Страници: 1 ... 55 56 [57] 58   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Благоустройство  (Прочетена 324634 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Slex
Full Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 197

Профил
« Отговор #840 -: ноември 07, 2023, 12:52:43 »

За сградите в центъра не съм съгласен. За мен изглеждаха по-добре, защото бяха запазили автентичния си вид на първия етаж, който сега навсякъде е избит, оригиналната дограма е махната и е сложена голяма стъклена витрина, което отнема от архитектурния им чар. Самата "Александровска" беше на асфалт тогава, а като покритие в момента с тия павета е по-добре. Моите впечатления са, че градската среда се поддържаше по-добре във вида, в който е била, разбирано като текуща поддръжка. Беше по-подредено някак си, озеленяването беше на по-високо ниво. Бил съм малък тогава и големи части от града не съм ги познавал, но поне от "Възраждане" и Центъра са ми такива впечатленията.
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 2421

Профил
« Отговор #841 -: ноември 07, 2023, 01:29:23 »

Прекалено малък си бил (не беше ли 79-и набор?), аз съм 75-и, едни са впечатленията на едно 10 годишно дете, други са на 14 годишно, дето вече проглежда и не са му само дъвки и топки в главата.
Дограмата на магазините по сградите по центъра не беше оригиналната, разбира се. Дограмата беше една метална, грозна, боядисана със сива бронзова боя, с която се боядисваха и печките. Оригиналната дограма на тези магазини е била дървена и в кафяв или бял цвят. Отделно, правеха се някакви големи соц. магазини, като се избиваха проходи и се обединяваха механично помещения от 2,3 дори 4 сгради. Такива бяха "20 000 облекла" и "Валентина". Днес магазините изглеждат категорично по-добре, заведенията да не говорим!
Освен това, давам ти пример с градска среда в центъра - здраво начупени плочи на централния площад, пустещо Доходно, пустеещо Музикално, тотално разнебитена сграда на ЗД "България". Та това са трите най-хубави сгради в Русе! И всичките леш към 80-те.

Иначе за парка си прав и за "Възраждане" си прав. "Възраждане" беше квартал, където живееше по-голямата част от русенската номенклатура, затова се поддържаше спретнат. Прилежащият парк към него също. За нас, децата, атракционите в парка си бяха богатство! То колко му трябва на едно дете? Русе например, беше един от малкото градове, да не кажа освен само София, които имаха собствено Виенско колело целогодишно. Самолетчетата също бяха голяма работа. Училище "Братя Миладинови" също минаваше за елитно.

По това време баща ми работеше в "Успех", горе до "Печатни платки", вземал ме е на работа и виждах "Чародейка". "Чародейка" беше кал и тиня пролет и есен, нищо общо с кварталите на галениците. Сега инфраструктурно крайните квартали са на светлинни години от състоянието им през комунизма.

И още нещо - през 80-те много от къщите по разширения център нямаха канализация, идваше "лайнярката" и изсмукваше септичните ями. Още 90-те такива къщи без канализация по центъра нямаше. Вече и "Долапите" има.
« Последна редакция: ноември 07, 2023, 01:36:44 от Русенец » Активен
dunav_rousse
Sr. Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 434

Профил Ел. поща
« Отговор #842 -: ноември 07, 2023, 06:19:33 »

В РусчукБГ има снимки на които добре си личи, че въпреки усилията да бъде лъснато по време на парад, всичко е сиво, неугледно и неподдържано.

Screenshot_20231107_100744_Facebook.jpg
Благоустройство
* Screenshot_20231107_100744_Facebook.jpg (496.08 KB, 1080x530 - видяно 282 пъти.)
Screenshot_20231107_100646_Facebook.jpg
Благоустройство
* Screenshot_20231107_100646_Facebook.jpg (536.91 KB, 1080x731 - видяно 271 пъти.)
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 1431

Профил
« Отговор #843 -: ноември 07, 2023, 10:22:30 »

И моите спомени са като тези на Русенец. Добавям само, че новите тогава квартали,примерно Изток, където съм израсъл, изглеждаха тогава като голо поле с блокове, докато сега вече имат много по-озелен и приятен вид. За сметка на това, сега блоковете изглеждат по-зле. Cheesy
Активен
Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #844 -: ноември 08, 2023, 03:55:32 »

В РусчукБГ има снимки на които добре си личи, че въпреки усилията да бъде лъснато по време на парад, всичко е сиво, неугледно и неподдържано.
Да, точно такова си беше - сиво и мизерно.

А ето как е било при посрещането на Вермахта 1941 г. - оригинални немски цветни фотографии (а не оцветявани):

241.jpg
Благоустройство
* 241.jpg (126.17 KB, 1024x688 - видяно 249 пъти.)
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 5197

Профил Ел. поща
« Отговор #845 -: ноември 22, 2023, 04:00:32 »

Една снимка на фонтана до Олимпа от 19.11.23, на която се вижда, че арматурата на дъното и стените е изцяло монтирана. Предполагам, че вече се работи по кофража, а може и да е готов и да предстои леенето на бетона.

Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #846 -: декември 25, 2023, 10:29:54 »

Напредва възстановяването на фонтана близо до кръстовището на Олимп. Вече са изградени стените и подът на басейна, постаментът на скулптурната композиция и са монтирани тръбите, от които ще плискат струите на водоскоците. Засега всичко е на бетон, предстои монтаж на облицовката и най-интересното - поставянето на възобновените с високи технологии метални фигури на петте деца, които някога красяха шадравана. Да се надяваме, че през пролетта водното съоръжение вече ще работи и ще създава приятна атмосфера в малката градинка покрай улица Захари Стоянов и пазарчето в Здравец.

Активен

JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Публикации: 874

Профил
« Отговор #847 -: февруари 09, 2024, 05:08:44 »

"Стъпка напред за създаването на новия парк до Мол Русе

Община Русе отделя 20 хил. лева без ДДС за изработване на проект за изменение на подробен устройствен план."

https://rousse.info/%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F/?fbclid=IwAR1snNv-dUPpedwd1zLuB7NdnzM6zAuJjASWb-1-amMou3zkgOup3UBy4KA&cn-reloaded=1

И как точно се стига до този "парк", заклещен между две пиково натоварени улици, и много прах-с кола, паркирана на паркинга на мола?! Да, има и една пешеходна пътека, на която въобще не и е там мястото ...
Това за мен е крещяща липса на адекватна визия за развитие на града, и пари хвърлени на вятъра ...
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #848 -: февруари 10, 2024, 12:52:45 »

Стъпка напред за създаването на новия парк до Мол Русе

Четох статията и гледах като теле в железница някакви ПУП-ове и не вдявам, парк ли искат да има там или някакви басейни?
Активен
JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #849 -: февруари 10, 2024, 03:29:01 »

"цялостното осъвременяване на територията и превръщането ѝ в атрактивна зона за отдих, спорт и забавление"

Идеите за басейн бяха на Стоиловата администрация, Пенчовата е за парк ... и най-вече "атрактивна зона за отдих, спорт и забавление" ...
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #850 -: февруари 12, 2024, 07:10:36 »

Ако са отпаднали басейните като вариант, по-добре да я направят на парк все пак, отколкото да стои в сегашното състояние. В комбинация с мола, вероятно ще е посещавано паркче, особено ако има атрактивни детски площадки.
Активен
JMM
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #851 -: февруари 12, 2024, 10:57:58 »

Според мен, пространството е малко за реален парк, а близостта на Средношколско общежитие, "Електрото" и "Даша", ме кара да мисля за състоянието в което ще се превърне този "парк".
Според мен, най голям вандализъм в града се генерира от учениците в гимназиален етап.
Дано да не се окажа прав в разсъжденията.
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #852 -: февруари 12, 2024, 08:16:21 »

Ако са отпаднали басейните като вариант...
[/size]

Ами дилемата за плувния комплекс беше между Младежкия парк и това място до мола, и в крайна сметка Пенчо наложи първия вариант, така че остава да се прави парк. Вярно, че ще бъде скромен като размери, но е нужен за тази част на града, и ако е добре устроен, определено ще бъде посещаван.
Активен

Orthodox
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил Ел. поща
« Отговор #853 -: февруари 20, 2024, 11:51:26 »

Възстановяването на фонтана в градинката до Олимпа върви с типичния нашенски ориенталски темп "яваш-яваш". Два месеца след предишните ми снимки на обекта няма кой знае каква видима разлика в състоянието му, но все пак се забелязва, че върху повърхностите на басейна е нанесен бетонен слой, който ще бъде основа за монтаж на облицовката. Очакваме това да се случи в близко бъдеще, а после идва най-времеемкото - дигиталната реконструкция на скулптурната група от детски фигури и изработката ѝ от метална сплав (предполагам - бронз). Все пак се надявам в рамките на лятото фонтанът да заработи и да радва жителите на Здравец и минувачите с играта на водата около бронзовите деца.

Активен

Русенец
Hero Member
Неактивен Неактивен

Профил
« Отговор #854 -: февруари 21, 2024, 01:18:54 »

То честно казано, тоя фонтан е последния дерт на района.
Активен
Страници: 1 ... 55 56 [57] 58   Нагоре
  Изпечатай  

Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.055 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.008s, 2q)

Google e прегледал тази страница септември 11, 2024, 04:25:02