Страници: 1 2 [3]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе - Европейска столица на културата 2019г.  (Прочетена 17374 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1962


Профил Ел. поща
« Отговор #30 -: януари 02, 2014, 05:32:59 »

Или както казват сръбските треньори-класици: "Играли смо врло добро, али смо немали шансу!"  Cheesy
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4759Профил Ел. поща
« Отговор #31 -: януари 02, 2014, 08:14:04 »

Трябва да призная, че от самото начало не бях особен оптимист (меко казано) относно шансовете на Русе в тази напревара. При сегашното положение на нещата Стоилов е прав да посочи какво не достига на града, за да се удостои с домакинство на проява от такъв мащаб. Остава да кажем като пича от "Полет над кукувиче гнездо" - "Поне опитах, мамка му!". И да се надяваме, че занапред градоначалството (от когото и да е представлявано) ще прави необходимото, за да бъде обликът на Русе все по-привлекателен и в бъдеще да има повече шансове да бъде печелившият сред конкурентите си...
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1257


Профил
« Отговор #32 -: януари 03, 2014, 01:52:56 »

Признавам си, така и не си направих труда да попрочета какво точно животно е това европейската културна столица? Явно не е това което е звучи, защото културните столици в Европа доколкото знам по правило са и фактически столици.
Активен
svilenrr
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 607


Профил
« Отговор #33 -: януари 17, 2014, 08:10:00 »

http://news.ruse24.bg/474023.html

В тази статия има линк към целия доклад на журито и може да се види защо Русе отпадна  Angry. За съжаление доводите на журито са супер субективни според мен!

« Последна редакция: януари 17, 2014, 08:13:00 от svilenrr » Активен

фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1257


Профил
« Отговор #34 -: януари 17, 2014, 10:43:44 »

На мен пък част от аргументите ми се сториха доста общи и мъгляви, повечето в сферата на предположенията и съмненията. Предполагам самата презентация не се е получила много добре, но и не отхвърлям възможността за предварително взето решение
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #35 -: януари 17, 2014, 11:48:54 »

В доклада има и допуснати груби фактологични грешки, като тази, която е шокираща:

Цитат
Той (Русе) е разположен в най-бедния регион на България и Европейския съюз
.
Твърденията в доклада са също необосновани чрез излагане на конкретни факти. Пример:
Цитат
Журито не беше толкова сигурно относно ролята на гражданите в разработването на проекта.
Колко "толкова" трябва да е сигурно? На какво почиват съмненията? Като цяло кандидатурата на Русе е отхвърлена в мотивировка, която се състои от...10-15 реда. Хората, които имат опит с документация от подобен род, перфектно разбират, че подобен обем е крайно несериозен. Целият документ е от 14 страници, а минимумът за един такъв доклад според мен е поне 25-30, в който да се изложи в пълнота цялата фактическа обстановка и на база на това да се очертаят изводите. И този минимален обем за всеки един град поотделно.  Аз самият съм писал такива доклади, чел съм и множество други макар и по различни от този поводи и никъде информацията не е била предоставена толкова повърхностно и най-важното - без аргументация. При това говоря за случаи, които не са от такъв ранг като кампанията за европейска столица на културата, която все пак е доста мащабно събитие. Липсват и ясно очертани критерии на оценяване и класация между градовете по тях, няма ясна система на оценяване. Няма и сумарно класиране с количествена оценка (точки). В други случаи с подобни конкурси се съставят и протоколи от работата на журито - кой как и защо е гласувал и прочее. Работата на журито се наблюдава и от нотариус, който трябва да разпише протоколите и да изготви собствен доклад относно работата на журито и ако има забележки от какъв характер са те и дали влияят върху крайния резултат. Всичко това се изпраща към органа, администриращ конкурса, който трябва да потвърди или отмени резултатите на журито със специално решение на управителното си тяло. Такъв поне е моят опит с конкурси, които са различни от този, но принципът би трябвало да е еднакъв. Да не говорим, че в тази надпревара трябва и доста по-голяма чувствителност към процедурите. В така подготвения доклад не виждам информация, върху която да се градят безспорни изводи и да се вземат адекватни и еднозначни решения.
« Последна редакция: януари 17, 2014, 12:00:46 от fcdunav » Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 396Профил Ел. поща
« Отговор #36 -: януари 23, 2014, 01:09:46 »

Еми тя комисията е международна, ама в крайна сметка с преобладаващо българско население, изпълнено с "културтрегери", свикнали на партийна хранилка, демек: "столицата преди всичко". И понеже да има малко провинция - ше сложим търново, щото ей така и варна, щото ония много реват като ги пренебрегваме, а Русе - то това къде се намираше, в България ли е, не ни трябва да се набутваме, по-добре не...

Едва ли програмата на варна е с повече средства, а тази на търново е трагична. Не знам нашите какво се презентирали, но толкова зле не може да е било сравнено с другите. А мотивировката е покъртителна, сякаш столичната програма са я писали "столичаните" от 15 етаж на панелката в "Дружба 1" или шофьорите от градския им транспорт...
Активен
DeYordanov
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 497


Профил
« Отговор #37 -: януари 23, 2014, 04:29:21 »

Комисията е международна, ама само в последната фаза, когато са останалите 4-е града. Иначе първото отсяване, което мина е изцяло от българска комисия.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #38 -: януари 25, 2014, 08:00:00 »

Малко информация от кухнята, относно отпадането на Русе


Русе и Гюргево бяха подписали споразумение за сътрудничество, да участват съвместно, като трансграничен регион, в надпреварата за Европейска столица на културата през 2019 г.

http://www.ruseinfo.net/news_118235.html

Но какво се случва. Пред комисията с председател Стив Грийн се явява сама русенската група без представители на Гюргево. Договорката с румънците била от Русе заедно да се отпътува към София и независимо от няколкото телефонни разговори и обещания от тяхна страна, че ще пристигнат направо в София, те така и не идват. В края на същият ден, отново в телефонен разговор се извиняват за отсъствието с неотложен ангажимент.
Разбира се има и чисто нашенска вина, но провала с румънците е сериозна причина, защото кандидатурата е представена като съвместно участие на трансграничен регион Русе - Гюргево.
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1417Профил
« Отговор #39 -: януари 25, 2014, 10:15:49 »

Значи мамалигарите са ни издънили. Тия са за голям бой  Cheesy
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #40 -: януари 25, 2014, 11:19:04 »

Много е тънка линията с издънването ... Ако условно приемем, че ни бяха избрали за Европейска столица на културата през 2019 г., Русе щеше да получи европейско финансиране ... но Гюргево се намира под юрисдикцията на друга държава, то към момента няма механизъм по който да се възползва от това финансиране. Реално каква ще е ползата за Гюргево от помощта оказана на Русе ? Единствените облаги щяха да са само за Русе.
Активен
Valentin_K
CSKAr4e
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2035


*
Профил WWW
« Отговор #41 -: януари 26, 2014, 03:21:25 »

Когато един регион просперира е логично и околностите да го усетят. Така или иначе Гюргево пак щеше да има полза от това. Едва ли обаче това може да е единствената причина за провала. На последната сесия преди няколко дни се чуха неща като "някои членове на журито спаха по време на презентацията ни" или пък "в журито имаше хора с корени от Русе, които разправяха наляво-надясно как в градът падат постоянно балкони, макар да не са били с години тук" (не претендирам за абсолютна точност на цитатите, но бяха в тоя дух).
Активен

JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 622


Профил
« Отговор #42 -: януари 26, 2014, 10:19:42 »

Аз уточних в моя постинг, че гафа с румънците не е единствената причина за провала.
Не по малко вредни за бъдещето на града са подобни изцепки, плодове на явлението Русенски песимизъм.
.... "в журито имаше хора с корени от Русе, които разправяха наляво-надясно как в градът падат постоянно балкони, макар да не са били с години тук" (не претендирам за абсолютна точност на цитатите, но бяха в тоя дух).
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1962


Профил Ел. поща
« Отговор #43 -: януари 26, 2014, 04:03:50 »

Аз пък ви казвам, че принципно нямахме никакъв шанс от самото начало. Това, разбира се, не изключва некадърно направена и поднесена презентация. Вижте само кои градове продължават - София, Пловдив, Варна и Велико Търново. София е столицата, всичко е в нея, дето се вика, Пловдив и Варна - втория и третия град, много културни прояви, държавно внимание, влияние и пр., и накрая Търново, дето е абсолютен галеник на централната власт, "стара столица", исторически град, туристически град и пр. Видя се, че на този фон, Русе, дори Бургас, да не говорим за Шумен и Габрово нямат шанс. Това е. Просто България е прекалено малка и прекалено централизирана за повече място под слънцето. За да има някакви шансове изобщо Русе, при сегашната социално-политико-икономическа конфигурация на градовете в България, трябва много здраво бачкане, лобиране, много добри идеи, въобще все неща, които в нашата местна управа ги няма (не говоря само за настоящата, а за всички управления през последните 20 г.). Кара се на самотек, правят се някои нещица, които уж изглеждат гръмко, но без визия и бачкане няма как да стане...
Аз по принцип не възлагах големи надежди на това състезание, всъщност стана точно каквото очаквах.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 396Профил Ел. поща
« Отговор #44 -: януари 27, 2014, 11:21:22 »

Вярно е, че трябва много бачкане.

Интересно ми е обаче как ще преодолеем друг феномен - за "столичани" (демек всичко живо от села и паланки дето се натиска за ръководни позиции в софията), освен столицата има варна/бургас през лятото и банско през зимата. Всичко друго са "тъпи селяни", хора без образование, неразбиращи столичните работи, градовете са запустели, в тях няма нищо и нищо не се случва. Каквото и да се прави, ще е адски трудно да се преодолее това мислене.

Евентуален вариант е децентрализацията, но това скоро няма да стане точно поради горното мислене.  Sad
Активен
Страници: 1 2 [3]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.143 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.035s, 2q)

Google e прегледал тази страница май 24, 2020, 04:35:59