Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: фараша в декември 28, 2007, 12:19:01Титла: Топлофикация Русе
Публикувано от: фараша в декември 28, 2007, 12:19:01
Според статията по-долу, ТЕЦ-а ни е вече с нов руски мениджмънт. Гледам от сайта на Мечел /линка най-долу/, че имат металургични предприятия в Румъния и се чудя дали не са купили ТЕЦ-а за да си подсигурят ел.енергията за тях.
Интересно дали това ще се отрази по някакъв начин на потребителите на Топлофикация в Русе и в каква посока?

Предлагам да има раздел "Фирмите в Русе" или нещо такова, където и е мястото на тема като тази. Смятам че бизнеса в града ни заслужава това, защото в крайна сметка е в основата на повечето неща които се случват тук и сега. За добро или лошо. http://www.rusenews.eu/news,1,12255.htm (http://www.rusenews.eu/news,1,12255.htm)

http://www.mechel.ru/index.wbp (http://www.mechel.ru/index.wbp)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в декември 28, 2007, 12:41:24
Ами аз не съм им абонат, но не очаквам нищо положително от руснаците. Досега русенската топлофикация беше доста с добър рейтинг - добра услуга на добра цена и без проблемите, които се чуват в цялата страна. Но след тази сделка... дано не съм прав.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: фараша в януари 28, 2008, 12:17:18
Започва се.  :(

http://www.ruseinfo.net/news_25124.html (http://www.ruseinfo.net/news_25124.html)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в януари 28, 2008, 07:52:47
Тук е моментът да се самоцитирам как казвам, че нищо добро не очаквам от тези руснаци :)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 29, 2008, 09:04:42
Абе където се намеси мафията - руска или не - нищо добро не следва за редовия потребител от народа... >:(


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Sashoko в януари 29, 2008, 09:28:11
Поне в нашия град може да се избира и вариант с газ, вярно, че не е навсякъде, но на доста место има и аз лично съм доволен :) Жалко наистина, ако русноците развалят нещата


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: svilenrr в януари 29, 2008, 09:34:14
Газта също не е подходящ вариант, след като непрекъснато растат цените!


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в януари 29, 2008, 03:30:16
Тя и газта като се замислиш откъде идва...


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Linov в януари 29, 2008, 04:58:33
...и колко е опасна...


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в януари 29, 2008, 11:05:09
Именно - опасен! Точно затова няма никога да мина на газ в дома си и се моля и някой от по-близките ми съседи да не го направи. Защото при водни радиатори най-голямата беля е да протече някой от тях и да понамокри апартамента, при електричество и твърдо гориво - да стане запалване или пожар, но ако гръмне газ - половината блок няма да го има. А такава поразия оправяне няма... Така че - нека да бъде и по-скъпичко, но по-безопасно и по-спокойно за живеене. Отделен въпрос, че при горенето си газът изразходва част от кислорода в помещението, отделя въглероден двуокис и така въздухът става по-лош за дишане. Ето защо предпочитам да не пълня гушата на газпромовската мафия - но ето, че пък се появи и мечелската... Отърване няма! >:(


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Linov в януари 30, 2008, 12:38:46
напълно съм съгласен с теб. аз се прежалвам най-мн до едно газово котлонче понеже е адски удобно и евтино и нищо повече. съседите ни са минали изцяло на газ и като разбрах доста се притесних. а от отопление на газ поради гореизброените причини мн боли глава


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: спиро в януари 30, 2008, 02:47:27
Здравейте

Искам само да ви отворя очите по отношение на газта. Газта НЕ е опасна ако знаеш как да я използваш.По целият свят, във всички цивилизовани страни хората се отопляват, къпят, готвят на газ. И това го правят от 40 години без проблеми. Първо е много по ефикасно в сравнение с топлофикация. Сега ще ви обясня как работи системата. Газта върви по тръби, които минават през всяка къща. Всеки има смесен газов бойлер (1метър на 1метър голям). Този бойлер не е обикновен бойлер. В него гори огън, за да стопля водата за къпане, за радаторите и така нататък. Няма нужда да чакаш обаче и гореща вода идва мигновено и никога не свършва. Освен газовия бойлер тръбата е свързана и с газова печка. Няма нищо по-хубаво от това да изпечеш нещо във фурна на газ. Просто вкуса е тотално различен, защото се едно печеш на огън. И последно. Системата е направена така, че всяка година компанията, която те снабдява с газ праща техник, който много подробно прави замервания и ти проверя теехническата изправност на бойлера. Също във всяка къща се инсталира малък датчик, който анализира въздуха за изтичане. Последно, газта е тежка и не се вдига нагоре е малко вероятно да се отровиш преди да си забелязал, че има проблем.Въобще хората са го измислили и не са балъци като нас да чакаме на Топлофикация. 


ПС, Едно от най-големите предимства да си на газ за мен е, че знаеш за какво плащаш. Парното си го пускаш и спираш както искаш и температурата ти си я избираш( и наистина става топъл за разлика от наще топлообирджии). Топлата вода е наистина гореща( мразя да се къпя всеки ден със хладка вода като съм в България :().


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Linov в януари 30, 2008, 10:53:29
Всичко звучи много готино, но в България ли е? Щото тука аман от баш-майстори. Точно ме притеснява компетентността на техниците, които ти монтират системата. Общо взето 2-3 пъти на сезон гръмва по някое жилище.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: variant в януари 30, 2008, 11:42:49
Аз не съм чул в Русе да е гръмнало жилище с газификазия, дори такова в България не съм чул.
Но е факт, че газта е доста по-разпространена на запад в сравнение с централното парно.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Linov в януари 30, 2008, 12:09:29
В Русе и аз не съм чувал да е гръмвало жилище заради газ. За бойлер съм чувал. Иначе по новините съм виждал. Миналата година в съседния блок на квартирата ми във Варна гръмна и беше потресаваща гледка. Съседните апартаменти също бяха засегнати.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: antiya в януари 30, 2008, 11:04:24
А дали не е била газова бутилка - с тях сравнително често се случват инциденти. ;D


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Sashoko в февруари 06, 2008, 12:32:34
Наистина с газта, вече 4-та година без абсолютно никакви проблеми, обезопасено е, а гокато се правеше системата фирмата се постара, даже забавиха монтажа малко, защото искоха пак да проверят, да не се объркатнещо. Има наистина много предимства. Но най-хубавото е, че има избор :) Малко градове могат да се похвалят с изградена, конкурентна газопреносна мрежа   ;)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 14, 2008, 03:39:56
Тук е моментът да се самоцитирам как казвам, че нищо добро не очаквам от тези руснаци :)

Ето ги и първите "реални резултати" от попадането на Топлофикация-Русе в мафиотски ръце. А доскоро парното в града ни беше едно от най-евтините в България... >:(

Хората на парно изстиват от двойни сметки

13 февруари 2008 / News.dir.bg

“Хората на парно изстиват от двойни сметки за януари”, е водещото заглавие в днешния брой на русенския всекидневник “Утро”.
Първите разпечатки за януарските сметки за парно, разлепени от фирмите за топлинно счетоводство по входовете за информация на абонатите, създадоха силно напрежение. 3а гарсониера в центъра с три изключени радиатора сумата за отоплението само "на тръби" рядко слиза под 40 лева, при това без топлата вода и ДДС. По-икономичните собственици на апартаменти също са ошашавени с високи сметки, каквито не са очаквали.

http://rousse.dir.bg/2008/02/13/news2658637.html (http://rousse.dir.bg/2008/02/13/news2658637.html)

Вкъщи е същата история. При положение, че в една от стаите на тристайния апартамент отоплението въобще е спряно, а в другата почти, сметката за януари е 150 лв. Ех, тези ненаяли се на пари!... (http://pages.prodigy.net/rogerlori1/emoticons/AR15firing.gif)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: фараша в февруари 14, 2008, 10:05:15
Всъщност това не са ли фиктивни сметки, на база общо потребена топлинна енергия и разпределена по миналогодишните резултати между живущите? С други думи и да те е нямало в къщи цял месец, пак ще платиш 150 лв. И аз бях така миналата зима в София, и в края на лятото ми върнаха към 300-400 лева.  >:D

Въобще парното е най-неясното нещо, сблъсъкът с което ти се отразява на психическите и финансови възможности.

Ето ви и една осъвременена поговорка:

Парен парно духа!
Щот сега от парното по-голяма каша няма...

:DТитла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в февруари 14, 2008, 10:31:26
Да, това отчитане е най-голямото малоумие, което може да съществува! Все едно в магазина да ми взимат пари за кашкавал на базата на консумирания от мен миналата година... Ми може вече да не обичам ;)
Идиоти!


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 20, 2008, 07:12:53
В Русе и аз не съм чувал да е гръмвало жилище заради газ. За бойлер съм чувал. Иначе по новините съм виждал. Миналата година в съседния блок на квартирата ми във Варна гръмна и беше потресаваща гледка. Съседните апартаменти също бяха засегнати.

Ето примерна картинка на резултатите от гръмването на битов газов бойлер (не е в България, а в Русия, но си е все същото). Не е много весело... Парното такава поразия няма да направи, пък и не само то...

(http://englishrussia.com/images/gas_blow_up/1.jpg)

(http://englishrussia.com/images/gas_blow_up/2.jpg)

(http://englishrussia.com/images/gas_blow_up/5.jpg)


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в февруари 28, 2008, 02:13:55
Драстично поскъпва парното в Русе
28 февруари 2008 / News.dir.bg
Новите собственици на "Топлофикация Русе" от руската "Мечел" подадоха официално заявление за драстично поскъпване на топлоенергията.
Според заявлението им в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране "Топлофикация Русе" е поискала увелечиние на парното за битовите потребители почти с 60% - от 53,61 на 85,50 лева за МВтч. Като причина за поисканато увеличение топлофикационното дружества изтъква поскъпването на суривоните. Държавната комисия по енергийно и водно регулиране ще разгледа на 5 март искането за нови цени на парното в Русе, съобщава русенският всекидневник “Утро”, цитиран от "Фокус".


Титла: Руският бизнес - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
Публикувано от: n00b в април 16, 2008, 02:49:41
ГАДНИ ШИБАНИ РУСКИ ОЛИГАРСИ!

След три години русенци на й- вероятно ще останат без парно и топла вода, тъй като никой няма да им предлага тази услуга. Според информирани източници новият собственик на "Топлофикация Русе" - руската "Мечел", не възнамерява да развива топлофикационна дейност, тъй като интересът и е съсредоточен единствено в ТЕЦ - Русе и доставката на въглища за него. Снабдяването на хилядите домашни абонати с топла вода е досаден ангажимент, от който не се печели и с който "Мечел" лесно ще  се раздели. Според приватизационния договор руснаците трябва да запазят тази дейност в следващите три години, но явно ще направят възможното за това време да откажат колкото се може повече домакинства. От началото на годината дружеството отказва да присъедини към мрежата си новостроящи се сгради, които са принудени да минават на газ. Дружеството няма инвестиционна програма за присъединяването на нови абонати и изготвянето на такава изобщо не се планира.

Новото ръководство на "Топлофикация Русе" пази пълно мълчание относно бъдещите си планове, но действията им засега са твърде показателни. Дружеството не иска да присъединява нови абонати и затова не предвижда никакво разширяване на мрежата си и инвестиции в тази посока. Строителни предприемачи се оплакват, че от страна на "Топлофикация Русе" срещат пълна незаинтересованост и компанията изобщо не отговаря на множеството писма, искащи включването на новопостроени сгради. Единствената възможност, която новото ръководство допуска, е строителят сам да финансира полагането на топлопроводите, така че да се свърже с топлофикационната мрежа - нещо, с което едва ли някой би се хванал. Предприемачите са принудени да преустройват предвидените за топлофициране сгради, така че да могат те да се газифицират. По - скоро започнатите сгради минават направо на природен газ - нещо, което сигурно безкрайно радва конкуренцията от "Газоснабдяване Русе".

Снабдяването на хилядите домашни абонати с топла вода се оказва досаден ангажимент за "Мечел", от което не се печели и с което компанията лесно ще се раздели. Решението сигурно е оправдано от гледна точка на бизнеса, който винаги гони възможно на й- високи печалби. Публична тайна е, че в последните години с приходите от продажба на електроенергия на ТЕЦ - Русе се покриваха загубите от топлофикацията. По тази причина двете бяха и обединени преди десетина години. Дотогава "Топлофикация Русе" беше отделна фирма и получаваше държавни субсидии, за да поддържа сравнително ниски цени. След приватизацията обаче подобен социален аргумент не може да съществува и наличието на цени, които трябва да се одобряват от държавния регулатор, са досадно бреме за всеки бизнес. Колкото и сговорчива да изглежда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, тя все пак орязва прекомерните искания на дружествата и може би недостатъчно, но действа в полза на гражданите. Затова е склонна да завишава цените на бизнеса за сметка на домакинствата. Точно обратното на концепцията на "Мечел".

"Топлофикация Русе" вече внесе за обсъждане в ДКЕВР нови цени, които бяха отхвърлени. В тях се предвиждаше над 50 % поскъпване на топлоенергията за битови абонати и двойно по - ниско за фирмите. Явно новите собственици предпочитат по - малко на брой, но по - едри клиенти и затова ще направят възможното да накарат домакинствата сами да се откажат от парно.

Че "Мечел" не се интересува от топлофикацията, става ясно и от факта, че русенското дружество е сред малкото непоискали лиценз за топлинен счетоводител. Повечето приватизирани топлофикации в страната предпочетоха да не делят приходите с фирмите за дялово разпределение и подадоха молби за лицензиране според новата уредба. "Топлофикация Русе" обаче - не.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в април 16, 2008, 05:04:44
Идиоти са тези, които я продадоха! А от руската мафия какво можеш да очакваш?


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: n00b в април 16, 2008, 05:48:35
Какво искаш от тях? Те са си поставили условията, 3 години не се променя дейността, 80 милиона евро дадоха, взеха я не руснаците, а словенците и я препродадоха на руснаците. Тъпите руснаци са виновни, не че съм зъл ама дано Путин да го намрази тоя калъф и да го прати в изгнание и да му съсипе бизнеса, тогава може би някой по-нормален ще купи Топлофикация.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в април 16, 2008, 07:27:22
Не може град като Русе да остане без парно. До преди да бъде купена, русенската топлофикация беше една от най-"човешките"... В Русе нямаше проблеми с огромни сметки, счетоводства и т.н. А сега и Русе ще започне да пищи от сметките си, а после може и да остане без въпросната услуга.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Митака в април 16, 2008, 08:33:58
Доста е рано да се правят такива заключения. Не може да се знае какво ще стане след 3 години. Може и да затрият Топлофикация, може и да я развият.
"Осведомените източници" на Утро в 99% от случаите грешат. Много ми е смешно като използват подобен род "източници".


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Flying spur в април 16, 2008, 11:57:22
Дано Митака да е прав и "Утро" да грешат.


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: фараша в май 20, 2008, 03:48:25
http://www.ruseinfo.net/news_35206.html (http://www.ruseinfo.net/news_35206.html)

Най-силно впечатление ми направи този пасаж:
"Ние не считаме производството на топлоенергия за основен източник на печалба", а продажбата на ел. енергия на свободния пазар".

Мисля, че ще трябва да се примирим с факта, че парното в Русе ще е на самотек. Явно няма да има инвестиции в топлопреносната мрежа и в нейното разширение. Добре че има някаква ценова регулация, че иначе да са ни сложили ценовата балтия до отказване.

Все не казвам, че това непременно е лошо. Аз лично не харесвам централното градско отопление, като схема на работа в България. Отвратително и унизително нещо. >:D


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: deian в юни 01, 2008, 09:36:56
От най-евтино, парното в Русе става най-скъпо! Ето ви руснаците какво правят!
http://www.ruse-news.com/modules.php?name=News&file=article&sid=18004&mode=thread&order=0&thold=0


Титла: Re: Топлофикация Русе
Публикувано от: Linov в юни 27, 2008, 10:06:10
Ето малко суха статистика, която прочетох в един ежедневник днес относно скока на цените на парното. Първо ще Ви напиша града, после поскъпването в проценти и накрая цената на мегаватчас.
София, 13.4% - 68.33лв
Пловдив, 9% - 75лв
Русе, 19.4% - 64лв
Враца, 10% - 73.22лв
Варна (почти няма увеличение) - 73.37лв
Перник - 61.83лв

Излиза, че в крайна сметка няма да е най-скъпото парно в Русе, но бележи най-голямо поскъпване. Само ще допълня, че измежду 3-те енергийни компании, които държат тока в БГ, най скъпо все пак ще го дава E-On - 13,61ст.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: bgdimitrov в юли 02, 2020, 10:15:43
Да събудя една интересна тема от форума. Има доста интересни развития с ТЕЦа напоследък. Предстои изграждането на соларна система, част от ТЕЦа ще минава на газ и ще работи изцяло с газ през лятото, нови филтри които ще намалят замърсяването.

От днес бяха обявени и новите цени на топла вода:

от юли 2019 - 85, 91 лв./MWh.
от юли 2020 - 75,94 лв./MWh.

https://bit.ly/38jSgBL
https://bit.ly/38j12zU


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: vesel в юли 02, 2020, 02:24:34
А някой лев в прогнилата тръбна мрежа няма ли да инвестират? Или след ВИК, после и тях ще чакаме за ремонт на улиците?


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: bgdimitrov в юли 26, 2020, 12:57:29
Когенераторите са втора ръка от Анталия, Турция. Явно са били на добра цена. Крайно време е поне през летния сезон да спрем да горим скъпи и замърсяващи руски въглища.

Цитат
Пристигнаха когенераторите в ТЕЦ-Русе /ВИДЕО / (https://www.rusemedia.com/пристигнаха-когенераторите-в-тец-рус/')


(https://cdn.rusemedia.com/uploads/2020/07/IMG_0953-Medium.jpg)

И трите когенератора на ТЕЦ-Русе, които ще се използват за производство на електрическа енергия, пристигнаха на територията на дружеството. Те идват от Анталия с кораб и са транспортирани успешно от пристанището във Варна до Русе. Всеки един от генераторите е с тегло 120 тона, дължина близо 11 метра и височина от 4.60 метра. За превозването им от Варна до Русе е била наета специална румънска платформа, която може да носи такъв товар. Превозвачите споделят, че самото натоварване на конструкцията върху ремаркето не е било проблемно, тъй като кран директно пренася генератора върху платформата. Затова пък самото разтоварване вече е твърде бавна и специфична манипулация, която отнема близо 8 часа.
Първият генератор е транспортиран за около 5 часа и е пристигнал в четвъртък около полунощ. След разтоварването му и освобождаване на платформата е докаран следващият и в момента тече процедурата по разтоварване на последния. Дължината на цялата композиция с влекача надхвърля 44 метра. Когенераторите ще се съхраняват на временна площадка до изграждане на мястото, където ще бъдат инсталирани. Необходимо е теренът да бъде изкопан на дълбочина около метър и да се излее бетон с дебелина около 60 см , за да може да има стабилна основа за тежките съоръжения.
Очакванията на „Топлофикация-Русе“ са до лятото на 2021 г. новите мощности да бъдат приведени в действие. Всеки един от когенераторите ще може да произвежда до 7МВт електрическа енергия, като за целта се изгаря природен газ, а остатъкът от процеса са вода, водни пари и въглероден диоксид. Отделената топлина ще се използва за топла вода, която ще се подава към абонатите.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 26, 2020, 05:48:22
Седем мегавата на когенератор, общо двадесет и един. Изглежда ми твърде малко, обичайната мощност на електроцентралите е от порядъка на стотици мегавати. Или може би това са само помощни съоръжения...


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: n00b в юли 26, 2020, 09:19:42
Когенерационните централи по дефиниция са проектирани да произвеждат и електричество и топлинна енергия. Те не са оптимизирани за производство само на електроенергия и в това отношение, не са добър избор. Има различни видове разбира се, примерно в металургията има когенерационни централи, които генерират много висока температура за нуждата от топене на металите, там производството на електроенергия е като цяло бонус и ефективността е прилично ниска. При нас не знам какъв ще е случая - топлинната енергия вероятно може да се използва подгряване на старите котли, но по-вероятно ще е за нуждите на топлофикацията - така за същият обем гореща вода, ще горят по-малко гориво. Но пък и ще произвеждат по-малко ток.

П.П ако може да минат изцяло на газ, това би се отразило много добре на качеството на въздуха, според мен ТЕЦ-ът допринася изключително много за това. Но дори така, пак си е напредък.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: vesel в юли 26, 2020, 10:37:53
Само на газ могат да си позволят в Топлофикация София. Като има кой да пълни бездънната яма, няма проблем с цената на горивото.
Не съм много убеден доколко изобщо е ефективно да се произвежда топлинна енергия от ТЕЦ и да се дистрибутира на десетки километри разстояние. Някак си ми се струва, че КПД отива доста ниско.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: n00b в юли 26, 2020, 10:40:41
Не е така, и в Пловдив и Бургас топлофикациите са на 100% природен газ, а вероятно и другаде, нямам идея.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: bgdimitrov в юли 26, 2020, 10:48:26
Като цяло ТЕЦ Русе няма нужда да произвежда особено много електричество през летните месеци, не би трябвало да има проблем с 21 MW мощност. Мощността от 400 MW с въглища биха използвали само при нужда от студен резерв през зимата. Цената на газта вече падна значително, така че няма нищо общо с преди и всички градски ТЕЦ минават на газ.

Очакваме да видим до края на годината и новата сероочистваща инсталация която трябва значително да намали праховите частици през зимата.

https://utroruse.com/article/770808/


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: bgdimitrov в декември 16, 2020, 11:39:53
„Въпреки кризата Топлофикация Русе работи на пълни обороти. През миналата седмица пуснахме поредната нова абонатна станция. В последните няколко седмици успяхме да въведем цели 4 в експлоатация. Това означава над 110 нови абонати за по-малко от месец и то в период на тежка икономическа криза.“ – заяви директорът инж. Севдалин Желев.

 https://bit.ly/34hgSKI


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: Русенец в юли 23, 2022, 03:16:54
Впечатляващо контролирано взривяване на първата от предвидените за събаряне две охладителните кули на ТЕЦ Русе!

https://www.facebook.com/groups/2068485636755386 (https://www.facebook.com/groups/2068485636755386)


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 23, 2022, 05:43:38
И реакции на събитието в YouTube...

Простаци! Строили ли сте,че рушите!

Така е, но за съжаление следващият петък ще взривят още една кула.


Не съм компетентен, но чисто технически взривът изглежда изпълнен много добре. Кулата падна на същото място, на което и стоеше, но поставям на видеото нехаресване, защото няма как да ми хареса, когато се разрушават производствени мощности на ТЕЦ-а, а на тяхно място не се изгражда нищо ново.

Авторът на последния коментар явно не е наясно, че на освободения терен се предвижда изграждането на газовите когенератори. Само дето не е много ясно при рязко променената ситуация с доставките и цената на природния газ, доколко този проект ще се окаже смислен и икономически оправдан. Да не стане както при случая със Симовата мелница - разрушение за нула време и после години наред - нищо ново... >:(

Впрочем, признавам си, че и на мен ми докривя, задето тези качествено и здраво изградени съоръжения, работили толкова години и все още в добро състояние, се разрушават така насила. Жена ми даже се натъжи, като видя клипа, и коментира, че кулата пада "като смъртно ранен слон".Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: vesel в юли 23, 2022, 06:20:37
Винаги има малко носталгия, когато се слага край на нещо така мащабно и присъствало десетилетия в пейзажа. Аз претенции имам единствено към емисиите и некадърното възстановяване на улици и тротоари след ремонтите на дружеството.

Топлофикация - Русе е частна и решенията за развитие се предполага да са насочени към максимална ефективност. Не така стои въпросът с една друга Топлофикация, жадно поглъщаща държавни ресурси. Ама това е друга тема.


Титла: Re:Топлофикация Русе
Публикувано от: Русенец в юли 23, 2022, 07:01:57
Orthodox, наистина ти се чудя какво намираш в коментарите на някакви тъпаци? :o