Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Относно вандализма  (Прочетена 93640 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1256


Профил
« Отговор #315 -: март 01, 2019, 02:07:09 »

JMM принципно имаме имаме изключително сходно мислене, но конкретно в случая съм съгласен с  n00b и Русенец, че става въпрос за банално антимасонство, борба със световния заговор и евреите и прочие.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #316 -: март 02, 2019, 10:13:21 »

Каква е причината за вандалската проява в конкретния случай, можем само да гадаем, но аз се опитвам да коментирам най общо темата за причините пораждащи вандализъм и връзката им с омразата, а също и чувството за собственост - този човек предполагаме мрази масоните, евреите, Запада, САЩ, НАТО и т.н., /например колегата noob мрази кмета и общинарите/ ….

Границата между вербална и физическа агресия е много тънка.
 
Всекидневното "заливане" със словесна "помия"/условно да я наречем боя/ на българите/и на русенци/, подлага на изпитание чувството за търпимост на индивида и е логично в някакъв момент за някой всичко да ескалира в желание за материализиране, докато при други това се отразява в желание за емигриране/бягство от проблемите/.

Всекидневното "заливане" на русенци с вербална агресия "опакована" под формата на загриженост за бъдещето на града, неминуемо довежда/ако не, ще доведе/ и до различни прояви на физическа агресия. Тук търся и логиката в думите, изказани в коментарите на FB групата "Обществен съвет" от някаква жена, относно драсканиците в подлеза на Кръговото - "Драскайте, деца! Това Кръгово е безумие....." - напълно логично, след като предварително човек е изчел хиляди постинги "обясняващи", в колко лошо място за живот е превърнат Русе от сегашната общинска управа, то спонтанно възниква желание всичко направено през последните години да бъде разрушено и премахнато … След толкова години, преминали в "помпане" на отрицание, човек неминуемо стига до усещането, че "кръговото", пейките, лампите в парка, спирките, стените на сградите, всичко това е на кмета и общинарите, не е наше и не е проблем да бъде рушено или вандализирано - примери в тази насока, историята може да посочи - в Германия в годините от 1939 до 1945 еврейски домове, синагоги, магазини са вандализирани именно в резултат на "помпаната" словесна агресия … В България в годините след 1945 г. "упадъчното" и "буржоазно" архитектурно наследство с лекота е разрушавано за да се даде път на новата соц. архитектура - разрушен бе храмът “Всех Святих” и старото гробище на Русе, за да се изгради парк и "пантеон" ...
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1961


Профил Ел. поща
« Отговор #317 -: март 02, 2019, 06:57:47 »

Айде сега, каква стана тя: Бойко Никифоров - враг номер едно на Русенската селищна система! Cheesy Cheesy Cheesy

Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #318 -: март 02, 2019, 09:32:55 »

Чак такава чест не бих отдал на този евтин популист Бойко Никифоров, а и никъде не говоря за него в последния си постинг.

Популизъм
"- Разнородни обществено-политически течения и движения, насочени към суверена, издигащи идеи за пряко участие на народа в управлението и стимулиращи недоверието в държавните институции.
- Начин за политическо поведение за спечелване на общественото доверие чрез привидна загриженост за нуждите на суверена (създаване на лъжлива представа за бързо и лесно решение на обществените проблеми)."

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D0%BF%D1%83%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Звучи ли познато ….
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1961


Профил Ел. поща
« Отговор #319 -: март 02, 2019, 09:41:15 »

Не знам защо си мисля, че втората дефиниция за популизъм отговаря 100% на действията на управляващия крал-слънце Тиквоний І и неговия наместник при нас Джуджи. Wink
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2158


Профил WWW
« Отговор #320 -: март 03, 2019, 12:27:37 »

Ами добре дайте да измислим метрика, да дискретизираме и квантизираме вербалната агресия по фейсбук групите. Например във фейсбук групата на БСП-1 (Обществен съвет) спрямо фейсбук групата на БСП-2 (Русе сподели). Сигурно е много интересно занимание, но за съжаление пет пари не давам за резултатите. Примерно след няколко месеца като се смени БСП-2 с БСП-1, ти ще продължиш ли да оправдаваш глупостите на местната власт и да виниш за тях глупавите електорални единици? Аз предпочитам да гледам резултата от цялата работа, клубната принадлежност и фенклубовете не ме вълнуват особено.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #321 -: март 03, 2019, 09:04:38 »

Байганьовската теза - "всички са едни и същи" или "И едните, и другите са маскари!" е всъщност бягство от ангажирането с позиция. С което реално се приема статуквото.

С лансиране на тезата "И едните, и другите са маскари!" човек прикрива и оправдава факта, че винаги е с тези, които са на власт. Дори Бай Ганьо има усещане, че това е нередно, но търси решение, като казва  - Щом ценностите са "бошлаф", има смисъл да си верен единствено на "келепира". В последните години много българи явно повлияни от пробутването на тази глупава "теза" избират да не гласуват,  защото всички били маскари, или решават да гласуват за БСП, защото така и така всички са маскари, но тези поне си ги знаем. Само че да си здравомислещ в България изглежда някаква задача с повишена трудност. Далеч по-лесно е да оставиш всичко да си тече както си е текло досега. С извинителното оправдание "Няма за кого да се гласува, защото...".
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1256


Профил
« Отговор #322 -: март 03, 2019, 11:17:34 »

Има някакви символика да си пишем за политика, в темата за вандализма... Cheesy
За мен лично има 2 стратегически и тактически политически въпроси:

1. Автентично ли е политическото управление на България? Иначе казано Борисов ли ни управлява или той е високопоставен изпълнител, а реалната власт е в ръцете на други българи?
2. Социалните мрежи са мощно ново оръжие в ръцете на обикновенните хора с/у властта, или напротив са мощно оръжие за манипулация и формиране на нагласи на милиони, при това всеки насочвайки го доброволно с/у себе си.

Различните отговори на тези въпроси разкрива и съвсем различен поглед на свето около нас.

По първия въпрос по-скоро клоня към втората теза, което ме кара да мисля, че по-скоро Борисов/ГЕРБ, Нинова/БСП, патриоти, ДПС и техните са политически актьори и тяхната смяна няма да доведе до автентична промяна. Хората имат нужда от политически емоции-положителни и отрицателни, надежди, разочарования и тази "пиеса" е за това - за всеки да има по нещо и да не решим да напуснем театъра, образно казано.
По втория въпрос определено смятам, че мрежите са много ефикасен и ефективен начин за манипулиране на хората и за държане под контрол на актьорите/политици/, не че те не са държани и по друг начин, но този е много мощен и перфиден.
Социалните мрежи може да са свобода за малцина, но илюзия за свобода и тотален идеен контрол за милиони, всъщност милиарди.
За мен идеите свързани с /гео/политика, икономика, общественно развитие и прочие, които набират най-висока подкрепа сред хората, вероятно са си направо заблуди и са целенасочено налагани и ако търсим истината за нещата встрани от тях или направо в тяхната противоположност, много вероятно ще сме по-близо до нея.
Драмата на съвременната демокрация е, че тя се крепи на мнозинства, а съвременните технологии дават доста лесен контрол върху него, а устояват по-скоро малцинство. Мнозинството и задкулисието /ако го наречем така/, са вече съюзници.


« Последна редакция: март 03, 2019, 11:20:52 от фараша » Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1961


Профил Ел. поща
« Отговор #323 -: март 03, 2019, 01:59:03 »

Много се отклонихме, въпреки че Фараша по същество е прав, според мен.

Но да се върнем на "всички са маскари", едно доста смешно "оръжие" на хората, решили да крепят нечие статукво. Всяка критика бива посрещана с това "И ти като Бай Ганьо". А всъщност, по същество Бай Ганьо е прав. И изобщо, Бай Ганьо доста често е прав, защото макар и с лоши обноски и липса на добро образование, е доста природно интелигентен и аналитичен. Това, че Алеко Константинов, воден от своя романтизъм и наивитет, натоварва събирателния образ с много преднамерен негативизъм, е съвсем отделен въпрос. Прочее, самият Алеко плаща жесток дан на своя си наивитет.

Истината е, че нивото на българската политика и качеството на българските политици пада неимоверно след 2007-2008 г. БСП винаги са били символ на партия, която е свързана с червени корпоративни интереси, с ниско интелектуално ниво на политиците си, с неадекватни решения и популизъм. Лошото е, че ГЕРБ копираха модела 1:1. Така че, при алтернативи ГЕРБ-БСП, смело заявявам, че всички са маскари. Аз лично гласа си за тези партии няма да дам никога.

По отношение на Русе, важи всичко казано по-горе.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #324 -: март 03, 2019, 04:27:03 »

"всички са маскари", едно доста смешно "оръжие" на хората, решили да крепят нечие статукво.

Вместо да се "хвърляш на амбразурата" подобно на Александър Матросов и да пишеш контра на повечето мои мнения, можеше по внимателно да прочетеш предишните постинги и да откриеш за кого партиите в България се свеждат до БСП-1, БСП-2 и т.н., тоест всички партии са производни на БСП. За мен това е една откровена лъжа повтаряна от години, чрез която бяха омаскарявани всички партии различни от БСП, появили се в България след 1989г.  
В България преди 30 години имаше еднопартийна система и е логично някой от членовете на днешните партии да са били свързани под някаква форма с някогашната БКП, НО(!!!) единствен официален и пряк наследник си остава БСП, а и последната не се дистанцира от този факт.

"нивото на българската политика и качеството на българските политици пада неимоверно след 2007-2008г.

Тук ще си позволя да попитам, на колко години си бил на 10 ноември 1989г., за да преценя дали разговора го водим от позиция на лични спомени или по разкази на близки и роднини ..
Аз не мога да си спомня за високо ниво преди 2007г. - нито по времето на Луканов, нито на Виденов, нито на марионетните правителства между тях. Изключение прави правителството на Филип Димитров, съставено от хора без опит, ентусиасти докато през останалото време на власт беше БСП и нейните "експерти" и "интелектуалци" … Може би поради това Естония, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения, Унгария, Чехия успяха да влязат в ЕС през 2004г., докато ние и Румъния през 2007г.Харесвам мненията на колегата Фараша и почти не откривам разлика в мисленето по много от коментираните теми, като в последния негов коментар виждам подкрепа на моята теза - зад Борисов стои финансовата и икономическа подкрепата на Запада, докато зад БСП стоят руски икономически и геополитически интереси. БСП независимо от мимикрията при позиционирането си като "модерна лява" партия, по време когато е на власт работи основно за руските икономически и геополитически интереси и за интересите на гравитиращите около нея олигарси. Добре помня спрените еврофондове при последното им управление, желанието им за отмяна на руските санкции и т.н., докато виждам как Борисов е относително добре приет и подкрепян от Запада. Разбира се това не бива да се приема като хвалба за Борисов и за ГЕРБ, защото същият Запад не ни допуска до Шенген(ще видим и как ще се развият нещата и с Еврото), но мисля че това е следствие именно поради не дотам европейския характер в поведението на ГЕРБ.
Що се отнася до личността на Борисов, по скоро виждам опит да бъде копирано поведението на Тодор Живков, защото голяма част от българите не спират да хранят симпатии към "Бай Тошово време" ...
« Последна редакция: март 03, 2019, 10:42:31 от JMM » Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2158


Профил WWW
« Отговор #325 -: март 03, 2019, 05:14:32 »

Което е много спорно, кой сега иска да строи АЕЦ Белене и кой прокарва южния....пардон, турския поток през България. Кой се извинява на Путин неизвестно за какво, кой държи на балансирана политика и не отзовава руски дипломати, дори при положение че пичовете с отровите вършеели и по нашенските земи. То става дори обратното - Орешарко спира потока, Боко го рестартира...

Пък дали всички са маскари, не бих се наел да твърдя. БСП и ГЕРБ специално обаче със сигурност са маскари.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1961


Профил Ел. поща
« Отговор #326 -: март 03, 2019, 05:36:40 »

На 14 години съм бил на 10.11.1989 г.

А за нивото на политиката - важните неща за България се подготвиха и случиха в рамките на 1997-2007 и хората, които ги подготвиха се справиха повече от прилично.

Що се отнася до "приемането" на Бойко Борисов от ЕС и Запада, това е една от най-лошите услуги, които се прави на България, но все пак за ишиаса Юнкер и за ЕС като цяло е по-приемливо един от "болните хора" на ЕС да е под контрол и относително стабилен, отколкото да генерира проблеми на и без това разбалансираният и видимо дезинтегриран съюз. Затова се подкрепя и клептократичното управление в България, затварят се очите пред видими нарушения на демокрацията и икономическите свободи и т.н. Просто ЕС не иска още конфликтни точки.

Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 396Профил Ел. поща
« Отговор #327 -: март 03, 2019, 07:07:06 »

Тук изхождаме от позицията, че в една Германия примерно, няма корумпирани политици, или че властта там следва волята на хората или пък поне се съобразява реално. А то не е точно така и изборните резултати и там показват, че между политици и народ се е отворила бездна. В момента това е тенденция в целия западен свят. В този смисъл картинката у нас не е с нищо по-различна, отколкото на други места из Европа.

Мрънкането, оплакването и самосъжалението ни обаче, са на друго ниво. Оттам почна и колегата JMM - когато нон-стоп се обяснява, че нещо е зле, че нещо е зло, просто хората се дистанцират от него - без значение дали е ремонт на центъра, политическа позиция или политиката като цяло. В крайна сметка кой иска да се цапа с лоши неща? И така лошите образно казано, гонят добрите от политиката, оставят си терен да действат безкритично и реализират целите си. А останалите не се занимават с политика, уж наказвайки лошите, а реално дистанцирайки се все повече от проблемите и унищожавайки шансовете си за контрол.

Да приемем, че всички са маскари. Тогава кой ще управлява? Явно всички са зле. От друга страна, ако всички са зле, това какво значи за нас като общество? Щото освен Станишев, Пирински и още няколко родени в СССР, другите ни политици са родени и израстнали у нас, продукт са на българското общество. Не са поставени поименно нито от Москва, нито от Вашингтон. Или резултатът е, че ако всички политици са маскари, значи всички българи сме маскари. Значи и обществото ни е от маскари. Значи обаче и че нямаме основание за високи очаквания от маскари. С което реално оправдаваме безсилието, некадърността и посредствеността. Защото тезата за добричкия български народ, дето единствените 500 некадърни хора от него, са по случайност цялото управление на страната, са напълно безумни.

Защитата на тезата, че всички са еднакво зле, води до позиция, в която коментиращият е над тези неща, той отдавна е предвидил лошите резултати, и може със задоволство да каже - аз казах ли ви. Този тип поведение обаче, е деструктивен за цялосто общество, тъй като не предлага решение, не дава конструктивна критика, а с времето почва да звучи просто като хленчене.

Още по-силно несъстоятелността на тезата, че всички са маскарки, се вижда при местната власт, защото тя е най-близко до хората. И нека който проповядва обратното да сложи знак за равенство между онова нищожество калчев и който и да е от останалите кметове на Русе, след 1989 г. Никой от тях не е съвършен, да, определено някои са по-успешни от други, но определено не са равни. И няма как да са. Както няма и да изберем никога кмет, който е съвършен. Или партия на национално ниво. Но това значи ли, че трябва да се откажем от изборите като концепция? Или с лека ръка да отречем успехите, защото има и провали? Или да кажем, че ще чакаме да дойдат от някъде по-читави политици и едва тогава ще гласуваме?
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2158


Профил WWW
« Отговор #328 -: март 04, 2019, 01:03:01 »

Идеята че управляващите се излъчват от нацията и че за глупостите които правят са виновни избирателите е меко казано несъстоятелна. Не, за глупостите които правят са си виновни те самите, те си имат имена и следва да носят отговорност за постъпките си. Излишно е да се изкарват жертви на конюнктурата, тя каквато и да е, личните избори те си ги правят, договорите те си ги подписват, дори комисионните те си ги прибират, а не избирателите им - най-малкото ако имаха поне малко морал, нямаше да се хващат на това хоро, а щом са се хванали значи са си били неморални изначално. Една асоциация е - прибираш се отнякъде, отиваш на такси стоянката и си избираш такси. Този няма да го избереш защото е очевидна копърка-менте, ОК. Този няма да го избереш защото вътре цигареният дим се цепи с ръка като с нож, добре. Този е от известна компания, но няма да го избереш защото е очевиден дебил и ти се струва че лъха на алкохол, разумно. Този също е от известна компания, но изглежда надеждно. Качваш се там. А човекът имал лични проблеми и е отнесен, докато те вози, вземе че забива таксито в някой тролеен стълб и накрая се озоваваш в гипсова вана. Сега въпросът е кой е виновен - ти че си се качил там или той че е причинил ПТП-то. Отговорът е повече от очевиден.
« Последна редакция: март 04, 2019, 01:42:39 от n00b » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #329 -: март 04, 2019, 09:08:26 »

Ще си позволя да отговоря на поредното популистко мнение на n00b с цитат от Wikipedia изваден от статията "Популизъм"

"Популизмът и в това число и популистическите партии конструират тяхната философия на две нива:

– вертикално

Конструират се две едновременно хомогенни и антагонистични групи – „елитът“ и „народът“. Много е важен моментът, че групите са хомогенни и в това число, че народът има един глас, едно мнение и една воля, която тези партии твърдят, че следват. „Елитът“ бива представен, че е корумпирана и нелоялна група, чиито интереси са несъвместими с тези на „народа“. Имайки предвид тези две предпоставки (елитът като враг на народа и народа като имащ единна воля), най-големите врагове на популизма са елитизмът и плурализмът.
"
Активен
Страници: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 27   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.115 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.02s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 27, 2020, 01:43:18