Страници: 1 [2] 3 4 ... 55   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Демографски разсъждения - Русе  (Прочетена 283767 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
спиро
Гост
« Отговор #15 -: април 01, 2008, 01:41:47 »

 На мене болната тема ми е за циганите. Някои от тях не са толкова безполезни и са по българизирани и културни. Но една голяма част от тях са пълен провал и никога няма да се променят. Дано да емигрират сега като сме в Европейския съюз и никога повече не ги видим.
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3312Профил
« Отговор #16 -: април 01, 2008, 08:31:20 »

Ми те го правят, ама после ни ги връщат...
Активен

Във форума се ражда истината.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #17 -: април 01, 2008, 12:46:07 »

Обаче нека бъдем реалисти - ние не можем да го направим. Бизнесът ни е една балканска кочина, където всеки се опитва да изкяри и никой не му пука за служителите. Да не говорим, че държавата се ръководи от идиоти и бивши комунисти, които оплетени в лъжи не си признават проблемите, а гонят тези, които са ги предизвикали.

Дано това също се промени някой ден. Разговарял съм с емигранти, имам ясна идея защо са напуснали страната и ги разбирам. Тука просто нещата вървят според логиката на някой откачен дърт алкохолизиран мутро-комунист, жалко но факт.

И аз малко да законтря Cheesy
Получава се едно интересно противоречие. Значи българския бизнес и държава за българите и българските емигранти са гадни, но за араби, африканци и китайци стават. Иначе казано българските расисти /т.нар "директни олигофрени"/, с техните идеи, всъщност защитават икономическите права на емигрантите, като не допускат те да бъдат мачкани и експлоатирани от българския бизнес и държава. И обратното.
Излиза, че най-големия проблем на българите е тяхната собствена държава, бизнес и манталитет. При така поставен проблем най-лесното, бързо и ефективно решение, смятам е очевидно. Wink

Ще нахвърля още един демографски проблем - до сега Русе се захранваше, по чисто икономически причини/ безработица, ниски доходи/, от хора от селските райони около града. След влизането в ЕС, част от тези хора, ще имат възможност да получават евросубсидии и съответно по-сериозни доходи като се занимават със земеделие и животновъдство. Смятам, че по тази линия механичния прираст на Русе /и не само/ ще намалее. А може и да се окаже допълнителен ценови натиск към работодателите...
Активен
спиро
Гост
« Отговор #18 -: април 01, 2008, 05:53:37 »

Aз много се чудя от къде ще се появят тези 2000 човека, които ще работят в индустриалната зона по предприятията. В Русе няма толкова много хора между 20-55 години, които да са без работа. И дори и да има сигурно повечето са без професионални умения и знания. Чува ли се вече да наемат хора тези французи, испанци и така нататък. Значи 2000 човека са си се едно 2000 семейства или 6000-7000 хиляди души.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #19 -: април 01, 2008, 07:31:48 »

Цитат
Наистина, и на мен ми се стори уместно да се открие нова тема по този архиважен въпрос, който беше повдигнат донякъде като офтопик в друга тема. А темата за броя и структурата (по най-различни признаци) на русенското население е изключително важна и е добре да се дискутира, но трябва и на дело да се прави нещо по въпроса - и от властта, и от населението. Защото, при наличната раждаемост при някои етноси, да се наблюдава спад в броя на русенските жигели означава чувствително намаляване на основния етнос - българския. А това не може да не тревожи... Roll Eyes Да се надяваме, че с постепенното подобряване на финансовите възможности на хората ще се увеличава и раждаемостта, защото един град или село - това са преди всичко хората, които живеят в него - останалото е в голяма степен дело на техните ръце. Включително възходът или упадъкът на населеното място, което обитават...

Аз като вечната опозиция да законтря малко Smiley

Истината е една - в България и българският, и турският, и помашкият, и останалите етноси...без един - циганският - намаляват. Има хора, които спекулират с турцизацията на България - ами нека да видят какво казва ГРАО по въпроса за смесените общини, определено там населението не расте.

Тъй като малцинствената структура е различна из отделните общини, някъде има по-младо население...можете да си представите какво означава това от гледна точка на някаква там чистота на българската нация - там където могат да се похвалят с по-младо население определено се циганизират.

Също така има друг момент - раждаемостта сред циганите сега е висока, но и смъртността им също е такава. Самият характер на тази етническа група е много проблемен, както добре знаем и предпочитам в Русе такива проблеми да си нямаме. Едно гето е проблем за града, това са капсулирани хора, които не се включват в икономиката на региона активно и водят до различни социални проблеми, като например престъпност.

Значи ако гледаме на нещата през призмата на българският етнос, то най-големият ни проблем не е раждаемостта, проблемът ни е механичният прираст. От 9 милиона души, 1 милион емигрираха за 20 години, това са млади хора, такива, които раждат деца и т.н.

Ако гледаме на нещата през призмата на България като държава, а не като етническа група, то въпреки голямата циганска раждаемост, ние като цяло сме на минус. Единият вариант е тука да се напълни с емигранти (както е тръгнало вече) и така да си решим проблемите...другият вариант е емигрантите да се върнат, което не виждам как ще стане.

Мисля, че много хора ще трябва скоро да свикнат с факта, че България се превръща в държава с много малцинства. Сега може да са цигани и турци, но скоро ще бъдат и китайци, африканци и араби, в София тази тенденция е много ясно изразена.

Въпросът е че българите като цяло са расисти...неосъзнати, не признаващи си го или директно олигофрени, които си вярват, че тези техни възгледи  са нещо позитивно.

Не съм оптимист по отношение на това което следва. За жалост ни е писано да счупим прекалено много митове и комплекси, присъщи за нас като народност.

От друга страна, трябва да можем да свикнем с това, иначе ще повторим грешката на сърбите, които от простотия си затриха държавата. Имам предвид, че хората като цяло са глупави, лесно се увличат по глупостите от сорта на "ние сме различни и велики", лесно им се набиват расистки идеи в главата и резултатът винаги е бил плачевен. Малко по на запад, хората са стигнали до извода че е по-добре да са толерантни и да не се тровят с някакви различия. Лошото е че на балканите, етническият състав и тенденции са нещо, много добре разработено и използвано от разни политикани за техните си цели, а народът като цяло е доста тъп и зъл (Турция и Русия са много наблизо все пак). Надявам се, че разумът ще надделее, защото ние като цяло сме се показали като умерен и разумен народ, за разлика от повечето ни съседи.

Тоест ти отричаш или поне силно омаловажаваш рисковете и отрицателните страни на масираната имиграция в една държава?... Категорично не съм съгласен - без да съм расист или ксенофоб, не мога да бъда сляп за потенциалните конфликти на етническа, расова или религиозна основа, които възникват винаги при наличието на значими маси чуждо население сред местното в която и да е страна по света. Смятам, че постепенната подмяна на част от коренното население с имигранти е една от най-сериозните заплахи за държавата и нейните традиционни жители - при това трудна за неутрализиране поради постепенното си развитие и специфичния си характер. Тези тенденции могат известно време да бъдат туширани с принудителни мерки от най-различен характер, но това никога няма да трае вечно и конфликтът рано или късно ще излезе на повърхността експлозивно - толкова по-силно, колкото по-дълго е бил потискан. Примери за това вече видяхме - мюсюлманските вълнения в Париж, гаровият атентат в Испания, ислямският парламент в Лондон и още маса подобни явления и събития. А те, смея да кажа, са само първите припламвания на сериозния пожар, който има да се разгори в идните години и десетилетия. И страните от Запада ще трябва да винят само себе си, и най-вече недопустимия либерализъм в някои сфери на политиката им и особено в имиграционния режим (не, че у нас няма да стане същото, де...). Това са реалностите, и ние не можем да си затваряме очите за тях, ако не искаме след време да гледаме така Roll Eyes и да се питаме ошашавени: "Това пък откъде ни дойде до главата?!?!"

Съжалявам, че изместих темата от социално-икономическия аспект към политико-религиозния, но това е изключително важно и ако не намери някакво адекватно решение, след време няма да се говори за българска икономика. Защото няма основание да се нарича България една територия, върху която живеят "... и българи".
« Последна редакция: април 01, 2008, 10:34:04 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Flying spur
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 531


Nothing good comes easy


Профил WWW
« Отговор #20 -: април 01, 2008, 07:51:58 »

Обаче нека бъдем реалисти - ние не можем да го направим. Бизнесът ни е една балканска кочина, където всеки се опитва да изкяри и никой не му пука за служителите. Да не говорим, че държавата се ръководи от идиоти и бивши комунисти, които оплетени в лъжи не си признават проблемите, а гонят тези, които са ги предизвикали.

Дано това също се промени някой ден. Разговарял съм с емигранти, имам ясна идея защо са напуснали страната и ги разбирам. Тука просто нещата вървят според логиката на някой откачен дърт алкохолизиран мутро-комунист, жалко но факт.

И аз малко да законтря Cheesy
Получава се едно интересно противоречие. Значи българския бизнес и държава за българите и българските емигранти са гадни, но за араби, африканци и китайци стават. Иначе казано българските расисти /т.нар "директни олигофрени"/, с техните идеи, всъщност защитават икономическите права на емигрантите, като не допускат те да бъдат мачкани и експлоатирани от българския бизнес и държава. И обратното.
Излиза, че най-големия проблем на българите е тяхната собствена държава, бизнес и манталитет. При така поставен проблем най-лесното, бързо и ефективно решение, смятам е очевидно. Wink

Ще нахвърля още един демографски проблем - до сега Русе се захранваше, по чисто икономически причини/ безработица, ниски доходи/, от хора от селските райони около града. След влизането в ЕС, част от тези хора, ще имат възможност да получават евросубсидии и съответно по-сериозни доходи като се занимават със земеделие и животновъдство. Смятам, че по тази линия механичния прираст на Русе /и не само/ ще намалее. А може и да се окаже допълнителен ценови натиск към работодателите...

Слабата периферия отслабва силния център и обратното. Т.е. за да искаме да имаме силен център(Русе) ни е нужна силно развита община и област.
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #21 -: април 02, 2008, 07:52:33 »

Току що гледах един абсурден репортаж за МОЛ-овете в Русе по Нова ТВ, където просто стигна върха на пропагандата СРЕЩУ нашият град!
Умишлено или не в този репортаж бяха допуснати някои значителни грешки:
Русе бил един от градовете с най-голяма безработица ?!? Според данните, които даже и тук бяха изнесени градът е с едно от най-ниските нива на безработица в страната. Постоянно се втълпява (и то това става системно) как градът ни умирал, което мен ме дразни изключително много.
Е добре, как искаме с такива репортажи да си правим реклама. Да сте видяли места, които имат в пъти по-сериозни проблеми да допускат подобна отрицателна пропаганда?
Да, проблемите трябва да се казват, но не трябва постоянно (и най-вече с някаква конкретна цел) да се изтъкват. Все пак в дните на пазарна икономика много важна е РЕКЛАМАТА. По такъв начин ли ще успеем да убедим младите, че това място има бъдеще ( то всъщност не трябва да си много прозорлив, за да го разбереш).
Не ме разбирайте погрешно, че не трябва да се изразяват проблемите, но като се прави това да е поне с КОНКРЕТНИ И НАЙ-ВАЖНОТО ТОЧНИ ФАКТИ!!!, а не по този начин да се прави съзнателна кампания и то най-важното с изключително манипулирани данни и факти

В Русе ще има толкова МОЛ-ове, колкото са преценили! Това е работа на инвеститорите. Никой не си хвърля милионите ей така...поне никой нормален, де
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2242


Профил WWW
« Отговор #22 -: април 02, 2008, 08:11:33 »

Аз им пратих един мейл с линк към сайта на АЗ: www.az.government.bg

Трябва да пратим повече такива мейлове, да ги вкараме в правия път Smiley Така че пращайте Smiley

kalendar@ntv.bg
« Последна редакция: април 02, 2008, 08:18:18 от n00b » Активен
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #23 -: април 02, 2008, 08:49:13 »

Ееех журналисти, журналисти.... Нямам думи за такива изкуствени сензации. Поредното доказателство, че някои журналисти даже не могат да четат.
Активен
svilenrr
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 607


Профил
« Отговор #24 -: април 02, 2008, 10:17:50 »

Преди да се направи една голяма инвестиция се прави сериозно проучване! Тъпите журналисти явно не знаят това! Да попитат инвеститорите за разчети да им отворят очите за фактите!!!!  Evil
Активен

variant
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 79


Профил
« Отговор #25 -: април 02, 2008, 10:46:04 »

И аз сега написах едно писъмце до нова.
Пишете и вие!!!!така белким се постреснат!
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #26 -: април 02, 2008, 11:10:32 »

Молци, безработица??? За какво всъщност става въпрос? Някъде може ли да се гледа тоя репортаж?
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3312Профил
« Отговор #27 -: април 03, 2008, 12:03:46 »

И аз се включих в хуленето на нова. Вече имат мейл и от мен  Kiss
Активен

Във форума се ражда истината.
Митака
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152


Профил
« Отговор #28 -: април 03, 2008, 08:57:26 »

В една нормална държава, общината би завела дело срещу подобни злонамерени и очевидно лъжливи репортажи. И би го спечелила със сигурност. Обаче нашите хора едва ли имат подобни намерения.
Активен
dunav_rousse
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 430Профил Ел. поща
« Отговор #29 -: април 03, 2008, 09:24:31 »

Ако получите отговор от медията пуснете го във форума да го видим....
Активен
Страници: 1 [2] 3 4 ... 55   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.07 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 15, 2022, 11:39:13