Страници: 1 ... 5 6 [7]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Сграда на годината - 2007 - гласувайте за Доходното  (Прочетена 34740 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Nikoloff
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 106


Профил
« Отговор #90 -: март 16, 2011, 07:39:27 »

Нещо се оплетох в посочените цифри, но
Цитат
550 000 лева /според одобрения проект/ ще струват разрушителните работи
това не е ли цялата сума за събарянето?
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #91 -: март 16, 2011, 07:48:20 »


..по този начин може да се изгради и подземен паркин, който е наистина нужен.

Хм... може би това се има в предвид под "изграждане до кота нула" в тази новина: http://www.ruseinfo.net/news_86761.html. Дано наистина има подземен паркинг. В действителност 2 300 000лв. изглеждат доста само за събаряне.

Активен

Русенец
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 2374


Профил
« Отговор #92 -: март 17, 2011, 01:21:19 »

Защото е много малко и е под ъгъл към главната улица. Малко множко ми се виждат 2 милиона и нещо за събаряне, но е възможно да струва толкова. Ако построят сградата която е на тази снимка ще е страхотно. Дано да успеят

Akcent.bg

..по този начин може да се изгради и подземен паркин, който е наистина нужен.
Да, сградата изглежда добре. А какво ще бъде предназначението й - някой има ли информация?
Активен
jorda
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 447Профил
« Отговор #93 -: март 17, 2011, 10:02:42 »

Ето това намерих в http://www.akcent.bg/site/news.php?item=1295

Цитат
Нови 8 млн. лева ще са необходими на Общината, за да бъде завършена сградата на Доходното здание. Това съобщи днес кметът на нарочна пресконференция по темата. Според Божидар Йотов и екипа му в момента се търсят политически дивиденти и затова се спекулира с този проект.
От първите дни на април ще започне събарянето на недостроената част от Доходното, тъй като се приема, че е нефункционална. Срокът за събаряне и дострояване до кота 0 е 7 месеца. До момента се усвоени 430 000 лева за проектиране. 550 000 лева /според одобрения проект/ ще струват разрушителните работи и 1 739 624 лв. за новото строителство.
В процеса на реализиране на договора ще се търсят начини да се финансира довършването на строителството. По предварителни сметки става въпрос за 2 години за завършване на обекта, каза зам. кметът по строителството Дончо Добрев. Колегата му Ал. Неделчев пък заяви, че дори и при сегашните цени на наемите, инвестицията ще се изплати ако не за 10, то за 20 години, но погледнато във времето това удовлетворява.
Като необосновани определи кметът твърденията, че сега не е моментът да се влагат средствата, получени от Община Русе от изтегления целево кредит. Тъкмо обратното – сега цените на строителните работи са съществено занижени в резултат на кризата и точно това трябва да се използва, за да излезе изграждането на обекта по-евтино на общината, а това ще рече – на русенци. И второ – длъжни сме да използваме възможността да се излезе на пазара с качествен строителен продукт във време, когато рецесията ще е отминала и търсенето на имоти ще бележи ръст, смята Йотов.
Освен финансиране със средства на общинския бюджет, обсъждани са и други варианти или комбинации от тях:
- рефинансиране на общински дълг
- кандидатстване по програма “ Джесика”
- възможности за публично-частно партньорство.
 
           
 
На проектантски колектив с ръководител арх. Иво Пантелеев е възложена разработката на предварителен ( концептуален) проект, третиращ възможните подходи при довършване на обекта:. Проектантите са предложили следните  варианти:
            I  вариант - запазване на реализирания груб строеж и адаптирането му към съвременните изисквания;
II вариант - демонтиране на извършения строеж и изграждане на корпуси съгласно задание от Възложителя;
III (палиативен) вариант - с преобладаващо запазване на съществуващото строителство, пристрояване и преустройството му.
Разработените варианти се съпътстват от икономически анализ относно размера на инвестицията, срока на откупуване и приходите за Общината.
Представените варианти и анализи са коментирани в различен формат, включително на публично обсъждане, проведено на 14.05.2008 г. в Пленарна зала на Община Русе. В обсъждането вземат участие кметът и заместник-кметове на Община Русе, председателят и заместник-председатели на Общинския съвет, общински съветници, общественици, предприемачи и т.н. В резултат на проведената дискусия е приет за основа на разработката II вариант, даващ възможност за реализиция на съвременен търговско-офисен комплекс, гарантиращ търсената доходност на новоизградения обект.
След подготовка на заседание и процедура по ЗОП, на 01.12.2008 г.е сключен договор за проектиране. В изпълнение на договора, проектантът е представил идеен проект в два варианта. С решение  № 449/ 29.01.2009г. на Общинския съвет за основа на техническия проект е избран вариант А със съответните препоръки. Техническият проект е изготвен, съгласуван със съответните институции и има подготвена оценка за съответствието му.
Въз основа на проектните материали и КСС е стартирала процедура за избор на изпълнител. Същата е обжалвана в КЗС на 28.09.2010г., като за времето на обжалване процедурата е спряна. Решението на КЗС е в полза на Община Русе, но е обжалвано на Втора инстанция пред ВАС. Решението му – под № 2552/21.02.2011 г също е в полза на Община Русе.
След приключване на процедурата с решение на кмета на Община Русе за класиране на участниците и определяне на изпълнител, на 09.03.2011 г. е сключен договор с изпълнителя, предвиждащ демонтаж на реализираното строителство и изграждане на сградата до кота + 0.00
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5089Профил Ел. поща
« Отговор #94 -: април 07, 2011, 10:45:00 »

Попаднах на интересна статия в сайта piccolo.dir.bg, която ще постна тук изцяло поради малкия й размер. Интересен обзор на миналото и настоящето на Доходното.

Доходно здание - европейски стил в центъра на Русе

Март 2011  Автор: milkovi2006

Днес едва ли има русенец, който може да си представи облика на своя роден град без внушително-красивата фасада на Доходното здание! За непросветените названието на сградата ще се стори вероятно странно, но причините да бъде именувана точно така се крият в първоначалната идея на инициаторите за нейното построяване в последните години на 19-и век. В съзнанието на жителите на града отдавна назрява необходимостта от сграда, от която едновременно да се черпят доходи, но която да бъде и обединителен културен център. На 11 октомври в далечната 1896 г. Русенският общински съвет взема решение да се отпусне терен за театрална сграда в центъра на града и обявява конкурс за нейния проект. Тогавашният кмет Георги Михайлов формулира решението на съвета така: “Безплатно отстъпеното място е предназначено за едно приходно здание за българските народни училища.” Предназначението на “Приходното” или както много скоро ще бъде наречено “Доходното здание” трябвало да бъде задоволяване на редица културни и обществени нужди, а приходите от наемите – да отиват за подпомагане на училищата в града. Обявеният скоро след това конкурс за проект на бъдещата сграда, печели планът “Voila une idee” ("Ето една идея") на виенския архитект Раул-Паул Бранк. От страна на общината строежът се поверява на арх. Георг Ланг, а от страна на предприемача Гатю Цонев – на арх. Франц Щолц. Така се пристъпва към строежа на един от бъдещите символи на най-европейския град на България. Разбира се, строителството далеч не вървяло леко. Липсата на пари често водела до временното му спиране, както и до отпадането на някои първоначални идеи от архитектурния план. В крайна сметка, през есента на 1900 г. строежът на Доходното здание като цялостна конструкция, в общи линии е приключено. В изграждането му, основно като материали, са използвани тухли и камък. Красивата изящна фасада, издържана в стил “неокласицизъм”, е същински архитектурен образец по онова време. Всички архитектурни форми, орнаменти и статуи са каменни. Особено красиви и впечатляващи са седемте фигури, извисяващи ръст на покрива. Те символизират изкуството, науката, земеделието, занаятите, търговията, отбраната и свободния полет на духа. Най-отгоре е символът на търговията - Меркурий.

Интериорът е декориран със стилни гипсови архитектурни форми и орнаменти. Помещенията се оформят като самостоятелни търговски обекти и се отдават под наем от Училищното настоятелство. За отбелязване е, че тук, в казиното, на 25/27 декември 1901 г. и на 8 януари 1902 г. се играе пиесата „Парижкият вехтошар" от Едмон Бризбар и Еужен Ню, която всъщност се приема за първата постановка на русенския театър в Доходното здание.

Ето защо историята на сградата всъщност до голяма степен е историята и на Русенския драматичен театър, който и до днес продължава да се приютява тук. Към края на 70-те години на миналия век се взема решение за цялостна реконструкция на сградата. От 1981 г. Доходното здание е затворено за ремонт, а реконструкцията започва няколко години по-късно.

Възстановителните работи се изпълняват по проект на колектив с ръководител арх. Константин Вандалов. Основната идея е да се изгради пълноценен театрален комплекс, като за целта се планират много нови помещения, които да допълнят съществуващата стара сграда. Строителството продължава цели 24 години, докато най-сетне се стига до тържественото откриване – най-напред на Камерна сцена - на 1 юли 1999 г., а на 15 декември 2006 г. – така дълго чаканото от всички русенци откриване на Голямата сцена на Доходното здание.

Днес обявената за Паметник на културата сграда на Доходно здание в Русе е истински ценен архитектурен шедьовър, който създава неповторимото усещане за европейски стил у русенци, както и тяхно любимо място за среща на кафе или културна проява.
==========================================================

Добавям и двата коментара под статията, които също са интересни и предизвикват размисъл...

Тази хубава сграда беше съсипана, като й смениха дограмата с PVC дограма, която стои ужасно грозно. Не можете да си представите как грозно лъщи на слънцето. Да се приеме този тип дограма стоят големи комисионни, които се получиха тогава от отговорните за това лица начело с отговарящия за опазване на паметниците на културата тогава арх. Павел Дочев.

Много хубава статия за една много хубава сграда. Трябва да се попитаме обаче защо оттогава досега в Русе няма построена друга толкова хубава сграда. Защо русенските управници преди повече от 100 години са били такива естети за разлика от сегашните.


Защо ли, наистина...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2272


Профил WWW
« Отговор #95 -: април 07, 2011, 11:51:15 »

Защото е нямало PVC дограма тогава.
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #96 -: април 07, 2011, 11:57:38 »

И еталбонд.
Активен

Zihuatanejo
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 556Профил
« Отговор #97 -: април 18, 2011, 01:33:18 »

Загледах се случайно, че върху фасадата на доходното е останал "за спомен" някакъв надпис
"Форте джи". При проверка в нета се оказа, че това е варненска рекламна агенция, която явно е правила рекламните табели на Хепи. Явно са решили да си направят и на себе си рекламка.

dohodno.JPG
Сграда на годината - 2007 - гласувайте за Доходното
* dohodno.JPG (137.59 KB, 515x547 - видяно 1031 пъти.)
« Последна редакция: април 18, 2011, 01:39:01 от Zihuatanejo » Активен
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #98 -: април 20, 2011, 11:22:19 »

Заградили са около недостроената част откъм Александровска. Явно започва събарянето.
Активен
Страници: 1 ... 5 6 [7]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.057 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 25, 2024, 10:20:05