Добре дошъл/дошла,
Гост
. Моля,
въведи своето потребителско име
или
се регистрирай
.
Изгуби ли
регистрационния е-мейл?
Live Web Cam Rousse
Всичко за Русе
»
Русе / Rousse
»
Дивият Русе
Username:
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Password:
Начало
Помощ
Търси
Календар
Сигнали за кмета
Вход
1
]
2
3
4
Надолу
« назад
напред »
Изпечатай
Автор
Тема: Дивият Русе (Прочетена 25514 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1214
Дивият Русе
«
-:
декември 12, 2008, 12:47:33 »
Айде да направя и една тема за Русе и дивите животни. Чувал съм доста истории, но ще оставя на по-опитните да споделят, ако имат желание. Мога обаче да разкажа 2 истории, които лично съм преживял.
Преди доооста години, по времето на пионерската си младост, бях свидетел как ястреб /или сокол/ пикира пред нашия блок в Здравец-Изток и си хвана нещо - вероятно врабче или мишка. То вярно, че Изток граничи с полята, но все пак си беше зрелищна гледка.
И втората история - един следобяд в сумрака на 90-те на миналия век, намерихме таралеж до старата поща насочил се лениво към х-л Кристал. Един приятел реши, че ще го спасява, и го изнесе извън пределите на града. Оттогава не съм го виждал
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1034
Re: Дивият Русе
«
Отговор #1 -:
декември 12, 2008, 12:52:56 »
?!! Кого ? приятеля или таралежа?!
Активен
Искрен
Full Member
Неактивен
Публикации: 122
«
Отговор #2 -:
декември 12, 2008, 01:13:43 »
Таралежите не са такава рядкост. Живея в Чародейка-Юг и поне веднъж в годината мяркам по един-два в междублоковите пространства
Активен
фараша
Hero Member
Неактивен
Публикации: 1214
«
Отговор #3 -:
декември 12, 2008, 01:13:54 »
Нека оставим историята с този отворен, творческо-небрежен край.
Ако някой не издържи на края, ще му отговоря на лична
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
Публикации: 4673
«
Отговор #4 -:
декември 12, 2008, 02:33:38 »
А, таралежите тази година имат направо "демографски" бум - стана нещо обичайно да се срещат в парковете и междублоковите пространства. Моите деца вече няколко пъти намират бодливковци от началото на 2008, аз съм виждал даже смазан на улица, а една вечер зад Руското консулство открих един, тръгнал на нощна разходка (те са си нощни гадинки, де...) и го взех за кратко вкъщи, за да го покажа на децата. Намери се отнякъде и улично коте и се получиха на стълбищната площадка много забавни сцени от запознанството на двете твари, всяка бояща се от другата. Тарльо подскача и се свива на кълбо, котето ту го подушва, ту се отдръпва с убоден нос и ръмжи предупредително - въобще доста се посмяхме... Направих и снимки, може да кача някои, но сега съм на работното си място, а те са на домашния комп. Накрая всеки си отиде на мястото - котето около блока, ежко пак зад Консулството, и всички бяха доволни...
Активен
Четете и русенските теми във
форума на SkyscraperCity
!
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
Неактивен
Публикации: 774
«
Отговор #5 -:
декември 14, 2008, 11:24:52 »
Таралежчета често намираме около нас.
Веднъж бяхме намерили една доста голяма сухоземна костенурка (когато бях малка
) Та съседите я прибраха, гледаха я няколко дни и накрая с моето приятелче-съседче ходихме до Левента и я пуснахме там (горе-долу, където е била намерена). Прилепи доста има, особено лятно време много си ги гледам аз. Те са наистина страхотни животни. Много обичам през горещите летни вечери, да сядам на прозореца, провесвам крачета и зяпам прилепите, които правят разни фигури из въздуха; често се приближават близо до мен - усещането е много интересно. (ще стана батманка
)
А пак когато бях много малка, веднъж с тате ходихме до една шивашка фирма, в чието преграждение гледаха едно сърне... Едно мъничко, уплашено, но си го хранеха... и даже го милвах, но не съм сигурна дали това се брои
Активен
Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
«
Отговор #6 -:
декември 14, 2008, 02:37:49 »
На мен са ми по-интересни совите в двора на Русенския?
Активен
n00b
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2113
«
Отговор #7 -:
декември 14, 2008, 04:43:49 »
Едно време бяхме видяли пепелянка близо до речна гара, изкара ми акъла, щото това е единствената змия по нашите ширини дето ужким има способности да избива хора (въпреки че доколкото знам това става много рядко). Обаче не беше агресивна - един пич я изгони с една пръчка в храсталаците до ЖП линията. Очаквах да стане зла и да скача да хапе пръчката - нямаше такова нещо. Според мен беше по-уплашена и от нас. Според мен тия гадини са доста подли и скачат да хапят само когато са покрити някъде и им навлезеш без да искаш в територията. Това на открито да тръгне да те хапе не мисля че е възможно. Освен което дори да те ухапе няма да е особено фатално когато си в града - бързо ще ти бият противоотрова в болницата. Освен ако не си алергичен де - тогава ще е доста грубо.
Ха - а когато бях малък една баба на село беше нахапана от същата гадина. Без въобще да ходи на лекар нищо особено не стана. В смисъл оцеля от ухапването, но след това крака й където беше ухапана се възпали и трябваше да се маже там с някакви антибиотици. Разправя че доста боляло от ухапването де и й се е виело свят и само лежала щото не можела да ходи няколко часа.
Но са гадни животни - изглеждат зли с тоя рог и тая триъгълна глава.
Активен
mart0s
Мастър
Hero Member
Неактивен
Публикации: 804
«
Отговор #8 -:
декември 14, 2008, 06:16:58 »
В двора на Русенския университет има 3-4 2ки Сови
Активен
Linov
Hero Member
Неактивен
Публикации: 3200
«
Отговор #9 -:
декември 14, 2008, 07:22:39 »
Преди няколко години се беше появила една змия в градската градина. Видях я с очите си, но каква е била не помня. Граждани бързо реагираха и викнаха хора от нужната служба, които си я "обезвредиха" и прибраха. Миналия месец пък видях плъх до големите шадравани пред общината. Доста едро добиче беше и се вреше по дупките в съоръжението. Дали е било съвпадеж или не, не знам, но същата вечер центъра яко вонеше на канал. Прилепите и аз си ги имам в градинката зад блока ми всяка топла вечер.
Активен
Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #10 -:
декември 15, 2008, 02:01:57 »
Цитат на: СкручЪ х) в декември 14, 2008, 02:37:49
На мен са ми по-интересни совите в двора на Русенския?
Преди доста години беше се заселила на покрива на училище Братя Миладинови (живея точно до него) една кукумявка и всяка привечер кацаше на точно определен комин, където много пъти ни викаше нейното "куку-мяу!"... Виждаше се на комина като силует - по-дребна от гълъб. И наче за някои суеверни люде появата на такава птица в един дом вещае зло, даже нечия смърт, но това са глупости, разбира се... Лично на мен ми беше интересно да я гледам и слушам. Жалко само, че тогава нямах камера с далекобойна оптика!
Колкото до мишоците и плъшоците, има ги в изобилие в мазите на сградите и даже не мисля, че трябва да ги причисляваме към дивите гадинки - те са си почти домашни любимци...
И аз съм виждал да тича в градската градина (центъра) доста едър плъх от един храст до друг, и то посред бял ден. А сърна... виждал съм и това, но при доста тъжна ситуация. Бях още малък - под 10 години, и седяхме с приятели на понтона на старата гребна база (на брега близо до Дунавски кът), когато на понтона акостира едно кану с гребци, зад което се влачеше във водата нещо сивокафяво, вързано с въже към лодката. Оказа се, че това е сърна, която плувала от румънския бряг към нашия, но за беда попаднала под гребния винт на някакво корабче. Беше с грубо начупени крака и нарязано от винта тяло, но все още не съвсем мъртва, по-скоро в агония.
Бяха я взели - какво да се прави! - с намерение да я хапнат...
П. П. А, ето и обещаните в предния ми постинг в темата снимки на срещата, която устроихме на ежко-бежко и котаранчо...
Дивият Русе
PIC_0010.JPG
(1080.54 KB, 2304x1728 - видяно 1189 пъти.)
Дивият Русе
PIC_0012.JPG
(1069.98 KB, 2304x1728 - видяно 1145 пъти.)
Дивият Русе
PIC_0013.JPG
(1025.61 KB, 2304x1728 - видяно 1056 пъти.)
Дивият Русе
PIC_0015.JPG
(1126.69 KB, 2304x1728 - видяно 1094 пъти.)
«
Последна редакция: декември 15, 2008, 09:04:29 от Orthodox
»
Активен
форума на SkyscraperCity
!
deian
Hero Member
Неактивен
Публикации: 2875
«
Отговор #11 -:
декември 15, 2008, 12:03:34 »
Хахаха, милите. Котето имаше ли бодли по носа?
Активен
Orthodox
Hero Member
Неактивен
«
Отговор #12 -:
декември 15, 2008, 09:00:40 »
Ааа, не се стигна до това - беше много пъргаво и при най-малкото боцване отскачаше назад... Виж, ако ежко беше приложил коронния си номер, с който може да прогони и мечка - да си метне дупето нагоре и да направи носа на нападателя да изглежда като кактус - тогава зор щеше да види любопитното "тигърче"...
Активен
форума на SkyscraperCity
!
Кристин
Слънчоглед
Hero Member
Неактивен
Публикации: 774
Re:Дивият Русе
«
Отговор #13 -:
юни 07, 2009, 05:26:56 »
Днес един приятел ме търси с думите. Имам една змия. Ако имаш познати, които я искат - казвай!
Разтършувах се, оказа се, че имам. Накрая "змията" благополучно достигна до едно временно звено на пребиваване. Откъдето получих и няколко снимки.
Намерена е в района под централна гара. Искали да я трепят. Ама го спасихме гадинчето, жива твар е, ще го пуснат някъде на свобода. По-късно, след като се установи, че това не е змия, се оказа че е СЛЕПОК. Който доколкото знам е защитен вид.
Активен
Аз конструирам всеобщото като избирам себе си.
СкручЪ
Sr. Member
Неактивен
Публикации: 444
Защото съм пич ;]
Re:Дивият Русе
«
Отговор #14 -:
юни 07, 2009, 07:58:48 »
Не, не мисля, че е защитен. Обаче в Русе не съм виждал.
Слепокът (и змиегущерът, те са близки) най-лесно се познава по две неща - опашката (не съм виждал змия да има такава отсечена опашка) и езикът (не е раздвоен).
Активен
Страници: [
1
]
2
3
4
Нагоре
Изпечатай
« назад
напред »
Отиди на: