Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 24   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Дунав мост.  (Прочетена 144046 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5019

Профил Ел. поща
« Отговор #45 -: май 25, 2008, 01:55:33 »

Надявам се Дунав Мост да започне да представлява красива гледка за щастливците които имат видимост към него от някой висок етаж в русенските квартали.

Аз съм един от тях! Undecided Живея на 8-ия етаж в блок на Алеи Възраждане и от прозорците на хола и кухнята се открива широка панорама към Гюргево, Дунава - и към Моста, разбира се. Мога да го гледам, докато си хапвам закуската или вечерята. Понякога жена ми се шегува, че едно от малкото хубави неща в това, че се е оженила за мен, е хубавата гледка от прозорците на апартамента ни Cheesy (по-рано е живяла в един от "космонавтите" на Петрохан...). Е, сега остава да чакаме новото осветление на Моста, че да се кефим още повече... Wink
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #46 -: май 25, 2008, 01:57:55 »

Orthodox, осъзнаваш ли, че правим голям оф-топик Wink
И с Опера при предварителен преглед текста не се вижда. Бъг на форума или скина му.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #47 -: май 25, 2008, 02:23:31 »

Orthodox, осъзнаваш ли, че правим голям оф-топик Wink

Вярно си е, че съм свикнал на доста по-голям либерализъм спрямо офтопиците в другия форум, който посещавам... Cheesy SORRRRRY!!!  Embarrassed

А колкото до превюто на постингите - просто нямам навик да го правя и досега не бях опитвал тук. Сега пробвах и се убедих, че е така. Да се задейства администрацията тогава - модераторът винаги е бил на ниво и оперативен!

П.П. И все пак Opera си е Opera!!! Cheesy Cheesy Cheesy Undecided
Активен

Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 3370

Профил
« Отговор #48 -: май 25, 2008, 02:54:58 »

Понякога жена ми се шегува, че едно от малкото хубави неща в това, че се е оженила за мен, е хубавата гледка от прозорците на апартамента ни Cheesy

Това може да е един от призивите за махане на таксите на моста, Orthodox. От сега виждам плакатите издигнати от протестиращите: "Дунав мост - той заздравява бракове! Махнете таксите!" 
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #49 -: май 25, 2008, 03:17:50 »

Cheesy Cheesy Cheesy

Абе майтапът си е майтап, но наистина трябва да се използват всички възможни средства в рамките на закона и морала, за да се постигне целта...  Wink
Активен

equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #50 -: май 27, 2008, 11:29:49 »

Това е малко стара информация, но сега ми попадна.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=406108

...Искането се подновява по-малко от месец, след като правителството реши да увеличи таксите за преминаване по моста от 2008 г., като се мотивира с необходимостта те да бъдат изравнени с румънските.

Таксата за преминаване на камион с тегло над 16 тона в едната посока по моста от 1 януари догодина се увеличава на 102 лв. Шофьорите на автобуси с повече от 8 места и камиони между 5 и 16 тона ще плащат 68 лв. Сумата за преминаване на лека кола става 16 лв. в едната посока, а за мотоциклети - 6 лв., гласи правителственото постановление.

Вчера от КРИБ напомниха, че сега българската страна събира за еднократно преминаване на тежкотоварен камион 96 лв. На територията на Румъния се доплащат още 46 евро. Така общата сума за преминаване през моста на камион с тегло над 16 тона в момента е 188 лв., изчисли работодателската организация...

При положение, че това съоражение е строено толкова отдавна, очевидно не става въпрос за възвръщане на направениете инвестиции. Пари са нужни само за поддръжката. А колко струва тя годиншно? Някой има ли идея? Трябва също така да потърся информация за общото събрано количество такси и къде отива тя и кой се разпорежда с нея. Дано има информация в интернет, въпреки че не ми се вярва.

Още повече - плащаме винетки, а такси пак има. На Аспаруховият мост във Варна защо не събират такси? Или може би там няма нужда от поддръжка?
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #51 -: май 27, 2008, 12:33:17 »

До колкото знам парите отиват във фонд републиканска пътна мрежа. Пък Апаруховия мост... той на практика си е вътре в града, оставаше и за него да събират.
Активен

deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #52 -: май 27, 2008, 12:35:02 »

Е той и Дунав мост е вътре в града... между квартал Тракция и квартал Гюргево Grin
Активен
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #53 -: май 27, 2008, 02:29:22 »

Ами защо да няма? Ако ще има принцип ползваш - плащаш трябва и там да има такси. Я да плащат всички минаващи по 5 евро.  Grin

Освен това не е никак малък. Дунав Мост е 2,8 км, а Аспаруховият е 2 км.

Това, което намерих за подръжката - Според министъра на финансите Пламен Орешарски е станало ясно, че за поддръжане на мостовото съоръжение са нужни около 10 млн.лв за период от около 6 години, като в тази сума влиза и сумата, нужна за реализирания веднъж на десетилетие основен ремонт.

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=497632  Само не знам дали става на въпрос за цялото съоражение или само за българският дял. Освен това не е ясно толкова ли харчат или толкова е нужно по принцип.

За приходите от такси информация не намерих. В сайта на Фонд “Републиканска пътна инфраструктура” (ФРПИ)  http://www.nrif.bg/ нямат навика да си публикуват годишните отчети. Писах им, да видим какво ще кажат.  Huh?

Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152

Профил
« Отговор #54 -: май 27, 2008, 09:38:40 »

Приходите явно са доста над моите скромни изчисления за над 40 млн. лв годишно. Там съм заложил много по-ниска средна такса за преминаване.
Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #55 -: май 28, 2008, 09:14:38 »

Гюргево помолило Букурещ да отмени таксата на моста
Окръжният съвет на Гюргево е изпратил обръщение до румънското правителство да се отмени таксата за преминаване на Дунав мост, съобщи шефът на дирекция "Регионално развитие" в администрацията на съседите Нику Мърдале. Това би могло да се тълкува като добър знак, защото при протестите в началото на годината срещу налаганите от румънците такси на Дунав мост Букурещ неизменно твърдеше, че решението на проблема е от компетенциите н местните власти в Гюргево.
Източник: в. "Утро"   
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #56 -: май 29, 2008, 06:08:09 »

Оф, Гюргево моли Букурещ, Русе моли София. Я да се отцепим с гюргевска област и да си създадем автономна държава. Всичко ще си имаме от двете страни на реката! Че и хубав мост!
Активен

фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1385

Профил
« Отговор #57 -: май 29, 2008, 11:24:05 »

Цитат
Че и хубав мост!

Като каза мост се сетих - Дунав мост ползва ли се за бънджи скокове?
Май не съм чувал, ама знам ли? Huh?
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #58 -: май 30, 2008, 12:06:12 »

Хм, не ми изглежда реалистично. Все пак става дума за съоръжение над река, която все още си е гранична - надали някой ще позволи точно там да си вдигат адреналина търсачите на силни усещания... Grin Като влезем в Шенгенската зона - може би...
Активен

momchil
Jr. Member
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 55

Профил
« Отговор #59 -: май 30, 2008, 08:39:52 »

Хора, аз също мисля, че е време да се организираме Русенци и да накараме тези, които ни предстажляват в държавните институции, да отстояват нашите интереси!

Ето едно добро начало: www.dunavmost.com. Тази страница е базирана на основата на уики, така че всеки може да помогне с нейното доизграждане... Ако имате време, ще е хубаво да се добавят:
 - снимки
 - клипчета
 - линкове към статии говорещи за проблема
 - нашите искания под формата на добре написана аргументация
 - план на действие, с който смятаме да ги постигнем
 - мнения на граждани (и от двете страни на реката)
 - ... някой има ли други идеи??

Поздрави!
« Последна редакция: май 30, 2008, 07:09:17 от momchil » Активен
Страници: 1 2 3 [4] 5 6 ... 24   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.075 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 19, 2023, 04:37:12