Страници: [1] 2 3 ... 21   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Другите за Русе  (Прочетена 159883 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« -: февруари 21, 2008, 12:42:38 »


Уважаеми съграждани и съфорумци, позволявам си да пусна тема, в която всеки от нас може да поства намерени по форуми, блогове и въобще сайтове различни мнения, оценки, впечатления и спомени за хубавия ни град, пратени от българи, живеещи в други населени места, а също и от чужденци - било от наше време, било от по-близкото или по-далечното минало. Мисля, че така ще можем да видим дунавския красавец и самите нас, неговите жители, с поглед отвън, и така по-добре да оценим какво имаме. Защото, поради дългогодишното ни пребиваване в Русе, донякъде привикваме към неговото самобитно очарование, приемаме го като нещо обикновено и то все по-слабо ни впечатлява. Един поглед на пришълец обаче винаги му носи свежи, силни впечатления (той има база за сравнение), които и нас могат да поразбудят от дрямката на ежедневието и да ни отворят очите за уникалността на нашата малка Виена, за да я заобичаме още повече и да не ни идва никога мисъл да я напуснем... Е, впрочем, понякога тия мнения на външните хора неизбежно ще ни посочват и слабостите, и недостатъците на града ни. Въпреки плюсовете си той не е лишен и от нередности, и тяхното споменаване е нужно, за да се направи нужното за преодоляването им - ако не от нас, то от когото зависи... Пък може някои от цитираните постинги да породят нови теми в нашия форум по актуални и интересни въпроси за вчерашния, днешния и утрешния ден на нашия Русе...

Така че, ако намерите нещо интересно, казано за Русе из Нета, пускайте го тук. Не мисля, че е непременно нужно да се цитира източникът или да се дава линк към него, освен ако това изискване е изрично споменато на съответния сайт - все пак трябва да се спазва етиката в Интернет... Grin

Почвам с няколко мнения на българи, живели по-кратко или по-дълго сред русенци и запазили завинаги спомена си от крайдунавския град (впрочем, още в първия си постинг нарушавам заглавието на собствената си тема с цитиране и на русенци, но техните мнения са интересни и имат място в темата Embarrassed).

"Имам много хубави спомени от Русе. Наложи ми се да поживея в този град 8 месеца. Насладих се на прекрасния център - по-красив няма в България. Ходих в различни заведения - Архитектите, Митака, Елит, Мулен Руж и къде ли не още. Живях до Техническия университет - съвсем близо до центъра. По принцип живея в София и такова спокойствие като в Русе ми беше непривично в началото. Но си починах чудесно.
Има само едно нещо, което ми помрачи изкарването. Продавачките в магазините бяха с поведение като през социализма- вечно сърдити, не дават торбички, ако ще да изкупиш магазина - ако искаш - плащаш си я 5 ст., а тя струва 0.2 ст - знам го, защото си купувах за боклука в къщи. Това прави много лошо впечетление на новодошлите. Доста месеци минаха докато свикнат с това, че ги поздравявам като влизам и излизам, че имам право да избирам и куп други нормални неща. Накрая обаче всичко стана чудесно. Съветът ми към русенци е - тормозете вашите продавачки да ви обслужват с усмивка и качество. Има смисъл. А иначе - Русе е прекрасен град! Бих се върнала пак."


"Русе става все по-хубав град, дано успее само да задържи младите хора!"

"Ех, Русе, красив град, запазена архитектура, въпреки всичко..."

"Не съм много по коментарите. Но за Русе не мога да се въздържа. Двамата със съпруга ми се гордеем, че сме възпитаници на първото ВТУ "Ангел Кънчев" (ВИММЕСС) випуск 1979 год.
Стана ми като втори роден град.
Това е стар, аристократичен град, с добре запазена архитектура на централната улица.
Не зная в какво състояние е сега парка и Пантеона на възрожденците. За последно видях трагичното му състояние преди 10 години."


"Да, аристократичен град, но и той си има проблеми... Сега се води спор за парка, за това, дали в него да има "атракциони" и заведения, или да няма... Не знам какво ще решат. Идват избори... Русенецът е особено чувствителен към съхраняване на зелените зони (лошите спомени от обгазяванията още му тежат)"

"Здравейте и на Вас и на всички, които обичате моя любим град Русе. След странстване се завърнахме в града, при демокрацията сме. В живота не можем да се завърнем.
От студентските години и Русе е възмъжал. Колко бригади дадохме- тогава намръщени, а днес спомени мили, че заедно все младежи здрави сме били. И сме оставили дири - ето ги достолепните дървета в парка, в булеварда от Халите до гарата. Заедно бяхме жилави фиданки. Днес те са колоси. На нас знаем какво животът носи. А те младите в полета виртуални оставят мисли, а дървета ще оставят ли? Днес да държиш лопата е простотия. Но машини, които да ни заменят и правят бъдеще не се купуват, не се изобретяват. Само лимузини със хиляди дузини на ден регистрират. Вместо в света на напредналите, водят към пуста земя, ако не се осъзнаем. Не да избягаме от тази родина, а да я направим градина.
Благодаря, че тук мога да се "разходя" из световната красота."


Ето и мнение на съсед от Гюргево:

"Hi,friends over the Danube! I`ve been in Ruse for several times and i liked it. Specially the center. Unfortunately our city center was destroyed by the communists and they built apartaments flats...
.......................
Thanks, and good luck there in Bulgaria, I know the life is tough, like here in Romania..."


("Здравейте, приятели отвъд Дунава! Бил съм в Русе няколко пъти и го харесвам. Особено центъра. За съжаление центърът на нашия град беше разрушен от комунистите и там построиха жилищни блокове...
..........................
Благодаря ви и ви желая късмет на всички в България. Зная, че животът ви е труден, също както в Румъния...")

"След празника на Европа бях в Гюргево. Беше вълнуващо да гледам Русе от другата страна на Дунава. Преди години името на румънския град предизвикваше тревога и враждебност у всеки мой съгражданин заради обгазяванията. Сега е различно. Улицата, започнала в Русе, намира естественото си продължение в Гюргево... Мостът,който винаги ме е респектирал и ми е изглеждал повече разделителна, отколкото свързваща територия, сега беше неусетно преминат за няколко вдишвания. Иска ми се да напиша: Русе + Гюргево = 1 голям европейски град Smiley))"(Имам чувството, че преди време наш съфорумец беше постнал тук снимка на Русе откъм Гюргево, подобна на горната. Може и да цитирам него, не зная...)

И накрая - мнение на наш съгражданин, върнал се в Русе с впечатление от чужд град и затова можещ да мине за външен човек Wink . Ето как изглеждат нещата в очите му:

"Здравейте всички. Преди няколко дни се върнах от Кавала. Вярно е, че е на Бяло море и не е представително за Гърция, но е туристическа дестинация. Та, докато се връщахме, си мислех колко повече интересни неща има в Русе и от кого зависи да стане по-посещаван, но най-важното - КОЛКО СИ НИ Е ХУБАВ ГРАДЪТ. Ето защо е хубаво човек да поразгледа другаде, та да разбере, че у дома си е най-добре."

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

« Последна редакция: февруари 21, 2008, 12:57:04 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3444Профил
« Отговор #1 -: февруари 22, 2008, 09:55:08 »

Orhodox, адски си с прав в началото на поста си. Винаги съм бил местен патриот но от както напуснах Русе заради студентството си, любовта ми към града ни неимоверно се е увеличила, а замочувствието ми на Русенец из между всички варненци не спира да расте. Вярно е че явно го приемаме като даденост и не оценяваме родния си град. Имам познати, които нямаха търпение да се "измъкнат" от Русе, а аз ги убеждавах че говорят глупости. Сега, когато са далеч от Русе, оценяват думите ми и с радост се връщат! В крайна сметка клишетата са такива, защото са верни, и изразът че човек оценява нещо едва когато го загуби, в пълна степен подкрепя мнението ни.
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: февруари 23, 2008, 12:24:10 »

Е, приятели, следвайки принципа на шопа "И сам да съм у трамвайо, па че се бутам", аз продължавам да добавям нови находки към колекцията от добри (и не само) отзиви за нашия Русе, като се надявам с времето те да изрисуват един портрет на града ни, при това правдив, понеже е направен от безпристрастни "художници", гледащи с очите на нерусенци. А на вас ще кажа само: "Приятно четене!" (дори и за неприятните неща...).

Ето една лаконична, обаче категорична оценка от участник в шахматен форум:

Страхотна зала за игра, добри битови условия, а видеовръзката с Топалов беше върха на сладоледа! Поздравявам организаторите и домакините за чудесната организация! Единственият проблем беше свързан с шума в залата, но както всички знаем почти няма турнир в България, където да не е шумно. Мисля, че трябва да се борим с този проблем, защото има деца, а и големи шахматисти, които не могат да играят на шум.
.............................................
Още веднъж поздрави и едно голямо браво на домакините и организаторите! Най-вече за страхотната зала!


(Росене, това май мястото му е в спортния раздел... Wink)

И пак от там:

Първо едно голямо браво на хората от този прекрасен град. Имал съм удоволствието да го посетя преди доста време (още бях треньор на Нино Влашки и Мария Владимирова), но имам чудесни впечатления от Русе.За догодина (тоест, 2008 - бележката моя - Orthodox), ако има финанси (знаете, че това е основния проблем) задължително ще има участници и от ЦСКА! Поздравления! И да продължавате по този начин!

Ето и едно мнение от блог (пардон - глог!), в което черното и бялото се преплитат...

От месец живея в Русе и ето някои неща, които ми правят впечатление: 1. Внимателни шофьори. В никой друг град не съм виждала така да се спира пред пешеходни пътеки. И изобщо движението по улиците е сякаш на по-друго ниво. 2. Намусени продавачки. Има и изключения, но повечето гледат много намусено, все едно им преча и едвам издържат вече. 3. Страхотни банички:) По-хубави банички от тези на хлебозавода не съм яла:) 4. Кофти заведения. Аз не излизам много, но досега не съм ходила в нито едно заведение, където да ми е било уютно и приятно.

Сега правим скок назад във времето и стигаме до впечатленията от Русе на средновековния изследовател на света Марко Поло, който обръща внимание на един специфичен аспект на града ни още тогава:

Истината е, че нашия град не е никак лесен в криминогенно отношение. Известният пътешественик Марко Поло в един от своите пътеписи отбелязва своите впечатления от Русе и е впечатлен от космополитния характер на нашия град, от многото етноси, които живеят тук, и не пропуска да посъветва бъдещите туристи да внимават за кесията си, когато минават през Русе. Т.е. още тогава е било ясно, че Русе в това отношение е интересен, ако мога така да кажа. И то е обяснимо – ние сме граничен пункт, което също допринася за усложняване на криминогенната обстановка.

Не зная, но си мисля, че в наше време криминогенността в Русе е доста по-ниска, отколкото в други градове, включително циганската. Общо взето, човек сравнително спокойно може да се движи нощем из града или поне из по-голямата му част, докато в други населени места това е немислимо и там нощем не смеят носа си да покажат навън...

Е, накрая традиционно ще включа и мнения на русенци, които добре допълват картинката на настоящето и бъдещето русенско...

И аз харесвам Русе, защото е аристократичен град. А за шофьорските курсове - неам думи...

Здравейте! Пиша от Мадрид. И аз съм от Русе. Има едно място до речна гара - Руската чайна, там е най-красивото място в света, има едни развалини поне на 200 г.

Русе е много хубав град. Щели да реставрират всички сгради по центъра. Лошо няма. Много си харесвам града. И го препоръчвам горещо на всички. Доста хора вече са се махнали от Русе, но според мен от сега нататък Русе го очакват добри времена. Русе е град с богата история. Освен това е на много ключово място. Най-големият мост (всъщност, единственият засега - бележката моя - Orthodox) между България и Румъния е тук. Освен това товарите, които идват от Западна Европа и трябва да стигнат до морето, е по-лесно да минат разстоянието Русе-Варна, отколкото да продължат по Дунава, докато се влее в морето. Най-големият български град на Дунава. Тия примущества ще привлекат европейски (и не само) инвестиции. Вече има планове да се строят два завода. Един френски и един испански. Ще построят и още. Ще живне града... 100%. Моите приятели казват че съм бил оптимист. И са прави Smiley Първата железопътна линия е била Русе-Варна. Първата кинопрожекция е била тук. Първата книжарница май също.
Хайде всички в Русе!


Е, ние вече сме в Русе. Cheesy Затова - да го ценим по достоинство, да му бъдем лоялни и всеки според силите си да допринася за това, да бъде той едно хубаво място за живеене!

Доскоро, приятели!
« Последна редакция: февруари 23, 2008, 12:39:30 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: март 01, 2008, 02:07:13 »

Ето и две мнения от Dir.bg, пратени като коментар към новина за блъснати от джип в центъра на София майка и дете. Един пловдивчанин пише следното:

Шопи, МНОГО, АМА М Н О Г О СТЕ ЗЛЕ! Всички сте изнервени и неадекватни, разберете, че тва вашто не е живот! Дано се оправи детенцето, дано...

На което една софиянка отговаря:

Много си прав! Съвсем друго си е при вас - често ви посещавам и ми харесва стила на живот, спокойствието и ...всичко;) Не бих искала и Пловдив да стане като ”този луд, луд” град София! А трагедии, наистина, стават навсякъде, но тук просто са ежедневие...

Цитирам тези мнения, защото писаното за Пловдив в пълна степен се отнася и за Русе - и там, и при нас има един по-нормален и спокоен живот, отколкото в претоварената и пренаселена столица. Въобще, колкото повече време минава, толкова по-добре оценявам и съм по-доволен от това, че не живея в София, а в друг голям български град. Защото столицата си има своите предимства и плюсове, но и своите негативни страни. И комай за София вторите станаха множко... Когато след студентството си в столицата се върнах в Русе (преди двайсетина години), на фона на софийската динамика и шумотевица Русе ми се стори провинциално задрямал, сив и безинтересен. Сега обаче отдавна съм преодолял този глупав комплекс и оценявам нормалността на живота тук и в другите провинциални градове, в сравнение с които темпото и условията за съществуване в столицата стават все по-шантави... Както беше казал и човекът в един от горните ми постинги за престоя си в Русе: "По принцип живея в София и такова спокойствие като в Русе ми беше непривично в началото. Но си починах чудесно". Така че - нека умеем да виждаме и оценяваме тази страна на русенския живот, защото знае ли човек, дали след време няма и тук да дойде софийската лудница... Roll Eyes
« Последна редакция: март 01, 2008, 02:11:23 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #4 -: март 02, 2008, 10:04:36 »

Аз... няма да цитирам някой от форуми и т.н, а дядо Вени - дядото на мой приятел, който живее в с. Костенец, Софийско, в Рила планина.

Той каза, че навремето работил в русенска област ии често отскачал до Русе. Впечатленията са му само най-добри - невероятно красив град, много се е радвал на реката, ииии също така русенки са едни от най-красивите жени както тогава, така и сега...
Когато ме изпращаше, даже ми заръча когато сляза от автобуся още от гарата да се провикна: "Много поздрави от дядо Вени имате всииички русенци"  Cheesy Каза ми да поздравя и Дунава, и цяло Русе... знаете ли... напълни ми душата този човечец. Той не се преструваше, не лицемерничеше... просто наистина има хубави спомени от моят така скъп град...

Един приятел: "Абе в Русе всички жени са толкова красиви... ще взема да се преместя там!"

Ха дано повече и повече хора да идват насам казвам аз...

Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #5 -: март 03, 2008, 08:38:16 »

Мой състудент от Велико Търново, който за пръв път беше в Русе преди няколко години и го разведох из града, каза: "Красив град, има бъдеще в него. И имате жени с много красиви очи!" Точно това го беше впечатлило от русенки, макар че всичко си им е хубаво... Wink
« Последна редакция: март 05, 2008, 12:54:15 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #6 -: март 04, 2008, 11:11:58 »

Посрещах миналото лято двама софиянци.

Минаха по центъра и казаха:" Толкова е чисто! Имате прекрасни паметници!" Единият беше пушач и дори не посмя да си пусне цигарата на улицата, изчака до едно кошче и така... Снимаха се на всеки паметник покрай който минаха  Cheesy
И същото за жените...
Бяха очаровани от красотата на града ни. Също така се очудиха как всички си плащат за градски транспорт и дори попаднах в куриозен момент, когато въпреки че му обяснявах през целия път, че няма начин да не платиш за билет, преди да слезе от автобуса, единият си остави билетчето на седалката и каза: "Абе може някой да го ползва!", при което хората от целия автобус включително и кондукторката избухнаха в смях...
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5148Профил Ел. поща
« Отговор #7 -: март 05, 2008, 01:01:21 »

Абе те софиянци са по-дисциплинирани за отпадъците, но за съжаление доста русенци хвърлят каквото и където им попадне. И така улиците, а особено спирките, заприличват на сметища. За около блоковете да не говорим... Embarrassed Дано занапред постепенно изоставяме просташките си навици и почнем да уважаваме и опазваме чистотата на града си...

Колкото пък до билетчетата за градския транспорт - в София положението е действително е доста по-лабаво, и те така са си свикнали. Пък и за мое учудване делът на частниците в пътническите превози е доста по-малък от Русе... Но това е до време. Ще дойдат частните превозвачи и билетчето за многократна употреба ще стане спомен... Cheesy
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
peter
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 60


равно на водоравно


Профил
« Отговор #8 -: септември 25, 2008, 03:39:11 »

http://rousse.dir.bg/2008/09/25/news3409589.html

What the fuck???  Shocked  Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Angry
Активен

© ®
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2964


Профил Ел. поща
« Отговор #9 -: септември 25, 2008, 04:51:23 »

Странна статия от news.bg: http://news.ibox.bg/news/id_1514547718  Cry
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #10 -: септември 25, 2008, 04:53:01 »

Тая статия май е тръгнала от в. Утро. По-скоро си е русенска Smiley
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #11 -: септември 25, 2008, 05:10:46 »

Да не говорим, че снимката си е ЛИЧНО МОЯ! Не, че някои ме е питал дали може да я сложи де .....
Активен
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #12 -: септември 25, 2008, 07:02:20 »

Аз утре ще напиша статия, в която се казва, че ЕС ни изкарва най-добрия град за живеене....източния Ню Йорк...хак да им е.  Tongue
Сега сериозно. За пореден път ми стана ясно, че българските медии са от типа - хвани единия, удари другия. Толкова творческа импотентност няма никъде другаде сигурно. Всичко е на принципа copy/paste. Редакторите копират всякаква информация и дори съм 100% сигурен, че го правят по инерция без дори да прочетат за какво иде реч.
И на мен като русенец ми писна някакви "експерти" /калъфи/ дето са на гъза на географията и никога дори не са стъпвали тук  да ми обясняват каква дупка било в моя град, как всички тук сме идиоти едва ли не, че не сме се преместили във космополитната ни столица. Да си оценяват Брюксел, а Русе да оставят на нас. Точка по въпроса

П.С. Пред мен стои въпросната статия във вестник "Утро", която казва съвсем други неща, които са много положителни. Да се чуди аджеба кво е това заглавие, сравнено със съдържанието. В интернет сайтовете НИКОЙ не е цитирал точно и 1/10 от статията. Цялата информацаия е поднесена напълно тенденциозно.
Имало критерий по брой компютри и сме били предпоследни  Shocked Как ги бориха тия компютри не знам  Embarrassed
Следващия път викам да включат и брой клечки за зъби на глава от населението
« Последна редакция: септември 25, 2008, 07:24:19 от fcdunav » Активен
DeYordanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 500


Профил
« Отговор #13 -: септември 25, 2008, 08:00:41 »

Брюксел нарочи Русе за най-лош град в Европа.

В същото време се нареждаме на предпоследно място по престъпност


Брюксел удари тежък шамар на Русе, като го нареди сред най-лошите градове за живеене в ЕС. Изследването на Европейската комисия обхваща 321 града от ЕС и извън него, като включва данни от 2001 и 2004 година. В анкетата участват и седем български града - София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Видин, Бургас. Заключенията са правени на базата на 420 000 статистически данни, насочени към теми като жилищните условия, околната среда, безработицата и др.
В същото време обаче стана ясно, че картината в Русе съвсем не е толкова черна, ако се направи внимателен прочит на информацията в сайта на ЕС . Един от най-важните елементи са спокоен живот и липсата на престъпност и именно тя е силната страна на крайдунавския град. Русе е на предпоследно място по брой престъпления на 1000 души, а по брой откраднати коли се нарежда на 207-о място от 220 града.
В повечето случаи градът се движи в "златната" среда, като по някои показатели изпреварва много по-значими от него. Броят на болничните легла на 1 000 души е по-голям в сравние с европейски столици като Рим и Берлин. Висшистите ни са повече, отколкото в Хамбург и Марсилия. Румънците и българите водят и в класациите за собствени жилища, като в първата десетка има седен румънски града. Русе се нарежда на 28 място с 84,03 %. Положителен е и резултатът със замърсяването на въздуха -  намираме се на 169 място от 217 града, на едно ниво с Гьотеборг и Будапеща. Зелените площи в Русе са повече, отколкото във Варшава, Париж и Страсбург. В културата също сме доста напред. Русенци ходят на театър по-често от варненци и пловдивчани и са наравно със софианци.
Не липвсват и тъжните констатации - Русе, Плевен и Рига са на последно място по средна жилищна площ - 13 кв.м. . На предпоследно място сме в Европа по брой компютри вкъщи - 5,49 %, като след нас е само Видин. По отношение на извозвания годишно боклук сме на 21 място от общо 182 града.

Божидар Йотов: "Авторите на класацията да дойдат на място"

Не съм съгласен и категорично възразявам срещу такъв род оценка, че Русе е най-далеч от европейските стандарти на живот. Русе неведнъж е доказвал, че е един от най-добрите за живеене градове в България. Нека хората, които правят подобни констатации за него, да дойдат и видят на място приятен ли е, спокоен ли е градът и предразполага ли да се живее в него. Нека да ми кажат има ли друг град в България, към който да има толкова голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори, или с толкова ниска безработица? Русе е най-европейският, най-чистият град в България - това са го заявявали множество посланици на европейските страни.


Никъде не видях статията коректно отразена, затова я и преписах. Ето я едно към едно с оригинала, който излезе днес във вестника. Можете сами да си направите съответните изводи.
Активен
niki67
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 572


Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: септември 26, 2008, 12:15:32 »

Ортодокс, много си прав. Като умен човек, на когото винаги съм се възхищавал, ти си успял да направиш прозрения, които и след 15 години са истина - макар че по думите ти не си бил в столицата отдавна, фактът, че можеш да мислиш и разсъждаваш, е допринесъл за това, да направиш съвсем реалистична оценка и без да присъстваш. Аз като жител на столицата твърдя, че всичко, писано от теб, е на 100% вярно, оценките ти са съвсем точни, и разсъжденията ти напълно отговарят на действителността.

Относно оценката на Брюксел, аз се чувствам много огорчен и наистина не знам по какви критерии са я направили. Да не би да искат да кажат, че малки градчета и села са по-добро място за живеене от Русе?! Дори и в цитираните от тях градове, ми не мога в никакъв случай да се съглася, че Плевен, Пловдив, па да не говорим за Видин, са по-добри за живеене от Русе.
Дори и за София мога да кажа, че ЕДИНСТВЕНИЯТ критерий, по който тя е по-добър град, е наистина по-високото заплащане на труда. Ама то е по-високо не само от Русе, ами и от всеки друг провинциален град. А по всички останали критерии, освен доходите, Русе е по-добро място за живеене от София. Само през тази година си бях 4 пъти в Русе за по една седмица  и повече, та не говоря наизуст. Подобни псевдо-оценки на западняци винаги са ме огорчавали, защото те така говорят в случая за родния ни град, но по-често говорят така и за България.
А само през тази година 5 пъти съм ходил в западни страни и вярвайте ми, че не е чак толкова розово положението там. И те имат проблеми, и дори в някои отношения са по-зле и от нас. Разбира се, животът е уреден и спокоен, няма мутри, няма такава корупция, но като стандарт не са го чак толкова забелили, а и като престъпност и като кво ли не си имат и те проблеми, и то не малки. А Русе е единствения град в България, който като чистота, като сгради и като дух може да се сравнява с най-развитите градове в Европа.
Така че, Горе Главата, Русенци! Неприятни са подобни "новини", но още открай време имаше такива неща, може би от завист, че Европейския дух, култура, традиции и облик на Русе дълго още няма да бъдат постигнати от другите български градове. За което, разбира се, като българин, съжалявам и не искам да е така. Но като Русенец се гордея.


Активен
Страници: [1] 2 3 ... 21   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.076 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница Днес в 02:17:28