Страници: [1] 2 3 ... 29   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Относно вандализма  (Прочетена 145725 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« -: декември 25, 2007, 02:20:02 »


Едно от нещата от ежедневието, които най-много ме дразнят и ме правят песимист относно възможността Русе (не че в другите населени места е различно...) да придобие един наистина европейски вид, е твърде масовият вандализъм сред част от младите хора, които не се съобразяват с никакви правила на обществото. И са напълно убедени, че имат право да чупят, драскат, рисуват и цапат където и каквото им хрумне - било то частна, общинска или държавна собственост. Ако взема фотоапарата си и тръгна да снимам резултатите от тази разпасаност, ще ми трябват седмици време и стотици мегабайти място, и пак няма да успея да документирам всичко. Защото потрошените пейки, лампи и табла с карти на града, смачканите кошчета, огънатите и свалени пътни знаци, надрасканите и изрисувани сгради, табели и какво ли не още, дето може да се повреди и оплеска - всичко това е на всяка крачка пред очите ни... И някак сме свикнали с това и едва ли не сме го приели за нормално. А съвсем не е така, ако се имаме за цивилизовани и културни хора, европейци по мислене и дух. Четох наскоро как наши туристи в една от новите държави в Евросъюза (Чехия или Унгария, не помня точно) решили да поизпишат със спрей стените на тамошните сгради. И почти веднага, след като извадили флаконите, били прибрани от полицията. Явно са си мислели, че и там е същата слободия, както у нас...

Колкото пък до Общината, тя ще продължава да пълни каца без дъно, докато част от русенци постоянно и фанатично руши общите придобивки. Сложените днес нови паркови лампи след седмица-две частично ще бъдат потрошени (а около тях - тъмно през нощта), новите пейки - също, кошчетата за отпадъци - смачкани с усърдие и сила, достойни за по-полезно приложение, а отпадъците се търкалят навсякъде. Хубавите алуминиево-стъклени табла с реклами или карти на града (това последното е полезно за ориентиране на гостите на града - българи или чужденци - за забележителностите или просто улиците на Русе) набързо бяха потрошени и изтърбушени, и останаха само рамките. Тъжно е, като си помислиш, че тази грозна картинка е едно от нещата, които ни представят пред чуждите туристи... А ние говорим за развитие на туризма в Русе. По-добре най-напред да си оправим къщата...

Причината за тези дивотии я виждам основно в уродливото възпитание в дух на егоизъм и непукизъм, което масово получава младото поколение русенци (и българи въобще) и което внушава уважение единствено към собствените придобивки, пари и труд. На другите - майната им!, а за общото въобще да не говорим - ако ще, и огън да го гори! Затова се шири простотията да си хвърлиш опаковката от закуската където ти падне (западнякът ще я носи, ако трябва, и километри до първото кошче, но няма да му се наложи - кошчета има предостатъчно), наглостта да надраскаш със спрей или флумастер чуждото жилище, дивотията на пияна глава да доказваш бабаитлъка си с камъни срещу уличните лампи, и какви ли не още низки и недопустими неща, които пилеят на вятъра парите, взети от нашия труд, лишават ни от удобствата, създадени от Общината, а и просто загрозяват средата, в която живеем.

Е, кажете сега, как да се преодолее всичко това? Не може до всеки русенец или поне до всеки тийнейджър да има и полицай, нали? Вярно, нощем в парка патрулира полицейска кола, но тя не може да е навсякъде едновременно, а паркът е голям... Проблемът опира до мислене, до манталитет, а основата на тези неща се поставя вкъщи от семейството през прословутите "първи седем години". Но възпитанието си е лична работа на всяка родителска двойка и никой не може да бъде насилван да възпитава децата си по определен начин. И като се имат предвид недобрите промени, които масово се получиха през последните години в ценностната система и мирогледа на средния българин - е, какво, да смятаме ли, че битката с разрушителната стихия на вандализма е изгубена? И сме обречени да живеем сред грозотията, съсипията и циганията, които той носи? Или виждате някакво решение на проблема?

П.П. Наскоро видях надпис със спрей на една стена на Цар Освободител: You can't stop me! (Не можете да ме спрете!) Наистина, упорито нещо е простотията! Но наистина ли не можем, а?

Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

« Последна редакция: декември 25, 2007, 04:04:48 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
antiya
antiya
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 80Профил
« Отговор #1 -: декември 25, 2007, 04:00:27 »

Съзнанието е много важно нещо, както и възпитанието, но не смятам, че сме много по-лоши от другите народности. Но там налагат реда със сила и е най-добре да се съобразиш, за да не утежняваш положението си! А тук полицаите са по- безразлични и незаинтерисовани от редовият гражданин, затова защо да се спазват някакви норми и ред - не носиш никаква отговорност за такъв род действия! А тези (недостатъчни) патрулиращи полицаи дали биха предприели някакви мерки при подобен род прояви, и то така, че да ти мине меракът за по-нататъшен бабаитлък! Според мен е истина, че рибата се вмирисва откъм главата! Много удивителни станаха, но... Angry
Активен

Оптимист
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #2 -: декември 25, 2007, 04:17:20 »

Абе не е точно силата най-добрият начин да се ограничава злото в едно общество, но май засега е почти единствената възможност - уви!... Иначе всеки човек си има вътрешен съдия, който да му подсказва дали постъпките му са добри и приемливи, или лоши и недопустими - това е съвестта. Нито едно животно я няма, но и никой човек не е лишен от нея - иначе ще се превърне в животно. Само дето в немалко хора тя е в някаква степен заглушена и потисната, и гласът й не се чува, защото така на притежателя й му е по-лесно да даде воля на лошите си наклонности и да не чувства при това неудобство. Хубавото е, че и заспалата съвест може да бъде събудена от много неща - било чрез целенасочено въздействие, било от някои събития в личния живот. Не може да не си даваш сметка, че да угасиш парковата лампа с камък или да потрошиш пейката, правейки се на някакъв терминатор - това е лошо, защото после стотици хора няма да има къде да си отпочинат или вечерта ще ходят в тъмното. Да приемаш това и още много други лошотии за добро можеш, само ако си съвсем сатанизиран. Просто вандалите предпочитат да не се замислят, но и да не се ограничават, потискайки лошите си наклонности и стараейки се да се освободят от тях. Така им е по-лесно и по-добре. Но срещу това трябва да има отпор, ако е нужно - и по-твърд. А всеки родител вкъщи да внимава много какви семена сее в душите на децата си, за да не бъдат после плодовете горчиви...
« Последна редакция: декември 25, 2007, 04:22:19 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
antiya
antiya
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 80Профил
« Отговор #3 -: декември 25, 2007, 08:06:47 »

Верно е, че силата не е най-добрият начин за убеждаване, но някъде просто е трудно да въздействаш иначе. Истина е също, че семейството е отговорно за възпитанието и създаването на ценности у децата си, но за тази цел и самите те трябва да имат точна представа за добро и лошо, просто за да могат да ги предадат и внушат със собствен пример. Huh?
Активен

Оптимист
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 774


Профил
« Отговор #4 -: декември 26, 2007, 12:19:48 »

Имах една преподавателка по чужд език, която твърдеше, че на българина докато не му бръкнеш в джоба няма да се съвземе и да започне на работи съвестно. Приложи го на практика. За всяка сгрешена дума давахме определена сума за една обща каса, която на края на годината естествено беше употребена за благородната цел да се почерпим.
Истината е, че след като това беше приложено целият клас (27 души) масово започнаха да правят по-малко грешки, да учат повече и да са по-добри като цяло в този предмет.
В чужбина глобата за хвърлен фас на улицата (не визирам страна) е от рода на 500 евро. И това се спазва. Ако те видят хвърчиш.
Така и в България трябва да стане. Докато не ни бръкнат в джоба няма да се осъзнаем.
Активен

Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #5 -: декември 26, 2007, 12:36:17 »

Факт!
Германците не са много по-свестни, и там има големи св**и. Обаче дисциплината е желязна. Има глоби и те се спазват. И то става навик. Просто за тях е недопустимо и обществото го отхвърля и заклеймява. А тук тарикатите се толерират. Докато се тупат по рамото хората, които са измекярили нещо, така ще е.
Активен
antiya
antiya
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 80Профил
« Отговор #6 -: декември 26, 2007, 12:46:49 »

Именно! Точно това имах предвид!
Активен

Оптимист
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #7 -: февруари 22, 2008, 11:14:28 »

На лов за лампи Evil

http://www.ruseinfo.net/news_27876.html
Активен
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #8 -: юни 12, 2008, 07:30:18 »

Вандализма постигна нови нива. Счупили или са отрязали част от едното лъвче на Паметника на Свободата (това дето държи скъсаната верига). Също така е одраскан с графити. Добре, че Общината е сложила там камери и следи бдително  за реда. Чудя се дали тия хора заслужават да живеят добре. Нека си тънат в мизерията. Явно ги кефи. Сега се сещам и за изпочупените дръвчета в парка. Изобщо не ми харесва Русе от както се прибрах...  Evil
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2242


Профил WWW
« Отговор #9 -: юни 12, 2008, 07:38:05 »

Това е отдавна мисля. За графитите явно са нови де. Тези келеши трябва да ядат много голям бой. Винаги съм си мечтал да пипна някой такъв тъпанар и да му начупя каската, обаче тия тъпанари ходят да драскат по никое време.

Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #10 -: юни 12, 2008, 07:53:13 »

И винаги съм се учудвал как успяват да надраскат графити със спрей по външните стени на сгради на ниво втори или трети етаж, след като наблизо няма никакво място, на което да се застане за такова украсяване... Roll Eyes Roll Eyes Roll Eyes Алпинизъм ли прилагат, левитация ли, що ли?... Huh? Чрез протягане през прозорците ми се струва непостижимо... (Пример за такова изпълнение е фасадата на старата Музикална гимназия, но и маса други сгради...)
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
equinox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 562Профил WWW Ел. поща
« Отговор #11 -: юни 12, 2008, 07:58:04 »

Зимата не беше така. Това е един от символите на Русе... n00b и аз за това се размечтах...

Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2242


Профил WWW
« Отговор #12 -: юни 12, 2008, 08:03:02 »

Ем кво да кажа...те преди бяха строшили едното оръдие, надявам се да хванат електрожените и да го оправят Smiley

А тия келеши...докато куките не хванат някой от тях и не го поломят от бой, няма да се оправят нещата. Тези от КООРС хубаво обикалят там, но те не са за тази държава. Всичките ги вземат за ташак. Поне да им даваха някакво оръжие там да ги видим...
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #13 -: юни 12, 2008, 08:19:04 »

Абе истината е, че по паметника никакво качване не трябва да има! Това все пак е обект със сакрален характер и трябва към него да има съответното уважително отношение, а не да се превръща в детска площадка или място за тийнейджърски изпълнения. Някога беше именно така - на пиедестала хора се качваха само за поднасяне на цветя за празниците, даже си имаше и табелка, забраняваща качването без основателна причина. Сега табелката е отдавна заличена от времето, а в подножието на паметника играят деца (родителите пък, вместо да ги смъкнат от там за ухото, ги поощряват и им се кефят... Roll Eyes), младоци си правят весело (даже сядат по оръдията - участвали в извоюването на свободата ни!!!), фрирънъри скачат през оградните вериги... Тъжна работа! Това е народ, който не цени и почита историческите си светини, те просто почти или съвсем нищо не значат за повечето българи от наше време... Cry А това очертава не твърде розови перспективи пред бъдещето ни като нация, за съжаление... Angry Народе!!!!
« Последна редакция: юни 12, 2008, 08:20:53 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2242


Профил WWW
« Отговор #14 -: юни 12, 2008, 08:27:27 »

Оръдията мога да ти кажа, че не са участвали в никакви битки, поне доколкото знам (т.е реставрация са). Когато бях тийнейджър, на нова година ги пълнехме с пиратки и трепахме гадните турци (срам ме е да си го призная, но факт). Но това да чупиш и драскаш..вече е тотална свинщина.

И да, това е разпад на държавността. Не в смисъла в който ти влагаш (уважение към някакви символи)...а в смисъла на това, че няма адекватна реакция на полицията спрямо такива глупости. Бас държа че и навремето резултатите щяха да са същите, стига да нямаше контрол...само че тогава народната милиция хване ли такива келеши ще ги спука от шамари, ще им намалят поведението и ще ги изключат от комсомола, което дефакто значи много лоши неща за кариерното развитие Smiley
Активен
Страници: [1] 2 3 ... 29   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.072 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница април 10, 2022, 02:29:46