Страници: 1 ... 4 5 [6]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Замърсявания на въздуха в Русе  (Прочетена 54707 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1428


Профил
« Отговор #75 -: октомври 27, 2019, 11:52:03 »

Подкрепям и аз - миризмата на бакелит съм я усещал многократно в източните квартали на Русе - имам предвид основно Здравец, докато Монтюпе съм го "хващал" в града точно 2 пъти /втория преди няколко седмици, беше кратко, но брутално/, а имах комшия работещ там, и знам точно как мирише Cheesy При всички положения е въпрос и на чувствителност, защото каквото пуснат от Монтюпе, няма как да не се разреди доста, докато дойде до града.
Другата редовна миризма е на Маята в източната част на парка, както и тази на канал/животни около Пухлево дере, като първата не знам защо никой не и обръща внимание.
Като сайт ползвам напоследък този:
https://www.airvisual.com/bulgaria

защото има данни за РМ2,5 мм от доста градове и поне е съпоставимо, а не светим само ние и София.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #76 -: октомври 27, 2019, 09:10:23 »

Цитат
… Монтюпе съм го "хващал" в града точно 2 пъти /втория преди няколко седмици, беше кратко, но брутално/ …

На 28 септември 2019г. имаше Ден на отворените врати в Linamar/Монтюпе/ и всеки посетил събитието би потвърдил, че технически няма как Linamar/Монтюпе/ да имат вина за замърсяване въздуха над Русе.
На въпросното събитие не дойде НИТО ЕДИН журналист и предвидената пресконференция не се състоя, което единствено доказва преднамерените медийни атаки срещу фабриката.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1428


Профил
« Отговор #77 -: октомври 27, 2019, 11:31:17 »

Не съм сигурен за датата, може и преди 28-и да е било, но беше тази есен. Миризмата беше толкова силна, че ме разбуди от отворен прозорец. Имаше лек вятър от изток, всичко продължи не повече от четвърт час, някъде към 23.00 часа.
Не знам дали е от Монтюпе, но миришеше ТОЧНО като комшията ми, работещ там, а и аз съм ходил веднъж в завода и им познавам миризмата.  Grin
На миризми съм катил, хлора навремето го пропусках понякога, НО ТОВА МЕ СЪБУДИ! Някакъв залпово изпускане е било, но кратко.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1428


Профил
« Отговор #78 -: януари 31, 2021, 11:23:02 »

От известно време се чудя, това което се случва в Русе /и не само/, с индустриалните миризми /бакелит/, е форма САМО на назален дискомфорт или наистина има и РЕАЛНА компонента застрашаваща здравето?
Чудя се, доколко няколко кубика или десетки кубика въздух с вредни газове могат да достигнат, чрез вятър или дифузно, на разстояние 4-5 км в опасна концентрация? Доколко аналогията с хлора, който е сравнително по-тежък от въздуха и се движеше като мъгла, е коректна и за бакелита, който според мен не се регистрира визуално или не в такава степен като хлора?
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2967


Профил Ел. поща
« Отговор #79 -: януари 31, 2021, 04:22:10 »

На тези въпроси може да се отговори едва след като се каже конкретно какво е химическото вещество, което усещаме. Самият факт, че има някаква дразнеща миризма е достатъчен, за да си кажат хората, че в Русе няма нужното качество на живот. Ако замърсяването не се усеща, то никой няма да мрънка и ще си се тровим, но картината ще се отрази в статистиката за заболяванията.
« Последна редакция: януари 31, 2021, 04:25:05 от vesel » Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1428


Профил
« Отговор #80 -: януари 31, 2021, 04:54:44 »

За доста от хората не им трябва дори и миризма, за да пледират публично ниско качество на живот в Русе Cheesy /но това е за темата за Песимизма/
Базовата ми чуденка е, ако се пусне някакво количество вреден, но лек атмосферен газ, от района на Линамар, в каква концентрация ще стигне до града при лек или среден вятър? Разстоянието до кръговото е 6.4 км, а до Медика - 4 км.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2401


Профил
« Отговор #81 -: януари 31, 2021, 07:42:22 »

А забелязали ли сте, когато се преминава през бул. "България", Източната промишлена зона, малко преди кръговото на "Дунавмост", каква задушлива миризма на петрони продукти има? Според мен логично от "Лубрика".
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #82 -: февруари 01, 2021, 02:08:01 »

Този въпрос е много сложен, защото има много аспекти. Примерно едно е остро отравяне при излагане инцидентно еднократно на висока концентрация от веществото, друго е хронично отравяне със същото вещество в доста по-ниски концентрации, но всекидневно. И едното и другото може да бъде животозастрашаващо, като второто е дори по-подмолно, защото организмът може да не реагира остро, но щетите за органите си се случват през това време.

От няколко километра и при нормалното функциониране на индустриалните обекти е много малко вероятно да се случи първото, трябва да е някаква голяма производствена авария. Но второто не е чак толкова невероятно да се случи. Допълнително този проблем се утежнява от факта, че обонянието е най-калпавото и субективно сетиво на човека. Да е зрение да го снимаш, да е слух да го запишеш, да е температура да я измериш с термометър, но ако изцепиш примерно "във Възраждане мирише ужасно на бакелит, ще се мре хора" говори твърде малко - и е твърде скъпо да се анализира за да имаме някакви обективни индикатори в крайна сметка. Ясно е че обонянието ни не е еволюирало за да открива и да дава количествена оценка на замърсителите от човешката дейност. По случайност, някои отровни газове се надушват и имат неприятна миризма, други може и да имат и приятна, а голяма част от тях са смъртоносни, но без всякакъв аромат. Примерно меркаптанът който се добавя в битовата газ УЖАСНО добре задейства обонянието ни до степен до която се усеща без проблеми в концентрации от сорта на по-ниски от една милиардна част от обема въздух. Отровен ли е - не, отровен става при невъзможно високи концентрации, ама се надушва и е силно неприятно и точно това се използва за да се предотвратяват експлозии и задушавания. Та като цяло заради такива неща се стига до голяма част от емоционалните спорове, където за съжаление рядко се използват рационални аргументи. Истината е че без достатъчно много измервателни станции, екипирани да откриват замърсителите типични за местните производствени предприятия и разположени на различни места в града е безсмислено да се спори.

Що се отнася до Верахим, аз не мисля че някога са изпускали точно хлор. Сега вярно тогава бях тогава доста млад и към този момент не съм си давал сметка, но пък понеже живеех до парка (Цветница), помня много добре всичките миризми и циркове. Впоследствие, химията ми беше доста интересна, като тийнейджър дори имах малка лаборатория вкъщи, но така станаха нещата че впоследствие тръгнах в съвсем различна посока, въпреки че химията все още ми е интересна, дори част от хобитата ми са в някакъв смисъл свързани с нея (е, нямам химическа лаборатория, но пък имам примерно UV-VIS спектрометър). Хлороводород съм си произвеждал сам в малки количества....някъде като бях на 14-15 години. Мисля че основно с хлороводород бяха обгазяванията тогава, точно същото дразнене имаше и сходна доста неприятна миризма, макар че доста по-слаба, вероятно защото е било по-разредено. Но това не беше единственото което идваше оттам. Верахима имаше цех за епихлорхидрин и това осмърдяваше редовно също (по късмет след години установих как мирише - точно същото както тогава). Това не предизвикваше дразнене в очите или гърлото, но имаше доста неприятна миризма, на нещо смесено между нагрято PVC и между чесън, всъщност чесновата "компонента" комай е по-изявена. Странното е че и до днес ми се случва чат-пат да го надушвам това около разни по-големи сервизи за гуми и не знам откъде идва, мене силно ме съмнява изобщо да се ползва там под каквато и да било форма, та това ще си остане неразгадана мистерия (а може би просто дефект на обонянието ми - както казах, това е калпаво сетиво). И накрая третата миризма, която помня много добре, защото ми харесваше (не се майтапя) беше на некакви органохалогени дето се ползват предимно като разтворители, там етилхлорид, изопропилхлорид и прочее, това имаше една сладникава миризма, малко като на хлороформ, но по-малко остра и като цяло аз лично не я намирам за неприятна, дори обратното. Лошото е че май някои от тези неща са доста вредни, част сe оказват и канцерогени.
« Последна редакция: февруари 01, 2021, 02:10:31 от n00b » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2401


Профил
« Отговор #83 -: февруари 01, 2021, 06:00:58 »

Що се отнася до Верахим, аз не мисля че някога са изпускали точно хлор. Сега вярно тогава бях тогава доста млад и към този момент не съм си давал сметка, но пък понеже живеех до парка (Цветница), помня много добре всичките миризми и циркове. Впоследствие, химията ми беше доста интересна, като тийнейджър дори имах малка лаборатория вкъщи, но така станаха нещата че впоследствие тръгнах в съвсем различна посока, въпреки че химията все още ми е интересна, дори част от хобитата ми са в някакъв смисъл свързани с нея (е, нямам химическа лаборатория, но пък имам примерно UV-VIS спектрометър). Хлороводород съм си произвеждал сам в малки количества....някъде като бях на 14-15 години. Мисля че основно с хлороводород бяха обгазяванията тогава, точно същото дразнене имаше и сходна доста неприятна миризма, макар че доста по-слаба, вероятно защото е било по-разредено. Но това не беше единственото което идваше оттам. Верахима имаше цех за епихлорхидрин и това осмърдяваше редовно също (по късмет след години установих как мирише - точно същото както тогава). Това не предизвикваше дразнене в очите или гърлото, но имаше доста неприятна миризма, на нещо смесено между нагрято PVC и между чесън, всъщност чесновата "компонента" комай е по-изявена. Странното е че и до днес ми се случва чат-пат да го надушвам това около разни по-големи сервизи за гуми и не знам откъде идва, мене силно ме съмнява изобщо да се ползва там под каквато и да било форма, та това ще си остане неразгадана мистерия (а може би просто дефект на обонянието ми - както казах, това е калпаво сетиво). И накрая третата миризма, която помня много добре, защото ми харесваше (не се майтапя) беше на некакви органохалогени дето се ползват предимно като разтворители, там етилхлорид, изопропилхлорид и прочее, това имаше една сладникава миризма, малко като на хлороформ, но по-малко остра и като цяло аз лично не я намирам за неприятна, дори обратното. Лошото е че май някои от тези неща са доста вредни, част сe оказват и канцерогени.
Е, те под "хлор" хората имат предвид някакви хлорни съединения. За повечето хора (включително и моя милост), неизкушени от химията, всичко с "хлор", "хлориди" и т.н. е долу-горе едно и също. На мен лично в главата ми е останало, че "Верахим" замърсяваше Русе с хлорпикрин, но може и да греша.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2401


Профил
« Отговор #84 -: август 04, 2023, 03:07:51 »

Вчера, докато се разхождах по "Борисова", около 23,15 ч., вонеше ужасно на нещо средно между мръсни чорапи и "Зрънчо". Цялата улица вонеше, а тя не е къса. В такива размери това може да бъде само индустриален замърсител. Някой знае ли нещо по въпроса?
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #85 -: март 10, 2024, 04:27:43 »

"Екосдружението “Дишай, Русе” организира протест днес, 8 март пред сградата на русенската екоинспекция, ОТ 8:15 часа. От сдружението обявиха инициативата като "защита на всички активни граждани-екоактивисти, които подават сигнали, и които през изминалите седмици получиха призовки за явяване за снемане на обяснения в полицията". Те обясниха, че ще поискат оставката на директора на РИОСВ-Русе.

Протестът ще се проведе, въпреки освобождаването на Цонка Христова, съобщават екоактивистите на страницата си във фейсбук.

"Именно екоинспекцията е подала сигнал за разследване на активните екоактивисти, като според г-жа Цонка Христова замърсяване на въздуха няма, а гражданите подават “неоснователни” сигнали и преследват “пиар” цели", посочиха от екосдружение “Дишай, Русе”. По думите им това е "индиректен опит за сплашване на активните русенци и като недопустими в една, на теория, правова държава".

До обявяването на конкурс длъжността директор ще бъде изпълнявана от началника на отдел "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в РИОСВ-Русе Нели Атанасова."

http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=54768

Моето мнение съвпада с това на г-жа Христова, така наречените активисти-оперни певици и алчни за власт хора, реално са търсещи изява и привличане светлината на прожекторите чрез преекспониране на екопроблеми.
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1428


Профил
« Отговор #86 -: март 10, 2024, 08:16:53 »

Споделям мнението за оперната прима Smiley
Но доколкото знам, "Дишай,Русе" не е директно свързано с нея, а си е наистина на еколозите.
Но не съм съгласен, че няма проблем и сигналите целят само ПР ефект или само някаква политическа кариера.
Проблем има/миризма/, но той не е дефиниран в закона и поради това вероятно/не съм специалист все пак/ не може да бъде установен и санкциониран директно от РИОС. Все пак РИОС имат власт и могат да натискат по други линии изпускащите миризми да направят нещо по проблема и да има резултат. Но те сякаш предпочитат да се хванат за буквата на закона/по-скоро липсата и/ и да застанат на страната на индустрията, че проблем няма /поне отвън така изглежда, без да имам вътрешна информация/, и дори да се обърнат срещу гражданите с това оплакване до икономическа полиция.
Това последното вероятно "изяде" главата на шефката на РИОС.
Иначе и еколозите сякаш ескалират и преекспонират проблема вече до здравословен, за което май нямат сигурни данни. Но пък ако закона санкционира шумово замърсяване, не виждам защо неприятните миризми да не са. Предполагам основния проблем е измерването и оценката, но все пак проблемите са за да се решават, а не да се неглижират.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 874


Профил
« Отговор #87 -: март 11, 2024, 05:39:23 »

"неприятните миризми" са нещо неприятно, но и нещо субективно. Някой хора може да са по чувствителни, при други това да не е чак такъв проблем, но същественото в случая е, има ли вредно влияние върху здравето на хората. Ако няма, тоест не са опасни тези "неприятните миризми" и нямаме основания за безпокойство относно здравето на хората, то не е редно по този начин да се поставя въпроса пред обществеността - да се говори за тровене, за геноцид, за екологични бомби, да се поставя под съмнение бъдещето на децата, да се прави паралел с миналото на Русе и Верахим ...
"Жълтият мустак", "екологичен борец" против кметуването на Стоилов, събираше подписка говорейки за "канцерогенен асфалт"...
« Последна редакция: март 12, 2024, 11:12:37 от JMM » Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3448Профил
« Отговор #88 -: март 11, 2024, 06:24:29 »

Както Пенчо беше казал навремето: “въздухът е чист, просто се вижда”  Shocked
Активен

Във форума се ражда истината.
Страници: 1 ... 4 5 [6]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.08 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница юли 09, 2024, 12:41:18