Страници: 1 ... 4 5 [6]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Лесопарк "Текето"  (Прочетена 40022 пъти)
0 Членове и 2 Гости преглежда(т) тази тема.
Orthodox
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 4778Профил Ел. поща
« Отговор #75 -: юни 03, 2015, 09:06:33 »

Мечките Бойка и Станди заминаха за Белица
3 юни 2015

Двете русенски мечки Бойка и Станди днес бяха преместени от Лесопарка "Липник" край Русе в новия си дом - в Парка за танцуващи мечки в Белица.


Преместването на мечките става след две години преговори между общината, екоминистерството и фондация "Четири лапи", които постигнаха споразумение за временното обитание на животните в Белица до изграждането на модерен зоопарк в Русе, предаде БГНЕС.

Двете мечета, които са брат и сестра, са родени в Лесопарка и никога не са имали друг дом. Преди година те трябваше да бъдат преместени в Добрич, но това предизвика бурното несъгласие на русенци, които направиха жива верига. Общината също се намеси, тъй като мечките са нейна собственост, и бе постигнат компромис да се направят нови клетки, след което и нов зоопарк.

Тъй като Лесопаркът е държавна територия, местната администрация и депутатите упорито се опитват да организират замяната на държавните гори с общински, за да може да започне изграждането на зоологическата градина.

От земеделското министерство обаче все още не са дали своето положително становище, поради което мечките живеят при условия, които не отговарят напълно на изискванията.

Така се стигна до днешното им преместване, което бе извършено от екип на фондация "Четири лапи", която стопанисва Парка за танцуващи мечки в Белица.

Бойка и Станди най-напред бяха разделени, след което ветеринарите ги упоиха. Двете животни са по 250-300 кг и изнасянето им от клетките се оказа доста сложно. Мечките бяха прегледани на място и натоварени в специалната линейка за мечки, която ще ги откара в Белица.

"Понеже паркът ни е пълен, се наложи да изградим допълнително място вътре в самата територия за тези две мечки. То е от порядъка на 3500 кв.м., вътре изградихме допълнителен басейн специално за тях, имат клетка. Мечките ще останат при нас, на наша издръжка, за наша сметка, докато община Русе не построи съвременен зоопарк, който да е по всички изисквания, на които трябва да отговаря", обясни директорът на парка в Белица Димитър Иванов.

Той коментира, че минималните изисквания за обитание на кафява мечка са клетка от 170 квадрата плюс басейн, в който мечката да може да влиза свободно и редовно, две бърлоги, да има растителност. Заедно с това трябва да има ветеринарен лекар, който да се грижи за животните, обучен персонал и постоянно наблюдение.

Годишната издръжка на една мечка в Белица е между 15 000 и 17 000 лв.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19191891Ами какво да кажем, освен да честитим на мечоците новото, по-комфортно обитание, макар и след години затворничество, и да им пожелаем по-нормален и приятен живот там. Smiley
« Последна редакция: юни 03, 2015, 11:22:14 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2586


Профил Ел. поща
« Отговор #76 -: юни 03, 2015, 10:57:21 »

Най-сетне  Smiley
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2000


Профил Ел. поща
« Отговор #77 -: юни 03, 2015, 11:09:59 »

Условията на Текето бяха наистина отвратителни! Винаги ми е било жал за мечетата. Все пак, дано да се разберат за горите и Бойка и Станди да се върнат при нас, вече в нормални условия. Smiley
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 4778Профил Ел. поща
« Отговор #78 -: юни 12, 2015, 09:46:18 »

Ето информация за мечоците в новото им местообитание (прилагам и снимките от оригиналната статия).

Бойка и Станди в новия си дом (снимки)
12 юни 2015

Двамата най-нови обитатели на Парка за танцуващи мечки край Белица - Бойка и Станди, направиха своите първи стъпки на килима от естествена трева.


Първоначално двете животни бяха изключително плахи, но в крайна сметка любопитството надделя и те се престрашиха да направят кратка разходка из новия си дом, предаде БГНЕС.

Според ветеринарния лекар д-р Никола Кирянски общото здравословно състояние на мечките е задоволително.

"Мечките са изключително спокойни, с голям апетит. Заради постоянната липса на движение са с наднормено тегло - Станди е около 350 кг, а Бойка – 140. Животните са с нарушено покритие на кучешките зъби, като Станди има два счупени горни кучешки зъба, а Бойка – един. Бяха силно опаразитени, но вече получиха медикаменти против вътрешни и външни паразити. И при двамата се наблюдава стереотипно поведение, което се дължи на това, че досега са живяли на недостатъчно пространство", обясни ветеринарят.

Взети са и кръвни проби от двете животни, които ще дадат допълнителна информация за здравословното им състояние.
(Момент от тази манипулация се вижда на четвъртата снимка - Бел. моя - Orthodox)

Бойка и Станди пристигнаха в парка край Белица на 3 юни. Преместването им беше наложително, тъй като условията, при които бяха отглеждани, не отговаряха на законовите изисквания.

Те ще бъдат върнати обратно едва след като Община Русе построи зоопарк, който да отговаря на българското и европейско законодателство.

Висок остава броят на мечките, които живеят в нелицензирани зоопаркове у нас. Към днешна дата те са 27, отглеждани в 15 незаконни обекта в цялата страна.

От фондация "Четири лапи" следят внимателно ситуацията и оказват помощ на зоопарковете, като целта е до 2017 г. в Европа да няма мечки, които се отглеждат в нарушение на законите.

От организацията предлагат помощ на зоологическите градини за преместване на мечки и тяхното временно настаняване.

През изминалата година мечките Наско и Габриела от затворения за ремонт Пловдивски зоопарк бяха също настанени в Парка за танцуващи мечки, а тази пролет специалистите на "Четири лапи" осигуриха транспортирането на трите мечки от Плевенския зоопарк в Добрич докато клетката им бъде преустроена.

"За съжаление, има трайна тенденция за невъзможност зоопарковете да се модернизират, да отглеждат животните в добри местообитания и да изпълняват своето предназначение в обществото", категоричен е Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки.

Причините за това са много комплексни и добре познати – липса на цялостна концепция за развитие, на адекватно финансиране и на експерти с необходимите опит и познания.

С новите обитатели броят на мечките, отглеждани край Белица, вече е 26.

Паркът за танцуващи мечки се намира в полите на Рила, на около 180 км. от София. Общата му площ е 120 декара, разделена на 7 големи сектора, в които са настанени спасените от "Четири лапи" и фондацията на Бриджит Бардо животни. Паркът разполага и с два информационни центъра, в които посетителите могат да научат повече за историята на танцуващите мечки у нас.

http://rousse.dir.bg/news.php?id=19258035Към станията в Dir.bg има едно мнение на потребител, което съдържа и спорни, и неоспорими твърдения, но като цяло е интересно и заслужава внимание. Цитирам го.

Всичко с парка за танцуващи мечки край Белица е далавера. Вече 10 години там няма родено нито едно мече, при 25 мечки . Мечките ги скопяват. Няма никаква свобода, животните са зад стоманена ограда. В района са изградени хотели и ресторанти за зяпачите. Нито една мечка от там не е върната в природата. Всичко това обаче не е главният проблем. Целта е преди всичко да се поевропейчи Българинът. Преди няколко години цяла Германия изпадна в ужас, защото на нейна територия се появи дива мечка и не се успокоиха, докато не я убиха.

ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИТЕ от Четири лапи отнемат, кастрират и след това затварят мечките зад оградата, за тях няма никаква алтернатива да се върнат в природата. Целта на занятието е да се извадят мечките от социалната сфера на Българина. Мечката можеше да я срешнеш на улицата, без никаква преграда между нея и теб, придружавана от мечкаря с ГЪДУЛКА и рояк от развеселени хлапета. Поставена обаче зад стоманената ограда, мечката вече е ДРУГИЯТ, непознатото, чуждото, дивото. Него вече спокойно можеш да го стреляш и разфасоваш.


Bears1.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears1.jpg (89.68 KB, 533x533 - видяно 3273 пъти.)
Bears2.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears2.jpg (112.5 KB, 533x533 - видяно 3411 пъти.)
Bears3.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears3.jpg (148.64 KB, 800x533 - видяно 3350 пъти.)
Bears4.jpg
Лесопарк "Текето"
* Bears4.jpg (147.11 KB, 800x533 - видяно 3381 пъти.)
« Последна редакция: юни 12, 2015, 09:53:09 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Pfote2
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1202


снимка 12. септември 2015 остров Елафонисос


Профил
« Отговор #79 -: юни 20, 2015, 01:24:52 »

Много се радвам за мечките. Аз като бях на Текето пред 2010 година, после писах за условията, в които живеят  на мечките, на организацията на Бриджит Бардо, но така и не получих отговор. Явно някой друг се е погрижил. Браво!
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 642


Профил
« Отговор #80 -: април 26, 2017, 08:12:32 »

" Амфитеатри и плаващи понтони предвижда проектът за „Липник”  "

"Специалистите предвиждат в Лесопарка да се изградят два амфитеатъра - голям и малък за камерни изяви. Ще има още плаващи понтони за концерти и горска читалня-библиотека.

В проекта се предлага изграждане и на параклис. В средновековието на това място е съществувал манастир на името на Свети Илия, затова архитектите са планирали и място за поклонници.

Любимата за малки и големи русенци зоологическа градина ще бъде преместена, защото сегашното й място е усойно, обясни арх. Силвия Алексиева. Зоокътът ще се построи на равен, слънчев и по-централен терен."

http://www.briagnews.bg/amfiteatri-i-plavashti-pontoni-predvijda-proektut-za-lipnik/
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2000


Профил Ел. поща
« Отговор #81 -: април 27, 2017, 11:24:47 »

Идеята да се построи зоологическа градина на по-централно място безспорно е добра. Ако пък и има малко повече видове, а не само мечки и кози, ще е супер! Smiley
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1421Профил
« Отговор #82 -: април 29, 2017, 01:28:08 »

Време беше да се оползотвори потенциала на това място. Разрухата през последните години там е голям срам за Русе. Няма да е лошо да се помисли и за някаква такса за посещение на парка, която да отива за поддръжката му. Площтта е наистина доста голяма.
Активен
bgdimitrov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 510Профил
« Отговор #83 -: април 29, 2017, 03:27:10 »

Много важно е да свържат веломрежата на текето с велоалеята на бул. Липник. Иначе ще има само коли, и където има много коли, там и много проблеми.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Активен Активен

Публикации: 4778Профил Ел. поща
« Отговор #84 -: април 29, 2017, 04:35:13 »

Не зная, може би греша, но ми изглежда нереалистично да се очаква, че някакъв значим брой русенци ще почнат да се придвижват до Текето с велосипеди. Разстоянието не е голямо - 10-12 км се изминават с колело за час, но по равното. Пътят Русе-Николово обаче има доста дълъг участък с немалък наклон, който за неподготвения велосипедист (каквито са повечето любители) си е сериозно изпитание. Ще се наложи да се кара на ниска предавка, тоест бавно, и въпреки това не ми изглежда възможно да се вземе целият баир "на един дъх", без почивка. Или просто трябва да се слезе от колелото и да се бута нагоре. Така че най-вероятно посетителите на лесопарка ще стигат до него или с личните си автомобили, или с обществен транспорт. (Туризмът дотам пеша, както са го правили русенци в царска България, сега изглежда още по-фантастичен и от велопохода...)
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
Страници: 1 ... 4 5 [6]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.117 секунди с 26 запитвания. (Pretty URLs adds 0.017s, 2q)

Google e прегледал тази страница октомври 20, 2020, 05:31:09