Страници: 1 [2] 3   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Региони на България  (Прочетена 32442 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2193


Профил
« Отговор #15 -: юли 13, 2016, 03:21:07 »

А помните ли град Русе, област Разградска?  Shocked
Помним, помним, но това сега е невъзможно да се случи. Тогава това беше командо-административно решение, някаква прищявка на Пенчо Кубадински.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2193


Профил
« Отговор #16 -: януари 27, 2018, 02:38:14 »

Регионалното министерство предлага промени при районите за планиране

Няма да се преместват граници на административни области, заяви министър Николай Нанков

Три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране ще предложи на обществено обсъждане Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В момента районите в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите, съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях, посочи Нанков.

Според европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 хил. души, а максималният – 3 млн. души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 хил. души, а

Северен централен район е с население малко над нужния минимум.

Промяната по думите му се налага от нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 г.

В междуведомствената работна група са включени представители на Министерския съвет, на Президентството, министерства с отговорности по управлението на еврофондовете, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Българската академия на науките. Работата на групата приключи през месец декември 2017 г. с консенсусно определяне на 3 варианта за нови райони в страната.

Първият вариант предвижда в страната да има пет района – Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.
Вариант 1:


Според втория вариант районите ще бъдат четири. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.
Вариант 2: виж долу прикачения файл 1

Третият вариант предвижда запазване на броя на районите – шест, но с променен обхват. В Западния район ще се включват областите Софийска, Благоевград, Кюстендил, Перник, Видин, Монтана и Враца. Северният централен район ще обхване областите Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра. В границите на Североизточния район ще попадат областите Добрич, Варна, Шумен и Търговище. Югоизточния район ще включва областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас. Южният централен район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян. Според този вариант област София-град ще бъде обособена в самостоятелен район.
Вариант 3: виж долу прикачения файл 2

 Към момента няма одобрен окончателен вариант за нов териториален обхват на районите. Трите варианта, които се планира да се обсъждат публично, не съдържат предложения за определяне на центрове и наименования на районите.

„Този въпрос предстои да бъде решен чрез тези дискусионни събития, както и чрез окончателното одобрение от Народното събрание и  Министерския съвет“, заяви Нанков.

Реформата няма да доведе до преместване на граници на административни области, както и до смяна на административни центрове.

Сегашните шест района за планиране от ниво 2 в България са обособени според класификацията на териториалните единици (NUTS) с цел статистическо отчитане, съгласно изискванията на Евростат.

Във всеки от тях функционира регионален съвет за развитие, който на ротационен принцип се председателства от областните управители.
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/regionalnoto-ministerstvo-predlaga-promeni-pri-raionite-za-planirane-254644/

Карта на актуалните райони:


И сега да поразсъждаваме. Вариант 1 никак не ни устройва. Този Североизточен район със сигурност ще е с център Варна и Русе за пореден път ще е прецакан и обезличен от държавната власт. При вариант 2 и създаването на Дунавски регион аз не виждам по-логичен център именно от Русе. Вариант 3 също мисля, че е логично да е с център Русе, най-малкото защото в този формат, Русе е по средата. Лошото е, че тук и Велико Търново е вариант. Да видим какво ще измъдрят от министерството...


1.png
Региони на България
* 1.png (314.65 KB, 631x426 - видяно 1455 пъти.)
2.png
Региони на България
* 2.png (274.46 KB, 534x423 - видяно 1439 пъти.)
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2829


Профил Ел. поща
« Отговор #17 -: януари 27, 2018, 04:52:15 »

Какво значение има кой град ще е център на район за планиране? Нима няма пак всичко да се разпределя на централно ниво, разбирайте в София?
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430Профил
« Отговор #18 -: януари 27, 2018, 05:26:12 »

Като се замисля не сме видял кой знае каква файда, че сме център на района. Парите от моста например пак отиват в София, а лампите в българския участък не светят.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 439Профил Ел. поща
« Отговор #19 -: януари 27, 2018, 06:41:57 »

На първо място е имиджово. Защото масово и журналята, че и аудиторията им са хора, скарани с географията и показването на регион с център еди-кой си град, веднага дава основания тоя град да се смята за нещо повече. Освен това, в нашата измислен медийна среда, за да се говори за някой регион, трябва бойко да реже лентичка или някой да е убит. И си е безплатна реклама. Освен това как да се рекламираме като център в Северна България, ако не сме център на собствения си регион.
На второ място е справедливостта. Всички големи градове са центрове на региони. Ямбол не е център на Бургас, Добрич не е център на регионите около Варна за каквото и да било. Но нас се опитват да ни пришиват към ония измекяри от търново или към Варна. Защо? Откъде-накъде? В Северна България има 2 големи центъра - Варна и Русе. Ако не сме обединени, което ще е тъпо, Русе трябва да е център на регион. На основата на какво примерно търново ще е център? Икономика? Растеж? Перспективи? С летището на ГО и пристанището на Свищов ще става транспортен център? Няма логика и смисъл.
И още нещо. Тези региони в някакъв момент ще станат административни области. Неизбежно е. Може да не стане след 5, а след 15 години, но ще стане. И тогава център на региона ще е най-вероятно центърът, който ще изберат сега. Аз не искам отново Русе да е в нечия област!
И въпреки че всичките ми аргументи звучат неубедително, все пак практиката показва, че разни малки градчета около нас завиждат яко и измекярстват доста, само и само да не е Русе. Не бива да го позволяваме!
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #20 -: януари 27, 2018, 11:23:37 »

Вариант 2 ми се струва една идея по логичен, поне не смесва северна и южна България като вар.3. Само ме притеснява, да не би вариант 1 да е най-вероятен.
Активен
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2829


Профил Ел. поща
« Отговор #21 -: януари 27, 2018, 11:26:22 »

С Варна не можем да се сравняваме. Иначе при всякакво друго групиране в севера е нормално Русе да е "център".
Сега се зачетох, че по данни от 2008 година в северозападния район са били около 923 хиляди човека, вече са под 800 хиляди. За нашия район през 2006 година - над милион и двеста хиляди човека (това обаче май е с Плевен и Ловеч) , сега приближават 800 хиляди.
« Последна редакция: януари 27, 2018, 11:33:42 от vesel » Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 744


Профил
« Отговор #22 -: януари 28, 2018, 12:15:27 »

И какво се оказва сега - вместо да се децентрализира София, да се "разхвърлят" министерства и агенции към останалата територия на държавата и по този начин да се осмисли живота в държавата извън София, нещо с което се бе захванал покойният Ваньо Танов(и вероятно което го погуби), то за пореден път се търси решение в неправилна насока. Северозапада е намалял и продължава да намалява за изминалите години благодарение на продължаващото "засмукващо" влияние от страна на София. Северен централен район "страда" от същото вредното демографско влияние на София.
С всеки изминал ден, живота извън София се обезсмисля и държавата нищо не прави в тази насока ... Днес в България, да се живее извън София е равносилно да се обрича човек да бъде втора категория във всяко едно отношение - достъп до култура, достъп до образование, спорт, достъп до развлечения, достъп до стоки ...
И всичко това до кога ли си мислим, че ще продължава .... ?!?!?!?!?
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1322


Профил
« Отговор #23 -: януари 28, 2018, 08:58:07 »

Сега обърнах внимание, че при втория вариант се обединяват Варна и Бургас, което ми се струва нереалистично, т.е остават варианти 1 и 3. Най-лошият за нас вариант е 3, но без да сме център на района, което ще ни обезличи допълнително. Аз определено не подценявам имиджа и лобито на Търново в София, за тях двата града са от един мащаб, но Търново е по-централно позициониран и с по-добър имидж /бивша столица, тур.център, ун-тетски център/. Най-добрият вариант ни е също №3/но с център Русе/, ако приемем че №2 отпада. Вариант 1 също е кофти, единственото предимство пред 3-и е, че ще сме в по-силен регион и с по-силен център и няма да има нужда целенасочено да ни елиминират. Иначе принципно съм напълно съгласен с коментара на JMM.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #24 -: януари 29, 2018, 09:10:10 »

Още инфо по въпроса.

Ще загуби ли Русе мястото си на център на район?
26 януари 2018

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков, по време на парламентарния контрол днес, обяви, че се обсъждат промени в плановите райони за развитие.


Нанков разкри това в отговор на актуалния въпpоc на народните представители от Русе - Кpyм Заpков, Георги Стоилов и Пенчо Милков, относно cтатyта на гpад Русе като центъp на Северен централен район.

В реплика на Министър Нанков, Пенчо Милков заяви, че местната общност няма да допусне Русе да загуби своя статут на център, още повече, че на Русе няколко пъти му се е случвало това нещо.

Държим министерството да уведомява органите на местна власт, кметовете, органите на местното самоуправление, общинските съвети и гражданите за обсъжданията на въпроса, категоричен бе г-н Милков.

Министър Нанков, поясни, че промени се налагат поради обстоятелството, че Северозападният район е под 800 хиляди души население, а Северен централен е 805 хиляди в момента и през настоящата година ще е под минимума.

Той каза още, че със експерти, практици и теоретици, от теоретична общност научна, министерството е разработило три варианта, в първия Варна става център, а в останалите два Русе запазва статута си на център.

Министърът обяви, че около март трябва да започнат обществени обсъждания и такова ще се проведе и в областния съвет за развитие и в Русе.


Източник: http://ruse.dir.bg/news/ruse-tzentar-rion-nankov-26818734
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 439Профил Ел. поща
« Отговор #25 -: януари 29, 2018, 11:17:40 »

Кметът днес също е категоричен, подчертаното ми хареса особено - време някои селски градове на юг от Русе да си научат мястото:

Цитат
Искат да приемем декларация срещу нещо, което го няма, но ако трябва да оправдая общинските съветници – това е заради това, че много пъти сме поставяни пред свършен факт, защото няма логика град, който е колкото квартал на Русе да иззема функциите на Русе. Това е абсурд и аз като кмет няма как да се съглася. Знаем какво стана с дирекцията на НАП. Изградихме тук сградата, но в крайна сметка дирекцията замина във Варна. Направихме уникални реформи по сградите на съдилищата, те ни взеха Апелативния съд. Сега изкуствено да правим някакъв административен център – това са поредици от безумия.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 744


Профил
« Отговор #26 -: януари 30, 2018, 11:15:41 »

Като се заговори за Съдебната палата в Русе, ще припомня следното:

"Съдебната палата в Русе е проектирана като първата такава сграда в България. Първоначалният проект е изготвен от арх. Никола Лазаров, а по-късно екип към Министерството на правосъдието с ръководител арх. П. Койчев го преработва. Поради факта, че на същото място по онова време се намира къщата на тогавашния министър на правосъдието, строежът се забавя няколко години. Затова Софийската съдебна палата израства първа.
Строителството на русенската съдебната палата започва през 1929г и завършва през 1939г. Откриването й се отбелязва на 28 януари 1940г. Интериорът на сградата е проектиран изцяло от арх. Папазов, а стъклописите - от проф. Иван Пенков. Изпълнението им е реализирано в Германия. Мраморни колони и гранитен под, извито двураменно стълбище с красив парапет и разноцветни орнаментни прозорци приковават погледа. Скулптурните фигури по фасадата на сградата са проектирани и изпълнени от проф. Любомир Далчев през 1938г."

Изграждането на Русенската Съдебна палата заедно с палатата в София е финансиран с държавни гербови марки и сградата е предвидена и за седалище на Апелативен съд. Нелогично е заради регионал-шовинистични болни амбиции на осъзнали се като "бизнесмени" през "първите години на демокрацията" в България, една толкова важна държавна институция да е разположена в "град, който е колкото квартал на Русе" ...
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2193


Профил
« Отговор #27 -: март 27, 2018, 06:21:10 »

Областите от Северен централен район подкрепят Вариант 2 за новото райониранеОбластите от Северен централен район – Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище подкрепят Вариант 2 за предстоящото ново райониране на страната.

Това стана ясно след заседанието на Регионалния съвет за развитие на Северен централен район, което се проведе в Габрово. Според областните управители, той осигурява дългосрочна демографска устойчивост и балансираност между областите, попадащи във всеки от районите. Също така този вариант е най-добре географски и ресурсно обусловен. Както ТВН вече писа, Вариант 2 предвижда изграждане на 4 района. Той предвижда Русе да е център на район Дунавски, който включва областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра.

По думите на областния управител на Русе Галин Григоров, този вариант ще позволи по-висока степен на сътрудничество между областите и общините по поречието на р. Дунав.

Като основен недостатък на първия, разделящ страната на 5 района беше посочено, че новият Югозападен район става прекалено голям и има опасност от концентриране на прекомерни финансови ресурси в него, което е в противовес на провежданата европейска политика. Също така при този вариант изкуствено към Северозапада се причисляват областите Велико Търново и Габрово.

Спрямо третия вариант бяха изказани опасения за изкуственото разделяне на Дунавския и Черноморския регион.
http://tvn.bg/oblastite-ot-severen-tsentralen-rajon-podkrepyat-variant-2-za-novoto-rajonirane/
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4854Профил Ел. поща
« Отговор #28 -: март 27, 2018, 08:47:58 »

Този вариант ми изглежда доста разумен, логичен и балансиран в различни отношения. Дали обаче ще се осъществи, не е ясно, защото в милата ни Родина далеч не всичко се случва в съответствие с логиката и здравия разум, уви... Grin
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 439Профил Ел. поща
« Отговор #29 -: март 27, 2018, 11:15:59 »

Този вариант е предпочитан от министерствата. Логиката е на първо място всички региони да са така подредени, че да не се налага през няколко години да се местят области механично (Плевен, Ловеч, Стара Загора) наляво-надясно. Второто е, дунавските области и черноморските области да са обединени една с друга в отделни региони - така финансирането и планирането на мащабни проекти по дунавската стратегия и предстоящата черноморска такава би следвало да става по-лесно и координирано - все пак проектите ще се обсъждат на събранията само на един регион и всички заинтересовани ще присъстват, за разлика от сега. Последното, но може би първо по важност за министерствата, е, че така София ще е в регион с ниски показатели, което гарантира още евро пари за метра, тангенти и т. н.

И като цяло има известна логика. Русе и Варна са двата центъра в Северна България. Ако са заедно, останалата част от Севера няма да има силен голям център, който да я води напред. Наистина при Враца, Видин, Монтана, Плевен и Ловеч, Габрово и Търново ще стоят като пришити. Докато в голям Дунавски регион нещата са малко по-различни, по-космополитна е групата, така да се каже. Третият вариант е невъзможен, щото после няма да може да рекламираме София с ремонти по европроекти.

Доколкото разбрах, се обсъжда идеята в центъра на региона да се създаде звено, което оперативно да ръководи дейности по координация, планиране и т.н., с други думи - да председателства, а сегашният принцип на ротационно председателство да се изостави. Срещите пак ще се случват поред във всеки областен град, както досега. Това според мен би било основата и на ново административно-териториално деление, което пък увеличава значението на сегашното райониране. Иначе ми се струва, че само в Русе и може би търново отделяме толкова голямо значение на темата, по обясними причини. 
Активен
Страници: 1 [2] 3   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.099 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.01s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 15, 2022, 08:54:41