Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: equinox в март 02, 2009, 12:43:31Титла: Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: equinox в март 02, 2009, 12:43:31
Мистериозна смърт на кучета, разхождащи се в т.нар. Младежки парк на Русе се регистрира през последната седмица. По симптомите, предшестващи смъртта, става ясно, че животните са погълнали отрова, очевидно разпръсната из тревните площи. Това съобщи д-р Катерина Маркова от сдружението "Германо-българска помощ за животните" – Русе. След първата отровителска акция загина домашно куче, а повече от 4 бездомни изчезнаха мистериозно.

В неделя отново е хвърлена отрова, съобщи д- Маркова. Открити са едно починало и едно агонизиращо бездомни кучета. Признаците, проявени от едното животно, са същите, каквито показа седмица по-рано домашно куче, разхождано в парка – треперене, обилно слюнкоотделяне, повръщане, рязко изпъване на краката. Според лекарите отровата е много опасна.

Д-р Маркова препоръчва кучетата да се извеждат с намордник, ако се налага да се разхождат в злополучния парк. "Докато открием точно каква е отровата, моля  всички да се заредят със смелост и самообладание и една много важна спринцовка в джоба...и си купете атропин - необходим Ви е в доза 1 милилитър на 10 кг живо тегло", съобщи д-р Маркова.

Преди година влезе в сила законът за защита на животните, който предвижда  строги санкции за причинилите смърт на животно. С отстраняването на уличните кучета от местата, които обитават, се освобождават ниши, които бързо се запълват с нови мигриращи или новородени. Докато бъдат обработени с кастрация, обезпаразитяване и ваксиниране против бяс, те могат да бъдат носители на зарази, опасни дори за човешкото здраве, както и да се групират в разгонени глутници, които могат да бъдат и агресивни, допълни д-р Катерина Маркова.

Прилагането на методи за отстраняване на уличните животни са отчаян опит да се пречи на прилагането на Закона за защита на животните, който регламентира мерките за трайно решаване с проблема "кучешка популация", допълни тя.

http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/02/683253_otrova_ubiva_kucheta_v_mladejkiia_park_na_ruse/ (http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/03/02/683253_otrova_ubiva_kucheta_v_mladejkiia_park_na_ruse/)

Не знам до колко е вярно това, но ако имате домашни любимци се въздържайте да ги разхождате в парка.Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в март 02, 2009, 06:11:36
Ако наистина някакви малоумници са сторили такова нещо, то си е пълен идиотизъм! Нима не е ясно, че така може да умре както куче, така и дете (пази Боже!)?! И на мен ми е писнало от тези бездомни псета, но определено не е това начинът да се освободи градът от тях. Но някакви мерки все пак трябва да се вземат - безопасни за хората, разбира се. Защото навсякъде из града човек среща (особено нощем) скитащи глутници или отделни животни, които нерядко биват агресивни - лаят срещу минувачите, доближават се до тях, заобикалят ги, а понякога даже се и нахвърлят. При това без да са предизвикани от човека, просто защитавайки територията си при минаване през нея. Ако се наложи, в критична ситуация не бих се поколебал да се защитя с каквито средства имам под ръка, та дори това да доведе до смъртта на куче. Защото между ценността на човешкия живот и здраве и това на едно животно не може въобще да се прави сравнение...

Впрочем, мерките на Общината се ограничават с обазпаразитяване, ваксиниране и кастриране. Обаче кучето, минали през тези процедури, си остава куче - със същите навици и реакции, които е имало и преди. Така че, докато по естествен път намалее броят на популацията, тези псета ще обикалят улиците на града още много години. И ще има ухапани и стресирани деца и възрастни, въпреки мерките. Защото, видите ли, природозащитниците ще надигнат вой, ако се приложат по-твърди мерки, включващи директното физическо унищожение на помиярите. А къде са човекозащитниците?!


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в март 02, 2009, 10:48:44
В такъв случай - може би да. И въпреки всичко - отрова???????? Това не е самозащита. Това е садизъм...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: di4ko в април 13, 2009, 07:25:57
Има обявена награда от 1000лв. за информация за отровителя.Още толкова добавя Германо-българското дружество,частни лица също обявиха ,че дават общо 110 лв. за неговото идентифициране,залавяне и предаване на органите на реда.-http://news.ruse24.bg/85894.html (http://news.ruse24.bg/85894.html)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: спиро в април 13, 2009, 07:31:19
Аз давам 500 лева за всеки от това германско дружество ухапан от пуснато бездомно куче в Русе. Нормалните хора не могат да ходят по улиците вече. Децата играят в градинки посрани от кучета и всеки ден заобикалят, дръгливи, бълхливи псета. Имам куче и много обичам кучета, но всички бездомни такива трябва да бъдат прибирани за 2 седмици и приспивани ако никой не ги поиска.  Така е по нормалните страни. Писна ми от глутници от серящи и опасни помияри да се разхождат из града. Като тези германци не искат да решат проблема е съвсем нормално хората да се опитат да го решат сами. Адмирации към човека, който се е захванал с отровата.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: di4ko в април 13, 2009, 07:40:33
ами разходи си кучето в парка, то отровата не е само за бездомните кучета. В опасност са всички   животни,птици и хора


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: equinox в април 13, 2009, 07:44:54
Отровата не подбира.  :o


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: спиро в април 13, 2009, 07:48:36
Дичко, единствените, които са виновни за това положение са хората от тази смешна германо-българска организация, които вече няколко години прибират и после пускат кучетата из града! До кога ще се търпи. Човека с отровата, очевидно е направил нещо, което е опасно, но и броденето на глутници е не по-малко опасно.  Понякога се стига до ситуацията където enough is enough!


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: di4ko в април 13, 2009, 08:05:21
не е това начина ,за кучетата не ми пука ,но  в парка се разхождат и много деца >:D,и с покачването на температурите ще стават все повече  >:D


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: di4ko в април 20, 2009, 10:07:54
 >:Dвчера още едно куче се е отровило в парка: http://news.ruse24.bg/86895.html (http://news.ruse24.bg/86895.html)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Valentin_K в април 20, 2009, 10:15:10
Да, тоя малумник заслужава да бъде наказан много здраво.Не е прсто това начина.За човека междо другото, който го хване тоя лумбурник има награда 1000 лв.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: deian в април 20, 2009, 10:19:35
Ами полицаи в парковете! Толкова ли е трудно? Да дежурят и ще го хванат. Пък ако се покрие, най-много да се спасят много животни по този начин, защото няма да смее да излезе и да хвърля отрова.
Стана ясно, че кучето е яло от отровата. Ами ако дете хапне? Никой ли не е виждал малко дете да вземе нещо от земята и да си го пъхне в устата? Този е ненормален. Явно си е патил от кучета, ама всичко си има разумни граници.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: harmonia в април 27, 2009, 01:02:22
Когато властта не взема необходимите мерки, хората започват сами да се оправят. Разбира се ,че не това е начина за справяне с проблема, но...
Не знам докога кмета и заместниците му ще си правят оглушки по проблема с всички зверове, които се разхождат спокойно по главните улици на Русе, пред кметството и в парковете! Аз имам малко куче и много обичам животните, но всичко си има граници! Или хората и тяхното нормално съществуване са по-важни или кучетата в Русе! Всяка сутрин като излизам в градския парк да разхождам моето куче, ме напада един голям звяр, приличащ на немска овчарка. Заедно с още няколко животни като него, той лае по всички бягащи из парка, по колоездачите, по колите минаващи наблизо... И това се случва точно пред блоко, в който живее кмета! А из парка има много малки дечица и не знам как майките им не се страхуват да ги пускат да играят в тревните площи сами. Тези кучета имат номерца на ушите, което значи че уж природозащитниците се грижат за тях! Да не би като са с номерца вече не могат да хапят и да нападат никого! Да си ги приберат тези животни в кучешките приюти и да си ги гледат там. Човек не може да се разхожда из града спокойно с кучето си, отвсякъде се спускат големи зверове и го лаят! Защо общината е подписала някакъв договор с германо-българското дружество за защита на животните, който всъщност защитава само правата на животните, а не на хората? Май става дума само за усвояване на големи суми европейски пари, а на практика дела никакви! Предлагм този договор да се публикува във вестник "Утро", за да видим всички за какво наистина става въпрос!  Докога ще продължава това изтезание за живеещите в Русе граждани? Била съм в САЩ, Канада и в Европа, и никъде няма такова нещо - свободно разхождащи се бездомни кучета! Крайно време е кмета да направи нещо по въпроса! А като не може да се справи, моля - има и други способни хора, които също могат да изпълняват неговата роля.
Бих искала да зная какво мислите вие по въпроса?


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: krasi_guteva в април 27, 2009, 10:25:14
Напълно подкрепям написаното от harmonia


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: спиро в април 27, 2009, 10:35:32
Абсолютно съм съгласен. Изключително обективно мнение. Да кажем не на бездомните кучета по русенските улици. Самозваните организации, които печелят пари на гърба и нервите на целия град тябва да бъдат изхвърлени веднъж завинаги и да се пристъпи към радикално решение.

Всички бездомни кучета да бъдат прибирани и хуманно приспивани както се прави по нормалните страни.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в април 28, 2009, 04:12:42
Да бъдат прибрани и хуманно приспивани ако до известно време никой не ги поиска - да. Но да не се хвърля безразборно отрова в парка.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: harmonia в май 05, 2009, 08:14:19
Здравейте,

Преди няколко дена написах във форума за 2 големи звяра, които се разхождат из парка, около кметския блок и нападат минаващите. Те изчезнаха за 3-4 дена, и днес сутринта ги виждам пак, че са се появили на същото място. Значи някой, от когото зависи проблема с бездомните кучета чете този форум, взети са някякви временни мерки и после, ни чул ни видял!
Какво е това замазване на историята с тези животни?
Между другото четох в друг форум написаното от членове на германското дружество и те твърдят, че проблема не е в тях, а в зам. кмета Лазаров. Понеже става дума кой да усвоява големите европейски пари за грижата за бездомни домашни любимци! Те са предложили проект на общината, който решава проблема, но не е бил приет, защото общината също иска да се облажи от паричния поток! Не съм запозната подробно с проблема,но като знам каква корупция се шири в България и как само "техни хора" са щастливците да работят с кредити отпуснати по най-различни програми- изобщо не се учудвам на такова обяснение на нещата! Вие какво знаете по този въпрос?
Хармония


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 20, 2009, 11:59:58
http://rousse.dir.bg/2009/05/20/news4477332.html (http://rousse.dir.bg/2009/05/20/news4477332.html)

Нови случаи на отрова по парковете в Русе
20 май 2009 / News.dir.bg

От дружеството "Германо-българска помощ за животните" сигнализират за нови случаи на отравяния на бездомни кучета в Русе, предаде БТА.

"Повече от три месеца в русенските паркове се разхвърля безконтролно отрова срещу домашните и бездомните кучета, и днес има нови отравяния", съобщи д-р Катерина Маркова, председател на дружеството.

Силно сме притеснени и за безопасността на децата, посещаващи парковете в Русе, каза д-р Маркова.

Тя припомни, че се води следствие. Фирми и обществени организации са обявили парична награда за този, който предостави информация за извършителите.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 24, 2009, 09:03:50
Забелязах, че напоследък бдителни граждани, загрижени за здравето и живота на домашните си любимци и най-вече на децата си, са сложили по много дървета в двата русенски парка предупреждаващи листовки за опсаността от отравяне. Пък и какво повече могат да сторят срещу неизвестен отровител, действащ вероятно в потайни нощни часове?... ???

Първата снимка е от Парка на възрожденците (наложи се дъщеря ми да придържа листовката, понеже беше отделена от дървото и намачкана), а втората е от днес в Младежкия парк.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: equinox в май 24, 2009, 09:49:42
До сега има над 80 отровени кучета, само за предната седмица са 10. Повечето са домашни кучета и дори са били държани на повод. Отровата е разпръсната в тревните площи около асфалтовите алеи. До колкото чух става въпрос за кренвиши с отрова. Изобщо не знам до кога ще продължи това.  ???


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: deian в май 29, 2009, 10:14:26
Ротвайлер нахапа брачте и сестриче на 4 и 6 години в центъра на Русе
Децата часове преди това пристигнали от САЩ, където живеят със семейството си, дошли тук на гости при роднини. Кучето - без намордник, било водено от момиче, което не могло да го удържи. Впоследствие станало ясно, че то не било сигурно какви ваксинации има животното, и кога са направени.
Източник: в. "Бряг"

А сега кой е виновен?


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: vesel в май 29, 2009, 11:12:24
Виновни са малоумните стопани на кучето. Не стига, че го размотават из центъра на града, ами и намордник няма.
Чудя се дали мога да си отглеждам крава на терасата и да я пускам на паша в градинките на площада.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: deian в май 29, 2009, 01:12:53
Да ти кажа честно - явно можеш.
Иначе днес видях умяла сврака на тревата в парка. Надали е било естествена смърт.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: CaMaRo в май 29, 2009, 02:39:16
Тоя дето слага отровата толкова ли немогат да го хванат и да го пухнат в затвора.Ако  бяха сложили  камери в парка досега да са го хванали.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в май 30, 2009, 04:44:49
и да го пухнат в затвора

Абе добра идея е да го опухат в затвора  :D Ама нали сме хуманисти... , стига и само да го затворят.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: CaMaRo в май 30, 2009, 05:25:03
Тос ненормален ли е?Какво му правят животните че ги избива?Трябва да се съберат 100 човека и да се изпокрият по храстите и оня като отива да слага отровата да му скочат и да го убият.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 30, 2009, 05:40:34
А бе не бих задавал въпроса "какво му правят животните". Ако не той (но все пак човекът изглежда лично засегнат), то доста други хора са хапани и гонени от домашни или скитащи кучета, да не говорим за драстичните случаи на убити и разкъсани деца и възрастни. Но даже и да не се стигне до това, солидна доза стрес си е и ежедневно случващото се по улиците - вървиш си мирно и кротко и изведнъж те наобикаля разярена глутница от 4-5 помияра и яростно те лае в продължение на петдесетина метра, като само не си допира муцуните до теб. Аааа, в такива случаи се ядосвам, че нямам пищов (поне газов) или еднометрово парче яко арматурно желязо. Бих си спестил разходите за отрова...

Така че човекът е оправдан за гнева си, ако той или негов близък е пострадал от кучета (поставете се на негово място!), само дето е избрал начин за справяне с лаещата напаст, опасен и за хората - а това вече е лошо! Ама така ще е, когато тия, дето са длъжни да разрешат проблема и да очистят града от псетата, вместо това много "угрижено" ги защитават... А за хората в тази ситуация кой да се погрижи и да ги защити, а?

(http://www2.istockphoto.com/file_thumbview_approve/6333289/2/istockphoto_6333289-furious-dog.jpg)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: CaMaRo в май 30, 2009, 07:31:05
Ами да направят приют за бездомни и там да ги настаняват.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: equinox в май 30, 2009, 11:42:34
Цитат
Така че човекът е оправдан за гнева си, ако той или негов близък е пострадал от кучета (поставете се на негово място!)...

Aко мой познат или близък пострада от някой автомобил, трябва ли да мина през града и за изпочупя всички автомобили? Какво е виновно, примерно, моето куче, че някой си имал проблеми с бездомните кучета. Трябва да умре ли?

Какво ще стане ако толерираме това всеки да взима правосъдието в собствените си ръце? Ами ако след време някой психопат се докопа до оръжие и започне да раздава неговото си правосъдие? Все пак сме или поне се водим за цивилизована държава. Според мен ако общината искаше да реши проблемът с кучетата, отдавна да го е направила. Явно обаче на чиновниците не им се занимава.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: krasi_guteva в май 30, 2009, 11:43:18
Ами като трябва да ги хранят....Я "по-добре" да висят по контейнерите ...и да разнасят  остатъците от храна по улиците....да замърсяват детските площадки и градини....


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 31, 2009, 04:09:42
Ами да направят приют за бездомни и там да ги настаняват.

И да се харчат общински пари за издръжка на помиярите?!?! ::) Не е ли по-добре да се дадат за нуждите на хората, а?


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 31, 2009, 04:15:20
Цитат
Така че човекът е оправдан за гнева си, ако той или негов близък е пострадал от кучета (поставете се на негово място!)...

Aко мой познат или близък пострада от някой автомобил, трябва ли да мина през града и за изпочупя всички автомобили? Какво е виновно, примерно, моето куче, че някой си имал проблеми с бездомните кучета. Трябва да умре ли?

Какво ще стане ако толерираме това всеки да взима правосъдието в собствените си ръце? Ами ако след време някой психопат се докопа до оръжие и започне да раздава неговото си правосъдие? Все пак сме или поне се водим за цивилизована държава. Според мен ако общината искаше да реши проблемът с кучетата, отдавна да го е направила. Явно обаче на чиновниците не им се занимава.

Ха, та аз не съм казал, че оправдавам такива солови акции за справяне с кучешкия проблем, защото те застрашават здравето и живота на хората и домашните кучета. Казвам само, че мога да разбера психологическата мотивация на такъв отровител, особено на фона на неадекватните действия на общинските органи. И не приемам никакви сантименти по отношение на скитащите кучета - те трябва да бъдат изтребвани, но организирано и безопасно за хората. Никакви съображения не могат да бъдат по-високо от безопасността на човешките същества!


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: CaMaRo в май 31, 2009, 06:18:38
Кучетата и те са част от града.Ако не общината поне някоя частна фирма направи приют за бездомните кучета и котки както в другите държави.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в май 31, 2009, 07:21:10
Иначе днес видях умяла сврака на тревата в парка. Надали е било естествена смърт.

Аз също! ::) Но гарга...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: di4ko в юни 03, 2009, 07:17:35
                       Алеята с рози в парка едно красиво и ...
(http://storage3.album.bg/393/p1020177_3e349_14548528.jpg)
                                       ...опасно място.
(http://storage3.album.bg/e04/p1020184_32825_14548546.jpg)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 02, 2009, 10:24:58
Ето един случай в пряка връзка с темата:

Старец издъхна след зверско нахапване от бездомно куче
02 Юли 2009

Дъщерята на 82-годишен русенец дава под съд общината заради смъртта на баща си. Човекът е бил нападнат на 7 януари от глутница кучета в "Алеи Възраждане" и едно от тях го е нахапало зверски - кракът му е бил буквално разкъсан. Няколко седмици по-късно човекът починал въпреки направената операция и двукратното му настаняване в болница. Според лекарите ухапването е било благоприятстващ фактор за влошаване на здравословното му състояние и в крайна сметка се е стигнало до неговата смърт.

"Преди бях човек, който обича животните, а сега намразих всички, особено кучетата", казва дъщерята на загиналия Минчо М. Тя е завела дело в Русенския административен съд по Закона за отговорността на държавата и общините, тъй като именно общината носи отговорност за ограничаването на скитащите глутници кучета в града. Жената иска 40 000 лева обезщетение за преживяната болка и загубата на баща си.

Тепърва делото ще тръгне в съдебна зала. Вероятно ще се назначат и допълнителни лекарски експертизи, които да докажат има ли връзка между ухапването от куче и смъртта на 82-годишния русенец.

Досега общината беше многократно осъдена от хора, които са били хапани от бездомни кучета почти във всички квартали на града. Но за първи път се поставя въпросът, че този сблъсък с безстопанствените животни може да е и смъртоносен.

http://www.ruseinfo.net/news_64419.html (http://www.ruseinfo.net/news_64419.html)
=====================================

Винаги съм си мислил, че скитащите помияри са реална опасност не само за здравето, но и за живота на хората. И то не само на немощните старци, а и на млади и здрави хора, защото една побесняла глутница от едри, силни и агресивни псета не е противник за подценяване и самозащитата от нея не е по силите на мнозина. Така че Общината да се вземе в ръце и да действа по-твърдо срещу тази улична напаст, вместо да се занимава със сантиментални глезотии а ла Бриджит Бардо. Преди години букурещкият кмет Траян Бъсеску се справи с проблема само за две вечери, като обяви полицейски час и после пусна ловните дружинки из града. Градът е прочистен от около 200 000 бездомни псета. Оттогава в "малкия Париж" няма скитащи кучета. Макар че, както можеше да се очаква, "защитниците на животните" в цяла Европа скочиха и нададоха вой срещу това "нехуманно" и "варварско" поведение, обаче Бъсеску им показа учтиво, но твърдо, че в един дом право да се разпорежда има неговият домакин, а не гостите. А лично на Бриджитката беше подхвърлил една солена шегичка в стил Берлускони...

Та - дано и в русенското "правителство" си дадат сметка, че няма нещо (било то и най-висшето животно), което да е по-важно от човешкото здраве и живот. И че когато те са поставени на карта, и по-твърдите мерки в тяхна защита са напълно оправдани...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: спиро в юли 02, 2009, 10:32:22
Ужасно просто. Горкият човек! Къде са сега куче-защитниците?!

Аз вече казах по тази тема и сякаш беше въпрос на време да се потвърди. От години не е имало толкова бездомни кучета особено покрай парка! Всички бездомни кучета трябва да се приберат и убият хуманно с инжекция. Никакво връщане обратно на улицата. И големите домашни кучета да са с наморник ако се разхождат свободно в парка, защото някое дете ще си изпати.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в юли 03, 2009, 10:00:50
Трагично е. Оставяме по-низшият организъм да убие по-висшият в името на какво?  ::)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 03, 2009, 02:43:22
В името на някаква измислена, абстрактна "хуманност". А тази дума означава "човечност". И какво излиза? Умират човеци, за да се спази човечността към животните?!?! ::) Ако някой може да ми обясни тази абракадабра, да заповяда - специално каня умниците от разните лигави животнозащитни организации тип "Бриджит Бардо", която на стари години реши да си успокоява съвестта поради многото загинали за скъпите й кожени палта четирикраки... Впрочем, тя също е хапана от домашното си псе - има справедливост все пак... ;)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 07, 2009, 11:29:18
Куче, катеричка и гълъб са новите жертви в Русе
07 Юли 2009

Куче, катеричка и гълъб са новите жертви в Русе. Нови случаи на отровени животни през почивните дни има в Русе. На 4-ти в 16 ч. пред бл. „Вела Пискова” са открити умряла катеричка и гълъб. Покрай жертвите е имало разпръснато прахообразно вещество и месо с мирис на ванилия. Труповете на животните са предадени за експертиза на РВМС. Същият ден в 19:10ч пред комплекс „Норд” в Младежкия парк служителите на ГЗ са намерили, разпръснати под пейка, бучки със синьо вещество. Предполагаемата стръв с отрова е предадена на РИОКОЗ. Домашно куче е намерено отровено в района на бензиностанция „Воден”.

http://www.ruseinfo.net/news_64562.html (http://www.ruseinfo.net/news_64562.html)
================================

Мдааа, сагата продължава и краят не се вижда... Само дано - пази Боже! - към жертвите не се добави и човек!


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: deian в юли 16, 2009, 03:55:57
"Пътно поддържане и сигнализация" ще поеме борбата с бездомните кучета в Русе, ще промени и името си
http://www.ruseinfo.net/news_64855.html

Явно е било весело на това заседание, прочетете статията :D


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Русенец в юли 17, 2009, 02:45:50
Още веднъж това показва,колко измислена институция е Общинския съвет,колко е некомпетентна,и колко безмислени заплати й плащаме ние русенци...Ама нейсе,запуши я...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в юли 30, 2009, 11:51:11
А някой има ли номера на немския приют? Че имам 5 кученца, които вече ми идва на зор да ги изхранвам.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 30, 2009, 02:29:54
Е как?! Не е ли работата им да се занимават само с бездомни кучета? Каква отговорност биха могли да поемат за кученца, родени от домашни любимци? Не излиза ли това както при циганите - правят чавета като зайците и после ги натрисат на държавата да им ги отглежда? Поне на мен така ми изглежда...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в юли 30, 2009, 03:04:15
Да, наистина се получава нещо такова, но ако се съгласят е по-добре, отколкото да ги оставим на произвола на съдбата (която няма да се случи освен в наистина краен случай). А това кучило не беше планирано, просто не успяхме да ги опазим.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 30, 2009, 04:27:50
Ами давай на кучката противозачатъчни - мога да ти предложа... ;)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в юли 31, 2009, 12:44:45
Предишните няколко разгонвания беше, пък не е хубаво продължително да е (доколкото знам).
Както и да е, някой има ли го?


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в юли 31, 2009, 02:34:45
Е няма ли го в Нета? Все пак има няколко справочни сайта за Русе...

Ето какво намерих аз - дано да е актуално:

- Кастрационният център в Русе е създаден през октомври 2003 г. на мястото на тогавашния изолатор на смъртта. При осиновяването се попълва декларация от новия стопанин, според която той се задължава да полага необходимите грижи и се допускат служителите за проверка на условията на живот на кучето, издава се паспорт. Заплаща се депозит, който се възстановява, ако животното бъде върнато. В момента в приюта са настанени над 240 кучета, които си търсят стопани. За контакти: 082/ 841 281


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в юли 31, 2009, 06:13:37
Знаете ли, че една кастрация на куче струва близо 250 лв. С тези пари преспокойно могат да направят както назапад: хващат кучето, къпят го(обезпаразитяват го), гледат го и го хранят няколко дни, и ако никой не го потърси и не го прибере, приспиват го.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в юли 31, 2009, 08:26:04
Orthodox, намерих го вече, благодаря. Обещаха ми от една зоо клиника да се свържат с русенски ловци и да ги питат дали искат кучета, така че сега това ми е надеждата. Надявам се да не се стигне до приюта.
Кристин, стандартно се предпочита кастриране, защото е по-хуманно.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в август 01, 2009, 08:22:19
Хуманността е тясно свързана със своя корен "хуман", което ще рече ЧОВЕК. Хуманно е, да убием по-низшия организъм, за да живее по-висшия, ако единият застрашава другият.
Тази т.нар. "хуманност" да вземат да я преразгледат някои хора.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в август 02, 2009, 12:27:18
Хуманно е, да убием по-низшия организъм, за да живее по-висшия, ако единият застрашава другият.
Това може да се интерпретира и в аспекта на расизма. Иначе с има и термин "специсизъм", в основата на който е идеята, че "по-висш организъм" е твърде субективно, пък всички сме творения Божи. А отделно адски много термини са се откъснали от латинския си корен.
Тези кучета винаги можем да ги дадем на Общинския приют, но не искаме, защото там ги приспиват. За мен лично всеки живот е ценен, независимо дали е на човек или комар. Разликата аз я намирам в баланса. Ако кучетата станат твърде много и пречат, това не е на добре. Също така ако хората станем твърде много и пречим, това пак не е на добре.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в август 02, 2009, 07:58:20
Знаеш, че това, което се опитваш да докажеш е чист субективизъм, който в случая само може да навреди.
Ако отново поставим въпроса за Божиите създания, ти също толкова добре знаеш колкото мен, какво е казал Бог, когато създал животните и човека, че те са за да му служат и да извлича полза от тях. Т.е. поставя човека като господар над тях.
Но да оставим този въпрос.
Според мен е хуманно, ако не се намерят стопани за тези кучета, вместо да се мърлят по улиците, да бъдат приспивани. Кастрирането, което е поетапно, защото няма пари за него НЕ дава резултат. Ако се хванат всички кучета наведнъж и ги кастрират, току-виж постигнат някакво качествено изменение в прираста им.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в август 02, 2009, 11:52:07
За мен лично всеки живот е ценен, независимо дали е на човек или комар. Разликата аз я намирам в баланса.

Хайде де! Ти още малко и ще изравниш ценността на човека и останалите твари. Което е несъстоятелно, откъдето и да го погледнеш. Сам Творецът в Светото Писание (което е Негово записано слово) ясно е посочил уникалната ценност на човека, произлизаща от обстоятелството, че човешката душа е богоподобна - нещо, което не е налице при никоя друга от тварите, независимо от положението й в иерархията на Божието творчество. Единствено за човека и за никое друго сътворено същество са казани от Самия Бог (в Лицето на Иисуса Христа) следните библейски думи:

Защото каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?

Което ще рече, че човешката душа е по-ценна от целия свят. И никаква съпоставка или сравнение с останалите твари не може да се прави. Човекът като образ и подобие на Бога е несравнимо по-голяма ценност в Неговите очи. Което не значи, разбира се, че може да се оправдае безсмислената жестокост или умъртвяване на каквото и да е друго по-низше същество. Обаче ако са застрашени здравето или животът на човека, място за дискутиране и колебание просто няма. Това е.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в август 03, 2009, 12:22:05
Много се набутах с този израз "творения Божи"... Влязох във води, в които не мога да плувам, а отделно, че аз не ги виждам така нещата. За мен ние сме "творения природни", но това е друга тема.

Знам, че тази моята толерантност ще ми изиграе лоша шега, но не виждам какво й е субективното. Субективен е точно консерватизмът - ние можем, но те - не. Може да има бездомни хора (не казвам само цигани), които дори да не ги кастрират, но не може да има кастрирани бездомни кучета. И не съм запознат с техническата част на кастрацията и приспиването - дали има пари и т.н., аз обсъждам моралната страна.

Забележи думата "придобие". Сблъскват се материалното и духовното, егоизмът (придобиването) и отрицанието (спасението). Това не означава, че душата на индивида е по-ценна от целия свят, тъй като ако спасиш света за сметка на душата си, то ти спасяваш всички останали.
П.П. За мен хората сме животни, просто с повече интелект. И дайте да не намесваме Библията, че може случайно да обидя някого.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в август 03, 2009, 01:30:49
Ми от морална гледна точка, не мисля, че можеш да сравняваш псетата и циганите.  Нали?

Нека има безстопанствени кучета - лошо няма, до момента, в който не започнат да застрашават нашия живот. Дали ние сме им в ареала, или те в нашия - дори това вече няма никакво значение, след като делим една и съща земя. Ако кастрацията е ефикасна, то прираста им ще бъде отрицателен. Обаче явно е, кастрацията не е ефективна, дали поради това, че някой си гледа работата през пръсти, или по друга причина... тогава какво?

И проблема си е много голям. Не само в Русе. В цяла България. И докато продължаваме да си "играем" на природозащитници и да крещим и се надигаме срещу подобни проблеми, оставяйки ИСТИНСКИТЕ ПРОБЛЕМИ с живота на много други видове... няма полза, все на същото дереже ще сме. Колко бракониери и ловци има, които дори разрешителни нямат и кви неща правят - някои хора си мълчат за това... бе мани.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Русенец в август 03, 2009, 10:47:57
Ми от морална гледна точка, не мисля, че можеш да сравняваш псетата и циганите.  Нали?
Абе,то може да ги сравняваме,но се пита в задачката в чий ущърб ще бъде това!?
Разбира се,че гледната точка на Библията е антропоцентрична.И пояснявам,с риск да скандализирам някои,за мен Библията представлява просто записани близко и средноизточни митове,шумерски,а може би и по-древни.Т.е. приемам я за абсолютно човешко дело.В основата на човешката психика обаче,съвсем логично стои антропоцентризма-ние сме богоподобни създания,живеем в центъра на Вселената и всичко се върти около Земята(геоцентричната теория) и тъй като сме разумни имаме право да властваме и използваме природата-жива и нежива,като се разпореждаме със съдбата й.По горната логика,за да се измери степента на "висшост" се взема предвид приликата със самите нас.Например:най-близки са ни другите хора от нашата общност/семейство/племе/народ/държава,съответно най-голям грях е да убиеш именно такъв индивид(т.н."братоубийство"),след това са другите хора въобще,след това бозайниците(пак доста близки нам),след това другите гръбначни и накрая останалите,за които въобще не ни пука.С други думи,да убиеш кон,котка или куче за много хора представлява морална дилема,но всеки от нас безмилостно е требил всякакви насекоми,дори и без да му пречат.
Просто човек субективно и егоистично решава кой е ценен,висш и т.н. с оглед интересите си.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в август 03, 2009, 11:11:42
Живеем в субективен свят, и това, ако някой се опитва да го отрече - лъже. Оттам нататък, за каквото и да спорим - то няма смисъл, ако не се намери компромисно решение. В крайна сметка всяко живо същество изхожда от собственото си благополучие. Дам.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Русенец в август 04, 2009, 03:08:33
Всъщност,не кучетата са виновни за проблема,а хората.Армията от бездомни песове има два основни източника за запазване и увеличаване на редиците.Първият са многобройните "доброжелатели"-"благодетели",които съществуват в почти всеки блок.По мои наблюдения обичайния профил на тези хора е следния-жена,на възраст над 45г.,стара мома или с деца,вече не живущи при нея.Та те хранят,а когато се наложи и ги укриват от властите,поради свои криворазбрани разбирания за човечност,бездомните кучета от района си.Същевременно не си ги вземат да ги гледат у тях.Резултатът е значителен брой кучета,избегнали кастрацията.Гледката с налягали(от тях голяма част некастрирани)кучета може да се види пред доста блокове.Вторият,отново е чисто човешки-собствениците на кучета,изхвърлил домашния си любимец на улицата,поради някакви причини.Попадналото куче на улицата автоматично се свързва със събратята си и по този начин се изпада в поредния омагьосан кръг.
За да се реши въпросът е необходимо законодателно решение,а именно строг режим на регистрация на отглежданите животни.Кучето не е някаква играчка или някаква си златна рибка,това си е в крайна сметка видоизменен вълк и притежаването му трябва да бъде регламентирано,съответно обезпаразитяването,размножаването,евентуално причинени щети от животното,при загубванета му-съответната процедура,въобще целия процес от вземането на животно до загубата му.Задължително трябва да се плащат и данъци,без разбира се от слепите хора с кучета-водачи.Тук някои сигурно ще каже,ами то и сега е така,повечето от тези изисквания съществуват и сега.Съществуват,но само на книга и никой не ги взема на сериозно.Което пак е проблем на законодателя-да направи ефективно прилагането на закона.Разбира се в България и по-важни закони не се спазват,така че ще си делим,щем не щем хабитата с бездомните кучета засега.
Иначе и аз съм за решаване на проблема с наличните,като се затворят в приюти за определен срок и им се даде възможност да ги "осиновят"хора,а ако не стане...знаем какво следва.Но дори и да тръгнем да избиваме кучетата,горните два фактора ще направят прочистването неефективно.


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Кристин в август 04, 2009, 04:38:22
Русенец, тук съм абсолютно съгласна с всяка една дума!
Лично съм свидетел на куче пред моя блок, чиито благодетел беше точно такава бабка. От години вечер, когато някой приближи към входа то започва да лае и напада да го хапе изотзад. Заобикаля те и хапе! Храненото куче. И мен се опитваше да хапе. При условие, че всяка вечер се прибирам в този вход. Егати псето. Бабката почина, но кучето продължава да се радва на благодетели - мен пък ми иде да го гръмна, ако имах пушка. Колкото и грубо да звучи. Живея точно над т.нар. "водно", където години наред имаше глутница кучета (15-20 псета), лаещи по всичко! Излизаха на улицата и хапеха минаващи хора. Мерси много от благодетели.
Няма се реши проблема така. Затова и някои хора погрешно се опитват да се справят сами...


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: СкручЪ в септември 07, 2009, 06:39:20
Продължава кастрацията на кучета в Русе (http://all.actualno.com/news_260349.html)


Титла: Re:Отрова убива кучета в Младежкия парк на Русе
Публикувано от: Orthodox в август 23, 2013, 04:08:02
Бездомни кучета изядоха пуйките на манастир
10:48  |  19 август 2013
 
Бездомни кучета са изяли част от пуйките, които отглеждат монасите от единствения действащ скален манастир у нас – "Св. Димитър Басарбовски", край Русе.


Глутниците, които се събират през лятото, тормозят и хората, като не са редки случаите с нападения над деца, предаде БГНЕС.

Монасите от Басарбовския манастир се оплакват, че проблемът с бездомните кучета продължава вече няколко години. Обикновено популацията им се увеличава през летните месеци, тъй като много от стопаните от вилните зони изоставят животните си. Те се събират на глутници и когато изгладнеят, нападат стопанството на манастира.

Монасите отглеждат различни видове животни, за да се изхранват и да се издържат. Последните жертви на кучетата са част от пуйките, разказа игуменът архимандрит Емилиян.

Бездомните кучета притесняват и туристите, които посещават скалния манастир. Той е обект на поклонници от България и Румъния, които идват да почетат паметта на светеца Димитър Басарбовски. Много често през ваканция децата от селото идват с колелета да се разходят до манастира, но често са нападани от кучетата.

И игуменът на манастира, и кметът на селото Николай Колев са сигнализирали приюта за бездомни животни, но оттам единствено могат да вземат кучетата, да ги кастрират и да ги обезпаразитят. След това са длъжни да ги върнат.

Според архимандрит Емилиян и кмета проблемът трябва да намери законодателно решение, тъй като не е регионален, а национален.

"Нашето законодателство изисква някакви странни мерки, което за мен не е редно. Не може да имаме щастливи кокошки, щастливи кучета и нещастни хора", казва Николай Колев.

"Цялата ни държава като че ли имам чувството, че е кучешка, царството на бездомните кучета. Това никъде го няма по Европа. Този въпрос трябва да се реши законодателно. Вярно, че трябва да бъдем природозащитници и да ценим живота, но по-ценен е човешкият живот", смята и архимандрит Емилиян.

http://ruse.dir.bg/news.php?id=14764145&nt=10 (http://ruse.dir.bg/news.php?id=14764145&nt=10)

=========================================

Хайде пак някой да почне за хвали, жали и защитава помиярите! :o

Ама няма да изчезнат, 'щото генерират приятен паричен поток за някои хорица... ;)