Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 24   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Дунав мост.  (Прочетена 144050 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5019

Профил Ел. поща
« Отговор #30 -: април 18, 2008, 03:53:26 »

Здравей! Добре дошъл във форума и пиши по-често! Повече участници - по-стойностни и интересни дискусии... Smiley
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1213

снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос

Профил
« Отговор #31 -: април 19, 2008, 09:54:37 »

Благодаря, Orthodox, ще се старая. Искам да кажа и друго - на тоя мост - Комарно-Комаром виждам най-красивите залези на Дунава, а в същност залезите, русчуците, са дали името на Русе. Такива бяха залезите, които съм виждал от прозореца на нашата кухня като дете. Прозорецът гледаше към къщата на Канети (не на тая сега - измислената, която е на дядо му по майка), а на истинската, която Канети описва в "Спасения език".
Вероятно за името на Русе има и други обяснения, но за мене това е най-вероятното, защото Русчук на османски турски значи точно залез, нищо, че на модерен е batma и gurup. То на модерен няма и гайле, пешкир, дюшек и пр. думи, които смятаме за турски.
А с това понятие "Дунав мост" не можах да свикна и до днес. За нас, русчуклиите, мостът си беше просто "моста".
Активен
Митака
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1152

Профил
« Отговор #32 -: май 18, 2008, 10:10:07 »

Нещо ми хрумна да изчисля, колко приходи от такси вкарва средногодишно Дунав Мост в държавния бюджет. Скоро четох, че средно на ден през моста преминават около 4000 МПС в едната посока. Ако сложим средно по 15 евро на МПС (даже ми се струва малко), понеже голяма част от потока са тежкотоварни камиони се получава скромната сума от 21 900 000 евро ( 42 705 000 лв) годишно !!!
И ние се надяваме, че държавата ще се откаже от 43 млн. лв заради нашите европейски мечти?  Roll Eyes Дали ?
Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #33 -: май 18, 2008, 10:12:19 »

Сега пък Румъния била готова да се откаже от таксите. Ама все слушаме, че едните готови, и другите готови, а таксите си стоят... Huh?
Активен
deian
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875

Профил
« Отговор #34 -: май 18, 2008, 03:21:22 »

Държавният секретар на Румъния признава в официално писмо таксата на Дунав мост за неприемлива
http://www.ruseinfo.net/news_34949.html
И пак ли нищо няма да се промени? Roll Eyes
Активен
platon
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 274

plamengt@hotmail.com
Профил Ел. поща
« Отговор #35 -: май 19, 2008, 04:42:00 »

Според мен много по-вероятно е Румънците първи да премахнат таксата, а не нашите. Но докато не ги натиснат от Европа и двете страни ще се ослушват - щото това са много пари отиващи в джобовете на управляващите
Активен
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #36 -: май 25, 2008, 09:58:47 »

Много мислих последните дни за тези такси. Мисля си, че ние като граждани, като истинския суверен в тази държава трябва сами да си решаваме бъдещето, а не да го оставяме в ръцете на някой си. Да се надяваме, че той евентуално ни мисли хубавото и ще ни помогне. Трябва сами да се борим за интересите си.

Има ли Русенец, който мисли че тези такси са за доброто на Русе? Има ли Русенец, който не е срещу тях? И защо примерно не плащаме така за всичко останало в държавата, а само за този мост? Защо не плащаме такси за преминаването на магистралите? Къде отиват парите от винетките?

За мен и за вас е ясно за какво става на въпрос. Работата е дали ще стойм със скърстени ръце или ще осъзнаем, че всъщност силата и истината са на наша страна. Просто трябва да вземем това, което си е наше.

Така, че си мислих, че е добре да направим нещо по въпроса. Може да започнем с една интернет подписка срещу таксите. След това подписка на центъра, митинг и в крайна сметка да блокираме моста. Какво ще направят нашите умни политици? Ако всички русенци са единни, просто нищо не могат да направят. Паднат ли таксите от наша страна и румунците ще са принудени да направят същото.

След две седмици се прибирам в България. Кажете ако има някой, който мисли като мен. Може да измислим нещо заедно  Wink
Активен
denko
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 47

Профил
« Отговор #37 -: май 25, 2008, 11:02:08 »

Напълно си прав, че трябва да се действа, защото по отношение на моста държавата не действа в синхрон с интересите на града ни.  Не се получава нищо обратно от тези такси, които уж са за поддръжка на съоръжението, само се спъва местния бизнес и туризма.

Мисля, че подписка не би имала ефект.  Просто никой няма да й обърне внимание, подписки има хиляди, и те нищо не показват.  Малко по-добро би било директни писма до тези, които искаме да накараме да действат, например смея да си представям, че ако (примерно) група интелектуалци от университета директно контактува с (примерно) министерството на транспорта, може да се получи раздвижване.

Блокирането на моста пък е твърде крайно решение, но ако се ползва като ултиматум (да, трябва да се постави срок), междувременно търсейки медийно внимание, може да има ефект.  Ключът е в гласността на медиите според мен.  Власт-имащите се огъват под такива неща.  Гражданското неподчинение е when all else fails.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #38 -: май 25, 2008, 11:06:08 »

Ето и една новина във връзка с отдавна спряганото художествено осветление на моста. Хубавото е, че техническото решение е направено с модерни, нетрадиционни източници на светлина, които са много трайни и дават допълнителни възможности за управление.

http://news.ruse24.bg/44592.html

Монтират светодиоди на Дунав мост
Източник: БНТ   09:45 / 23.05.2008

© Ruse24.bg   

Това предвижда проект, разработен от екип на Русенския университет. Новостите в осветителната техника обсъдиха днес експерти на семинар в учебното заведение.

Светодиодите са изобретени преди 40 години. Тогава те са били много по-слаби от конвенционалните лампи, но днес в енергийно отношение са съпоставими с тях. Светодиоди се използват за улично, битово и индустриално осветление. Екип на Русенския университет работи по проект за художествено осветление на Дунав мост.

Една обикновена крушка с нажежаема жичка има живот 1000 часа, енергоспестяващите лампи до 8000, а светодиодите могат да работят до 100 000 часа. Националният комитет по осветление, който е организатор на днешната дискусия, разработва проект, с който социално слаби семейства ще ползват в домакинствата си светодиодни лампи.
Активен

Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #39 -: май 25, 2008, 11:10:37 »

Напълно си прав, че трябва да се действа, защото по отношение на моста държавата не действа в синхрон с интересите на града ни.  Не се получава нищо обратно от тези такси, които уж са за поддръжка на съоръжението, само се спъва местния бизнес и туризма.

Мисля, че подписка не би имала ефект.  Просто никой няма да й обърне внимание, подписки има хиляди, и те нищо не показват.  Малко по-добро би било директни писма до тези, които искаме да накараме да действат, например смея да си представям, че ако (примерно) група интелектуалци от университета директно контактува с (примерно) министерството на транспорта, може да се получи раздвижване.

Блокирането на моста пък е твърде крайно решение, но ако се ползва като ултиматум (да, трябва да се постави срок), междувременно търсейки медийно внимание, може да има ефект.  Ключът е в гласността на медиите според мен.  Власт-имащите се огъват под такива неща.  Гражданското неподчинение е when all else fails.

Добре дошъл сред нас! Надяваме се в твое лице форумът да придобие още един активен, мислещ и загрижен за града ни участник. Включвай се често в дискусиите и споделяй вижданията и идеите си! Колкото повече форумци го правят, толкова по-полезен би могъл да бъде форумът за Русе.
Активен

Linov
Hero Member
Активен Активен

Публикации: 3370

Профил
« Отговор #40 -: май 25, 2008, 11:11:34 »

Добра новина! Надявам се Дунав Мост да започне да представлява красива гледка за щастливците които имат видимост към него от някой висок етаж в русенските квартали. Надявам се и да бъде приятно преживяване за преминаващите го безплатно и с добра настилка. Щото те парите от таксите не отиват за поддръжката му, та белким като ги махнат, да почнат да го поддържат, както подобава.
Активен

Във форума се ражда истината.
denko
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 47

Профил
« Отговор #41 -: май 25, 2008, 11:30:14 »

Добре дошъл сред нас!
Благодаря и добре заварил Smiley  Въпреки, че понастоящем не съм в Русе, се чувствам свързан със светогледа, който този град ми даде, и съм съпричастен с действителността му, поне виртуално...  Учудващо качествен форум като отношение шум/сигнал, между другото, виждам интересни теми и хора, и се радвам, че отнякъде ми попадна.
пп.  При "предварителен преглед" виждам бели букви на бял фон с firefox, познат проблем ли е?
Активен
equinox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 562

Профил WWW Ел. поща
« Отговор #42 -: май 25, 2008, 11:40:08 »

Подписката има ефект до толкова до колкото да покаже колко хора са евентуално заинтересувани от темата. Все пак всяко пътуване за почва с една малка крачка. Точно по такъв начин я виждам и аз. Не като решение, а като първа крачка. Мисля, че е важна. По някакъв начин ангажира хората подписали я.

Наистина трябва да се вдигне малко шум за тези такси, но не толкова за самите такси. Мисля, че те като факт са добре известни на хората. Повече трябва да се обърне внимание на това какво е отношението на хората към тях, а то е, че те са несправедливи. Това го мислят стотици хиляди хора от двете страни на реката и въпреки всичко таксите са не само факт, но и върха на безобразието е постоянното им покачване.

Ще ми се да вярвам, че просто писма биха помогнали. Мисля, че в държаваната администрация е добре запозната с проблема. Примиера беше тук и беше "запознат". Когато едно куче захапе кокала е много трудно да му го измъкнеш. Само с убеждения не става. Но кой знае? Може да помогне.

Блокирането наистина е крайна мерка, но видяхте какво става със стачката на учителите. До къде трябваше да стигнат. Всякаш проблемите им не бяха ясни на всички много преди това.

Както и да е. Радвам се, че има толкова активни форумци. 

Може наистина да се срещнем и да обсъдим проблема. Обедининието прави силата все пак! Smiley

[/color]
Активен
Linov
Hero Member
Активен Активен

Публикации: 3370

Профил
« Отговор #43 -: май 25, 2008, 12:19:11 »

http://www.ruseinfo.net/news_35985.html
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #44 -: май 25, 2008, 01:46:26 »

пп.  При "предварителен преглед" виждам бели букви на бял фон с firefox, познат проблем ли е?

Ами поне откакто съм във форума - вече почти година - никой не е споменавал такова нещо, а не вярвам никой от форумците да не ползва Огнената Лисица... Но все пак да каже мнението си админът или някой друг добре запознат с компютрите и софта...

Абе... истината е в OPERA!!! Който не е усетил какво съкровище е Певачницата, не знае от какво се лишава, ползвайки друг браузър! Opera rulezzzzz!!!
Активен

Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 24   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.079 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница март 12, 2023, 10:21:30