Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 47   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 190145 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #30 -: април 03, 2008, 09:32:13 »

Дам, получи се, ама това:

This is an automatically generated Delivery Status Notification.

Delivery to the following recipients failed.

julia_stoianova@ntv.bg
Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 804Профил WWW
« Отговор #31 -: април 03, 2008, 09:38:23 »

е ко значи па тфа Cheesy неуспешно?
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2134


Профил WWW
« Отговор #32 -: април 03, 2008, 10:54:47 »

Значи че kalendar@ntv.bg е група от пощенски адреси и един от получателите не може да си получи пощата. Но колко общо са получателите не знам.
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #33 -: април 03, 2008, 12:44:48 »

Молци, безработица??? За какво всъщност става въпрос? Някъде може ли да се гледа тоя репортаж?

Еми ще ти го разкажа. Репортажът беше озаглвен "Русе с най-голям брой МОЛ-ове на глава от населението", но в самия репортаж просто лъхаше прекалено много на пропаганда СРЕЩУ Русе. Показаха картини от строежите на МОЛ-овете, а патката имаща се за репортерка едвали не иронизираше защо се строят толкова МОЛ-ове. Разбира се бяха включени наплълно "достоверни" факти като например, че Русе бил от градовете с най-голяма безработица (ква връзка има с МОЛ-овете и "нерде Ямбул, нерде Стамбул", но тва е друга тема). Данните, които се изнасят са коренно противположни. Каза се, че средната заплата била 300 лева, мисля, че е поне ДВОЙНО повече (ако някой има данни да ги пусне).
Мене това ме ядоса - изкривяването на фактите  с цел да се покаже отново колко зле бил градът. Сякаш някои хора насила ги карат да живеят тук. Разбира се не беше пропусната темата за румънците и как в новите МОЛ-ове щели да прожектират филми на румънски (според аудиторията), което вече беше върха на нахалството  Evil
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2134


Профил WWW
« Отговор #34 -: април 04, 2008, 08:44:57 »

Статията е от Дневник:
--------------------------------------

Столичани са най-ксенофобски настроени сред жителите на страна, твърди доклад на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към МС, чийто председател е вицепремиерът Емел Етем. Според осведомени докладът е изготвен от екип начело с професора от НБУ и директор на Центъра за социални практики Евгений Дайнов.

Най–нетолерантно в София е отношението към ромите в софийския кв. "Факултета", а най-висока степен на толерантност има към жителите на ромския кв. "Надежда" в Сливен.

Докладът изненадващо стига до извода, че колкото повече ДПС упражнява власт, толкова повече намаляват негативните настроения спрямо турците.

Според документа българското общество отрано е разбрало начина за преодоляване на негативните стереотипи спрямо турците, които са политически. Решението на проблема е именно във включването на турците в демократичното представителство посредством политическа партия, която рано или късно ще упражнява някаква власт.

Паралелно с намаляването на предубежденията на българите към турците след 1999 г., се заздравява и засилва предубеждението на българите към ромите, смятат авторите на доклада. По техни данни  30% от ромите са убедени, че са дискриминирани и твърдят, че са бити или ограбвани от българи или турци. 72% от българите пък смятат, че "циганите" търсят социални помощи, защото са мързеливи, а самите роми защитават позицията, че над 90% от тях търсят помощи поради липса на работа.

Макар по своята природа вече космополитен и мултикултурен град, столицата София развива по-висока от средното степен на нетолерантност към ромското малцинство, се казва в доклада. Структурата на българското обществено мнение демонстрира поразителна разлика с обичайното в Европа и САЩ. В страните на "Запад", колкото един човек е по-млад, образован и в колкото по-голям град живее – толкова е по-толерантен към малцинства и имигранти. В България е обратно: младите, образовани градски жители са много по-нетолерантни, отколкото възрастните, необразовани жители на малките населени места. Най-ксенофобски настроена е столицата София (според данни на Българския хелзинкски комитет).

Според доклада приобщаването към съществуващите обществени мрежи и трудовия процес намалява степента на дискриминация и конфликтния потенциал. Особено видно е това в разликата, която ромите констатират по отношение на предубежденията в работна среда (ниска степен на дискриминация) и в контактите им с институциите (висока степен на дискриминация).

Доколкото има "турски въпрос", той е политически в своята основа и се решава общо взето успешно с наличните политически инструменти (представителство на турската общност във властта и политиката). Доколкото има "ромски въпрос", той е социален в своята основа и досега не се решава адекватно, заключават авторите на доклада.

Документът отчита и силна миграция към столицата. През 2006 г. 114 882 души са променили селището, в което живеят, преселвайки се в рамките на страната. Преселванията от селата към градовете (28 477 души) не са много повече в сравнение с тези от градовете към селата (23 279 души), като приносът на вътрешната миграция за урбанизирането на населението е само 5198 души. Най-много жители са се преселили от градове към градове – 49 577, а от села към села са 13 549. При тази многопосочна миграция с положителен баланс на вселените са градовете София-град (+8366), Пловдив (+2132), Шумен (+686), Русе (+497), Свищов (+430), някои от малките градове по черноморското крайбрежие и др. Най-много население от вътрешната миграция са загубили областите Благоевград (-2975), Видин (-1293), Враца (-1187), Кърджали (-1033), Смолян (-789), Монтана (-700).

Според официалните данни вътрешните миграционни потоци не изглеждат значителни, но нерегистрираният прилив на население към София вече създава огромни затруднения във функционирането на социалната и инфраструктурната система на столицата, независимо от икономическия подем, заключава докладът. Съсредоточаването на голяма част от населението на страната в столицата също така повишава геостратегическата уязвимост на България и крие ред други рискове за националната сигурност и стабилност. Същевременно обширни райони на страната се обезлюдяват, което намалява възможностите за използване на нейните ресурси и стопански потенциал.

Над 1/3 от чужденците у нас също се заселват в София, се казва в доклада на Съвета по етническите и демографските въпроси към МС. Към 31.12.2006 г. чужденците със статут на постоянно пребиваващи у нас са 55 653 души, от които 3146 лица са получили разрешение за пребиваване през същата година. Най-многобройни са чужденците от Русия (19 216 души, а още 5238 души са с гражданство на ОНД), Украйна (4861), Турция (3361), Молдова (1703), Полша (1564), Сирия (1690), Китай (1581), Германия (1372), Армения (1142), Сърбия и Черна гора (1121), Република Македония (1115) и др.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4728Профил Ел. поща
« Отговор #35 -: април 04, 2008, 09:32:12 »

Докладът изненадващо стига до извода, че колкото повече ДПС упражнява власт, толкова повече намаляват негативните настроения спрямо турците.

Тоест, ако цялата власт мине в турски ръце и станем отново Дунавски вилает, ще ги заобичаме с цялата си душа и сърце... Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Shocked
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2134


Профил WWW
« Отговор #36 -: април 04, 2008, 09:42:35 »

Ми сигурно ако правиш далаверки с ДПС, да Smiley
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #37 -: април 06, 2008, 05:17:43 »

Трудно може да се стигне до чисто демографски растеж на населението не само в Русе, но и в останалата част на страната.

За да расте населението се искат поне 2,1 деца на жена, т.е. много по-често да има семейства с три деца. Един от факторите наистина са доходите, но те не са единствен фактор. Примерно в Западна Европа имат по-високи доходи от нас, но проблема с раждаемостта си остава. Друг фактор е как една жена да съчетае израстването в кариерата с майчинството и то не един път, а два или три пъти.

Преди 100 години сме имали голям демографски прираст (при много по-ниски доходи от сегашните), защото огромната част от населението е живяло по селата. Едно семейство има нужда от колкото се може повече деца, за да работят на нивата.

Та, какво може да се направи:

  • Първо да се направи възможно най-лесно съчетаването на кариера и деца в живота на една жена. Това може да значи и по-обширна система от детски градини или пък мъжа също да има право на майнчинство, за да вземе участие в гледането на децата.
  • Обща държавна политика подкрепена от бизнеса и обществото като цяло относни майнчинството
  • Въвеждането на гъвкаво работно време и възможност за работа от дома

Има и много други варианти може би...

За момента съм песимист относно тези проблеми. Държавата ни е като разграден двор - всеки прави каквото си иска, няма отговорност и цари пълно безхаберие. Такава държава не може да води никаква сериозна политика. Най-доброто, което може да направи държавата е да намали данъците до минимум. Като не може да помага поне да не пречи.
« Последна редакция: април 06, 2008, 05:20:15 от equinox » Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2134


Профил WWW
« Отговор #38 -: април 06, 2008, 05:35:05 »

Ами...Албания е страната с най-голяма раждаемост в Европа. И е още по-разграден двор и от нас, всеки втори има калашник, държавата е много бедна, няма пътища, шири се безработица и необразованост на населението, има много големи социални контрасти и висока престъпност.

В този ред на мисли, може би ако стигнем тяхното дередже ще бъдем много горди с оправената ни демографска картина.

Проблемът в България с демографията според мен не е точно това, че не се раждат достатъчно деца - раждат се и бих казал, че средно хората имат над 1 дете в днешно време, защото преди имаше наистина криза на раждаемостта, но сега нещата се промениха.

Въпросът е че над 1 милион човека се изнесоха от страната, предимно млади хора. Това рязко влошава възрастовата структура. Гледал съм статистики, раждаемостта в последните години само расте и твърде скоро вероятно ще надмине раждаемостта отпреди 1991 година (за тогава има данни). И парадоксално, смъртността расте. Защото младите хора като напуснат, остават стари хора и смъртността нормално скача.

Не мисля че това е въпрос на прецакано здравеопазване само. Здравеопазването е зле наистина, но например сега официално детската смъртност е по-ниска отколкото през комунизма, главно заради по-добрите лекарства, които се правят днес.

Проблемът е точно с тези милион, милион и половина млади хора, които раждат, но не тук. Затова всички демографски показатели са като на държава с 6 милиона души и тенденции към застаряване и намаляване на населението.

Затова е 1000 пъти по-важно да си оправим приходите, да направим така, че човек и от по-ниско квалифициран труд да може да се издържа, да издържа и дете, защото никой не започва да работи като изпълнителен директор ей така.

Не че не е важно да се подкрепят и раждащите жени, но колкото и странно да ви се струва, България е един добър пример в това отношение - тук според закон имаш право на до година и половина отпуска по майчинство, заплата 90% от това на което са те осигурявали и на всичкото отгоре може и бащата да е в отпуск вместо майката (в случай, че нейната заплата е по-висока от неговата). Отделно има и детски помощи, които може да са малки, но ги има. Знаете ли, че в САЩ понятието "отпуска по майчинство" не съществува в трудовото законодателство? Вземаш си болнични колкото да родиш....и после ходи се оправяй. Също така, в САЩ понятието "детски помощи" не съществува.

С това не казвам, че България е нещо особено социална страна, защото във Франция е още по-добре, но просто искам да кажа, че други държави, където се полагат много по-малко грижи от страна на държавата, успяват да подържат по-висок прираст от нашия..
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #39 -: април 06, 2008, 06:14:12 »

Съгласен съм с теб отностно значението на емигрантите. Това наистина промени деомграфската картина. Лошото е, че все още има тенденция за емигриране. Имам доста познати, които отидоха на студентски бригади в САЩ и решиха да останат там, само защото в тяхната глава се беше набило, че ще завършат образованието си и ще трябва цял живот да работят за 300 лв. Не мисля, че са прави и все пак това е субективно решение. Огромен песимизъм витае в България, а още повече за Русе. Смятам, че е подобно песимистично мислене е вредно.

Имам и други познати от Русе, семейство което замина да живее в САЩ. Мъжа тук имаше много добра професия и дори в номинално изражение заплата му беше по-висока от там, но жена му беше втърдо убедена, че САЩ може да предостави по-добри възможности за децата им. Дали е така?

Дали наистина само доходите са движеща сила при емиграцията или фактор е също и обществото, в което живеем? Имам в предвид корупцията, беззаконието... само знаете като пуснете новините какви работи говорят. Направо да ти стане лошо.

n00b прав си за разждаемостта. Увеличава се, но не е стингала нивото на естествена репродукция. Дори без да има емиграция населението ще продължи да намалява. Малко инфо от Евростат: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,45323734&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=welcomeref&open=/&product=REF_SD_DE&root=REF_SD_DE&depth=3

Смъртността е другата страна на уравнението. Разбира се ако тук са останали по-стари хора е нормално да има и по-висока смъртност. В същото време много сравнително млади хора умират - от рак или сърдечни заболявания. Отделно войната по пътищата взема жертви.

И все пак разковничето е в икономиката. Всичко друго са просто добри пожелания.
Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 804Профил WWW
« Отговор #40 -: април 06, 2008, 06:22:04 »

всичко е свързано много
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2134


Профил WWW
« Отговор #41 -: април 06, 2008, 06:40:52 »

Ами проблемът на държавата е според мен най-вече икономически, не демографски, не етнически и не политически.

Икономиката бележи ръст от 10 години насам, имаме рекордни инвестиции в последните години, но хората реално не отбелязват голяма промяна.

Лошото е че икономиката не е нещо, което се прави с един закон или какъвто и да било акт и за 1 година нещата да се променят коренно. Да, има много корупция и винаги е имало. Да, има сив бизнес и винаги е имало. Да, за да си стъпим на краката бързо трябват не 6, а поне 16 милиарда евро външни инвестиции годишно.

Обаче нека си представим, че някой махне с вълшебната пръчка, корупцията и политическият популизъм изчезнат и някой обещае 100 милиарда евро инвестиции в страната.

След една година какво ще се случи? Дали някой ще е съборил всички панелки и ще е построил по-добри жилища? Дали някой ще е построил обещаните от години магистрали? Дали доходите ще нарастнат няколко пъти? Не, това е невъзможно.

Хубавото е че въпреки чудесата от некадърност и мошеничество, които представляват нашите правителства, икономиката на страната се подобрява.

Може повечето хора да не са съгласни, но искам който помни онези моменти през 90-те да каже по-добре ли беше? Мутрите навсякъде, хората масово наистина нямаха пари дори за храна, какво остана за коли, мебели, телевизори и т.н. А дори и да имаха пари за храна, нямаше вариант да теглят кредит и да си купят въпросните коли, мебели и т.н. Безработицата беше най-големият проблем на страната, беше над 20-30%. Фалираха масово заводи, банки и фирми, хора оставаха без работа. И на всичкото отгоре имаше стачки, протести постоянно, едно правителство даже падна щото оплете конците.

Сега това е зад гърба ни, но трябва да помним къде сме били, къде сме сега и как можем спокойно да бъдем и по-напред. Стига да работим и да спрем с тва псуване, ронене на крокодилски сълзи и черногледство.

Аз съм оптимист.
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #42 -: април 06, 2008, 06:59:19 »

n00b едва ли мога да го кажа по-добре. И аз съм оптимист! 

Малко офф-топик:

Какво е казала Баба Ванга за България: http://youtube.com/watch?v=thL-kKR4v_Q

Дали ще е така зависи от нас  Wink

Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #43 -: април 06, 2008, 09:24:03 »

САЩ изобщо не е добър избор за млади хора с амбиции, в момента. Казвам го от собствени наблюдения. Висока инфлация, а равнище на доходите от 2000-тната година. В някои сектори дори се забелязва намаление на доходите. Поне 60 % от населението бачкат на 2 работи за да могат да си покрият разходите. Определено настъпва рецесия.
Според мен, няма изкуствено решение на проблема с емиграцията от България. Нужно е време, за да се убедят сами хората, че емиграцията не е алтернатива. Може би е била допреди 5-6 години, но не и сега.
« Последна редакция: април 06, 2008, 09:49:42 от Митака » Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 804Профил WWW
« Отговор #44 -: април 06, 2008, 09:28:35 »

САЩ изобщо не е добър избор за млади хора с амбиции, в момента. Казвам го от собствени наблюдения. Висока инфлация, а равнище на доходите от 2000-тната година. В някои сектори дори се забелязва намаление на доходите. Поне 60 % от населението бачкат на 2 работи за да могат да си покрият разходите. Определено настъпва рецесия.
Според мен, няма изкуствено решение за решаване на проблема с емиграцията от България. Нужно е време, за да се убедят сами хората, че емиграцията не е алтернатива. Може би е била допреди 5-6 години, но не и сега.
Изцяло подкрепям твоето мнение  Grin
Активен
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 47   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.116 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.02s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 27, 2020, 08:52:30