Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: Orthodox в февруари 21, 2008, 12:42:38Титла: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 21, 2008, 12:42:38
Уважаеми съграждани и съфорумци, позволявам си да пусна тема, в която всеки от нас може да поства намерени по форуми, блогове и въобще сайтове различни мнения, оценки, впечатления и спомени за хубавия ни град, пратени от българи, живеещи в други населени места, а също и от чужденци - било от наше време, било от по-близкото или по-далечното минало. Мисля, че така ще можем да видим дунавския красавец и самите нас, неговите жители, с поглед отвън, и така по-добре да оценим какво имаме. Защото, поради дългогодишното ни пребиваване в Русе, донякъде привикваме към неговото самобитно очарование, приемаме го като нещо обикновено и то все по-слабо ни впечатлява. Един поглед на пришълец обаче винаги му носи свежи, силни впечатления (той има база за сравнение), които и нас могат да поразбудят от дрямката на ежедневието и да ни отворят очите за уникалността на нашата малка Виена, за да я заобичаме още повече и да не ни идва никога мисъл да я напуснем... Е, впрочем, понякога тия мнения на външните хора неизбежно ще ни посочват и слабостите, и недостатъците на града ни. Въпреки плюсовете си той не е лишен и от нередности, и тяхното споменаване е нужно, за да се направи нужното за преодоляването им - ако не от нас, то от когото зависи... Пък може някои от цитираните постинги да породят нови теми в нашия форум по актуални и интересни въпроси за вчерашния, днешния и утрешния ден на нашия Русе...

Така че, ако намерите нещо интересно, казано за Русе из Нета, пускайте го тук. Не мисля, че е непременно нужно да се цитира източникът или да се дава линк към него, освен ако това изискване е изрично споменато на съответния сайт - все пак трябва да се спазва етиката в Интернет... ;D

Почвам с няколко мнения на българи, живели по-кратко или по-дълго сред русенци и запазили завинаги спомена си от крайдунавския град (впрочем, още в първия си постинг нарушавам заглавието на собствената си тема с цитиране и на русенци, но техните мнения са интересни и имат място в темата :-[).

"Имам много хубави спомени от Русе. Наложи ми се да поживея в този град 8 месеца. Насладих се на прекрасния център - по-красив няма в България. Ходих в различни заведения - Архитектите, Митака, Елит, Мулен Руж и къде ли не още. Живях до Техническия университет - съвсем близо до центъра. По принцип живея в София и такова спокойствие като в Русе ми беше непривично в началото. Но си починах чудесно.
Има само едно нещо, което ми помрачи изкарването. Продавачките в магазините бяха с поведение като през социализма- вечно сърдити, не дават торбички, ако ще да изкупиш магазина - ако искаш - плащаш си я 5 ст., а тя струва 0.2 ст - знам го, защото си купувах за боклука в къщи. Това прави много лошо впечетление на новодошлите. Доста месеци минаха докато свикнат с това, че ги поздравявам като влизам и излизам, че имам право да избирам и куп други нормални неща. Накрая обаче всичко стана чудесно. Съветът ми към русенци е - тормозете вашите продавачки да ви обслужват с усмивка и качество. Има смисъл. А иначе - Русе е прекрасен град! Бих се върнала пак."

"Русе става все по-хубав град, дано успее само да задържи младите хора!"

"Ех, Русе, красив град, запазена архитектура, въпреки всичко..."

"Не съм много по коментарите. Но за Русе не мога да се въздържа. Двамата със съпруга ми се гордеем, че сме възпитаници на първото ВТУ "Ангел Кънчев" (ВИММЕСС) випуск 1979 год.
Стана ми като втори роден град.
Това е стар, аристократичен град, с добре запазена архитектура на централната улица.
Не зная в какво състояние е сега парка и Пантеона на възрожденците. За последно видях трагичното му състояние преди 10 години."

"Да, аристократичен град, но и той си има проблеми... Сега се води спор за парка, за това, дали в него да има "атракциони" и заведения, или да няма... Не знам какво ще решат. Идват избори... Русенецът е особено чувствителен към съхраняване на зелените зони (лошите спомени от обгазяванията още му тежат)"

"Здравейте и на Вас и на всички, които обичате моя любим град Русе. След странстване се завърнахме в града, при демокрацията сме. В живота не можем да се завърнем.
От студентските години и Русе е възмъжал. Колко бригади дадохме- тогава намръщени, а днес спомени мили, че заедно все младежи здрави сме били. И сме оставили дири - ето ги достолепните дървета в парка, в булеварда от Халите до гарата. Заедно бяхме жилави фиданки. Днес те са колоси. На нас знаем какво животът носи. А те младите в полета виртуални оставят мисли, а дървета ще оставят ли? Днес да държиш лопата е простотия. Но машини, които да ни заменят и правят бъдеще не се купуват, не се изобретяват. Само лимузини със хиляди дузини на ден регистрират. Вместо в света на напредналите, водят към пуста земя, ако не се осъзнаем. Не да избягаме от тази родина, а да я направим градина.
Благодаря, че тук мога да се "разходя" из световната красота."

Ето и мнение на съсед от Гюргево:

"Hi,friends over the Danube! I`ve been in Ruse for several times and i liked it. Specially the center. Unfortunately our city center was destroyed by the communists and they built apartaments flats...
.......................
Thanks, and good luck there in Bulgaria, I know the life is tough, like here in Romania..."

("Здравейте, приятели отвъд Дунава! Бил съм в Русе няколко пъти и го харесвам. Особено центъра. За съжаление центърът на нашия град беше разрушен от комунистите и там построиха жилищни блокове...
..........................
Благодаря ви и ви желая късмет на всички в България. Зная, че животът ви е труден, също както в Румъния...")

"След празника на Европа бях в Гюргево. Беше вълнуващо да гледам Русе от другата страна на Дунава. Преди години името на румънския град предизвикваше тревога и враждебност у всеки мой съгражданин заради обгазяванията. Сега е различно. Улицата, започнала в Русе, намира естественото си продължение в Гюргево... Мостът,който винаги ме е респектирал и ми е изглеждал повече разделителна, отколкото свързваща територия, сега беше неусетно преминат за няколко вдишвания. Иска ми се да напиша: Русе + Гюргево = 1 голям европейски град :)))"

(http://an200.blog.bg/photos/5339/original/PICT7714.JPG)

(http://an200.blog.bg/photos/5339/original/PICT7745(2).jpg)

(Имам чувството, че преди време наш съфорумец беше постнал тук снимка на Русе откъм Гюргево, подобна на горната. Може и да цитирам него, не зная...)

И накрая - мнение на наш съгражданин, върнал се в Русе с впечатление от чужд град и затова можещ да мине за външен човек ;) . Ето как изглеждат нещата в очите му:

"Здравейте всички. Преди няколко дни се върнах от Кавала. Вярно е, че е на Бяло море и не е представително за Гърция, но е туристическа дестинация. Та, докато се връщахме, си мислех колко повече интересни неща има в Русе и от кого зависи да стане по-посещаван, но най-важното - КОЛКО СИ НИ Е ХУБАВ ГРАДЪТ. Ето защо е хубаво човек да поразгледа другаде, та да разбере, че у дома си е най-добре."  


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Linov в февруари 22, 2008, 09:55:08
Orhodox, адски си с прав в началото на поста си. Винаги съм бил местен патриот но от както напуснах Русе заради студентството си, любовта ми към града ни неимоверно се е увеличила, а замочувствието ми на Русенец из между всички варненци не спира да расте. Вярно е че явно го приемаме като даденост и не оценяваме родния си град. Имам познати, които нямаха търпение да се "измъкнат" от Русе, а аз ги убеждавах че говорят глупости. Сега, когато са далеч от Русе, оценяват думите ми и с радост се връщат! В крайна сметка клишетата са такива, защото са верни, и изразът че човек оценява нещо едва когато го загуби, в пълна степен подкрепя мнението ни.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 23, 2008, 12:24:10
Е, приятели, следвайки принципа на шопа "И сам да съм у трамвайо, па че се бутам", аз продължавам да добавям нови находки към колекцията от добри (и не само) отзиви за нашия Русе, като се надявам с времето те да изрисуват един портрет на града ни, при това правдив, понеже е направен от безпристрастни "художници", гледащи с очите на нерусенци. А на вас ще кажа само: "Приятно четене!" (дори и за неприятните неща...).

Ето една лаконична, обаче категорична оценка от участник в шахматен форум:

Страхотна зала за игра, добри битови условия, а видеовръзката с Топалов беше върха на сладоледа! Поздравявам организаторите и домакините за чудесната организация! Единственият проблем беше свързан с шума в залата, но както всички знаем почти няма турнир в България, където да не е шумно. Мисля, че трябва да се борим с този проблем, защото има деца, а и големи шахматисти, които не могат да играят на шум.
.............................................
Още веднъж поздрави и едно голямо браво на домакините и организаторите! Най-вече за страхотната зала!

(Росене, това май мястото му е в спортния раздел... ;))

И пак от там:

Първо едно голямо браво на хората от този прекрасен град. Имал съм удоволствието да го посетя преди доста време (още бях треньор на Нино Влашки и Мария Владимирова), но имам чудесни впечатления от Русе.За догодина (тоест, 2008 - бележката моя - Orthodox), ако има финанси (знаете, че това е основния проблем) задължително ще има участници и от ЦСКА! Поздравления! И да продължавате по този начин!

Ето и едно мнение от блог (пардон - глог!), в което черното и бялото се преплитат...

От месец живея в Русе и ето някои неща, които ми правят впечатление: 1. Внимателни шофьори. В никой друг град не съм виждала така да се спира пред пешеходни пътеки. И изобщо движението по улиците е сякаш на по-друго ниво. 2. Намусени продавачки. Има и изключения, но повечето гледат много намусено, все едно им преча и едвам издържат вече. 3. Страхотни банички:) По-хубави банички от тези на хлебозавода не съм яла:) 4. Кофти заведения. Аз не излизам много, но досега не съм ходила в нито едно заведение, където да ми е било уютно и приятно.

Сега правим скок назад във времето и стигаме до впечатленията от Русе на средновековния изследовател на света Марко Поло, който обръща внимание на един специфичен аспект на града ни още тогава:

Истината е, че нашия град не е никак лесен в криминогенно отношение. Известният пътешественик Марко Поло в един от своите пътеписи отбелязва своите впечатления от Русе и е впечатлен от космополитния характер на нашия град, от многото етноси, които живеят тук, и не пропуска да посъветва бъдещите туристи да внимават за кесията си, когато минават през Русе. Т.е. още тогава е било ясно, че Русе в това отношение е интересен, ако мога така да кажа. И то е обяснимо – ние сме граничен пункт, което също допринася за усложняване на криминогенната обстановка.

Не зная, но си мисля, че в наше време криминогенността в Русе е доста по-ниска, отколкото в други градове, включително циганската. Общо взето, човек сравнително спокойно може да се движи нощем из града или поне из по-голямата му част, докато в други населени места това е немислимо и там нощем не смеят носа си да покажат навън...

Е, накрая традиционно ще включа и мнения на русенци, които добре допълват картинката на настоящето и бъдещето русенско...

И аз харесвам Русе, защото е аристократичен град. А за шофьорските курсове - неам думи...

Здравейте! Пиша от Мадрид. И аз съм от Русе. Има едно място до речна гара - Руската чайна, там е най-красивото място в света, има едни развалини поне на 200 г.

Русе е много хубав град. Щели да реставрират всички сгради по центъра. Лошо няма. Много си харесвам града. И го препоръчвам горещо на всички. Доста хора вече са се махнали от Русе, но според мен от сега нататък Русе го очакват добри времена. Русе е град с богата история. Освен това е на много ключово място. Най-големият мост (всъщност, единственият засега - бележката моя - Orthodox) между България и Румъния е тук. Освен това товарите, които идват от Западна Европа и трябва да стигнат до морето, е по-лесно да минат разстоянието Русе-Варна, отколкото да продължат по Дунава, докато се влее в морето. Най-големият български град на Дунава. Тия примущества ще привлекат европейски (и не само) инвестиции. Вече има планове да се строят два завода. Един френски и един испански. Ще построят и още. Ще живне града... 100%. Моите приятели казват че съм бил оптимист. И са прави :) Първата железопътна линия е била Русе-Варна. Първата кинопрожекция е била тук. Първата книжарница май също.
Хайде всички в Русе!

Е, ние вече сме в Русе. :D Затова - да го ценим по достоинство, да му бъдем лоялни и всеки според силите си да допринася за това, да бъде той едно хубаво място за живеене!

Доскоро, приятели!


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 01, 2008, 02:07:13
Ето и две мнения от Dir.bg, пратени като коментар към новина за блъснати от джип в центъра на София майка и дете. Един пловдивчанин пише следното:

Шопи, МНОГО, АМА М Н О Г О СТЕ ЗЛЕ! Всички сте изнервени и неадекватни, разберете, че тва вашто не е живот! Дано се оправи детенцето, дано...

На което една софиянка отговаря:

Много си прав! Съвсем друго си е при вас - често ви посещавам и ми харесва стила на живот, спокойствието и ...всичко;) Не бих искала и Пловдив да стане като ”този луд, луд” град София! А трагедии, наистина, стават навсякъде, но тук просто са ежедневие...

Цитирам тези мнения, защото писаното за Пловдив в пълна степен се отнася и за Русе - и там, и при нас има един по-нормален и спокоен живот, отколкото в претоварената и пренаселена столица. Въобще, колкото повече време минава, толкова по-добре оценявам и съм по-доволен от това, че не живея в София, а в друг голям български град. Защото столицата си има своите предимства и плюсове, но и своите негативни страни. И комай за София вторите станаха множко... Когато след студентството си в столицата се върнах в Русе (преди двайсетина години), на фона на софийската динамика и шумотевица Русе ми се стори провинциално задрямал, сив и безинтересен. Сега обаче отдавна съм преодолял този глупав комплекс и оценявам нормалността на живота тук и в другите провинциални градове, в сравнение с които темпото и условията за съществуване в столицата стават все по-шантави... Както беше казал и човекът в един от горните ми постинги за престоя си в Русе: "По принцип живея в София и такова спокойствие като в Русе ми беше непривично в началото. Но си починах чудесно". Така че - нека умеем да виждаме и оценяваме тази страна на русенския живот, защото знае ли човек, дали след време няма и тук да дойде софийската лудница... ::)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Кристин в март 02, 2008, 10:04:36
Аз... няма да цитирам някой от форуми и т.н, а дядо Вени - дядото на мой приятел, който живее в с. Костенец, Софийско, в Рила планина.

Той каза, че навремето работил в русенска област ии често отскачал до Русе. Впечатленията са му само най-добри - невероятно красив град, много се е радвал на реката, ииии също така русенки са едни от най-красивите жени както тогава, така и сега...
Когато ме изпращаше, даже ми заръча когато сляза от автобуся още от гарата да се провикна: "Много поздрави от дядо Вени имате всииички русенци"  :D Каза ми да поздравя и Дунава, и цяло Русе... знаете ли... напълни ми душата този човечец. Той не се преструваше, не лицемерничеше... просто наистина има хубави спомени от моят така скъп град...

Един приятел: "Абе в Русе всички жени са толкова красиви... ще взема да се преместя там!"

Ха дано повече и повече хора да идват насам казвам аз...Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 03, 2008, 08:38:16
Мой състудент от Велико Търново, който за пръв път беше в Русе преди няколко години и го разведох из града, каза: "Красив град, има бъдеще в него. И имате жени с много красиви очи!" Точно това го беше впечатлило от русенки, макар че всичко си им е хубаво... ;)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Кристин в март 04, 2008, 11:11:58
Посрещах миналото лято двама софиянци.

Минаха по центъра и казаха:" Толкова е чисто! Имате прекрасни паметници!" Единият беше пушач и дори не посмя да си пусне цигарата на улицата, изчака до едно кошче и така... Снимаха се на всеки паметник покрай който минаха  :D
И същото за жените...
Бяха очаровани от красотата на града ни. Също така се очудиха как всички си плащат за градски транспорт и дори попаднах в куриозен момент, когато въпреки че му обяснявах през целия път, че няма начин да не платиш за билет, преди да слезе от автобуса, единият си остави билетчето на седалката и каза: "Абе може някой да го ползва!", при което хората от целия автобус включително и кондукторката избухнаха в смях...


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 05, 2008, 01:01:21
Абе те софиянци са по-дисциплинирани за отпадъците, но за съжаление доста русенци хвърлят каквото и където им попадне. И така улиците, а особено спирките, заприличват на сметища. За около блоковете да не говорим... :-[ Дано занапред постепенно изоставяме просташките си навици и почнем да уважаваме и опазваме чистотата на града си...

Колкото пък до билетчетата за градския транспорт - в София положението е действително е доста по-лабаво, и те така са си свикнали. Пък и за мое учудване делът на частниците в пътническите превози е доста по-малък от Русе... Но това е до време. Ще дойдат частните превозвачи и билетчето за многократна употреба ще стане спомен... :D


Титла: Re: Най-добрият град за живеене в България.. 2008. Дарик Радио
Публикувано от: peter в септември 25, 2008, 03:39:11
http://rousse.dir.bg/2008/09/25/news3409589.html

What the fuck???  :o  ::) ::) ::) >:(


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: vesel в септември 25, 2008, 04:51:23
Странна статия от news.bg: http://news.ibox.bg/news/id_1514547718  :'(


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: equinox в септември 25, 2008, 04:53:01
Тая статия май е тръгнала от в. Утро. По-скоро си е русенска :)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: SW2FL в септември 25, 2008, 05:10:46
Да не говорим, че снимката си е ЛИЧНО МОЯ! Не, че някои ме е питал дали може да я сложи де .....


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: DeYordanov в септември 25, 2008, 07:02:20
Аз утре ще напиша статия, в която се казва, че ЕС ни изкарва най-добрия град за живеене....източния Ню Йорк...хак да им е.  :P
Сега сериозно. За пореден път ми стана ясно, че българските медии са от типа - хвани единия, удари другия. Толкова творческа импотентност няма никъде другаде сигурно. Всичко е на принципа copy/paste. Редакторите копират всякаква информация и дори съм 100% сигурен, че го правят по инерция без дори да прочетат за какво иде реч.
И на мен като русенец ми писна някакви "експерти" /калъфи/ дето са на гъза на географията и никога дори не са стъпвали тук  да ми обясняват каква дупка било в моя град, как всички тук сме идиоти едва ли не, че не сме се преместили във космополитната ни столица. Да си оценяват Брюксел, а Русе да оставят на нас. Точка по въпроса

П.С. Пред мен стои въпросната статия във вестник "Утро", която казва съвсем други неща, които са много положителни. Да се чуди аджеба кво е това заглавие, сравнено със съдържанието. В интернет сайтовете НИКОЙ не е цитирал точно и 1/10 от статията. Цялата информацаия е поднесена напълно тенденциозно.
Имало критерий по брой компютри и сме били предпоследни  :o Как ги бориха тия компютри не знам  :-[
Следващия път викам да включат и брой клечки за зъби на глава от населението


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: DeYordanov в септември 25, 2008, 08:00:41
Брюксел нарочи Русе за най-лош град в Европа.

В същото време се нареждаме на предпоследно място по престъпност


Брюксел удари тежък шамар на Русе, като го нареди сред най-лошите градове за живеене в ЕС. Изследването на Европейската комисия обхваща 321 града от ЕС и извън него, като включва данни от 2001 и 2004 година. В анкетата участват и седем български града - София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Видин, Бургас. Заключенията са правени на базата на 420 000 статистически данни, насочени към теми като жилищните условия, околната среда, безработицата и др.
В същото време обаче стана ясно, че картината в Русе съвсем не е толкова черна, ако се направи внимателен прочит на информацията в сайта на ЕС . Един от най-важните елементи са спокоен живот и липсата на престъпност и именно тя е силната страна на крайдунавския град. Русе е на предпоследно място по брой престъпления на 1000 души, а по брой откраднати коли се нарежда на 207-о място от 220 града.
В повечето случаи градът се движи в "златната" среда, като по някои показатели изпреварва много по-значими от него. Броят на болничните легла на 1 000 души е по-голям в сравние с европейски столици като Рим и Берлин. Висшистите ни са повече, отколкото в Хамбург и Марсилия. Румънците и българите водят и в класациите за собствени жилища, като в първата десетка има седен румънски града. Русе се нарежда на 28 място с 84,03 %. Положителен е и резултатът със замърсяването на въздуха -  намираме се на 169 място от 217 града, на едно ниво с Гьотеборг и Будапеща. Зелените площи в Русе са повече, отколкото във Варшава, Париж и Страсбург. В културата също сме доста напред. Русенци ходят на театър по-често от варненци и пловдивчани и са наравно със софианци.
Не липвсват и тъжните констатации - Русе, Плевен и Рига са на последно място по средна жилищна площ - 13 кв.м. . На предпоследно място сме в Европа по брой компютри вкъщи - 5,49 %, като след нас е само Видин. По отношение на извозвания годишно боклук сме на 21 място от общо 182 града.

Божидар Йотов: "Авторите на класацията да дойдат на място"

Не съм съгласен и категорично възразявам срещу такъв род оценка, че Русе е най-далеч от европейските стандарти на живот. Русе неведнъж е доказвал, че е един от най-добрите за живеене градове в България. Нека хората, които правят подобни констатации за него, да дойдат и видят на място приятен ли е, спокоен ли е градът и предразполага ли да се живее в него. Нека да ми кажат има ли друг град в България, към който да има толкова голям интерес от страна на чуждестранни инвеститори, или с толкова ниска безработица? Русе е най-европейският, най-чистият град в България - това са го заявявали множество посланици на европейските страни.


Никъде не видях статията коректно отразена, затова я и преписах. Ето я едно към едно с оригинала, който излезе днес във вестника. Можете сами да си направите съответните изводи.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в септември 26, 2008, 12:15:32
Ортодокс, много си прав. Като умен човек, на когото винаги съм се възхищавал, ти си успял да направиш прозрения, които и след 15 години са истина - макар че по думите ти не си бил в столицата отдавна, фактът, че можеш да мислиш и разсъждаваш, е допринесъл за това, да направиш съвсем реалистична оценка и без да присъстваш. Аз като жител на столицата твърдя, че всичко, писано от теб, е на 100% вярно, оценките ти са съвсем точни, и разсъжденията ти напълно отговарят на действителността.

Относно оценката на Брюксел, аз се чувствам много огорчен и наистина не знам по какви критерии са я направили. Да не би да искат да кажат, че малки градчета и села са по-добро място за живеене от Русе?! Дори и в цитираните от тях градове, ми не мога в никакъв случай да се съглася, че Плевен, Пловдив, па да не говорим за Видин, са по-добри за живеене от Русе.
Дори и за София мога да кажа, че ЕДИНСТВЕНИЯТ критерий, по който тя е по-добър град, е наистина по-високото заплащане на труда. Ама то е по-високо не само от Русе, ами и от всеки друг провинциален град. А по всички останали критерии, освен доходите, Русе е по-добро място за живеене от София. Само през тази година си бях 4 пъти в Русе за по една седмица  и повече, та не говоря наизуст. Подобни псевдо-оценки на западняци винаги са ме огорчавали, защото те така говорят в случая за родния ни град, но по-често говорят така и за България.
А само през тази година 5 пъти съм ходил в западни страни и вярвайте ми, че не е чак толкова розово положението там. И те имат проблеми, и дори в някои отношения са по-зле и от нас. Разбира се, животът е уреден и спокоен, няма мутри, няма такава корупция, но като стандарт не са го чак толкова забелили, а и като престъпност и като кво ли не си имат и те проблеми, и то не малки. А Русе е единствения град в България, който като чистота, като сгради и като дух може да се сравнява с най-развитите градове в Европа.
Така че, Горе Главата, Русенци! Неприятни са подобни "новини", но още открай време имаше такива неща, може би от завист, че Европейския дух, култура, традиции и облик на Русе дълго още няма да бъдат постигнати от другите български градове. За което, разбира се, като българин, съжалявам и не искам да е така. Но като Русенец се гордея.
Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Slex в септември 26, 2008, 02:45:09
...
An opposite view is taken by Guy Verhofstadt, Belgium's prime minister until last week. Mr Verhofstadt once wrote a pamphlet calling for a “United States of Europe” and now plans a second book arguing that Europe is naturally cosmopolitan, and that ethno-national divisions are alien to Europe's “soul” (although he too recognised Kosovo). He is fascinated by the late 19th century, when Germans were scattered across central Europe, and Jews enriched life all over the continent. He venerates the example of Rustchuk, a city on the border between Bulgaria and Romania whose residents once spoke Ladino (a Sephardic dialect of Spanish), Turkish, Russian, Bulgarian, Romanian and German. Not any more, Mr Verhofstadt laments, before expressing the hope that a border-free EU may bring cosmopolitan Europe back to life, and end the 20th century obsession with creating “monocultural islands”.
Address : <http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=10919159>


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: vesel в септември 26, 2008, 12:13:10
fcdunav, благодаря за труда. Статията от "Утро" звучи съвсем различно  :)
Аз също смятам, че Русе не е лош град за живеене и за разлика от столицата (и не само) е много по-спокоен и подреден.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: DeYordanov в септември 29, 2008, 08:50:48
Вижте какво мислят феновете на Берое (Стара Загора) преди мача с Дунав (Русе) за нашият град като цяло

FOREVER_GREEN
Цитат
До сега не сме имали толкова възпитани и толерантни форумни гости като че ли ?

Green guardian
Цитат
Нормално е, представители са на най-европейския ни град според мен по поречието на Дунав, а що не изобщо в страната, Австро-Унгария там още се чувства ...а и като спряха мамалигарските обгазявания от Джурджу или Гюргево нещата май са вече по-добре.
Инак на "Берое" идва "речен период". Първо е нужно да преплуваме Дунав, поне по нашия участък е дълга 371 км...сетне идва ред на най-пълноводната ни река Марица...дано плуването се увенчае с 6 точково време....

Dronix или Мечът на не знам си какво  не знам какво ще му стане като види мнението на собствените си съграждани  :D ;)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: mart0s в септември 29, 2008, 11:19:25
пълни веселяци са тез двамата :)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: lidia в октомври 09, 2008, 07:08:54
   Здравейте.

 Ето мнението на една бургазлийка за Русе.  Лид, наистина останах възхитена от Русе. Не бях ходила поне 10 години, а предишните ми впечатления бяха ужасни - сградите бяха черни и олющени, плочките бяха кракотрошачки, вместо дъжд, валеше хлорна киселина. Никога няма да забравя как гледах като хипнотизирана бягащите по улиците хора, които се опитваха да се скрият още при първите капки. Осеферих се едва, когато започна да ми гори лицето и ме спасиха хората в католическата църква - дръпнаха ме вътре и веднага ми подадоха чисти мокри кърпи.
Това, което видях сега, беше един красив европейски град с нови настилки, много светлина, фонтани, цветя и усмихнати хора. Успял е да се опази от презастрояване и всички нови сгради се вписват добре в старата архитектура. И беше много чисто, което в България е почти невъзможно. Очарована съм и го казвам съвсем искрено. Браво!


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: deian в октомври 09, 2008, 07:58:29
Поздрави на бургазлийката *DRINK*


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 30, 2008, 08:54:18
Белгийци се възхитиха от Русе
30 октомври 2008 / News.dir.bg

Делегация от белгийския автономен район Валония гостува днес в Община Русе.
В състава на делегацията са включени: Жозе Апар председател на местния валонски парламент; Мишел Льобрен, зам.-председател на парламента на Валония; Шарл Янсес, също зам.-председател на местния парламент; Жан-Клод Ван Каувенберге, депутат и секретар на Бюрото на парламента на Валония; Рене Тисен, депутат и секретар на Бюрото на парламента и Изабел Ебенс, зам.-директор по международните въпроси на парламента на Валония, съобщава Ruse24.bg.

Кметът Божидар Йотов сподели с гостите своите впечатления от Лиеж. През пролетта русенският градоначалник заедно с министъра на външните работи на България Ивайло Калфин бяха на работно посещение в Белгия. Йотов разказа, че между Русе и белгийския град Лиеж има много допирни точки и би се радвал, ако двата града се побратимят. Следващата година се очаква в Русе да гостуват кметът на Лиеж, ректорът на местния университет, а също и началникът на лиежкото пристанище. Председателят на Валонския парламент Жозе Апар сподели, че е очарован от България и навсякъде където са гостували, делегатите са били радушно посрещани. "Ние сме посланици на Белгия за сближаването на народите", каза той. Апар допълни, че областта Валония в миналото е била производител предимно на въглища и стомана, а със земеделие се занимавало голяма част от населението. Днес районът се развива преди всичко в сферата на услугите и транспорта. Областта притежава 2 летища, едно голямо речно пристанище и изключително развита пътна инфраструктура. Въпросите към русенския градоначалник бяха свързани с икономическото развитие на града и големите инвестиционни проекти, различните туристически атракции, както и възможностите за побратимяване и сътрудничеството с Русе.

За спомен от срещата гостите връчиха на Йотов кристален обелиск инкрустиран с часовник, произведен във валонската фабрика за кристали.

http://rousse.dir.bg/2008/10/30/news3538549.html (http://rousse.dir.bg/2008/10/30/news3538549.html)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 30, 2008, 08:54:39
OFFTOPIC

Тук неволно постнах цитат от предното си мнение. Само че така и не разбрах как се трие мнение в този форум. В друга версия на SMF, използвана във форума на Атака, потребителят може да изтрие всяко свое мнение във всеки един момент. Някой беше писал, че тук може да се трие мнение, само докато е последно в темата. Но как - не е ясно, няма бутон или линк за това... ???


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: ftubusa в октомври 31, 2008, 12:09:51
 Извинявам се че не е по темата и за невежеството си ама какво точно означава два града да се побратимят.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: спиро в октомври 31, 2008, 09:37:01
Ами това като цяло означава, че общинарите ще си ходят на безплатни екскурзии до побратимените градове с общински пари.  Да им е честито на печелившите :D.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: n00b в октомври 31, 2008, 10:24:20
А, не, ще кръстят някоя друга улица на чуждия град.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 31, 2008, 11:22:30
Хе, нали в парка алеята, която върви от Вазата надолу към Дунава (с неработещия фонтан по средата) е наречена на името на град перистери в Гърция, с който сме братя и сестри вече от доста години... :) Доскоро имаше табелка с името върху стълба с лампата до чешмичката, но скоро не съм поглеждал стои ли още...


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: n00b в октомври 31, 2008, 11:58:12
Ами същото важи и за Сент Уан (ако някой се чуди - предградие на Париж) :)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в ноември 01, 2008, 12:01:31
n00b, ама ти си върл франкофон, егати :D :D :D Само се чудя, знаеш ли френски или не?!? За английския не се съмнявам :D


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в ноември 01, 2008, 12:50:24
Ами Рига бе, хора?! Та тали на този русенски побратим е наречен най-внушителният (засега)хотел в града ни... Очаква се обаче новият в състава на Гранд Плаза-та да го надмине в качествено отношение и като архитектурно оформление. Ще поживеем - ще видим...


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в ноември 02, 2008, 10:56:34
Е нищо де, такива примери има навскъде в България, а пък парк-хотел Москва в София е един от най-големите, а пък всички централни улици на столицата са наречени на имената на руснаци. Вярно, че на имена на освободители от руско-турската война, ама все пак....Пък Рига си е много хубав балтийски град, лошо няма:)


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Кристин в ноември 02, 2008, 02:56:31
... а пък парк-хотел Москва в София е един от най-големите, а пък всички централни улици на

Аз съм отсядала в него... г/д е на същото положение като Рига... бих казала :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 09, 2009, 08:35:06
Два коментара под статията Русе - един фотографски поглед към миналото, публикувана на сайта history.rodenkrai.com (http://history.rodenkrai.com). Статията е тук (http://history.rodenkrai.com/index.php/20080106193/ruse_-_edin_fotografski_pogled_kym_minaloto/menu_id_1.html).

Обичам го този град! Благодаря за информацията, която получих. Надявам се скоро да има нещо подобно и за другите градове. Поздравления!

Прекланям се пред поколенията градоначалници на Русе, че не са събаряли, а са строили и поддържали. Обичам Русе и винаги, когато мога, го посещавам!

Впрочем, просто няма как да не бъде в такъв дух отношението към Русе на непредубедения външен посетител. Обаче мнозина почват да злобеят под действие на завистта. От такива не очаквай обективност...


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в март 09, 2009, 09:49:48

Общо взето, човек сравнително спокойно може да се движи нощем из града или поне из по-голямата му част, докато в други населени места това е немислимо и там нощем не смеят носа си да покажат навън...


Ти би ли рискувал да се разхождаш по улиците нощем, когато няма жив човек?  Вярно, русенци сме и си хвалим родния град, ама да казваме пресилени думи. Един приятел го бяха ограбили през деня на центъра, а какво остава за през нощта...

Абе те софиянци са по-дисциплинирани за отпадъците, но за съжаление доста русенци хвърлят каквото и където им попадне. И така улиците, а особено спирките, заприличват на сметища. За около блоковете да не говорим... :-[ Дано занапред постепенно изоставяме просташките си навици и почнем да уважаваме и опазваме чистотата на града си...


Утре ще ти снимам какво е пред блока ми в София.  :D Да видиш колко са дисциплинирани, а живея в добър квартал(Гео Милев).


По отношение на мнението на хората от другите градове(на моите колеги от университета), всички са с добро мнение за Русе. Но не липсват и изцепки. Бях се запознал с един софиянец и като му казах, че съм от Русе и той каза с усмивка на лице: "Там ви бяха обгазявали, нали?"  Така и не разбрах кое му е смешното.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Кристин в март 09, 2009, 10:24:29
Русев, Иво,
Извинявай, обаче според мен Ортодокс си е напълно прав относно нощните разходки из Русе. Като млад човек, който не ме свърта никак, мога да ти кажа, че доста си ги кръстосвам (и не само централните) и то по различни часове на нощта. Никога нищо лошо не ми се е случвало (славабогу), обаче пък и си има полиция. Примерно като ме видят в парка - добър вечер, документи, ала бала... Така и трябва да бъде!
Иначе да, ето наскоро едно момиче познато го ограбили пак посред бял ден, ама то такива случаи - къде няма?
В София примерно ме е страх да изляза през нощта така както в Русе.
А междудругото, Гео Милев наистина е хубав квартал  :D Напоследък се случва да отсядам там :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в март 10, 2009, 12:17:29
В София през нощта почти със сигурност ще си намериш белята, докато в Русе наистина можеш спокойно да се разхождаш. Подкрепям Ортодокс и Крисето.
Иво Русев е прав обаче за отпадъците, цяла София прилича на сметище. Толкова мръсна, колкото в последните две години, никога не е била. И все по-зле става. И пътищата стават все по-зле, а за задръстванията да не говорим.

Сега по празниците около 3 март обаче, нали се бяха събрали 4 почивни дни, решихме да си останем в София. И о, чудо! Без задръстванията и купищата автомобили и тълпи, които липсваха, градът изглежда съвсем различно. Хареса ми! Направо страхотно си беше. Нямаше го и смога и отвсякъде се виждаше красотата на Витоша.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в март 10, 2009, 06:48:24
Пресилвате леко нещата.Все пак София не е Бруклин.Има шансове да стане нещо, но не са баш на 100%.Но иначе в Русе наистина можеш да се разходиш спокойно през нощта.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в март 17, 2009, 12:14:56
От един друг форум:

"От два месеца не съм се скиторила по русенските улици.Признавам си.Изчаквах това, подготвях онова, даже поработвах... Посрещах този и онзи, абе ангажименти, като на всеки един човек, пък може и като за двама човека
Днес си разходих всички части на тялото по почти всички улици и улички, останах без подметки, ми то много се е променил нашия град бреееей!
Кво ще кажете по въпроса? Обичате ли дългите разходки пеш и обръщали ли сте внимание как изглежда градът ни през деня ?
А нощем ? Трябва да ви кажа , че се възхищавах мълчаливо на библиотеката "Любен Каравелов " - нощем е страхонта!Имам снимки.Готино е - пробвайте.И пишете."


"Брей, брей, като те чете човек направо да му се прииска на човек да отиде в Русе"


"Наистина градът ни става приказен.
Харесвам си го и си го обичам. Не искам да живея на друго място и това си е."


"ех русенските улици  някога като ученичка в Ботев всяка сутрин минавах от паметника Ленин /и до сега не знам как прекръстиха тази спирка?!?/ през целия център рано сутрин , та до Бастилията  и до ден днешен обожавам да вея шорти из града. след ремонтните деиности миналата година /тази не знам какво са променили/, градът е просто великолепен. сутрин, по-обед, вечер...красота. Доходното здание /Театъра/ ми е любима сграда. а и една малка пресечка има на Борисова от към Американското пазарче, там при легендарната баничарница, та там има 2 ужасително красиви стари къщи. едната е някакво църковно настоятелство /не се сещам точно/. един ден като стана вехта и богата ще я купя и ще ви каня в градината на чай
градинката при Ботев, двореца на Батенберг и Библиотеката е друго любимо място  а вазата грижат ли се за нея още?!?леле що разходки из този парк и все го помня златен, есенен."


"Не мое, малката, не мое си я купиш тая сграда, по простичката причина, че АЗ съм си дала заявката за нея, още като я видох, а то беше преди почти 40 години!!!Водя в класацията, разбира се.Ще си чакаш реда!Дай да се разберем,аз съм по-дъртичка и моите желания са на преден план, че по-малко ми остава да се насладя на постройката, градинката и на всички вас, поканени на есктремно кайве и домашна ракийка."


"хехе много мераклии сме били за тази къща  разкошна е с това стълбище, аристократичната фасада и градината наоколо - красота винаги съм искала да надзърна и вътре  и понеже аз скоро тъи богата не се очаква да стана, ще ти идвам на гости за кайвето  пък и няма да се караме я, само къща е това 
залеза преди ходехме да го гледаме от Тераса. менюто и обслужването малко никакви ги няма, но гледката си заслужава. маи ми липсват реката и вечерите краи нея..."


"http://www.snimka.bg/album.php?album_id=183361
Жалко, че в момента е такава развалина, а архитектурата е невероятна.Дано да успеят да я реставрират или поне отчасти да запазят това, което остане.Аз, понеже съм безрезервен оптимист ще се надявам да не я похабят.
В момента е в окаяно състояние но... ДАНО!!"


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 20, 2009, 12:08:31
Ето няколко постинга от една тема в знаменития форум bg-mamma.com, посветена на родното място:

Вяра, ето разгледай малко снимки от Русе...
имах удоволствието да живея там няколко години, и за сватбата си се върнах там:) наистина е много красив град със слава Богу, запазени виенски влияния:)

Много ти благодаря, Тити! Ти както винаги ме снабдяваш с полезни неща! Снимките наистина са много хубави и има обяснения под тях за такива невежи като мене. Вече съм убедена Че следващия път, когато отидем до БГ, ще посетим и Русе. Изглежда наистина много виенско, силно съм впечатлена!

Русе и Видин са били връзката ни със Западна Европа. Къде що западноевропейски крак е стъпвал в България в началото на двайсти век, е минавал през тия два града. Цивилизация, живот, просвета - все там е било. Не случайно казват: "Русе - център на просветата". Едва ли в новата си история имаме по-аристократични и по-европейски градове от тези двата. Затова Русе е в толкова австрийски стил. Виенските сгради в родния ми град София бледнеят пред красотата на русенските. (А смотаните русенски "бизнесмени" ги рушат! >:D - това е от мен - Orthodox)
Във Видин не съм ходила, но съм чувала, че и там е така. Тука имаше няколко видинлийки, могат да се включат с инфо   

Вяра, майка ми е родена в Русе, но е била като теб на 2 годинки, когато са се преместили в София. Аз обаче до 3-4 клас ходех всяко лято с прабаба си и прадядо си там. Къщата ни беше в самия център, точно да Халите, на алеята, която води към кея. Срещу Халите започва "Главната улица", на която има великолепни къщи, всичките до една в австрийски стил. Прекрасни детски спомени имам от този град. Цяло лято играех там и се връщах вкъщи чак за училище, а майка ми откачаше като ми чуеше промяната в акцента...
Като решиш да отидеш, непременно посети ЖП музея. Интересно е.
Извинете за отклонението, ама така ми се стопли сърчицето, като се заговорихме за Русчука...

Съвсем естествено е някои градове на България да си приличат с Виена. В крайна сметка след като София става столица на България, се приема нов градоустройствен план и се поканват предимно австрийски архитекти да построят сградите....Те са работили и в други градове, като Русе например.Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: krasi_guteva в март 20, 2009, 10:45:18
 Днес четох в един форум:
"С изненада научавам Сиби, че не си била все още в Русчук (моя мил роден град), , позабравеното и малко поувехтяло европейско (без преувеличение) "лице" на България (като в оня слоган...  нали се сещаш).

Там можеш да видиш много красиви сгради с красиви орнаменти в стил барок и рококо (по виенска мода). Старият център с градинката и шадравана с голите нимфи..., мъжката гимназия, новореставрирания исторически музей (Гоцето си кипреше оня ден пред него...), който навремето е бил Дворец на княз Александър І Батенберг (когато Русчук е бил най-многолюдния град в новоосвободена България и дори е бил спряган за нова столица), сградата на окръжната библиотека, където навремето е била търговско-индустриалната камара, старата поща, паметника на падналите в сръбско-българската война и т.н.... По-насетне ще тръгнеш по ул. Александровска към "новия" център... По пътя можеш да отскочиш до Речна гара и да се разходиш по речната алея. В този район ще питаш за католическата катедрала. Навремето ни учеха, че това е единствената катедрала с действуващ пневматичен орган в България (а в уикипедията дори пише че е единствен в ЮИ Европа ). Наблизо е и музеят на баба Тонка. След това продължаваш към центъра. Там ще видиш символите на Русе - Паметникът на свободата, Доходното здание (сега там е Театъра), Съдебната палата, Операта и вкопаната дълбоко под нивото на земята катедрална черква "Св.Троица", ако имаш късмет и в момента се извършва служба можеш да се насладиш на прекрасното пеене на русенския владика дядо Неофит (всепризнат капацитет и преподавател по църковно песнопение). След това продължаваш към Парка, снимаш се пред "Вазата" изработена от пръст и цветя, правиш една дълга разходка из парка, като можеш да попиташ къде е музея на транспорта. Там ще снимаш на воля стари влакове и вагони, които навремето се возили царски и княжески особи (има и султански вагон...) из китното ни царство, господарство че и по-надалеч... С това общо взето се изчерпва моят маршрут, но ако имаш още сили попитай за художествената галерия, тя е по пътя за гарата, красивата черква (наскоро реставрирана) "Св.Георги" (пак в тази посока), самата ж.п. гара също е интересна, но от години се реставрира... Накрая можеш да се качиш до теливизионната кула и ... това е засега. Като за първи ден стига толкова..."Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в март 23, 2009, 03:03:48
Утре ще ти снимам какво е пред блока ми в София.  :D Да видиш колко са дисциплинирани, а живея в добър квартал(Гео Милев).


Ето и обещаните снимки. Красиво е,нали?  :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в март 23, 2009, 04:16:50
В цяла София е така. Затова в Русе се радвайте.
Пред нашия блок картинката е същата, и въобще навсякъде.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в март 23, 2009, 04:38:26
Направете си едно пролетно почистване. Такава мръсотия не мога да търпя. Като видя нещо пред блока го почиствам.


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: фараша в март 23, 2009, 04:48:15
Утре ще ти снимам какво е пред блока ми в София.  :D Да видиш колко са дисциплинирани, а живея в добър квартал(Гео Милев).


Ето и обещаните снимки. Красиво е,нали?  :D


Уау!
То се получило направо като джънкърбън инсталация с фин екоджипси привкус
много арт!

приемете чуждиците като лингвистичната част от инсталацията :DТитла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в март 23, 2009, 05:15:34
Оф, фараш, заради теб трябва сега да си оправям мивката!


Титла: Re: Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 23, 2009, 08:41:56
Утре ще ти снимам какво е пред блока ми в София.  :D Да видиш колко са дисциплинирани, а живея в добър квартал(Гео Милев).


Ето и обещаните снимки. Красиво е,нали?  :D

Леее-лееееее!!! ::) ::) ::) А стига бе!!!

То и в Русе има боклуци, ама такива сметища чак пък не съм виждал... Но и какво да се чудя, като хората правилно са казали, че шопът е резултат от несполучлив опит да се превърне дървото в човек...

Благодарност за тези софийски прелести, колеги съфорумци - още малко ми повишиха самочувствието на русенец... ;) 8)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 23, 2009, 09:04:10
Направете си едно пролетно почистване. Такава мръсотия не мога да търпя. Като видя нещо пред блока го почиствам.

И аз съм така, Еквиноксе - често вземам захвърлени около (а особено пред) блока ни отпадъци, за да ги отнеса до истинското им място в контейнера. И хич не ми пука кой какво ще си помисли или каже за мен, като ме види да върша тази "боклукчийска" работа. Защото аз не го правя само и толкова за другите, а за да намаля дразнещите собствените ми очи гледки на мръсотия и разхвърляност. Не разбирам прасешкия манталитет на този, който ще захвърли пред самия блок (че и в цветната леха даже!!!) празната смачкана бирена бутилка, при положение, че само на десетина метра е жълтият контейнер за пластмасови отпадъци! А то само бутилките ли са? Десетки дребни и не толкова дребни отпадъци, разхвърляни около блоковете ни, превръщат града в едно голямо сметище (но в Русе все пак е доста добре, де...), а жителите му - в доволно вегетиращи сред мръсотията обитатели на кочина. Толерантността ми към това явление и носителите му клони към нула. На практика обаче мога само това - сам да бъда максимално дисциплиниран "чистник", а и да изисквам същото от членовете на семейството си. Над другите хора нямам власт и влияние. Но ако всеки спазва тази екологична дисциплина в семейството си - и ето, че градът ни ще придобие така желаната европейска чистота и подреденост...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в март 23, 2009, 09:28:10
И аз съм така - в Русе събирам, ако видя боклук на земята. Даже блока често си правим бригада за почистване, залесяване на градинката пред блока, боядисване. Но в София е направо безнадеждно, бабите от блока си хвърлят боклука направо през терасата. Какво ли не има долу - опаковки, кесийки, бутилки и т.н. Става и по-лошо заради силния вятър, който разнася боклуците. И после хората от "провинцията" им били виновни.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в март 23, 2009, 09:38:23
Тука след боклучената криза стана грозно - боклуци навсякъде. Те и хората от панелките масово почнаха да си мятат боклуците от терасите де.

Обаче още по-бруталното е една зелена площ до перловска река, на 4-ти километър. Таман малко облагородиха терена (това включваше насипване на доста пръст така че каруци и коли да не минават оттам). Обаче каруците намериха обходен маршрут. След като отъпкаха доволно добре, вече гледам и коли да минават оттам през калта. Най-забавното е че има разни ремонти, хора сменят дограми, мебели и т.н. При което ги мързи и си изхвърлят всички стари шкафове и дървените каси и дограми там. Ставал съм свидетел на комични изцепки - една сутрин виждам как един тъпанар с лада изхвърля там огромно количество пластмасови боклуци. На обяд минавам - гледам вече едни мангали са се възползвали, запалили са огън и топят тия пластмасови боклуци (явно е имало метал в тях и искат да го съберат).

Та такива работи, свинщината е на ниво.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в март 24, 2009, 09:27:55
Точно така, и затова е безнадежно да се хванем ние да го почистим. Само след няколко часа ще е същото. Освен това как се чистят тия тонове боклуци?! Докато занесеш два-три килограма до контейнера, през това време през терасите ще хвърлят пет пъти повече.

Леле, Ортодокс как се учуди ::) Ми то отдавна е така в София, бе човек. Вече даже не ни прави впечатление :o
Ние като ви разправяме, че Русе е европейски град - ама като живееш постоянно в него, не ти прави впечатление колко е чисто, подредено, боядисано и т.н. Разбира се, много има още какво да се желае, но поне е много по-добре от действителността в столицата.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в март 24, 2009, 11:36:34
Оф, фараш, заради теб трябва сега да си оправям мивката!
А???

Не знам какво ви успокоява, че отдавна било така, ама с тия снимки София прилича повече на град от Третия свят, отколкото на европейска столица. Нищо чудно да е в челната тройка на най-мръсните столици в ЕС. Срамота! Проблемът поне може поне да почне да се решава, все пак в столицата са концентрирани политическия, културен и икономически елит(а?), има и финансов и човешки ресурс, ноу-хау също вероятно има откъде да се ползва.   
Егати дебелоочието само да подмятат проблема години наред.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в март 24, 2009, 11:53:22
Нищо чудно да е в челната тройка на най-мръсните столици в ЕС.

Ти па, Фараш. Каква тройка бе човек? Със сигурност първото място е наше.  :'(

Мен повече ме дразни това, че излизат разни безумни статии по отношение на Русе, дори имаше една как било най-лошото място за живот в ЕС по нам-кво си проучване, а такива глупости не помагат на имиджа на града по никакъв начин, а той е свързан и с инвестиции, и с работни места и в крайна сметка с качество на живот. Що не излезе някоя статия колко е хубаво в Русе >:D А има достатъчно основания за такава.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в март 24, 2009, 12:23:14
Трябва да сложат едни камери и да глобяват яко ако някой хвърли нещо от терасата. Ама наистина яко. Разбира се първо трябва да се почисти и облагороди междублоковото пространство.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 24, 2009, 02:11:37
Леле, Ортодокс как се учуди ::) Ми то отдавна е така в София, бе човек. Вече даже не ни прави впечатление :o

Виж, Ники, аз не падам от Марс, но все пак София я помня от петте си студентски години (1982-1987), когато тя беше твърде чист град - смело мога да кажа, че беше приблизително на сегашното русенско ниво. Откъде да зная, че нещата така са дръпнали надолу с годините? Нали уж ще ставаме европейци и е логично в столицата този процес да е най-напреднал...

Ние като ви разправяме, че Русе е европейски град - ама като живееш постоянно в него, не ти прави впечатление колко е чисто, подредено, боядисано и т.н. Разбира се, много има още какво да се желае, но поне е много по-добре от действителността в столицата.

Мдааа, май наистина трябва човек до пообикаля от време на време други български градове, та да има база за сравнение. И изглежда русенци трябва да парафразираме девиза на Алеко така: "Опознай Родината, за да обикнеш... града си". ;)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в март 24, 2009, 05:09:20
По повод снимките - нормално е, когато едно общество се изчерпи откъм съдържание, да оставя след себе си повече опаковки.

Тези кесийки и кофички са неделима част от съвременния ни социум - изпразнени от съдържание, похабени и грозни, попаднали на грешното място и време, безцелно носени от вятъра и каляни от дъждовете, без собствена тежест и съдба, очакващи Денят на пълното си разложение.

Ако Левски беше още жив, сигурно щеше да забележи, че всички ние сме в боклука, но и боклука е в нас.
То такъв ни е и живота - да се чудиш да го изхвърлиш ли, да го пазиш или да го живееш. За съжаление доста наши сънародници си си изживяват живота, докато се колебаят между първите две опции

Извинявам се за отклонението...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: di4ko в март 24, 2009, 10:39:52
бтв,,Глобусът,,от 16.06.2007г за Русеhttp://video.google.com/videoplay?docicid=-4907256846832846614 (http://video.google.com/videoplay?docid=-4907256846832846614)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в април 09, 2009, 11:18:09
Русенка от Албания оглави правен факултет в Тирана
...
- Какво ви доведе в Русе преди осем години?

- Подадох документи за обучение в България по програма между страните ни. Имаше квоти и аз спечелих една от тях. Никой от нас не знаеше къде ще попадне точно и нямахме право да избираме. Вярвахме, че всичко, което е извън Албания, е по - добро и това беше достатъчно. На мен ми казаха, че съм приета в Русенския университет и в началото леко ми беше разочароващо, защото не съм в София. Все пак столичният град е нещо различно и по принцип е най - доброто място за живеене в която и да е държава. Едва после осъзнах какъв късмет съм имала да дойда в Русе - голям малък град. Тук можеш спокойно да се видиш с приятелите си, центърът е близо, има достатъчно места за забавление, има много хора и онова спокойствие, което за София е само мечта. Само преди дни бях в столицата ви и се ужасих от мръсотията, задръстванията, които и в Тирана не липсват, от отчуждението на хората и превръщането им в едни роботи, постоянно бързащи. В Русе не е така и вие най - добре го знаете, макар да не го оценявате.
...
Цялото интервю на: http://www.ruseinfo.net/news_61499.html (http://www.ruseinfo.net/news_61499.html)

Много на място са и думите! Поздравления за момичето.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 09, 2009, 11:29:18
Цитат
- Заплатата на факултетски ръководител достатъчна ли е?
- За мен да, но и тя никак не е малка. Получавам над 1000 евро на месец и това ме устройва. В Албания животът е малко по - скъп в сравнение с България, но се справям.

още една любопитна част от интервюто


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в април 09, 2009, 11:59:40
И кариера е направила, за каквато в България на 26 години хората само могат да мечтаят. Значи излиза, че и Албания е по-добре от нас. Направо сме вече наистина последни в Европа. Чудесна работа.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в април 09, 2009, 12:11:14
Не е вярно! Молдова е все още зад нас. Все пак те са комунисти, а ние - просто социалисти. ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: juvefan в април 13, 2009, 07:12:42
Във връзка с това какво мислят другите за Русе, мога да споделя, че имах допир с хора в София скоро. Та какво ми казаха те.... "Много бих искал да живея в провинцията. Много ми харесват градовете В. Търново, Стара загора....". Разбира се аз като един представител на нашия град останах малко разочарован, че Русе не беше сред тези градове. Та попитах "Защо Русе не ви харесва". Отговорът беше, че Русе бил град без развитие, без забавления. За жалост съм чувал доста такива мнения и от хора, идвали тук, дори живяли в Русе.
Но не можем да ги виним, всеки си има своето мнение, нали така?!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Митака в април 13, 2009, 10:23:20
Не можем да ги виним разбира се. Ако всеки имаше реално мнение за нещата, нямаше мнозинството от населението на планетата да е т.нар. Трети Свят. Явно там има голям купон и развитие щом имат толкова много хора.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 14, 2009, 09:14:56
Във връзка с това какво мислят другите за Русе, мога да споделя, че имах допир с хора в София скоро. Та какво ми казаха те.... "Много бих искал да живея в провинцията. Много ми харесват градовете В. Търново, Стара загора...."

Много странно, тия трябва да са много авангардни столичани или големи позьори.  :o
Моите впечатления са, че софиянци говорят със захлас за 2 тип места за живеене в България извън София:
1. Морето /Варна, Бургас и по-малките градчета и паланки/
2. Планински села около София

Всякакви други градове не ги вълнуват, освен ако не са оттам, де.

Въпросът с развитието и забавлението
Отговорът беше, че Русе бил град без развитие, без забавления.

също звучи нелогично, защото софиянци няма как и не търсят по-развити градове в БГ от техния, а по-скоро спокойствие и селски уют. Купонът и забавленията пък в техните представи са САМО в София и чат-пат на морето през лятото.

Та да обобщя - според мен, тия софиянци са били или от споменатите райони или просто са били неискрени.

/офф
Всъщност Търново си има романтичен ореол на стара столица и красив град и вероятно има почитатели и в София. /от варненци съм чувал, че харесват Търново/
Не бих се учудил ако се окаже след време, че Търново е най-сериозната конкуренция на Русе за позицията на най-голям вътрешен град в Северна България.
Иначе си е хубав град - спор няма, но и ореола му е голям.
Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в април 14, 2009, 11:11:55
И все пак, мисля че всички знаем, че градовете в южна България са много по-развити от тези в северна.Може би заради това отговора на софиянеца е бил такъв  :(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 14, 2009, 11:28:08
И все пак, мисля че всички знаем, че градовете в южна България са много по-развити от тези в северна.Може би заради това отговора на софиянеца е бил такъв  :(

Да бе Вальо, дреме му на софиянеца за северна и южна БГ и колко са развити - за него всичко извън София е провинция и толкоз. А да - има море и зимни курорти, които той посещава сегиз - тогиз и влизат в неговите представи и класации.
Пък и не знаех, че Търново е в Южна България ;)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в април 14, 2009, 11:49:14
Не съм много убеден че са по-развити. По-развита им е пътната инфраструктура, оттам нататък...не знам. И там и в северна България има западащи райони и развиващи се райони. Родопите, Странджа, Ямболско например са западащи райони с малки изключения. Същото може да се каже за северозападна България и за голяма част от Делиормана.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в април 14, 2009, 12:16:06
Абе въпреки цялата условност на такова деление, но наистина като че ли градовете в Южна България са по-развити. Допреди десетина години не беше така, а обратното. Но след демокрацията не знам защо се получи това, но е факт. В Южна България има сума ти бързо развиващи се градове, които видимо много просперираха от 1995г насам - освен Пловдив, който напоследък доста се е възродил, но също и Стара Загора, Бургас, Смолян, Нова Загора дори, Сливен, Хасково, Свиленград.
Докато в Северна България западната й част е страшно западнала - Монтана, Лом и Видин, Никопол, Оряхово и т.н. са ужас и безумие. Не бих казал и че Шумен и Разград са много добре.  Само Варна и Русе - другото е скръб, за съжаление.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в април 14, 2009, 12:21:41
Варна, Русе, Търново и Плевен бих казал. Габрово също. А за Резерват Северозапад си е така... само Видин леко дърпа напред.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в април 14, 2009, 12:28:42
Да де, ама Търново не е Северна България, нито Южна, а Габрово е много зле между другото. А според мен Търново, Варна и Бургас не са нито Северна, нито Южна - двата морски града са морски, което е друга специфика, пък Търново е точно по средата :) Там са боляри по-скоро :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в април 14, 2009, 12:34:26
Е северна е. Габрово със сигурност е повече в средата, отколкото  Търново :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в април 14, 2009, 12:38:18
Еми прав си. Дори и фактът, че е бил част от Княжество България, а не от Източна Румелия :) Значи стават три - Русе, Варна и Търновград. :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в април 14, 2009, 12:46:49
Забравихте Севлиево. Монтана и Враца не са толкова зле, просто икономически положението е малко по-трудно. Какво да се прави - сгрешена регионална политика - в цяла Северозападна България няма нито един университет. Южна в момента е по-добре защото там живее 60% от населението, има по-добра инфраструктура и е близко до Гърция и Турция (едната стара членка на ЕС, а другата с огромен пазар). Северна дълго време беше изолирана от Румъния и все още е изолирана от Сърбия. Като се има в предвид, че повечето замислени магистрали са на юг може да дръпнат още повече.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: СкручЪ в април 14, 2009, 04:37:05
А, то си е публична тайна, че най-голямата конкуренция на Русе е Търново. В момента смятам, че водим, но ако не направим нещо бързо ще ни задмине.
И проблемът със забавленията в Русе си е наличен. Общо-взето са няколко - театър, някоя друга дискотечка (Опиумите, Платиниум, Момо и тук-таме Вагабонд или някоя друга по-малка), барчета и клубове и другото е все на открити врати (кей, парк, кула и т.н.). И от време на време ако се организира нещо по-така (примерно стрийтбола всяка година), но обикновено остават неизвестни.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 14, 2009, 05:54:06
И проблемът със забавленията в Русе си е наличен. Общо-взето са няколко - театър, някоя друга дискотечка (Опиумите, Платиниум, Момо и тук-таме Вагабонд или някоя друга по-малка), барчета и клубове и другото е все на открити врати (кей, парк, кула и т.н.). И от време на време ако се организира нещо по-така (примерно стрийтбола всяка година), но обикновено остават неизвестни.

Верно е така! Ей го през юни ще има кръг от формулата на писта Долна Оряховица край Търново, пак през юни U2 ще свирят на стадиона в Ст.Загора, в Плевен ще правят Дисниленд. Пък ние с едно Теке, 2-3 дискотеки и даже един отбор в Шампионската нямаме. Пфу...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в май 08, 2009, 11:21:18

За сградата жалко, както и за целия Русе, който не се представя изобщо жизнено. Изглежда по-скоро нежизнеспособен и забутан някъде град - за разлика от Плевен примерно, където също бях. Все пак е по-доброто място от клоаката София!

Това е интересно мнение, но мястото му е по-скоро тук, в тази тема, тъй като Pfote2 може да внесе свеж външно-вътрешен поглед към нашия град.
Pfote2, ако не те затруднява, ще ми е интересно да прочета малко по-подробно наблюденията ти по темата и освен за Русе, ми е любопитно и мнението ти за Плевен.
Мерси...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в май 09, 2009, 10:38:40
В Плевен бях около автогарата и близките улици за 20 мин разходка . От това което видях прилича на Русе от 1995 година .А иначе града определено беше прецакан от по незначителния Видин за главен град на северозападния планов район.Русе трябва да свърже всичките си паркове чрез вело алеи! Ски писта от телевизионната кула посока Лома. Лома като го разширят да има голямо езеро с пристан за яхти след мостовете , преди Кулата.Разширения Лом е ключов ,тъй като корабчетата биха отивали след това  до хижа Приста нагоре и  до Дунав мост надолу по течението и биха имали не само туристическа функция ,но и транспортна!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: dunav_rousse в май 10, 2009, 07:51:10
То хубави идеи ама пари няма. Най-важното което би трябвало да очакваме е сериозен проект и реална работа по проблема с кея.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в май 10, 2009, 05:45:13
А иначе града определено беше прецакан от по незначителния Видин за главен град на северозападния планов район.

Вероятно са гледали в перспектива и са взели предвид възможното разрастване на Видин и увеличеното му икономическо и всякакво друго значение след завършването на Дунав мост-2... ???


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в май 10, 2009, 11:04:24
Mисля, че Плевен е ценър на този район. Това беше идеята, иначе щеше да е в нашта област с център Русе. Впрочем тия области нямат абсолютно никакво реално приложение. Просто линийки на картата. Местното самоуправление у нас е много ограничено, а функциите на областната управа са реално никакви. Поправете ме ако греша, но ако областното управление изведнъж изчезне едва ли ще го усетим.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в май 11, 2009, 02:15:24
Не бяха ли районите за планиране,продукт на Брюксел ! Целта е за статистически нужди ,но ако видят че в някоя област има изоставане ,евентуалните субсидии ,би трябвало да се преведът в централния град на района! Предположение! Видински окръг е 100 хиляди ,няма откъде да се запълни с хора града ,единствено активно коопериране със съседните Сърбия и Румъния би му дало преимущество пред Плевен.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Zihuatanejo в май 13, 2009, 02:41:01
Според мен ако става въпрос за сравнение между развитието в Северна и Южна България, мисля, че към момента нещата са на кантар. Поне с такова впечатление съм останал от пътувания ми из страната. Вярно, че то е твърде субектувно.
Не знам кой би трябвало да е най-обективния показател за такова сравнение.
Всъщност от време на време хвърлям по едно око в българската част на skyscrapercity http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1297 (http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1297) , където се публикуват информации за почти всички съществени проекти в по-големите български градове. Сами ще видите, че наличието на теми за градовете от Северна и тези от Южна България е почти еднакво
Даже реших да направя един експеримент. Сортирах броя на страниците в темите публикувани за едните и за другите. Резултата се оказа следният: 219 страници за градовете в Северна и 238 страници за градовете в Южна. Разликата не е никак голяма.
Разбира се не твърдя, че това е най-меродавния показател, но все пак дава някаква представа.Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Митака в май 13, 2009, 03:37:59
Естествено, че са на кантар. Обективни показатели са БВП на глава от населението, платени данъци, заплати, безработица го доказват. И това ВЪПРЕКИ безхаберието на държавата за инфраструктурата в Северна България. Добра инфструктура и дадености като по-благоприятното географско местоположение спрямо държавите от ЕС биха променили нещата доста в полза на Северна България.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в май 13, 2009, 11:25:28
Предвид на глобалното затопляне ,южна България ще има средиземноморски климат,подобен на Гърция отпреди 20 години.Жълта и суха ще бъде Тракия ,за съжаление  .Аз бих заложил на някой град покрай   Дунава за бъдещето.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в май 14, 2009, 01:41:57
А тука сякаш 2 дена подред не беше най - топло нали - само 32 градуса  ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в май 14, 2009, 11:47:20
Правилна забележка , да се надяваме Дунава ще е нашия Нил , а София обезлюдения Мемфис. Фараоните ще се преселят в Русе на квартира и цените на имотите тук и там ...... ^-^ Долното царство ще е отгоре!


Титла: Re:Другите за Русе/варненски галфон
Публикувано от: ilko в май 20, 2009, 10:32:18
- Консулската работа е много специфична. Главната ми грижа ще бъдат британски граждани, изпаднали в беда на наша територия. Няма да се занимавам с главоболните визови въпроси. Само с пребиваването на британски граждани в региона. Ще опитам да докарам и британски инвестиционен капитал тук. Ако успея, това най ще ме зарадва.
- С какво си обяснявате привлекателността на Варна за откриване на почетни консулства? Само през последните години това е второто след съвместеното консулство на Германия и Франция.
- Ами Варна е най-интересният град в България. И като икономика, и като местоположение, и като приватизационни перспективи. Затова с изключение на Гърция и Турция никой не открива консулства дори в Пловдив. Нито в Плевен или Русе.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в май 21, 2009, 12:07:48
http://rousse.dir.bg/2009/05/20/news4475666.html (http://rousse.dir.bg/2009/05/20/news4475666.html)

Определят област Русе за шампион на България
20 май 2009 / News.dir.bg

"Област Русе е шампионът на България" - с тези думи Генералният секретар на Асамблеята на европейските региони Клаус Клип приветства областния управител Мария Димова при откриването на заседанието на Управителния съвет на Асамблеята, което се проведе в швейцарския град Фрибург, съобщи Ruse24.bg.

Клаус Клип подчерта активното участие на русенския регион в инициативите на Асамблеята.
В събитието взеха участие представители на над 30 региона от цяла Европа. Област Русе, представена от областния управител Мария Димова, беше единственият участник от българска страна. Темата на форума беше „Регионални отговори на финансовата криза".

Разгледани бяха сферите, в които европейските региони следва да упражняват собствена политика. Приоритет в тази посока са инфраструктурата, инвестиционната политика, образованието, науката, иновациите и високите технологии.

Общият извод на участниците в заседанието беше, че единствено чрез последователни мерки за децентрализация и прехвърляне на компетенции от централното ниво на управление към регионите може да бъде постигнат устойчив растеж и заетост в Европа. Тази теза потвърди и проф. Урс Мюлер - директор на Базелския институт за икономически изследвания "БАК", който представи резултатите от изследване на равнището на централизация в отделните страни членки на ЕС. Според данните от изследването България е най-централизираната държава на Стария континент. Проф. Мюлер призова към въвеждане на второ ниво на самоуправление у нас, с бюджетна автономия и пряко избирани от гражданите областни управители и Областни съвети.

"Нашите настоявания за по-силен глас при осъществяване на националните и европейските политики не са нещо ново, но сериозността на икономическата криза за пореден път изведе тази тема на дневен ред. Време е регионите да придобият повече власт и финансови ресурси, за да успеят да се справят с глобалните предизвикателства", подчерта Президентът на Асамблеята на европейските региони Мишел Сабан.
==============================================

А бе то хубаво, ама нещо ми се губи логиката - как така хем само Русе участвал от цяла България, хем го определили за шампион на България?! ::) Може би на олимпийския принцип - важно е участието... ;)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в май 21, 2009, 12:48:00
Русе винаги е бил град с потенциал, но никой все още не е съумял да го разкрие.Мисля че е време това да се случи.Със какви ли не евопейски проекти (които обаче по мое мнение трябва да са ръководени от чуженци) Русе ще има шанс да стане може би освен по-голяма туристическа дестинация, а и по-добър град за живеене.Има много добри и големи градове за живеене по Дунав.Иска ми се някога Русе да стане като тях, ама това може да надмине и моето време даже  :(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: CaMaRo в май 21, 2009, 09:15:07
Ами Русе е един от най-добрите за живеене градове в България. ;)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в май 21, 2009, 10:05:51
Цитат
Иначе, бидейки пришълец в този град, мога с ръка на сърцето да призная за верни следните митове: русенските жени за възмутително красиви, Русе е най-красивия град в България, Русе безспорно има дух и Русе е градът, в който искам да живея и остарея.

http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=4978 (http://www.bgreporter.com/index.php?n=read&id=4978)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в юли 07, 2009, 09:25:22
От една статия в Spiegel:

Цитат
... On this sweltering day in June, she is paying a brief visit to Russe, a port city on the Danube River that owes its nickname, Little Vienna, to the magnificent stucco buildings built in the Viennese Secession style and surrounding the city's Freedom Square. But "Iron Meggi" hardly even glances at Russe's opulent architecture as she makes her way to the town hall. Once again, she is arriving with bad news in tow.

Three city councilors were arrested on the previous evening, on charges of taking bribes. Two of them were caught red-handed, just as they were about to accept money in return for issuing a building permit.

Малко архитектура, малко корупционни скандали...  :D

http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,634095,00.html (http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,634095,00.html)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: СкручЪ в юли 07, 2009, 09:31:31
По-добре да знаят, че са арестувани, поне се действа срещу корупцията.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в юли 25, 2009, 02:37:55
Не знам точно за коя категория е тази информация: http://aci.bg/ruse.pdf (http://aci.bg/ruse.pdf)
Изглежда интересна информация.

Редакция: Забравих да посоча източник: http://stroitelstvo.info/obshtini/ (http://stroitelstvo.info/obshtini/). Има подобна информация за Стара Загора и Варна. Явно всяка седмица ще излиза за още една община.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в юли 25, 2009, 03:29:41
Казвах ви аз ,че ще има втори мост при Русе . Дано го направят при Зита/Метро *DRINK* Браво за линка !!!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ftubusa в юли 25, 2009, 05:24:14
Това за втория мост едва ли някой го вярва.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в август 22, 2009, 09:03:52
Ето една новина, в която няма директно изказано мнение за града ни от българи-нерусенци или чужденци, но косвено е едно признание за добрата работа в една русенска фирма. Не е споменато коя точно е фирмата, но ми изглежда вероятно да е Аристон, чието производство на облекла е едно от най-развитите в града.

Охраната на Берлускони с костюми от русенска фирма
21 август 2009 / News.dir.bg

Русенска шивашка фирма е ушила костюмите на охраната на италианския премиер Силвио Берлускони.

Собственикът на ателиетата Мартин Йорданов съобщи още, че само за седем дни е изработил и хиляда костюма на служителите на финансовата полиция в Италия. Това е станало благодарение на въведената технология „костюм по еталон”, предаде rusenews.eu.

При нея са използват индивидуалните мерки, които могат да се подават и по интернет. За разлика от конфекцията, при този вид поръчка могат да се изберат предварително плат, цвят и модел.

В русенската фирма има възможност да се изработват мъжки костюми в 12 основни размера, пет височини и пет конструкции. Новата идея е наложена, заради икономическата криза. От 700 души в русенската фирма сега работят намален състав специалисти в няколко ателиета.

http://rousse.dir.bg/2009/08/21/news4956427.html (http://rousse.dir.bg/2009/08/21/news4956427.html)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: CaMaRo в август 22, 2009, 11:38:48
И ние известни станахме  :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: krasi_guteva в август 24, 2009, 02:18:40
Една от големите шивашки фирми в Русе ТОП МЕН продължава да се развива успешно. Сега охраната на италианския премиер Силвио Берлускони и служителите на финансовата полиция на Италия са облечени в костюми, ушити от русенската фирма ТОП МЕН


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: CaMaRo в август 31, 2009, 01:30:40
Немога да си спомня точно , но написах някакъв коментар на едно клипче за колите в България защо град като Русе няма кола в клипа а на Стара Загора има.Само това написах нищо друго и гледайте какво ми се праща на ЛС:pi4 6to sravnqvash selo kato ruse s golqm grad kato starazagora ,starazagora e na 4-to mqsto po golemina v bulgariq naselenieto e na 3-to mqsto a tfoito selo e na 10-to 12-to prosto nea mqsto za sravnenie hodi na selo da pasesh ovcete ne zanimavai horata s gluposti kapsih ?? kompleksar4e ...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в септември 02, 2009, 12:50:06
Мечът на Мангуста Джагала е вездесъщ и все толкова неграмотен :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Nikoloff в септември 02, 2009, 05:00:01
Здравейте, това ми е първият пост... Наскоро ми потрябва информация(по-скоро статистика) за града и попаднах на този форум. Евала за ентусиазма, с който следите нещата около града ни, както и за информацията, която предоставяте :)

Немога да си спомня точно , но написах някакъв коментар на едно клипче за колите в България защо град като Русе няма кола в клипа а на Стара Загора има.Само това написах нищо друго и гледайте какво ми се праща на ЛС:pi4 6to sravnqvash selo kato ruse s golqm grad kato starazagora ,starazagora e na 4-to mqsto po golemina v bulgariq naselenieto e na 3-to mqsto a tfoito selo e na 10-to 12-to prosto nea mqsto za sravnenie hodi na selo da pasesh ovcete ne zanimavai horata s gluposti kapsih ?? kompleksar4e ...

Покрай ровенето за въпросната статистика попаднах и на немалко сайтове на институции. Силно впечатление ми направи един младеж, който много упорито защитаваше тезата за великата и просперираща Зара. Града не е лош, имах приятелка от там преди време и имам впечатления. Лошото е, че има една тълпа ентусиасти, които или избиват комплекси или просто си мерят пи***те, в повечето случай с изопачаване на реалността и представяне на нещата в желаната светлина... Пича, които засякох на няколко места, по стил, правопис и т.н. много ми прилича на irisblue от този форум, та предполагам знаете за какво говоря :)

Това, което са ти написали на ЛС е меко казано смешно, без дори да споменаваме колко е неграмотно... Относно размери на градове, на човек му стига да отвори  maps.google.com и с просто око се вижда кое било голямо, кое млако. Относно население - статистиката е относителна и зависи какво се гледа - дали постоянно пребиваващи, дали и тези с временна регистрация, блабла. Не знам как стои въпроса с въпросните десетки хиляди(явно) придошли в Стара Загора през последните няколко години, но от личен опит мога да кажа, че немалко мой познати и колеги живееха в други градове, а сега са тук. Някой дойдоха от Варна, някой от София, някой от Русенкса област. По-малкия Кауфланд (в Дружба) ми е пред прозореца на офиса и вижда, че е пълен почти постоянно, дори и през седмицата. Виждам и как ми строят на 7-8 места в радиус от 500 метра от блока, и в момента, в които новото блокче се завърши се напълва. Та, според мен, щом аз имам такива познати и наблюденя, то всеки друг има и той по толкова, и сега Русе е около 500000 :D Цифрите винаги могат да се използват в полза на говорещия, на който му е интересно да чете книги като тази (http://www.amazon.com/200%25-Nothing-Opening-Through-Innumeracy/dp/0471145742)...

Не мога да ги разбера тия смятаници, говореници и т.н. с каква цел се правят. Ако си грандоман и искаш да си от "големия град", кефят те задръствания, или каквото и да е подобно - бягай в София, много хора го направиха. Обаче, като погледнеш реално, София е едно село, сравнена с Ню Йорк примерно. Ми - бягаш в Ню Йорк! За момента Русе си ми е идеално място за живот, ако ще и 20-ти да е по големина/население... А и ако толкова ми залипсва нещо по-голямо - паля колата и след час съм в Букурещ. Доста по-приятно място от София, макар да не ми е съвсем кеф, че е така...

Та, не виждам защо да им се впрягате, след като очевидно ви харесва Русе (нали?). Съжелявам за триметровия първи пост :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в септември 02, 2009, 05:03:53
Добре дошъл, имаш абсолютната ми подкрепа за казаното *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: CaMaRo в септември 02, 2009, 09:18:22
Ето малко постове на един ненормалник с когото си пиша по vboxa .Аз много се смях незнам за вас :D


AXAAXXAXAXAXA pi4 tfa ne go kazvai na nikoi pls she ti se izsmeqt v liceto XAXAAXAXXAAXXA XAXAXAXA she me poburkash xaXAXAXAXA

vij sega gradovete sa 5 sofiq varna burgas plovdiv stara zagora da si 4uval v nqkoi klip da spomnevat ruse ruse ima li futbolen otbor v A gruba deto da e bil svetoven shampion NE NE NE I NE daje seloto vi e mnogo malko v stz ima i milioneri gansteri etc etc ne moje da sravnqvash nqkakvo selce s golqm i mnogobroen grad kato stara zagora na qsno li si s tova az daje ne bqh go 4uval az kato 4uh ruse i mislq 4e e nqkude do dunav ne 4e zn kude e de to e nekfo muni4ko selo kakto kazah


sofiq, varna ,burgas ,plovdiv ,stara zagorahodi u selo ne izbivai kompleksi tuk hodi si u gori4kata da pasesh kravite... btw verno ruse do dunav li beshe kude : D: D    D: D neznam prosto .... kude ti sa namira seloto do koi golqm grad e izberi teq 5-tte deto ti gi izbroih v predinite komentari   


4esno ti kazvam neznam kude se namira ruse do dunav li e kude e i btw ne si li slushal kak kato prodavat neshto tv shop nekvi takia vikat do 24 4asa v cqlata strana a v sofiq varna plovdiv burgas i starazagora ekspersno do 5 4asa idiot takuv koga sa spomenavali ruse NIKOGA tfa sa gradovete prosto ti si ostavash divo selqn4e koeto mi zavijda i hi4 ne mi puka

BEROE FTW!!!

STZ>>all

hahahaha davai de te sa 0 ama 0 stara zagora ima tolkoz neshta vie daje MOL nqmate selqni prosti aqzmo nqmate daje i ZOOPARK nqmate selqni prosti hodete se grumnete

XAXAAXAXAXAXAXAXAXAAXXA pi4 OBIJDAM GO ZASHTOTO E MALKO GRADCHE A STZ E GOLQM GRAD S OTBOR BEROE KOITO BIE LEVSKI I CSKA NA QSNO LI SI STOILI SA 1000000 MOLA NIE SI IMAME MOLOVE LELELEL IMALO MNOGO NASELENIE HUI IMA ZABLUDEN STZ E OT GLAVNITE GRADOVE KAKTO KAZAH SOFIQ VARNA BURGAS PLOVDIV STARA ZAGORA NIKOGA NE E SPOMENAVANO RUSE AMA NIKOGA NIKOQ IZVESTNA LI4NOST NE E OT RUSE AKO IMA TO E RQDKOST NIKOI NE GOVORI ZA RUSE PROSTO KAPISH? NAPISHI V TARSACHKATA STARA ZAGORA BEROE I SHE VIDISH KO SHE IZLEZE DAI PO RATING I VIJ >>>>>>> KAK MOE DA SA SRAVNQVA MIZERNO SELO KATO RUSE S GOLQM GRAD KATO STARAZAGORA ZATOVA PLUQ ZASHTOTO NE MOJE DA SRAVNQVASH GRAD S SELO SE EDNO DA SRAVNQVAM USA S LITVIQ USA E STARA ZAGORA LITVIQ E RUSE NA QSNO LI SI NISHTO NE RAZBIRASH V VSEKI 10-TI IMA PO 100 BONA


Имам още около 20 такива забавни постове на същия ненормалник ако искате кажете да ги кача и тях :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в септември 02, 2009, 10:52:42
Смятам, че темата е за нормални мнения, тези няма смисъл да ги копираш. И не е нужно пак да подхващаме старата тема.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в септември 02, 2009, 11:54:19
Да, излишно много внимание им се обръща. А иначе защо няма нормален русенец дето да е тръгнал да си избива комплексите по отношение на уж по-голямата и развита Загора...реторичен въпрос :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в септември 03, 2009, 12:01:13
Не мисля, че това са нормални старозагорци. Просто е пълно с откачалници в интернет, особенно в българското пространство. Не е нужно да им отделяме внимание.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: irisblue в септември 03, 2009, 04:13:32
Да, излишно много внимание им се обръща. А иначе защо няма нормален русенец дето да е тръгнал да си избива комплексите по отношение на уж по-голямата и развита Загора...реторичен въпрос :)
Едва ли щях да пиша, ако някой случайно и несправедливо не ме е сравнявал с този, дето писал във вбокс-а, че Русе е село.
Николов, дали си нов или си добре позната стара пушка с нов никнейм?
Уж си "нов", пък вече си изчел всички мнения и си позваляваш да даваш оценки...
Странно?

Има немалко русенци (дали са нормални или ненормални няма да коментирам) от този форум, които пеят същата песен, само разменят градовете.
Колко гулему и "увеличаващо" се било Русе и как зарата била зле и такива тинтири минтири.  :D
Така, че каквито едните, такива и другите.  ;DТитла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Linov в септември 03, 2009, 04:38:57
Бе да ти кажа по тоя начин никой от нас тук не е говорил, ама ти явно не правиш разлика  :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Nikoloff в септември 03, 2009, 05:30:05
Да, излишно много внимание им се обръща. А иначе защо няма нормален русенец дето да е тръгнал да си избива комплексите по отношение на уж по-голямата и развита Загора...реторичен въпрос :)
Едва ли щях да пиша, ако някой случайно и несправедливо не ме е сравнявал с този, дето писал във вбокс-а, че Русе е село.
Николов, дали си нов или си добре позната стара пушка с нов никнейм?
Уж си "нов", пък вече си изчел всички мнения и си позваляваш да даваш оценки...
Странно?

Има немалко русенци (дали са нормални или ненормални няма да коментирам) от този форум, които пеят същата песен, само разменят градовете.
Колко гулему и "увеличаващо" се било Русе и как зарата била зле и такива тинтири минтири.  :D
Така, че каквито едните, такива и другите.  ;D

Ц, не съм. От доста време знам за камерите, и съм ги гледал, но дори не съм забелязал, че има форум. От сега нататък мисля, че ще съм що-годе активен, но досега ми с форума беше за пръв път преди десетина дни. Тогава прекарах поне два часа в четене на немалко теми. В следващите дни също попрочитах по нещо. От там "ти познавам мненията". БТВ, къде видя да давам оценки? Кажи ми нещо, което да не е обективно, обидно и т.н. от поста ми. Споменах ника ти, защото в една от темите си поствал статистики едно към едно с тези, които съм видял на други места в нета. Най-вероятно ти си ги постнал и по другите сайтове, та хората разбраха за какво/кого говоря.

Това, че някой ще дойде и ще ми мели на главата "оле ма ти знаиш ли че в СЗ/ВТ/ПЛ/БЛАБЛА има 1000000 повече хора отколкото в твоито село блаааа" (правописа запазен :) ) по никакъв начин няма да ме впечатли, да ми промени представите за Русе или каквото и да е. Единствено разводнява това, за което всъщност се говори в темата и води до разправии тип Левски-ЦСКА.

Ако исках да съм контра щеше да четеш неща от сорта на:
    -Миналата седмица чух по радиото, че в СЗ отварят Кауфланд. МУуухаахаха. Ние имаме два, работещи от години! @#^&!@#
    -Инвестициите в чисто търговски площи, както и размера на самите площи, е в пъти по-голям от тоя в СЗ. Демек - имаме повече молове. Щото нали било модерно и яко.
    -Центъра е хиляда пъти по-красив и за да си направите такъв ще трябва да се върнете назад във времето...
    -Бла, бла, бла други-меренета-на-пишки бла, бла...


Списъци и статистики мога да правя и намирам. Както казах обаче, аз нямам проблеми кой по големина ще бъде Русе. Трудно друг град може да ми предложи сравнително спокоен живот, с красиви места, с достатъчно възможности, без много напрежение и ненужно губене на време и т.н. неща, които ценя и харесвам в Русе. Неведнъж съм имал възможност да го напусна, но съм решил да остана, и да ти кажа, за нищо не съжелявам. Всъщност, утре пътувам за София за поредният договор за работа, но ще си работя от Русе, както и с други клиенти в миналото.

Недейте да живеете в някакви филми, от които, ако не друго, то няма да има полза за самите вас. irisblue, евала, че се стараеш да си що-годе обективен, но пристрастията ти си личат, а и факта, че ме мислиш за подставено лице от един пост... Ако целта ти е докажеш, че града Х е по-добър от града У, питал ли си се простия въпрос "Абе, що го правя тва?! Каква полза имам?!". Аз не смятам, че живея по-лош живот от софиянци например(ако ще мерим по големина о.О), дори в някой аспекти по-хубав, поне за моите нужди и очаквания. Всеки си избира как да си живее живота. Ти обичаш круши, аз ябълки - ОК, няма нужда да ми повтаряш колко са по-яки крушите. Седнали сме на лаф в ябълковата градина. Ти какво правиш тук като мислиш ябълките за прогнили и гадни? Пиис :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в септември 03, 2009, 06:08:23
Момчета, няма смисъл от този спор. Всеки откъдето си е и няма работа в на другия форума. Айде със здраве. И ще призова нашите форумци да не повдигат темата, както направи Дидо, защото нищо хубаво не следва след това.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Nikoloff в септември 03, 2009, 06:34:11
Момчета, няма смисъл от този спор. Всеки откъдето си е и няма работа в на другия форума. Айде със здраве. И ще призова нашите форумци да не повдигат темата, както направи Дидо, защото нищо хубаво не следва след това.

Тей де, аз какво казвам :) Затова си завъших първия пост с това, че не трябва темите да се спамят излишно, ама нейсе...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: irisblue в септември 15, 2009, 03:00:55
Отговарям ти малко със закъснение и дори се чудих дали да отговарям, но по-добре късно, отколкото никога.
Все пак някои части от поста ти ме принуждават да го направя.

Казваш, че 2 часа си чел мнения, обаче изглеждаш прекалено запознат и като "старо куче" за толкова малко време четене на мнения по форума. Пък и да си съставиш мнение за някого или да правиш сравнения на един с друг форумист за такъв кратък период направо е фантасмагорично. :D
Нелепата ти съпоставка на моите мнения с някой графоман от вбокс, вероятно провокиран от Дидо, показва че не си чел нито моите, нито неговите мнения, а говориш наизуст.  ;D

Ни най-малко нямам намерение да ти променям представите за Русе. Всеки решава къде иска да живее, къде се чувства добре, приятели, семейство, любовници, роднини.

Да си контра с тези аргументи, които си посочил, и да искаш не можеш да бъдеш.  ;)
( С риск да изпадна в подробности в Русе няма поне 4 големи вериги като Баумакс, Практис, Мобо, Айко, които ги има в СЗ.
Да сравняваш 4 големи вериги с малкия русенски кауфланд си е все едно да сравняваш кон и кокошка.
Към момента реализираните инвестиции в търговски площи в Русе също са по-малко. В СЗ от 1 година работи мол, в който има и 6 кинозали, докато в Русе няма нищо готово. Добре е да завършат русенските проекти, по-трудно ще е да привлекат клиенти и да заработят успешно. И според най-големите оптимисти без многобройна румънска инвазия тези проекти не биха били успешни. Времето ще покаже какво ще стане.
В центъра на Русе има архитектура, повлияна от величието на Австрия, но пък няма архитектура от тракийско, римско и византийско време, както е в СЗ)
Край на скобите.

В заключение аз обичам и ябълки, и круши, и портокали, дори и праскови. Пристрастия имам не само към Русе, но и към цяла България.;DТитла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в септември 15, 2009, 05:12:37
Луд умора няма :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: CaMaRo в септември 15, 2009, 09:31:11
ОМГ  нищо вярно няма.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Nikoloff в септември 16, 2009, 12:00:10
Пич, как да ти обесня, че няма смисъл да си губиш времето в конспирации и доказване на някакви неща пред самия себе си. Като си решил, че мен ме кефят същите неща и това ме е принудило да се регна за н-ти път само и само да те нахраня... Явно ти трябват такива неща за да ти върви добре деня. Ето ти малко занимавка за свободното време. (http://www.google.com/#hl=en&source=hp&q=conspiracy+theories&aq=0&aqi=g10&oq=conspirac&fp=ee36edbd3c16a1c5)

Мисли ме за когото искаш от форума, че и от където и да е... Единственото, което мога да ти кажа е, че дори не си ми прочел/разбрал мненията. Не съм те сравнявал с никой от вбокс, единствено казах, че мненията ти по стил и инфо приличат много на тези, които съм видял в други форуми преди да се регна тук. Прочети пак какво съм писал! Очевидно нищо не си разбрал, въпреки дългите постове, затова ти казвам от сега - няма да ти отговарям повече, не виждам смисъл.

Жив и здрав  *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: irisblue в септември 16, 2009, 02:12:08
Чак пък конспирация да кроиш иска се малко повече умствен капацитет  :D
Все цитираш wikipedia или vbox, поне разбрахме, че английския ти не е лош  ;)
Ако си въобразяваш, че мненията ми приличали на мненията на някой друг, това си е баш сравнение, обаче си се насочил към грешна следа, драги ми детективе. ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в септември 16, 2009, 02:46:59
За сметка на това, за да ходиш да спамиш и тролстваш се изисква единствено упоритост и наглост.

Като се има предвид, че упоритите и нагли хора се срещат статистически погледнато доста по-често от тези с умствения капацитет, дълго време беше доста учудващо че не си полазил този форум. Но ето че всичко си дойде на мястото :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Nikoloff в септември 16, 2009, 04:15:04
За сметка на това, за да ходиш да спамиш и тролстваш се изисква единствено упоритост и наглост.

Като се има предвид, че упоритите и нагли хора се срещат статистически погледнато доста по-често от тези с умствения капацитет, дълго време беше доста учудващо че не си полазил този форум. Но ето че всичко си дойде на мястото :)

Голяма грешка... говориш на радиото и разпалваш огъня на ново. Храниш троловете демек :) Първият ми пост беше насочен точно към вас, старите потребители на форума, че няма смисъл от цялата работа. Младежа реши, че е към него, опитах се да му обесня, но както се видя дори не ми е прочел мненията правилно. Не знам с други ли ги е смесил какво, но 'нападките' му са някакъв хаос и нямат много общо с казаното от мен - някакви уйкипедии, вбоксове, блабла  :o Дори намери място да ме почне с едно от последните оръжия - личните нападки. Доказал съм се където и пред когото трябва, не ме притесняват нечии форумни диарии :)

Има един лаф - 'Не спори с идиот - ще те принизи до неговото ниво и ще те победи с опит' :) Та, живейте си живота, пишете си из форума, а оставете 'радито' да си свири отстрани, няма нужда някой да го слуша.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: irisblue в септември 16, 2009, 04:19:55
Вече и на слепите стана ясно кой си.... :D
Същият ядосан начин на писане и на всеки ред вмъкваш по някоя нелепа обида, за да подсилиш позицията си, поради липса на аргументи.  ;)
Все тролове и спамъри са ти в главата, вероятно заради професионално изкривяване или просто асоциираш другите потребители с теб....
Типично в твой стил казваш, че няма да спориш, защото нямало смисъл и в следващия момент сам подклаждаш спора.
Относно моите мнения досега не се е намерил някой който да докаже нещо невярно, писано от мен.
Също така не за първи път ме подмладяваш с младежки обръщения, поне за това ти благодаря. ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SW2FL в септември 16, 2009, 04:35:48
--- Admin ----

Трябва ли да припомням заглавието на темата?!
Всичко след този пост, сметнато от мен за спам, ще бъде изтривано!

--------------


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в ноември 16, 2009, 08:53:48
Напоследък доста се ровя в google books. Вижте какво намерих:
Източник:  http://books.google.com/books?id=hWBpAAAAMAAJ&dq=ruschuk&as_brr=1&hl=bg&source=gbs_navlinks_s 

1836 година

The next town we reached was Ruschuk, which is of considerable extent, walled, and surrounded by a ditch. It contains only three thousand inhabitants, though it formerly boasted thirty thousand, but exhibits no symptom of that desolation we had remarked in several other towns on the river. It possesses nine mosques ; and its main street is wider and more carefully paved than any in Constantinople. Its principal trade is in salt from Olenitza, sugar, iron, and manufactured goods; its exports are live stock, grain, wool, and timber; and its industry comprises sail-making by the women, and boat-building by the men.

The extreme cheapness of food at Ruschuk struck me so much that I took some pains to ascertain the price of the most common articles of consumption ; and I subjoin the result of my inquiries as a positive curiosity. Eggs were two hundred for a shilling — fowls were considered exorbitant; and the high value which they constantly maintained was accounted for by the fact that the market of Constantinople was in a great degree supplied from thence; they were twopence each — ducks and geese, from the same cause, cost two pence halfpenny ; turkeys averaged tenpence, being a favourite food with the Orientals; beef three halfpence the oke, of two pounds and three quarters ; mutton the same price—the wine of the country one piastre the quart—grapes a halfpenny the oke ; melons and pasteks of immense size, three farthings each ; bread equally cheap, but bad.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в ноември 16, 2009, 10:23:08
Доста интересно:) Централната русенска улица била по-добре павирана от която и да било в Константинопол...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в ноември 17, 2009, 06:51:55
Напоследък доста се ровя в google books. Вижте какво намерих:
Източник:  http://books.google.com/books?id=hWBpAAAAMAAJ&dq=ruschuk&as_brr=1&hl=bg&source=gbs_navlinks_s 

1836 година

The next town we reached was Ruschuk, which is of considerable extent, walled, and surrounded by a ditch...
Много интересно ми беше, Иво. И аз отворих и четох книгата. Хубаво описание на пътуването по Дунава, за Силистра, Тутракан (при автора Turtuki ) и на възхитителния залез на Дунава, малко преди Русе, на който и ние сега се възхищаваме, на Свищов ( Sistoff ) и т.н.
Това за павираната и широка главна улица на Русчук ( почти като в Константинопол),  обаче малко ме изненада. В книгите дето съм чел- по описанията на пътешествениците от това време Русчук е бил прашен и кален ориенталски град. За павиране на улици се говори чак по времето на Митхад паша, т. е. след 1864 год. Но нямаме причини да не вярваме на автора Miss Pardoe. Все пак, тя е видяла всичко с очите си. И като чета, как старателно е описвала всичко, което вижда е жалко, че само това е написала за стария Русчук.
Но и това не малко. Поне е от първа ръка, а не предания и спомени  променени и изкривени от времето.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в ноември 17, 2009, 10:07:51
В село с 3 хилки и 9 джамии ,колко ли са били българите ,ами в космополитния град имало ли е и други етноси ?


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в ноември 18, 2009, 02:23:02
Аааa... ilko, не village ами town. Авторката казва: „макар че бил 3 хиляди се говорело че по- рано населението му било 30 000 души”. През тези смутни години градът на няколко пъти е завземан и опожаряван. При няколкото водени руско- турски войни много българи са се изселвали във Влашко, Банат и  Бесарабия. И етническия състав естествено се е променял. Въпреки всичко, в града са живеели много българи. Имало е още турци, арменци, гърци, евреи и др. И, както пише в пътеписа си Miss Pardoe, градът не е бил западнал, за разлика от останалите градове по Дунава. Освен това, пише тя, имало много стоки на значително ниски цени- значи имало производство и дори индустрия ( по- скоро занаятчийство )- жените шиели платна за гемиите, а мъжете участвали в корабостроенето ( речни гемии). Което е една сравнително добра картина за това трудно време на войни и опустошения.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в ноември 18, 2009, 04:10:21
Описанието е от 1836 година. Само няколко години преди това се водят поредица руско-турски войни, както ти казва и ystoyanov, така че е нормално през този период населението да е спаднало.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в декември 15, 2009, 05:33:04
Цитат
Румънци направиха рекламен диск на Русе
Непознатият и красив Русе, отразен в погледите на млади румънски творци, беше показан в Русенската художествена галерия. За два месеца четирима студенти от Букурещ заснемат различни кътчета от улиците, площадите и фасадите на града. Готовите фотографии и кратки видеофилми бяха обединени в компакт диск.

Проектът с име „Арт дестинации в Русе през външен поглед" е на общината и Дружеството на художниците. Той е част от поредицата рекламни дискове, които ще излязат до края на 2010 г. Предназначени са да популяризират Русе като интересен туристически маршрут.

Най-важното изискване пред румънските творци е било да представят града по нетрадиционен начин. Четиримата автори са възпитаници на Художествената академия в Букурещ и работят в областта на живописта, скулптурата и съвременните визуални изкуства. Трима от тях са посетили Русе за първи път през тази есен, а единият от румънците е участвал в пленера по скулптура през миналата година. Творбата му е поставена пред новия корпус на Русенския университет.
Дискът ще се продава на символична цена в Румъния, а съдържанието му ще бъде публикувано в различни интернет сайтове.
Източник: БНТ - Север


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в декември 24, 2009, 12:59:54
Дайте гласа си за най-красиво окрасения град в България. Русе малко изостава в класацията, така че даввайте смело


http://novinitepro.bg/koleeeedaaa-izberete-nai-krasiviya-grad.html (http://novinitepro.bg/koleeeedaaa-izberete-nai-krasiviya-grad.html)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в декември 24, 2009, 09:57:01
Няма какво да се лъжем, не е най-красиво украсения град...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SW2FL в декември 24, 2009, 11:10:28
Класацията, както и всички подобни интернет класации е абсолютно грешна и нереална! Я си представете, че град с около 5-10000 жители е украсен най хубаво, дадени са много хиляди за украсяването му, просто защото града има пари, кмета не е корумпиран, общината - също .. абе идилия! Та това е най - добре украсения град, мислите ли, че ще го има изобщо в тая класация?
Идеята ми е, че такива класации трябва да се правят на база жители на града или околностите. Примерно получените до момента резултати да се разделят на броя жители в населеното място. Тогава може да се получи някаква представа за класацията.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 24, 2009, 01:26:49
Има обаче и нещо друго, което важи за всички подобни класации на населени места, като например за "Най-добър град за живеене". Ами не е ли елементарно и очевидно, че за да е реално гласуването, трябва гласуващият да има адекватни лични впечатления от ВСИЧКИ сравнявани населени места. Е, колко от участниците в тези класации реално отговарят на това условие? На практика - никой. Излиза, че почти всички гласуват за своя град, и може би тук-там някой, който има впечатления от друго населено място и го харесва повече, избира него. Но да си запознат с 20-30 български града - това е почти изключено. Тоест, реално погледнато, това е нещо като класация на градовете по големина, а резултатите от нея са тип "мижи да те лажем"... \m/


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SW2FL в декември 24, 2009, 02:03:26
Да, абсолютно!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Искрен в декември 25, 2009, 10:22:32
http://novinitepro.bg/koleeeedaaa-izberete-nai-krasiviya-grad.html
Класацията която сте сложили е от сайта на  PRO BG. Засичал съм няколко пъти в новините им да има репортажи от градовете. Показват украсата на градовете / малки и големи / Така човек може по-обективно да гласува в класацията, след като е видял и украсата на "претендентите" за титлата :D Ето и клипче с украсата на Русе. http://novinitepro.bg/nai_krasiv_grad/koledna-prelest-ot-ruse.html


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в декември 25, 2009, 06:30:13
Вече сме четвърти, а преди бяхме 6-ти или 7-ми. До 3-то място обаче има много гласове още


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в декември 25, 2009, 09:26:02
Е, колко от участниците в тези класации реално отговарят на това условие? На практика - никой. ..... Но да си запознат с 20-30 български града - това е почти изключено.

Е защо, аз познавам с подробности повече от 30 български града, и то не само големи. И много хора са като мен. Повечето ми познати всеки уикенд са някъде. Почти няма голям град, където да не са ходили, а също и аз. И в много от тях сме ходили по много пъти.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 25, 2009, 10:08:57
И все пак това си е по-скоро изключение. Пресилено ще бъде да се твърди, че преобладаващата част от българите имат такъв начин на живот... ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в декември 25, 2009, 11:17:15
Не мисля, че е изкючение. И аз съм ходил в ПОНЕ 20 български града. И наистина както каза Ники и мои познати ходят почти всеки уийкенд някъде


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Linov в декември 25, 2009, 11:24:23
Е като ходят, могат ли да ти опишат с подробности украсата във всеки един от тях? И аз съм бил в много градове, но нито мога да кажа кой е най добър за живеене, нито кой е е на-добре украсен, защото нито съм живял във всички, нито им познавам украсата. И аз като повечето субекти гласувам за "моя" си град.
Едно е да практикуваш туризъм, съвсем друго да си изследовател със статистически цели и обективна оценка.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: niki67 в декември 26, 2009, 01:20:01
Не може да се обобщава така. Има много хора, които са ходили много пъти на доста места. Що да нямам мнение за Смолян например, като съм ходил десетки пъти там, или за Велинград или Сандански, дето почти всеки уикенд миналата година бях там заради минералната вода, дори толкова добре ги познавам, че вече ми омръзнаха, или за Бургас и Созопол например, дето само за едно лято ми се е случвало да ходя по три пъти, или за Търново и т.н.? А има много хора, които са ходили много повече от мен. Струва ми се, че много познати имат много добра представа за доста от градовете. България не е голяма по територия и много хора са посещавали доста места.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: rusev_ivo в март 05, 2010, 05:45:37
С Toyota Urban Cruiser на градски круиз в Русе

http://www.capital.bg/show.php?storyid=868352&ref=rss


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: malina2121 в март 06, 2010, 01:41:34
Този хотел наистина има дух!!!!!!Обожавам старите сгради с история!Винаги ,когато минавам покрай него ,някак неволно се усмихвам!А в Русе има много такива сгради ,жалкото е ,че голяма част от тях не се поддържат !


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Flying spur в март 06, 2010, 10:20:48
Същата фирма, която възстанови сградата в която в момента се помещава "Сити Арт Хотел", реставрира и друга страхотна сграда намираща се до речна гара.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: malina2121 в март 07, 2010, 12:46:11
Това вече на го зная къде е?!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в март 07, 2010, 12:34:33
google earth  ;D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Митака в март 07, 2010, 08:09:01
Този хотел наистина има дух!!!!!!Обожавам старите сгради с история!Винаги ,когато минавам покрай него ,някак неволно се усмихвам!А в Русе има много такива сгради ,жалкото е ,че голяма част от тях не се поддържат !

Не бих казал, че голяма част не се поддържат. Просто неподдържаните сгради се набиват на очи, а поддържаните приемаме като даденост.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Митака в март 07, 2010, 08:10:30
Същата фирма, която възстанови сградата в която в момента се помещава "Сити Арт Хотел", реставрира и друга страхотна сграда намираща се до речна гара.

За сградата в дясно ли става въпрос?

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/11159-2/P1000404.jpg)

Снимката е на Дичко.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: deian в март 17, 2010, 07:44:21
Цитат
Русе - една българска приказка за успех
150.000 евро струва 4-стаен апартамент в Русе

Докато българското пристанище на река Дунав се разраства, румънският му омолог, Гюргево, е близо до икономически колапс, поради липса на инвестиции. Местните власти в Русе са заложили на историческата зона на града и инфраструктурата. В резултат имотите се продават тук с по-високи цени от тези на Гюргево.

Днес, всеки един от градовете представлява важен икономически център, особено по отношение на географското положение и състоянието на пристанищата по поречието на Дунава. Тяхната еволюция в последните години следва различни траектории.
Така, Русе търпи развитие, докато румънският град изглежда затънал в бедност и игнориран.

• Русе
• България
• Гюргево

Българският град привлича все повече със старата си архитектура, центъра му е рай за почитателите й. Архитектура в стил Нео- Барок и Нео- Рококо, като повечето сгради, строени през XIX и ХХ век, впечатляват окото на наблюдателя. Улиците, особено в центъра, са много чисти, просторни, с много зеленина и десетки ресторанти, барове, кафенета и магазини.

"Този район на града от няколко години насам,е основен приоритет на местните власти. За поддържане на улиците и историческите сгради тук се влагат ежегодно значителни суми ", ни казва Димитър Рогов, консултант за недвижими имоти.

По този начин, абсолютно нито една сграда в центъра на града не е изоставена и "там, където кметът нямаше пари, хората се мобилизираха, проведоха се благотворителни акции и се осигури финансиране за ремонтни работи”, казва Рогов. Нещо повече, местните технически регламенти забраняват напълно всякакво модерно строителство в района.

Историческите сгради в Русе, концесионирани

Рогов смята, че богатството на един град, особено на един стар град, представляват по същество старите класически сгради и не новите жилищни комплекси. Той допълва, че историческата част на града допринася, чрез наеми и такси, плащани от търговците тук, за значителен дял от местния бюджет, което задължава местните власти да се грижат постоянно за тяхното състояние.

Нещо повече, сградите в историческата част са почти изцяло собственост на общината, което е важно за града.. "И тук имаше, както навсякъде, различни групи, които искаха да влазят във владение на исторически сгради, повече или по-малко законно, но натискът на медиите и на обикновените хора, направи тези намерения да умрат още в зародиш" казва Рогов. До този момент, тези сгради, не могат да бъдат закупени, но могат да се дават под наем на тези, които желаят да развиват малък бизнес в района.

От друга страна, влиянието на центъра може да се види в цените на жилищата в зоните около него. Те варират от 65.000 евро за гарсониера и повече от 150.000 евро за апартамент с четири стаи. "Изглежда невероятно, особено по това време на криза, но за жилище в близост до централната част на града се намира купувач, а обявите за имоти не се задържат твърде много”, казва Рогов.

Нещо повече, тези жилища дори имат по-голямо търсене от жилища в други развити зони на града. И пазара за недвижими имоти продължава да се движи, това е вярно, по-плахо, отколкото в последните години. Тук спада не е драматично намалял, така че за апартамент от 40 кв.м., оборудван и обзаведен, наемателят ще изплаща месечно, около 150 евро, в сравнение с 180-200 евро, цената, изисквана преди две години.

Гюргево, обгрижван днес

Градът на румънския бряг е като един изкривен образ, отразен във водите на Дунава, в сравнение с близнака си Русе. Тук улиците, както в повечето градове на Мунтения, не са добре поддържани и мръсни.

Само центърът изглежда по-обгрижен. Въпреки икономическия и туристическия си потенциал град Гюргево изглежда вцепенен, град, в който нищо не се случва. Манастирът Комана и Гюргевската крепост са някои от забележителностите, които могат да привличат хиляди туристи, но лошите пътища към тях и липсата на загриженост от страна на местните власти, ги обрича на забвение.

Знак за сериозната ситуация в града представлява и краха на жилищния пазар. Мариус Петраке, консултант на недвижими имоти казва "ние говорим за намаляване на цените в цялата страна, но Гюргево е един от най-засегнатите градове, където се говори за намаляване до 80%, в някои случаи на стойността на имотите”.

Не само кризата допринеася за това състояние на нещата, но и лошото състояние на инфраструктурата и липсата на ангажираност на централните и местни власти в подкрепа на икономиката на града, е мнението на Петраке.

Липсата на инвеститори в областта, миграцията на младежта към други градове, са причина пазара на наеми в Гюргево да бъде един от най-засегнатите. Така, например, една гарсониера може да се наеме на цени, които започват от 50 евро на месец. И това при положение че един и същ вид на имота е взет на лизинг, преди две години, на цена от 140 евро на месец.

Изкупните цени са намалели с около 40% на акция за апартаменти с две стаи, с 30-35% на жилища с три и четири спални, до 80% в земеделската площ.

"Дори и при тези намаления, клиентите почти изцяло липсват. Много чужденци, желаещи да развиват бизнес, идват, виждат, анализират и след направените отрицателни изводи си тръгват”, казва още Рогов. Нито търговската зона и логистични пространства не стоят добре в Гюргево, независимо от факта, че градът е граничен и пристанищен. Много са празните помещения, поради липса на наематели.Негативните ефекти се отразяват на цялата икономика, въздейства върху работните места, кредите и инвестициите.

Румъния внася в българската икономика

Добре известно е, че стотици румънци, особено в граничните райони, но дори и от Букурещ, често преминават при българските съседи в Русе, за да пазаруват. В българските магазини и хипермаркетите цените са до 30% по-ниски, особено за храни и електроника.

Мариус срещнах на митническия пункт, с кола, чийто багажник беше пълен с продукти. Минава границата два пъти в месеца за доставка на различни стоки и ни казва, за сравнение, че това което е напазарувал в магазини в Румъния за 500 леи, в България струва около 400 леи.

"Много пъти тръгвам на път със списъци за покупки за родители или приятели, като така правим икономии", добавя младият човек. Ефектът е, както следва: България и местните търговци, правят пари. Сумите се реинвестират в развитието на инфраструктурата, докато зоната около румънската граница се бори с бедността.

Анализирайки икономическото състояние на двата града, Мариус заключава, че Румъния може да се поучи от примера, предлаган от българите в Русе и от местната администрация, които за няколко години превърнаха един деградирал след 1990г., град, в привлекателно място за инвеститори и туристи.

Туристически атракции

За туристите най-важната част на град Русе е централната част, която се простира от стария център на града до Младежкия парк.

Сред културно-историческите забележителности на града може да се посочи Басарбовският манастир, изоставен и реконструиран през XIV век от румънския принц Бесараб I,пещерата Орлова Чука, в близост до града, Паметникът на Свободата, Национален музей на транспорта, Драматичният театър, Телевизионната кула и град Червен.

В зоната около румънския град Гюргево, пътешественикът има възможност да мълчи в тишината на Манастира Комана, където е предполагаемият гроб на Влад Цепеш Дракула, да се разходи сред развалините на Османската крепост на брега на реката или да се възхищава на Часовниковата кула и на няколко болярски конака, поддържани в добро състояние.

/в. “Adevarul”/ Валентин Роман /Превод Лили Ганчева/ понеделник 15 март 2010 година/
Източник: в. "Адевърул"

Малко е пресилено на места, особено, че модерното строителство в центъра било забранено... Иначе е интересно да знаем как гледат съседите на нас ;)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: malina2121 в март 18, 2010, 12:06:36
Този хотел наистина има дух!!!!!!Обожавам старите сгради с история!Винаги ,когато минавам покрай него ,някак неволно се усмихвам!А в Русе има много такива сгради ,жалкото е ,че голяма част от тях не се поддържат !

Не бих казал, че голяма част не се поддържат. Просто неподдържаните сгради се набиват на очи, а поддържаните приемаме като даденост.

Зависи какво приемаме за поддържана сграда , но да , прав си за това ,че неподдържаните ни се набиват на очи!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в март 18, 2010, 09:51:21
Цитат
Малко е пресилено на места, особено, че модерното строителство в центъра било забранено... Иначе е интересно да знаем как гледат съседите на нас ;)

 :D И аз го четох това вчера и и стана много смешно  :D Това е класически пример как всеки гледа в двора на комшията и все му се струва, че комшията има повече от самия него и му завижда, а всъщност и двамата са еднакво бедни. Балканска история  :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: di4ko в март 19, 2010, 09:01:23
http://giurgiuro.blogspot.com/2009/09/ruse-de-altadata-piata-centrala.html (http://giurgiuro.blogspot.com/2009/09/ruse-de-altadata-piata-centrala.html)
Блог от Гюргево за Русе. Има и интересни стари снимки на Русе.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в май 20, 2010, 06:23:31
Една реклама от германски вестник за круйз с м. к. Русе: Пасау- Виена- Братислава- Будапеща.
Може би, не точно тука трябва да е този пост, но не намерих по- подходящо място. Нали корабът се казвa Русе и е на русенската фирма "Дунав турс". Те от 25 год. са предимно  по Горния Дунав и наистина работят за доброто име на България и в частност на Русе.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в юни 27, 2010, 11:56:38
Румънската телевизия в Русе http://bnt.bg/bg/news/view/31371


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в юни 29, 2010, 12:58:23
Според ЦБА , Русенци/община имат по голям доход от варненци и два пъти по висок от Търговище .668/653/332 лв на домакинство .http://www.cbaamg.com/?m=4&s=33 ::)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 30, 2010, 12:30:25
А населението на град Русе (точно така пише - "град", не "община" или "област") са го изкарали 201000 души... ::) Как стават тия работи, не зная... ???


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в юни 30, 2010, 01:33:18
Абе, че не е-не е. Но след година като (ако) влезем в Шенген, няма да сме 201 000, ами ще сме около 260 000 :D Русе и колегите от Giurgiu тогава трябва да се смятат като един град.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ilko в юни 30, 2010, 08:09:35
На видео промоцията на ,,Гранд Плаза,, също го дадоха над 200 хилки . Явно за бизнеса е важна границата над 200,аз също мисля така ,бай дъ уей. Не е изключено общината да ги има 200.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: equinox в юли 04, 2010, 01:44:59
На една интересна статия попаднах за Луи Айер. Не знаех, че е живял и в Русе. Впрочем и за произхода на популярното "Българи! Юнаци!" не знаех, че идва от гимнастическото дружество "Юнак".  ???

http://www.desant.net/show-news/20098/ (http://www.desant.net/show-news/20098/)

Цитат
През 1909 г. се премества със семейството си в най-модерния тогава български стопански и културен център и най-голям град в Княжеството – Русчук, където продължава своето дело в Образцовата мъжка гимназия и Висшия педагогически курс. Тук вече обръща внимание и на девойките и жените, за които създава специални упражнения. Неуморни са усилията му за издигането на българската физическа култура. Луи Айер пише ръководства за различни спортове, създава правилници за състезания, организира общобългарски турнири и подготвя състезатели за международни прояви. Успоредно с това  не престава да се интересува от миналото на нашия народ, от славната му история, фолклор и традиции.
"Нищо от това, което се отнася до нравите, обичаите и стремежа на тази страна, не ми е чуждо" – споделя той и затова не е чудно, че когато избухва Балканската война, макар и чужденец, Луи Айер приема за свой дълг да се включи в защитита на «второто си отечество», както сам нарича България. В деня на обявяване на мобилизацията той изнася една маса в близост до русенската гимназия, побива българското знаме и започва да записва доброволци в своя «юнашки легион». В него се включват 216 души, които под неговото командване взимат участие в гуроичните битки при Мастанлъ, Узун Химитлер, Метатла и се сражават при Булаир и при отблъскването на десанта при Шаркьой. По време на Междусъюзническата война Айер е командир на Първа рота на Дванадесета лозенградска дружина от Македоно-одринското опълчение, която се бие на Македонския фронт при Султан тепе и Драм теке. За проявената си всеотдайност и героизъм в боевете, той е произведен в български офицерски чин – подпоручик и два пъти окичва гърдите си с кръст «За храброст».

(http://www.lostbulgaria.com/pic/544.jpg)
Бургас, Юнашкият легион преди заминаване за фронта, сред командирите - Луи АйерТитла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 22, 2010, 12:31:52
Ето една добра новина, която сигурно можеше да бъде постната и в по-подходящи теми, но понеже става дума за русенската икономика като цяло и за други сфери на обществения живот на града ни, пък и е цитиран министър Плевнелиев, който спрямо Русе е от "другите" (даже и по фамилия :D), реших да я пусна тук...

Плевнелиев: Русе е един от успешните центрове на растеж

Русе през последната година и половина "дърпа" напред в няколко икономически области и е един от успешните седем центрове на растеж. Това съобщи в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той участва в пресконференция по повод откриването на "Мол Русе".

Плевнелиев уточни, че Русе усвоява пари от еврофондовете в няколко направления, променя градската среда, а до края на 2011 година ще осъществи цялостна промяна на концепцията за транспорт. В града ще влязат десетки милиони левове държавна подкрепа по интегрирания транспортен цикъл. Русе ще получи подкрепа и по линия на еврофондовете за услугите, които предоставя в областта на здравеопазването, стана ясно още от думите на министъра. Градът ще получи такава подкрепа, защото се позиционира като полюс на растеж, допълни той.

Скоростни пътища, индустриални зони, защита на индустриалната зона от свлачища и други проекти са бъдещето на Русе. Дунавската стратегия ще го позиционира по друг начин, каза още Плевнелиев. Той свърза осъществяването на европейската Дунавска стратегия с успешното развитие на Русе, тъй като целта е на се направи река Дунав работеща комуникационна артерия на Европейския съюз. Според министъра сега се ползват едва 8 на сто от корабоплавателния капацитет на река Дунав. Правителството ще подкрепи града за подготвяне на приоритетните си проекти, заяви той.

"Най-доброто от най-доброто", така министърът определи видяното в "Мол Русе". Той определи инвеститора като вярващ в икономиката на България.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/20/1014482_plevneliev_ruse_e_edin_ot_uspeshnite_centrove_na_rastej/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/20/1014482_plevneliev_ruse_e_edin_ot_uspeshnite_centrove_na_rastej/)

Е, това да се чува!  *DRINK*

Към новината има два коментара:

Не и с тоя кмет Божо Кифлата!

Отговорът към този коментар е от нашия съфорумец jorda:

Още малко и излиза в пенсия. Само няколко месеца.

Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в април 07, 2011, 11:12:55
В сайта piccolo.dir.bg попаднах на едно емоционално споделяне на впечатления от града ни, където позитивистичният патос даже като че ли малко надхвърля мярката. Но нищо - нека да има... ;)

Ами малката Виена?!

Ноември 2008  Автор: chokoeff

Изненадваща за мен се оказа липсата на впечатления (в сайта piccolo.dir.bg - бележката моя - Orthodox) за този толкова европейски град. Русе. Малката Виена. Град с хилядолетна история, чиито артефакти сочат за уникално културно-историческо богатство с национално и световно значение. Но колкото и интересно да би се оказало това за мнозина от вас, моята романтична носталгичност спрямо Русе се крие в днешния му облик. Облик, който по неподражаем начин съумява да съчетае съвременен и модернистичен дух с онова, което сега наричаме архитектурно наследство. Онова, което дава прозвището "Малката Виена" (според мен напълно заслужено).

Оказва се, че градската управа от края на 19-и век е взела едно, бих го нарекъл, твърде далновидно решение - сградите в централната част на града да бъдат украсени с "пластическа каменна декорация", за да могат те ДНЕС, на фона на съвременното строителство, да изпъкват с цялата оная тежест, подобаващата на стиловете "барок" и "рококо".

Сексагинта Приста. Или "пристанище на шестдесет кораба". Така е създаден от траките този крайдунавски град, който днес помещава най-голямото българско дунавско пристанище.

Мисля, че не е тук мястото да споменавам на колко значими мероприятия е инициатор град Русе и в колко начинания е пионер като първия вестник на български език, или първата железопътна линия, първото морско училище и т.н.

Не бих се ангажирал и да препоръчвам хотели. Градът разполага с голямо разнообразие от места за отсядане, които да отговорят на всякакви изисквания, за да прекарате една спокойна нощ. Ако търсите такава, защото нощният живот... Ооо, нощният живот предоставя какви ли не изкушения. Измежду многобройните клубове и дискотеки, кои от кои по-изискани, аз бих препоръчал Oppium, Moulen Rouge и да речем Platinium. Ако там не си доставите максимално удоволствие, то явно просто не сте от типа нощни птици и в такъв случай съветвам да си направите просто един безцелен тур наоколо. Изключително преживяване си е дори една разходка из парковете на града, който се явява една алогична комбинация на голям, но спокоен град. Нещо с което вече нито София, нито Варна могат да се похвалят.

Май прекалено се впуснах в подробности, за финал ще цитирам фразата, с която мнозина кинокритици лаконично се изказват: Трябва да се види!!!
=============================================

Коментарите към статията изразяват разнообразни до полярна противоположност мнения, но в това няма лошо - хора разни, пък и обликът на Русе си има различни страни, не всички от които бляскави... ;D

Сигурно заради артефактите улиците са дупка до дупка - копаят хората с надежда да намерят повече артефакти. По-отвратителни улици не съм срещала никъде в България. Да не говорим за Виена.

Ами като не ти харесва в Русе, отиди в Разград. От мрънкалници като теб България страда!

Градът и на мен ми хареса. Само дето е някак "остатъци от минало величие". Снимките са много добре направени, прикриват гадното. Например снимката на гарата - наистина това е много хубава сграда, но да не се заглежда човек в поддръжката й. Въпреки това смело мога да твърдя, че градът е по-хубав и по-добре поддържан от повечето български градове. Заслужава си човек да се разходи на там. Има какво да се види, има къде да се иде. Няма да скучае човек.

И градът е супер, и статията. Браво - патриот!

И на мен Русе ми хареса, намирам статията за много точна.

Поне снимките са много добри, чудни ракурси и цветове.

chokoeff, прекалено много местен патриотизъм. Много си далеч от истината :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в април 07, 2011, 11:41:22
Ето и още един "комплект" от русенски впечатления, сега от блога със заглавие Няма нищо случайно ( nqmani6toslu4ajno.blogspot.com ). Става дума за "новопосветен" русенец, наскоро преселил се в града ни от друго населено място.

Някои впечатления от Русе
29 септември 2007, събота

От месец живея в Русе и ето някои неща, които ми правят впечатление:
1. Внимателни шофьори. В никой друг град не съм виждала така да се спира пред пешеходни пътеки. И изобщо движението по улиците е сякаш на по-друго ниво.
2. Намусени продавачки. Има и изключения, но повечето гледат много намусено, все едно им преча и едвам издържат вече.
3. Страхотни банички:) По-хубави банички от тези на хлебозавода не съм яла:)
4. Кофти заведения. Аз не излизам много, но досега не съм ходила в нито едно заведение, където да ми е било уютно и приятно.
=========================================

Ще си позволя да добавя и няколкото коментара към мнението, които по интересен начин го допълват или му се противопоставят...(смайлитата са сложени от авторите)

Внимателните шофьори са добър знак. Значи хората в Русе са добре възпитани, спокойни и толерантни. Като прибавим към това и страхотните банички - стана 2-в-1. За да се получи "неочаквано добра комбинация", трябва да се огледаш още малко.:)
Обаче има и друг вариант - шофьорите да спират само, когато пешеходката е хубава млада дама. А продавачките да са огорчените съпруги на въпросните водачи на МПС-та.:)
Колкото до баничките, там не са възможни други тълкувания, освен, че хората, които ги правят, си разбират от работата, вършат я с любов и не крадат. В Пловдив най-вкусните закуски, които съм опитвала, са от цигански баничарници /в смисъл собствениците и майсторите са роми/.На останалите места е като на парламентарни избори - каквато закуска и да избереш, все си се прецакал.

Бургаските шофьори също ми направиха впечатление, че са много внимателни и стриктни. Както и бакшишите им си гледат добре работата!
Там ако някой не ти спре на пешеходна пътека, най-често се оказва софиянец.

Хммм... абе аз ли не съм от Русе или какво?
1. Шофьорите в Русе са като навсякъде другаде - има и свестни, има и гадни копелета... Ако някой ти спре на пешеходната пътека, вероятно е румънец.
2. Намусени продавачки - така е, да. Продавачките в Русе работят на твърда заплата и мразят да имат клиенти, които да им правят оборот. Съвет: обръсни си главата, сложи си тъмни очила и ще те обслужват качествено.
3. Баниците са яки, ама има една пекарна за закуски, която ще те разцепи не по-малко :)
4. Кофти заведения. Стискай палци Митакът да отвори скоро...

Хей, добре дошла в "нашия град" :) Хайде да те водя на една обиколка по кръчмите, а? И да ти кажа шофьорите в Русе станаха такива внимателни, откакто аз се появих с МПС-то по улиците и внесох малко ред! :)

Още два плюса:
1. Паучи-та - много месна плънка завита в тесто, варено на пара (китайско). В никой друг БГ град не успях да намеря такива.
2. Бозата - в почти всички БГ градове съм опитвал боза, русенската е НАЙ!

Ъъъъ, аз не знам от къде си, ама какво те е закарало към Русе? Защото аз съм от там, ама трудно бих се върнал...

(Това последното е за темата Русенски песимизъм... ;))


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: MRC в април 16, 2011, 10:58:03
Молове в повече
Първата година на двата търговски центъра в Русе ще е големият тест за потенциала на града

http://www.capital.bg/biznes/imoti/2011/04/15/1075560_molove_v_poveche/ (http://www.capital.bg/biznes/imoti/2011/04/15/1075560_molove_v_poveche/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 10, 2011, 11:53:34
Днес получих един малко странен мейл, който ви предлагам без редакционна намеса...

HI I hope you do not mind me writing to you.

 But I have visited Rousse last year . I loved your city
 & the people I found to be very friendly.
 We stayed at the Hotel Bulgaria which was nice as it was
 in the center of your city.
 We all so stayed at the Hotel Residence the staff at both hotels were really help full.
 The restaurant across the road from the Hotel Bulgaria was really nice and very friendly. As I am English
 I wanted tea to drink the staff were very help full in serving me.
 I do not have a bad thing to say about Bulgaria. We spent our holiday in Rousse, Dobrich & Albina.
 I am hoping to come over again in the next year or so.

 All the best to you and your family.

 From Tony & Rita Wicks

Що за птица е този Тони (дето твърди, че е англичанин, пък правописът му е един такъв странен...), отде ми има мейла и от какъв зор ми пише - не съм твърде наясно. Е, поне не пише лоши неща човекът... :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в юни 11, 2011, 09:47:06
Днес получих един малко странен мейл, който ви предлагам без редакционна намеса...

HI I hope you do not mind me writing to you.

 But I have visited Rousse last year . I loved your city
 & the people I found to be very friendly.
 We stayed at the Hotel Bulgaria which was nice as it was
 in the center of your city.
 We all so stayed at the Hotel Residence the staff at both hotels were really help full.
 The restaurant across the road from the Hotel Bulgaria was really nice and very friendly. As I am English
 I wanted tea to drink the staff were very help full in serving me.
 I do not have a bad thing to say about Bulgaria. We spent our holiday in Rousse, Dobrich & Albina.
 I am hoping to come over again in the next year or so.

 All the best to you and your family.

 From Tony & Rita Wicks

Що за птица е този Тони (дето твърди, че е англичанин, пък правописът му е един такъв странен...), отде ми има мейла и от какъв зор ми пише - не съм твърде наясно. Е, поне не пише лоши неща човекът... :)
Хотел "България" има в центъра на Бургас, ама в Русе не съм чувал да има нито хотел "България", нито хотел "Резиденс".
Това може да са някои нигерийци ( или тяхни духовни братя), дето търсят да излъжат някой. Отначало хвалби, после предложения за бизнес, печалби и такива подобни... И търсят да намерят "балами" да им привеждат пари.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 04, 2012, 10:11:22
Ще споделя едно кратко мнение, изказано от варненска лекарка на гости в Русе, която ми беше клиент в аптеката тези дни.

Когато си тръгваше, жената без повод, ей така спонтанно каза:

"Русе ми харесва - хубав град! Прилича на Солун."

Е, не съм виждал Солун и не мога да преценя доколко е вярно сравнението, но тя сигурно е била там и го казва от лични впечатления.

Но си мисля друго - хора от цяла България, включително и от София, а и чужденци, казват добри думи за града ни, когато го видят лично. От друга страна пък ние, които живеем в него, сме склонни да го охулим и даже напуснем, да не говорим за нелечимия ни песимизъм. Също и властимащите и на местно, и на централно ниво систематично го съсипват вече десетилетия наред. Е, каква е тая дивотия и има ли оправяне, да му се не види?!... >:(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в януари 04, 2012, 10:36:01

"Русе ми харесва - хубав град! Прилича на Солун."


Първото изречение е много вярно, ама второто?!? Трябва доста насилие над въображението за да открия прилики между двата града. Има един град, който през цялото ми пребиваване в него ми напомняше на Русе и това е Битоля в Македония.Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в януари 05, 2012, 03:43:10
Така е. Какви ли не неща съм чувал от колеги от софийските телевизии да наговарят като идват тука. Буквално ох-кат и ах-кат по градът ни! Трябва обаче и самите ние да си харесваме градът. За съжалиение твърде монго хора, както каза Ортодокс, си го хулят, макар да живеят тук. И си го смятат като "нищо особено в сравнение с другите градове в България".


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 05, 2012, 08:40:04
Е то е вярно, че когато постоянно си в контакт с нещо или някого, неизбежно претръпваш и привикваш, но чак пък толкова... Но така или иначе си остава вярно, че външните хора имат повече усетливост за самобитния дух и излъчване на Русе, отколкото самите русенци...

(Впрочем, то навсякъде си е така. Когато сме изказвали пред търновци възхищение от облика на старопрестолния град, обичайният им отговор е: "Какво толкова? Нищо особено..." И дори не си дават сметка колко са далече от истината...)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в юни 22, 2012, 12:35:43
Един пресен материал за Русе:
Страст в червени тухли
http://www.dezona.com/photo-shock/item/1418-strast-v-cherveni-tuhli.html (http://www.dezona.com/photo-shock/item/1418-strast-v-cherveni-tuhli.html)

И още нещо за Русе:
Русе - среднощна приказка  
http://www.dezona.com/photo-shock/item/1073-ruse-srednoshtna-prikazka.html (http://www.dezona.com/photo-shock/item/1073-ruse-srednoshtna-prikazka.html)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: mart0s в юни 22, 2012, 02:21:39
Много силни статии и то със снимки! :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 22, 2012, 08:48:20
Да не пропускаме и забележката след първата статия:

Голяма част от информацията за всички тези сгради стига до мен благодарение на Йовчо Стоянов, на когото най-искрено благодаря!

Аз на свой ред благодаря на Йовчо, защото така е съдействал да се публикува в Интернет още един материал, показващ неповторимото в облика на нашия град.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в юни 23, 2012, 12:30:40
Да не пропускаме и забележката след първата статия:

Голяма част от информацията за всички тези сгради стига до мен благодарение на Йовчо Стоянов, на когото най-искрено благодаря!

Аз на свой ред благодаря на Йовчо, защото така е съдействал да се публикува в Интернет още един материал, показващ неповторимото в облика на нашия град.

Ортодокс, а пък аз ти благодаря за похвалата. Това момче много съвестно и отговорно се заинтересува от Русе и неговата архитектурата. Помогнах му с каквото мога, защото ние имаме нужда от точно такива млади хора- любознателни, отговорни и дейни. Софиянците не знаят много за Русе и ще бъде полезно популяризирането на нашия град.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 18, 2012, 10:36:51
В дискусията относно преместването на Агенция Митници в Русе, която четох на порталния сайт Dir.bg, има два постинга, които заслужават внимание вън от контекста на конкретната тема. Това са противоположни позиции, във всяка от които обаче има някаква част от истината за града ни. Нека всеки сам за себе си прецени кой от двамата участници е прав в по-голяма степен...

Цитат
Стига сте ревали за тези митнически чиновници. Който му е мила службата, ще се измести, а който не иска, да си остава в София. Някои хора мислят, че София е пъпът на България. Когато навремето Русе е имал европейски вид, София е била просто едно шопско село. Когато софийските шопи са ходели с потури и калпаци, русенският хайлайф се е разхождал с костюми и бомбета.

Цитат
Аз съм от София и винаги съм оставал с много добро впечатление спрямо хората от Русе, които работят и живеят в София (предимно мои колеги и познати) - възпитани, образовани и културни! Само че въпросният ти коментар е меко казано смешен и жалък! Какво е било преди 100 г., никой не го интересува, важното сега какво е - а истината е, че в момента София е на светлинни години от Русе по стандарт на живот, заплащане, инфраструктура и т.н и т.н! Така че преди 100 г. може и да е било така, но сега е обратното! Поздрави! ;)

http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=11590477&tag_id=116963#appComments (http://dnes.dir.bg/news_comments.php?id=11590477&tag_id=116963#appComments)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 26, 2012, 09:41:48
Немски художник представя преобразени русенски кътчета
09:54  |  26 юли 2012

Изложба под надслов «Zast Real Estate” ще бъде закрита в Дом Канети (ул. Славянска 12), съобщи Дарик.


Заедно с група деца и младежи художникът от Берлин Томас Брацке обиколи и огледа улиците и сградите на Русе в търсене на места, които могат да бъдат преобразени.

В четиридневен уъркшоп групата видя града в нова, необичайна светлина, събра материали и идеи, за да представи след това в изложба конкретни предложения за промени в градското пространство.

От 17 часа екипът на Дружеството ще представи новини от посещенията си в Германия – договорени нови проекти с Фондация «Робърт Бош», участие в Дунавския фестивал и в Дунавското училище за културни мениджъри в гр. Улм, Германия.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=11645050 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=11645050)
=================================

Питам се дали може да изскочи някакво зайче от тази трънка, или всичко е ала-бала... ???


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в януари 18, 2013, 05:05:26
Другите за нас. ruselive.com на страницата на унг. шипрегистър hajoregiszter.hu
Много ми е интересна историята на дунавското корабоплаване.
Тя неизменно е свързана с историята на самия град Русе. Още отпреди Освобождението, та до наши дни.
Във тая връзка събирам снимки и информация за корабите по Дунава. Особено интересни са австрийските и унгарските параходи, които всъщност са били водещите по реката.
Затова ще ви покажа унгарският hajoregiszter.hu. Там са събрали информация и снимки на корабите произведени в Австрия и Унгария или плавали под техен флаг. Тука могат да се намерят българските кораби произведени в Унгария, а също така и всички кораби, които са посещавали нашите дунавски пристанища през годините:
http://www.hajoregiszter.hu/en (http://www.hajoregiszter.hu/en)
Ето го и моят скромен принос към този "виртуален" шипрегистър. Пратил съм десетина снимки на кораби и параходи, свързани с нашия град от името на ruselive.com/ruseonline.info:
http://www.hajoregiszter.hu/forrasok/internetes_oldalak/y_stoyanov-www_ruselive_com/994 (http://www.hajoregiszter.hu/forrasok/internetes_oldalak/y_stoyanov-www_ruselive_com/994)
А тук прикачвам две снимки, които още не съм качвал  в галерията на нашия форум.
- Параходът Josef Carl на австрийската параходна компания D.D.S.G.  на Пристанище Русе през 20 те год.- Речна гара още я няма.
- Параходът Visegrad на унгарската параходна компания M.F.T.R. на Пристанище Русе през 30 год.
Българската държава е дала специално разрешение (до основаването на нашето Параходство БРП през 1935 год.)  на M.F.T.R. от Унгария за парахода "Вишеград" и на D.D.S.G. от Австрия за парахода "Минерва", за да извършват превоз на хора и товари  по график между българските пристанища на Дунава.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: ystoyanov в януари 20, 2013, 12:35:55
В едно от писмата, с които изпращах снимки на hajoregiszter.hu писах за връзките на България и в частност на Русе с корабоплаването по Дунава от годините преди Освобождението и досега. През 1867 год в Русе на борда на парахода "Германия" са убити нашите националреволюционери Никола Войводов и Цвятко Павлович. А през 1876 Христо Ботев със своята чета поема своя път към безсмъртието от борда на парахода "Радецки".
Организаторите на сайта са писали за интереса към техния сайт и в България, като са цитирали част от писмото ми ( на унгарски ) с картичка на парахода "Радецки" и Хр. Ботев, която изпратих:
http://www.hajocsavar.hu/hirek-aktualitasok/?sw_12_item=1781#Bulg%C3%A1ri%C3%A1ban+is+n%C3%A9pszer%C5%B1+a+Haj%C3%B3regiszter%C3%BCnk. (http://www.hajocsavar.hu/hirek-aktualitasok/?sw_12_item=1781#Bulg%C3%A1ri%C3%A1ban+is+n%C3%A9pszer%C5%B1+a+Haj%C3%B3regiszter%C3%BCnk.)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 21, 2013, 10:53:50
Поздравления за чуждестранната публикация, колега... @}->--


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в август 18, 2013, 12:06:30
Цитат
Имало ли е забавни или интересни истории тук?

- Едно от най-интересните и най-странните места, на които съм бил, са Побитите камъни край Варна. Беше нещо впечатляващо. Скалните манастири също са страхотни. Не съм виждал такова нещо никъде другаде. Толкова много римски руини... Много ми хареса архитектурата на Русе. Впечатлен съм. Много хора по света не знаят за Русе и това ще им бъде много интересно.

Това е цитат от интервю с американският пътешественик Дейвид Хофман.

Ето линк към цялата статия:
http://www.dnevnik.bg/na_put/2013/08/17/2113984_deivid_hofman_puteshestvenik_za_da_opoznaesh_bulgariia/ (http://www.dnevnik.bg/na_put/2013/08/17/2113984_deivid_hofman_puteshestvenik_za_da_opoznaesh_bulgariia/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 21, 2014, 02:45:02
В началото на украинските събития, по времето на Майдана, по форумите в Нета се изказваха много и различни мнения относно финансовото, икономическото, политическото и демографско положение на Украйна, както и за перспективите пред нея. В едно от тези мнения мимоходом, като пример за нещо, беше споменат и Русе. Запазих мнението и още две, свързани с него, защото ме впечатли в каква връзка бе споменат градът ни и защото някак не можех да се съглася с автора на тези разсъждения. Прочетете ги и споделете мнението си по въпроса - вярно ли е твърдението за нашия град, което съм отбелязал с червено.

Мнение
Ако украинците са по-умни, ще започнат много предпазливо да стягат всичките си заводи и да ги правят по-ценни, за да ги продават по-скъпо, от което ще спечелят. Ще е важно, вместо да унищожават, да подобряват и да се борят за всеки стопански обект. Това ще им запази структурите и производствата и впоследствие ще бъде голям плюс в конкуренцията с всички европейски държави в ЕС. Тъй като ние пострадахме много при това упражнение, е важно украинците да си модернизират производствата, вместо да съкращават хора и да спират производства. Що се отнася до руснаците в Украйна, те ще могат да се отделят или да работят заедно с всички останали и да се борят за запазване на всички производства. Сега това е важното за живота на всички на територията на Украйна, защото всички ще опитат да ги разорят и поставят в тежко положение.

Реплика
И за какво да ги стягат, да налеят още държавни пари в нещо, дето ще бъде продадено на точно определен от МВФ човек за точно определени пари и нито цент отгоре? Нашето БТК за колко беше продадено? Ами Балкан? Да не би да не работеха и това ли им бяха реалните цени???

Дуплика
Затова ние днес нямаме работеща икономика! Ето заради мислене като твоето. Само иди до Турция или Гърция или до Румъния, за да видиш как всичко работи. Иди до Русе да видиш как работят хората, където са запазили работещи предприятия. После иди в Северозападна България и виж на какво се вика социалистическа приватизация! Погром! Всичко, което хората запазват, ще позволява да се създава продукт, който носи принадена стойност и обратно. Празните заводи се разграбват от циганите, които връщат желязото на вторични суровини, но тъй като тук е пълно с цигани и с лоши стопани, вторичните суровини са най-оборотния бизнес.Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: mm201 в юни 21, 2014, 06:38:31
Явно не знаят за Караминчев,ЗЕИМ,кожената,ИРИС,ЛВЗ ,захарния ,ПРПС и др. "геройски загинали" в годините на приватизация.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в юни 22, 2014, 12:22:10
Не ми се влиза в излишни полемики, но ще кажа само, че приватизацията, когато не е съчетана с ефективна и работеща правова уредба на държавата, с трудолюбиво население, с ниска степен на корупция, с подходяща инфраструктура пак на държавата, няма как да е панацея. Самият факт, че у нас не инвестират сериозни гиганти говори много. Докато в една Чехия примерно положението е съвсем различно и неслучайно. ;)
Що се отнася до Северозападна България, господинът е абсолютно прав. Април ми се наложи да ходя командировки до Берковица и Мездра, като посетихме и Враца и Монтана. Тука много хора се вайкат за града ни, но Русе е цвете неземно, в сравнение със Северозапада. И действително, имаме много повече работещи предприятия (по-скоро при нас проблемът е, че дават ниски заплати) от тях.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Valentin_K в юни 22, 2014, 01:58:30
Предприятията в днешната система са полезни до толкова, до колкото дават несравнимо по-големи данъци, което се отразява на бюджета (тук идва проблема, че тия приходи отиват на централно ниво и общината едва ли вижда много от тях) за разлика от компаниите от третичния сектор. Там обаче пък заплатите на служителите са значително по-големи, като за сметка на това ефекта върху хазната не е толкова голям (разбира се зависи от компанията). Просто времената се промениха и фокуса върху приходите на населението е изместен.

Другото, което е, е че съвременните предприятия далеч не се правят на така "видими" локации, че да се правят генерални изводи за това къде какво има. И с причина. Никой гост на Русе примерно няма да "мине" през индустриалния парк да види наистина големите заводи на Монтюпе, Керос, а скоро и Витте, а ще види Петър Караминчев, Найден Киров и т.н. които са почти в центъра. Друг е въпроса, че 2/3 от населението на Русе дори не знае за съществуването им и единствено са чували за Монтюпе и то не заради нещо друго, ами защото ги бил тровел с алуминий. Какво пък остава за хората от другите градове, дето не са виждали дори и по картинки Русе. А, че приходите на Монтюпе за 2014 са над 146 милиона лв. с чиста печалба от 31 милиона всички удобно избягват или просто не знаят.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 17, 2015, 10:04:13
Поствам едно кратко, но със силен положителен заряд мнение за града ни, което ми попадна в един от форумите на ALL.BG. То е още от 2005 година и представлява коментар към постнати снимки от града ни.

Очарована съм....никога не съм ходила в тоя град, но снимките са прекрасни:)
Много хубави масивни сгради, фонтани, улици..... възхитена съм, един европейски град, пазете си го! :)

Разбира се, снимките обикновено показват само фасадата, хубавата страна на един град или човек, а има и доста скрити неща, виждането на които би могло доста да промени мнението на наблюдателя. Но все пак едно такова мнение на външен човек ни дава възможност да преценим по-добре това, което имаме и с което сме свикнали като даденост, което обикновено понижава неговата стойност в очите ни.

Колкото пък до "пазенето" на града - то зависи и от властимащите, и от редовите граждани. Защото има хора, които (примерно) са готови да носят някакъв отпадък (бил той и автобусен билет) стотици метри, за да го изхвърлят в коша за тази цел, има обаче и такива, които с лекота и даже кеф трошат, драскат и рушат построеното и придобитото за обща полза, удобство и красота. Също и сред властимащите се срещат такива, които имат способност и желание да развиват града, запазвайки най-доброто от миналото му, както и други, които безогледно унищожават историческото достояние и нехаят за настоящето и бъдещето на града. И за съжаление първият тип градоначалство е в дефицит в най-новата история на Русе...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в май 05, 2015, 10:50:59
"Кметът на Чикаго Рам Емануел е изпратил поздравителен адрес
 до русенци по повод празника на града - 6 май, съобщиха от
 общинската управа в крайдунавския град.
Поздравлението е връчено днес на кмета Пламен Стоилов от
 американския професор с български произход Самуил Рефетов, който
 живее в Чикаго. Роденият в Русе изтъкнат ендокринолог и генетик
 пристигна в града заедно със съпругата си и с двете си дъщери."

http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1072402 (http://www.bta.bg/bg/c/BO/id/1072402)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в май 06, 2015, 10:46:04
Съдейки по името, проф. Рефетов е от еврейски произход. Това ми напомня едно място от пътеписа на Алеко "До Чикаго и назад", в което се споменава негов съименник и наш съгражданин от края на XIX век:

В павильона на г. Айвазияна имаше и трети търговец, едно еврейче от Русе, което бе донесло за продан пощенски марки; но като видя как отива търговията, продаде марките на Айвазияна и си замина за България.

Ето какви сведения дава за него русенският автор Боян Драганов в том 1 на своята трилогия "Зад завесата на големите скандали":

Богатите си впечатления от САЩ Алеко излага в пътеписа "До Чикаго и назад", отпечатан в края на 1893 г. в списание "Български преглед" и излязъл в отделна книга през 1894 г. И ето ти изненада - на изложението в Чикаго още един русенец! С тънка ирония Алеко пише, че това е "едно еврейче от Русе, което бе донесло за продан пощенски марки; но като видя как отива търговията, продаде марките и си замина за България". Но "еврейчето от Русе" прочита името си в списанието и веднага пише писмо до Алеко, което той с висока гражданска честност публикува под линия в първото самостоятелно издание на пътеписа. С това Алеко вероятно се извинява на "еврейчето" и на читателите за изразената от него насмешливост. От писмото става ясно, че Самуел Блаущайн - "еврейчето", е пристигнал в Чикаго на собствени разноски, че правителството му отпуска даром място в Българския павилион, че е облечено в хубав народен костюм, че предлага повече от 100 000 пощенски марки и че стои повече от един месец в Чикаго.

За Самуел Блаущайн се знае малко, но е безспорно, че играе значителна роля в първоначалната история на българската филателия. Вероятно започва своята филателна търговска дейност около 1885 г. Продължава я много активно до началото на Първата световна война. Издирва всички българи, които притежават марки, и им предлага да ги купи в брой или размяна срещу всякакви вещи. През 1896 г. построява на ул. "Пиротска" внушителна сграда, наречена "Чикаго". На първия етаж е разположено увеселително заведение, на втория - реномираната шапкарска работилница на съпругата му Розалия Блаущайн. Съществува версията, че в сградата е монтиран първият асансьор в България, задвижван от човешка сила.

(Впрочем, сградата се намира в началото на ул. "Пиротска", срещу лявата страна на Новата поща, когато сте с лице към нея, и там сега е заведението "Асансьора". Приложил съм снимка от Street View на Google Earth. Бележката моя - Orthodox)

Редица филателисти притежават пощенски картички, адресирани до Блаущайн. Те са от всички краища на страната, което показва, че е много популярна личност. Проф. Димитър Козаров анализира съдържанието на 15 картички. Изводът, до който стига, е, че Блаущайн не е особено коректен към хората, които му изпращат марки в очакване да получат "албоми, сребърни часовници, добри цигулки, други музикални инструменти и жици за тях". Проличава, че мнозина с изчерпано търпение за пореден път му напомнят да си изпълни обещанието, дори се срещат такива гневни изблици като "...ази не можим да търпъ вечи". Иначе в спомените на русенци Блаущайн остава като човек, който се облича ексцентрично  - винаги с брич панталон и гамаши. Всеки ден се разхожда из града, неизменно придружаван от малко кученце.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Berliner в май 12, 2015, 12:26:39
po temeta...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Berliner в май 12, 2015, 12:27:39
i ot pred


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Berliner в май 12, 2015, 12:30:09
i oshte edna..


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в ноември 23, 2015, 07:26:35
Наскоро попаднах във форума на SkyscraperCity.com на едно от най-красиво изказаните мнения за Русе, които съм срещал. При това ми изглежда и съответстващо на действителността. Дано не се допусне всичките тези хубави неща, които авторът е споменал в постинга си, да се превърнат само в история...

Цитат
Русе според мен е голямата тайна на градовете в България. И аз, когато го посетих за пръв път преди 5-6 години, останах впечатлен. И то не толкова от всеизвестни неща като прекрасната архитектура или река Дунав, а от цялостното излъчване и перспектива, които не знам дали някой осъзнава, но са уникални. В момента работата ми е свързана с местния бизнес и както съм споменавал, той е много сериозно насочен към Румъния. На практика повечето местни фирми работят именно на този пазар и за тях неща от сорта на това, колко население имало в Русенската агломерация и колко километра били до София, са без никакво значение. Харесва ми и местния манталитет, който макар и леко еснафски, е доста далеч от дребнаво-селския такъв в повечето райони на страната.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в декември 03, 2015, 09:21:48
Една доста обективна статия от "Капитал". Всъщност статиите са няколко. Интересни са:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/19/2652788_komisiiata_po_kultura_ulesni_posiaganeto_na_pametnici/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/19/2652788_komisiiata_po_kultura_ulesni_posiaganeto_na_pametnici/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 05, 2015, 04:42:42
Линкът е сгрешен, като че ли. Статията не е на Дневник, а Капитал ама май не мога да я видя, защото е платена. Ще пробвам да я отворя със Сафари браузър отново. Ако някой я има отворена да я копира.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 05, 2015, 06:11:03
Ето я статията... :)

Комисията по култура улесни посягането на паметници на културата

Ана Благова


Без съществена съпротива Комисията по култура в парламента прие на първо четене поправки в Закона за културното наследство (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/15/2572559_deputati_se_kaniat_da_svaliat_zashtitata_ot_obekti_-/), с които Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече ще може да бъде заобиколен при инвестиционни намерения и намеса в паметници на културата.

Текстовете - внесени от депутати от повечето парламентарни сили, начело с Красимир Велчев от ГЕРБ, предвиждат необходимата оценка да може да се извършва и от експерти, назначени на щат в общините.

Липсата на становище - както в случая с "преизграждането" на Къщата с ягодите, ще се смята за "мълчаливо съгласие". Така градовете сами ще одобряват допустимите намеси, които могат да им донесат милиони евро за консервация и реставрация (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/11/2647301_arheolozi_i_arhitekti_v_idvashtite_godini_butaforiiata/) по европроекти - нещо, което отваря широко вратата за произвол.

Да променим закона, а не НИНКН

Такава е логиката на вносителите, изказана директно от депутата от Реформаторския блок Иван Иванов. Досега всяка намеса задължително минаваше през становище на експертите от НИНКН, макар и Министерството на културата да можеше да го пренебрегне. Щатът на института обаче в последните години бе многократно смаляван и в момента около 50 души трябва да обслужват между 3000 и 5000 преписки  на година. Решенията логично се бавят - поради което общините искат да поемат контрола в свои ръце и да "децентрализират" процеса. Законопроектът просто щял "да отпуши" процедурите до преустройството на Института.  Самото Министерство пък прие с готовност ограничаването на подопечната му институция.

"Институтът е като "Къщата с ягодите" - нито искат да направят конструкцията да не падне,

нито да разрешат да я ремонтираме",  каза в залата зам.-министърът и археолог доц. Бони Петрунова, въпреки че вече година не организира конкурс за смяна на спорната и.д. директорка на института Даниела Джуркова, нито огласява резултати от проверката й за нарушения от миналата есен. "Това е един административен Франкенщайн, нямам никакви правомощия да ги накажа за забавяне," оплака се Петрунова и допълни, че имала и план за реформа на НИНКН, но сега не било време да се обсъжда.

Петрунова и Тодор Чобанов, в качеството му на представител на Сдружението на общините, се изказаха единствено срещу идеята за мълчаливото съгласие. Чобанов предложи и новите експертни съвети да са не на общинско, а регионално ниво. Според двамата конфликт на интереси няма, тъй като финалното решение отново ще бъде на Министерството на културата. А то и досега можеше да не се съобрази становището на НИНКН - както в случаите с Ларгото и Къщата с ягодите.

Първи и "горещо за" новото решение се изказа дошлият на обсъждането директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обяви, че се блазни, че публичните му изяви са повлияли на авторите на законопроекта. "Това ако стане,

ще улесни много работата върху, да го речем, реставрацията,

възстановяването на паметниците на културно-историческото наследство, която сега недопустимо се забавя," коментира той, а по-нататък предложи архитекти като Юлий Фърков (авторът на проекта с арките за Ларгото) и Пламен Цанев (автор на плана за издигане на двореца на Асеневци върху хълма Трапезица) да станат оценяващи към общините. "Те при това живеят при паметниците, познават ги отлично, за разлика от служителите на НИПК (старото име на НИНКН - бел. ред), които нямат пари да пътуват", допълни той, макар по-рано да заяви, че корупционната им тарифа била публична тайна.

Условия за местен лобизъм, корупция, самоуправство, умишлено забавяне на процедури и в крайна сметка - унищожаване на паметници на културата. Такива опасности видяха от групата на БСП - Лява България в законопроекта, който единствени не подкрепиха, а гласуваха "въздържали се". Те цитираха позицията на министерството на финансите, според която общините нямат средства да назначат 4-5 души квалифициран персонал. В края на краищата, с 12 гласа "за" и с уговорки за ревизия на мълчаливото съгласие между четенията, останалите присъстващи пратиха поправките в пленарна зала. Разглеждането им ще трябва да стане "бързичко", до три седмици, припомни им председателката на комисията Полина Карастоянова, защото върви с други поправки в ЗКН, изисквани от ЕС.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 05, 2015, 06:40:01
Мерси много, ама не е тази статията!  *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 05, 2015, 11:48:38
Това е статията, но е пак тенденциозна за Русе, пак сравнения с южните градове, пак младите бягали, пак булшит:
http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/regionalen_biznes/2015/11/30/2659355_problemite_na_malkite_i_srednite/ (http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/regionalen_biznes/2015/11/30/2659355_problemite_na_malkite_i_srednite/)

Показвам 3 цитата само:
Цитат
Много студенти и гимназисти избират да търсят препитание извън града. Факторите, които пропъждат младите, са ниското заплащане и перспектива за успех. Само в три сектора в Русенска област средната заплата е по-висока от тази за страната - в селското, горското и рибното стопанство, транспорта, складирането и съобщенията, във ВиК и в управлението на отпадъците. Според Калин Минев има създаден порочен кръг - фирмите дават ниски заплати, а ако ги увеличат, стават неконкурентоспособни и отпадат от пазара. Според Минев друг проблем, прогонващ по-предприемчивите младежи, е липсата инструменти за старт в бизнеса - младите хора нямат достъп до кредитиране.

Цитат
Според данните на класацията на "Капитал" за малки и динамични фирми - "Гепард", 52 фирми в региона влизат в националната класация на най-динамичните 1500. Те отбелязват приходи от 849 млн. лв. и дават работа на 6849 души. Това е сравнително висок брой спрямо средния в северния регион, но изостава зад резултатите на другите големи градове в страната, включително Пловдив и Стара Загора.

Цитат
"Липсата на пътна инфраструктура се усеща все по-осезаемо. Трудното придвижване и натовареност на единствения път Русе - Бяла е донякъде определящ фактор за разполагане на фирмите от производството и търговията. Парадоксалното е, че въпреки наличието на река и развит в близкото минало речен транспорт той или е замрял, или го няма очакваното му развитие", казва управителят на малката компания "Мултилинк" инж. Георги Тодоров. Липсата на добра свързаност със останалата част от страната наистина остава най-сериозният проблем пред развитието на града и за жалост решението му не зависи само от работата на местната власт.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в декември 06, 2015, 12:50:01
Една доста обективна статия от "Капитал". Всъщност статиите са няколко. Интересни са:
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/19/2652788_komisiiata_po_kultura_ulesni_posiaganeto_na_pametnici/ (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/19/2652788_komisiiata_po_kultura_ulesni_posiaganeto_na_pametnici/)

Извинявам се, постнал съм друг линк по погрешка. Чак сега го виждам. Все пак колегата Cobaca я е намерил.
Не съм съгласен, че е тенденциозна. И трите неща са си верни за съжаление. Дай да гледаме малко по-обективно на нещата.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 06, 2015, 03:31:53
Ето една друга, интересна, според мен и обективна, а и показателна статия от "Капитал" (може би най-сериозното издание в страната). Копирам текста, за да я видят всички.

Как се развива Русе през 2015
Градът поддържа макроикономически ръст, но страда от множество структурни проблеми


Тази година Русе има с какво да се похвали. Инфраструктурата на града определено се подобри през 2015 г. - завършен бе ремонтът на бул. "Тутракан" по пътя към Дунав мост, старият център на града доби нов облик, а зала "Булстрад арена" най-накрая прие първите си гости, концерти и състезания. Кметът Пламен Стоилов бе преизбран на първия тур, макар и при много ниска избирателна активност, а градът бе определен за европейски град на спорта по време на годишната среща на Асоциацията на европейските градове и столици на спорта в средата на ноември. Но под повърхността ситуацията не изглежда толкова розова. Градът започва да страда от сериозни структурни проблеми, решенията на които невинаги зависят от местната, а дори и от държавната администрация. За справянето с тях ще е нужно обединеното усилие както на местната и централната власт, така и на бизнеса.

Тазгодишното изследване "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика (ИПИ) показва, че социално-икономическото разделение север - юг продължава да съществува и Русе е един от градовете, които въпреки добрите си икономически показатели страдат от това. Най-сериозните проблеми пред града са влошаващата се демографска структура, която е типична за Северна България, все по-слабата икономическа активност на населението, както и лошите нива на усвояване на инвестициите - частни и по европейски програми. От друга страна, според изследването на ИПИ градът може да се похвали с добра вътрешна инфраструктура, ниски нива на местните данъци и такси, както и завидна културна среда, с каквато малко други градове могат да се похвалят. За жалост обаче добрите резултати в тези области не улесняват правенето на бизнес в Русе. Според класацията на "Капитал" К100 за най-големите компании в България само три от деветте предприятия от града остават в топ 100 през тази година. На фронта на малките и средните предприятия нещата не стоят много по-добре (виж стр. IV).

Три проблема

На пръв поглед работният пазар в града показва доста добри показатели, като ниската безработица е един от тях. Докато средно в страната за едно свободно работно място се борят 21 души, най-малко се борят в Русе - девет за едно работно място. Дотук с добрите новини обаче. Безработицата в областта е по-ниска от средната (10.8% при 11.4%), но причината за това не е повишаващата се заетост, а намаляващата икономическа активност на населението. Докато коефициентът се увеличава с 0.3 в страната, в Русе той намалява с цели 3.8% до 48.3%. Заетостта също е изключително ниска и намалява - пада до 43.1%, което е почти 5% под средната за страната. "Пазарът на труда в областта се характеризира с намаляваща активност и свиване на заетостта", казва Зорница Павлова от ИПИ. Според нея все по-ниското вливане на работна ръка в пазара на труда в града показва, че може да става дума за структурна безработица, която може да се окаже сериозна пречка пред възстановяването на икономиката на града.

По данни на ИПИ към края на януари 2015  г. усвоените от русенските общини средства по оперативните програми възлизат на 308.9 лв./човек (общо 70 млн. лв.) при 564.9 лв./човек от населението за страната. Това означава, че резултатите на града са почти наполовина на средните за страната, а областта е на второ място по най-малко усвоени европейски средства от общините на човек от населението. В комбинация с това от института отчитат и по-ниски от средните резултати за предприемачество в областта. През 2013 г., за когато са последните данни, в града работят 47 предприятия на 1000 души при средно ниво от 52 предприятия на 1000 души в страната.

Демографският срив в Русе е най-сериозният дългосрочен проблем, пред който градът се изправя. Както за страната, така и за областта е характерна тенденцията за остаряване на населението, изразяваща се в нарастване на дела на хората на 65 и повече навършени години. Според НСИ -8.5% е коефициентът на естествения прираст в Русе през 2014 при -5.7% средно за България. Под града остават само другите северни области в страната. В трите години до 2013 г. населението на областта намаляваше с около 2000 души, като обаче градското население бавно, но плавно се увеличаваше с по 0.2% на годишна база. Според Зорница Славова от ИПИ обаче е притеснително, че втората тенденция е прекъсната през тази година - вече вътрешната миграция от областта към града няма да може да компенсира изтичането на населението от Русе. Възможно е прекъсването на ръста на градското население да се дължи на факта, че е достигнат таванът на преселването към града - областта е сред най-урбанизираните в страната, със 77.2% от населението, живеещо в градовете. Положителна тенденция в Русе е запазването на абсолютния брой подрастващи, които от четири години остават около 30 хил. души.

Инфраструктурната картина

Инфраструктурната ситуация в областта според ИПИ е добра. И, наистина, добрият достъп до интернет, покритието на жп и пътната мрежа са на по-високи от средните нива в страната. Не така стои обаче въпросът с качеството им. Въпросът с качеството на настилките в малките квартали бе обсъждан широко по време на предизборната кампания сред граждани. Това личи и от резултатите в класацията на ИПИ - само 30% от пътната мрежа е квалифицирана като "в добро състояние".
Сериозни остават проблемите с пътната инфраструктура към и от града. Вече няколко месеца движението по Дунав мост е изключително затруднено заради ремонтни дейности от страна на румънските власти. Двете тесни ленти на моста отдавна не са достатъчни за преминаването на множеството камиони, а от десетилетия не се е случвало по цялото протежение на моста да няма дупки или ремонти. По план това трябва да се промени - на работно посещение в края на октомври транспортният министър Николина Ангелкова обяви, че проектирането на разширението на моста между Русе и Гюргево ще стане с европейски пари по новата програма "Транспорт" 2014 - 2020 г. По същата програма се очаква да бъде изграден дългоочакваният скоростен път от града до Велико Търново, който най-накрая да свърже Русе с магистралната мрежа в страната. Отсечката е част от европейски коридор номер 9, като развитието й трябва да е приоритетно за крайдунавския регион. За жалост досега това не се случваше.

Ще успее ли новата зала

Един от най-дългоочакваните проекти в града бе завършен през тази година - многофункционалната зала "Булстрад арена". След 33 години изграждане залата с капацитет 5100 души най-накрая стана реалност въпреки множеството нереализирани проекти, неизпълнени обещания, непоискани неустойки и неполучени средства. В календара й досега присъстваха няколко доста амбициозни събития - през септември там се проведе балкански турнир по баскетбол за жени, а на сцената танцуваха ирландските фолклорни танцьори Lord of the Dance. През декември пък залата ще приеме Горан Брегович и неговия оркестър. Разбира се, не всичко е розово - PIAF! Le Spectacle - официалното шоу по повод 100 години от раждането на Едит Пиаф бе отменено в последния момент, като официалната причина, цитирана от организаторите, са логистичните проблеми по Дунав мост, но е факт, че дори да запълни графика си със събития, недоброто материално състояние на русенци може да изиграе лоша роля в развитието й.

Надежди в университета

Образователната среда в града продължава да бъде една от добрите в страната. Русенският университет "Ангел Кънчев" (РУ) със сигурност е една от най-големите причини за това, като връзките му с компании във и извън Русе е значителен фактор. Според д-р Иван Евтимов, който ръководи центъра за кариерно развитие към РУ, има голямо търсене на работна ръка сред бизнеса както за хора със средно, така и с висше образование. "Търсят се предимно инженерни кадри, но освен това има нужда и от бизнес кадри, хора с икономическо образование и медицински персонал", казва той пред "Капитал". По думите на Евтимов кариерният център към университета работи с над 200 фирми в града и околността, като в момента се изгражда обща информационна система, която да свързва директно работодатели и студенти. "Поддържаме връзка със студенти, които са завършили преди 8 г.", разказва още Евтимов. Според него университетът поддържа добри отношения не само с големите компании в града, а и с по-малките. Връзката между бизнеса и университета не е само при подготовката на кадрите - добрата материална база, която РУ "Ангел Кънчев" изгради в последните години, е обвързана с партньорството на университета със компании от различни сектори. Вече са изградени няколко развойни центъра в областта на аграрното стопанство и механотехниката. Шуменският производител на бойлери "Теси" и производителят на акумулатори "Монбат" от Монтана са едни от последните фирми, които са инвестирали в разширяването на базата на университета. Според проучването на ИПИ със своите 10 хил. студенти в РУ Русе е сред областите със сравнително висок дял на студентите спрямо населението. Същевременно обаче Зорница Славова от ИПИ отбелязва, че делът на населението с висше образование в областта (23.6%) е по-нисък от средния (27%). Тези данни подсказват, че част от студентите не продължават да живеят и да работят в областта, след като завършат висшето си образование.

Капанът на ниските доходи
Въпреки множеството предимства университетът не е панацея за проблемите на града. Първо, въпреки че е традиционно силен в някои направления като техническите (2-ри по машинно инженерство, 5-ти по информационни технологии, както и по общо инженерство, електротехника и електроника), разширяването на портфолиото от специалности създава множество специалисти в определени области, от които градът не се нуждае. Освен това най-добрите кадри напускат града, а често и страната, защото не виждат перспектива за развитие. Ниското средно заплащане е един от сериозните проблеми. Според националната статистика през второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в Русе е 696 лв., или със 183 лв. под средната за страната, която е 879 лв. В сравнение със същия период на 2014 г. увеличението е с 19 лева, или с 2.8 на сто, което поставя Русенска област едва на 12-о място в страната. Русенци разчитат много по-малко на доходите от самостоятелна заетост, а заемите и кредитите, които потребяват, са повече от средното ниво в страната (виж графиката). Още по-интересен феномен е огромната разлика между заплатите в частния и държавния сектор в полза на държавния. Докато средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8 на сто, в Русенско разликата е цели 19% - 780 лв. на държавна служба срещу 680 лв. на частна. Според данните на ИПИ работещите в частния сектор обаче са много повече - над 55 хиляди души, или 80.4 на сто от всички наети лица в областта. Въпреки всичко ниските заплати в частния сектор обясняват отлива на млади хора от града след завършването на университета. Но това не е единственото притеснително явление в социално-икономическия профил на Русе.

Проблем е влошаването на социалното благосъстояние на голяма част от населението в Русе през последните години. Според националната статистика над една трета от населението на областта се нуждае от специални грижи за справяне с бедността - 40.1%, или 88 хил. души. През 2014 г. 36.3% от населението в Русе е живяло в тежки материални лишения - едно от най-високите числа в страната, като средното ниво за България е 33.1%. Още по-притеснително е обаче, че в сравнение с 2013 г. този дял за област Русе нараства с 9.7%, докато за страната е регистрирано средно намаление с 9.9%, съобщават от НСИ. Социалното изключване на голяма част от населението в комбинация с недостатъчния ръст на доходите създават сериозни притеснения.

Русе има изключително много потенциал, особено в някои сектори (виж материала за ИТ сектора в града), но страда изключително много от фактори, свързани с липсата на връзки с останалата страна, демографската картина и проблемите в пазара на труда. За да бъдат решени те, трябват конкретни политики на местно ниво, както и сериозна кооперация с централната власт и дори с Румъния. Летището, интермодалният терминал и газопроводът Русе-Гюргево са само част от перспективните бъдещи проекти, които могат да отворят града към Дунав и Румъния. Остава ангажиране и от страна на София с проблемите на Русе.
http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/regionalen_biznes/2015/11/30/2659344_kak_se_razviva_ruse_prez_2015/ (http://www.capital.bg/specialni_izdaniia/regionalen_biznes/2015/11/30/2659344_kak_se_razviva_ruse_prez_2015/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 06, 2015, 11:57:48
Това ли не е тенденциозна статия колега? Имам чувството, че в България има заговор срещу нас. Долните цитати от твоята статия не се нуждаят от коментар.  :o

Цитат
Най-сериозните проблеми пред града са влошаващата се демографска структура, която е типична за Северна България, все по-слабата икономическа активност на населението, както и лошите нива на усвояване на инвестициите - частни и по европейски програми.

Цитат
Дотук с добрите новини обаче. Безработицата в областта е по-ниска от средната (10.8% при 11.4%), но причината за това не е повишаващата се заетост, а намаляващата икономическа активност на населението. Докато коефициентът се увеличава с 0.3 в страната, в Русе той намалява с цели 3.8% до 48.3%. Заетостта също е изключително ниска и намалява - пада до 43.1%, което е почти 5% под средната за страната. "Пазарът на труда в областта се характеризира с намаляваща активност и свиване на заетостта", казва Зорница Павлова от ИПИ. Според нея все по-ниското вливане на работна ръка в пазара на труда в града показва, че може да става дума за структурна безработица, която може да се окаже сериозна пречка пред възстановяването на икономиката на града.

Цитат
Демографският срив в Русе е най-сериозният дългосрочен проблем, пред който градът се изправя. Както за страната, така и за областта е характерна тенденцията за остаряване на населението, изразяваща се в нарастване на дела на хората на 65 и повече навършени години. Според НСИ -8.5% е коефициентът на естествения прираст в Русе през 2014 при -5.7% средно за България. Под града остават само другите северни области в страната. В трите години до 2013 г. населението на областта намаляваше с около 2000 души, като обаче градското население бавно, но плавно се увеличаваше с по 0.2% на годишна база. Според Зорница Славова от ИПИ обаче е притеснително, че втората тенденция е прекъсната през тази година - вече вътрешната миграция от областта към града няма да може да компенсира изтичането на населението от Русе. Възможно е прекъсването на ръста на градското население да се дължи на факта, че е достигнат таванът на преселването към града - областта е сред най-урбанизираните в страната, със 77.2% от населението, живеещо в градовете.

Цитат
Освен това най-добрите кадри напускат града, а често и страната, защото не виждат перспектива за развитие. Ниското средно заплащане е един от сериозните проблеми. Според националната статистика през второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в Русе е 696 лв., или със 183 лв. под средната за страната, която е 879 лв.

Цитат
През 2014 г. 36.3% от населението в Русе е живяло в тежки материални лишения - едно от най-високите числа в страната, като средното ниво за България е 33.1%. Още по-притеснително е обаче, че в сравнение с 2013 г. този дял за област Русе нараства с 9.7%, докато за страната е регистрирано средно намаление с 9.9%, съобщават от НСИ.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 06, 2015, 01:52:32
Наистина не виждам кое й е тенденциозното, честно. Ако ти прави впечатления, зад всяко цитирано от тебе твърдение стоят данни, т.е. не са голословни приказки. Сега, дали ни харесват, е отделен въпрос, но игнорирането на реалността никога не е помагало. В статията има и доста положителни оценки за града, ако ти ги цитирам, ще излезе пък, че сме рай.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в декември 06, 2015, 02:00:39
"Хората не са пленници на съдбата, а само пленници на собствените си умове." - Франклин Рузвелт.

Защо имам усещането, че не малък процент от проблемите на Русе се дължат на чисто психологически проблеми. Тук веднага посочвам следния пример - защо при възможностите и условията, които предлага новия АГ Комплекс при МБАЛ - Русе, все още има хора да ходят до Тутракан ?!
Познавам не малко хора водени от слухове, избрали да живеят извън Русе, на които им е липсвала реална база за сравнение с живота в другите населени места на страната и често в избора си са приели, че живота им от само себе си ще потръгне извън Русе. Подобно на колегата Линов и аз имам възможността да пътувам (основно в Северна България - от Варна до Видин) и мога да ви потвърдя, че Русе е добре на фона на видяното и усетеното от мен.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 06, 2015, 02:49:04
Защо при възможностите и условията, които предлага новия АГ Комплекс при МБАЛ - Русе, все още има хора да ходят до Тутракан?!

Веднага ти отговарям - защото там има специалист акушер-гинеколог, който като професионализъм и отношение към пациента слага в малкия си джоб целия екип на русенското АГ. Просто жените, на които предстои едно толкова важно и сериозно събитие - раждането на детето им (пък дори и да става дума просто за някаква женска болест), логично и разбираемо търсят качествения човешки фактор, който в крайна сметка е по-съществен от всичката медицинска апаратура, взета накуп...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 06, 2015, 03:05:28
Аз също съм убеден, че сме по-добре от останалите градове в Северна България, освен Варна. Проблемът е, че русенци не искат да се сравняват с Шумен, Враца или Търговище. Искат, ако не със София, то поне с Варна, Пловдив, Бургас. Глупаво е да не отчитаме изоставането ни от тези градове, вкл. вече и чисто демографски. 60-те години Варна е по-голяма от Русе с 30 хил. жители, днес вече е 2,5 пъти по-голяма. Качеството на живот в България зависи от големината на населеното място, ние не сме Германия или Швейцария. Глупаво е да се правим, че проблема не съществува. Винаги съм казвал - аз на мнения не вярвам, но вярвам на цифри.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 06, 2015, 03:41:13
JMM, какво значение има дали децата се раждат в Русе или Тутракан, ако когато станат на 18 години си бият шута от града поради липса на възможности? Затова общината трябва да работи в тази посока - да създава възможности.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в декември 06, 2015, 05:27:31
Това ли не е тенденциозна статия колега? Имам чувството, че в България има заговор срещу нас. Долните цитати от твоята статия не се нуждаят от коментар.  :o


Някак си не съм фен на конспирациите. статията си е обективна. Както каза Русенец, в нея има доста и позитивни неща. Истината е, че Русе има сериозни проблеми, но има и предимства. Чашата може да бъде наполовина и пълна и празна, в зависимост от гледната точка.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в декември 06, 2015, 09:28:33
... си бият шута от града поради липса на възможности ...

Тук се притеснявам, че ще влезем във вечният спор кое е първо - яйцето или кокошката.

Дали в Русе не се създават качествени работни места поради липса на качествени хора или липсват качествени хора поради това, че няма качествена работа ...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 06, 2015, 10:04:22
Дали в Русе не се създават качествени работни места поради липса на качествени хора или липсват качествени хора поради това, че няма качествена работа ...
Принципно и двете са верни в някаква степен.
Имам приятели в HR сферата (работеха в "Джобтайгър"), от тях знам, че инвеститорите се оплакват, че не могат да намерят качествени хора за по-отговорните позиции. А и българинът не е като западняка, да си гледа интереса, т.е. къде ще получава повече пари, а е на масово е на принципа "никой нИ моЙ мЪ върнИ на селУ". :D Типичен пример бяха протестите на администрацията, при проекта за местене на агенции в провинцията. Всъщност една голяма част от тия хора са от провинцията и повечето нямат собствени жилища в София (имам наблюдения, познавам доста такива). Логично, би следвало да се радват, че ще вземат същата заплата, но разходите им за наем и транспорт ще намалеят два пъти. Да, ама не! Ганьо е положил толкова усилия да се "закачи" в София, че не иска и дума да се издума за връщане. Нищо, че родителите продължават да ги подпомагат, за да може младите (вече около 40 годишни :D) да живеят в столицата.
От друга страна, ако има достатъчно добре платени и престижни места, ще се привлекат хора. На доста от високите позиции в Русе (със заплати от 2 хил. нагоре) работят всъщност пришълци от цяла България. Има ли добро заплащане, ще дойдат и чужденци дори, лошото е, че такива позиции са малко за град като Русе. :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в декември 06, 2015, 10:26:27
Типичен пример бяха протестите на администрацията, при проекта за местене на агенции в провинцията. Всъщност една голяма част от тия хора са от провинцията и повечето нямат собствени жилища в София (имам наблюдения, познавам доста такива). Логично, би следвало да се радват, че ще вземат същата заплата, но разходите им за наем и транспорт ще намалеят два пъти. Да, ама не! Ганьо е положил толкова усилия да се "закачи" в София, че не иска и дума да се издума за връщане. Нищо, че родителите продължават да ги подпомагат, за да може младите (вече около 40 годишни :D) да живеят в столицата.

Точно за това говорех в по предишен мой постинг - значителна част от демографските проблеми в страната или конкретно на Русе се дължат на чисто психологически проблеми. Ако в България начело на държавата имахме хора с държавническо мислене, които да успеят да бъдат нещо повече от премиер на София, то децентрализацията до сега щеше да бъде факт.

Не случайно съм поствал мисъл на Рузвелт и ще си позволя да я повторя още веднъж:
"Хората не са пленници на съдбата, а само пленници на собствените си умове."


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в декември 07, 2015, 10:58:07
Цитат
На пръв поглед работният пазар в града показва доста добри показатели, като ниската безработица е един от тях. Докато средно в страната за едно свободно работно място се борят 21 души, най-малко се борят в Русе - девет за едно работно място. Дотук с добрите новини обаче. Безработицата в областта е по-ниска от средната (10.8% при 11.4%), но причината за това не е повишаващата се заетост, а намаляващата икономическа активност на населението. Докато коефициентът се увеличава с 0.3 в страната, в Русе той намалява с цели 3.8% до 48.3%. Заетостта също е изключително ниска и намалява - пада до 43.1%, което е почти 5% под средната за страната. "Пазарът на труда в областта се характеризира с намаляваща активност и свиване на заетостта", казва Зорница Павлова от ИПИ. Според нея все по-ниското вливане на работна ръка в пазара на труда в града показва, че може да става дума за структурна безработица, която може да се окаже сериозна пречка пред възстановяването на икономиката на града
.

Първо това е заетост на база всички, т.е работещи към всички, а за мен по-естествен е коефициентът работещи към хора в трудоспособна възраст. Второ числата според НСИ за ІІІ-о тримесечие за Русе/област/ са 47.6, при средна за страната 50.3, но след нас са цяла северозападна и част от североизточна България+Сливен,Ст.Загора, Перник, Кюстендил. Ако се вземе втория коефициент Русе има 62.4 при 64.5 за страната и там след нас са вече и Пловдив, Пазарджик, Шумен и прочие. 
Иначе казано в Русе имаме средно ниво на заетост, има какво да се желае /примерно нива 66-67% за Търново и Габрово/, но пък сме доста над 58% за Ст.Загора или 55% за Сливен.

Цитат
Ниското средно заплащане е един от сериозните проблеми. Според националната статистика през второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в Русе е 696 лв., или със 183 лв. под средната за страната, която е 879 лв. В сравнение със същия период на 2014 г. увеличението е с 19 лева, или с 2.8 на сто, което поставя Русенска област едва на 12-о място в страната.
Актуалното число за Русе е 707 лв за септември. Ниско-ниско, пред нас с повечко са София(1198 лв) и София-област(857 лв), Враца (900), Ст.Загора(900), Варна (822 лв), Пловдив(783 лв), Разград(819 лв) и Габрово(770 лв). Търново и Бургас са отгоре с 20-30 лв /ок 730/, всичко останало е около и под нас, макар че доста от областите са в диапазона 650-700 лв, но има 5 области под 650 лв.

Цитат
Още по-интересен феномен е огромната разлика между заплатите в частния и държавния сектор в полза на държавния. Докато средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8 на сто, в Русенско разликата е цели 19% - 780 лв. на държавна служба срещу 680 лв. на частна

780 лв надвишават 680 лв с малко под 15%.  :D За същото това тримесечие данните за Пловдив са 873/732 лв или разлика точно 19%
Толкова за статията в Капитал, леко съм разочарован от неточностите и неактуалността на част от данните.
Оставам и с известно усещане за преднамереност с боравенето с числата.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 08, 2015, 04:48:27
Цитат
На пръв поглед работният пазар в града показва доста добри показатели, като ниската безработица е един от тях. Докато средно в страната за едно свободно работно място се борят 21 души, най-малко се борят в Русе - девет за едно работно място. Дотук с добрите новини обаче. Безработицата в областта е по-ниска от средната (10.8% при 11.4%), но причината за това не е повишаващата се заетост, а намаляващата икономическа активност на населението. Докато коефициентът се увеличава с 0.3 в страната, в Русе той намалява с цели 3.8% до 48.3%. Заетостта също е изключително ниска и намалява - пада до 43.1%, което е почти 5% под средната за страната. "Пазарът на труда в областта се характеризира с намаляваща активност и свиване на заетостта", казва Зорница Павлова от ИПИ. Според нея все по-ниското вливане на работна ръка в пазара на труда в града показва, че може да става дума за структурна безработица, която може да се окаже сериозна пречка пред възстановяването на икономиката на града
.

Първо това е заетост на база всички, т.е работещи към всички, а за мен по-естествен е коефициентът работещи към хора в трудоспособна възраст. Второ числата според НСИ за ІІІ-о тримесечие за Русе/област/ са 47.6, при средна за страната 50.3, но след нас са цяла северозападна и част от североизточна България+Сливен,Ст.Загора, Перник, Кюстендил. Ако се вземе втория коефициент Русе има 62.4 при 64.5 за страната и там след нас са вече и Пловдив, Пазарджик, Шумен и прочие.  
Иначе казано в Русе имаме средно ниво на заетост, има какво да се желае /примерно нива 66-67% за Търново и Габрово/, но пък сме доста над 58% за Ст.Загора или 55% за Сливен.
Това са данни за областите. Русенска област, заедно може би с Пернишка, са вторите след София-град по тежест на областния град. Т.е. при положение, че самият Русе е над 70% от населението на областта, ако следвахме нормално развитие, ние трябваше да сме, ако не втори след София, то поне трети-четвърти по заетост, независимо как се изчислява. Да, пред Пловдивска област сме, но тя е огромна - 675 586, от тях само половината са в Пловдив. Спрямо град Пловдив като пазар на труда не можем да се мерим, имам лични впечатления, но понеже те са измамни, нека погледнем цифрите - Пловдив, за разлика от Русе, вече задържа населението си и дори вече увеличава дистанцията на Варна: 2011 (преброяване) 338 153 срещу 334 870; 2014 (текуща оценка) 341 567 срещу 335 949! С думи прости увеличил е дистанцията спрямо Варна с 2 хил., а самият град е нараснал с над 3 хил. За сравнение, за този период Русе е намалял с 1 300 човека. Това означава косвено, че пазарът на труда в Пловдив е сравнително атрактивен и като брой позиции, и като заплащане, докато този в Русе не задължа хората. Поне за мен това е изводът, разбира се, няма пряка корелация между заетостта и броя на населението, но малка част от хората са наследствени рентиери, милионери, изпаднали клошари и пр., та да не се интересуват от работа, останалите следват развитието на пазара на труда. Старозагорска област също е голяма, Стара Загора е под 50% от населението там. Просто статистиката по области е едно, по градове - често пъти съвсем друго.
Цитат
Ниското средно заплащане е един от сериозните проблеми. Според националната статистика през второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата в Русе е 696 лв., или със 183 лв. под средната за страната, която е 879 лв. В сравнение със същия период на 2014 г. увеличението е с 19 лева, или с 2.8 на сто, което поставя Русенска област едва на 12-о място в страната.
Актуалното число за Русе е 707 лв за септември. Ниско-ниско, пред нас с повечко са София(1198 лв) и София-област(857 лв), Враца (900), Ст.Загора(900), Варна (822 лв), Пловдив(783 лв), Разград(819 лв) и Габрово(770 лв). Търново и Бургас са отгоре с 20-30 лв /ок 730/, всичко останало е около и под нас, макар че доста от областите са в диапазона 650-700 лв, но има 5 области под 650 лв.
Отново важи гореказаното. Направо е срамно, при положение, че над 70% от областта ни е градът, а класацията е по области, да сме извън десетката по средна заплата. Както и да се изчислява. Да не говорим, че дори области като Видин и пр. не са много под нас. Това говори само едно - че масово заплатите в Русе са много ниски.
Цитат
Още по-интересен феномен е огромната разлика между заплатите в частния и държавния сектор в полза на държавния. Докато средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8 на сто, в Русенско разликата е цели 19% - 780 лв. на държавна служба срещу 680 лв. на частна

780 лв надвишават 680 лв с малко под 15%.  :D За същото това тримесечие данните за Пловдив са 873/732 лв или разлика точно 19%
Толкова за статията в Капитал, леко съм разочарован от неточностите и неактуалността на част от данните.
Оставам и с известно усещане за преднамереност с боравенето с числата.
ОК, сбъркали са 4%, ако ти не беше обърнал внимание, нямаше и да забележа, защото е пренебрежимо малко и не се набива на очи. Ама това ли ни е кусурът? По-важното е друго - в Русе конкурентна бизнес среда няма, заплатите в частната сфера са ниски, хората драпат да се закачат на държавна работа, където освен традиционната стабилност, се оказва, че ще получават и повече! Създаваме по обективни причини класа от заплатаджии, държавни търтеи, които да кютат. Разбира се, в почти цяла България това е така, но не виждам какво може да ни успокоява този факт.

В заключение наистина е хубаво да спрем да си мислим, че някой постоянно преднамерено ни прецаква, че има заговор и т.н. Просто не ни помага. За размерите си, Русе не заема подобаващо икономическо място на картата на страната и това мисля, е факт. Поради тази причина и имаме сериозен демографски отлив, просто хората се преориентират към по-атрактивни места. Дано да започне да се обръща тенденцията. Все още имаме тази възможност, Пловдив също е добър пример.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в декември 09, 2015, 11:17:43
Русенец, не си ме разбрал, не казвам, че написаното от Дневник не е вярно, а че оставам с усещането, че първо са имали изводите, а после са са потърсили набързо и без много старание, малко числа за подкрепа.  :D
Наясно съм къде е Пловдив, Бургас, Варна и къде Русе, даже доста пъти съм споделял, че е грешка да се сравняваме директно с тях. Градовете от нашата черга са Ст.Загора, Плевен, Търново/с Горна/ и донякъде Благоевград и Шумен/заради двата ун-тета/.
И аз смятам, че проблема на пазара на труда в Русе е, сравнително ниското заплащане на ниските категории труд, дори в по-големите и чужди компании, които да дават тон на останалите. Дали е регионална картелна договорка, или просто не сме случили на качествени инвеститори и собственици, не мога да кажа.
Но разликите между българските градове напоследък за мен мен са бял кахър, на фона на разликите м/у България и голяма част от останалия свят, особено в духовното развитие като общност. Пренебрежим на фона на външната миграция е процентът на българи, преселващи се от един голям град в България в друг /без София/, поради чисто икономически причини. А и тези статистики, доколко имат реално значение, предвид малките ни области и лесното им изкривяване, при положение, че средната заплата според НСИ в Разградско е с близо 100 лв по-висока от Бургаско, а Врачанско води на южняците с близо 200 лв?

п.п. Русе е 66% от населението на Русенска област. 77% е градското население на Русенска област, но тогава съответния процент за Пловдив е 75%, а на Ст.Загора-72%


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в декември 10, 2015, 11:29:39
Като цяло, тъй като редовно следя материалите на икономедия, няколко неща. На първо място - най-сетне направиха приложение за Русе, тая и миналата година направиха няколко за региона на Пловдив и Стара Загора, доживяхме, дет' се вика. На второ място - от цялото приложение струи една тревожност, една тънка негативна линия, което го няма в материалите за Стара Загора и за Пловдив. Не смятам, че е някаква конспирация или че не е съвсем вярно, но все пак така написано, в очите на непросветените столичани нещата не изглеждат добре за нас. За съжаление, познавайки манталитета на нашия бизнесмен, такива неща са в състояние да откажат някои хора да инвестират на определено място.
Накратко - ми сълта ми е, че не трябва всичко да се приема за чиста монета, но определено ми излгежда, че ни липсва маркетинг за пред страната.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 11, 2015, 01:18:52
1994 г. заминах да уча в София. Какво бе огромното ми учудване обаче, когато се оказа, че за моите колеги софиянци Русе беше истинска terra incognita?! Всички знаеха за Пловдив, Варна и Бургас - че са големи градове. Всеки беше очарован от Велико Търново. Припознаваха и Плевен и Стара Загора много повече от Русе като сравнително големи градове. Та така, всеки знаеше Пловдив - вторият град в държавата, Варна и Бургас - големите ни морски градове, Велико Търново - старата столица, а Плевен и Стара Загора просто стояха по пътя на шопите към морето. На целият този фон, Русе стоеше някак си встрани, изолиран и непознат. Стигна се дори дотам, че мой колега софиянец (иначе интелигентен и що годе начетен) да ме пита Русе по-голям ли е от Търговище, понеже се поинтересува от региона. :o Същевременно, при по-възрастните, особено при старите кореняци-софиянци, с каквито по различни поводи също се срещах, понеже живеех на квартири по центъра, Русе имаше имидж на аристократичен град, културно средище, европейски град и т.н. Обсипваха го със суперлативи. А колегите вече ме питаха дали сме по-големи от един 35 хиляден град... С други думи, някъде около 80-те нататък имиджът на града ни в София е започнал да се срива, до степен, че вече да ни няма в картинката за по-младото поколение. Всеки сам може да си прави изводите. Докато не се свържем със София с магистрала и докато не се засилят връзките между двете столици София и Букурещ, за шопите няма да ни има на картата.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Cobaca в декември 11, 2015, 01:51:27
1994 г. заминах да уча в София. Какво бе огромното ми учудване обаче, когато се оказа, че за моите колеги софиянци Русе беше истинска terra incognita?! Всички знаеха за Пловдив, Варна и Бургас - че са големи градове. Всеки беше очарован от Велико Търново. Припознаваха и Плевен и Стара Загора много повече от Русе като сравнително големи градове. Та така, всеки знаеше Пловдив - вторият град в държавата, Варна и Бургас - големите ни морски градове, Велико Търново - старата столица, а Плевен и Стара Загора просто стояха по пътя на шопите към морето. На целият този фон, Русе стоеше някак си встрани, изолиран и непознат. Стигна се дори дотам, че мой колега софиянец (иначе интелигентен и що годе начетен) да ме пита Русе по-голям ли е от Търговище, понеже се поинтересува от региона. :o Същевременно, при по-възрастните, особено при старите кореняци-софиянци, с каквито по различни поводи също се срещах, понеже живеех на квартири по центъра, Русе имаше имидж на аристократичен град, културно средище, европейски град и т.н. Обсипваха го със суперлативи. А колегите вече ме питаха дали сме по-големи от един 35 хиляден град... С други думи, някъде около 80-те нататък имиджът на града ни в София е започнал да се срива, до степен, че вече да ни няма в картинката за по-младото поколение. Всеки сам може да си прави изводите. Докато не се свържем със София с магистрала и докато не се засилят връзките между двете столици София и Букурещ, за шопите няма да ни има на картата.

Вие вярвате ли въобще, че пътят до Търново ще е магистрален? Според мен го гласят за скоростен път само. Да не говорим, че дори като скоростен не го виждам в скоро време да а е готов.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в юли 19, 2016, 03:31:42
Русе е на първо място в една доста престижна класация! :D Горд съм, че давам своя (не)скромен принос да сме първи! Обещавам да продължа да се трудя неуморно. *DRINK*

Пием повече бира от Великобритания

73,5 литра е консумацията на бира на глава от населението у нас през 2015 г., съобщиха от Съюза на пивоварите в България. Така страната изпреварва Великобритания и се нарежда до страни като Белгия и Холандия, но все още е далеч зад Чехия (144 литра) и Германия (107 литра).

По данни на браншовата организация в Русе пият най-често пиво — 13 пъти на месец. В класацията следват Варна, Монтана и Плевен (11 пъти), както и Бургас (10 пъти).

Мъжете пият бира средно 12 пъти в месеца, а жените — 5 пъти, съобщиха от Съюза.
http://beer2beer.org/b2b-news/item/2065-piem-poveche-bira-ot-velikobritaniya (http://beer2beer.org/b2b-news/item/2065-piem-poveche-bira-ot-velikobritaniya)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Berliner в юли 20, 2016, 11:17:58
Ima seriosni konsumenti ot-sreshta...i na germanskata strana...
Ama skoro sam otpuska! Idvam da pomagam na Balgarite. Solidarnost!
Bulgaria na parvo mjasto! As sam s vas! *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 21, 2016, 12:12:26
Поствам в темата две обективни и балансирани оценка за града ни от форума на Skyscrapercity, при това изложени (особено първата) с добра езикова култура. Единият автор е софиянец, другият също не е русенец, но не зная в кое населено място живее. Неговото мнение е първото (червеният шрифт е от автора на мнението).

Бях за първи път в живота ми в Русе преди няколко седмици и искам да споделя впечатленията си... Искате, не искате, ще слушате:

1) Пътят от Търново до Русе е наистина отвратителен. Лоша поддръжка, храсталаци, прораснали навсякъде, коли, тирове, талиги, мамалиги. Плюс едни от най-запуснатите села в полските части на България. Каква регионална политика с тия пътища, какви пет лева?

2) Влизане в Русе: трева едва ли не до кръста, а там, където беше окосена, беше оставена да се суши като сено. Ама, извинете.

3) Градът видимо е имал и по-добри дни (много по-добри), вижда се по състояние на сгради, улици, тротоари, хора, ако щете.

4) Центърът е прекрасен. При все че много от сградите са зле поддържани и че ремонтираната част на центъра е с обикновени цветни циментови плочки, всичко излъчва величие, размах и подреденост, което практически не може да се забележи в друг български град, може би с изключение на Пловдив.

5) Доходно здание и централният площад са невероятни. Същото може да се каже за края на Александровска с двата ремонтирани музея. Бяхме в Екомузея, май че беше 6 лв и за мен си струваше посещението.

6) Безупречна поддръжка на зелените площи в централните части, за разлика от края на града.

7) Малките улички бяха просто ужасни, коли, коли, коли, хаос, разбити тротоари, дори и в София го няма това нещо.

8) Хотел Вега, където бяхме, за мен е най-добрият български хотел, където някога съм бил като цена/качество. Безупречно обслужване, огромна стая, изключително приятелски настроен персонал. За първи път в български хотел попадам на комплекти за зъбна хигиена.

9) Бул. Тутракан: прекрасен булевард, всичко добре направено, и велоалея даже... и навсякъде треви и храсти, все едно си в "жунглата" (както викат циганите). Кметът Стоилов си спомням как хленчеше преди няколко години колко зле изглеждал входа на Русе откъм Дунав-мост, дайте пари, дайте пари - е дадоха, ама като не окосиш, впечатлението си остава същото.

10) Не мога да повярвам, че булевард България е ремонтиран основно само преди 10 години. Асфалтът изглежда 20-25 годишен, тротоарите като че ли на сол бяха станали. Покрай него се вижда един от най-трагичните панелни комплекси в България. Покрай бул. Брюксел в София има няколко реда ниски панелни блокчета в полуразпаднало се състояние, горе-долу същото.

11) Дунав-мост има нужда от ремонт. Румънците са свалили всичко до самото желязо, правят нови парапети, нови осветителни тела, мраморът е почистен и излъскан... При нас е просто мърляво.

Като цяло градът има невероятен потенциал, надявам се да излезе от черната дупка, в която е последните години... Макар че всичко е навързано със страната като цяло, а там за момента не виждам особена надежда за каквото и да е.

Ето и впечатленията на софиянеца:

Хайде и аз да изкажа моето скромно мнение. Както знаете тази година за първи път бях в Русе, та да си дам и моите два цента.

Първо да кажа, че ходих там пролетта, така че буйните треви не съм ги забелязал.  Дори напротив, входът на Русе ми се стори доста приветлив. Минах по някаква естакада, после отстрани видях разни сервизи, бензиностанции, Метро Кеш & Кери и т.н. Булевардът беше широк и добре направен, но нямаше много коли по него. Минах по голямата детелина на бул. "България" (ако не се лъжа за името) и се спуснах към центъра. Покарах из града и честно да ви кажа не очаквах, че има такава силно изразена денивелация.

Представях си го доста по-равнинен град, както и самата Дунавска равнина излезе доста по-хълмиста в тази си част от очакваното от мен. Ходих и в посока Дунав мост, както и нагоре по основния хълм с жилищните комплекси по него, завършващи с къщи отдясно в посока нагоре. Навлязох дори в зоната с къщи, където улиците бяха доста тесни и със скромно количество асфалт по тях, но това е нормално за такъв тип квартали в България. Като цяло беше ОК, дори павираният път не беше толкова зле.

Центърът (не говоря за площада) малко ми заприлича на софийския в частта около ул. "Пиротска". Като цяло беше доста приличен, колите край улиците бяха доста, но не ме учудиха, явно съм свикнал в София да е така навсякъде.

Единственото лошо впечатление ми направи автопаркът на градския транспорт и липсата на хора по улиците извън централната градска част. Все пак времето беше хубаво, а не дъждовно.

Силно впечатление ми направиха цените. Бях в някаква баничарница на една стръмна улица, където имаше кафе за 80 ст., но ми се стори супер евтино, защото тъкмо идвах от чужбина, където една сода е 4 евро, кафето също.

До кея и реката не стигнах. Реката я видях само на влизане в града отдалече и отвисоко. Нищо, другия път.

Към тези оценки има няколко отговора от русенци, които с нещо се съгласяват, на друго възразяват, но като цяло мненията са правдиви. Знае се, че най-точното впечатление обикновено е първото, спонтанното. Дано у нашите местни властници има воля за оправяне на кусурите в предстоящите години, за да е по-цивилизован и впечатляващ обликът на града. Проблемът е, както го формулира друг русенец в онзи форум, че в поддръжката на града "просто липсва любов към детайла". Което, според друг форумец, "не е само градска черта - така е навсякъде". За съжаление...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в юли 21, 2016, 05:05:51
Ima seriosni konsumenti ot-sreshta...i na germanskata strana...
Ama skoro sam otpuska! Idvam da pomagam na Balgarite. Solidarnost!
Bulgaria na parvo mjasto! As sam s vas! *DRINK*
Здравей, Дитер! Ние се познаваме, покрай изданието на книгата "Щрихи от стопанската история на Русе", аз бях от организаторите на събитието. И бяхме заедно на ресторант "Понтона" после. Ще се радвам пак да се видим, а че ще помогнеш за пиенето на бира изобщо не съм се и съмнявал. Още 20-30 немеца и ще бием и Чехия!  *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Berliner в юли 21, 2016, 11:54:45
Tos pat sam samo s shena si.
Ama kakvo da napravim s tija germanzi? vreme li da sagubim? da gi nau4im da pijat li?
S uporitost, stremesh i sdravoslovie shte gi bieme.. i nemzite, belgiizi (bira imat, ama mogat li da pijat??)....
Mom4eta na boi....Rabota ni 4aka... *DRINK* *DRINK*


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 10, 2016, 12:23:23
За съжаление, днес Русе не влиза с нещо добро в новините. Влакова композиция на "Булмаркет" се е взривила днес сутринта край шуменското с. Хитрино. :(

Коя е фирмата, чиито цистерни взривиха Хитрино и какво каза
"Не знаем какво се е случило към момента. Тепърва ще се изяснява. Стоката не е наша, само я превозваме". Така коментира за БТА заместник-управителят на русенската компания "Булмаркет" Димитър Баев по повод на тежкия инцидент край шуменското село Хитрино, където цистерни с пропан-бутан и пропилен, част от товарна влакова композиция на дружеството, са се взривили.

Влакът се е движел по маршрут от Бургас за Русе.

Директорът на русенската противопожарна служба комисар Димитър Павлов заяви, че в Хитрино е изпратен екип с трима служители със специализирано превозно средство, което се използва при химически инциденти. Огнеборците са оборудвани със защитни облекла, с газанализатори и термовизионни камери.

Но коя е тази фирма, чиито цистерни се взривиха в Хитрино и убиха петима души, а над 25 пратиха в болница?

"Булмаркет ДМ" ООД е 100% частна компания, регистрирана през 1996г., пише на сайта на фирмата.

Основната дейност на фирмата е търговия с горива на едро, която се осъществява от търговските бази на дружеството в Свободна зона (г. Галац) и град Гюргево, Румъния, както и от базите в градовете Русе и София и от акцизните данъчни складове в Пловдив, Бяла, София и Кюстендил. „Булмаркет ДМ” ООД е първият частен железопътен оператор в България, притежава лиценз за извършване на международни железопътни транспортни услуги.

Дружеството е основен съдружник в няколко дъщерни дружества, с които оформя групата “Булмаркет”.

Основни направления в дейността на групата са: - търговия с втечнен газ пропан-бутан /LPG/ в страната и чужбина - извършване на железопътен транспорт с лицензи за национален и Европейски оператор - търговия с компресиран природен газ - извършване на пристанищна дейност.

"Булмаркет" притежава частно пристанище с най-големите след пристанище Регенсбург складови площи – над 30 000 кв. м. производство на растителни масла и биодизел в собствено високо технологично предприятие - търговия със селскостопанска продукция, съобщава сайтът.

Основател и миноритарен собственик е Станко Станков.
http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/koia-e-firmata-chiito-cisterni-vzriviha-hitrino-6062675 (http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/koia-e-firmata-chiito-cisterni-vzriviha-hitrino-6062675)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 23, 2017, 06:12:03
Ето едно мнение на софиянец, написано под статия със заглавие В Русе няма паметник на Васил Левски в сайта Dir.bg:

Не бях ходил в Русе от почти 30 години и бях забравил как изглежда този град. Видях го отново, хареса ми много, но ще кажа кое не ми хареса. Паметникът на Ангел Кънчев е на невзрачно и неподходящо сбутано площадче. Самият паметник е груб, като че ли правен от много пиян скулптор, който и да е той. Или ако това не ви харесва - тогава направен е некадърно. На входа на един красив парк видях грозен камънак, претенциозно наречен паметник на загиналите съветски войници. Малко по-нататък има някакво гробище на тези "загинали" руснаци. На плочата, ако не се лъжа пише,че са починали от заболявания. Вероятно е пропуснато да се допише - и от отравяния и преяждане. Но паметник на Апостола в Русе няма.

Впрочем, вероятно човекът говори за паметника на Ангел Кънчев, който е в градинката до старото родилно, до улица Николаевска и близо до Централна гара. Ще припомня, че в Русе има два бюст-паметника на този възрожденец - вторият е в Парка на младежта, близо до паметника на Баба Тонка, и определено е по-добре направен в художествено отношение от онзи до Николаевска.

И още едно мнение към същия материал, но този път с исторически характер и с автор русенец (доколкото може да се съди по ника му - Русчуклия от Дунав):

Русчук е бил вилаетски център точно 11 години за сметка на много по-големи и развити градове, като Силистра, Видин, Шумен, Варна и т.н., благодарение на един турски паша, който е лобирал за малкия Русчук.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в февруари 23, 2017, 06:35:34
И още едно мнение към същия материал, но този път с исторически характер и с автор русенец (доколкото може да се съди по ника му - Русчуклия от Дунав):

Русчух е бил вилаетски център точно 11 години за сметка на много по-големи и развити градове, като Силистра, Видин, Шумен, Варна и т.н., благодарение на един турски паша, който е лобирал за малкия Русчук.
Благодарение на интернет, всеки идиот с претенции може да даде мнение, колкото и некомпетентно да е то. Първо, годините са 14 (Дунавският вилает е създаден 1864 г.) и второ, към момента на създаването му, може би само Шумен е по-голям от Русе. Видин и Силистра са по-големи от Русе до първите десетилетия на ХІХ в., след Кримската война западат доста, обратно Русе и Свищов пък се развиват бурно. Русе е много по-важно и голямо пристанище от Видин и Силистра към 1864 г., а и от Варна.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в февруари 23, 2017, 11:13:46
Още много има да опознава Русе драгия гостенин  :D
https://www.google.bg/maps/place/Паметник+на+Ангел+Кънчев/@43.847084,25.9475579,3a,72.6y,246.04h,87.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sS1R1io1WCW69Y5THAVM8hQ!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x0:0x1a2c049380bd5c72!8m2!3d43.8470368!4d25.9475049!6m1!1e1?hl=bg (https://www.google.bg/maps/place/Паметник+на+Ангел+Кънчев/@43.847084,25.9475579,3a,72.6y,246.04h,87.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sS1R1io1WCW69Y5THAVM8hQ!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x0:0x1a2c049380bd5c72!8m2!3d43.8470368!4d25.9475049!6m1!1e1?hl=bg)

Но пък е факт, че когато направиха паметника на "Славянски" градинката се поддържаше, имаше и художествено осветление. В последствие спряха да се грижат за зеленината, прожекторите се повредиха, след което бяха демонтирани или откраднати. Нашенска история  >:(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в февруари 24, 2017, 01:21:39
Всъщност паметниците са 4. Този до гарата, на Славянска, до вазата в парка на младежта и пред Русенския университет, който пък е кръстен на него + барелеф на възрожденецът на входа на университета. ;) Едва и има друг град с толкова паметници на един и същи човек, при това загинал на крехката възраст от 22 години.   :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 24, 2017, 04:06:21
Да, общо паметниците са четири, но този на Славянска е в цял ръст, а при РУ е барелеф. Като посочих бройката два, ставаше дума именно за бюст-паметници, както съм и конкретизирал в постинга си. Кой знае защо реших, че господинът е видял именно един от тях - този до Николаевска...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в февруари 24, 2017, 01:54:36
Не е само барелефът. Пред входа на университета в в цял ръст седнал. С барелефа стават 5.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 24, 2017, 02:12:26
Мда, с това не бях наясно. Отдавна не съм минавал пред Университета, макар че живея в същия квартал. Иначе синът ми учи там, той е по-запознат с "подробностите от пейзажа". :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 02, 2017, 04:09:23
Едни много интересни данни за Русе по време на комунизма:
Русе в архивите на ЦРУ: Цената на живота
Как са живеели русенци през комунизма – един поглед чрез агентите на американското разузнаване

http://frontalno.com/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%80%d1%83-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0/ (http://frontalno.com/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%80%d1%83-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в март 19, 2017, 11:13:29
Едни много интересни данни за Русе по време на комунизма:
Русе в архивите на ЦРУ: Цената на живота
Как са живеели русенци през комунизма – един поглед чрез агентите на американското разузнаване

http://frontalno.com/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%80%d1%83-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0/ (http://frontalno.com/%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5-%d0%b2-%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d1%80%d1%83-%d1%86%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b6%d0%b8%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%b0/)

Това е супер интересно, благодаря :)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в април 29, 2017, 01:05:38
Сградата на бившия х-л Тетевен се появи в Lego вариант

Сградата на бившия хотел „Тетевен“ се появи в специализираното онлайн издание на феновете на Lego конструкциите ArchBrick (https://www.archbrick.com/single-post/2017/02/18/Bulgarian-Masterpiece). Авторът с псевдоним Utanapishtim я описва като една от най-зашеметяващите във визуално отношение сгради, които е срещал. Всеки квадратен сантиметър е покрит с невероятни детайли.

Къщата на френския фабрикант Андрея Тюрийо е построена през 1897 година от италианския архитект Нино Росети. Известно време сградата е хотел „Булевард“, а през 1902 година я купуват братя Равенски от Тетевен. На приземния етаж те правят сладкарница „Тетевен“, която просъществува до началото на 90-те години на миналия век. На горните етажи разположили „Гранд Хотел Тетевен“.

Източник: http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=32076 (http://www.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=32076)


(https://static.wixstatic.com/media/99b4a1_0663f32230614c5b8bc1057665ff8632~mv2_d_1600_1567_s_2.jpg/v1/fill/w_576,h_564,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/99b4a1_0663f32230614c5b8bc1057665ff8632~mv2_d_1600_1567_s_2.webp)

(https://static.wixstatic.com/media/99b4a1_b265169086534006b7eca1534f691edf~mv2_d_1600_1459_s_2.jpg/v1/fill/w_576,h_525,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/99b4a1_b265169086534006b7eca1534f691edf~mv2_d_1600_1459_s_2.webp)

(https://static.wixstatic.com/media/99b4a1_a8e5afc59782495f83a4e876cd5d2a6c~mv2_d_1653_2048_s_2.jpg/v1/fill/w_576,h_714,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01/99b4a1_a8e5afc59782495f83a4e876cd5d2a6c~mv2_d_1653_2048_s_2.webp)

(https://static.wixstatic.com/media/99b4a1_e06dbe1a5741428a9a164e566568d37e~mv2_d_1507_1600_s_2.jpg/v1/fill/w_576,h_612,al_c,q_80,usm_0.66_1.00_0.01/99b4a1_e06dbe1a5741428a9a164e566568d37e~mv2_d_1507_1600_s_2.webp)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в септември 26, 2017, 11:28:56
 :D :D :D тоя си беше оставил мейла публичен и като го копирах във фейсбук ми излезе профила му. Тогава му бях постнал снимката във форума и на лични ми се моли да я махна :D Не знам дали се казваше Евлоги. Това може и да е някакъв бъзик.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в септември 27, 2017, 12:15:49
Същият малоумник е, но ме съмнява да си го е писал сам, на някой му е писнало от глупостите му и се е изгаврил.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Evlogi в октомври 16, 2017, 11:47:45
Същият малоумник е, но ме съмнява да си го е писал сам, на някой му е писнало от глупостите му и се е изгаврил.

Хехе, здравейте - виждам, че пишете за мен, e с някои от вас се познавам лично и сме сядали заедно по заведения, а с други сме се "карали" по форумите.
В момента малко съм загубил интерес да цъкам по по-малките форуми и съм се съсредоточил изцяло върху скайскраперсити. Преди няколко седмици даже се регнах, като македонец, хахаах, ееее, добре се посмяхме, но ми го баннаха, въобще 4ти профил ми банираха от Август насам. Даже и мен за малко, но след доста писаници, се разбрахме с Чил и т.н Има едно нещо, за което не знам дали сте си дали сметка - сайтовете имат нужда от повече мнения и кликове, а такива като мен генерират с присъствието си страшно много - Вижте, колко са мненията за Стара Загора!!! Няма как Локума или Чил да ме спрат, когато стане много напечено, банват някой от профилите ми да се поуспокоят нещата и аз си продължава. Освен като Вода, имам и още два от т.наречените "спящи" регистрации.
Така че аз продължавам да се правя на хрисим и само троля с една новина в много теми, а балъците се дразнят. Троленето е изкуства бе хора, не падам по гръб лесно. Иначе съм си в Белгия, идвах си лятото за малко, ще се върна пак за 1-2 седмици в края на годината. Това е от мен - Успех на всички ви !!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Evlogi в октомври 16, 2017, 11:48:52
Само да не забравя - дано не е против правилата. Ей тук ми е историята, ако някой не я е чел:

http://forum.networx.bg/viewtopic.php?f=28&t=38928 (http://forum.networx.bg/viewtopic.php?f=28&t=38928)
Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 02, 2018, 09:31:11
Оглавяваме една не много престижна класация.

Бездомните кучета по градове – 10 хиляди. Кой сега е №1? Русе!

Над 10 000 кучета скитат из улиците на големите градове в страната. Най-много бездомни животни има в Русе, където бройката е над 4000, а в столицата уличните песове са 3844.

Единственият по-голям град успял да се справи със скитащите псета се оказва Бургас. По данни на общинските власти такива отдавна няма. Причината е освен в кампаниите за осиновяване на кучета, които се провеждат всяка година, и в акциите за безплатно чипиране на домашни кучета.

Идентификационният чип помага при загуба на кучето да бъде намерен собственикът му и да му бъде върнато, но също и за намаляване на популацията на бездомните кучета при недобронамерено пускане на свобода на четириногото от собственика.

В този случай собствениците се издирват чрез данните в чипа и им се налагат санкции. В резултата на периодичните кампании до момента са чипирани над 2000 кучета. Данните сочат, че само за последните 4 години над 700 бездомни кучета са намерили свой стопанин и нов дом.

Данните за Русе са от преброяване, извършено от неправителствени организации за защита на животните. В града има общински приют за безстопанствени животни, създаден през 2004 г. В началото е само с 15 клетки, но през годините се разраства и в момента разполага с 300 клетки за кучета и 15 – за котки.

За периода от октомври 2016 г. до септември 2017 г. служители на приюта са заловили 913 кучета и са кастрирали 465. Общо 331 са върнати на местата, които са обитавали преди. Евтаназират се единствено неизлечимо болните животни и то след провеждане на необходимите изследвания и решение на комисия, като годишно се евтаназират между 10 и 15 такива кучета.

В столицата в последните години се наблюдава спад на безстопанствените песове.

"Доста хора ми се обаждат и казват, че в сравнение с преди 5 години доста е намаляла популацията на бездомните кучета. Причините за това са кастрацията и контролът върху осиновителите и собствениците от наша страна, съгласно нашите компетенции. Ние сме си поставили като мисия да говорим за отговорното отглеждане на домашни любимци. Уличните кучета не са дошли от небето. Първото улично куче е било нечий домашен любимец", коментира пред "Монитор" шефът на столичното общинско предприятие "Екоравновесие" Веселин Асенов.

Най-много са бездомните кучета в "Панчарево“, "Нови Искър" и "Люлин".

Във втория по големина град в България - Пловдив уличните кучета през миналата година са били 675, а две години по-рано техният брой е бил 785.

Около 400 са пък безпризорните скитащи кучета по улиците и кварталите на Стара Загора в началото на 2018-а година, показва справката на шефката на общинския приют Полина Георгиева, която е категорична че по-голямата част от четириногите са без чипове и не са подлагани на кастрация.

Причината е в неспиращото изхвърляне на новородени домашни любимци от стопаните им. Приютът в източния край на града на липите разполага с капацитет за отглеждането на 50 животни. В средата на февруари там има 60 питомника, за които се грижат 4-ма души, а други двама се занимават със залавянето на безпризорни и евентуално опасни кучета по сигнал на граждани. Традиционно бюджетът на институцията е в рамките на 100 000 лв., които по принцип са недостатъчно за справянето с проблема.

В морската столица безстопанствените кучета са 630 според данни на общинската дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред", която има грижата да следи и регулира популацията им. В началото на февруари т.г. броят на кучетата, прибрани от улиците на Варна и обитаващи общинския приют за безстопанствени животни в близкото село Каменар, е 119.
https://www.dnes.bg/stranata/2018/03/02/bezdomnite-pseta-po-gradove-10-hiliadi-koi-sega-e-1-ruse.369568 (https://www.dnes.bg/stranata/2018/03/02/bezdomnite-pseta-po-gradove-10-hiliadi-koi-sega-e-1-ruse.369568)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: bgdimitrov в март 02, 2018, 09:49:02
Тази новина е абсолютно невярна и даже смешна.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 02, 2018, 11:13:55
Дали? Доста бездомни кучета се мяркат по нашите улици, без да съм ги броил колко точно са.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в март 02, 2018, 11:28:06
В Русе има повече бездомни кучета в сравнение със София? Малко невероятно ми се струва. Не срещам толкова често безпризорни животни из града.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в март 02, 2018, 11:39:53
Пред моя вход се е заселило едно бяло куче. Явно някой го храни, ама си лежи в градинката зиме и лете. В момента на тоя сняг изглежда като полярна лисица  :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 03, 2018, 12:37:56
В Русе има повече бездомни кучета в сравнение със София? Малко невероятно ми се струва. Не срещам толкова често безпризорни животни из града.
В последните години бездомните кучета в София много намаляха. Сега, дали са повече от русенските или по-малко, няма как да кажа, но видимо намаляха.
Като цяло ми е жал за тези животинки, но трябва да се намери решение, мястото им не е по улиците. Иначе доколкото знам, нашият кучкарник е препълнен.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русчуклия в март 04, 2018, 01:03:51
В кръга на шегата, можехме да използваме олимпиадата в Пьнгчанг и да изнасяме кучешко  :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: bgdimitrov в март 04, 2018, 10:39:50
Не знам май е грешната тема, но това намерих от телефона. Да изразя едно приятно впечатление. :)

Часовника на сградата на банка гирдап вече е ремонтиран и работи!  8) Дори на всеки час издава звук който много приятно ме изненада докато вървях в близост.

Не мога да повярвам че такива хубави неща не се забелязват, не се пишат в медиите, но иначе имаме време да публикуваме далеч неверни статии за улични кучета...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в март 05, 2018, 10:20:38
Да, браво, отне само година  ^-^


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в март 05, 2018, 11:06:20
Да, действително часовникът работеше и сигнализираше и преди време, но после звукът на кръгъл час изчезна (иначе часовникът пак си работеше, мисля). Добре е, че сигналът пак звучи, но все още не сме постигнали онова, което е било в царска България. Може би не е известно на част от форумците, но в онези времена този часовник е бил синхронизиран с другия, който е западно от площада, на сградата на Инспекцията по труда, срещу бившия хотел Тетевен. (Мисля, че този часовник засега изобщо не работи.) Направено е било така, че на кръгъл час двата часовника едновременно са издавали еднакъв звуков сигнал, тоест получавало се е нещо като стерео озвучаване на площада... :)

(https://cdn4.amcn.in/a/gradskitechasovnicinaruse.alle.bg/assets/37c221155b1e-w400-c999999999-vc1140ee1ff/bearcms/files/image/yn5u4ciw2u.jpg)

Впрочем, щом така или иначе се е получил офтопик (тази тема е предназначена за мнения относно Русе от жители на други български населени места, както и на граждани на други държави), поне да го продължа малко с интересна информация относно русенските градски часовници.

Цитат
Русе е пионер в изграждане на градски часовници. В началото на миналия век тук е издигната часовникова кула. Тя е засегната от артилерийски снаряд по време на Първата световна война и през 1919 г. общинската управа решава да я събори. От нея са запазени снимки и интересен арабски текст върху мраморна плоча. От превода на седемредовия надпис се узнава, че в града на двете реки (Дунав и Русенски Лом) по времето на Султан Селим III и русчушкия управител Исмаил Ага е поставен на 2 януари 1806 г. “тоя изкусно изработен часовник, за да стои на високия хоризонт, обединил вселената с обявяването на времето с гласа на молитвата“.

На много от новите русчушки сгради, строени по западен образец, се поставят големи часовници. Отново първият градски часовник, поставен у нас след Освобождението, тръгва в Русе.

Такива сгради с часовници в Русе са:


  • Часовникът на банка ,,Гирдап''
  • Часовникът на Регионална библиотека ,,Любен Каравелов''
  • Часовникът на сградата на Община Русе
  • Часовникът на ЖП Гара Русе
  • Часовникът на сградата на Инспекция по труда Русе

От тези пет часовника три са от времето на царска България и са по-интересни и ценни в исторически план: този на Гирдап, на библиотеката и на Инспекцията по труда. Спомням си, че преди време гостуващ в Русе германец беше казал, че русенци не могат да оценят какво имат като градски часовници, защото в неговия град (Кьолн или Мюнхен, не помня точно) те са два, а Русе има три...

Иначе горният цитат е от тук:

https://gradskitechasovnicinaruse.alle.bg/градските-часовници/ (https://gradskitechasovnicinaruse.alle.bg/градските-часовници/)

На страницата има кратки сведения за всеки от изброените часовници - който се интересува, може да хвърли един поглед...Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в май 06, 2018, 08:41:44
Първи впечатления на варненец от Русе, препубликувани от форума на Skyscrapercity.com. Прав е и в похвалите, и в критиките. Дано поводите за първото да се увеличават с времето, а за второто да стават все по-малко...

Цитат
Честит празник, русенци!!! Случайност или не, но днес ми беше първото посещение на града. Нямате тема за първи впечатления, затова ще пиша тук накратко. Градът е много зелен и много ми хареса центърът около общината и театъра. Има доста фонтани, което е плюс. Малко лошо впечатление ми направиха сградите, които се рушат, а иначе са много красиви. Понеже много често посещавам Силистра и там има градина покрай Дунава, очаквах, че и тук ще има такава. След дълго лутане намерихме парк с една красива ваза на входа и влакче за разходка. За съжаление навътре паркът е в ужасно състояние и изобщо не е открит към реката, което е голяма глупост. Имахме голям мерак да видим Дунава,но след като видяхме състоянието на стълбите към музея на транспорта, се отказахме. Според мен градът има нужда от красив крайдунавски парк по подобие на Силистра. Иначе като цяло Русе ми направи добро впечатление (имаше естествено неща, които ми се набиха на очи като неподдържаните спирки на Градския, но подобни гледки има навсякъде)... Много ме зарадваха самите русенци, които са много дружелюбни и усмихнати и всички, които попитахме за посока, ни ориентираха и ни пожелаха приятна разходка  *DRINK* .Това е нещо, което е почти невъзможно да чуете във Варна.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в септември 17, 2018, 09:18:45
Тъй като за съжаление в софийските медии, набедени за национални, рядко има материали за нещо извън София и морето (където и каквото и да е това), споделям тук нещо, което ми направи много приятно впечатление:

https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kak-izglezhdaha-bylgarskite-gradove-predi-poveche-ot-30-g-6086403 (https://www.vesti.bg/lyubopitno/puteshestvia/kak-izglezhdaha-bylgarskite-gradove-predi-poveche-ot-30-g-6086403)

Клипът към материала също е доста свеж, въпреки че е малко старичък вече: https://www.vbox7.com/play:aa1cab1c9b (https://www.vbox7.com/play:aa1cab1c9b)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в септември 18, 2018, 01:22:29
Първи впечатления на варненец от Русе, препубликувани от форума на Skyscrapercity.com. Прав е и в похвалите, и в критиките. Дано поводите за първото да се увеличават с времето, а за второто да стават все по-малко...

Цитат
Честит празник, русенци!!! Случайност или не, но днес ми беше първото посещение на града. Нямате тема за първи впечатления, затова ще пиша тук накратко. Градът е много зелен и много ми хареса центърът около общината и театъра. Има доста фонтани, което е плюс. Малко лошо впечатление ми направиха сградите, които се рушат, а иначе са много красиви. Понеже много често посещавам Силистра и там има градина покрай Дунава, очаквах, че и тук ще има такава. След дълго лутане намерихме парк с една красива ваза на входа и влакче за разходка. За съжаление навътре паркът е в ужасно състояние и изобщо не е открит към реката, което е голяма глупост. Имахме голям мерак да видим Дунава,но след като видяхме състоянието на стълбите към музея на транспорта, се отказахме. Според мен градът има нужда от красив крайдунавски парк по подобие на Силистра. Иначе като цяло Русе ми направи добро впечатление (имаше естествено неща, които ми се набиха на очи като неподдържаните спирки на Градския, но подобни гледки има навсякъде)... Много ме зарадваха самите русенци, които са много дружелюбни и усмихнати и всички, които попитахме за посока, ни ориентираха и ни пожелаха приятна разходка  *DRINK* .Това е нещо, което е почти невъзможно да чуете във Варна.

Варненецът просто не е намерил нашата крайдунавска градина - кея. Е, щеше да я хване в неособено добро време за пред гости с тия ремонти, но толкова.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 15, 2018, 02:58:59
Едно мнение на нерусенец във форума на SkyscraperCity, в което има мимолетни впечатления и с добър, и с не толкова добър характер.

Цитат
Здравейте,
Вчера посетих за кратко Русе и по-точно жп гарата, уникално съоръжение, но няма никаква поддръжка, поне на мен така ми се стори. Тоалетните вътре са под всякаква критика, една такава сграда би трябвало да има външно осветление, което да откроява красотата на сградата. Ако пишем всички заедно на някой, който отговаря за гарата се надявам, че ще си мръднат пръста. Страхотен град и в най-скоро време ще го посетя за една пълна обиколка.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в октомври 15, 2018, 03:31:27
ЖП гарите в България в голямата си част са тъжни места, благодарение на НКЖИ. Аз наскоро минах през гарата в Шумен. Времето не е спряло, върви наобратно  ::)
Да се върна в Русе. Площада пред гарата също е в лошо състояние, подлеза няма да го споменавам, кръстовището отпред също може да изглежда по-добре. Връзката с автогарата е някакво запуснато място. Продажбата на самата автогара само по себе си беше престъпление срещу града. Та от тази част на Русе, за момента не очаквам нечие добро впечатление. И разбира се, с новите асфалтирани тротоари на "Борисова" ще потрошим тъпомера.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в април 01, 2019, 10:46:30
"Свободен дух в бутилка

Най-големият български крайдунавски град буксува. Добрата новина е, че има всички предпоставки това да се промени"

"Русе има на какво да стъпи. Градът си има големи паркове и една от най-красивите архитектури в която и да е българска централна част. Безработицата е ниска, няколко големи чужди инвеститори го припознават като дом заради наличието на многопрофилен университет и заради местоположението му.

Подобно на останалата част от страната заплатите постепенно растат наред с макроикономическите показатели, а театрите и кината в града привличат повече посетители от средните нива за страната. Денем по улиците (или поне тези, които не са разкопани за ремонт) се разхождат добре облечени хора, кафенетата са пълни и се чува детска глъч – не може да се каже, че деца не се раждат и статистиката го потвърждава. Изобщо в сравнение с другите по-големи градове в Северна България положението на крайдунавския град изглежда завидно. Мотото му "Град на свободния дух" почти звучи на място.

Тогава какво още има да се прави и защо искрата все още не пали огън тук? "


https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/29/3409442_svoboden_duh_v_butilka/?fbclid=IwAR3_qPdqHl4R4JAYfMILPK36pjXHL68kNQMgTDnwhf8-3v03GRyuCTgbn2Y (https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/29/3409442_svoboden_duh_v_butilka/?fbclid=IwAR3_qPdqHl4R4JAYfMILPK36pjXHL68kNQMgTDnwhf8-3v03GRyuCTgbn2Y)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в април 01, 2019, 10:49:58
"Предприемачът, който обича Русе

Бизнесът на Николай Събев в "Еконт" се простира из цяла България, но той търси начин да помогне на родния си град"

"Историята на Николай Събев започва от Русе. Това вероятно не ви говори много. Затова да го кажем така: историята на "Еконт", шампиона в куриерските услуги у нас, започва от Русе. Централата на една от най-известните български компании продължава да е в крайдунавския град вече 26 години. Самият Събев е мажоритарен собственик както на куриерската компания "Еконт експрес", така и на спедиторската "Еконт транс".

Да остави седалището на фирмата в Русе обаче е съпроводено от много трудности през годините. Проблемът не е един. Но основният е трудността да привлечеш качествени кадри в северния град. "Аз се опитвах да каня хора от София да идват в Русе. Нямат значение парите. Това, което им липсваше в Русе, е средата, в която те са свикнали да са всеки ден", казва Събев. Затова и той решава друго: фирмата да помага на родния си град, като опитва да създаде условия на модерните хора, за да могат да живеят пълноценно дори и толкова далеч от столицата."

https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/28/3409588_predpriemachut_koito_obicha_ruse/ (https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/28/3409588_predpriemachut_koito_obicha_ruse/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в април 01, 2019, 10:53:08
"Spirit off Ruse

Какво пречи на културния живот в Русе и какви са възможностите той да бъде съживен"

"Първата кинопрожекция в България. Нетипичната за страната архитектура – от модернизъм до сецесион. Мястото, на което е роден и прекарва част от детството си един от големите писатели на ХХ век – Елиас Канети. Родно място на режисьорите Леон Даниел и Любен Гройс, писателите Змей Горянин, Владимир Полянов и Стефан Цанев, художниците Кирил Станчев и Андрей Даниел, диригента Саша Попов. От този град дори тръгва торта "Гараш".

Русе има културна история, с която могат да се мерят само два-три други български града. Защо тогава всичко това бавно и постепенно запада в последните 30-ина години? "

https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/28/3409721_spirit_off_ruse/ (https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/28/3409721_spirit_off_ruse/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в април 01, 2019, 11:06:28
Тая статия е супер тенденциозна. Операта е супер добра и е на изключително ниво. Театърът се развива положително. Правят се редица събития, десетки конкурси, фестивали и т.н., все неща, които до преди 7-8 годни нямаше. Според мен откак създадоха фондацията "Русе - град на свободния дух" и допуснаха финансиране на конкурсен принцип на културни прояви, нещата драматично се промениха към по-добро. Затова и смятам, че ние сме истинския победител от конкурса за столица на културата - просто при нас останаха много събитя, които на други места се промотираха за състезанието и толкова.
В самата статия се говори за нишови събития, за по-алтернативни събития. Такива също има и е радостно, че има млади и енергични хора, които са се заели да промотират и това. Но не съм съгласен,. че едва ли не няма нищо. В Канети центъра са изнасяли концерти толкова нишови групи, включително от Германия, Австрия. Познавам хора, пътували от София, от Пловдив, специално за прояви там.
Като цяло приложението на Капитал е доста негативно настроено към Русе. Във всеки материал се говори за изостаналост, за проблеми, за демография. А като четеш старозагорското ще кажеш, че там гонят Виена вече. А проблемите им и там не а различни - нито културната програма е по-богата, нито демографски са цъфнали. А там и дума няма за предстоящото закриване на мини и тецове. Ама някой от региона си плаща за реклама. А за Русе по-скоро Прокопиев ще се сдружи с Пеевски, отколкото да пусне оложителен материал по редица прични, предимно свързани с Каолин. Преди 4 години, откогато е последното приложение за Русе (за Пловдив има всеки 2 месеца, за Стара Загора оттогава за 5, за Варна - едва 2), един колега от форума ги беше разобличил, че част от статистиките им за област са дадени като за община. Сега дори не са си правили труда да вкарат статистики - само негативизъм основан на нечие усещане за нещо си. И понеже не са чак толкова много лошите неща, са се фокусирали върху една-две теми.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 02, 2019, 02:53:02
Прочетох внимателно статиите и изобщо не съм съгласен, че са "супер тенденциозни". И относно икономиката, и относно демографията, и относно културата. Напротив, учудващо са обективни. Излагат се както положителните съществуващи страни, така и потенциала, а що се отнася до негативите - не се залита в крайности.
Хайде само да не се правим на три и половина - негативните демографски тенденции са факт, депопулацията е факт, загубата на младо и икономически активно население също е факт. За това, че Русе има слаб хинтерланд, което си е проблем, лично аз съм писал в този форум.
За културата - определено има някакво раздвижване, не говоря за "казионната култура", а за неформалната, за по-ъндърграунда, и все пак е недостатъчно. Един Русе от първата половина на 90-те беше много по-богат в това отношение, но и времената бяха други. А що се отнася до това, че "Русе - град на свободния дух" е радвижила културния живот, доста се посмях.

П.П. Не съм чел статиите за Стара Загора и Варна, четох такива за Пловдив, като също смятам, че са доста обективни. А иначе това, че Прокопиев лично заради "Каолин" звъни в редакцията на "Капитал" и диктува на бедните журналистчета да хулят Русе, трепе коча не с лопатата, а с търнокопа направо... :D :D :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в април 02, 2019, 07:33:42
"Русе: Заключеният тигър

Икономическият потенциал на града е много по-голям от това, което в момента му позволяват демографията и инфраструктурата"

"Когато мислите за Русе, надали си представяте тигър. Градът рядко попада в класациите - независимо дали за икономика или за качество на живот. Но вгледайте се в профила му и ще откриете, че градът има готовност за скок. Той има добри макроикономически показатели, бързо развиващ се индустриален сектор и нелоша география."

"
Това, което не достига на Русе, е периферия, която да го захранва, и инфраструктура, която да го свързва. Съседните общини отчитат безработица от над 25%, както и лоша образователна и демографска структура на населението. Силистра, Разград и прилежащите им общини нямат нужните квалифицирани работници, за да захранят амбициите на Русе, както успяват например съседните области на Пловдив и Стара Загора в Северна България. Както обобщава Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ), "изолацията на Русе от останалата част на страната не позволява да се разгърне пълният потенциал на областта". "

https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/29/3408452_zakljucheniiat_tigur/ (https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/kapital_gradove/2019/03/29/3408452_zakljucheniiat_tigur/)

Не разбирам, защо когато се говори за съседни области на Русе се споменават само Силистра и Разград, но не и Търново(градът на 500-те лева, както си го знаят търновци) ?!?!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 02, 2019, 10:23:01
Защото Русе не "дърпа" хора от Търново. До голяма степен двата града са на равна нога икономически. Търновци в Русе няма.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 02, 2019, 10:35:22
Не разбирам, защо когато се говори за съседни области на Русе се споменават само Силистра и Разград, но не и Търново(градът на 500-те лева, както си го знаят търновци) ?!?!
Защото разликата Търново-Русе не е голяма качествено и количествено, че да формира някаква сериозна трудова или друга вътрешна миграция. Отделно, на национално ниво Търново сякаш се приоретизира като център на Севера/централен/, донякъде за сметка на Плевен и Русе. Реката не е този фактор, който е бил преди век, че да накара хора от половин България да се преместят тук. Оставаме си регионален център и то на средноголям район - Силистра, Разград, малко Търговище и малко Свищовско.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 02, 2019, 04:35:32
Друг сериозен проблем пред Русе е близостта на Варна. Практически цяла Североизточна България е в нейната орбита, което пречи на нашия град да има пълноценна зона на влияние.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в април 02, 2019, 09:45:29
Така - за фондацията и за културата говоря спрямо това, което преди нея се промотираше като култура в града. Сега има много повече събития, с много по-разноообразен характер. И със сигурност наличието на нещо такова помага, а не пречи. Може да видиш по времето на Йотов, когато пак имаше много пари в България какво беше нивото. През 90те съм бил твърде малък, за да ми прави впечатление ъндърграунд културата и съм съгласен, че може и да е вярно.

Относно капитал и Прокопиев - Иво Прокопиев е собственик на Економедия - дружеството, което е издател на Капитал, на редица специализирани списния, както и на сайта дневник.бг. И да - неговото виждане се отразява изключително много на редакционната политика на сайтовете му - също както и при Монитор и пик.бг, само че по-цивилизовано и малко по-прикрито. Например за заводите в Пловдив се пише по няколко пъти, защото Тракия иокномическа зона (частно дружество, което развива индустриалните зони на Пловдив и заради което напоследък се откриват толкова заводи там) е един от големите рекламодатели на Капитал. В същото време и Варна се развива, но за там материалите са изключение и основно са свързани с провали на общинската власт. Така че - да, определено економедия не са най-обективни.

Факт е, че Русе има проблеми с много неща. Голямата част от тях съвпадат напълно с тези, които имат и други български градове. Цялостно материалите в приложението обаче, въпреки че хващат тенденциите (и добри, и лоши), са по-скоро с негативен отенък с акцент върху демографията, която фигурира като проблем във всеки един материал. За разлика от приложенията за други градове (те основно пишат от капитал за Пловдив и Зарата) където също има проблеми, но те не са на всяка втора дума.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в април 03, 2019, 12:30:43
Защо няма емотикон "напикавам се от смях" да му се не види :(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в април 03, 2019, 08:00:40
Защо няма емотикон "напикавам се от смях" да му се не види :(

Бих искал да знам защо, за да се посмея и аз. Пък ако смяташ, че не съм прав - моля, сподели защо.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в април 03, 2019, 08:44:23
Защо няма емотикон "напикавам се от смях" да му се не види :(

Този може да ти свърши работа - не съм сигурен, че се напикава, но поне се търкаля по пода от смях. И накрая дава thumbs up...  :)

(http://www.sherv.net/cm/emo/laughing/rofl.gif)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в април 03, 2019, 08:55:39
Защо няма емотикон "напикавам се от смях" да му се не види :(

Бих искал да знам защо, за да се посмея и аз. Пък ако смяташ, че не съм прав - моля, сподели защо.

Ами напомня ми на декларация на окръжния комитет на ДКМС по въпроса за научно-техническия прогрес в русенско, публикувана в Дунавска Правда.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в април 04, 2019, 12:11:15
Цитат
Ами напомня ми на декларация на окръжния комитет на ДКМС по въпроса за научно-техническия прогрес в русенско, публикувана в Дунавска Правда.

Стига с тази заучена фразеология !

Прощавай, на колко години си бил през 1989 г. че си позволяваш да говориш от позицията на човек, който е водил съзнателен живот по това време ?!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в април 04, 2019, 10:58:34
О, дунавска правда съм имал щастието да изчета доста и винаги ми е било интересно. Далеч по-интересно от наследника  (https://utroruse.com/about/)му.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: DeYordanov в април 04, 2019, 10:36:24
Статиите в Капитал са доста добри, определено най-доброто, което може да се прочете по темата в която и да било медия. Без излишни залитания в една или друга посока и определено моето усещане е, че са по-скоро положителни.
Русе наистина има огромен потенциал, който остава заключен заради изолацията, в която се намираме. Неизбежно идва време да си поговорим за слона в стъкларския магазин и това е доколко можем да разчитаме на централната власт да се грижи за нашата област и дали не е време да поставим ясно на масата темата за широка автономия, за да можем да имаме нужните политически инструменти да управляваме процесите в образованието, икономиката, демографската политика, инфраструктурата, сигурността, социалното развитие и т.н. от Русе, а не да чакаме на някой в София да се сети за "забутания" град на североизток. Вярно е също, че местните политици досега не са показали, че са нещо повече и заслужават и биха знаели какво да правят с такива инструменти, но също така е и вярно, че Русе досега е имал все "назначени" политици от София по схемата "гласувайте със силните на деня". Ние никога не сме имали шанс да формираме собствен дневен ред и собствени приоритети.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 05, 2019, 10:47:29
Статиите в Капитал са доста добри, определено най-доброто, което може да се прочете по темата в която и да било медия. Без излишни залитания в една или друга посока и определено моето усещане е, че са по-скоро положителни.
Русе наистина има огромен потенциал, който остава заключен заради изолацията, в която се намираме.

Аз също намирам конкретните статии в Капитал за по-скоро обективни, отколкото негативни. Относно потенциала на града, не го виждам да е огромен или дори много голям на национално или европейско равнище и при тази демография. А не е да не съм местен шовинист.  :D
Потенциалите в България са София и всичко останало. Евентуално Пловдив, Варна и Бургас малко стърчат над всичко останало и толкова.
 


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 05, 2019, 01:34:53
Русе определено има потенциал - да, не огромен, но все пак и немалък. Близостта с шестия по големина град в ЕС не е за подценяване, транспортния коридор №IX, на който е разположен града си е предимство, Дунав също има потенциал да се използва много по-пълноценно. В момента Русе не използва адекватно и трите горепосочени.
Много важно е да се спре демографския срив на града и да се запази петото място.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 05, 2019, 03:31:50
Всичките предимства споменати за Русе, важат с пълна сила и за Гюргево, но и той не е особенно проспериращ в рамките на Румъния /и без кмет на ГЕРБ :D/. 21 век сме, транспорта /особенно речния/ и индустрията не са това, което са били преди половин или един век.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 05, 2019, 05:55:11
Съгласен съм, че транспорта не е това, което е бил преди, но все пак е предимство. Речния транспорт в нормалните страни е изключително развит и рентабилен - реки като Рейн или Елба имат голямо стопанско значение. На нас също може да ни донесе предимства. Сравнението с Гюргево е неособено коректно, защото Гюргево никога не е имал някаква значима роля за Румъния, за разлика от Русе за България, Русе би могъл да бъде съпоставен с град като Галац, но не и с Гюргево. Т.е. за самата Румъния Гюргево е някаква изостанала периферия, а Русе винаги е бил стратегически български град.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в април 05, 2019, 10:33:32
Голям или малък, потенциалът е наличен и мисля, че всички сме единодушни, че не е използван напълно. И в другия форум го казах - в града в момента се случват много промени, повечето от които са положителни. И икономически, и инфраструктурно, има положителни промени и тенденции. Някак си обаче липсва големият проект - това, което да ни запали искрата по думите на Капитал - да ни накара всички, без значение от политически пристрастия, възраст, мироглед - да застанем заедно и да очакваме с нетърпение този проект да се случи. Без значение дали ще е магистрала, летище, булевард, парк или някаква нова сграда - липсва ни това нещо, което и хората извън Русе да очакват с нетърпение и да си викат - ей, какви неща се случват в Русе. Мисля си, че едно такова нещо, ще промени драматично хода на нещата. За себе си обаче нямам отговор какво може да е това.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Flying spur в април 06, 2019, 02:58:39
Евентуален завод на Шкода в Русе би било такова нещо! Дано, ама надали...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: фараша в април 06, 2019, 04:35:53
Сравнението с Гюргево е неособено коректно, защото Гюргево никога не е имал някаква значима роля за Румъния, за разлика от Русе за България, Русе би могъл да бъде съпоставен с град като Галац, но не и с Гюргево. Т.е. за самата Румъния Гюргево е някаква изостанала периферия, а Русе винаги е бил стратегически български град.
Според мен сравнението с Гюргево е доста интересно и показателно, защото показва чисто географски  потенциала на САМОТО място. Гюргево е с мост от 60 години, на транспортен коридор, близо до Букурещ и въпреки това не догонва Галац и Браила, които имат само Дунав и история. На Русе му трябва ВУЗ, поне 1 ниво над СУ като качество на преподаване, на Източноевропейско ниво, привличащо студенти от Гърция и Сърбия до Полша. Не ни трябват толкова заводи, колкото млади, перспективни хора на топ ниво. Но по-вероятно е да се наложи да се молим за каквито и да е млади хора с мургава или направо черна кожа, че да ни работят болниците, ВИК, енергото, сметопочистване и прочие. И не само в Русе.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в април 06, 2019, 01:15:53
Близостта на Букурещ до Гюргево не винаги е плюс. Понякога голямата метрополия "изсмуква" по-малките населени места около нея и им пречи да се развиват. Особено при централизирани комунистически държави като България и Румъния. В България типичен случай е Перник. Малко хора знаят, че през 1956 г. Перник е на шесто място по население в страната, по-голям дори от Плевен и Стара Загора. Но вместо да се развие като 200-300 хилядно предградие на София, тип Пирея на Атина, Перник практически спира развитието си - през 1956 г. е 59 930 души, по време на най-големия си пик 1985 г. е 94 758 души, а на последното преброяване 2011 г. е 80 191 души. Освен това, това, че два града споделят общо местоположение, не означава, че развитието им трябва да е идентично. Например на река Рио Гранде, също както Русе и Гюргево, стоят американският град Ногалес и мексиканският град Ногалес. Мексиканският град е с 212 533 жители, докато американският е само с 19 870 жители. Пак по Рио Гранде стоят един срещу друг американският Ел Пасоу и мексиканският Сиудад Хуарес, който е два пъти и половина по-голям от Ел Пасоу. Важно е и какво е значението на един град за държавата или региона. Иначе формално то и Мартен е град, който споделя възможните логистични предимства на Русе... :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в април 10, 2019, 11:54:54
И да отбележим, че напредъкът на града, все пак прави впечатление и на другите. За първа година, Русе е избран за най-добър град за живеене. Нека си пожелаем, вбъдеще това да не са никакви новини, а събитие, което е напълно нормално. Засега обаче, не ни остава друго, освен да се поздравим, а утре да продължим всички заедно да работим, за да постигнем по-добри и по-устойчиви резултати за нас и за града.


Източник:
https://dariknews.bg/v-snimki/ruse-e-naj-dobriiat-grad-za-zhiveene-v-bylgariia-za-2018-g.-snimki-22435 (https://dariknews.bg/v-snimki/ruse-e-naj-dobriiat-grad-za-zhiveene-v-bylgariia-za-2018-g.-snimki-22435)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: DeYordanov в април 13, 2019, 07:56:48
Тук съм качил пълното издание на материала на Капитал за Русе в обем от 84 страници: https://wetransfer.com/downloads/2603ab539cb769b3cda6627a7335f7fb20190413165430/fee60e8c858619156a33b115a76d407320190413165430/d3c1fe


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 27, 2019, 03:16:31
Кратко мнение на форумец от София в Skyscrapercity:

Цитат
Русе има невероятен потенциал, не случайно това е била "входната врата" на европейските влияния в страната. Въпрос на време е според мен да се възвърне старият блясък. То и вече е започнало, съдя по хората около мен - преди никой не се сещаше за Русе, а сега масово се изреждат да го посещават и са впечатлени.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 22, 2020, 10:43:21
Съвсем случайно ми попадна в сайта за хотелски резервации Booking.com (там има и отзиви за хотелите от техни гости) мнение на британец, отсядал в русенски хотел. Няма да посоча името на заведението, за да не излезе като реклама, но става дума за един от новите хотели в града и като цяло отзивът е много добър, даже човекът е писал: "A truly beautiful hotel that should be in France!" ("Един наистина красив хотел, който трябва да е във Франция!"). Когато обаче става дума за нещата, които не е харесал, англичанинът говори повече за града като цяло, отколкото за хотела, затова и реших да постна мнението му в темата.

Цитат
The problem is, we could not find anywhere to eat that matched the quality of the hotel and Ruse has clearly been 'run down' over the years. The money so far spent to rejuvenate the city has done too little. Walking around is almost dangerous because of the state of the pavements. Unfortunately, billions of Euro are needed to bring this city up the standard of (say) Porto.

За неползващите английски - превод:
Цитат
Проблемът е, че не можахме да намерим никъде място да хапнем, което да съответства на качеството на хотела, и Русе очевидно е твърде занемарен през годините. Парите, изразходвани досега за подновяване на града, са направили твърде малко. Ходенето наоколо е почти опасно заради състоянието на тротоарите. За съжаление са нужни милиарди евро, за да се издигне този град на стандарта на (да речем) Порто.

Е, хайде да не са чак милиарди, и няколкостотин милиона ще свършат хубава работа в добри ръце, но откъде да дойдат тези пари... >:(


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в февруари 22, 2020, 11:15:03
През август много заведения в Русе излизат едномесечен отпуск и не работят. Тогава изборът къде може навън да хапне човек или да заведе гости наистина е проблем …
Но не мисля, че в това отношение Русе прави изключение от "правилото" за цяла Северна България …


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в февруари 23, 2020, 01:58:54
Честно казано това са глупости. Тоя се е забатачил някъде и затова не е намерил. Да беше ползвал Гугъл. По центъра и "Хепи" си работи, лятото отвори и "Гуд фууд" на площада, ако се беше пуснал по "Придунавски" има "Ривърсайд", "Тераса", "Понтона" и "Ривър" - работиха си цяло лято, все места където менюто е сносно, качеството на храната добро. Вярно, че с тия ремонти "Придунавски" не беше за хора, но по центъра нямаше ремонти.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Linov в февруари 27, 2020, 07:28:51
Съгласен. Лятото едни мои колеги, бяха дошли от София. Спаха в Бистра и Галина. Вечерта вместо да ме питат къде да хапнат, отворили trip advisor и той ги пратил на Хъшовете. Не казвам нищо лошо, тъй като не съм сядал там от години, но е странно, при наличието на Капана, Слънчевата къща, Тоскана, Кино Роял, Истрос и гореспоменатите, да тръгнеш в посока обратна на центъра и да не седнеш примерно на Ситихаус. Така че моментът е много субективен и подчинен на доза шанс.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в май 31, 2020, 03:17:07
Може би не е най-подходящата тема, но в новините тия дни Русе влиза със "своите" бизнесмени - братя Бобокови. При все, че отдавна отмина възхищението по Приста ойл, а двамата назначени бизнесмени с всяко свое действие се постараха да настроят всички прослойки на русенското общество срещу себе си, все пак те си остават свързани с града. Едва ли техният арест ще се отрази на Приста ойл като бизнес или като работодател в Русе, но остава въпросът какво други в града е тяхно и може да бъде "ударено". А и защо точно тях и защо точно сега. Интересно е и в паметната им записка как е споменат Игнат Канев, ни в клин, ни в ръкав. Там пък каква е историята?


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: n00b в май 31, 2020, 05:35:07
Оказва се че историята е доста....нелепа май: https://www.mediapool.bg/geshev-puska-kompromat-za-bobokovi-prepisan-ot-kniga-na-grigor-lilov-ot-2003-g-news308014.html (https://www.mediapool.bg/geshev-puska-kompromat-za-bobokovi-prepisan-ot-kniga-na-grigor-lilov-ot-2003-g-news308014.html)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в май 31, 2020, 08:32:05
От Гешефтурата - толкова! 8)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в май 31, 2020, 10:12:29
В частта със списъка определено е нелепа. Другите неща са по-интересни - боклуци, заводът за акумулатори,  целият процес на рециклиране. И защо тях.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в юли 12, 2020, 10:18:17
Една тъжна новина.

Почина филантропът Игнат Канев (https://dariknews.bg/novini/bylgariia/pochina-filantropyt-ignat-kanev-2232989)
Цитат
Почина канадският бизнесмен от български произход Игнат Канев, съобщиха от смейството му.  До момента не са известни повече подробности около смъртта му.

Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.
Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Каневи.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.

Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 26, 2020, 02:32:53
Русе е в топ 3 на градовете у нас, които си струва да бъдат посетени след Нова година (https://www.actualno.com/curious/3-bylgarski-grada-koito-da-posetim-vednaga-sled-praznicite-news_1534653.html)

Повечето хора не смеят да правят големи планове за пътешествия по ред причини, но нашият приключенски дух копнее да види нещо ново, било то само за един уикенд.

Именно заради това в тази статия ще дадем три предложения за чудесни български градове, които можем да посетим в първия уикенд след празниците и да им се насладим. Те са доста различни един от друг и се намират в различни части на страната, така че може да дори да ги обиколите в три различни пътешествия.

Велико Търново

Старата столица винаги е добра идея. Прекрасен град, който може да предложи много хубави моменти. Намирането на достъпен апартамент под наем за кратко време не е никак трудно, а след 04.01 се очаква всички интересни музеи и галерии да отворят. В близост до Велико Търново са чудесните Трявна и Дряново, което допълнително прави този чудесен български град достойно предложение за първо пътуване през 2021-ва година.

Пловдив

Древен и вечен и прекрасен избор за една зимна разходка. Туристите почти липсват, а музеите и галериите са чудесна спирка за всички любители на изкуството и историята. Освен това градът може да предложи и чудесни места за разходка навън. Намира се в средата на България, което го прави леснодостъпен. Отново има огромен избор на места за настаняване като апартаменти под наем. Въобще няма как да сбъркате.

Русе

Някои хора може би ще повдигнат вежди тук, но Русе е прекрасен избор за пътуване. Архитектурата на града е феноменална, има страхотни музеи, а идеята да се разходим край Дунав също много ни привлича.

Русе е чудесен град, който е много подценяван от туристите, но крие огромен чар, който си струва да бъде открит.

Това са нашите три предложения за пътувания, с които да откриете новата година. Насладете им се!Този материал е подходящ и за темата Да поговорим за туризма в Русенско!, но след кратък размисъл го постнах тук. :)Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в декември 26, 2020, 09:37:28
За съжаление, Русе наистина е много подценяван от бг туристите и такива статии трябва да има повече.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 24, 2021, 08:51:37
Херо Мустафа възхитена от Русе

(https://tvn.bg/wp-content/uploads/2021/03/hero_mustafa-ruse02-696x346.jpg)

Възхищението си от Русе изрази посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа. След като вчера тя посети древната крепост Сексагинта Приста край Русе, днес тя сподели във Фейсбук впечатленията си от самия град.

„Толкова е хубаво човек да бъде в удивителната България! Неотдавна посланик Мустафа се наслади на Русе – красивия град на река Дунав, богат на култура и история. Тя посети Регионалния исторически музей и Библиотеката „Любен Каравелов“, написаха от дипломатическата мисия у нас.
https://tvn.bg/hero-mustafa-vazhitena-ot-ruse/?fbclid=IwAR0IZa7WKNSqE9HTnbYhvNvx_RfBcAPEIyohP9iPICY_0P2ZSnTa9wsxAp8

Хубаво е Русе да влиза в полезрението на дипломатическото тяло у нас, особено на големите държави!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: bgdimitrov в март 24, 2021, 10:53:03
Пенчу как не си е направил селфи с нея, явно му е наредено отгоре!


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 24, 2021, 10:56:19
Ако Партията каже - не селфи, дете ще й направи, но Корни не казва... :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Slex в юни 02, 2021, 10:23:42
Един американец, който живее в Русе, споделя впечатленията си от пазара за недвижими имоти.

https://thebarricade.online/ruse-little-manhattan-in-the-balkans/


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в юни 02, 2021, 02:55:56
Един американец, който живее в Русе, споделя впечатленията си от пазара за недвижими имоти.
Авторът Девид Бисет всъщност е шотландец/британец и е доста шашав. Женен е за българка и имат деца, които поне доскоро си живееха в Русе, ако са завършили средното вече не знам дали са още в града - едва ли. С жена си имат може би най-голямото НПО в Русе - "Еквилибриум" и развиват широка социална дейност в партньорство с нашите държавни институции, общини и "Отворено общество". Комплексът за социални услуги, който се помещава в бившето училище "Христо Смирненски" (срещу "Практикер", от другата страна на линията) например се управява от "Еквилибриум".
Та защо казвам това? Защото написаното е смесица между левичарските убеждения на автора и сведения от българското му обкръжение (вероятно "типичните" русенски нагласи). Не, че не е прав за много неща, разбира се.

П.П. Иначе ми е странно сравнението с "Манхатън"...
П.П.П. Забавно е как упоребява думата мутра в английския текст дословно, без всякакв превод и пояснение. :D


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Slex в юни 02, 2021, 07:31:43
Е, има си мнение човекът, пък дали е ляв или десен в случая няма особено значение. Имам познат нотариус и информацията ми е, че имотните сделки миналата година са си вървели въпреки пандемията, при това без да падат цените. Иначе има една група "Русе - моят град" във ФБ, според които едва ли не никой не купува.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в юни 03, 2021, 01:53:33
Цените не само не падат, а се и вдигат. Така ще бъде, докато за 99% от българите инвестицията в недвижимост е единствената, която познават.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в ноември 12, 2021, 10:43:24
В Youtube попаднах на доста добро 4K клипче за Русе, но конкретната причина да го спомена в тази тема е един от коментарите под видеото.

https://www.youtube.com/watch?v=EVYYoFNWHHU (https://www.youtube.com/watch?v=EVYYoFNWHHU)

"Русе е наистина красив град и на това видео не се показват още доста интересни сгради. Самата ул. "Александровска" е уникално красива, както и залезните снимки от р. Дунав. За съжаление самите русенци не оценяват какъв прекрасен град имат и предпочитат да виждат само негативните неща, вместо "здравословно да се конкурират" с останалите градове като Варна, Бургас и Пловдив. Върнете си самочувствието, русенци!"

В призива накрая има доза русенски анти-песимизъм, но дали е реално осъществим, не се наемам да преценя... ???


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в март 13, 2023, 02:25:14
Ана Тату: Русе и Гюргево имат нужда от добри транспортни връзки помежду си

Интервю с редактора на фейсбук страницата Giurgiu Neoficial за очарованието ѝ от района Гюргево-Русе и за трансграничния й живот

Владимир Митев

Ана Тату е родена и израснала в Гюргево. Интересува се от историята и културата на района, които според нея не са оценени. Вечно влюбена в Балканите, тя вярва в сътрудничеството и здравия разум. Обича да чете и понякога да пише, особено кратка проза. Грижи се за градина, в която експериментира с по-малко познати растителни видове, и е майка на две деца.

Ана, ти си създала страница във Facebook – Giurgiu Neoficial (Неофициално Гюргево), която предоставя интересна и уникална информация за района на Гюргево, но напоследък все повече се фокусира върху Русе и неговия културен живот. Как се стигна до създаването на тази страница и каква е нейната история? Имаш ли професия, свързана с пресата или комуникацията?

Започнах страницата “Неофициално Гюргево” преди около 7-8 години, тъй като тогава се върнах у дома в Гюргево. Идеята за нея обаче беше по-стара.

Аз съм родена в Гюргево, но съпругът ми е от друга част на страната. Когато се върнахме от Букурещ, той беше много любопитен за града и околностите му, а аз имах инертно, да не кажа направо негативно отношение към моя град. Мисля, че това отношение е характерно за повечето жители на Гюргево. Жителите на Гюргево не познават града си и съответно не го обичат. Със съпруга ми започнахме да правим малки излети в района и открихме, че природата всъщност е щедра към нас. Видяхме Дунав с нови очи, каналите, басейните покрай Дунав, дунавските тераси. Постепенно започнах да чета за историята на Гюргево и усетих, че съм се натъкнал на съкровище. Имаше много неща, които не знаех, запалих се по историята на района и тогава ми хрумна да опиша и да снимам Гюргево през собствените си очи и да покажа на другите какво съм открила, с идеята, че мога да променя малко манталитета, поне с милиметър. Защото един град не е сбор от сгради и места, а по-скоро сбор от жителите му. Хората трябва да обичат мястото, където живеят, да обичат да са у дома си. Тогава може би ще се борят да променят това, което не им харесва, което не е наред, ще оказват натиск върху властите и градът ще процъфтява.

Мислех, че ще пиша само една, най-много две години страницата “Неофициално Гюргево”, но работата ми по нея се проточи във времето. И прекосих Дунава.

Русе е най-близкият град до нас, по принцип се пътува максимум 15-20 минути с кола – ако няма голям трафик в митниците – за нас е много лесно да правим еднодневни екскурзии до България. Русе е много по-голям от Гюргево. Старите сгради са доста добре запазени. Има кафенета, ресторанти – храната е добра. Околността е красива, каньонът на река Русенски Лом е невероятен. Наблизо открихме защитен от ЮНЕСКО обект, пещерата Орлова чука, и мисля, че имаме още много да видим. Да не забравяме, че нашите градове имат обща история и аз обичам да търся следи от тази история, която ни свързва: османските укрепления, погребаната църква, ферибота и т.н., да гледам на всичко с окото на културен турист, а след това да разказвам за това на моите съграждани от Гюргево.

За да отговоря на всичките ви въпроси, не, нямам професия, свързана с пресата или комуникациите, но обичам да пиша. И използвам това, за да опаковам фрагменти от историята в малки истории, написани по достъпен начин, приятно четиво за човека, който отваря телефона си, докато пие чаша кафе. Опитвам се да подхождам към всичко от позитивна гледна точка – което не означава, че не виждам какво е лошо или неправилно. Има много медии, които се грижат да ни го посочват всеки час. Опитвам се да гледам наоколо с доброжелателни очи, мисля, че съм го научила от децата си, които, когато бяха малки, имаха тази суперсила на детството, да се радват на най-простите неща.  Страницата е аполитична, без реклами, чисто доброволческа.

Колко популярни бяха русенските радиостанциите и музикалните им предавания в Гюргево след 1989 г.?

Аз съм от поколението, което израсна, чувайки български език всеки ден. По време на комунизма гледахме повече българска телевизия, отколкото румънска. Казваше се, че “българите (телевизията) се хващат с вилица, а за румънците трябва да се инсталира антена”. Покажете на който и да е над 40-годишен човек от Гюргево клиповете на Сънчо (Лека нощ, деца) и той ще се просълзи. Гледах сериали, филми по Студио Х, а музиката, дошла след Революцията, слушах по радиото. Бях тийнейджър, а за тийнейджърите музиката е от голямо значение, тя е част от тяхната идентичност.

Слушах радио “Хоризонт”, помня, че в неделя вечер имаха тричасово рок шоу. Започваше късно, около 22:00 ч., така че продължаваше до след полунощ. А аз чаках до последния половин час, когато пускаха най-новите албуми. Имах касетофон и можех да записвам, бързо натисках бутона REC, за да не пропусна нито секунда. Така записах последния албум на Metallica – Metallica 91 – и касетата обиколи целия град и беше копирана многократно.

А по-късно, след 2000 г., когато интернет и YouTube навлязоха на пазара и музиката беше станала много по-достъпна, все още слушах в колата една българска радиостанция, Пристис или нещо подобно се казваше. Изведнъж тя спря да свири и аз останах без рок радио зад волана.

Откривате в Русе много неща, които ще ви зарадват – като например културната му сцена. Какво представлява интерес за една жена от Гюргево в България отвъд Дунава?

Освен това, което казах по-горе – към което трябва да добавя, че идваме в Русе и за пазаруване – обръщам голямо внимание на музикалните събития там. Музиката ме интересува, може би щеше да има и повече, може би щях да включа и театъра, но се намесва езиковата бариера. В Русенската опера програмата е богата, институцията е много активна и през последната година открих, че класическата музика и рок музиката са прекрасно свързани и така излизат заедно на сцената. Ходих на две представления, оркестърът беше дирижиран от Димитър Косев, намирам ги за феноменални, единствени по рода си, на практика имах късмета да бъда в центъра на тези събития, които се надявам да се превърнат в културно движение.

Следя няколко страници от Русе, които превеждам автоматично с Google translate, очаквам с нетърпение тазгодишните концерти на Max Club, на Karaoke Star и определено ще следя за Ruse Summer Fest.

Освен музеите, които вече посетих, за мен храната на един народ също е част от културата. Нека не лицемерничим, ние, хората от Гюргево, идваме в Русе, за да ядем, и аз винаги избирам нещо традиционно българско. Няма да забравя да кажа тук колко много обичам вашите печени чушки, лютеница, наистина мисля, че трябва да направим един жив, “ядлив” и трансграничен музей на всички видове дунавски ястия. Шегувам се, но не на 100%. Мисля, че все още имам да проучвам от кулинарната страна, интересувам се от градската торта, тортата Гараш, красива е историята зад този десерт, жалко, че не можах да дойда миналата есен, когато имахте събитие с музика и торта Гараш.

До каква степен липсата на развит обществен транспорт между Гюргево и Русе ти пречи да идваш по-често? Смяташ ли, че една автобусна или микробусна линия между двата града трябва по някакъв начин да бъде подкрепена от местните администрации, ако частните компании не виждат достатъчно печалба в това?

Сред жителите на Гюргево се разпространява една шега:

“- Когато имате гости, които идват от друг край на страната, къде ги водите в Гюргево? Какво има да се види в Гюргево?

– Русе!”

Може би това е малко жестока шега, болезнена за нас, в румънския дух на осмиване на неприятностите, но е вярна. Тази близост на нашите градове, разделени от реката, фактът, че се виждаме от единия до другия бряг, е очарователна. Може би сме свикнали с нея, но за хората, които идват за първи път, тя е доста привлекателна. Преди пандемията ни гостуваха две момичета от Канада и Израел, отидохме на пристанището в Гюргево да хапнем и те бяха изненадани, че от другата страна има град от друга държава. Помислиха, че е близо, искаха да се откажем от ресторанта в Гюргево и тъй като нямахме достатъчно време да ги закараме, казаха, че ще отидат сами, пеша. Ние не им позволихме, разбира се, казахме им, че разстоянието е малко по-голямо, отколкото изглежда, и не е възможно да се стигне пеша.

Е, тук е проблемът, ако нямаш кола, не е лесно да стигнеш от единия бряг до другия. А и никак не е евтино. Винаги виждам таксита с русенски номера, които отиват до Букурещ. Вероятно такова пътуване е доста скъпо, но дори и със собствена кола трябва да платиш моста, после винетката. Знаем, че този подход – всеки със собствената си кола, е остарял и не е устойчив. Затова мисля, че трябва да има редовни автобусни пътувания. И не само това, трябват ни влакове в удобно време, фериботи, велоалеи и – защо не – корабче, което да се движи от пролетта до есента между двете пристанища. Може би съм мечтател, но улесняването на придвижването на хората може да помогне за развитието на района от туристическа и икономическа гледна точка. Рано или късно ще трябва да погледнем на всичко комплексно и да преодолеем този манталитет на граница, която не може да се пресече.

Сега сме заедно в Европейския съюз, в културно отношение сме в един и същи район на Балканите, имаме някои места за прекарване на свободното време в района и така или иначе Букурещ е близо. От другата страна, в България, са Русе и не много далечното Велико Търново. Всичко това звучи идеалистично, защото дори между Гюргево и Букурещ няма добри транспортни връзки, но ако не се осмелим да мечтаем, никога няма да разберем от какво имаме нужда и какво да поискаме от властите.

Но ето как изглежда бъдещето, така е на всички европейски граници, например сестра ми живее във Франция, на границата с Белгия. Границата минава през един парк, когато минете през парка, сте или във Франция, или в Белгия, а тя ходи на работа с френски или белгийски автобус, в зависимост от това кой ще стигне по-рано на спирката.

Може би първата инициатива трябва да дойде от властите на двата града. Но има опасност да навлезем в бюрократичен ад, който е невъзможно да бъде преминат. Въпреки че една пътна връзка – защото това е всичко, което е възможно да се започне – подкрепена от двете администрации, би означавала, че те са закотвени в настоящето, мислят за бъдещето и празнуват миналото. Мостът над Дунав е построен през 50-те години на миналия век с някои жертви на общността.

По неофициална информация трябва да знаете, че преди няколко десетилетия имаше идея – поднесена с предизборна боя – за въздушна връзка между Гюргево и Русе, по-точно за кабинков лифт. Дори не се е стигнало дотам, но в Европа има градове, свързани с това ефектно транспортно средство.

Какво още трябва да направят жителите на Русе и Гюргево, за да имат по-удовлетворителен живот в своя район, вместо да се установяват в Букурещ, София или Варна?

Наистина да бъдат граждани, да обръщат внимание на това, което се случва около тях, и да се включват в обществения живот. Всеки с каквото може, колкото и малко да отделя за града, това малко се изкарва от цялата общност, а общността не се състои от анонимни хора, общността означава нашите родители и деца, нашите съседи, нашите учители в училище. Ние сме общността. Нека да погледнем към младите хора, към техните нужди и да им обърнем възможно най-голямо внимание. Младите хора ще тръгнат, ще опитат, ще изследват, това е в епохата на младостта, но може би им дайте нещо, към което да се върнат.
https://friendshipbridge.eu/bg/2023/03/12/ana-tatu-bg/Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в септември 25, 2023, 09:10:20
Препубликувам мнението на потребителя sali_haci във форума на Skyscrapercity, което е доста критично спрямо града ни, но - трябва да се признае - е справедливо и правдиво с малки изключения.

Преди дни посетих Русе за първи път и съм с много смесени чувства за града. Направо ме е жал за града ви, защото има супер много потенциал - река Дунав, връзката с Румъния и близостта на Букурещ, който е на един час път, имате и човешки потенциал, тъй като Русе и общината му все още са доста населени за нашите стандарти. Като цяло града има много история, има и природни дадености и много интересни места за посещение вътре в него и в близост.

И почвам с лошото...

Още от влизането в града прави впечатление колко занемарен е града и колко големи некадърници управляват там. Мантинели, асфалт, метални прегради- масово са стари и неподдържани. Зелените площи навсякъде са изгорели и зле поддържани - дори и в парковете и крайдунавската алея тревата е жълта, което е адски депресиращо. Самата алея край Дунав пък за мен е супер некадърно направена - супер много бетон, липса на каквито и да е дръвчета и храсти... сякаш тази цялата алея не е направена да покаже връзката на Русе с реката, а да го отдели от нея.

Качваш се на Левента до ТВ кулата и даже там виждаш как няма кой да изреже дивите орехи и шубраците, които нарушават панорамната гледка. Градската среда е супер занемарена - никъде другаде не съм виждал по-малко санирани блокове, отколкото в Русе, не помня да съм видял някоя нова детска площадка. Общината сякаш не печели никакви евросредства и проекти. ЖП гарата и Автогарата и района около тях са в лошо състояние и правят лошо впечатление. Адски грозно е как абсолютно навсякъде е пълно с драсканици със спрей - защо никой не прави нищо за премахването им?

Жалко е, че град с традициите и потенциала на Русе е толкова зле поддържан.Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Slex в септември 25, 2023, 10:40:17
Нови детски площадки има. За санирането не мога да кажа, защото зависи с кого се сравнява. По кея има твърде много бетон и графитите наистина идват в повече. Не мисля, че някой може да им смогне на местните банксита да им чисти глупостите.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в септември 26, 2023, 03:50:56
Не мисля, че някой изобщо се опитва да насмогне на драсканиците. То се и вижда.

Детските площадки са постни, сравнено с други населени места.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в септември 30, 2023, 09:45:35
Препубликувам мнението на потребителя sali_haci във форума на Skyscrapercity, което е доста критично спрямо града ни, но - трябва да се признае - е справедливо и правдиво с малки изключения.

Преди дни посетих Русе за първи път и съм с много смесени чувства за града. Направо ме е жал за града ви, защото има супер много потенциал - река Дунав, връзката с Румъния и близостта на Букурещ, който е на един час път, имате и човешки потенциал, тъй като Русе и общината му все още са доста населени за нашите стандарти. Като цяло града има много история, има и природни дадености и много интересни места за посещение вътре в него и в близост.

И почвам с лошото...

Още от влизането в града прави впечатление колко занемарен е града и колко големи некадърници управляват там. Мантинели, асфалт, метални прегради- масово са стари и неподдържани. Зелените площи навсякъде са изгорели и зле поддържани - дори и в парковете и крайдунавската алея тревата е жълта, което е адски депресиращо. Самата алея край Дунав пък за мен е супер некадърно направена - супер много бетон, липса на каквито и да е дръвчета и храсти... сякаш тази цялата алея не е направена да покаже връзката на Русе с реката, а да го отдели от нея.

Качваш се на Левента до ТВ кулата и даже там виждаш как няма кой да изреже дивите орехи и шубраците, които нарушават панорамната гледка. Градската среда е супер занемарена - никъде другаде не съм виждал по-малко санирани блокове, отколкото в Русе, не помня да съм видял някоя нова детска площадка. Общината сякаш не печели никакви евросредства и проекти. ЖП гарата и Автогарата и района около тях са в лошо състояние и правят лошо впечатление. Адски грозно е как абсолютно навсякъде е пълно с драсканици със спрей - защо никой не прави нищо за премахването им?

Жалко е, че град с традициите и потенциала на Русе е толкова зле поддържан.В конкретния случай, имам странно усещане вината да е по скоро в "домакините", посрещнали и запознали гостуващия "sali_haci" с всички описани "особености на Русе".
Дори и да не е изцяло тяхна, то определено "домакините" са спомогнали да се формира това усещане за града.
Наблюдавал съм, как една не малка категория русенци се надпреварва да представят града в негативна светлина, било то от политически пристрастия, било водени от носталгия по отминалата младост. Има и категория "русенци", тази на "песимистичните съзерцатели", чиито деца се подвизават или в "заветната" София, или във Варна, или в чужбина. Тази последна категория русенски обитатели, подсъзнателно чрез промотиране недостатъците на града, търси гузно оправдание за избора на наследниците си, да не живеят в Русе.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в септември 30, 2023, 11:22:13
Много възможно и това, да.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 04, 2023, 12:41:54
Едно ревю за Русе (с чудесни снимки) на английския вестник "Сън":

European city dubbed ‘little Vienna’ – that’s much easier on the wallet & won’t be overrun with tourists this winter
https://www.thesun.co.uk/travel/24142570/ruse-bulgaria-dubbed-little-vienna/ (https://www.thesun.co.uk/travel/24142570/ruse-bulgaria-dubbed-little-vienna/)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: vesel в ноември 11, 2023, 10:32:50
Не че има нещо ново, ама си е споменаване на града.
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16039863 (https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16039863)


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в януари 29, 2024, 10:41:41
"Другите" за Русе е по-скоро бивш русенец с гузна визия за Русе, или как човек "бил си камшика" във Варна, днес търси гузно оправдание за съдбата на родното си място, общо взето поредното "миризливо изхождане" по имиджа на Русе, и за сметка на това обилно.

"Русе е мъртъв! Град на казина и заложни къщи

Сега, когато се прибирам след 19:00 часа, усещането е, че е паднала бомба. И зиме, и лете

Покъртителен разказ на адв. Петър Николов за родния му град Русе се превърна в интернет сензация. Описанието на мизерията и бездуховността в града, наричан някога Малката Виена, предизвиква сълзи на гняв и ярост.

Да прочетем цялата нерадостна история без редакторска намеса:

Русе. Някога Русе беше прекрасен град. Голям град. Русе пращеше от хора. От живот.

А сега когато се прибирам след 19:00 часа усещането е, че е паднала бомба. И зиме, и лете. Само в Кауфланд има хора. Бързат с количките да се наядат. Физиономиите им претрепани. Дрехите опърпани. Повечето дори не са от Русе, но работят във фабриките за 1000 лв. Ех, къде сте, русенски гъзета...."

https://lupa.bg/news/ruse-e-martav-grad-na-kazina-i-zalozhni-kashti_277618news.html (https://lupa.bg/news/ruse-e-martav-grad-na-kazina-i-zalozhni-kashti_277618news.html)


Това е споделено от човек, зарязал родния си град, за да стане по-голям варненец от варненци ....

"ЗА КМЕТ НА ВАРНА
„Варна отново да стане
най – добър град за живеене“
Адв. Петър Николов
https://petarnikolov.bg/ (https://petarnikolov.bg/)

Тук е редно да споделя изумлението ми, от познанството ми на двама млади хора(младежа беше сърцат активист на ВМРО), бракосъчетали се в семейство в Стара Загора, защото били "просветени" от постове в Интернет, как Ст.Загора има бъдеще за разлика от Русе.

Та и сега, след подобни дебилни статии, мнения, изказване на "лична позиция", да не се чудим откъде ни е дошло ...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 30, 2024, 08:27:04
Този крайно неприятен материал е по-скоро за темата Русенски песимизъм, ако изобщо трябва да се препубликува тук.


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: JMM в януари 30, 2024, 10:04:44
"Русенски песимизъм" е явление-тип ерозия в мисленето на обитателите на Русе, а видимо от посланията по долу:

"ЗА КМЕТ НА ВАРНА
„Варна отново да стане
най – добър град за живеене“

въпросният човек не се вълнува от проблемите на Русе и предполагам не се самоопределя за русенец(или поне докато е във Варна), щото някак странно се получава - русенец желае и се надява, да му се даде шанс да решава проблемите на Варна, ето защо счетох темата "Другите за Русе" да е подходяща за поста.

А това, че става дума за крайно неприятен материал-спор няма, но в крайна сметка за мен Русе е превърнат в еманация на неспособността на българите да имат успешна и нормална държава, на това как най-успешния, най-многолюден и най-развит град преди 140г. в България, днес е наврян в девета глуха, и в същото време върху кално поле с няколко слети в едно села в подножието на планината Витоша, са заселени 1/3 от населението на държавата - по каква логика ... ?!
Успешните народи имат успешни градове, по поречието на реки или по бреговете на море, а българите имат "успешен" град в подножието на ... планина ...
Невероятна "гениалност" се изисква за постигането на това ...


Титла: Re:Другите за Русе
Публикувано от: SKCH в март 06, 2024, 12:17:38
За поредна година Русе и областта са сред отличените в класацията на Financial Times в категорията „Ефективност на разходите“ - https://www.rusemedia.com/русе-и-областта-заемат-челни-места-в-ев/ (https://www.rusemedia.com/русе-и-областта-заемат-челни-места-в-ев/)
Това не е новина вече, традиция е, а и българските региони със сръбските и румънските се борят в тази класация. Би било по-добре да участваме и в по-престижните категории, но все е нещо. Струва ми се не използва достатъчно това за реклама на града, дори се наложи лично да информирам русенските медии по темата, че общината нямаше прессъобщение и съответно нямаше кой да отрази...