Страници: 1 ... 42 43 [44] 45 46   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 182632 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Русенец
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 1902


Профил Ел. поща
« Отговор #645 -: април 30, 2019, 12:47:01 »

Когато повдигнах този въпрос, имах предвид вътрешната за страната миграция. Увеличението на София НЕ Е само за сметка на близките до нея села и градове.
Не, не е. София винаги е привличала квалифицирани кадри от цялата страна. С времето се отварят нови и нови по-технологични заетости - телефонни централи, българско радио, трамваите, увеличение на администрацията и т.н. Грубата работна сила обаче е била от близките шопски села и бежанците. Говоря за периода до Втората световна, когато урбанизацията е била естествен процес.

Ако следваме тази логика, то най добре да съберем цялата държава в София, за да се спрат мъките и да може музикалните изпълнители да имат потенциален пазар от 7 мил. население. Защо е нужно да ги ограничаваме само до 1/5 от населението на България ….

И не знам откъде ти дойде наум, че в САЩ  "За да пробиеш - се местиш в Лос Анджелис."
Не нужно да изреждам имена на световно известни изпълнители, които не живеят в LA, а и LA не е Вашингтон - федералната столица на САЩ.
За да се получава едно и също, при различни хора, значи пазарът и условията диктуват това. Ето, на теб никой не ти пречи, да започнеш да се занимаваш с музика, за да "покажеш на тия хора как са прави, как са мяташ". Иначе на думи е лесно.

А откъде ми било дошо на ум, че за да пробиеш се местиш в L.A.? Сигурно защото се интересувам малко повече от музика. Почти цялата музикална индустрия в САЩ е съсредоточена в Калифорния и Ню Йорк. От време на време се появяват някакви локални и за специфичен тип музика сцени примерно в Сиатъл (гръндж), Флорида (дет метъл) или Бостън (фолк пънк), но като цяло, за да станеш звезда - трябва да си в Калифорния или Ню Йорк. Като нюйоркската сцена привлича основно хора от региона (който е голям и гъсто заселен), докато калифорнийската от цялата страна (докато в Ню Йорк е голямо изключение да дойде някой от Западния бряг). Примерно Аксел Роуз е от Лафайет в Индиана, но се мести в L.A. и там прави Гънс, Еминем е от Сейнт Джоузеф, Мисури, после живее в Детройт, но и той се мести в L.A. И има още много такива.

А че L.A. не е Вашингтон е ясно, само че в САЩ федералната столица не значи нищо, тази държава е едно от изключенията в това отношение, бизнесът е в Ню Йорк, шоубизнесът - в Лос Анджелис.

Повечето столични градове на развити държави са пълни с имигранти, а не с местно население. В Лондон, Париж, Берлин, Мюнхен, Виена и т.н. преобладават имигрантите. Не е нужно да напомням, че кмета на Лондон или министъра на вътрешните работи на Великобритания са потомци на имигранти.  София в досегашното си развитие, НЯМА абсолютно нищо общо с големите градове на Запад. Имигрантите не са определящ фактор и София не е привлекателна за тях. Развитието на България по скоро напомня за гръцки сценарии - почти половината население на Гърция живее в Атика, областта около Атина.
В западните градове има имигранти, а в София не, просто защото България не е особено привлекателна за тях. Иначе, ако почнат да идват, къде мислиш, че ще отидат? В Ряхово ли? Че то и сега в София има повече имигранти от цялата страна взета заедно, има райони около Лъвов мост, където не се чувстваш в България, а в Кандахар.
Отделно, всички столици в Европа концентрират огромно като процент население, плюс огромна икономика, независимо дали местно население или имигранти. Изключенията са малко и се борят на пръстите на едната ръка - федерални или полуфедерални и децентрализирани страни като Германия, Швейцария, Италия или Нидерландия. В останалите столицата и нейната метрополия са по правило над 10% от страната, често и над 20. В Дания например, в Копенхаген живеят 1/3 от датчаните, в Париж и Лондон по 1/5, Унгария или Сърбия са като нас и т.н.
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 495


Профил
« Отговор #646 -: април 30, 2019, 07:39:05 »

Демографския проблем е много сложен и надхвърля като цяло полето на политиците, но по никакъв начин не ги изключва от общата картина.

Единственият начин Русе, а и България като цяло да обърнат демографския тренд е с механичен прираст, колосални инвестиции в образование за привличане на млади хора отвън. И да, включително от проблемни места в света, или такива в по-лошо положение от България. А такива има доста по тази планета. Другите неща са децентрализация и създаване на балансирана икономика. В момента в Русе липсват цели сегменти от сектора на услугите, който е водещ във всяка икономика. Градът ни има индустрия, но може би това е и проблемът на ниските заплати, защото е предимно такава с ниска добавена стойност, а и не всеки иска да става инженер. Градът ни трябва по-сериозно да потърси начини да се качи на аутсорсинг вълната, с което поне временно да се запълнят определени дефицити и оттам да се опитаме да завъдим някакви по-стратегически инвеститори. За това имаме нужните съставки - университет и ниски средни заплати, както и потенциални офис площи.

За да донесем стратегически инвеститори в Русе, трябва да решим най-големия си текущ проблем - с човешкия ресурс. А това би означавало местната власт да се ангажира с финансиране и осъществяване на програми, стимулиращи релокацията на работници извън Русе и поощряване вътрешната за страната миграция към града. Това могат да бъдат програми за поемане и намиране на жилище тук за хора, отговарящи на определени критерии, създаване на лесни и бързи процеси за заселване, нулева бюрокрация. Преди да стане обаче, трябва да дойде местна власт с визия, която да успее да продаде идеята, че Русе е място, в което си заслужава да се заселиш. Трябват иновативни проекти в сферата на публичната администрация, като например пълно въвеждане на електронно управление, електронна идентичност, финансиране на научни програми на университета, привличане на учени и специалисти, които да работят тук. Трябва ни проектът с главно П, около който да построим всичко останало. Очевидно университетът е добър кандидат за такова нещо. Трябва да имаме някакви цели там, например да го вкараме в топ 3 в България, да мислим дори и да сме най-добрите тук. После в рамките на 10-15 години да опитаме да го вкараме в топ 500 в света и да поставим Русе на международната сцена на образованието. Можем да почерпим добри и реалистични примери като за нашите мащаби и възможности в една Естония, например. Като цяло университетът е ключово звено в оцеляването на града ни, за съжаление все още недобре използвано, макар и според мен да има напредък и като цяло да има разбиране, че това е нещо важно за икономиката и демографията на Русе.

И тук идваме пак до това какво (не) прави Община Русе по темата. Ето сега се борим за завод на Фолксваген. Цитират се площадки в София и Пловдив, а Русе не е да няма какво да предложи. Не участваме в трудови борси, в туристически борси. Проектът "Русе един успешен град", местната власт вижда по-скоро в имиджови ремонти, които не казвам, че не трябва да се правят, но не може да са в същината на стратегията. Това се предполага, че е business as usual за всяка власт. Като цяло липсва визия и смелост да се постави на дневен ред, че не може да сме втора ръка хора и е категорично неприемливо всичко да се концентрира в София. И да, пак стигаме до въпросът с финансирането за обезпечаване на такива амбициозни цели. Защото колкото е вярно, че в момента в Русе няма политици, които да имат визия, толкова е вярно, че и да имаше, то те нямаше да имат средствата да разгърнат концепциите си. Затова трябва да се тръгне от автономията на областта и прехвърлянето на създаването на дневния ред от София в Русе.
« Последна редакция: април 30, 2019, 07:42:46 от DeYordanov » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 1902


Профил Ел. поща
« Отговор #647 -: април 30, 2019, 09:41:21 »

Много хубаво написано е горното, съвпада като цяло и с моето мнение. За да се обърне трендът, трябват смели, различни и иновативни управници. В момента такива категорично нямаме.
Що се отнася до завода на "Фолсваген", то обективно, нямаме никакъв шанс за него, не се заблуждавайте. Първо, още никой не го е дал на България, Сърбия и Турция са си сериозни кандидати, и второ, ако ще е в България, шансовете са София 90%, Пловдив - 10%, останалите - 0. Само София и донякъде Пловдив могат да намерят достатъчно на брой и като квалификация служители и работници, и имат нужната инфраструктура.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2128


Профил WWW
« Отговор #648 -: май 01, 2019, 03:38:15 »

Завод на VW в България няма да има, но по повод музикалния бизнес, мисля че няма толкова актуално парче като това, хаха - Правено е специално по случай сегашните убитаци.
« Последна редакция: май 01, 2019, 03:39:51 от n00b » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил
« Отговор #649 -: май 01, 2019, 11:26:17 »

... мисля че няма толкова актуално парче като това, хаха - Правено е специално по случай сегашните убитаци.
С такива доброжелателни "русенци", врагове не ни трябват …
С подобни "мнения" и внушения изказани в коментари, във FB групи, "новини" в няколко сайтчета, по скоро ще си останем с чакането за привличане на млади хора отвън, с надеждата за релокацията на работници извън Русе и поощряване вътрешната за страната миграция към града...
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2412


Профил Ел. поща
« Отговор #650 -: май 01, 2019, 06:16:56 »

n00b - враг номер едно на русенската селищна система   Grin
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 495


Профил
« Отговор #651 -: май 01, 2019, 08:40:59 »

Много хубаво написано е горното, съвпада като цяло и с моето мнение. За да се обърне трендът, трябват смели, различни и иновативни управници. В момента такива категорично нямаме.
Що се отнася до завода на "Фолсваген", то обективно, нямаме никакъв шанс за него, не се заблуждавайте. Първо, още никой не го е дал на България, Сърбия и Турция са си сериозни кандидати, и второ, ако ще е в България, шансовете са София 90%, Пловдив - 10%, останалите - 0. Само София и донякъде Пловдив могат да намерят достатъчно на брой и като квалификация служители и работници, и имат нужната инфраструктура.

Използвах примера просто като илюстрация. Не е въпросът дали ще има или не завод в България въобще. Това все пак не е решение, които е в полето на нашите политици, а на борда на Фолксваген. Една активна власт обаче би видяла в това възможност и би поставила града ни на дневен ред, дори да няма шансове на пръв поглед и дори да е обречена кауза. Трябва да се използва всеки един шанс да се постави Русе на масата като опция, защото най-малкото обратното изпраща едно много негативно послание, а именно, че ние самите не си вярваме, че заслужаваме да сме нещо повече от провинция с треторазредни инвестиции и съдба. Сегашната власт в Русе е много зависима от София и не може да се очаква, че би предприела такива самосиндикални действия без синхрон с правителството, което разпределя порциите. А ние имаме нужда именно от това, защото иначе Русе е обречен да остава на опашката във всяка инициатива, защото мисля на всички е станало ясно, че централното правителство няма да си мръдне пръста извън София и преко сили Пловдив и Бургас. За останалите - каквото остане.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1231


Профил
« Отговор #652 -: май 02, 2019, 10:06:31 »

Моята аналогия за Русе и дунавските градове е съвременните градове и градчета по Черноморието. Представете си какво би станало със тях, ако след 50 години водата само в нашето море стане доста токсична за къпане. Сл.Бряг може да стане по-зле от Видин. Горе-долу така е спаднала ролята на Дунава като логистична артерия за хора, стоки и идеи за век и половина. Русе е бил това което е, защото е имало критично количество новобогаташи и висша администрация/турска/ в средата и края на 19-и век. Интелигенцията се е завъртяла покрай тях, тя е вторична, поне според мен.
Другото, което много ме дразни напоследък е, ориентацията на българина към държавен колективизъм и то в най-лошата му форма - хем не вярва на държава и политици, хем очаква от тях да му решават все повече проблеми, включително ниска раждаемост. Shocked Съвременният земеделец и животновъд не се интересува вече толкова от времето или какво се търси на пазара, а от субсидиите, които се дават за различните култури, от минимални изкупни цени и прочие.  От край време обществата са имали освен светска власт и някаква духовна, най-често религиозна власт /жрец, свещеник/, която е била като сила на влияние сходна със светската и най-често тя е давала някакъв по-висш смисъл на съществуването на хората, и е давало духовен смисъл на възпроизводството на хората, отвъд това да изучиш детето и да му оставиш апартамент.
Според мен ако едно общество не може да се самоорганизира и мотивира поне за възпроизводтство, то то е близо до загуби изобщо държавност. За мен лично държавата е само с-во за постигане на някакви общественни цели, идеали, общи стремежи и прочие.
Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 103


Профил
« Отговор #653 -: май 02, 2019, 02:26:34 »

Проблемът не е толкова в раждаемостта. Трендът на национално ниво е положителен, ако гледаме средният брой деца през 2018 г. спрямо 2000 г. (изключение прави само област Варна, където има лек спад). Като цяло по този критерий ни изпреварват повечето области, но пък София-град е на опашката. По-голям проблем е миграцията, защото намаляват жените в детеродна възраст и това всъщност смъква бройката на ражданията. А пък в това отношение нещата стоят много по-зле, отколкото е цялостната демографска картина. През 2018 г. населението на възраст 20-24 г. в областта е приблизително 10 000 души, а 2008 г. е над 18 000. Това е почти 50% спад в рамките само на едно десетилетие на възрастова група, която ще оформя профила на активното население през следващите десетилетия.

На ниво общини има данни само от 2016 г. и нещата не изглеждат никак добре и там. В тази възрастова група в градовете в общината (т.е. Русе и Мартен, което на практика е Русе) има 8625 души през 2016 г. и 7154 души през 2018 г. Това е спад от 17% в рамките на три години. При другите градове от топ 5 го има същото като тенденция (дори и столицата), но стойностите са едноцифрени.

Според мен един от проблемите на Русе, е че има малък хинтерланд и капацитетът да захранва града с население се е изчерпал. При Пловдив, Бургас и Варна това още не е станало, но пък и географията на центростремителните и центробежните сили ще се променя и Русе все повече ще става донор на население, отколкото привлекателен център за нови хора. Лично аз допреди няколко години бях по-оптимистично настроен за развитието на града, но вече не мисля, че тенденцията може да бъде обърната, а най-много забавена. Като че ли имаше едни свръхочаквания за тласъка, който ще получи региона заради трансграничното си положение след присъединяването на България и Румъния към ЕС, но това по една или друга причина не се случи (може би световната финансова криза конкретно за нас дойде в неподходящ момент) и се изгуби момента да се яхне вълната на тия положителни очаквания.

Няма кмет в Русе, от който да съм доволен, но принципно за мен проблемите идват от централно ниво. Държавната политика по-скоро подсилва процесите на регионална диференциация, отколкото да ги забавя. Не говоря само за инвестиции във физическа инфраструктура, където нещата за Северна България се случват с десет години закъснение. По отношение на човешкия капитал например много надежди се залагат на университета, но бройката, отпусната като прием за следващата година е 2000 души (спрямо почти 2900 преди пет години). Отделен въпрос е колко ще се запълни. Най-голямо е намалението в приема по стопански науки, където преди са се приемали по 300 души редовно, а сега ще бъдат 70 с тенденцията да няма изобщо прием до две-три години, понеже лайтмотива на реформата във висшето образование е всеки ВУЗ да обучава в това, за което има традиции. Т.е. РУ да стане технически ВУЗ, понеже преди 89-а година това се е преподавало, а стопански науки се преподават чак след това. Отделен въпрос е колко пък традициите на УНСС в стопанските науки са традиции, като са преподавали икономика и управление на социалистическото стопанство. Пак отделен въпрос е защо в университета трябва да се обучават кадри като за едно време, когато икономиката е била планова и отрасловата структура е била друга. Като цяло реформа в образованието е необходима, но това, което се прави, диспропорционално удря провинцията. И в София намаляват студентите, но в много по-малка степен. На Свищов например държавната поръчка им пада от 2500 на 500 души за тоя период, което е ясно как ще се отрази на града. 
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил
« Отговор #654 -: май 06, 2019, 06:09:06 »

Лично аз допреди няколко години бях по-оптимистично настроен за развитието на града, но вече не мисля, че тенденцията може да бъде обърната, а най-много забавена.

Какво е подхранвало оптимистичните настроения в миналото, а днес това вече се е променило ?!
Ако приемем че демографската тенденция бъде запазена, то би трябвало да очакваме момент в който над 90 % от населението на България ще живее в София, поради това, че основните дисбаланси са между София и останалата част от България, която дълги години бива наричана подигравателно - "провинция".
Възможно ли е да продължи да съществува държавата в подобен вид.
Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 103


Профил
« Отговор #655 -: май 06, 2019, 08:05:37 »

Вече съм го написал.

1) Известно време оптимизмът ми се поддържаше от перспективите, които дава местоположението на града и близостта до Букурещ. Вече минаха 12 години от присъединяването към ЕС и няма изгледи, че освен сравнително ограничения като мащаби уикенд туризъм и достъпно летище на 100 километра, градът ще извлече някаква много по-голяма полза.

2) Миграция извън Русе винаги е имало. Ефектът от нея е бил компенсиран от хора, които идват главно от малки градчета и села от СИ България, главно от нашата област и от областите Разград и Силистра. Потенциалът на тези населени места да захранват Русе върви към изчерпване. Не говорим за население като цяло, а за младо население.

Данните са за учебните 2000/2001 и 2018/2019 г. В бройката на учениците се включват ученици от всички класове от общообразователни, специални и професионални училища.

Област      Училища    Паралелки     Ученици             Ученици 1-4 клас
Русе          105/70        343/197          35804/20124      11772/6900
Разград       90/59        173/132         21213/11898       8270/3965
Силистра     79/45        124/114        18904/10598       7201/3613

3) Държавната политика. Като цяло Южна България е приоритет. Все съм се надявал, че в перспективата на централната власт нещо ще се промени, но за толкова години - нищо. Симеон Дянков имаше предложение да се разхвърлят няколко от агенциите из провинцията, но се вдигна голям вой и нищо не стана. За друга подобна инициатива не се сещам. Виж, мерките, които концентрират власт (и икономическа активност) не са една и две. Във физическата инфраструктура  изоставаме с години и дори да се започне мащабно строителство и обновяване, ще мине поне десетилетие, за да се усети някакъв ефект. Университетът е на път да изгуби многопрофилния си характер. Това много хора го подценяват, но ефектите за града ще са осезаеми и въобще няма да са малки. Преди, бизнес факултетът приемаше по 200-300 души редовно обучение. От тях една трета след това да остават в града, това са 70-80 души на година, млади и активни и хора, които допринасят за икономическата активност в града. На пръв поглед не е много, но като сложиш няколко поредни випуска и числото е значително.
« Последна редакция: май 06, 2019, 09:23:05 от Slex » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1231


Профил
« Отговор #656 -: май 08, 2019, 11:38:46 »

Все пак е хубаво, да си даваме сметка, че регионалната политика е нещо доста противоречиво и многопластово, дори на принципно-философско ниво. От една страна е принципа на хората, от друга страна - на територията. Имаме още пазарен принцип с/у регулация. Като изключим София и селата, които са крайни точки на вътрешната миграция, Русе и останалите градове сме и от двете страни на монетата - демографски, културно, икономически и "смучем" и ни "изсмукват".
Няма еднозначен отговор, дали дали благата трябва да следват хората, дори с цената на обезлюдяване на територии или обратно- да се налагат някакви регулации, вероятно в ущърб на повечето хора.
Лошото е, че на практика няма колебание кой вариант да се предпочете, защото политиката и управлението са функция на хората и мнозинството,а не на териотории.
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 495


Профил
« Отговор #657 -: май 11, 2019, 09:37:52 »

Регионалната политика започва от териториалното устройство на държавата, представителството и тежестта на регионите във вземането на решенията, както и техните правомощия да вземат непосредствено решенията, които касаят пряко жителите им. Затова и при държави с федеративно устройство има доста по-добро разпределение на инфраструктурата и населението по региони, отколкото при централизираната система. Затова например Мадрид и Берлин не са същото за Испания и Германия, каквото са Париж и Лондон за Франция и Великобритания. И при първите има по-богати и по-бедни региони, но столиците им не са така доминантни и администрацията, икономиката, инфраструктурата, здравеопазването, образованието е разпръснато по-равномерно по територията на страната. Истината е, че регионална политика не може и няма как да се води от столицата и правомощията за вземане на важни стратегически решение за развитие на регионите трябва да бъдат възможно най-близо до хората.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 566


Профил
« Отговор #658 -: май 12, 2019, 05:15:24 »

Развитието на София и Варна е по скоро по модел на "развитие" на Москва и Санкт Петербург в Русия. Ако определящо бе географското положение относно нарастване населението на Варна, то логично е и Бургас също да расте, но фактите показват намаляване населението на Бургас през последните години, и то при наличие на голям работодател какъвто е "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"
Прилика с нелогичното нарастване на Варна и съответно намаляване на Бургас намирам в нарастване на Търново и намаляване на Русе. Русе предлага много по големи възможности за реализация и по добро заплащане, налични са няколко индустриални зони, чуждестранни инвеститори, по-богат културен живот и по-голям брой културни институции - освен театър, в Русе имаме Опера и Филхармония, няколко зали за изяви на гостуващи театри - неща които липсват в Търново и въпреки това Русе нелогично е пренебрегван ...

Не мисля, че има каквато и да е база за сравнение между София и някой от двата града - Лондон и Париж. Нито един от тези градове не бележи подобен ръст на населението от над 100 пъти за последните 140 години, за сметка на "засмукване" население от вътрешността на съответната държава, каквото влияние оказва София върху България.

Ето малко факти от днешен Лондон, през погледа на двама българи живеещи там:

"Поне 55 % от жителите на Лондон не са бели британци.

Неангличаните в Лондон са повече, отколкото жителите на Нюкясъл.

550 хиляди са африканците в Лондон, което е колкото жителите на Шефийлд.

Имигрантите имат по-често психични проблеми, поради по-големия стрес в резултат на несигурността в ежедневието си – към кое място принадлежат, дали ще успеят да се справят и устроят в новата среда.

60% от санитарите и медицинските сестри в Лондон са мигранти.

Средната продължителност на живота на жените, живеещи в къщи в богаташкия квартал Челси, е 89 години. Тази на мароканските мъже в бедния Северен Кенсингтън е 62 години.

95% от чистачите в лондонското метро са мигранти, като ¾ от тях са африканци.

Всеки 6 часа в Лондон се стреля с оръжие.

Лондон е рекордьор в Европа по употреба на кокаин.

40 % от новите имигранти в Лондон споделят стаята си с друг човек.

В Лондон живеят 150 хиляди поляци. 60% от полските имигранти в Лондон са от малки градове и села в Полша.

Мнозинството от бездомните в Лондон са поляци и литовци.

Слугите на богаташите, които живеят в Мейфеър, са около 15 хиляди.

Майките на 57% от новородените деца в Лондон са мигрантки.

Родителите на 450 хиляди лондончани са от различни раси.

В Лондон има около 7 хиляди проститутки. 96% от тях са мигрантки. Най-голяма е групата на източноевропейките - румънки, словачки, литовки.

Района на Нюам (London Borough of Newham) е 6-ият по бедност район в Обединеното кралство. В този район белите са около 16.7%.

В богаташкия квартал Кенсингтън живеят най-много хора, които се определят като чужденци: 40 процента.

Само около 2 процента от новите жилища в Лондон се дават на бедни."
https://bulgariansinlondon.com/%D0%9C%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%A4%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%9B%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%BD

София няма нищо общо с тази картина за Лондон... София е пълна с българи от цяла България, като преобладават хората с корени от Северозападна (Видин, Монтана, Враца, Лом, Плевен и др.) и Югозападна България.
« Последна редакция: май 12, 2019, 06:20:58 от JMM » Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4720Профил Ел. поща
« Отговор #659 -: юни 25, 2019, 07:09:03 »

Мдаа, за съжаление депопулацията на града ни е осезателна и това се проявява по най-различни начини. Ето два щриха, които са пред очите ми и ги споделям като лични впечатления.

Кръгът на приятелите на сина ми (25 г.) е сравнително малък, но и от него вече 5-има млади русенци напуснаха града за постоянно. Основни "дестинации" - стандартни: София и Варна. Мотивировка - също стандартна: по-големи шансове за успешна и добре заплатена професионална реализация.

Другият акцент е от ежегодния базар "Произведено в България", проведен и тази пролет в Русе. Една търговка от павилиончетата каза такива думи на раздразнение: "Да дойда друг път в Русе? Абсурд!" Причината - отново стандартна: продажбите клонят към нула. И това на главната улица...
« Последна редакция: юни 25, 2019, 07:11:47 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 42 43 [44] 45 46   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.137 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.041s, 2q)

Google e прегледал тази страница февруари 20, 2020, 12:55:48