата на българският етнос, то най-големият ни проблем не е раждаемостта, проблемът ни е механичният прираст. От 9 милиона души, 1 милион емигрираха за 20 години, това са млади хора, такива, които раждат деца и т.н.
Ако гледаме на нещата през призмата на България като държава, а не като етническа група, то въпреки голямата циганска раждаемост, ние като цяло сме на минус. Единият вариант е тука да се напълни с емигранти (както е тръгнало вече) и така да си решим проблемите...другият вариант е емигрантите да се върнат, което не виждам как ще стане.
Мисля, че много хора ще трябва скоро да свикнат с факта, че България се превръща в държава с много малцинства. Сега може да са цигани и турци, но скоро ще бъдат и китайци, африканци и араби, в София тази тенденция е много ясно изразена.
Въпросът е че българите като цяло са расисти...неосъзнати, не признаващи си го или директно олигофрени, които си вярват, че тези техни възгледи са нещо позитивно.
Не съм оптимист по отношение на това което следва. За жалост ни е писано да счупим прекалено много митове и комплекси, присъщи за нас като народност.
От друга страна, трябва да можем да свикнем с това, иначе ще повторим грешката на сърбите, които от простотия си затриха държавата. Имам предвид, че хората като цяло са глупави, лесно се увличат по глупостите от сорта на "ние сме различни и велики", лесно им се набиват расистки идеи в главата и резултатът винаги е бил плачевен. Малко по на запад, хората са стигнали до извода че е по-добре да са толерантни и да не се тровят с някакви различия. Лошото е че на балканите, етническият състав и тенденции са нещо, много добре разработено и използвано от разни политикани за техните си цели, а народът като цяло е доста тъп и зъл (Турция и Русия са много наблизо все пак). Надявам се, че разумът ще надделее, защото ние като цяло сме се показали като умерен и разумен народ, за разлика от повечето ни съседи.
«
Последна редакция: април 01, 2008, 12:02:44 от n00b
»
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #14 -:
април 01, 2008, 12:49:15 »
А и да, някои държави са успели да привлекат обратно голяма част от емигрантите си - примери са Италия, Ирландия, Испания и Португалия. Благодарение на огромния си икономически растеж. Румънците сега се опитват доста да направят същото между другото - организират трудови борси в Италия и т.н.
Обаче нека бъдем реалисти - ние не можем да го направим. Бизнесът ни е една балканска кочина, където всеки се опитва да изкяри и никой не му пука за служителите. Да не говорим, че държавата се ръководи от идиоти и бивши комунисти, които оплетени в лъжи не си признават проблемите, а гонят тези, които са ги предизвикали.
Дано това също се промени някой ден. Разговарял съм с емигранти, имам ясна идея защо са напуснали страната и ги разбирам. Тука просто нещата вървят според логиката на някой откачен дърт алкохолизиран мутро-комунист, жалко но факт.
Активен
Страници: [
1
]
2
3
...
56
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »