Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: фараша в декември 12, 2008, 12:47:33Титла: Дивият Русе
Публикувано от: фараша в декември 12, 2008, 12:47:33
Айде да направя и една тема за Русе и дивите животни. Чувал съм доста истории, но ще оставя на по-опитните да споделят, ако имат желание. Мога обаче да разкажа 2 истории, които лично съм преживял.
Преди доооста години, по времето на пионерската си младост, бях свидетел как ястреб /или сокол/ пикира пред нашия блок в Здравец-Изток и си хвана нещо - вероятно врабче или мишка. То вярно, че Изток граничи с полята, но все пак си беше зрелищна гледка.

И втората история  - един следобяд в сумрака на 90-те  на миналия век, намерихме таралеж до старата поща насочил се лениво към х-л Кристал. Един приятел реши, че ще го спасява, и го изнесе извън пределите на града. Оттогава не съм го виждал :)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: SW2FL в декември 12, 2008, 12:52:56
?!! Кого ? приятеля или таралежа?! :)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Искрен в декември 12, 2008, 01:13:43
Таралежите не са такава рядкост. Живея в Чародейка-Юг и поне веднъж в годината мяркам по един-два в междублоковите пространства  :-X


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: фараша в декември 12, 2008, 01:13:54
Нека оставим историята с този отворен, творческо-небрежен край.

Ако някой не издържи на края, ще му отговоря на лична :D :D :D


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 12, 2008, 02:33:38
А, таралежите тази година имат направо "демографски" бум - стана нещо обичайно да се срещат в парковете и междублоковите пространства. Моите деца вече няколко пъти намират бодливковци от началото на 2008, аз съм виждал даже смазан на улица, а една вечер зад Руското консулство открих един, тръгнал на нощна разходка (те са си нощни гадинки, де...) и го взех за кратко вкъщи, за да го покажа на децата. Намери се отнякъде и улично коте и се получиха на стълбищната площадка много забавни сцени от запознанството на двете твари, всяка бояща се от другата. Тарльо подскача и се свива на кълбо, котето ту го подушва, ту се отдръпва с убоден нос и ръмжи предупредително - въобще доста се посмяхме... Направих и снимки, може да кача някои, но сега съм на работното си място, а те са на домашния комп. Накрая всеки си отиде на мястото - котето около блока, ежко пак зад Консулството, и всички бяха доволни... :)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Кристин в декември 14, 2008, 11:24:52
Таралежчета често намираме около нас.
Веднъж бяхме намерили една доста голяма сухоземна костенурка (когато бях малка  :-[ ) Та съседите я прибраха, гледаха я няколко дни и накрая с моето приятелче-съседче ходихме до Левента и я пуснахме там (горе-долу, където е била намерена). Прилепи доста има, особено лятно време много си ги гледам аз. Те са наистина страхотни животни. Много обичам през горещите летни вечери, да сядам на прозореца, провесвам крачета и зяпам прилепите, които правят разни фигури из въздуха; често се приближават близо до мен - усещането е много интересно. (ще стана батманка  :D  :P)

А пак когато бях много малка, веднъж с тате ходихме до една шивашка фирма, в чието преграждение гледаха едно сърне... Едно мъничко, уплашено, но си го хранеха... и даже го милвах, но не съм сигурна дали това се брои  :D


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: СкручЪ в декември 14, 2008, 02:37:49
На мен са ми по-интересни совите в двора на Русенския?


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: n00b в декември 14, 2008, 04:43:49
Едно време бяхме видяли пепелянка близо до речна гара, изкара ми акъла, щото това е единствената змия по нашите ширини дето ужким има способности да избива хора (въпреки че доколкото знам това става много рядко). Обаче не беше агресивна - един пич я изгони с една пръчка в храсталаците до ЖП линията. Очаквах да стане зла и да скача да хапе пръчката - нямаше такова нещо. Според мен беше по-уплашена и от нас. Според мен тия гадини са доста подли и скачат да хапят само когато са покрити някъде и им навлезеш без да искаш в територията. Това на открито да тръгне да те хапе не мисля че е възможно. Освен което дори да те ухапе няма да е особено фатално когато си в града - бързо ще ти бият противоотрова в болницата. Освен ако не си алергичен де - тогава ще е доста грубо.

Ха - а когато бях малък една баба на село беше нахапана от същата гадина. Без въобще да ходи на лекар нищо особено не стана. В смисъл оцеля от ухапването, но след това крака й където беше ухапана се възпали и трябваше да се маже там с някакви антибиотици. Разправя че доста боляло от ухапването де и й се е виело свят и само лежала щото не можела да ходи няколко часа.

Но са гадни животни - изглеждат зли с тоя рог и тая триъгълна глава.


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: mart0s в декември 14, 2008, 06:16:58
В двора на Русенския университет има 3-4 2ки Сови :)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Linov в декември 14, 2008, 07:22:39
Преди няколко години се беше появила една змия в градската градина. Видях я с очите си, но каква е била не помня. Граждани бързо реагираха и викнаха хора от нужната служба, които си я "обезвредиха" и прибраха. Миналия месец пък видях плъх до големите шадравани пред общината. Доста едро добиче беше и се вреше по дупките в съоръжението. Дали е било съвпадеж или не, не знам, но същата вечер центъра яко вонеше на канал. Прилепите и аз си ги имам в градинката зад блока ми всяка топла вечер.


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 15, 2008, 02:01:57
На мен са ми по-интересни совите в двора на Русенския?

Преди доста години беше се заселила на покрива на училище Братя Миладинови (живея точно до него) една кукумявка и всяка привечер кацаше на точно определен комин, където много пъти ни викаше нейното "куку-мяу!"... Виждаше се на комина като силует - по-дребна от гълъб. И наче за някои суеверни люде появата на такава птица в един дом вещае зло, даже нечия смърт, но това са глупости, разбира се... Лично на мен ми беше интересно да я гледам и слушам. Жалко само, че тогава нямах камера с далекобойна оптика!

Колкото до мишоците и плъшоците, има ги в изобилие в мазите на сградите и даже не мисля, че трябва да ги причисляваме към дивите гадинки - те са си почти домашни любимци... :D И аз съм виждал да тича в градската градина (центъра) доста едър плъх от един храст до друг, и то посред бял ден. А сърна... виждал съм и това, но при доста тъжна ситуация. Бях още малък - под 10 години, и седяхме с приятели на понтона на старата гребна база (на брега близо до Дунавски кът), когато на понтона акостира едно кану с гребци, зад което се влачеше във водата нещо сивокафяво, вързано с въже към лодката. Оказа се, че това е сърна, която плувала от румънския бряг към нашия, но за беда попаднала под гребния винт на някакво корабче. Беше с грубо начупени крака и нарязано от винта тяло, но все още не съвсем мъртва, по-скоро в агония. :'(Бяха я взели - какво да се прави! - с намерение да я хапнат...

П. П. А, ето и обещаните в предния ми постинг в темата снимки на срещата, която устроихме на ежко-бежко и котаранчо... :)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: deian в декември 15, 2008, 12:03:34
Хахаха, милите. Котето имаше ли бодли по носа?:)


Титла: Re: Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 15, 2008, 09:00:40
Ааа, не се стигна до това - беше много пъргаво и при най-малкото боцване отскачаше назад... Виж, ако ежко беше приложил коронния си номер, с който може да прогони и мечка - да си метне дупето нагоре и да направи носа на нападателя да изглежда като кактус - тогава зор щеше да види любопитното "тигърче"... :D


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Кристин в юни 07, 2009, 05:26:56
Днес един приятел ме търси с думите. Имам една змия. Ако имаш познати, които я искат - казвай!  :D
Разтършувах се, оказа се, че имам. Накрая "змията" благополучно достигна до едно временно звено на пребиваване. Откъдето получих и няколко снимки.
Намерена е в района под централна гара. Искали да я трепят. Ама го спасихме гадинчето, жива твар е, ще го пуснат някъде на свобода. По-късно, след като се установи, че това не е змия, се оказа че е СЛЕПОК. Който доколкото знам е защитен вид.

(http://ruselive.com/gallery/main.php/d/24913-1/Picture+003.jpg)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: СкручЪ в юни 07, 2009, 07:58:48
Не, не мисля, че е защитен. Обаче в Русе не съм виждал.
Слепокът (и змиегущерът, те са близки) най-лесно се познава по две неща - опашката (не съм виждал змия да има такава отсечена опашка) и езикът (не е раздвоен).


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: mladen201 в юни 07, 2009, 09:13:19
ъъ Бахти нещото слуесто мазно  >:(


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в февруари 03, 2010, 09:29:15
Хищна риба от Китай превзема Дунав
03 февруари 2010 / Nеws.dir.bg


Хищна риба от Китай намери благоприятна почва за развитие във водите на Дунав и близките влажни зони.

Видът със странното име Китайски поспаланко (Perccottus glehni) е забелязан през миналата година и вероятно е пренесен от топлите води на Азия чрез вода в корабни трюмове или чрез хайвер, полепнал по краката на прелетни птици.

Неканеният гост се приспособил към родните условия, размножил се бързо и си живеел царски в нашите води. Според специалисти азиатската риба може да застраши популацията от местни видове, тъй като се храни предимно с ларвите на жаби, тритони и хайвер. В същото време китайският поспаланко няма естествени врагове в нашите географски ширини, пише вестник "Монитор".

Като основна причина за появата на хищната риба специалистите посочват глобалното затопляне, в резултат на което температурата на водата в река Дунав се е повишила.

Видът е изключително пластичен и лесно приспособим към нови условия. Руски учени са направили интересен опит с хищната риба. Един екземпляр е бил поставен в кофа с вода без храна и допълнителен кислород в продължение на шест месеца. След този период рибата оцеляла.

http://rousse.dir.bg/2010/02/03/news5810077.html (http://rousse.dir.bg/2010/02/03/news5810077.html)
================================================

Хайде сега след рибата-часовник, дето напълни навремето езерата в Липник, сега пък хищна риба в Дунава... Предстои излапване на нашенските беззащитни и кротки видове (е, щуката и бялата риба може и да се опрат на поспаланкото, ама другите рибоци ги виждам направо в корема на китайския нашественик...). Настават интересни времена за въдичарите по Дунава (те впрочем напоследък доста са намалели, пък с този няколкокилометров бетонен кей, дето го строят, може и съвсем да се изгубят... ???)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 07, 2010, 02:52:35
Всички сме ги виждали в Младежкия парк, а вероятно и на други места в града. И все пак е винаги интересно и забавно да се видят отново...

Снимките са от двора на детската градина в квартал Локомотив (близо до кръстовището Плиска-Тулча). Животинката беше заета със старателно душене и оглеждане на основата на сградата и плочките около нея, а като че ли и облизваше някои места. ??? Снимките не са твърде добри поради ползвания зум, ниската осветеност и постоянното движение на скокливката. Само за третата снимка позира неподвижно за няколко секунди, докато ме изучаваше внимателно...

Виждал съм ги около моя блок (живея до парка) да прибягват по земята до някое дърво със захапани орехчета - няма как, зима иде, пък и криза е... ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русчуклия в декември 07, 2010, 11:36:47
Третата снимка много радва  :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Valentin_K в декември 07, 2010, 11:38:00
Фотогенично е животинчето, не може да му се отрече.  ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в декември 08, 2010, 12:45:06
Супер сладурана!  :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 08, 2010, 01:59:37
Ама да знаеш как хапят само... ::)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: CaMaRo в декември 08, 2010, 02:20:36
Страхотни снимки ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Dan4y в декември 21, 2010, 11:40:40
Мразя змиите.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 06, 2011, 11:42:45
Днес моят син намерил до една сграда паднало от гнездото малко на някаква сова (в никакъв случай не е кукумявка, защото те и възрастни са по-дребни от това, дето е още пиле с пух..) и го взел. Сега птичето е вкъщи и се чувства добре, кълве нарязан кренвирш и като цяло се държи кротко. Което е учудващо за хищник като него - обикновено са агресивни и посягат или с клюн, или с нокти. Утре ще се обадя в РИОСВ, защото совите са редки и защитени птици, а в Русе има и ендемични (местни) видове, които са особена рядкост. Ако обаче в инспекцията не приемат птичката и не се погрижат за нея, ще търся сред форумците осиновител на екзотичен домашен любимец... ;)

Ето и пилето, кацнало кротко на ръката ми... :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русчуклия в юни 07, 2011, 10:29:35
Много хубава птичка :)
Пред моя блок пък живее един таралеж, който всяка вечер на пейката минава да ни види какво правим  :D
Това пък ме навежда на мисълта, че има змии, което не е учудващо, имайки предвид, че за поредна година квартала е заприличал на джунгла.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: mladen201 в юни 12, 2011, 12:02:58
Добър вечер и привет на всички  :) Отдавна не бях псал тук. Надявам се да съм се "oграмотил" за изминалите 2 години  :D .Та въпросът ми е следният. Мечките на "Текето" още ли са там? Струва ли си да отиде човек на разходка там или е както едно време : Мизерия и боклуци?Питам ви за да знам да си губя ли времето там или да си стоя вкъщи  :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: svetlin74 в юни 12, 2011, 02:18:33
Добър вечер и привет на всички  :) Отдавна не бях псал тук. Надявам се да съм се "уграмотил" за изминалите 2 години  :D .Та въпросът ми е следният. Мечките на "Текето" още ли са там? Струва ли си да отиде човек на разходка там или е както едно време : Мизерия и боклуци?Питам ви за да знам да си губя ли времето там или да си стоя вкъщи  :)

Да мечките са все още там - 2 броя. В съседство има някакви кози и това е. Като цяло "зоопарка" не заслужава посещение. Мечките са доста тъжна гледка - унили , потънали в мръсотия, около тях смърди ужасно. Дано по-скоро ги преместят на някое по-подходящо за тях място. Ако сте с малки даца - те ще се забавляват да хранят козите с трева и сякаш това е единственото забавно нещо там.

Иначе "Текето" заслужва посещение, приятно е за разходка. Уикенда е доста претъпкано, но пак си заслужава.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в юни 12, 2011, 02:55:02
Добър вечер и привет на всички  :) Отдавна не бях псал тук. Надявам се да съм се "уграмотил" за изминалите 2 години  :D .Та въпросът ми е следният. Мечките на "Текето" още ли са там? Струва ли си да отиде човек на разходка там или е както едно време : Мизерия и боклуци?Питам ви за да знам да си губя ли времето там или да си стоя вкъщи  :)

Вярно, колега, че отдавна не си ПСАЛ тук, но не си се УГРАМОТИЛ, 'щото се пише ОГРАМОТИЛ... ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: martin1991m в юни 12, 2011, 04:12:25
не знаех къде,затова тук.Ето какво е останало след ралито
http://www.youtube.com/watch?v=tw3BfnedeDk&feature=player_embedded#at=64 (http://www.youtube.com/watch?v=tw3BfnedeDk&feature=player_embedded#at=64)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в септември 06, 2011, 11:19:46
Ето на какво се натъкнах в полунощ, прибирайки се покрай новата поща  :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: svetlin74 в септември 07, 2011, 12:58:48
Жабката е симпатяга :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в септември 07, 2011, 04:03:39
Тази е от широко разпространения вид зелена крастава жаба (Bufo viridis), който за разлика от водните си братовчеди не се нуждае постоянно от вода, за да съществува. Водният басейн - от локва до езеро - им е нужен само през размножителния период, защото яйцата им се развиват единствено във водна среда. През другото време обикалят нощем по сушата и си търсят храна - насекоми, червеи и други подобни дребни същества. Иначе жабките са безобидни и даже полезни от човешка гледна точка. Колкото до думата "крастава" в научното название на тия земноводни, тя се държи на покритата с пъпчици и неравности кожа на гърба им, наподобяваща картинката при заболяване от краста, но нямаща нищо общо с тази болест. Този вид на жабешката кожа се дължи на множество малки жлезички, отделящи секрет с доста парлив и дразнещ вкус, предназначен да намали апетита на по-едри същества, обичащи да похапват жабчета. При попадането му върху човешка лигавица или очи усещането е доста неприятно, затова след пипане на такава животинка трябва хубаво да се измият ръцете. Значи все пак има частица истина в разпространената заблуда, че ако пипаш такава жаба и особено ако тя те напикае (безобидна защитна реакция), непременно ще "окраставееш"... :)

Впрочем, тези същества са твърде чувствителни към чистотата на жизнената си среда, затова в късните години на соца, поради засилването на промишленото замърсяване и особено на обгазяванията от север те за доста дълго време бяха се поизгубили от територията на Русе. Едва през последните няколко години забелязвам, че се появяват отново в градските квартали, което е добър признак за екологията. Ами добре дошли да са...

Добавям и една моя нощна находка от 2008. Има перфектен маскировъчен костюм, нали? ;) (Държа жабока здраво, защото за размерите си е доста силен и се бори упорито да се измъкне от плена...)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в септември 07, 2011, 11:03:59
Уха, че хубава снимка си му направил  ;D


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в септември 08, 2011, 12:22:48
Страшно готини са тия жабки. Макар че, мен би ме било гнус да ги пипна, е не точно гнус де, по-скоро някакво втълпено отвращение.
Обаче жабите от Жабешкото май не приличат на тези, или греша? Виждал съм ги много пъти, в определени години, но някак си не са толкова шарени, по зелени са, но може и от тъмното да е това усещане.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в септември 09, 2011, 01:51:34
Виж, те просто са от друг биологичен вид, че даже и род - голяма водна жаба (Rana ridibunda). Тя прекарва повечето от живота си във водна среда и затова защитната й окраска не е толкова пъстра - нали водата за разлика от тревата и храстите има по-равномерно оцветяване. Иначе при този вид има доста големи вариации на цветове и шарки - от тъмнозелено до кафяво или сиво, почти черно, и обикновено с по-тъмни петънца по гърба и отстрани, както и една или няколко светлозелени линии по гърба (по данни от английската Wikipedia). Ето снимка на млад женски екземпляр с външност, твърде разпространена сред квакащите в българските езера и блата водни жабки...

(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/RanaRidibundaFemale.jpg/753px-RanaRidibundaFemale.jpg)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в септември 09, 2011, 02:06:05
Уха, че хубава снимка си му направил  ;D

Ами, не твърде... Снимах в почти пълна тъмнина (светкавицата все пак помогна), като с една ръка държах животинката, а с другата апарата (а той не е твърде лек и не е удобно да се снима с една ръка). Много повече бих искал да направя портрет на свободна жаба, но този господин (мисля, че беше мъжкар поради размера му и бойния му дух...) не се спираше и за секунди - веднага тръгваше нанякъде с подскачане или просто вървейки с четирите си крачета. Затова и разположението на обекта в снимката не е особено добро, пък и ъгълът на снимане не е подходящ - не се вижда добре муцунката и изразителният жабешки поглед, но както и да е.

Впрочем, този жабок го намерих на тротоара на Борисова близо до центъра и го занесох чак в тревите на Младежкия парк, където вероятността да бъде размазан от кола или нечия обувка е много по-малка. Интересното е, че през повечето време на пренасянето му кротуваше и мируваше в ръката ми, но когато стигнахме в парка и реших да го снимам за спомен, започна юнашка борба за измъкване, може би усетил близката свобода... :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в септември 11, 2011, 06:04:26
Благодаря за информацията, Ортодокс. :)
Всъщност досега не бях се и замислял, че в Русе се срещат няколко вида жаби. Някак си земноводните остават встрани от вниманието, по ни се набиват в очите бозайниците и птиците, поне при мен е така.

А жабките са готини! Правило ми е и друго впечатление - има години, когато популацията им около Жабешкото е огромна, човек буквално върви по жаби, ако се разхожда там през нощта, през последните години обаче, като че ли са по-малко.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: фараша в октомври 17, 2011, 12:09:48
Днес на два пъти видях в небето над Русе големи птици като диви гъски, но бяха бели отдолу. Едната се шматкаше около изчислителния, а други 3 се рееха в квартала над топлата вода. Какви може да са? :-[


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в октомври 29, 2011, 07:54:11
Поредната ми среднощна среща с "див" русенец. Пътищата ни се пресякоха покрай Икономическият техникум. Наложи се да завърна ежчето леко към един двор на къща, че се притесних да не пострада ако хукне по платното  ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 29, 2011, 10:54:25
Доста често се срещат нощем в Парка на младежта. Аз видях един да пресича алея пред Английската гимназия късно нощем, синът ми също е намирал. Аз обаче не успях да го снимам, защото тогава бях без фотоапарат, пък и ежко не се оказа склонен да позира - сви се на бодливо кълбо и едва си подаваше само крайчеца на носа изпод бодлите. Опитах да го повдигна, като проврях ръка под него, където е пухкавото му коремче, но той почна сърдито да ръмжи. Тогава го оставих да си върви по живо, по здраво, защото се притесних да не ми приложи един традиционен ежов номер, с който успяват да прогонят дори и мечка, решила да похапне ежче за вечеря. Изпълнението се състои в това - когато мецана вземе да души кълбото от бодли, то изведнъж мята дупето си нагоре и украсява носа й с десетки набити бодли. И понеже не исках същото да се случи с ръката ми, оставих бодливкото да си продължи нощната разходка, чиято цел беше да си напълни коремчето, разбира се... :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Linov в май 31, 2012, 10:29:45
Малко да съживим темата. Ето на какъв дзвер се натъкнахме вчера с фараша долу на кея. Снимките са преди и след интервенцията на колегата  :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: JMM в май 31, 2012, 11:23:57
До колко може да се прецени от видяното на снимките, става въпрос за сива водна змия.
 :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 03, 2012, 08:37:48
Още нещо за не твърде приятната част от русенския "дивеч"...

Нашествие на змии в русенски квартал
10:36  |  2 юли 2012

Змии превземат русенския квартал "Родина" 3, алармираха жители на комплекса, съобщи Русе24.бг


Хората са в паника, защото освен че се препичат на слънце по тротоарите, влечугите се промъкват и в домовете им.

Последният случай бил преди ден. Змията пропълзяла в кухнята на семейство Фараонови на ул. "Черни връх", докато внуците им обядвали. Стопаните обаче не загубили самообладание и успели да убият влечугото.

Жителите на квартала не си спомнят да е имало такова нашествие на студенокръвните, както през последните две лета. Според тях, влечугите изпълзяват от буренясалите дворове на съборените къщи в района. Според специалистите по змии, влечугите хапят само ако са провокирани. Съветите на експертите са хората да не нападат или убиват змиите, а да позвънят на тел.112 за помощ.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=11476494 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=11476494)
=================================

"Семейство Фараонови..."  :D Това поражда мургави асоциации... ;)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в април 16, 2015, 06:47:56
Местят мечките Бойка и Станди в Белица
16 април 2015

Със заповед на екоминистъра двете мечки в Лесопарк “Липник” в русенското село Николово ще бъдат преместени в Парка за танцуващи мечки край Белица.


Преди година от “Четири лапи” искаха да изведат Бойка и Станди заради лошите уловия, при които се отглеждат, но жива верига от жители на селото ги спря.

Въпреки обещанията на Община Русе да създаде подходящи условия за отглеждането на животните, това все още не се е случило и се налага, до изграждането на модерен зоопарк, мечките Бойка и Станди да бъдат изведени.

През февруари бе пусната и петиция срещу начина на отглеждане на двете мечки.
В  текста  се отбелязваше, че животните са настанени в клетка, подобна на концлагер.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=18881941 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=18881941)


Лично аз се радвам за тези измъчени мечки, обитаващи клетка, в която могат да направят най-много по две крачки в коя да е посока, преди да опрат в решетка. Това си е направо затворническа килия! Може ли такова едро животно, което по природа трябва да скита волно по гори и планини, да прекара живота си така?! Дано в новото си обиталище се радват на повече свобода, а ние все някак ще минем без мечешко присъствие в и без това измисления "зоокът" на Текето...


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в април 16, 2015, 09:29:33
Крайно време беше да спасят мечките от тоя ад.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в септември 23, 2015, 05:34:19
Тия дни, пресичайки късно вечерта бул. "Гоце Делчев" ("Разградското") между "Дружба" 2 и "Дружба" 1, в зелените площи се натъкнах на животно, което първоначално взех за куче, но когато избяга имаше дълга рунтава опашка. С други думи, трябва да е било лисица. За съжаление нямаше как да го снимам, всичко стана твърде бързо. Територията там хем не е много урбанизирана, хем си е навътре в града, възможно ли е според вас наистина да е било лисица?


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в октомври 29, 2015, 10:39:43
Елен се разходи по улиците в Русе
29 октомври 2015

Елен е бил забелязан да се движи по улици в Русе тази нощ. Това съобщиха от полицията.

Първият сигнал за животното е постъпил на тел. 112 в 1,20 часа. Първоначално еленът бил забелязан на ул. "Чипровци", а по-късно са постъпили обаждания, че се намира в кв. "Здравец-Изток".

Сигналът е предаден към компетентните институции, Изпълнителната агенция по горите, както и в отдел "Биоразнообразие" към общината.

Дежурните полицейски екипи, извършвали обход в района, също са били информирани за получения на тел. 112 сигнал, но не са засекли животното.

"Вероятно животното е било подплашено от нещо", коментира директорът на общинската дирекция "Управление при кризи" Спасимир Димитров.

Той допълни, че преди години в Силистра е имало случай на диви прасета, които са се озовали в града.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=20425984 (http://rousse.dir.bg/news.php?id=20425984)Интересни са някои от коментарите под новината в Dir.bg, които дават допълнителни сведения за дивата фауна в Русе.

В Русе има много случаи на влизане на диви прасета в града, както и на вълци. А миналата седмица научих от очевидци, че и лисици влизат в града.

Факт. Виждал съм преди години бягащо уплашено диво прасе - доста едро при това - през Парка на младежта в посока ул. Доростол.

Лисиците си живеят в града. Например, изоставеното поделение до университета.

Има се предвид школата за водачи на БТР-и.

И още нещо в стил "русенски песимизъм".

Когато хората оредяват, дивата природа започва да си взима своето.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: CaMaRo в октомври 29, 2015, 11:49:58
Лятото бях излязъл пред входа ми вечерта на пейката около 23:00 часа и гледам на 15  метра от мен лисичка :Д постоя малко огледа се и  потегли на някъде :D


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в октомври 30, 2015, 12:10:55
Ясно... Значи и моето е било лисица. Не ми се е привидяло. :)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Orthodox в декември 17, 2015, 11:43:16
Змия се "разходи" на централния площад в Русе

http://kiss13.net/ruse/item/324-zmiq-se-razhodi-na-centralniq-ploshtad-v-ruse.html (http://kiss13.net/ruse/item/324-zmiq-se-razhodi-na-centralniq-ploshtad-v-ruse.html) (видео)

Змия се появи в центъра на Русе. Влечугото, дълго над 2 педи, се е разхождало дълго из централния площад на града, когато минувачи го забелязали на една от алеите. Русенци веднага се обадили на 112, от където предали сигнала на отговорните институции, но без резултат.

След над 30 минути чакане, хората взеха нещата в свои ръце и сами прибраха змията в кашонче, след което я занесоха на портала на Общината.

Служителите на охраната запечатаха кашона с влечугото и се свързаха с природния отдел на музея, от където увериха, че ще я приберат.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: JMM в декември 18, 2015, 12:45:45
Змията която се вижда на клипа е от вид сива водна змия и е неотровна и безопасна за човека.
"Топлото време" е причина да не е в летаргия.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в май 29, 2019, 02:26:43
От Фейсбук: лисица в самия център на Русе, началото на пешеходната зона на "Борисова"!

(https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/61198421_10214427327618010_8089421106441617408_n.jpg?_nc_cat=102&_nc_ht=scontent.fsof3-1.fna&oh=bd8b06607324c43d63b3d51981d4a803&oe=5D955338)

Виждал съм лисици по поляните на "Дружба" и "Чародейка", но чак толкова навътре в града не съм очаквал, че може да се появят. Явно поне по нещо ще заприличаме на Англия, където са като нашите улични котки.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в май 29, 2019, 08:42:34
Я, чак докъде е стигнал лиско  :D Май бира са му сервирали?
Аз покрай флотската кула скоро видях лисица, може да е същата.Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: фараша в май 17, 2020, 04:53:07
Онази вечер на паркинга един таралеж притича бързичко и се скри под кола. Това край младежкия парк.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в май 17, 2020, 07:48:04
Таралежи в града има много. И в парка, и в "Чародейка" покрай гробищата, и в изкопа на неосъществения "Мол Галерия" (завода "Петър Караминчев") и в зелените площи покрай бул. "Гоце Делчев".


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: JMM в май 18, 2020, 10:41:43
"Малко лисиче, скитащо се по улиците, изненада в събота хората в квартал „Възраждане“. Животинчето е забелязано за пръв път зад пустеещия парцел на бившия завод „Петър Караминчев“, който от години се е превърнал в развъдник на змии и други диви обитатели. После е потеглило покрай казармите към училище „Възраждане“ Лисичето не се страхувало от хората, така че в края на разходката си доброволно се оставило в техни ръце. Изглеждало изпосталяло и гладно, спуснало се лакомо на предложената му кучешка храна и вече е в приют за диви животни."

https://utroruse.com/article/770293/ (https://utroruse.com/article/770293/)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в октомври 04, 2020, 10:06:57
Една снимка на малко змийче по обновения кей, до новата пасарелка.
По-нататък, покрай бараките на БРП в тъмнината се натъкнах на доста по-едър представител на влечугите. Един минувач ме предупреди, че има змия. Животното явно се притесни от нас хората и започна да съска доста ядосано, докато се изтегляше към близките камънаци.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: svetlin74 в октомври 05, 2020, 08:31:20
снимка на малко змийче по обновения кей, до новата пасарелка

Смок ли е това ?


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: JMM в октомври 06, 2020, 07:47:04
Това на снимката е жълтоуха водна змия - абсолютно безобидна.


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в май 31, 2021, 10:09:53
Леле, колко много крака. Как не се спъва?  :D


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в май 31, 2021, 11:01:39
Такъв вид многоножки - "тропически", не бях виждал у нас, а само ония "паянтовите". :D


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: vesel в юни 01, 2021, 12:02:54
 :D "Паянтови" имаше и у дома преди години. Под тапетите живуркаха. Иначе горната снимка е от "Придунавски".

Преди 6 или 7 години в Стара Загора видях една доста по-сериозна на вид. Стана ми интересно и проверих. Оказа се, че било сколопендра. Че и отровна била. Ето такова нещо беше:
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/3f/Mediterranean_Banded_Centipede_%28Scolopendra_cingulata%29_found_under_a_stone_..._%2836437553192%29.jpg/240px-Mediterranean_Banded_Centipede_%28Scolopendra_cingulata%29_found_under_a_stone_..._%2836437553192%29.jpg)


Титла: Re:Дивият Русе
Публикувано от: Русенец в юни 01, 2021, 02:24:27
Тая старозагорската вече съвсем тропическа на вид. Добре, че сме тука в Русе сме си у Европата... :D