Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Благоустройство
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
...
54
55
[
56
]
57
58
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Благоустройство (Прочетена 323908 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2415
Re:Благоустройство
«
Отговор #825 -:
април 11, 2023, 02:07:42 »
Ами реално градски тоалетни вече наистина не са нужни. Всяко заведение допуска до тоалетната си и хора, които не са клиенти срещу заплащане. Аз лично не помня градски тоалетни, дето да не са мизерия, така че заведението е къде къде по-добре.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 5186
«
Отговор #826 -:
август 07, 2023, 11:17:23 »
Няколко доста стари - от 28.07.23 - снимки от ремонта на градинката на пл. Д-р Мустаков. Към днешна дата тази дейност вероятно е завършена - или почти завършена.
Първо се работи по западната част на градинката, като се преасфалтират алеите, а тревната площ е с обработена и разрохкана почва. Вероятно ще се направи ново затревяване. Не съм сигурен, но ми се струва, че са премахнали съществуващите храсти - което според мен не е добре.
Площадката около чешмичката е изцяло асфалтирана. Беше споменато и за някакви ремонтни работи по самата чешмичка.
Ремонтът напредва към източната част на градинката, където ще се освежи и детската площадка.
Дали това означава намерение за монтаж на допълнителни осветителни тела?
На югозапад новият асфалт достига до тротоара на ул. Иван Вазов.
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #827 -:
септември 07, 2023, 12:16:03 »
Наскоро местните медии отразиха една добра инициатива на русенска лекарка и хората я оценихме положително - поставянето на специализирани пейки за смяна на пелените на бебета на две възлови места в Русе (площад Свобода пред Доходното здание и площадката около Вазата в Парка на младежта). Наскоро видях, че пейката в парка, за съжаление, се е оказала поредното въплъщение в живота на вечния нашенски принцип: "Добра идея, кофти изпълнение". Пейката е монтирана близо до чешмичката при Вазата, в началото на алея Перистери, под големи дървета, които по някаква причина са предпочитани от птичата фауна за кацане и престой. И покрай това - за облекчаване на естествените нужди на пернатите. В резултат от това въпросната пейка и следващите няколко обикновени са обилно нацвъкани от хвъркатите същества - до степен, че никой не би пожелал да седне там и още повече да преповива бебето си, щом има реална опасност да бъде уцелено от поредната птича "капка". Можело е да се постави пейката на по-подходящо място около Вазата, защото избраното няма как да не се е виждало с просто око, че е подложено на замърсяване - поне по вида на асфалта и съседните пейки.
«
Последна редакция: септември 07, 2023, 12:19:10 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #828 -:
ноември 05, 2023, 06:05:09 »
От няколко седмици в петъчните си отчети за извършените дейности Общината споменава "строително-ремонтните дейности по възстановяване и обновяване на шадравана до пазарчето на Олимпа в кв. Здравец". Вероятно повечето от вас се досещат за този бивш шадраван, който през соца наистина беше пълен с вода, а на малък кръгъл пиедестал от бетон сред водата имаше скулптурна група от 3 или 4 бронзови детски фигури, хванати за ръце в кръг. След 1989, вероятно по съображения за икономии (все пак един шадраван се нуждае от вода и електричество, а те струват пари) басейнът на фонтана беше запълнен с почва и зацветен - и така се преквалифицира в цветна леха. На по-късен етап изчезнаха и детските фигури и силно се надявам да са демонтирани и съхранени, а не откраднати и претопени. Сегашната общинска администрация реши да възстанови шадравана, което е добре, защото всеки такъв обект с течаща вода е приятно място за гражданите, особено през летните жеги.
Днес имах ходене към тези места и реших да направя една снимка на обекта, за да се види докъде е стигнало обратното превръщане на цветната леха в шадраван. Почвата е изгребана, басейнът е почистен, работи се по облицовката на стените (дъното изглежда запазено) и се надявам бронзовите деца да се върнат на мястото си сред водата - ако все още съществуват...
Преди днешната ми снимка обаче прилагам друга, от 1960-те години, където се вижда ъгълът на днешните улици Чипровци (в долната част на снимката, където е автобусът) и Захари Стоянов (по диагонала на снимката). Вижда се, че пазарчето още го няма, но шадраванът е вече на мястото си, само че без детските фигури. Явно са добавени по-късно.
Ето го и сегашното състояние на шадравана. Надявам се след завършването му да бъде максимално близо до някогашния си приятен и приветлив вид, който създаваше уют в малката градинка покрай ул. Захари Стоянов.
«
Последна редакция: ноември 05, 2023, 09:06:42 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
vesel
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2967
«
Отговор #829 -:
ноември 05, 2023, 07:39:26 »
Интересно. Не знаех за това шадраванче и фигурите.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #830 -:
ноември 05, 2023, 08:01:02 »
Е, "привилегията" да я знаем тази соц-фактология я имаме ние - форумните дъртаци (ако изобщо е някаква привилегия да си на 62).
Колкото до снимка на фонтана със скулптурната група - така и не намерих досега в Мрежата, макар, че е доста вероятно да има. Мисля, че съм виждал в една книга със снимки на Русе от соца, която я има мой близък роднина. Ще опитам да сканирам от там и да постна във форума.
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3461
«
Отговор #831 -:
ноември 06, 2023, 08:08:13 »
Пенчо определено работи по връщане облика на града от времето на дяда му
Активен
Във форума се ражда истината.
svetlin74
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 427
«
Отговор #832 -:
ноември 06, 2023, 01:23:48 »
Цитат на: Orthodox в ноември 05, 2023, 08:01:02
Колкото до снимка на фонтана със скулптурната група - така и не намерих досега в Мрежата, макар, че е доста вероятно да има. Мисля, че съм виждал в една книга със снимки на Русе от соца, която я има мой близък роднина. Ще опитам да сканирам от там и да постна във форума.
Ето една снимка със скулптурната група:
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #833 -:
ноември 06, 2023, 08:10:17 »
Благодаря, колега! Значи все пак детските фигури са 5, а не 3-4, както споменах по-горе. Както и да е, по-важното е, че е много вероятно да не са оцелели и никога повече да не ти видим на шадравана, а само по снимките...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #834 -:
ноември 06, 2023, 08:13:19 »
Цитат на: Linov в ноември 06, 2023, 08:08:13
Пенчо определено работи по връщане облика на града от времето на дяда му
Че какво пък - в много отношения Русе тогава беше по-приветлив, уютен и уреден от днес.
Активен
форума на SkyscraperCity
!
JMM
Hero Member
Неактивен
Публикации: 874
«
Отговор #835 -:
ноември 06, 2023, 11:23:27 »
И след като всичко бе "цветя и рози", защо се стигна до днешната незавидна ситуация:
1985г. население на Русе 185хил. жители
2023г. население на Русе 124хил. жители
?!
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/Pop_6.1.5_Pop_DR.xls
Благоустройство
pm.jpg
(105.82 KB, 1200x600 - видяно 75 пъти.)
«
Последна редакция: ноември 06, 2023, 11:32:09 от JMM
»
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #836 -:
ноември 06, 2023, 11:38:41 »
Ох, по този фундаментален и тежък въпрос може да се каже и напише - и е казано и написано - много. Нещата са комплексни, не могат да се обяснят с две-три думи. Аз само споменавам простия факт, че като цяло Русе от 1960-те до 1980-те беше по-приятно, уредено и поддържано място за живеене от сега. Не говоря нещо, което съм прочел или чул, а което е част от живота ми. От моите 62 лазарника 28 съм живял в соца, а 34 - в пост-соца, както и да го наричат този или онзи. Имам ясни лични впечатления и от двата периода и определено дереджето на Русе като градска среда на обитание беше на по-добро ниво преди, без да влизам в подробности. Разбира се, системата като цяло си имаше и своите тъмни страни, но аз говоря само за облика на Русе като населено място.
«
Последна редакция: ноември 07, 2023, 12:53:10 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Slex
Full Member
Неактивен
Публикации: 197
«
Отговор #837 -:
ноември 07, 2023, 12:37:49 »
Цитат на: JMM в ноември 06, 2023, 11:23:27
И след като всичко бе "цветя и рози", защо се стигна до днешната незавидна ситуация:
1985г. население на Русе 185хил. жители
2023г. население на Русе 124хил. жители
?!
https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/data/timeseries/Pop_6.1.5_Pop_DR.xls
Просто НСИ не отчитат точно промяната в населението и в годините на преброяванията правят корекции. Това е така и през 2011 г., и през 2021 г. И докато някои други общини (като Бургас и Варна) имат ревизии нагоре през предходното преброяване, при последното всички имат рязък спад. Който, естествено, не се е случил реално в нея година, а НСИ си наваксва пропуснатото през десетте години преди това.
Благоустройство
obshtininaselenie.png
(34.7 KB, 640x320 - видяно 80 пъти.)
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3461
«
Отговор #838 -:
ноември 07, 2023, 06:49:03 »
Мисълта ми беше, че пенчовите дизайнерски идеи и цялостна визия са като от времето на дедовия. Бордюрче, асфалтче, толкова. Не прави нищо съвременно, разчупено, модерно. Сякаш си му е била носталгична сивата соцархитектура и сега я възражда. Вместо да изкопае от гроба и реновира едно комунистическо дело, можеше да създаде нещо по-модернистично, но явно му идва твърде капиталистическо. Нека се радват здравешките баби...
Па за качеството да не говорим - не съм вярвал, че някой ще надмине строителните дейности на ГЕРБ по некадърност.
Активен
Във форума се ражда истината.
Русенец
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2415
«
Отговор #839 -:
ноември 07, 2023, 09:25:06 »
Цитат на: Orthodox в ноември 06, 2023, 11:38:41
Аз само споменавам простия факт, че като цяло Русе от 1960-те до 1980-те беше по-приятно, уредено и поддържано място за живеене от сега. Не говоря нещо, което съм прочел или чул, а което е част от живота ми. От моите 62 лазарника 28 съм живял в соца, а 34 - в пост-соца, както и да го наричат този или онзи. Имам ясни лични впечатления и от двата периода и определено дереджето на Русе като градска среда на обитание беше на по-добро ниво преди, без да влизам в подробности. Разбира се, системата като цяло си имаше и своите тъмни страни, но аз говоря само за облика на Русе като населено място.
Ами не, не е вярно!
Аз 1989 г. бях на 14 години, но си спомням всичко добре.
Малко факти за града тогава:
Централният площад беше целия с начупени плочки (беше наистина изумително как централния площад беше толкова години в такова състояние). Сградите бяха сиви и олющени (всъщност още през социализма цялата централна градска част беше занемарена). Сградата на Доходното - емблемата на града, стоеше изоставена и изтърбушена години наред (заради пожар или нещо такова), водеха ни в Операта на представления. Сградата на старото Музикално - днешния Нумизматичен музей на Бобокови стоеше изоставена години наред и "закрепена" с едни бетонни трегери да не падне. Сградата на милицията - Застрахователно дружество "България" също беше в окаяно състояние и се наложи около 1990 г. да я изоставят. В магазините имаше зверски дефицити (в София и Варна имаше много повече стоки, а за Правец да не говорим). Градският транспорт беше нередовен (а хората нямаха възможност да си купят коли), автобусите лошо поддържани раздрънкани Чавдари и Икаруси, а в пиковите часове буквално тълпата те смачкваше. Аз зимата предпочитах Чавдарите, защото шофьорът нямаше обособена кабина и топлеше целият автобус, докато в Икарусите в пътническото отделение беше зверски студ. Въздухът беше по-мръсен и от сега - да припомня прословутия хлор, който просто душеше, а българското държавно ръководсктво не смееше да се кара с румънците. Мога и още да продължа...
Много хора си мислят, че като са имали ерекция едно време е било по-хубаво, но истината е, че по време на социализма градът и цялата страна си изглеждаха и бяха занемарени. Специално при Русе с неговия исторически сграден фонд беше много видимо. Да, 90-те години стана още по-зле, но сега категорично градската среда е по-добра. Който не ми вярва - има снимки от 80-те години в нета, нека сам се увери за какво говоря.
Активен
Страници:
1
...
54
55
[
56
]
57
58
Нагоре