Страници: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 56   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 338575 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 871


Профил
« Отговор #540 -: април 17, 2016, 09:55:28 »

Да, реално само София и Пловдив. "По морето" всичко бе имотен балон и поради това бе необходимо да се създава впечатление за "успешно развитие", за да може да се поддържат високи цени на недвижимите имоти, а оттам и по високи печалби от руските купувачи. След кризата с Украйна и въвеждането на санкции от страна на ЕС срещу Русия, търговията с недвижими имоти секна и двата "демографски балона" започнаха да спадат.
Активен
Cobaca
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148Профил
« Отговор #541 -: април 17, 2016, 10:59:09 »

За мен лично, най-големият балон за недвижими имоти в България е Бургас. Кой нормален инвеститор би купил имот в този панелен град насред блатата край Нефтохим, който бълва такова замърсяване, че вони в 50 км радиус, кой?  Evil
При това на цена като в София. Grin
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #542 -: април 18, 2016, 01:33:42 »

Реално се увеличава само София. С по над 5 хил. на година, което за страна в демографски колапс като България е много голямо число. В Пловдив има голямо икономическо раздвижване, големи инвестиции и това очевидно е дало резултат - 700 души на година. Засега Пловдив удържа на Варна, но е въпрос на време е да станат трети град, според мен. Варна е намаляла с минимален брой души, по-скоро можем да кажем, че запазва населението си. Имайте предвид, че през 1975 г. Пловдив е бил по-голям с цели 47 хил. от Варна, през не толкова далечната 1985 г. - с цели 40 хил. А сега са почти равни. Бургас също намалява, но с по-малко от нас. През 2015 г. присъедини селата Рудник и Черно море (които са отдалечени от града колкото Поморие!), те са 4-5 хил. души някъде. При нас положението е, че ако се запазят тенденциите, след 10-15 г. Стара Загора ни изпреварва. А свободното падане на Плевен продължава. До 10-15 години Сливен ще ги мине.
Като цяло се вижда ясно, че над Северна България направо си тегне необявен геноцид от централното правителство. Докато всички инвестиции в инфраструктура и производствени мощности се изсипват там, Северът ще обезлюдява. В момента в Южна България живеят 4 609 976 души, а в Северна - 2 543 808 души, т.е. почти 2:1.
Активен
svetlin74
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 426Профил
« Отговор #543 -: април 18, 2016, 01:34:05 »

Бургас е любимия град на властта - там герберите направиха 80+ процента на последните избори, докато в нашия град беше 50+, ама под 55 Smiley.
Само виж как в последния месец с лекота отсвириха едни 35 мил от проект в София и ги насочиха "за довършване на строителството на зала "Арена Бургас" - да не съм лош пророк, но тогава нашата арена ще умре;
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #544 -: април 18, 2016, 07:44:09 »

А свободното падане на Плевен продължава. До 10-15 години Сливен ще ги мине.

Като се има предвид високият процент мургаво население с "ниска" плодовитост в "града на 100-те войводи", това си е напълно реалистично...

Ето и кратка дискусия по въпроса от форума на skyscrapercity.com, предизвикана от слизането на плевенското население под 100000 души.Честито, съграждани! Това е част от днешната обширна пресконференция на НСИ за демографията у нас през 2015
"С население над 100 хил. души са шест града в страната, в които живеят 33,5% от населението в страната. Това са градовете София – 1 231 981 ,Пловдив 341 625, Варна – 334 466, Бургас – 203 017, Русе – 145 765, Стара Загора 136 807."

Нищо неочаквано, беше въпрос на време. Сега някой може ли да разясни как това, че вече сме под 100 хил., ще се отрази на Плевен по отношение на европроекти и т.н.

Не виждам драма. При положение, че всяка година населението на България намалява с около 40 хил. души не виждам как някой град освен София и евентуално някой от морските /но с минимално/ може да увеличи населението си. След 10-20 години ще ни последват Русе и Стара Загора.

"След 10-20 години ще ни последват Русе и Стара Загора." Това няма да стане. Поне не и в близките 40 години, а може би и никога.
(Мнение на форумец от Стара Загора)

"Това няма да стане. Поне не и в близките 40 години, а може би и никога." И ние така мислихме. Няма спасение, въпрос на време е. Дори само от отрицателния прираст. (Отговор на форумец от Плевен)Страшната истина е, че България е в тежка, даже смъртоносна за една нация демографска криза. Според специалистите, вече е мината онази точка в процеса, дето е наречена "the-point-of-no-return", тоест след която тенденцията става необратима. Демографията има методи, чрез които се определя при каква средна раждаемост и даден брой на населението в една страна вече е невъзможно да се получи нарастване на това население, а то започва неудържимо да се топи. Е, при българската нация тази точка вече е достигната и премината. Няма вече сила и фактор, който да я обърне. Така че, колкото да звучи патетично и високопарно, много вероятно е ние и особено нашите деца да станем свидетели на залеза на българския народ и държава. В което няма нищо чудно при положение, че само преди стотина или по-малко години (до първите десетилетия на XX век) в българските семейства е имало по 4 - 5, че и повече деца, а сега няма и по 2. И щом даже при висотата раждаемост на мургавото население и доста високия му дял от българския народ България все пак намалява, смятайте колко страшно и трагично е положението при българския етнос! Навремето хората не са имали големи претенции за материалното ниво на живота си, живеели са просто, но пък са правели деца. Което е основен фактор за оцеляването на един народ. Постепенно (особено през соца) ценностите се изместиха към материалната сфера и българите почнаха да търсят колкото може по-добра материална осигуреност на поколението си (пари, жилища, вещи, дрехи, храна, кариера...), което трайно намали броя на децата в семейството, защото родителите преценяват, че не могат да им осигурят желания по-висок стандарт на материален живот. Те търсят вече не количество, а "качество" за децата си (в резултат на което, впрочем, днес няма ни количество, ни качество...). По времето на царска България например е било нещо обичайно по-малкото дете да доизносва закърпените дрешки на бате или кака. В наше време това се счита за непрестижно и малцина биха се съгласили да го правят (голяна работа станахме!). Така се разсъждава и за жилището, за обзавеждането, за храната, за възможността да се намери престижна и високоплатена работа... И в резултат просто не се появява още едно дете в семейството. С времето тази убийствена тенденция се засилва, защото манталитетът и ценностната система на родителите се предават на малобройните им наследници в още по-уродлив вид, поради което днешните тийнейджъри все по-малко мислят за създаване на семейство (не им се поема този товар и отговорност, които изискват зрялост и сила), живеят си с години наред като консуматори при мама и тате с техните житейски приятности и развлечения (основно с елементарен материален характер), а през това време нацията се топи като лански сняг. И те така... Angry

П.П. Много точно беше споменал някой в един форум, че ако чорбаджи Марко от "Под игото" (помните началната сцена от романа, където Вазов описва вечерята на многобройното му семейство на двора) можеше да види рехавата челяд в днешните български домове, щеше гневно да възкликне: Бре, маскари с маскари!!!"

Впрочем, същата демографска тенденция е факт във всички (така наречени) цивилизовани страни, например в западна Европа, и затова нашествениците от ислямския свят, при които "планирането на семейството" е право не на човеците, а на Аллаха, ще имат човешкия ресурс да ни завладеят и претопят (ако преди тях не го сторят местните ни мургави братя), а ние ще се утешаваме, че ние и децата ни сме "бели хора" с добра материална осигуреност на живота...
« Последна редакция: април 18, 2016, 08:12:19 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2964


Профил Ел. поща
« Отговор #545 -: април 18, 2016, 09:01:52 »

Още нещо, което оказва влияние върху общата картина.
Цитат
Ето каква е истината: от 2007 до 2014 г. в Южна България в магистрали, ЖП и т.н. са инвестирани по ОП "Транспорт" 2,7 млрд.лв., а в Северна 0,108 млрд. Разлика от 25 пъти!!!

По-лошото обаче предстои: за следващия планов период Югът ще получи 2,3 млрд., а Северът... 30 милиона.... Или 76 пъти по-малко!

Това е обобщение на Искрен Веселинов, след изнесени данни от министъра на транспорта Московски.  
« Последна редакция: април 18, 2016, 09:03:57 от vesel » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #546 -: април 18, 2016, 02:08:37 »

Този остър дисбаланс в икономическото развитие и инвестициите между Южна и Северна България, за който се дават различни причини и обяснения, има едно истинско основание, колкото на някои да им се струва "конспирация" или просто да не им се иска да е така. А то е, че от години Южна България или поне голяма част от нея се подготвят за присъединяване към Турция - не непременно насилствено, а по-скоро със съгласието и съдействието на българските управляващи и чрез напълно "законни" и "мирни" методи. И понеже сегашната власт в България, както и предшествениците им от доста години, са с туркофилска нагласа,  явно изпълняват изискването на Турция да им предадат една сравнително добре развита в икономическо отношение територия. Северна България пък, която ще бъде (засега) земята на остатъчната българска държава и на остатъка от стопяващия се български народ - нея кучета я яли...

Е, дано пък стане чудо и се окажа лош пророк, но надали...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #547 -: април 18, 2016, 04:59:14 »

Стига, Orthodox... Cheesy
Преди години разправяше как тук ще дойдат евреите, после арабите-мигранти, сега турците. Cheesy
А простичката истина е, че на малко хора им се живее в този кенеф, дори циганите бягат.  Grin
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #548 -: април 18, 2016, 05:33:08 »

Кенеф е, докато българите сме тук. Като дойдат другите, ще си го направят по свой вкус. На тях земята ни им трябва, не народът. От земя никоя страна по света не се отказва и при всяка възможност да придобие нови територии (по какъвто и да е начин) го прави. Особено пък ако получаването им е толкова лесно, както за българската земя при тези продажни управляващи, на които им е все тая за България...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #549 -: април 18, 2016, 06:04:25 »

Повярвай ми, нашата земя с нищо не е по-ценна от земята другаде. И повярвай ми, "продажни" управници има на доста места по света, не само в България. И повярвай ми, за "оправянето" на този кенеф, ще се хвърлят толкова средства, че няма никакъв смисъл от придобиването му, когато можеш да придобиеш някой много по-уреден кенеф.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #550 -: април 18, 2016, 06:59:14 »

Нашата земя, впрочем, е доста плодородна, с разнообразен релеф и ключово разположение, така че определено е доста по-ценна от 111000 кв. км в Сахара, примерно. Продажни управници сигурно има и другаде по света, но малцина са продажни в такава степен и мащаб като нашичките. Те са готови не за дребни далаверки, а на разпродажба на страната България като цяло. Защото ни най-малко не им пука за нея, но много биха се радвали на девет- или десетцифрени постъпления по банковите си сметки, които са в банки извън България. както впрочем и бизнесът им, а и част от семействата им. А когато дойде моментът, ще се изнесат там и все още живеещите тук членове на фамилиите им, а народът български ще трябва да се оправя, както и ако може. А колкото до това, че оправянето на кенефа ще изисква много средства - бъди спокоен, мислещите за векове напред ще ги хвърлят, защото пари се печелят, но земята ще остане за много бъдещи поколения от новите притежатели на бившите български земи. Умните държавници знаят, че земята е вечен, фундаментален актив и притежание на един народ и държава и за нейното придобиване са готови на всичко. Това са знаели и нашите предци с простите си умове и да мрели за земята си - било съсечени с брадва в спор за мястото на синора между две ниви, било от вражески куршум на фронта в защита на Отечеството. Какво да говорим, та даже едно куче си брани територията със зъби и нокти, а съвременните българи в това отношение са обзети от някакво безумие - тези по върховете заради тлъсти суми от външни "доброжелатели" на България, а част от обикновения народ - заради сладките заблуди, че чуждият собственик на земя "не може да си я вземе и изнесе от България" или че "никой не иска да живее в този кенеф". Е, аз повече няма да говоря и убеждавам в противното - ще оставя това да го направят реалните събития от близко бъдеще, което се надявам всички да доживеем и пак да си говорим по темата - ако можем и ако с приказки изобщо може нещо да се промени...
« Последна редакция: април 18, 2016, 07:03:29 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #551 -: април 18, 2016, 07:17:10 »

Само да вметна, че ако мога да избирам, ще избера Сахара. Рядко населена и пълна с полезни изкопаеми. Плодородието не ме интересува. Борбата е за ресурси, не за плодородие. А ние ресурси нямаме. Поне докато не започнат да добиват от Черно море. По света е пълно с плодородни земи. Има дори свръхизлишък на земеделска продукция.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #552 -: април 18, 2016, 09:38:44 »

И аз само да вметна, че през последните две-три десетилетия сред специалистите, наблюдаващи тенденциите на цялостното развитие на човечеството, доминира мнението, че в предстоящите времена държавите, които произвеждат хранителни продукти, ще имат силни позиции в глобален мащаб. Защото храната ще става все по-стратегически важен ресурс при доста ускорения растеж на световното население. Е, нашите нови властници след 1989, не без влияние отвън, разбира се, побързаха да затрият селското ни стопанство в колкото е възможно по-голяма степен. То все пак оцеля и напоследък се съвзема бавно, но е далеч от мащабите и нивото, които имаше преди това. Впрочем, още по времето на соца имаше случаи, когато западни специалисти в сферата на селското стопанство при посещения у нас бяха впечатлени от уедрените му мащаби, степента на наситеност с техника, селекционната дейност и др. - все неща, които сега са на доста по-ниско ниво. Все пак има добри тенденции, но е нужно време, за да се развият в достатъчна степен.

Но нека вече прекратим този офтопик - все пак темата е за демография. Smiley
« Последна редакция: април 19, 2016, 06:45:43 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Cobaca
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 148Профил
« Отговор #553 -: април 18, 2016, 10:37:53 »

Само конспирации сте обсъждали днес. Нищо не казахте по темата. Кога ще стигнем дъното и има ли такова под Русе? Как мислите? Възможно ли е градът да падне под 100 хиляди човека и кога ще стане това? Градът намалява средно с по между 800 и 1200 човека годишно в последните десетина години..
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2398


Профил
« Отговор #554 -: април 19, 2016, 02:22:28 »

Ами това не е толкова сложно. И за разлика от конспирациите е логично.
При запазване на настоящите тенденции на намаляване на населението на града, ще ни трябват около 45-50 години, за да паднем под 100 хиляди. Това обаче не знам защо толкова те безпокои. Много по-тревожна е тенденцията да станем шести по големина град, а и много по-обозрима - 10-15 години при сегашния тренд. Както винаги съм казвал - да си в топ 5 е важно по редица причини.
Всичко зависи от това, дали централната власт ще обърне палачинката. Един по равен шанс за севера ако не би обърнал изцяло, то поне много би намалил демографското падане.
Активен
Страници: 1 ... 35 36 [37] 38 39 ... 56   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.079 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.007s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 10, 2024, 11:21:16