Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Търлата - на хижа Приста
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
2
3
[
4
]
5
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Търлата - на хижа Приста (Прочетена 34107 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3468
Re:Търлата - на хижа Приста
«
Отговор #45 -:
април 20, 2009, 09:41:23 »
Е то доколкото знам не го имаше само в Русе. Те тея обикаляха по селца и паланки...
Активен
Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5200
«
Отговор #46 -:
април 20, 2009, 02:25:28 »
Така е - нещо като пътуващите циркове. Щото трябва всеки ден от годината да се яде, нали, а не само две-три седмици... А бе и тяхната не е лесна, пък и зависят много от капризите на времето (метеорологичното)...
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
«
Отговор #47 -:
април 20, 2009, 04:34:03 »
Цитат на: Linov в април 20, 2009, 09:41:23
Е то доколкото знам не го имаше само в Русе. Те тея обикаляха по селца и паланки...
Цаката е, че единствено в Русе се нарича "търла".
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #48 -:
април 23, 2009, 10:41:40 »
Търлата тихомълком поема към историята
23 април 2009 / News.dir.bg
Традиционният панаир по Гергьовден за втора поредна година няма да се състои заради липса на подходящо място.
За първи път традицията за търлата бе прекъсната миналата година, когато бе решено тя да се измести от Парка на младежта край хижа “Приста“ заради многобройните жалби на живеещите в жк. “Възраждане“ край парка и протестите на природозащитни организации, пише вестник "Утро".
http://rousse.dir.bg/2009/04/23/news4344312.html
======================================
За търлата като една стара русенска традиция и обществено събитие ми е криво донякъде (спомням си не без носталгия как съм ходил там заедно домашните ми още в ранните ми детски години, когато я правеха до блък Воден, на мястото на тенис-кортовете при Руското консулство). Обаче за облика й от последните години с цялата му чалгаджийска цигания хич не съжалявам. По-добре нищо, отколкото това... Щом не сме могли да съхраним първоначалния дух на традицията, по-добре без уродливи подобия...
«
Последна редакция: април 23, 2009, 10:48:05 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #49 -:
април 24, 2009, 12:48:49 »
Още няколко думи за търлата от детските ми години - такава, каквато съм я чувствал и виждал тогава, с очите на малко човече, опознаващо света. Сигурен съм, че тогава и хората бяха с по-друга душевност и нагласа, по-добронамерени, по-естествени и спонтанни, по-отворени към общото настроение и преживяване, увлякло десетки и даже стотици умове и сърца на големи и малки русенци, движещи се из пъстрата панаирна тълпа. Хората се радваха на развлеченията по-искрено, отдаваха се по-безгрижно на приятната възбуда и празничното настроение, успяваха за няколко часа наистина да забравят за сивото ежедневие и да се потопят в един толкова различен, толкова шарен, многозвучен, по своему приказен малък свят с неговите прости радости и необичайни преживявания - макар и съвсем ефимерен... Но всеки отнасяше в душата си късче от онова отминалото, за да го чака през идните месеци с надеждата, че пак ще се щура сред гълчавата между въртележките, захарния памук, клетките с екзотични обитатели, цирковия шатър и палатките със страховити анатомични мулажи на човешки тела... С един много точен поетичен израз това усещане и настроение е предадено в песента на Тангра "Циркът"...
Всяка година по същото време
циркът пристига във нашия град.
Два пъти дават по две представления
и отново поемат по белия свят.
Колко неща има тука тогава!
Светлини, чудеса, чудеса милион!
Павилиони, които всичко продават
и стрелбище с награда - дъвка-балон.
И блестят смехове, и ехтят гласове,
лее се сладък памук.
И сияе нощта в светлини пъстроцветни -
циркът отново е тук!
Приветствам ви, уважаеми любители на манежа! Ще бъдете свидетели на илюзии истински, манипулации, халюцинации, инхалации, трансмажорни вибрации! Свободна дресура на хищен бозайник и слонът Бимбо, моят приятел, щурец в ухо... и още какво?... бенгалски тигри с хималайски мечки, и всичко това заедно с куче в едно чекмедже!
И блестят смехове, и ехтят гласове,
лее се сладък памук.
И сияе нощта в светлини пъстроцветни -
циркът отново е тук!
Както всяка година по същото време
циркът си тръгна от нашия град.
Даде ни своите две представления
и замина отново по белия свят.
Лека-полека площадът заспива,
заспива градът под звезди милион.
Само там на асфалта блести като живо
станиолче от моята дъвка-балон.
«
Последна редакция: април 24, 2009, 12:56:16 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Русчуклия
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1430
«
Отговор #50 -:
април 24, 2009, 01:51:16 »
По-добре нищо, отколкото това... Щом не сме могли да съхраним първоначалния дух на традицията, по-добре без уродливи подобия...
[/quote]
Че тя Търлата си я има още от турско време и винаги е била подобна цигания. Какъв според тебе е бил "първоначалния дух на традицията"
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #51 -:
април 24, 2009, 02:01:35 »
Разликата в сравнение с детските ми години е не толкова в облика на самата търла, а на хората, които я посещават. Опитал съм се да го обясня в горния си постинг. Някак-си настроението беше по-истински радостно, по-безгрижно, по-човешко и доброжелателно. Сега просто нещата са се обезчовечили и подивяли донякъде. Така го чувствам, де...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
niki67
Hero Member
Неактивен
Публикации: 572
«
Отговор #52 -:
април 24, 2009, 04:26:05 »
... и си прав.
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2274
«
Отговор #53 -:
април 24, 2009, 04:39:01 »
Не знам, мога да направя сравнение между първият път който си спомням да съм бил на тази търла (началото на 90-те, бях ученик, тогава беше на полигона)...и преди няколко години, в парка. Същата тъпканица (тогава задръствания нямаше, но напук натова, пътя за Николово се задръстваше заради тази търла, помня че бях много шашнат от тая работа). Същата простотия, даже по-голяма. Стрелбища с календари с цицорести жени. Хиляди турски дъвки турбо,мурбо, не ги помня вече. Мургави типчета, правещи захарен памук....някоя друга леко амортизирана въртележка. На блъскащите колички най-много се радвах. Шум, блъсканица и всякаква музика. Боклуците и тогава и сега затрупваха всичко. Мисля даже, че последният път като видях тази "търла" нещата бяха по-културни, в сравнение с детските ми години. В смисъл някак си тази ептен кичозна цигания с циците, и турските дъвки е вече изместена за сметка на местата за наливане с бира и разните въртележки. Когато бях дете, нямаше чак такива атракции де, бяха доста по-скучни там, едни соц-въртележки, самолетчета, даже май и гондола нямаше - гондолите се появиха малко по-нататък.
Но е хубаво че спряха да правят това в парка - превръщаха го в сметище и тормозиха всички околни квартали. Дори зад халите ясно се чуваше, особено вечерта. Не знам какво им пречеше като толкова им липсва търлата да я бяха направили отново на полигона.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #54 -:
април 24, 2009, 07:14:46 »
Виж, началото на 1990-те е твърде скорошно време и разликите между сега и тогава не са особени. Аз пък, като говоря с носталгия за един по-различен (в добър смисъл) дух и настроение на търлата, имам предвид доста по-отдалечено време - когато аз съм бил малко дете, на 5-6 години да речем. Роден съм в 1961, тоест това ще рече, че най-ранните ми спомени от търлата са от втората половина на 1960-те. Тогава нещата наистина бяха различни - не като външен облик, като обстановка, а като настроение и преживяване, като дух.
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2035
«
Отговор #55 -:
май 06, 2009, 07:06:56 »
Днес ходих, обаче не на хижа приста, а на Мартен.Не знаех, че е там.Всеки случей не е толкова голяма, колкото беше в Русе.И традиционната циганийка не отсъстваше
Активен
www.kiss13.net
deian
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2875
«
Отговор #56 -:
май 06, 2009, 07:42:41 »
То е било по-скоро нещо по случай гергьовден, не че търлата е там.
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2035
«
Отговор #57 -:
май 07, 2009, 12:06:12 »
Търлата беше, абсолютно същите люлки бяха, но имаше и липсващи.
Активен
www.kiss13.net
deian
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2875
«
Отговор #58 -:
май 07, 2009, 08:38:52 »
Не можеш да казваш на всеки панаир - търла, момче
Активен
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
«
Отговор #59 -:
май 07, 2009, 01:02:15 »
Търлата е само в Русе. Ако същите хора отидат в Мартен, Николово или София се превръща в сбор.
Активен
Страници:
1
2
3
[
4
]
5
Нагоре
Изпечатай
« назад