Live Web Cam Rousse

Всичко за Русе => Русе / Rousse => Темата е започната от: Русенец в юли 26, 2010, 02:00:16Титла: Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 26, 2010, 02:00:16
Тези дни доста попътувах из североизточна България и посетих много градове. Общо-взето нещата изглеждаха логично - личеше си, че превъзхождаме Шумен, или че отстъпваме на Варна например. Имаше едно градче обаче, което определено ме накара да се замисля. Става въпрос за Каварна. Признавам си, мислех, че Цонко си прави перманентен PR, че всичко е кьорфишек, че явно е някакъв нарцис и т.н. Сега видях колко съм грешал. Аз по-спретнат и подреден град в България не съм виждал! И чист. Стадиончето им пък си е направо перфектно за мащабите им. Равносметката не е никак приятна за нас. Калиакра е в А група, Дунав - не. Хората са си реновирали стадиона, ние не можем. Имат осветление на стадиона, ние - не. За сметка на това в Русе постоянно се мрънка, че няма пари. Все едно сме Каспичан, Опака или Завет! Това наистина ми е много интересно - как при тях има пари, а при нас не? Защото Каварна, ако и да е на морето, няма почти никакъв потенциал да развива морски туризъм. Плажната ивица не е добра, водата е по-студена. С други думи, общината им няма възможностите на Балчик (където е Албена) или южните морски общини. То това се вижда и при разходка из града - липсват характерните тълпи "морски" курортисти, които по време на летния сезон се виждат по другите градове. И все пак управата им намира начини, примерно рок-феста им. Хиляди хора, сред които много чужденци, няколко дена стоят и си харчат парите там. За град с мащабите на Каварна това не е малко. И вече години наред съумяват да поддържат традицията. Разбира се, явно не е само това. И най-важното е, че има видими резултати. 
А при нас? Да, имаше еуфория преди две-три години, особено покрай румънците и отварянето на границите. Дойде кризата обаче и еуфорията значително намаля. Всичко се прави на парче. Пък каквото стане. Посегна се дори на сградите по главната. Сега ми е много интересно какво "чудо" ще изникне на мястото на "Пингвините". Най-голямата културна проява в града за тази година явно ще бъде турнето на "Пайнер"  ::) !? Точно на централния площад ли трябваше да се проведе? С това "гениално" решение за поредна година градът заприлича на покрайнините на Багдад или Карачи. Въобще търладжийска работа...
Ясно е, че без визия за развитие не става. И то визия за комплексно развитие. Засега, с огромно съжаление, трябва да констатирам, че освен по организирането на търли от всякакъв характер, нашите управници нямат такава. А когато разчиташ нещата да стават от само себе си, резултатите определено не са добри. Русе пропиля твърде много години през последните 20, за да си позволи да го прави още. Поне, ако иска да е град с претенции.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: jorda в юли 26, 2010, 08:10:47
За съжаление си много прав, и за визията на управниците. И за чалгата...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в юли 26, 2010, 08:28:09
За да е Русе град с претенции ни е нужен кмет с претенции. Йотов явно няма такива, което личи от изказванията му с оправдателен тон по всякакъв повод. Приписва, си заслуги за неща, които щяха да се случат в града, който и да беше неговият кмет.
Аз бях в Каварна за мача на Дунав с Калиакра и мога да потвърдя казаното. В Русе не съм видял училище с такава площадка за футбол и баскетбол както там. Стадиончето като цяло не е нищо впечатляващо, 5 реда пейки. Сектора, в който ни бяха настанили беше под всякаква критика. Козирката е от плексиглас, осветлението е колкото за лиценз, за какъвто има претенции Цонко, таблото и то. Терена, обаче е в перфектно състояние и за размерите на Каварна това им е предостатъчно. Все пак имаха фамозна агитка от двама фенове. :D
Факт е, че когато имаш воля нещата да се случват и настояваш и си последователен, поставяш си ясни цели и се бориш да ги постигнеш нещата се получават. Цонко го доказа. Божидар е неговата диаметрална противоположност. Дано излязат по-кадърни кандидати догодина  :'(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: equinox в юли 26, 2010, 10:16:16
Разбира се, че нямат. Но това не е никаква новина. Още преди време имаше тема във форума.

Нека просто да ви припомня няколко факта.

Първо, никъде не може да се намери един градоустройствен план на град Русе. Просто сравнете със София или Бургас например. Все пак това е един от основните елементи във визията на един град - това как ще изглежда физическата среда след 20-30 години.

Второ, помните приказките как Русе ще стане шопинг център и подобни дивотии, които няма как да бъдат устойчиви, камо ли да дърпат развитието на целият град в бъдеще.

Трето, може би също помните идеите за правенето на Русенски лом плавателен, за което имаха идея да се похарчат десетки милиони лева, а в същото време сега даже нямат пари да напръскат срещу комари.

Четвърто, ако сега хвърлите един поглед върху това какви проекти са финансирани от ЕС в България относно градската среда, ще видите, че в Русе има само един и то супер скъпият ремонт на централният площад. Все още твърдя, че този проект е точно липса на визия. Докато други градове ще си оправят междублоковите пространства, ние ще ремонтираме част от града, която и сега е една от най-добре уредените.

Пето... всъщност има ли нужда да продължавам...

При цялата хаотичност на действията и решенията на общината е ясно, е че администрацията няма каквато и да било визия за развитието на Русе. Добре, че преди време русенци са били по-далновидни и са ни оставили добро наследство.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 26, 2010, 11:22:04
Прави сте момчета...
Били сме най-големият и важен град в Княжеството. Да речем, че по съвсем обективни причини София и Варна ни изпреварват. Пловдив, след Съединението и той. През 80-те на XX век и Бургас.
Но...
Просто нищо не се прави. Само на едно наследство не може да се разчита. От времето на Кирил Старцев (30-те години на XX век) наистина нищо не се прави. Разчита се само на инерцията. Само с инерция обаче не става. Не и ако си град като Русе. Ако си Ню Йорк, Истанбул или Шанхай може.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в юли 27, 2010, 01:51:09
Отговорът на въпроса за съжаление е ясен и еднозначен :(
Положението с Русе и русенските управници сте го описали добре и няма какво да добавя.

Ще ми се да обаче да видим добрия пример в коректно сравнение, т.е. с други областни градове с население над 80-100 хиляди души. За мен Каварна е прекалено малък /12 хил. души/ и специфичен/морско-курортен/ град, за да се сравнява с Русе. Все пак от едната му страна е нос Калиакра, курорта Русалка, Камен бряг и прочие култови места, а от другата са най-голямото голф игрище на България, Тузлата и т.н. Съотнесено към нашите мащаби, това е все едно край Русе да са, от едната му страна Златни пясъци, от другата Пампорово, а на изхода за Варна да е примерно Рилския манастир или Царевец. :D

Общо-взето нещата изглеждаха логично - личеше си, че превъзхождаме Шумен, или че отстъпваме на Варна например.

Тези сравнения ми се струват по-коректни. Ако ги приемем за верни, от това следва ли, че варненската администрация има по-добра визия от русенската, а шуменската - по-лоша от нашата?Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: equinox в юли 27, 2010, 02:17:19
Личните ми наблюдения са, че администрацията във Варна е лоша и също нямат кой знае каква визия, различна от тази на ТИМ. Просто са по-голям град, а и морето си е море. Иначе има огромни проблеми с презастрояването, липсата на парко-места, дупките по улиците, липсата на канализация, голямата корупция и т.н. Реално погледнато Варна няма никаква кой знае каква промишленост, освен корабостроителницата и фабриката за бойлери.  Дано не изпускам нещо. ???

От по-големите градове ми харесва как се развиват Бургас и Габрово. Например в Бургас постоянно излиза информация от общината за различни проекти - нови паркове, игрища, обновяване на пристанището, нови индустриални зони, подробен градоустройствен план, има добра отчетност на дейността на общината, срутиха няколко незаконни цигански гета, имат сносен сайт на общината. Просто дават усещането, че се прави нещо с мисъл и някаква по-далечна цел. Като за България е ОК.

Габрово ми харесва, заради това, че доста активно работят с европейските фондове и проектите, които са спечелили като размер са по-големи от бюджета на общината.

В София също има някакво положително развитие в последните години, субективната ми оценка е, че имат някаква визия, но като цяло градът има огромни за мащабите на страната проблеми и не би било коректно да го сравняваме с Русе. Просто са твърде различни градове.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в юли 27, 2010, 05:09:58
Виж, за сравнение Варна-Русе е много трудно да се говори. Кирил Йорданов в никакъв случай не можа да се приеме за по-кадърен дори от Божо. Варна поради самия факт, че е Варна, морска столица и прочие си се развива възходящо. В това няма пръст техния комунист, тъкмо обратното. Варна е един некадърно управляван град. Инфраструктурата е под всякаква критика, около блоковете е нещо страшно.
Коректното сравнение е с Бургас. Това е град, с който трябва да се мерим за размерите си. За разлика от Варна възходящото развитие на Бургас не е само заради това, че е на морето. Хората наистина имат визия за това как трябва да изглежда града и реализират много проекти. Смятам, че в близките десетилетия Бургас ще е най-добрия пример за развитие на град в България.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 28, 2010, 10:45:03
Ще ми се да обаче да видим добрия пример в коректно сравнение, т.е. с други областни градове с население над 80-100 хиляди души. За мен Каварна е прекалено малък /12 хил. души/ и специфичен/морско-курортен/ град, за да се сравнява с Русе. Все пак от едната му страна е нос Калиакра, курорта Русалка, Камен бряг и прочие култови места, а от другата са най-голямото голф игрище на България, Тузлата и т.н. Съотнесено към нашите мащаби, това е все едно край Русе да са, от едната му страна Златни пясъци, от другата Пампорово, а на изхода за Варна да е примерно Рилския манастир или Царевец. :D
Каварна направо не е никакъв морско-курортен град. Слаба работа е. Да сравним например с Несебър. Несебърската община просто стои върху злато. Огромна по дължина плажна ивица. От баровският Св. Влас, през "урбанизираният" Слънчев бряг, през също доста скъпарския Несебър, та до народните курорти Обзор и Равда. Общината разполага с 139 450 плажни места http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%9D%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80! Обаче се управлява много лошо. Краде се на поразия. Презастроява се. Намесени са височайши интереси. И в крайна сметка, Несебър прилича на битак. Въпрос на време е да отпишат Старият град от световното наследство на ЮНЕСКО поради застрояване. Всъщност, ако общината не се управляваше толкова корумпирано и лошо, при това малко население, и тези дадености, със сигурност хората там щяха да имат най-високият стандарт в България. Не, че сега им е нисък де, но щеше да е много по-добре. Т.е. виждаме как една община с по-скромен ресурс постига нещо при това не малко, и как една друга община пък не се развива, освен в биташко направление.
Общо-взето нещата изглеждаха логично - личеше си, че превъзхождаме Шумен, или че отстъпваме на Варна например.

Тези сравнения ми се струват по-коректни. Ако ги приемем за верни, от това следва ли, че варненската администрация има по-добра визия от русенската, а шуменската - по-лоша от нашата?
Варна си е Варна, както каза Русчуклията. Администрацията им няма по-добра визия, но обективните дадености помагат на града да се развива, дори при лошо управление. Шуменската администрация и тя управлява зле, но техните пък обективни дадености ги затрудняват повече и от нас. Въпросът е, че когато не искаш да си средняк като Шумен, Ямбол или Враца, а искаш да се сравняваш с водещите градове, като при това вече си значително изостанал от тях, само едно добро управление може да помогне да се заличат разликите. Аз при нас такова не намирам. От което следва логично, че разликата с водещите градове не само ще остане такава, ами и ще се увеличава. Не виждам воля у русенското гражданство да промени статуквото.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 29, 2010, 09:28:03
Визия няма никаква... Всичко се прави на парче и без перспективен поглед към бъдещето. И въобще ако "визията" на едно градоначалство за развитието на повереното му населено място се свежда до нови пейки в парка и скъп ремонт на центъра, жална му майка на този град. Отпиши го!... :'(

(Той вече май и наистина е отписан - и на централно, и на местно ниво... :o)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: equinox в юли 29, 2010, 12:32:01
Нека не изпадаме в крайности. Русе има бъдеще и не е за отписване. До колкото до визията на русенци, мисля че това работа на хората в държавните и общински институции. Пък и догодина има нови избори. Туко виж изберем някой по-читав кмет.

Освен това ако искат да имат достъп до фондовете на ЕС общините искат или не ще трябва да изградят някаква визия, да разпишат някоя друга стратегия или програма, да изготвят градоустройствен план, да се аргументират, защото тези пари се дават по определени програми с доста дълъг хоризонт и се търси определен ефект. Е, вярно все още има подобни изцепки като яки ремонти на централни площади и паркове, при положение, че има толкова много други проблеми в градската среда. В тоя случай Русе са съжаление е част от общата картинка в България. Масово общинарите (пък и на държавно равнище) не знаят за какво са избрани и харчат парите на данъкоплатците са глупости без никакъв или минимален полезен ефект.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 30, 2010, 11:11:24
Най-голямата културна проява в града за тази година явно ще бъде турнето на "Пайнер"  ::) !?

Е, хайде сега - ами къде останаха Мартенските Музикални Дни???!!! :o


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юли 31, 2010, 01:00:11
Няма място където хората да са доволни от управниците си. Снощи излязохме с шефа ми от щатите и си поговорихме, та стана въпрос за политика и човекът вика "Знаеш ли кога се познава кога политиците лъжат? Когато си мърдат устните". След което последва една тирада за Обама. Реди достатъчно много и за хората в градската управа, които сума ти време не можели да оправят елементарни проблеми с улиците и пътищата и най-вече за снегопочистването. Между другото, градчето им официално се води второто по качество на живот в САЩ - имат почти нулева престъпност, доста възможности за спорт - голф игрища, площадки и т.н. и безработицата е доста ниска, защото компанията осигурява високоплатена работа на няколко хиляди човека там (за град с население колкото Горна Оряховица това има огромно значение). Мисълта ми е че тези хора имат дадености (освен щастието голяма корпорация да си базира там производствени и R&D офиси са на брега на огромно езеро, имат туризъм и не са някакъв беден реднешки щат). Но човек винаги има за какво да е недоволен и да се оплаква така или иначе, така че според мен е много трудно да сравняваш мястото където живееш с някое друго - защото прекалено добре познаваш недостатъците на твоя град и прекалено малко познаваш спецификите на града с който го сравняваш.

Според мен важното е просто нещата да се поставят от гражданите и да има диалог с управата, а не всички да си траят. Дрънкането из форумите също няма никакъв смисъл. Виж, ако някой се реши да публикува в някоя медия отворено писмо, това е друга работа. Но тогава вече не е анонимен и си стоиш зад мнението. В България това е много трудно, защото на всеки много му знае устата, но също така на всеки му е трудно да си застане зад мнението. Примерно тук има сигнали за кмета, но колко от хората, които са ги пуснали, са подали и някакво оплакване в общината? ОК - не е удобно защото няма някаква удобна уеб-базирана система за оплаквания - ми тогава вървете и се оплачете по старомодния начин че няма такава. На общинарите според мен им е много лесно да правят каквото си знаят, при положение че нямат особено много feedback от хората. В смисъл едно на ръка е удобно, защото винаги могат да си измият с ръцете, че няма документирани оплаквания, а и две на ръка - надали хвърлят боб или по цял ден четат форуми, за да знаят какво си мислят обикновените хора.Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 31, 2010, 08:33:53
Най-голямата културна проява в града за тази година явно ще бъде турнето на "Пайнер"  ::) !?

Е, хайде сега - ами къде останаха Мартенските Музикални Дни???!!! :o
Ами къде останаха? Май никъде.
Знаеш ли колко се усети, че има Мартенски Музикални Дни?
А колко се усети търлата на "Пайнера"?
Най-малкото, защото който не е искал - не е отишъл на Дните, може дори да не е разбрал, че ги има, но този, който не е искал да отиде на "Пайнера", просто нямаше как да го избегне, ако е имал работа на центъра.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 31, 2010, 08:43:21
Според мен важното е просто нещата да се поставят от гражданите и да има диалог с управата, а не всички да си траят. Дрънкането из форумите също няма никакъв смисъл. Виж, ако някой се реши да публикува в някоя медия отворено писмо, това е друга работа. Но тогава вече не е анонимен и си стоиш зад мнението. В България това е много трудно, защото на всеки много му знае устата, но също така на всеки му е трудно да си застане зад мнението. Примерно тук има сигнали за кмета, но колко от хората, които са ги пуснали, са подали и някакво оплакване в общината? ОК - не е удобно защото няма някаква удобна уеб-базирана система за оплаквания - ми тогава вървете и се оплачете по старомодния начин че няма такава. На общинарите според мен им е много лесно да правят каквото си знаят, при положение че нямат особено много feedback от хората. В смисъл едно на ръка е удобно, защото винаги могат да си измият с ръцете, че няма документирани оплаквания, а и две на ръка - надали хвърлят боб или по цял ден четат форуми, за да знаят какво си мислят обикновените хора.
Е, ти какво предлагаш да им напиша в случая: "Пичове, извинявайте, но да знаете, струва ми се, че нямате никаква визия за развитието на града!"  :)
Това не е някакво конкретно оплакване, а мое субективно виждане. Те ще ми кажат: "Добре, кандидатирай се, спечели следващите избори и започни да налагаш твоята визия за нещата". И донякъде ще са прави. Или, ако ги критикувам, че съсипаха "Дунав", ще ми кажат, че няма спонсори, ако ги критикувам за турнето на "Пайнера", ще ми кажат, че това е масовата предпочитана музика и са искали да зарадват русенското гражданство.  ;)
Въобще, нещата не са толкова еднозначни. Да не говорим, че гражданските инициативи обикновено са обречени, освен ако зад тях не застане някоя влиятелна политическа сила. Което малко или много ги опорочава. Всеки се е сблъсквал с тези неща.
А за Щатите - разбира се, че и там има проблеми и съответно критика, но все пак нещата са малко по-различни.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юли 31, 2010, 12:17:04
Ами виж - дали ще напишеш тук или няма да напишеш че визията на кмета и общинарите не струва, нищо няма да се промени. Според мен, по-вероятно е ако им отправиш това, да ти кажат да дадеш конкретна идея какво мислиш че би могло да се подобри. "Оправете Дунав" или "не искам чалга в града" не са особено конкретни, отделно не съм убеден, че липсата на чалга концерти или наличието на силен футболен отбор определят качеството на живот в един град. Гражданските инициативи не са обречени, дори и да застане някоя партия зад тях - примерно наскоро тук имаше събиране на подписи, една малка демонстрация и садене на дръвчета (организирано от идиотите от НДСВ) с цел едно малоумно стрелбище да не си разшири нелегалния паркинг. Малко или много успяха, защото за момента грандиозния застроителен план не е приет и планираното презастрояване не се случи (предполагам и кризата е виновна за това донякъде). Също така, въпросният паркинг не се разшири и това което направиха до момента няма разрешително, та си стои така и няма изход към улицата. Доколкото знам са им предписали да го разрушат и залесят. В крайна сметка, от цялото това врякане имаше полза. Имаше полза, защото имаше активни хора, на които им се занимаваше, ходеха, подаваха жалби, занимаваха общината, занимаваха партии, разсмърдя се и не стана това, което им се искаше на някои хора - тихомълком да застроят градинките с блокчета и паркинги.

Да, частен случай е, но от друга страна и финансовите интереси хич не бяха малки. Така че е възможно. Но е възможно само ако някой се занимава с това. С оплаквания и форумни дискусии, шансът нещо да се промени, клони към нула.

Всеки иска разбира се управниците да предугаждат и правят точно това, което им се иска, от друга страна предполагам и на управниците им се иска ей така лекинко да ти вдигнат данъците, за да могат да си свършат нещата по-лесно, но очевидно няма как лесно да се стигне до някакъв баланс между двете и следователно някои неща са с приоритет, други не. И точно там е проблема - много хора ги виждат по различен начин приоритетите. И заради това според мен трябва да има инициативни хора, които да си излагат мнението. В противен случай хората остават с мнението че ги управляват някакви феодални самодръжци. Според мен, за огромна част от проблемите на България не са виновни политиците, а хората като цяло. В смисъл, дори политиците ние си ги избираме, не ни ги слагат отнякъде насила.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: equinox в юли 31, 2010, 12:53:23
Гражданската инициатива е важна определено. Но тук говорим за визия, не за конкретни проблеми. Визията няма как да се направи с протести нон-стоп, защото по същество визията не е определена кауза или проблем, а някаква по-генерална идея. Според мен това може да стане само със смяна на управата и цялата и философия. Не случайно повечето големи фирми, които са закъсали сменят шефа.

Освен това трябва да има и истински диалог и то не само писане на писма, а и чуваемост от другата страна. Иначе съм пращал писма на Общината. Изобщо не си направиха труда да отговорят. Доста дразнещо.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 31, 2010, 02:19:51
Гражданската инициатива е важна определено. Но тук говорим за визия, не за конкретни проблеми. Визията няма как да се направи с протести нон-стоп, защото по същество визията не е определена кауза или проблем, а някаква по-генерална идея. Според мен това може да стане само със смяна на управата и цялата и философия. Не случайно повечето големи фирми, които са закъсали сменят шефа.

Освен това трябва да има и истински диалог и то не само писане на писма, а и чуваемост от другата страна. Иначе съм пращал писма на Общината. Изобщо не си направиха труда да отговорят. Доста дразнещо.
Абсолютно солидарен съм с това мнение.
Протести за някакви конкретни неуредици - да, но визията е нещо по-комплексно. Лошото е, че щом русенското гражданство си избира такива управленци, очевидно самото то е непретенциозно.

"Оправете Дунав" или "не искам чалга в града" не са особено конкретни, отделно не съм убеден, че липсата на чалга концерти или наличието на силен футболен отбор определят качеството на живот в един град.
Нууб, това са просто конкретни примери. Не ги абсолютизирай. Освен това, за теб наличието на силен футболен отбор може да не е важно, но за други хора е. В крайна сметка, този отбор е именно общински, от което следва, че Общината трябва да му осигури развитие. Малка Каварна го прави, а Русе не може?!? Не е нормално петият по големина град в страната трайно да не е представен във висшия ни футболен ешелон (да употребя и аз това коментаторско клише  :D ). Сега вече и във втория няма да го има. Въпрос и на престиж е все пак. Поне за тези, които обичат футбола.
За чалгата никъде не съм казал, че не искам да се организират чалга-концерти - има си пазар, има си почитатели. Въпросът е, че централният площад категорично не е подходящ! По ред причини - като се започне от мащабите и се завърши със спецификата на "мероприятието". Поне на мен битакът, в който се превърна площада не ми хареса. В стилистиката на чалга културата е наистина, но все ми се струва, че ориенталските ценности и налагането им не следва да е основен приоритет на управата на "най-европейския" град в България.  >:D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Митака в юли 31, 2010, 09:59:29
Така си го написал все едно е имало една камара супер кандидати за кмет, а е избран най-некадърния. В нашите времена не говорим за избор на най-добър кмет, а за най-малко некадърен кмет. До това се свежда избора не само за кмет, но и за президент, парламент и др.
В малко градче като Каварна са имали късмета да имат подобен кандидат и са го избрали. В големите градове избора се свежда до това какво "големите" партии ще ти натикат пред носа. Каква ни беше другата алтернатива ?!? Корумпирано, некадърно ченге!
Определено не съм доволен от сегашното ръководство, но времената и ситуацията е такава, че избор няма!


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 31, 2010, 10:14:01
Митак, може и така да е, но примиренчеството ли е начина?
А и Русе има да наваксва, да я караме като другите не става, иначе не е далеч времето, когато и Ирисблу ще стане прав...  ::)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 01, 2010, 02:53:27
Все пак възможно ли е някакви конкретни предложения?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 04, 2010, 05:04:41
Конкретни предложения?
За да има някакви конкретни сериозни предложения е необходимо да сме наясно с реалното положение в Общината. Иначе всичко друго би било свободни съчинения.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 04, 2010, 11:14:40
Ако не сме наясно с реалното положение в общината, как тогава определихме че тези там нямат визия?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 05, 2010, 12:09:24
Ако не сме наясно с реалното положение в общината, как тогава определихме че тези там нямат визия?
Ами просто е. Затова говоря именно за "визия". Липсва (според мен) каквато и да е стратегия за развитието на града (респективно общината). Поради което нещата са оставени в естественото им русло. За да има конкретика обаче, поне на мен ми е необходимо да знам конкретни параметри. И съобразно тях да бъдат определени приоритетите. Защото има възможности, убеден съм в това. И не просто съм убеден, а виждам, че на други места нещата се случват. В Русе просто се кюта - мое мнение! И е видно.
Иначе мога да давам предложения, но "на сляпо" не знам доколко са реалистични. Пък и мен като гражданин ме интересува да виждам и усещам волята на управниците да променят нещата.
Нууб, каква ти е тезата? Искаш да ми кажеш, че просто си мърморим ли? Ако това се опитваш да кажеш, не е така. Но не обичам голословието. Кметската управа обаче май го обича - наслушахме се на всякакви бомбастични (и фантастични) проекти, като се почне с прокарването на трамвай, мине се през въжена линия до Гюргево над Дунава и се завърши с идеите за Русенски Лом. Да не пропуснем и историите с площада - там фантастика няма, само здрав прагматизъм, но... за наша сметка. Резултатът от всичко това е една голяма нула.
Или както е казал Еквинокс:
Освен това ако искат да имат достъп до фондовете на ЕС общините искат или не ще трябва да изградят някаква визия, да разпишат някоя друга стратегия или програма, да изготвят градоустройствен план, да се аргументират, защото тези пари се дават по определени програми с доста дълъг хоризонт и се търси определен ефект. Е, вярно все още има подобни изцепки като яки ремонти на централни площади и паркове, при положение, че има толкова много други проблеми в градската среда. В тоя случай Русе са съжаление е част от общата картинка в България. Масово общинарите (пък и на държавно равнище) не знаят за какво са избрани и харчат парите на данъкоплатците са глупости без никакъв или минимален полезен ефект.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в август 05, 2010, 10:12:47
Конкретни предложения?
За да има някакви конкретни сериозни предложения е необходимо да сме наясно с реалното положение в Общината. Иначе всичко друго би било свободни съчинения.

Не съм съвсем съгласен, поне според моите представи, визията не изисква особено голяма детайлност към настоящето, по-скоро е желано бъдеще. Бях пуснал преди време една тема "Русе-малката културна столица на България" - ето един пример за визия за развитието на града.  :-[
Така че, Русенец, ако имаш конкретни идеи, би било интересно наистина да ги споделиш.
Смятам, че всеки средно интелигентен човек, може да отсее абсолютно нереалните идеи, от да кажем по-амбициозните такива.

Иначе и аз съм съгласен, че нямаме визия, или поне не е ясно представена, нито пък се виждат отчетливо резултати от реализирането на такава.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: ilko в август 07, 2010, 01:43:29
Станахме роби на еврофондовете .Всякаква инициатива е убита  ако не е подпомогната от бюрократите . Ниски данъци и слаб държавен и евро контрол ни трябват ,за да почнат хората да създават продукт някакъв . Решението за мен е пълна автономия и вкарването на електронни институции с минимална администрация . Тотална приватизация на всичко , но под контрола на социални и човеколюбиви закони ,подпомагащи малкия и среден бизнес да не колабира под удара на големите консорциуми . Това е ! Пример Операта ,плачат няма пари ,министъра не им отпускал . У дома като протече покрива ,аз да не би да се оплаквам на селския кмет . Болни/здрави хора закачени за системи и страхуващи се да се откъснат от маркучите/хранилката . Първа стъпка ,вкарване на почасовото заплащане на територията на русенски окръг .


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Linov в август 07, 2010, 07:40:59
Всичко хубаво, но условията, които изискваш, са идеални за развитие на корупция. Не сме за тях.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: jorda в август 08, 2010, 12:52:04
Цитат
Първа стъпка ,вкарване на почасовото заплащане на територията на русенски окръг .
Това е много  добра идея.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 12, 2010, 06:31:13
Не съм съвсем съгласен, поне според моите представи, визията не изисква особено голяма детайлност към настоящето, по-скоро е желано бъдеще. Бях пуснал преди време една тема "Русе-малката културна столица на България" - ето един пример за визия за развитието на града.  :-[
Така че, Русенец, ако имаш конкретни идеи, би било интересно наистина да ги споделиш.
Смятам, че всеки средно интелигентен човек, може да отсее абсолютно нереалните идеи, от да кажем по-амбициозните такива.

Иначе и аз съм съгласен, че нямаме визия, или поне не е ясно представена, нито пък се виждат отчетливо резултати от реализирането на такава.

Фараш, идеята ти Русе да стане малката културна столица на България определено ми допада. И не би могло да бъде иначе. Би могло да се помисли и опита разширяването на Мартенските музикални дни. Възможно е да има джаз и рок вечер. Това ще направи фестивалът по-популярен. Акцентът разбира се, ще пада върху класическата музика, но не виждам проблем да е по-разнообразно. Естествено, трябва да бъдат добре подбрани изпълнителите. Например гледах по БНТ концерт от джаз-фестивала в Монтрьо - нямаше никакъв джаз, само рок! После разбрах, че са застъпени най-разнообразни стилове. Ето малко инфо: http://www.dnevnik.bg/evropa/patuvane_v_evropa/2010/06/04/909462_festivalut_v_montryo_-_djaz_i_oshte_neshto/ . Може да се направят и два фестивала по различно време. Но това ще е по-трудно.

Първият проблем, който виждам е, че Русе няма никакъв авторитет сред държавната власт. Традиционно се пренебрегва. За целта е необходимо да се работи за създаването на русенско лоби сред управляващите. Никак не е зле да се подобри и имиджът на града. Пример за добър PR  можем да вземем от Каварна, където около всяко нещо се шуми и тръби във всички медии. Ако погледнем реално, ще видим, че Русе почти не присъства в националните медии, особено с нещо положително. Според мен, в тази насока трябва да бъдат първите стъпки на една управа с визия.

Би следвало да се работи по завършването на бул. Бозвели. В този си вид просто е безсмислен. Вярно, облекчи трафика по Царя, подобри връзките на Дружба и Чародейка, но ако ще е само за това и за да служи за паркинг, просто не си струва парите. Пробива при Кауфланд също е наложителен. Добре е за такива проекти да се мисли дългосрочно, съответно и за финансовата им страна, а не на парче. Днес правим - утре не правим.

Все си мисля, че един подземен паркинг би решил доста проблеми с паркирането в централната зона. Центърът ни не е голям и за 10-15 мин. пеша може да стигне навсякъде. Примерно подобно съоръжение да бъде базирано около Пантеона. Сериозна инвестиция си е, но със сигурност ще се изплати. Съответно никакво паркиране както е сега. Във Варна по централните улици няма спрели коли. При нас по една лента от улиците става негодна и служи изцяло за паркинг.

Добре е да се работи за изграждането на велоалеи. Някои улици са със широки тротоари, имат дори локално платно и позволяват да се направи алея. Например бул. Липник. Спокойно може да се пусне една до Кръговото. Само участъкът около моста е проблемен.

Изграждане на паркове в Здравец-Изток, Дружба и Чародейка. Не е задължително да са някакви мегаплощи, просто някакъв зелен оазис за населението на тези квартали.

Много важен момент е и качествения ремонт на пътната настилка и тротоари. Защото в момента нещата са безобразни. Главната улица трябва да се разглежда като ансамбъл. Съответно новото строителство да отговаря на определени критерии.

Да се обърне внимание на Градския стадион. Щом Сливен можаха да си оправят стадиона, значи и тук е възможно. Въпрос на престиж е Русе да има и отбор в А група. Общината трябва да помага за тая цел. Далеч не само с пари.

Ами нахвърлих набързо някои неща. Може да се помисли за още.  :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 12, 2010, 09:47:49
Съгласен съм с всичко :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Митака в август 12, 2010, 10:41:54
И на мен ми харесват идеите на Русенец. Бих добавил:
- Изработването най-накрая на проект за застрояването на района на бившите казарми на Александровска. Откакто се помня това е язва в самия център на града.
- Час по-скоро решаване съдбата на бившето дружество "България" (старата полиция). Доколкото се сещам съдът установи, че сградата принадлежи на общината.
- Завършване на новата част на Доходното Здание.
- Предписания за задължаване на собствениците на сгради за вземане на мерки за тяхната поддръжка. В противен случай закона позволява ремонт със средства на общината и запориране на доходите на собствениците. Това се отнася за целия град и е важно за безопасността на хората.
- Вместо да се дават десетки милиони за ремонт на централния площад, парите можеха да се вложат в преобразяването на Кея и свързването му с Парка на Младежта. Към тази точка - търсене на начини за отваряне на града към реката.
- Др.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 12, 2010, 11:31:30
Виж, бургаското градоначалство явно има доста по-сериозно желание да развива и популяризира крайморския град. Я вижте тук (http://www.spiritofburgas.com/)... Това е нещо като Каварна Рок Фест, но в друг мащаб.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 13, 2010, 02:16:39
Не, Ортодокс, различно е от Каварна Рок Фест, в смисъл, че музикалната насоченост е по-друга, респективно таргет групата на феновете е донякъде по-различна. Но наистина, Spirit of Burgas е едно страшно амбициозно начинание и продукт на визията на Община Бургас за развитието на града.
Ето още едно доказателство, че който работи правилно успява. Според мен, Слънчев бряг е сто пъти по-подходящ от Бургас за такъв тип фестивал, но чакай от Община Несебър да роди или да направи нещо читаво... Е, и те си имаха грандиозен концерт на "Пайнера" за сметка на това.  ;)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 13, 2010, 02:23:42
Бих добавил:
- Изработването най-накрая на проект за застрояването на района на бившите казарми на Александровска. Откакто се помня това е язва в самия център на града.
- Час по-скоро решаване съдбата на бившето дружество "България" (старата полиция). Доколкото се сещам съдът установи, че сградата принадлежи на общината.
- Завършване на новата част на Доходното Здание.
- Предписания за задължаване на собствениците на сгради за вземане на мерки за тяхната поддръжка. В противен случай закона позволява ремонт със средства на общината и запориране на доходите на собствениците. Това се отнася за целия град и е важно за безопасността на хората.
- Вместо да се дават десетки милиони за ремонт на централния площад, парите можеха да се вложат в преобразяването на Кея и свързването му с Парка на Младежта. Към тази точка - търсене на начини за отваряне на града към реката.
Подкрепям!
Значи вече сградата на дружество "България" е общинска? Дали е минала цялата съдебна процедура?

Друг важен и нерешен проблем, който трябва да се реши заедно с държавната власт е изграждането на околовръстен път за града. Крайно време е бул. "България" да стане обикновен русенски булевард, като "Липник" или "Христо Ботев".


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: GeorgiJulianov в август 18, 2010, 03:16:49
 Русенец : "Сега ми е много интересно какво "чудо" ще изникне на мястото на "Пингвините"."

Ще изникне тризвезден хотел.Който уж щял да бъде с най-модерната конферентна зала в България.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: deian в август 18, 2010, 09:29:37
Сериозно? Това е нова информация. И откъде ще му е входът на този хотел?! А паркингът?!


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: GeorgiJulianov в август 18, 2010, 12:10:22
Незнам нищо друго.Вероятно входа ще е от към Александровска а паркинга сигурно ще е този отзаде който е до хотел Дунав само предполагам.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 18, 2010, 01:34:37
Това определено е нова информация.
В интерес на истината, самото предназначение на сградата не е толкова важно. По-важно е, че направо си съсипаха този участък от Главната. Не знам за вас, но на мен, грубия строеж на това чудо (отляво, дето беше кафе "Вега") поразително ми напомня на този на "Роял". Не очаквам архитектурен шедьовър.
То оставете това, ами русенските общинари отрязаха всички належащи и важни инфраструктурни проекти засега. Не, че преди нещо много са правили, но поне на думи стояха...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: GeorgiJulianov в август 18, 2010, 01:58:02
Ами тези са същите собственици които направиха Роял центъра доколкото разбрах.  :). Според мен ще стане хубаво.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в август 18, 2010, 02:14:09
Що така милиш? Рояла много ли ти е хубав???


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: GeorgiJulianov в август 18, 2010, 02:35:09
Ем не ми харесва особенно но нали знаеш че не решаваме аз или ти кой къде да строй..


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в август 18, 2010, 02:57:15
Е, там е тя...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 18, 2010, 03:56:18
Има чудесни примери за съчетаване на стара с модерна архитектура, но "Роял" не е от тях. Ако собствениците му бяха използвали повече стъкло, по-малко еталбонд, можеше и да изглежда другояче. Щом са същите собственици, значи да очакваме пак нещо такова.
Но не е луд тоя, който яде зелника...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 18, 2010, 11:39:18
Не, Ортодокс, различно е от Каварна Рок Фест, в смисъл, че музикалната насоченост е по-друга, респективно таргет групата на феновете е донякъде по-различна.

Не ме разбра. С думите "нещо като Каварна Рок Фест" нямах предвид жанровата характеристика на двата фестивала, а това, че и двата са плод на целенасочения стремеж на съответните градоначалства да правят нещо за развитието на двата крайморски града, да им изграждат привлекателен облик (ooops, атрактивен имидж! ;)).

Впрочем, ти си казал същото по-нататък в постинга си ("продукт на визията... за развитието на града"), така че сме на едно мнение, колега по форум... :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: jorda в август 18, 2010, 11:45:29
Явно нашите управници са мнооого зле. Най- малкото заради гръмко анонсираните и тихо "покривани" проекти. За санирането на детските градини, училищата, за улиците и др. Ясно е ,че Божо догодина излиза в пенсия, ама какви ли ще са новите кандидати. .. е ще видим ^-^


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 19, 2010, 12:01:19
Е да му се не види, как в една Каварна се намира читав човек да я управлява градивно и възходящо (кметъла Цонко), а в град с мащабите на Русе все нещо не се получава работата с успешния градоначалник?!... :o


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в август 19, 2010, 12:37:24
Митьо Пищова  :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Митака в август 19, 2010, 01:02:01
Е да му се не види, как в една Каварна се намира читав човек да я управлява градивно и възходящо (кметъла Цонко), а в град с мащабите на Русе все нещо не се получава работата с успешния градоначалник?!... :o

Аз се учудвам на твоето учудване...Не е само до човека, а и до мащабите на града. Едно е да управляваш малко градче, друго е голям град. В малкото градче общо взето каквото кажеш това се случва. В големия град имаш съвкупност от интереси и всеки дърпа към своята черга. И да сложиш Цонко в Русе, Варна, Бургас или Пловдив - никаква файда.
Единствения начин да управляваш голям град в БГ е тоталитарно. Както сега се получава със София, не че е цъфнала и завързала де. Кметицата е човек на Бойко, а Бойко е премиер. Той от своя страна раздава държавни пари, събрани от цяла България да се инвестират в общинската инфраструктура на София. Нарушават се закони, потъпкват се правила, но каквото вожда каже това се прави.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 19, 2010, 02:05:07
Не, Ортодокс, различно е от Каварна Рок Фест, в смисъл, че музикалната насоченост е по-друга, респективно таргет групата на феновете е донякъде по-различна.

Не ме разбра. С думите "нещо като Каварна Рок Фест" нямах предвид жанровата характеристика на двата фестивала, а това, че и двата са плод на целенасочения стремеж на съответните градоначалства да правят нещо за развитието на двата крайморски града, да им изграждат привлекателен облик (ooops, атрактивен имидж! ;)).
Явно. Подходил съм твърде буквално. Моля да бъда извинен, колега! Но, както и ти казваш, имаме едно и също предвид!  *DRINK*

Е да му се не види, как в една Каварна се намира читав човек да я управлява градивно и възходящо (кметъла Цонко), а в град с мащабите на Русе все нещо не се получава работата с успешния градоначалник?!... :o

Аз се учудвам на твоето учудване...Не е само до човека, а и до мащабите на града. Едно е да управляваш малко градче, друго е голям град. В малкото градче общо взето каквото кажеш това се случва. В големия град имаш съвкупност от интереси и всеки дърпа към своята черга. И да сложиш Цонко в Русе, Варна, Бургас или Пловдив - никаква файда.
Единствения начин да управляваш голям град в БГ е тоталитарно. Както сега се получава със София, не че е цъфнала и завързала де. Кметицата е човек на Бойко, а Бойко е премиер. Той от своя страна раздава държавни пари, събрани от цяла България да се инвестират в общинската инфраструктура на София. Нарушават се закони, потъпкват се правила, но каквото вожда каже това се прави.
Бургас просто не го давай за негативен пример! Колкото и да е елементарно - само виж как изглежда и говори техният кмет и виж нашия! Техният не изглежда като излязъл от ТКЗС-то! Въобще Бургас се развива и управлява правилно и това си личи. Развитието им далеч не е плод само на морето! Я виж Варна (с по-големи възможности) и какво се прави там - нищо! Виж им и градоустройствения план.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в август 19, 2010, 10:28:03
Бургас просто не го давай за негативен пример!

Е чак пък такива обобщения.  :)
В сферата в която аз работя, до преди 2-3 години, община Бургас беше пълна трагедия - безхаберие, липса на правила или тяхното неспазване, корупция и прочие. Чак преди 2 години вкараха схема на работа, подобна на тази в другите общини, включително Русе.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 19, 2010, 10:48:27
Така е, Фараш. Но оттогава се случиха промени - сам виж кои. Далеч съм от мисълта, че и там всичко е цветя и рози. В България сме все пак (че и в чужбина стават немалко далавери, но това е друга тема). Моето мнение е, че в момента в Бургас се мисли със замах и това ще си проличи.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 12, 2011, 02:57:45
В Русе се предвижда най-голямото увеличение на данък-сгради за гражданите - от 1 на 1.2 промила.  http://www.segabg.com/article.php?id=581520 (http://www.segabg.com/article.php?id=581520)

Коментари?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в декември 12, 2011, 05:31:50
Няма какво да се коментира, вероятно бюджетно решение. От много ниски ставките остават ниски в сравнение с други големи градове. Особено София и Бургас с такса смет над 10 промила за фирми, яко дерат.  :-[
По-скоро е забавно, как една информация може да се представи по коренно противоположен начин, само с журналистически средства.
Внимателно прочетени числата в статията говорят, че от коментираните градове, Русе ще е догодина с най-ниските местни данъци и такси. :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 13, 2011, 02:06:46
Едва ли в случая е толкова важно как е представена информацията. Факт е, че тук и сега данък-сгради ще се вдига с 20% за гражданите.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Zihuatanejo в декември 28, 2011, 10:48:47
БСП няма да подкрепи вдигането на такса смет
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=830378 (http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=830378)

Само те ли?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в септември 22, 2015, 11:37:49
Изминали са повече от пет години от пускането на темата. Интересно ми е дали съфорумците смятат, че нещата са се променили. Ето защо добавих анкета към темата, за да видим количествено изражение на мненията. Ще помоля да няма излишно политизиране, че темата е деликатна, а и навлизаме в предизборна кампания. Нека, ако някой изрази мнение да е аргументирано.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в октомври 09, 2015, 02:07:45
Малък пример за нещата, които при нас липсват или се претупват: http://www.ruseonline.info/smf/transport/t192/msg39772/#new (http://www.ruseonline.info/smf/transport/t192/msg39772/#new)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в октомври 10, 2015, 12:17:44
Това, което ми харесва, е, че се държи да се покаже на всички, че Русе изобщо не е просто някакъв си град, някъде далече от софия, а че е голям, че е европейски, че е значим. Разбира се, не всички решения може да са подчинени на това, пък и никой не е безгрешен. Но ми харесва амбицията и искреното желание нещата да почнат да се случват. Липсата на управленски опит и административен капацитет, твърде многото администрация с мислене останало някъде около 1983 г., също не помагат.

Това, което ми липсва обаче е иновацията, само че това май и на национално ниво не е кой знае колко развито. Досега няма нещо, което да е само по себе си уникално, революционно, все догонваме, въвеждаме неща, дето са липсвали и са важни, ама им е било време преди доста години.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за раз&
Публикувано от: Cobaca в ноември 08, 2015, 06:27:47
Искам управници за града които да са:

1. Млади (под 40 години).
2. Образовани (по възможност учили в чужбина, за да знаят езици добре).
3. Да не са бивши комунисти или политически обвързани.
4. Да са от Русе, а не от околните села и градове.

Всичко друго е обречено на пълен провал.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 09, 2015, 08:18:03
Поставил си абсолютно невъзможни за изпълнение условия. :D

Аз бих бил доволен на доста по-реалистични изисквания:
1. В активна възраст (под 60 години).
2. Образовани (без значение къде).
3. Да не са бивши комунисти.
4. Може да не са от Русе, но да са свързани с града и да са живели в него.
5. Интелигентни (образованието не гарантира интелект).
Иначе засега и моите изисквания са в сферата на утопията де... >:(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за раз&
Публикувано от: Cobaca в ноември 12, 2015, 05:07:15
Поставил си абсолютно невъзможни за изпълнение условия. :D

Аз бих бил доволен на доста по-реалистични изисквания:
1. В активна възраст (под 60 години).
2. Образовани (без значение къде).
3. Да не са бивши комунисти.
4. Може да не са от Русе, но да са свързани с града и да са живели в него.
5. Интелигентни (образованието не гарантира интелект).
Иначе засега и моите изисквания са в сферата на утопията де... >:(

Не се засягай ама по твоите показатели може ди имаме 59 годишен кмет, завършил изгорялото, не знаещ английски език, от село, обаче инетелектуалец. ОК, не съм консервативен, нека е от село и да не е учил. Какво следва обаче? Когато се прави обществена поръчка за нещо, той ще е с ретроградно мислене и ще купува морално стари неща (obsolete stuff). После пак ще мрънкате, че имаме пенсионерски информационни табла за градския транспорт, че не били като в София и Бургас. Какви чужди инвеститори ще доведе този кмет, като не може две думи на английски да обели?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 12, 2015, 09:26:35
Не се засягам. :)
Опасявам се обаче, че гледаш твърде опростенчески на нещата.

За да е налице едно добро местно развитие има много фактори, част от които са съвсем обективни. На първо място това е икономическата и политическата обстановка в страната. България е силно централизирана страна, със сравнително развити услуги и с производство основно на изделия с ниска добавена стойност. Това автоматично означава, че има два региона в страната, които са "обречени" да се развиват без значение на управлението - било местно, било държавно. Това са София и Черноморието. София като столица концентрира по административни причини целия държавен апарат, практически целия дипломатически корпус, централите на всички големи стопански субекти са там - висш мениджмънт и капитали, плюс почти целия неправителствен сектор. Това е чудовищна централизация, поради която София е обречена на икономически възход, без значение как се управлява. Черноморието пък има силно логистични функции, там е съсредоточен почти целия ни туризъм, който е най-успешния ни отрасъл, отделно е арена на големи инвестиции пак заради логистиката и туризма. Типичен пример е Варна, която въпреки че се управляваше безобразно последните 20 години и въпреки че е в комуникационно неразвитата Северна България, пак нараства и има стабилна икономика, а при следващото преброяване няма да е изненада вече да е надминала официално Пловдив по броя на жителите. Имаме едни Благоевград и Велико търново, които са галеници на централната власт и в които са разположени много висши учебни заведения, което им позволява поне да имат приток на млади и активни потребители. При останалите градове, за да се развиват, всеки се нуждае от своето "малко чудо". Особено тия в забравената Северна България.

Ти говориш за кмета, но истината е, че кметът е само повърхността на айсберга, колкото и важни функции да има. За да е успешна една местна управа, задължително трябва да са налице следните фактори:
1. кмет, който да е енергичен и иновативен визионер
2. екип около него, който да е съставен от кадърни и изпълнителни хора
3. общински съвет, който да покрепя решенията на кметския екип
4. държавна власт, която да подкрепя решенията на местната власт
Без наличието на всички тези фактори, няма как да се постигне нещо, какъвто факир и да е кмета по принцип.

Що се отнася до това, което си написал, ще ти кажа няколко неща. Относно възрастта - тя е и фактор, и не е фактор. Повярвай ми, срещат се много 30 годишни малоумници, срещат се и 60 годишни, дето са много по в час. Всичко е строго индивидуално. Според мен, най-адекватната и ползотворна възраст за управление е между 30-50 г. На тези години човек хем е енергичен и активен, хем пък вече е по-уравновесен и мъдър. Относно образованието - да си образован "на Запад" изобщо не е достатъчно. Моето наблюдение е, че мнозинството от българите в чужбина по обективни причини завършват не особено престижни университети. А нивото на обучение в тях, особено в хуманитарните специалности никак не е толкова високо. Самото образование не е 100% гаранция за интелект по принцип. И изобщо, без езици не става, но не държа и на съвършеното им говорене. Все пак говорим за управление, не за преводачество.
Самите корупционни практики пък са въпрос на културни особености, не на възрастови. Просто в България сме родова неравновластна култура. Много млади политици, учили в чужбина, получиха шанс да управляват, но както виждаш не промениха нищо. Това е защото и те споделят традиционните родови нагласи.
И изобщо - не, че не съм съгласен с теб, аз също искам човек в активна възраст, с познания, с езици, да е от града, просто се опитвам да ти кажа да не абсолютизираш, защото панацея няма. Възможно е човек, с посочените от тебе характеристики да се окаже пълен идиот. Интелектът и културните нагласи са по-важни.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в ноември 12, 2015, 10:19:46
Добър анализ. Лошото е, че ако постановките в него се приложат като критерии за определянето на шансовете на едно населено място за успешно и възходящо развитие, картинката за Русе няма да се окаже никак розова... >:(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Cobaca в ноември 12, 2015, 11:00:03
Анализът безспорно е добър, но лиспва роуд мап-ът, който да ни изведе от блатото в което потъваме.  :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 19, 2015, 10:23:14
В Бургас редят паваж между панелките, а в Русе с сложихме обикновени бетонни плочки и асфалт на центъра:

http://news.burgas24.bg/597500.html (http://news.burgas24.bg/597500.html)

Доста показателно за разликите във визията на управниците в двата града.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 23, 2015, 02:32:19
Orthodox, зависи какво разбираш под "успешно и възходящо развитие". Дори сега, в сравнение с повечето градове в България, ние се развиваме успешно. Въпросът е, че изоставаме от водещите. В рамките на реализма е да искаме да сме петия град в България. Ако държавната власт се обърне към тотално пренебрегната в момента Северна България, което означава повече инфраструктура и повече инвестиции, имаме всички шансове за добро развитие и да запазим статуквото.

Cobaca, роуд мапа е простичък. Стига да има кой да го приложи и стига да има нужните условия. Силните страни на Русе са логистиката (близо сме до Букурещ, имаме най-важната европейска река, важен жп и пътен възел сме), информационните технологии (добра Математическа гимназия и нелош Университет), машиностроенето (добра Математическа гимназия и Университет с традиции в областта) и шивашката промишленост (традиции и кадри). Ако привлечем в тия области инвестиции и започнем да произвеждаме продукт с по-висока добавена стойност отколкото сега, ще живнем много. Плюс европарите. Трябва за започнем да усвояваме максимално евросредствата, което сега не се прави, тук града ни изостава много. Разбира се, зависим и много от централната власт - няма какво да се лъжем. Аз все си мисля, както казах и по-горе, че сега е ред на Северна България. Едни по-добри комуникации ще променят картината. Важен и също самият инвестиционен климат на държавата, който за съжаление никак не е добър засега.

Благо, това с паветата наистина е показателно. Един "пролетарски" Бургас, рожбата на социализма, реди павета в панелните гета, а ние, дето първите павирани улици в България са тук, плисваме асфалта и то на центъра за по-евтино. Жалка история!
Определено в този уж дребен наглед акт се крие едно падение на класата на града, принизяването му до непретенциозен средняк. Просто не виждам как ще имаме нужното развитие, след като нашите управници в момента ни поставят в такова положение.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в декември 01, 2015, 01:16:39
Следя доста какво се случва из по-големите градове на страната и смея да твърдя, че изобщо не сме зле, дори напротив. Като цяло обаче нивото на страната е ниско, средняшко. Хора възпитавани в духа на това колко сме малки и незначителни, учени да се снишават и да не се надигат много-много, че преклонената глава, сабя не я сече, не са в състояние да предложат нещо добро, иновативно. Те имат нужда да копират утвърденото от Москва, Брюксел, Шанхай. И това си личи и в София, и в прехваления Бургас, и в още по-прехваленото Търново. Навсякъде се гледа как е било едно време, по комунизма, и защото тогава било имало ред или някакви такива простотии, доста неща се правят, както са били модерни през 80те. И при нас има такива неща за съжаление. Липсва ни новаторският предприемачески дух. И въпреки това продължат неща да се появяват първо в Русе или в Русе да се реализират най-добре от цялата страна. Не винаги обаче най-добре от всички в България значи добре.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в декември 11, 2015, 01:06:24
Русенска област поиска присъединяване към програмата за развитие на западналите региони

http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=27768 (http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=27768)

Твърде показателно е, че нашата областна управа сама дефинира региона ни като западнал...
Дано поне наистина влезе някой лев повече по този начин.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за раз&
Публикувано от: Cobaca в декември 11, 2015, 01:48:23
Цитат
Русенска област поиска присъединяване към програмата за развитие на западналите региони

http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=27768 (http://arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=27768)

Това за мен си е цяло падение.  :-[


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в декември 12, 2015, 12:19:57
Разбира се, че е падение! >:D
Не може петият по-големина град на една държава да бъде "западнал регион" и да бъде в една компания с Кула, Вълчедръм и Тополовград! Лично за мен това би пратило лоши сигнали на инвеститори (всеки инвеститор знае с какви трудности се сблъсква в един западнал регион), русенското гражданство (после се чудим откъде идва русенският песимизъм като явление), останалите български граждани (какъв имидж ще имаме пред софиянци, да не говорим колко ще ни се смее старозагорският кретен, честно казано и с право!), всякакъв вид културни институции, творци на свободна практика (помислете си колко е разнообразен културният живот в Лом да речем, не забравяйте, че в западналите райони се смята, че няма платежоспособна и на достатъчно ниво публика), различни граждански инициативи просто ще ни подминават. Разбира се, някой ще каже, пука им примерно изброените, къде сме се включили - сигурно няма да разберат, но не е така, повярвайте ми, подобни положения се набиват повече, отколкото хората си мислят, на очи. Просто членството в непрестижен клуб носи повече негативи, както и да го погледнеш. Това е като да се запишеш да ядеш в трапезария за бедни - да, уж на далавера си, ще ядеш без пари, но другите ще те съжаляват, ще те подценяват, ще те имат за неудачник и няма да ти имат респект.
Някои хорица, за малко повече парици за усвояване, са готови направо на всичко! :(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в декември 12, 2015, 07:26:27
Обаче според министерски съвет може. В новото разделение по нива на градовете, въз основа на което се определят средствата по проектите за интегрирано градско развитие софия си е сама, на второ ниво са големите граодве плюс търново и... ВИДИН. В трето ниво остават половината областни градове, а Казанлък и Асеновград - в четвърто, наедно с градовете по 3-4 000 души. Така че защо област Русе да не се води западаща. Има го и другото - реално цяла Северна България е западаща. Исината е обаче, че не ни трябват подаяния от софия, а добра администрация, работещо правосъдие и по-малко издевателстване от страна на държавните структури върху бизнеса за сметка на качествен контрол.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в декември 14, 2015, 03:23:52
За Видин нещо си в грешка.

Приложение 2
Предложение за градове за подкрепа по ОПРР за периода 2014-2020 г.

При определянето на градовете - центрове за подкрепа се използват:
– Резултатите  от  анализа  на  НКПР  (в  съответствие  и  в  съгласуваност  с Национална  Стратегия  за  Регионално развитие  на  Република  България) – основно в частта за определяне на нивата на градовете – центрове.
– Съществуващи класификации в национален и европейски мащаб
– Специфични  характеристики,  свързани  с  териториалното  разположение  на градовете и техните функции в територията
Определящи принципи за избор на градовете за подкрепа по ОПРР:
- Подкрепа  на  всички  градове  от  1,  2  и  3  ниво  според модел  „Умерен полицентризъм” от НКПР  (35 на брой съгласно  настоящото приложение).При  тяхното  определяне  са  взети  предвид  и  европейски  класификации, основно разработките по ESPON.
- Подкрепа на градове от 4-то ниво, които отговарят на няколко допълнителни критерия:
1.Да бъде разположен на основна или второстепенна ос на развитие;
2.Да  бъде  разположен  в  периферна  територия  (крайгранична  или вътрешна), за да осъществява връзки със съседни територии, в т.ч. и извън страната;
3.Да играе роля на обслужващ център за повече от една община;
4.По  възможност  във  всяка  област  освен  областният  център,  да  има
поне още един подкрепен град
- При  избора  на  градове за  подкрепа от  4-то  ниво се  вземат предвид  и национални класификации, основно категоризацията на АТ и ТЕ (градове от 2  и  3  категория)  и  класификацията  по  нива  на  НКПР  в  частта  й
предвиждания за бъдещи периоди, а именно:
5. Включен  в  предвижданията  и  тенденция  към  преминаване  към  по-високо ниво
6. Категория 2 или 3 от категоризацията на ЕКАТТЕ
Забележка:Четири  от  градовете,  определени  в  4-то  ниво  по  НКПР,  в  момента разработват планове за ИПВГР. Тяхното включване се базира не просто на този факт, а на удовлетворяване на възприетите критерии
В резултат на прилагане на определящите принципи за избор на градовете за подкрепа  по  ОПРР и  възприетите  критерии  са  избрани  следните  градове  за подкрепа:
1.Всички градове от 1,2,3 ниво според НКПР (35 на брой) с нивата си
Първо ниво: София
Второ ниво: 8 града
Трето ниво: 26 града
Общо: 35 града
2.Градове от 4 ниво според НКПР, изпълняващи следните изисквания
Група на силни градове
– центрове, играещи роля на силен балансьор в областите си и отговарящи на критерии:
Критерии:
a.Категория  2  според  Категоризация  на  АТ  и  ТЕ – част  от Националния регистър на населените места;
b.Отговарящи на критерии 1, 3, 4,5 тоест балансьор в областта, обслужващи  функции  за  повече  от  една  община, покриващи територия, с ограничението да не дублират функциите на по-силен център
Градове (14 броя): Сандански, Велинград, Свиленград, Самоков, Ботевград, Троян,
Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Лом, Гоце Делчев, Панагюрище, Попово, Пещера

Забележки:
–Оценките  на  тези  градове  според  балансната  оценка  са  между  3,12 (Сандански) и 3,85 (Пещера)
–Четири (4) от градовете разработват ИПВГР
Група на средни градове
–центрове, играещи стабилизираща роля на балансьор в областите си и отговарящи на критерии:
a.Градове от 4-то ниво по НКПР
b.3-то ниво според Категоризация на АТ и ТЕ – част от Националния регистър на населените места
c.обслужват  слаборазвити  и/или  планински и  селски територии, непокрити от областния или друг водещ център (когато липсва втори силен център в областта или територията е трудно достъпна)
d.Според приложените критерии – (1, 3, 4, 5, 6) – поне 4 от изредените критерии.
Градове: (7) Поморие, Разлог, Девин, Нови пазар, Мездра, Провадия, Червен бряг
Забележки:
–Оценките  на  тези градове  според  балансната  оценка  са  между 2,86 (Поморие) и 4,24 (Червен бряг))
Група на средни и малки градове
–центрове, играещи стабилизираща роля в гранични територии и отговарящи на критерии:
a.Градове от 4-то ниво по НКПР
b.3-то ниво по според Категоризация на АТ и ТЕ – част от Националния регистър на населените места
c.Които попадат и/или обслужват гранични територии
d.Според приложените принципи и допълнителни критерии – (1, 2, 3, 4, 5, 6) – поне 3 от изредените с преимущество на гранично разположение.
Градове  (11):  Козлодуй,  Берковица,  Тутракан,  Елхово,  Белоградчик,  Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград, Малко Търново
Забележки:
–Оценките  на  тези  градове  според балансната  оценка  са  между 3,47 (Козлодуй) до 4,51 (Малко Търново)

Списък на градове конкретни бенефициенти по приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативната програма „Региони в растеж” за периода 2014-2020 г., по нива:
1-во йерархично ниво – 1 бр.
1.София
2-ро йерархично ниво – 8 бр.
2.Пловдив
3.Варна
4.Бургас
5.Русе
6.Стара Загора
7.Плевен
8.Велико Търново
9.Благоевград
3-то йерархично ниво – 26 бр.
10.Видин
11.Монтана
12.Враца
13.Ловеч
14.Габрово
15.Търговище
16.Разград
17.Шумен
18.Силистра
19.Добрич
20.Сливен
21.Ямбол
22.Хасково
23.Кърджали
24.Смолян
25.Пазарджик
26.Перник
27.Кюстендил
28.Свищов
29.Горна Оряховица
30.Казанлък
31.Димитровград
32.Асеновград
33.Карлово
34.Дупница
35.Петрич
http://www.bgregio.eu/media/files/Programirane%20&%20ocenka/Programirane%202014-2020/PRILOJ.%202.pdf (http://www.bgregio.eu/media/files/Programirane%20&%20ocenka/Programirane%202014-2020/PRILOJ.%202.pdf)

Русе, заедно с останалите големи градове и държавните галеници Велико Търново и Благоевград е град от 2-ро ниво, а Видин от 3-то ниво.Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Cobaca в декември 14, 2015, 05:07:17
Много е дразнещо, че Велико Търново и Благоевград са били винаги бутани напред, едва ли не насила.  ;D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в декември 14, 2015, 11:38:11
Русе и Търново отговарят на приказката, че един от двата е излишен. На юг центровете са разположени по на 100 км минимум един от друг и дори в Благоевград си има логика. На север ни липсва център от северозапада /примерно Видин или Монтана/ за сметка на Русе или Търново.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в декември 15, 2015, 02:22:19
От друга страна, няма лошо да има два силни града в непосредствена близост. Това ще създаде конкуренция, освен това ще способства за интензивен обмен на хора, стоки и капитали. За мен силно Търново до силен Русе е добър вариант донякъде, въпреки че това ни отне примерно Апелативния съд. Защото около Русе всички други градове са меко казано без никаква тежест и като икономика, и като население. Общо Разград, Силистра и Търговище, нашите останали съседи, нямат и 100 хил. население, а като покупателна способност със сигурност са по-малки от Търново. Няма как да стоим като оазис насред нищото. Пловдив например е силен и защото е много близо до София. Тя хем го "изсмуква", хем и го реанимира. Ако не беше София, досега Варна да го е "измела" отдавна. Могат да се дадат много примери в подобна посока.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в декември 15, 2015, 09:44:20
Лошото обаче е, че търново има някакво странно силно лоби, някакви заблудени столичани си го представят като една по-малка софия и това му дава често предимства при разпределяне на средствата от софия спрямо Русе, но не заради конкурентни предимства, а заради селски изпълнения, корупция и т.н. Още се носят легенди за банкетите, които са довели до това Апелативният съд да е в търново, а не в Русе - и това е сменено в последния момент. Така че да - добре е да има два близки по сила града, които в началото и да си пречат, после почват да си помагат, дори и без да искат. Но в случая на търново това не е подплатено с нищо реално.

Съвсем отделно от това е скандално Шумен и Добрич да са след търново, щото столичани минават за морето оттам и не се сещат, че има по-големи и по-развити градове извън това направление...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за раз&
Публикувано от: Cobaca в декември 16, 2015, 11:54:30
Всичко е локация, инициатива и реклама. Лошият имидж на Русе може да се оправи.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в февруари 12, 2016, 07:41:16
"Кметът Пламен Стоилов пред Труд: Русе отново е водещ индустриален град"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5297079 (http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5297079)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в февруари 12, 2016, 09:37:59
Хубаво интервю. Остава да видим до каква степен изложените намерения и концепции ще се осъществят на практика. Малко неприятно е, че тази година ще има известно затишие в практическата работа по развитието на града, но няма как - налага се да се отдели време и за планиране, проектиране и осигуряване на финансирането на тези дейности.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в февруари 14, 2016, 03:04:26
Абе, на интервюта го докарваме, но практиката показва нещо доста по-различно.
Много ми е смешно, когато община си приписва заслугите за някой стратегически инвеститор. В България тези неща не се решават от общините, а пък инвеститорите гледат всичко друго (логистика, традиции в съответното производство, население на общината и прилежащите зони, наличие на учебни заведения, подготвящи кадри и пр.), но не и какъв е кмета и екипа му по характер и възможности. :D
Инвеститори от ранга на "Монтюпе", ако им трябва нещо, го получават на национално ниво, нашите тука просто трябва да им съдействат. ;)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в февруари 15, 2016, 09:00:41
"Пламен Стоилов подготвя още по-мащабни проекти за втория си мандат.
Кметът на Русе разчита на евросредства да обърне града с лице към Дунав"

http://ruse.kmeta.bg/plamen-stoilov-podgotvq-oshte-po-mashtabni-proekti-za-vtoriq-si-mandat-65977.html (http://ruse.kmeta.bg/plamen-stoilov-podgotvq-oshte-po-mashtabni-proekti-za-vtoriq-si-mandat-65977.html)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в февруари 15, 2016, 10:30:04
Ако проекта за реконструкция на кея и "Придунавски" наподобява досегашните скопени изпълнения, то аз стискам палци да не се случи нищо. Баси наглите и дебелооки тъпани са тия в общината, воглаве с кмета.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в февруари 16, 2016, 01:32:10
"Пламен Стоилов подготвя още по-мащабни проекти за втория си мандат.
Кметът на Русе разчита на евросредства да обърне града с лице към Дунав"
Дрън-дрън... Обичайните клишета.
И докато ние се занимаваме с еврофондове и тъпотии, румънците ги откачиха от нас. А само преди 15 години се молехме да не сме с тях. ;)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в февруари 16, 2016, 10:10:31
Гледайки досегашните мащабни изпълнения, не знам дали да се радвам на тези мащабни планове.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юни 05, 2016, 11:56:38
Между другото, сме една от общините, с най-ниска степен на усвояване на евросредства.

С най-ниска усвояемост са общините Кюстендил и Сливен. След тях отново с ниски резултати са Русе, Смолян, Търговище, столицата и Перник. С малка преднина, в тази категория попадат също Хасково и Пловдив.

Със средно ниво на усвояване на европейски средства са Добрич, Варна, Монтана, Пазарджик и Стара Загора. С малко над средното равнище се нареждат Кърджали, Влико Търново, Плевен, Силистра и Шумен.

С добро ниво са областите Ловеч - 1181 лв. на глава от населението, Видин - 1004 лв., Разград - 997 лв., Враца - 930 лв., София област- 965 лв., Ямбол - 909 лв.

За поредна година отличниците по европейските програми са Габрово - 1444 лв. и Бургас - 1414 лв.
http://www.economic.bg/bg/news/6/koi-obshtini-usvoyavat-naj-mnogo-evrosredstva.html (http://www.economic.bg/bg/news/6/koi-obshtini-usvoyavat-naj-mnogo-evrosredstva.html)

Дадената карта като че ли е за областите обаче?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в март 15, 2017, 07:15:13
Корупцията е отчайващо грандиозна. Алчността и наглостта на шайка продажни човечета от Общината, ще затрият окончателно спорта в Русе, а ако им се делегира още един мандат и целия град. ДОКОГА?! Докога г-н Стоилов ще си затваря очите за некачествените ремонти, за да се пълнят партийните каси на ГЕРБ. Не ми се мисли как ще съсипят кея и централната градска част с предстоящите ремонти... За преасфалтирането на улиците в града няма какво да говорим - свикнали сме да караме в кратери, така че нищо ново под слънцето. Жалко за децата ни, че ще плащат кредитите на тези измекяри!
Съгласен съм с това мнение от друга тема.
Всичко, което се опита да направи досегашната управа се оказа грандиозен провал. Велоалеите, кръговото, сега стадиона - изпълнение под всякаква критика. Безобразен клиентелизъм! Усвояване на всяка цена на средства, мислене на дребно - от ден до пладне... >:(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 24, 2017, 09:44:38
"Пламен Стоилов: Русе е едно много добро място за инвестиции"

https://www.bnt.bg/bg/a/plamen-stoilov (https://www.bnt.bg/bg/a/plamen-stoilov)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 25, 2017, 02:20:36
Интрото е малоумно!
"Русе е петият по големина град в страната, ако се отчита населението. В Княжество България е бил най-големият със своите над 26 000 жители през 1881 година когато е първото преброяване на населението след Освобождението. Според различни данни градът е имал почти 240 000 жители през 1989 година, а днес те на наполовина или малко над 120 000. През последите години градът се възражда икономически и е най-богатият и добре развит в иначе бедния български Север."
Нито сме били 240 000, нито сега сме 120 000! Малоумна и елементарна журналистика, непочиваща на каквито и да е било данни! После искаме от хората да са обективни. И в т.нар. Север, Варна е най-богатият и добре развит град. След толкова глупости, нататък е ясно..


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 25, 2017, 02:30:05
Доколкото зная, реалните цифри са съответно 190000 и 145000. Това 240000 може да се отнася за тогавашния Русенски окръг (сега - област) и погрешно да е прието за население на града. А сегашните "120000" все пак са доста по-добра бройка от тази, която ще чуете от фанатичните русенски песимисти - около 70000 сме според тях... :o

А Варна вероятно я отнасят не към "Севера", а към "Изтока" ???


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 25, 2017, 10:02:35
... ще чуете от фанатичните русенски песимисти - около 70000 сме според тях... :o


Тази мантра от години се "насажда" по русенски форуми и в коментари под русенски новини от психично болния хомосексуален старозагорски индивид. Ще е жалко ако действително има русенци, които да са се хванали на плоските му и елементарни лъжи. 16 години старозагорският боклук разпространява слухове, лъжи, откровени неистини, манипулативни мнения "изказани" от името на "русенски граждани", уронва престижа и клепа Русе с помия и кал при всеки удобен случай.
В тази ситуация, дълго време форумни колеги застъпваха позицията - "не му обръщайте внимание - той сам ще престане", и ето че се стигна до това да има не малък брой русенци, обзети от нихилизъм, повярвали в лъжата и считащи, че и в Мелник(най малкия град) ще се чувстват по добре спрямо това да "теглят ярема" на живота в Русе.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 25, 2017, 10:11:04
Не мисля че на някой му пука за дрънкането на лудия.

По-скоро песимизмът се подхранва от занемареността на града в някои отношения (транспорт, паркове, състояние на улична мрежа в кварталите), както и факта че въпреки безработицата е много ниска, средната заплата клони към 700-800 лева. Чувал съм тези че било въпрос на лош маркетинг, но това според мен са пълни глупости и доста детско отношение към сравнително комплексен проблем, какъвто е т.нар "русенски песимизъм".


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 25, 2017, 12:34:50
Не мисля че на някой му пука за дрънкането на лудия.

Самият факт, че колегата Ортодокс му се "връзва" (и то не веднъж) говори, че вероятно и други хора също са "повярвали" на тези "анонимни недоволни русенци"

Що се отнася до въпроса с т.нар "русенски песимизъм" съм съгласен, че проблема е комплексен, но е факт че го има и то без да са налице особено основателни причини.
Тук не коментирам "пропастта" между София и "провинция", а по скоро сравненията са ми между различните населени места в "провинцията" . Познавам няколко човека, които в момента мизерстват във Варна, а водеха приличен живот в Русе. Единият даже стана клошар, защото продаде жилището си в Русе за да финансира "бизнес" във Варна, но нещата не потръгнаха и в момента е по кофите за боклук във Варна, защото няма къде да се върне в Русе.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в август 25, 2017, 01:31:13
Офф стига с тази глупава фигура от 120к от кой знае от къде е взета, дори кмета сам по средата на интервюто поправи нещата и каза че популацията на града е между 140к и 150к...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 25, 2017, 04:44:40
..."пропастта" между София и "провинция"...

Създавам малък офтопик, за да споделя свои размисли и впечатления, свързани с горния цитат от мнението на колегата JMM.

Чувствителната разлика в доходите между София и другите населени места у нас е неоспорима, но въпросът е какви са истинските й измерения. Дълго време съм бил под впечатлението, че между мащабите на заплатите в столицата и провинцията просто няма допирни точки. От доста мои познати съм чувал твърдението (доколко почива на реални факти и на техни лични впечатления, е отделен въпрос), че в София даже и за сравнително нискоквалифицирана работа "за по-малко от 1000 лв. месечно никой не се хваща да работи". Допусках, че може да е така - в София съм живял от 1982 до 1987 и нямам лични впечатления от сегашното състояние на нещата там. Приемах, че има сериозна разлика в стандарта на живот спрямо провинциалния и това естествено поражда и по-високи изисквания към трудовото възнаграждение. (Вън от столицата мнозина биха били щастливи, ако получаваха мечтаната хилядарка...)

Преди време обаче прочетох някъде в Мрежата (форум, блог или другаде - не помня), че половината от хората в София работели за заплати до 500 лв., което е съвсем различно от твърдението за 1000-левовия минимум. Може пък това да се окаже по-реалистична картинка и в крайна сметка прословутата разлика между жизнения стандарт на столицата и провинцията да не излезе толкова драстична на средностатистическо ниво. Което, разбира се, не означава, че в София няма работещи за чужди фирми добри програмисти със заплати по 5000-6000 лв....

Впрочем, в някакво радиопредаване беше споменато, че в Русе 80% (!!!) от хората работели за заплати до 400 лв. ::)
(По това време минималната работна заплата беше на това ниво или малко под него.)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 25, 2017, 10:01:57
В София нискоквалифицирания труд се заплаща около 700-800 лева, точно както и в Русе. Разликата е там че докато в София има висококвалифицирания труд се заплаща значително по-добре, докато в Русе чорбаджията трудно се примирява да плаща такива пари. Впрочем има и изключения, например една австрийска машиностроителна фирма наемаше производствен директор за 7.5-8 хиляди лева, което и в София е доста висока заплата.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 26, 2017, 12:32:07
Не мисля че на някой му пука за дрънкането на лудия.

Самият факт, че колегата Ортодокс му се "връзва" (и то не веднъж) говори, че вероятно и други хора също са "повярвали" на тези "анонимни недоволни русенци"

Що се отнася до въпроса с т.нар "русенски песимизъм" съм съгласен, че проблема е комплексен, но е факт че го има и то без да са налице особено основателни причини.
Тук не коментирам "пропастта" между София и "провинция", а по скоро сравненията са ми между различните населени места в "провинцията" . Познавам няколко човека, които в момента мизерстват във Варна, а водеха приличен живот в Русе. Единият даже стана клошар, защото продаде жилището си в Русе за да финансира "бизнес" във Варна, но нещата не потръгнаха и в момента е по кофите за боклук във Варна, защото няма къде да се върне в Русе.

А, супер и защо не клошарства в Русе, а във Варна?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 26, 2017, 05:13:56
Е, сигурно поради по-високото ниво на доходите в "морската столица" в тамошните контейнери има повече и по-вкусни хранителни отпадъци... :D

(https://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2015-06/big/kloshar-otkri-zlato-i-pari-v-konteijner-za-bokluk-283598.jpg)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 26, 2017, 07:58:38
Не мисля че на някой му пука за дрънкането на лудия.

По-скоро песимизмът се подхранва от занемареността на града в някои отношения (транспорт, паркове, състояние на улична мрежа в кварталите), както и факта че въпреки безработицата е много ниска, средната заплата клони към 700-800 лева. Чувал съм тези че било въпрос на лош маркетинг, но това според мен са пълни глупости и доста детско отношение към сравнително комплексен проблем, какъвто е т.нар "русенски песимизъм".
Русенският песимизъм, освен разбира се, чисто обективните причини, които по-горе си изброил, е и до голяма степен психологическо понятие. Проблемът на Русе е не толкова, че инфраструктурата куца и че заплатите са ниски, а че гражданите му са взискателни и се сравняват с останалите големи градове. А има и още една предпоставка, която се пропуска - хлорните обгазявания през 80-те, когато у гражданите на града се настани психоза и чувство за безнадежност. В резултат, много хора избягаха от града, включително и по разни малки градчета и едва ли не се насади мнението, че градът е прокълнат (разрушената църква даде също храна). С думи прости - хората в България навсякъде живеят зле, дори една голяма част от софиянци, проблемът на Русе е че губи позиции спрямо останалите големи градове.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 26, 2017, 10:18:44
Според мен проблемът е точно че инфраструктурата куца и заплатите са ниски. Гражданите би следвало да са взискателни колкото и тези в останалите големи градове, обратното би било ненормално. Мнението на гражданите се формира от такива неща, не от някакви глупави пресилени възхвали или трагедии по медиите. Най-малкото е трудно на черното да кажеш бяло или обратното. Например защо някой не тръгне да обяснява как градската инфраструктура и транспорта в Бургас са зле или как заплатите в София са зле. И обратно - и да напишат как въздуха в София е чист или че Бургас е някакъв център на високите технологии, повечето хора биха го пренебрегнали това с усмивка.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 28, 2017, 05:21:57
Заплатите наистина са ниски, но когато се отиде в София се плаща наем, който "изяжда" голяма част от по-високия софийски доход. Говоря за обикновените хора, с обикновена квалификация и на ниски и средни позиции. Ясно е, че хора със специфични умения и много висока квалификация, както и високите позиции в София са много по-добре платени, а има и много по-голямо количество такива. Обаче аз познавам хора, които работят в дърводелски цех и пак са в София. Нищо не може да ме убеди, че един подобен работник, който тука има собствено жилище, а там плаща квартира, е по-добре там. Като прибавяме и по-високите транспортни разходи и т.н. Истината е, че просто да се ходи в София е модерно, освен чисто икономическите причини.
Относно градската инфраструктура, не смятам, че русенската е по-зле от другите градове, а не е като да не съм ходил. Малките улички в кварталите навсякъде са ужасни. Проблем на Русе е не градската, а националната инфраструктура. Без магистрала, без двойна ж.п. линия и т.н. Това обаче е проблем на цяла северна България. Неслучайно градовете на север трайно западат, в сравнение с тези на юг.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 28, 2017, 11:54:13
Мне точно, макар че и това има значение - ей ти го например Пазарджик с магистрала и двойна ЖП линия, не е прокопсал особено.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 29, 2017, 02:09:51
Е, сега - Пазарджик, не е сериозно. :)
Пазарджик е в "сандвич" между София и Пловдив, най-големите ни градове, отделно от Пловдив отстои само на 36 км, де факто е нещо като предградие на Пловдив или поне заедно с Асеновград са част от Пловдивската агломерация. Няма и сериозен ВУЗ. Тези причини правят Пазарджик е "обречен", защото България е прекалено малка за твърде много центрове на развитие.
И все пак, "непрокопсалият" Пазарджик е изживял много по-малка депопулация от Русе за последните 30 години, в което на пръв поглед няма никаква логика - Русе е много по-голям град, има голям ВУЗ, има пристанище, близо е до Букурещ, има културни институции като опера, има огромна промишленост. На последното преброяване през комунизма - това през 1985 г., Русе е 183 746 жители, а Пазарджик - 77 340 жители. На последното преброяване засега в страната - това през 2011 г., Русе е 149 642 жители, а Пазарджик - 71 979 жители. С думи прости, Русе е загубил цели 34 104 жители (повече от областни градове като Смолян или Разград), а Пазарджик - само 5361 жители. Процентно това означава загуба на 18,56% за Русе срещу 6,93% за Пазарджик. Така че, явно магистралата и двойната ж.п. линия имат значение, защото депопулацията практически винаги е пряко свързана с икономиката. :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в август 29, 2017, 10:45:48
Интрото е малоумно!
"Русе е петият по големина град в страната, ако се отчита населението. В Княжество България е бил най-големият със своите над 26 000 жители през 1881 година когато е първото преброяване на населението след Освобождението. Според различни данни градът е имал почти 240 000 жители през 1989 година, а днес те на наполовина или малко над 120 000. През последите години градът се възражда икономически и е най-богатият и добре развит в иначе бедния български Север."
Нито сме били 240 000, нито сега сме 120 000! Малоумна и елементарна журналистика, непочиваща на каквито и да е било данни! После искаме от хората да са обективни. И в т.нар. Север, Варна е най-богатият и добре развит град. След толкова глупости, нататък е ясно..


Toя Никодимов му личи че е бит у главата скоро :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 30, 2017, 05:08:16
Е, сега - Пазарджик, не е сериозно. :)
Пазарджик е в "сандвич" между София и Пловдив, най-големите ни градове, отделно от Пловдив отстои само на 36 км, де факто е нещо като предградие на Пловдив или поне заедно с Асеновград са част от Пловдивската агломерация. Няма и сериозен ВУЗ. Тези причини правят Пазарджик е "обречен", защото България е прекалено малка за твърде много центрове на развитие.
И все пак, "непрокопсалият" Пазарджик е изживял много по-малка депопулация от Русе за последните 30 години, в което на пръв поглед няма никаква логика - Русе е много по-голям град, има голям ВУЗ, има пристанище, близо е до Букурещ, има културни институции като опера, има огромна промишленост. На последното преброяване през комунизма - това през 1985 г., Русе е 183 746 жители, а Пазарджик - 77 340 жители. На последното преброяване засега в страната - това през 2011 г., Русе е 149 642 жители, а Пазарджик - 71 979 жители. С думи прости, Русе е загубил цели 34 104 жители (повече от областни градове като Смолян или Разград), а Пазарджик - само 5361 жители. Процентно това означава загуба на 18,56% за Русе срещу 6,93% за Пазарджик. Така че, явно магистралата и двойната ж.п. линия имат значение, защото депопулацията практически винаги е пряко свързана с икономиката. :D

А може би има връзка с едно голямо циганско гето? :)

Добре, още примери - Сливен, Ямбол? Тя и Стара Загора ако трябва да съм честен не е особено цъфнала и вързала, но понеже се навъртат разни :) да не го споменаваме това най-добре.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в септември 01, 2017, 05:57:38
Ами не! ;)
Циганите не са толкова прости, те също започват да бягат, когато един район е беден. И представа си нямате колко наши цигани в момента са в Западна Европа, вижда се и колко дойдоха в София.
Нека вземем един град с огромно циганско население - Лом. По официални данни циганите са цели 20% (за сравнение в Русе официално са 1%, но това е и защото в Селеметя се пишат турци), а реално може би са 30-40% от населението на града. Лом през 1985 г. е 32 121 жители, докато през 2011 г. е 22 507, т.е. е спаднал с почти 1/3. Има и още много други места в Северозападна България, където високия процент циганско население не помага и селищата се обезлюдяват. Така че, другаде е заровено кучето.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 01, 2017, 03:09:27
Този уикенд ходих в Пловдив, не бях ходил там от 2005 г. Трябва да ви кажа, че за това време Пловдив видимо доста се е развил и лустросал. Може би заедно с Бургас показват най-осезателните резултати на някакъв напредък. Градът е много жив, инфраструктурата е добра, има всякакви забавления за туристи, вкл. някакви огромни казина, по главната липсват призрачни сгради както в Русе, няма празни търговски площи. Минах и през Стара Загора, която никак не ми се стори в добро състояние и е на светлинни години от Пловдив и Бургас като усещане за порядък и развитие.
За съжаление, нашият град изостава и в усвояването на европейски пари, и в печеленето и реализирането на различни инициативи, докато община Пловдив е изключително дейна.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 01, 2017, 09:58:16
Въпреки че не съм изобщо убеден в капацитетът на местната управа да изработва такива проекти, все пак трябва да отбележим че дофинансирането идва обикновено от държавата, а одобряването на въпросните проекти е силно централизирано, като следствие се следва политиката на правителството на власт и рогът на изобилието се излива според хрумванията на божеството....така че не знам.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 01, 2017, 01:36:01
Абсолютно си прав, но нали ние в Русе имаме Пацата Нунев, дето го раздава кадровик на Тиквоний на най-високо ниво? Нали си сложихме ВКР-ейско джудже за градоначалник от правилната партия? Преди време много хора обясняваха, че проблемът на Русе е, че кметът не е от управляващите и това наистина в централизирана стана като България има значение. Сега сме "в час" и пак нищо...
А Пловдив и Бургас действително са превърнати в някакви "витрини" на "успехите" (тук кавичките трябва да са поне десет) на новия Бай Тошо.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 01, 2017, 03:07:43
Хубаво, но те всички останали си имат по едно такова послушно човече като Нунев или въпросния ВКР-еец, така че нещата пак опират до същия проблем. А що се отнася до тези дето са избрали градоначалника само защото е от "правилната партия", нека му се радват сега, аз какво да направя. А що се отнася до това дали нашите нуневци и векерейци са по-свестни от останалите.....не мисля, по-скоро са от посредствените представители на "правилната партия".


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в ноември 01, 2017, 09:43:29
А що се отнася до това дали нашите нуневци и векерейци са по-свестни от останалите.....не мисля, по-скоро са от посредствените представители на "правилната партия".

О, колко много съм съгласен с горното. Само да добавя, от НАЙ-посредствените представители, заобиколени с тумба бездарни кърлежи.Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 01, 2017, 11:06:46
Най-посредствените чак не мисля. Ако състезанието е между 28 множества от нуневци, стоиловци и подобни - все пак толкова областни градове има - то русенската групичка са някъде след 20-тото място според мен, но не точно последното. Все пак може и по-зле. Но са твърдо в долната част, а защо са там, мога да се аргументирам много обстойно, но има ли значение. Като цяло най-трагичното е че нямат никаква визия за нищо, никакъв капацитет или наченки за някакви идеи и всичко което правят е да съблюдават спуснатото отгоре....а то е спуснато отгоре точно за да се усвоят едни пари по веригата....и така, без излишно старание защото и така се кара мандата добре, а човек трябва да си цени здравето, нали :) Сега дали са прекалено безхаберни или прекалено послушни е друг въпрос, но мисля че те в крайна сметка не са виновни, виновни са хората, които са си ги избрали. Като избираш хора, които се очаква да носят отговорност за данъците които плащаш, не може критерият ти да е коя политическа партия го е издигнала, на кого е приятел, с кои играе в един отбор и прочее. По същият начин ако си работодател, въпросните критерии ще са ти последна грижа. Примерно далеч по-важни ще са предишния опит, квалификация, образование. Та в този ред на мисли г-н Стоилов не е от най-блестящите кандидати определено - с богатият си опит на човек пишещ доноси срещу войничета дето се чудят как да скатаят от службата.....или с ценното образование в свищовския алма матер...За г-н Нунев пък да не говорим. Но хората са си ги избрали да ги представляват и това не е случайно в крайна сметка. Видяли са в тях правилният кандидат. Чудесно, сега нямат право да се оплакват обаче.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 02, 2017, 12:09:16
Съгласен съм напълно с горното.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в ноември 02, 2017, 11:00:09
Видяхме и правилните кандидати на другите партии - никой нищо, пълна дупка. От БКП се видя - единият в листата не знае коя е главната улица, на другия брат му наркотрафикант... Десните - трагедия, на ДСБ кандидатът смяташе, че Русе няма главна улица - аман от софийски келеши. На Да, България единственият кандидат - доносник от ДС беше в Русе. ВМРО няма какво да коментираме - Искрен Веселинов е голям демократ, ама беше председател на общинския съвет по времето на тройната коалиция - лично носи отговорност за доста мизерии, сътворени по времето на Йотов - 3 пъти неуспешен кандидат кмет - хората го познават. Другите не ми се и коментират, че тях никой не ги и знае. И кой по-точно трябваше да изберем? Или да се разсърдим и да не гласуваме? Нали знаеш, че и с 1 глас някой ще стане кмет, ако другите имат по 0 и изборите няма да са невалидни. Този въпрос - кого да подкрепя от Русе си го задавах 1 месец на изборите за парламент. Преди това за кмет беше същото - сегашният кмет, някой си от БКП, вечният кандидат-кмет - кой е по-достоен?
Нашите посредствени векерейци междудругото не са по-посредствени от другите. Просто рекламата ни е по-малка.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 02, 2017, 11:16:21
И 10 пъти повече реклама да им правеха, то не е проблем да отидеш и да сравниш. Та не са по-посредствени от всичките както казах, по-посредствени са от 2/3 да речем.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 03, 2017, 11:55:18
Нашите посредствени векерейци междудругото не са по-посредствени от другите. Просто рекламата ни е по-малка.
Позволи ми да не се съглася. Бургаския Чичо кмет като поведение, излъчване, интелект е около 1 млн. пъти по-авторитетен. Даже да не знаех нищо за двамата, след три изречения, нещата стават ясни.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в ноември 03, 2017, 10:03:57
То и Агент Гоце изглеждаше авторитетно, ама далеч не беше добър президент. Само по себе си това не е критерий. И пак - ок, сегашният кмет и екипът му не стават. В Русе има много по-кадърни хора. ОК, но защо никой от тях не се кандидатира за нищо? Защо ГЕРБ са най-малкото зло в Русе от целия набор тъпаци за избиране? Аз ей това не разбирам и не си го обяснявам. И би ми било интересно да видя алтернатива. За съжаление аз за себе си не видях. Но това е тема, която скоро няма да свърши.

Иска ми се да повдигна друг въпрос - каква трябва да е визията на русенските управници за града? От какво имаме нужда, за да направим тази стъпка от посредствеността или усещането за застой, към усещането за развитие, за просперитет? Кое според вас бидовело до по-голяма динамика в развитието на града ни?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 04, 2017, 12:26:39
За съжаление, няма как да ти отговоря на този въпрос, просто защото изхожда от т.нар "cognitive bias". В конкретният случай представяш субективно мнение като обективен факт, например "най-малкото зло са кандидатите на ГЕРБ". Аз на въпросните местни избори не съм гласувал, но ако гласувах, то нямаше да гласувам за кандидатът на ГЕРБ и това не защото бил от ГЕРБ, а защото най-малкото не виждам в него нито най-малкото зло, нито най-подходящият кандидат.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 04, 2017, 02:08:28
То и Агент Гоце изглеждаше авторитетно, ама далеч не беше добър президент.
Гоце авторитетен? С визията на сирищнишки партиен секретар и заучените АОНСУ клишенца? Стига бе! Някой друг филм си гледал. ::)

А корпорацията ГЕРБ стана по-вредна и от комунистите и мога да ти дам много примери.Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 04, 2017, 03:00:09
Ако трябва да влизам в политикански полемики, наистина това с "по-малкото зло" иронично играе много лоша шега сега.
Комсомолците от БСП в момента изглеждат като по-малкото зло, най-малкото.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в ноември 04, 2017, 01:07:39
Темата започна да се политизира, но то е трудно да се избегне, щом става дума за "управници". За добро или лошо, по правило властта е свързана с политика и политически субекти. А всички знаем максимата: "Може и да не ви се занимава с политика, но тя така или иначе се занимава с вас"... >:(


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в ноември 04, 2017, 02:57:40
Така е, аз затова се опитах леко да я сменя, явно не особено успешно. Затова и питах за алтернативите.

Защото да ми се представят БКП като алтернатива ми се струва абсурдно. Видяхме Калчев, видяхме Йотов, виждаме и сегашните в БКП Русе какви са, колко струват и какви заслуги и към кого имат. Вярно е, че и в ГЕРБ са в тежки зависимости. Но ако хора дето ореваха света, че символ на Русе бил вития мост, и че видиш ли, без него едва ли не Русе умира, са алетрнативата, ми се струва, че не са особено адекватна такава.

В смисъл - ГЕРБ наистина в Русе са правили много глупости. И всички ги виждаме. Обаче БКП явно гледа вития мост и някакви такива детайли, малки неща, които могат да вдигнат шум за кратко, но в същото време по никакъв начин няма да доведат до каквато и да е качествена промяна нито в конкретен проект, нито в политиката като цяло. Това алтернатива ли е? Те едва ли не не виждат сериозните проблеми. То е трудно да кажеш - недейте да правите кея или "Чипровци", но все пак. Хора, които викат само, но нямат конструктивни идеи, не ми се струват различни от сегашните. И в комбинация с отвратителното си минало като партия, допринесло за упадъка на цялата страна и особено за Русе, не виждам как през ума на някой може да мине, че сегашното БСП е по-добра алтернатива.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 04, 2017, 08:50:49
Виж, ти беше човекът, който започна да навираш как ГЕРБ били без алтернатива. Аз дори не исках да говорим за конкретни партии. Затова дадох за пример бургаския Чичо кмет, пак гербаджия. Цонко Кметъла и той беше с подкрепата на ГЕРБ. Тук не говорим за партии, а че нашите гербаджии се кадруват от Нунев и явно на него му е удобен послушен шапкар. На града обаче не е удобно. Не е и полезно. И естествено, че БСП не е алтернатива. Обаче за стотен път казвам - това, че ония са боклуци, не оправдава, че и тия не стават за чеп за зеле. Русе вместо да навакса, продължава да изостава. Вече не от София, с нея никой не може да се мери, вече от Пловдив, Варна и Бургас. Поне с Бургас допреди 15-20 години бяхме напълно съпоставими. България се оформя на четири скорости - от една страна София, после Пловдив, Варна и Бургас, после областните градове, след това всичко друго. До средата на 80-те твърдя най-отговорно, че Русе беше разглеждан с Пловдив, Варна и Бургас. Трябва здраво да се работи - чрез проекти, лобизъм, логистичната карта и т.н., вместо това имаме едно зависимо и послушно управление, което ни води още повече към посредствеността.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 05, 2017, 03:30:40
Сега той Нунев не е русенец на практика, защо трябва да го вълнува Русе, вместо политическата му кариера?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 05, 2017, 03:40:38
Е, очевидно Русе го вълнува и очевидно той решава кой какъв да е. То хубаво, но решенията му са олеле майко...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в ноември 06, 2017, 09:59:58
Според мене това се дължи не само на това какви са местните урпавници. Вижте Габрово. Областта има страхотни показатели като икономика. Градът се управлява добре, ремонтират се улици, изграждат се обществени пространства по качествен начин, като цяло изглежда добре и изглежда като град, който се подобрява. Да е чул някой нещо за Габрово, освен че Томислав Дончев е оттам? Да сте видели Габрово да се дава за положителен пример как без магистрала, без море, без личното покровителство на негово тиквено величество, се развива и обновява град? На всичкото отгоре и демографски показателите са супер зле. Очевидно големият проблем с разглеждането на България "на скорости" не се дължи местната некадърност или не. Иначе Габрово трябваше да е далеч пред Варна в тази "класация". Но не е. Бургас и сега още е доста по-близко до Русе и Стара Загора, отколкото до Варна и Пловдив - и като показатели, и като градска среда. Само че там, в опит да се покаже като голям град, скоро и Айтос ще стане квартал. А при нас ни отнемат администрация и я дават на Търново щото ония, като живеят на място, дето е било столица преди 700 години, все едно са голямата работа. Не съм убеден, че в съзнанието на младия столичен меринджей, на който България му е тясна и представата му се изчерпва с Банско и Слънчака + някоя положителна статийка за Пловдив, се вълнува особено кой е кмет и какво прави. А в момента за съжаление ми се струва, че такива млади меринджеи имат думата.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 07, 2017, 12:55:57
Ами всъщност областта вероятно дължи тези икономически показатели не на Габрово, а на Севлиево. Много добър познат е от Габрово и ми е разправял няколко пъти една и съща история - индустрията на града е тотално разсипана. Там е имало големи текстилни предприятия, най-голямото примерно го приватизира турска компания и го ликвидира съвсем нарочно. Което е толкова брутално че на сметището на града стоят примерно нови машини закупени по-малко от година преди приватизацията - новият собственик не може да ги изнесе в Турция, очевидно бърза със закриването и дори не се хаби да ги продаде. Цялата идея е да се разсипе. Подобна тъжна история е и капитан дядо никола и т.н.

И между другото не се оплаквайте толкова от отношението на софийското ГЕРБ - има немалка вероятност да окрупнят областите, понеже настоящите не се вписват в някакви европейски критерии за NUTS 2 райони които могат да се финансират с кохезионни фондове, понеже не им достига 150 хиляди население, и при това положение, Силистра и Разград сигурно ще се слеят с Русе. Това ще е най-хубавото нещо което могат да направят за града (не магистралата, която те НЯМА да направят). Разбира се, все пак не се знае - може да се окаже че в Разград примерно не са толкова послушни колкото местните човечета и да се върнат приятните спомени от времето на другаря Кубадински.Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 07, 2017, 01:44:24
SKCH, разбира се, има обективни дадености. Говорили сме за тях неведнъж точно в тая тема. Русе обаче не е Габрово, с цялото ми уважение, към този толкова хубав български град, населен с прекрасни хора. Габрово може да бъде сравнено с Ямбол, Кюстендил, Враца, а дори със Сливен и Добрич не може да бъде сравнявано като тежест. Русе може да бъде сравняван със сродните му градове по "ранг" - Бургас, Стара Загора и Плевен. Все повече обаче Бургас се откъсва към Варна и Пловдив, а Плевен отива към Сливен и Добрич.
n00b, пепел ти на езика за Пенчо Кубадински... :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в ноември 07, 2017, 09:14:59
Това на писма съм го писал: град Русе, област Разградска  ::)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в ноември 07, 2017, 09:23:46
Е, сега трябва да е обратното - град Разград, област Русенска. :)

Мдаа, още помня времената, когато всеки разградлия, паркирал колата си в Русе, рискуваше да се прибира с потрошени стъкла... ::)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в ноември 07, 2017, 09:44:59
То тогава май се наричаха окръзи, не области - или поне такива спомени ми се въртят из главата.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в ноември 07, 2017, 09:52:34
Да си призная, и аз не си спомням със сигурност дали преобразуването на окръзите в области стана преди или след "разградските събития"... ???


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 07, 2017, 04:23:42
До 1987 г. си бяха окръзи и бяха 28 на брой. Същата година беше проведена административно-териториална реформа, окръзите бяха наречени области и бяха окрупнени до 9. Набиваше се на очи, как Русе, Стара Загора и Плевен не бяха областни центрове, въпреки че са 4-ти (според преброяването от 1985 г.), 6-ти и 7-ми градове по големина. Поради големи брожения, през 1990 г. Разградска област стана Русенска, докато Хасковска и Ловешка си останаха както си бяха. През 1998 г. 9-те области бяха раздробени на 28, като почти съвпадаха с границите на старите окръзи (малки изключения от някоя друга община, преминала към съседна област и отделно населено място, преминало към съседна община от друга област - вкл. и при нас има такива случаи - Глоджево, Тетово).


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в ноември 07, 2017, 05:34:42
Тази информация поставя нещата на местата им, благодаря. :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в ноември 12, 2017, 08:01:56
Понеже стана въпрос за Разград, пък и темата е за визия, какво ще кажете за тези снимки? Там си нямат Чичо кмет (Бургас), нито Томислав (Габрово), но се вижда старание.

(https://s20.postimg.org/76t7wij8p/20171110_122110.jpg) (https://postimg.org/image/76t7wij8p/) (https://s20.postimg.org/t5zmjqfih/20171110_122315.jpg) (https://postimg.org/image/t5zmjqfih/)

(https://s20.postimg.org/ld8yrr1tl/20171110_123206.jpg) (https://postimg.org/image/ld8yrr1tl/) (https://s20.postimg.org/yu5xalwpl/20171110_123224.jpg) (https://postimg.org/image/yu5xalwpl/)Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в ноември 12, 2017, 09:40:36
Ами по-добре изглежда от аналогичната работа в Русе...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русчуклия в ноември 12, 2017, 10:59:56
Ходих скоро в Разград и центъра им е доста добре след мащабния ремонт. Личи си че се стараят при ремонтите. Ето едни павенца и цветенца на кръговото как променят пейзажа. Тука що паве се извади от централните улици...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в март 12, 2018, 04:30:09
Намериха пари за мегапроекта, който ще промени Пловдив завинаги!
Има средства за повдигане на жп линиите. Новината съобщи кметът Иван Тотев днес, след проведена среща с директора на НКЖИ в края на миналата седмица, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Към петък ни увериха, че ще имат средства за повдигане на линията, което ще реши огромен градски въпрос", коментира Тотев. В момента се изчаква влизане в сила на подробните устройствени планове, има техническо проектиране, през 2019-та година действията може да се възлагат.

"Което означава, че в края на 2019-та може да започне да се копае", поясни Тотев.
https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nameriha-pari-za-megaproekta-koito-shte-promeni-Plovdiv-zavinagi-779751 (https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Nameriha-pari-za-megaproekta-koito-shte-promeni-Plovdiv-zavinagi-779751)

Вижте клипчето в статията. Ако майните наистина осъществят това, можем само да им завиждаме. При нас такова нещо в момента е утопия.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в март 12, 2018, 09:12:36
Супер за Пловдив.
Интересно как НКЖИ може да намери пари за подобни проекти, а четвърта главна жп линия е докарана до смешни скорости в междугарията? Девета, поемаща голям товарен трафик, също е неглижирана.

И понеже темата е за русенски управници и визия,та ми възниква въпроса, как за толкова години поне спирката над "Тулча" не можа да добие вид? Нашите управници правили ли са постъпки пред НКЖИ за изграждане на шумозаглушителни съоръжения, там където линията минава близо до жилища? Мисълта ми е, че трябва инициатива от кмет (екипа му) и областен. Бях го писал и преди, с тези - толкова.  Само с послушание и папкане не става. Ще гледаме Пловдив, Бургас и Варна и ще подсмърчаме.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в март 12, 2018, 09:31:50
Това в Пловдив изобщо не е толкова яко, колкото си мислите, освен, че ще струва майка си и баща си, при положение, че в Северна България НЯМА НИТО ЕДИН ЖП ПРОЕКТ! Но освен това зоните под жп линиите никога не стават нещо повече от паркинги или схлупени магазини. На картинките е зелено, но активно жп трасе повдигнато и така направено няма. Тей че ми е много интересен новаторския дух на НКЖИ. Това е като големите пътни възли.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в март 12, 2018, 10:11:33
В Русе имаме подобен идеен проект за скоростна жп линия с тунел от централна жп гара под бул. христо ботев който да излезе до бул. българия. Междудругото не е лоша идеята с тунела за в бъдеще.

Но това в Пловдив няма да им реши проблема като цяло, града малко или много остава разделен от жп трасето. Като цяло считам такива грандомански проекти за ненужни, особено за Русе в момента.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в март 12, 2018, 10:25:52
Не знам, според мен, подобно нещо в Русе ще е полезно, но...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в март 13, 2018, 10:31:54
В Русе имаме подобен идеен проект за скоростна жп линия с тунел от централна жп гара под бул. христо ботев който да излезе до бул. българия. Междудругото не е лоша идеята с тунела за в бъдеще.


Може ли малко повече инфо за такъв проект. За първи път чувам за подобно нещо.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в март 17, 2018, 02:41:30
Някъде тук в форума бе писано за тази идея, но в коя тема точно не мога да се сетя. Ще потърся евентуално, макар че наистина всичко за проекта е на много начален етап.

Има и други подобни идеи, особено още от комунистическо време. Примерно идеята за пътен тунел който да свърже Борисова със Петко Д. Петков под пл. Свобода.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в март 17, 2018, 04:43:52
Примерно идеята за пътен тунел който да свърже Борисова със Петко Д. Петков под пл. Свобода.
Това за пръв път го чувам. Интересна идея, но като цяло няма много смисъл от нея - нито би свързала две улици с огромен трафик, нито пести кой знае какво разстояние при сега съществуващите маршрути, а изграждането на тунел е много скъпо начинание.
Иначе един тунел, който да свързва бул. "Гоце Делчев" с "Борисова" и "Николаевска" би бил доста полезен.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в март 17, 2018, 04:56:01
Ако искаме да разтоварим кръговото вариантите са два. Според мен вариант 2 е по-удачен.

1. Тунел под пл. Свобода.

2. Изграждане на бул. Родина.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в март 17, 2018, 06:45:05
Предвид качеството на всичко изградено в последно време, и двата варианта ми изправят косите, все пак вариант 1 малко повече.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в март 17, 2018, 10:19:36
 :D

То няма кой да натисне за елементарно доразвиване на пътния възел на "Шипка" и "България", Вие тунели виждате.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Ruse-KK в март 19, 2018, 06:35:05
:D

То няма кой да натисне за елементарно доразвиване на пътния възел на "Шипка" и "България", Вие тунели виждате.

наистина , ако сега не се направи това включване което точно там и сега му е мястото... не се знае кого изобщо се ще стане


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в март 20, 2018, 11:29:43
За кое включване става дума - от самата Шипка да се качиш на международното ли?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в март 21, 2018, 09:16:45
Да.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в март 24, 2019, 10:45:51
Едно интервю на кмета Пламен Стоилов пред БНТ, в което той като цяло ми хареса.
https://www.bnt.bg/bg/a/kmett-plamen-stoilov-ruse-e-vodeshch-kulturen-tsentr-v-stranata-i-regiona (https://www.bnt.bg/bg/a/kmett-plamen-stoilov-ruse-e-vodeshch-kulturen-tsentr-v-stranata-i-regiona)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в юли 31, 2019, 11:15:12
С оглед предстоящите избори за местна власт, които ще се проведат на 27.10.2019 г., вдигам темата от прахоляка.
Досега кандидати няма, всички са в изчаквателна позиция и би било интересно да обсъдим слуховете, клюките, а после и реалните кандидати, за да е по-лесно за всеки да направи своя информиран избор за по-доброто бъдеще на града. За мен е притеснително, че само 3 месеца по-рано, няма никаква яснота все още, все едно, че от местната власт не зависи нищо и може да си позволим лукса да издигнем който и да е. Надявам се, че партиите ще ме опровергаят и посочат достойни и кадърни кандидати. 

Към момента от ВМРО заявиха, че имат готовност с кандидат, но ще го обявят към средата на август.

Носят се слухове, че Доктор Симеон Симеонов (президент/собственик на футболния Дунав) ще се кандидатира за кмет от ГЕРБ. Днес пък общински ръководител на ГЕРБ е станал Росен Даскалов (пилот, инженер, бизнесмен), заменяйки сегашния кмет на тази позиция. Усилено се говори, че Пламен Стоилов повече няма да се кандидатира.

Би било интересно кой друг какво ще сложи на масата като кандидат. 


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в юли 31, 2019, 11:32:12
Има тема за изборите колега ^^


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 01, 2019, 02:27:17
Да, темата е в раздел Общи приказки и още в първия постинг става ясно, че Бойко Борисов е снел доверието си от сегашния кмет Стоилов и новият кандидат ще е сегашният зам.-кмет Димитър Наков. Това се оценява като стъпка в положителна посока спрямо съществуващото положение, но да видим и кандидатите на другите политически сили, все пак...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 01, 2019, 10:34:18
Не мога да си обясня как снеха доверието от най-добрият кмет. Някъде някой нещо греши :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 01, 2019, 11:40:58
Той, че не е най-добрият кмет е ясно, но имай предвид, че в българската политическа действителност, доверие се снема не заради принципни положения, а заради накърнени интереси на някой силен лобист или личностни конфликти. Явно нещо се е помислил за фактор и Тиквоний му показва къде му е мястото.
Много харесвам Росен Даскалов - визионер и технологичен предприемач, голяма рядкост за нашите географски ширини, където бизнесмените основно са собственици на свинекомплекси, но пък никак не харесвам партията му. Ако го издигнат за кмет, безспорно ще е добър политически удар.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в август 01, 2019, 06:50:24
Или пък настоящият кметски екип е толкова слаб и ниско оценен от гражданите, че Борисов трети е притеснен дали ще може да задържи града.
Общинският съвет е много важен, въпреки че остава в сянка.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в август 01, 2019, 08:45:44
Чак толкова апокалиптично не е положението с доверието. И предишните години е ставало ясно това с резултатите, а пък дунавмост и групите във фейсбук бълваха не по-малко помии. Проблемът е, че сега много критици казват - той Пламен Стоилов нищо не става от него. И се появи новина за Наков и реакциите бяха абсолютно същите. И ще бъдат такива за всеки, който е от партията. А това не е от кмета и очевидно по-скоро напрежението е срещу всички, а не само срещу конкретната личност на Стоилов. А човекът не е лош и милее за Русе и е жалко, че по този начин се отнасят - в крайна сметка нивото от Йотов е осезаемо по-високо и лека-полека доста смислени неща се направиха. Аз лично винаги съм имал усещането, че в герберова България, нещо пречи на Русе да си разгърне пълния потенциал, и това може да е било именно сблъсък по линия на кмета и централата за добро или лошо. 
В този смисъл следва да се има предвид и че Бойко на нас нищо не даде, тей че не знам на основата на какво чака голяма подкрепа. 20 млн. на Бобокови за залата години след завършването ѝ, не са пари, дадени на Русе. Дадоха някой милион за Всях Светих и горе-долу това е - малко средства, за проекти, които вече общината е развила и без чак толкова показност. Всички средства за Русе са си получени по евро програмите в размерите, които са определени по формалните критерии. Така че е много интересно какво се случва. А може би това е знак и за разделение в самата партия на по-високо ниво.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 01, 2019, 08:59:37
В българската политическа действителност, към този етап в развитието на обществените отношения, добър кмет няма и не може да има(за съжаление)!
Днес е "модерно" на всяко нещо да се търси кусура, да се оплюва и омаскарява(къде с основание, къде без основание), най вече на база на слухове и на фалшиви публикации в медиите, НО никога не се предлага и посочва алтернативата!!!

Кажи(напиши) за някой, че сестра му е …., а той да ходи да доказва, че нямал сестра ….

Някой трябва да си сложи главата в торбата, но не е ясно в името на какво … след края на мандата, гарантирано ще излезе жестоко оплют и омаскарен …

p.s.
Къде се покри онзи "велик борец" за светло бъдеще на Русе - Бойко Никифоров …
Дайте да го изберем този човек и да се приключват мъките на русенци да има град на това място …


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 02, 2019, 12:14:25
Да обаче му подляха вода началниците му, не дунавмост и не тоя Никифоров. Аз сега почвам да се чудя кое е фейк - дали Стоилов не е толкова добър кмет или Партията греши. Едно от двете не е истина. Но кое? Това е в известен смисъл съдбоносен избор...за всички местни активисти на Партията. За щастие, не съм такъв и не искам нищо общо да си имам с такива, да си се оправят, то на каквото се насадиш от тъпотия...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 02, 2019, 03:38:41
Много харесвам Росен Даскалов - визионер и технологичен предприемач, голяма рядкост за нашите географски ширини, където бизнесмените основно са собственици на свинекомплекси, но пък никак не харесвам партията му. Ако го издигнат за кмет, безспорно ще е добър политически удар.

Ето нещо повече по въпроса.

Бългaрcкият Илoн Мъcк влизa в пoлитикaтa

Рoceн Дacкaлoв пoдгoтвя изгрaждaнeтo нa първaтa виcoкoтeхнoлoгичнa фaбрикa зa прoизвoдcтвo нa eлeктричecки и хибридни aвтoмoбили в Бългaрия

Рoceн Дacкaлoв e утвърдeн зa oбщинcки ръкoвoдитeл нa ПП ГEРБ – Руce c рeшeниe нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия нa пaртиятa. Тoвa cъoбщихa oт ГEРБ.

Рoceн Дacкaлoв e рoдeн нa 11 мaй 1971 гoдинa в Руce. Инжeнeр, дизaйнeр, пилoт, cъздaтeл нa първaтa бългaрcкa cупeркoлa Sin R 1. Зaпoчвa дa ce зaнимaвa c кaртинг кaтo дeтe, a впocлeдcтвиe aвтoмoбилитe ce прeвръщaт в нeгoвa cтрacт и прoфecия. Той e coбcтвeник нa „Cин Кaрc Интeрнeшънъл” EOOД - eдинcтвeн бългaрcки прoизвoдитeл нa cпoртни и cъcтeзaтeлни aвтoмoбили. Рoceн Дacкaлoв пoдгoтвя изгрaждaнeтo нa първaтa виcoкoтeхнoлoгичнa фaбрикa зa прoизвoдcтвo нa eлeктричecки и хибридни aвтoмoбили в Бългaрия. Прeз 2017 г. тoй пoлучи нaгрaдa нa кoнкурca "Миcтър и Миcиc Икoнoмикa 2017" в кaтeгoрия "Индуcтрия".

„Cин Кaрc Интeрнeшънъл” в лицeтo нa г-н Дacкaлoв бe oтличeнa прeди 2 мeceцa c втoрa нaгрaдa в кaтeгoрия ''Инoвaция'' нa Пeтия юбилeeн гoдишeн бaл нa Кoнфeдeрaциятa нa рaбoтoдaтeлитe и индуcтриaлцитe в Бългaрия.

(https://fakti.bg/img/news/60/399360/7d976eca2647c7d66529ef01fcd7971c.jpg)

(https://fakti.bg/img/news/60/399360/86df67d1de086956d851992fc4ce32c8.jpg)

(https://fakti.bg/img/news/60/399360/632499d9ca6abb82b336d4a9198e78e4.jpg)

Източник: https://fakti.bg/bulgaria/399360-balgarskiat-ilon-mask-vliza-v-politikata (https://fakti.bg/bulgaria/399360-balgarskiat-ilon-mask-vliza-v-politikata)Няма да препубликувам тук всички коментари под новината във Fakti.bg, защото са доста, но силно преобладават негативните по отшение на Даскалов - бил гербаджийски далавераджия, който не е успял в бизнеса и затова се вре в политиката ("Изберете ме да крада от вас!"). А колите му били сглобени от компоненти на западни производители и само името на собственика на фирмата му било българско.

Цитат
Грoбaритe и Дacкaлoв явнo мнoгo ca зaкъcaли, тa ce oбeдинявaт в eднa битa кaузa! Никoгa пoвeчe кмeт нa Руce, прeдлoжeн oт змиятa Нунeв и нeгoвoтo прecтъпнo oбкръжeниe!

Цитат
"Българският Илон Мъск" бил гербераст! Като е толкова успешен предприемач, защо влиза в политиката?

Цитат
Щом ги видя тия утайки от ГЕРБ наредени на снимката, ще излезне едно голямо нищо от всичко.

Цитат
Илон Мъск е поредният щатски шмекер, естествено има последователи и в България при робството й на ГЕРБ.

Цитат
Ужас ... ама кво се учудвам? Идеален е за тая партия - напълно се вписва в нейната концепция "крадни до гроб".

Цитат
Яcнa e рaбoтaтa, някoй другaр oт ГРОБ cи игрae нa кoлички c пaритe oт EП. В тoзи мутрo-кeнeф, aкo нe тe зaкрилят мутритe и другaритe oт БКП, дaжe и плacтмacoви "cупeр" бoклуци нe мoжe дa прaвиш.

Цитат
Нe e кoрeктнo дa ce cрaвнявa НAЙ-ГOЛEМИЯТ прoизвoдитeл нa eлeктрoкaри c чoвeк, кoйтo cи e cглoбил гoлф кoличкa и имa жeлaниe дa прaви eлeктрoмoбили! Eдиният вceки дeн гo "прaви", на другия мнoгo му ce иcкa дa гo прaви;) Пoрeдният ПРOВAЛEН бизнecмeн, кoйтo e рeшил дa се "прoбвa" в пoлитикaтa! Зaщo в цял cвят, кoйтo уcпee в бизнeca, идвa дa рaбoти зa рoдинaтa cи, a в Бългaрия - кoйтo се прoвaли в бизнeca, oтивa дa рaбoти нa държaвнa рaбoтa? Прeдният му прoeкт - "Бългaрcкaтa" "cупeр кoлa" (CИН 1), бeшe тялo oт фибрocтъклo и тръбнa рaмa (ПРOИЗВEДEНИ В AНГЛИЯ) и двигaтeл ЛC нa Шeврoлeт, c двe думи eдинcтвeнoтo бългaрcкo бeшe coбcтвeникьт нa кoмпaниятa:)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в август 02, 2019, 03:58:25
И продължението на темата...

ГЕРБ-Русе се бунтува срещу българския Илон Мъск

Гербаджиите от крайдунавския град искат те да посочат своя фаворит за партията


Oт ГEРБ-Руce c дeклaрaция oтричaт, чe ca прeдлaгaли нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия Рoceн Дacкaлoв дa бъдe избрaн зa oбщинcки ръкoвoдитeл нa тяхнaтa пaртия. Тoвa cтaвa яcнo oт дoкумeнтa нa ГEРБ - Oбщинa Руce.

Дoкумeнтът e aдрecирaн дo прeдceдaтeля нa ГEРБ и прeмиeр нa cтрaнaтa Бoйкo Бoриcoв, кaктo и дo члeнoвeтe нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия.

В дeклaрaциятa, пoдпиcaнa oт 20 члeнa нa ГEРБ-Руce, пишe, чe тe c изнeнaдa уcтaнoвили нa 31 юли 2019 г., в 20:30 чaca, чe нa oфициaлнaтa „Фeйcбук“ cтрaницa нa ПП ГEРБ - Oблacт Руce e публикувaн тeкcт cъc cлeднoтo cъдържaниe: "Рoceн Дacкaлoв e утвърдeн зa oбщинcки ръкoвoдитeл нa ПП ГEРБ - Руce c рeшeниe нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия нa пaртиятa тaзи вeчeр".

20-тe члeнoвe нa oбщинcкoтo ръкoвoдcтвo нa ГEРБ - Руce кaтeгoричнo ce рaзгрaничaвaт oт публикaциятa. "Пoдoбнo рeшeниe никoгa нe e билo пoдлaгaнo нa oбcъждaнe и нe e cъглacувaнo c нac, кoeтo гo прaви нeлeгитимнo! Oбявявaмe зa aбcoлютнo нeприeмливo пoгaзвaнeтo нa уcтaнoвeнитe дeмoкрaтични прaвилa и прoцeдури, в т.ч. и нa Уcтaвa нa ПП ГEРБ, зa избoр нa ръкoвoдни пoзиции в пaртиятa", пишaт oт oбщинcкoтo ръкoвoдcтвo нa пaртиятa.

Oт руceнcкaтa oргaнизaция нa ГEРБ ca кaтeгoрични, чe нe e пoтърceнa тяхнaтa вoля.

"Лицeтo Рoceн Дacкaлoв e нaпълнo нeпoзнaтo кaтo члeн и aктивиcт в oбщинcкaтa cтруктурa нa ПП ГEРБ - Руce, нямa никaкъв принoc към oргaнизaциoнния живoт нa пaртиятa", пишaт в дeклaрaциятa cи дo Бoриcoв oт мecтнaтa cтруктурa.

Тe ce oпacявaт, чe Изпълнитeлнaтa кoмиcия e билa пoдвeдeнa и иcкaт нeзaбaвнo прeрaзглeждaнe, oтмянa и публичнo oпрoвeргaвaнe нa тoвa eднoличнo рeшeниe oт cтрaнa нa пaртийнoтo ръкoвoдcтвo.

Oт руceнcкaтa oргaнизaция нa ГEРБ ca кaтeгoрични, чe вcякo другo дeйcтвиe би дoвeлo дo рaзпaдaнe нa oбщинcкaтa cтруктурa нa ГEРБ в Руce. Тo би oзнaчaвaлo cвoeoбрaзнo пoлитичecкo caмoубийcтвo в нaвeчeриeтo нa прeдcтoящитe мecтни избoри в нaшaтa oбщинa.

Въпрeки нeдoрaзумeниeтo oт oбщинcкaтa oргaнизaция имaт гoтoвнocт дa рaбoтят зa: "пoрeднaтa знaкoвa избoрнa пoбeдa нa ГEРБ в oбщинa Руce, зaщoтo нямaмe жeлaниe грaдът ни дa ce върнe тaм, oткъдeтo тръгнa прeди 8 гoдини".

В cъщoтo врeмe руceнcкитe гeрбaджии ca кaтeгoрични, чe кaндидaтурaтa нa Рoceн Дacкaлoв кaтo кмeт нa oбщинa Руce e нeприeмливa и тe нямaт мoтив дa рaбoтят зa нeгo.

Oчaквaниятa нa мecтнaтa cтруктурa e пo врeмe нa нoминaциитe зa мecтнитe избoри прeз oктoмври 2019 г., кoитo щe ca нa 8 aвгуcт, дa приcъcтвaт и прeдcтaвитeли нa Изпълнитeлнaтa кoмиcия c oпит в мecтнoтo caмoупрaвлeниe. Руceнcкитe гeрбaджии ce нaдявaт oт Изпълнитeлнaтa кoмиcия нa мяcтo дa ce зaпoзнaят c пoлитичecкaтa oбcтaнoвкa и дa придoбият лични впeчaтлeния oт нaглacитe и нacтрoeниятa в мecтнaтa cтруктурa нa пaртиятa.

Дeклaрaциятa e пoдпиcaнa oт члeнoвeтe нa Oбщинcкoтo ръкoвoдcтвo нa ПП ГEРБ - oбщинa Руce:

Ивaн Григoрoв
Eмил Милушeв
Михaил Пaвлoв
Димитър Кънчeв
Нaтaлия Кръcтeвa
Cъбинa Пaвлoвa
Димo Тoнeв
Вacилeнa Цaнкoвa
Cвeтлoзaр Cимeoнoв
Нeвянa Aтaнacoвa
Бoжидaр Cтoилoв
Eхлимaн Eтeм
Вeнeтa Нeдeвa
Мaриeлa Йoрдaнoвa
Пeтър Пeтрaкиeв
Крaceн Кoлeв
Cвeтлин Caвoв
Ивeлинa Гaйрeвa
Румeн Руceв
Людмилa Caпунджиeвa

Припoмнямe, пo инфoрмaция нa 24 чaca oт ГEРБ cмeнят кмeтoвeтe нa Руce - Плaмeн Cтoилoв и Видин - Oгнян Цeнкoв, вeрoятнo и нa Рaзгрaд д-р Вaлeнтин Вacилeв, кoйтo e бивш oблacтeн упрaвитeл и двa пъти.

Плoвдивcкият кмeт Ивaн Тoтeв зaяви, чe нямa дa ce кaндидaтирa зa трeти мaндaт, a кoлeгaтa му oт Хacкoвo - Дoбри Бeлиивaнoв бe изключeн oт пaртиятa прeз 2017 г. при рaзрacтвaнe нa cкaндaлa "Кум гeйт".

В мoмeнтa ГEРБ имaт 21 oт 28-тe кмeтoвe нa oблacтни грaдoвe.


Източник: https://fakti.bg/bulgaria/399579-gerb-ruse-se-buntuva-sreshtu-balgarskia-ilon-mask (https://fakti.bg/bulgaria/399579-gerb-ruse-se-buntuva-sreshtu-balgarskia-ilon-mask)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 02, 2019, 12:59:16
Ето нещо повече по въпроса.

Бългaрcкият Илoн Мъcк влизa в пoлитикaтa

Разбира се, сравнението с Илон Мъск е просто журналистическа хипербола, с цел повече интерес към статията. Може и да е не е точно Илон Мъск, но България има нужда от технологични предприемачи.

Няма да препубликувам тук всички коментари под новината във Fakti.bg, защото са доста, но силно преобладават негативните по отшение на Даскалов - бил гербаджийски далавераджия, който не е успял в бизнеса и затова се вре в политиката ("Изберете ме да крада от вас!"). А колите му били сглобени от компоненти на западни производители и само името на собственика на фирмата му било българско.
Нали си наясно, че подобни коментари обикновено пишат озлобени неудачници, на които най-голямото постижение в живота е, че са успели да сварят 50 литра гроздовица на казана в Мартен?
Мнението на такива хора не струва и 5 ст.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в август 03, 2019, 12:05:44
Като видиш, че Елън Мъск е световен шмекер и е нормално да има поклонници и тук и ти става ясно нивото. То същите коментари би имало в тези сайтове за който и да е, посочен от ГЕРБ или БКП. Ако става дума за посочен от десните, ще има, че Костов е съсипал България - тея неща са стандартни по принцип. Но явно има нещо за делене, защото е странно на пръв поглед успешният екип Стоилов-Нунев да се разсипва на сила. А пък Даскалов не знам с кой акъл се е съгласил да влезе в тая помия - по принцип е интелигентен и разумен човек.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 03, 2019, 02:44:41
Ще го пускате ли независим кандидат, това ще е извънземна забава, значи банкянския селчук е решил да подари губернията, значи да чакаме или ВМРО-то или БСП-то да намажат, същто ще е и в Пловдив, но за жалост на тъпака, май същото ще е и в София, юрдечката никой не може да я диша вече, май сме свидетели на смяната на поколенията в БКП, интересно.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 04, 2019, 09:20:44
Оплюването на Росен Даскалов започна преди да се е кандидатирал и без дори да е ясно дали ще го видим сред кандидатите...

Ще го пускате ли независим кандидат, това ще е извънземна забава, значи банкянския селчук е решил да подари губернията, значи да чакаме или ВМРО-то или БСП-то да намажат, същто ще е и в Пловдив, но за жалост на тъпака, май същото ще е и в София, юрдечката никой не може да я диша вече, май сме свидетели на смяната на поколенията в БКП, интересно.

Пореден хейтърски бълвоч, който не предлага алтернатива, а само оплюване на статуквото и след това ще се чудим защо нямало читави кандидати...

май сме свидетели на смяната на поколенията в БКП, интересно.

Ако тезата е вярна, то защо Нинова се страхува от Борисов...
Ако това фалшиво твърдение е вярно, то ще рече - спечели ли Борисов - печели Нинова...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в август 04, 2019, 09:30:46
В интерес на истината Нинова продължава да е лидер на БКП заради Бойко - той сам толкова тъпотии направи, че зорлян я реабилитира. Иначе отдавна можеше да са смазали БКП и като в Унгария - 35% подкрепа, следващата партия с 8%. Така че тезата не е съвсем невероятна. На местно ниво преди години, като дойде ГЕРБ имаха уговорка да не пипат бакиите на Йотов, но той да не се кандидатира - така и стана. Така че пак реално ги спасиха - БКП можеше да остане без местна организация, като само ремонтът на площада беше достатъчно основание.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в август 04, 2019, 10:10:34
Това е така, но към момента ние разполагаме с тези политически "наличности" и между тях можем да избираме следващия кмет на Русе.
Коя би била успешна фигура, която би поела управлението на Русе и би се справила по-добре от Стоилов, е темата над която би трябвало да се фокусираме. Дали би имал успех някой "независим", или представител на партия различна от управляващата, или човек посочен от Нунев - третият човек в ГЕРБ, или е по важно само да махнем Стоилов и евентуално след това ще мислим какво да правим.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 04, 2019, 02:48:36
В ГЕРБ текат едни процеси покрай напускането на Цветанов, които ще доведат до много циркове.
В интерес на истината, аз не виждам как Даскалов ще си зареже бизнеса и ще стане кмет.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в август 04, 2019, 09:15:43
Във футболните среди усилено се говори за Доктора като кандидат на ГЕРБ - неслучайно той си даде 2 месеца още начело на клуба и после щял да го прехвърля на феновете... уж. А и с това се спекулира отдавна.
По-долният текст е личен анализ на ситуацията и съзнавам, че мнението ми кое е добре в тази ситуация за Русе, не съвпада с това кое е добре за България, за демокрацията по принцип или за обществото ни.
По принцип, в Бойковата България, е добре кметът да е от същата партия или ако е независим - да е посочен от герб. Иначе стават циркове, а практиката показва, че реално няма шансове за голям успех. Нито Монтана, нито Пазарджик са цъфнали като толкова години се управляват от други кметове. На предните избори пък с целенасочени атаки свалиха тези на Петрич и Хасково. Парите от националния бюджет и от еврофондовете няма да секнат, защото са определени по закон, но ще има връщане на проекти, забавяне, никакъв шанс да се дадат пари по "специалното" направление като на Бургас и Варна. Варна е друг пример - Портних слуша много, въпреки че Варна се управлява не по-добре от Русе, а според мен и доста по-зле. И ето резултат - 120 млн. лв. да си довършват разни неща. Което е повече от полученото от Пловдив за европейска столица на културата. Там също имаше забавяне на парите, обещани от правителството, хем Тотев е от ГЕРБ, ама явно беше изгубил доверието на Борисов.
Та в русенската действителност - Нунев е много близък с Бойко - състуденти, неслучайно пое след Цветанов комисията по вътрешни работи в парламента. В този смисъл, негов човек би се ползвал с подкрепа и от София, което пък дава шанс и при нас да се отделят допълнително средства за някакви по-големи проекти и като цяло - да се обърне внимание на региона повече от екзистенц минимума, който имаме сега. И въпреки че ситуацията звучи като при БКП - кой от къде е и колко е близък до вожда, ми се струва, че за Русе това ще е най-добре. В крайна сметка, ако от дори едно порочно и позорно управление за града останат положителни придобивки и се постигне някакво завръщане в общественото пространство в национален план, това ще е добре за русенци. 


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в август 05, 2019, 11:02:11
А на мен ми се струва, че е по-добре Русе да бъде град в държава, където близостта до вожда няма такова голямо значение. В този контекст падането на власт от ГЕРБ е необходима стъпка, макар и може би не достатъчна (за съжаление в българската народопсихология вождизмът има дълбоки корени и не почва с Бойко, вероятно няма и да свърши с него). И тази стъпка включва загуба на местните избори. Колкото по-голяма, толкова по-добре. Лично за мен съм взел решение как ще гласувам, без да знам все още никой от кандидатите (оставям си малка вратичка, в случай на премината червена линия от някой от тях).

И в ГЕРБ има свестни хора, но техният глас не е решаващ. "Изберете наш кмет, или ще ядете хурката" е цялостно олицетворение на модела им на управление, който ни връща към някои практики от 90-те, но вече упражнявани на ниво държава. Никога не сме имали върховенство на закона, но в последните години правовата държава върви към пълен разпад, а контролът върху администрацията, правосъдната система и медиите не е бил толкова голям от 1989 г. Няма как като гласоподавател да подкрепя политическия рекет и управленския произвол.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 05, 2019, 01:01:27
И двамата сте прави, всеки по своему.
От една страна, не се ли направи нещо, за да се разбие сегашния модел, нищо добро не ни чака като общество и държава. Жалко е, че 30 години след 1989 г. и 12 години след присъединяването към ЕС, свободата на словото, разделението на властите, свободата на предприемачество, плурализмът са по-зле от да речем 1993 г.
От друга страна, сегашният модел е доста устойчив, той е израз на традициите на българина, които са авторитарни и е много съмнително дали изобщо ще бъде ако не унищожен, то поне сведен до по-прилични граници. В рамките на сегашните реалии Русе трябва да оцелява и да се приспособява, а противопоставянето на централната власт по политическа линия със сигурност няма де е добре.
Аз ще изчакам кандидатите, твърде много неясноти има към момента.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в август 05, 2019, 05:22:33
Ако мога да ви поканя в правилната тема за изборите и админ евентуално да премести всичките мнения на правилното място.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в август 06, 2019, 01:36:44
Цитат
Пореден хейтърски бълвоч, който не предлага алтернатива, а само оплюване на статуквото и след това ще се чудим защо нямало читави кандидати...

"хейтър", "плюя" и "по-малкото зло" ще са сред лафовете с които ще се запомни за поколенията сегашното падение, все пак силно се надявам и ще направя каквото зависи от мен, всички споделящи тази философия да останат в историята, за да има от какво да се срамуват и внуците им :)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в август 06, 2019, 03:45:34
Ако мога да ви поканя в правилната тема за изборите и админ евентуално да премести всичките мнения на правилното място.
Засега няма нищо "черно на бяло" като кандидати, аз избори към този момент не коментирам, само визионерство, иначе и без админ ще отида там, "когато му дойде времето, вЕрвайте ми"... :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в февруари 25, 2020, 11:40:25
Препубликувам тук един постинг на колегата dunav_rousse в другия форум и репликата ми към него, защото ми се ще да споделя какви мисли ме измъчват и дали с вас е същото...

Цитат
Не очаквам нищо позитивно от Пенчо. Онзи ден ги гледах, при обсъждането на бюджета.... ами няма как да има развитие, когато единственото перо по което си задал ръст, е социалното подпомагане. Нито дума за капиталови разходи и бъдещи проекти. Гледам го кмета преди седмица се снимал, в някакви драки, облечен с една шуба, празнично прокламирайки, че ще сложи край на незаконните сметища. Моята реакция беше.....OMG, това кмет на Две Могили ли е или на една от най-големите общини в страната!? Работата му е да кани в кабинета си и да преговаря с потенциални инвеститори, да начертава дългосрочни стратегии за развитие, да бъде инициатор на нови проекти и да се бори за тяхното финансиране, да гради позитивен, модерен имидж на общината и града, а не да се занимава с битовизми.

Много добре формулирано, колега! Бих искал тези твои думи да ги разпечатам на лист с размер поне А3 с едри букви в обичания от Пенчо червен цвят, за да ги закачи пред очите си в кабинета и да му напомнят постоянно, че задачите на кмета не са да сади фиданки и да венчава младоженци, а доооста по-различни неща. Които неща за съжаление не ги виждам нито като идея, нито като план, нито като бюджет на Общината. Наистина, като се запознах в общи линии с бюджета за 2020, който в голяма степен е въплъщение на управленската програма ("каквото и да ти говорят, знай, че става дума за пари"), у мен остана едно тягостно чувство на разочарование и обезкураженост. Предстои една сива и безлична година в живота на града, през която няма да започне нищо мащабно, значимо, което да промени към по-добро облика на Русе и живота на жителите му. Да, ще се завърши кеят, новото осветление на улиците... но това се все проекти, започвани от предишното управление на града. Впрочем Стоилов, такъв или онакъв, но действително стартира и завърши доста обекти, които промениха облика на града в положителна посока. Някои ще кажат: "Добри идеи, но лоши изпълнения" - и ще са прави в някаква степен. Но сега ги няма даже и идеите - за мащабни проекти и промени, които да издигнат качественото ниво на Русе, да го направят град от XXI век, впечатляващ и привлекателен. Поддръжка, дреболии на битово ниво... Разбира се, това също е необходимо, но още по-важно е да се случват големите неща, които движат града напред, които го променят качествено и го правят по-перспективен и желан за живеене. И тъкмо това не виждам в намеренията на новия кметски екип. Нищо общо с гръмките думи в предизборната програма на кмета: "Време е да се превърнем от догонващ град в иновативен град, който се движи с огромни стъпки, каквито другите не могат да направят, защото не могат да ги видят". Ех, колко лесно е да се приказват големи неща и колко трудно е да се превръщат в дела - ако изобщо има такива намерения, разбира се! Засега храня плаха надеждица, че Пенчо все още навлиза в нещата, че прекалено избързвам в желанието си нещата да се случват по-скоро, че почти целият му мандат все още предстои, но... почва да ме гризе онова чувство, изразено със знаменитата фраза: "Ха дано, ама..."


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в февруари 26, 2020, 12:24:45
Аз като цяло не съм очаквал нищо от него, така че не съм разочарован. За мен това управление няма да е успешно. Друг е въпросът, че за да се стигне дотук, си има причини. Апропо, не съм убеден, че с директорката от ГЕРБ щеше да е по-добре.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в февруари 26, 2020, 12:45:53
Апропо, не съм убеден, че с директорката от ГЕРБ щеше да е по-добре.

С това не мога да не се съглася. Лошото е, че русенските избиратели бяха поставени в такава патова ситуация и на практика нямаха особено печеливш ход.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в февруари 26, 2020, 03:33:31
Нека не забравяме, че Пенчо Милков спечели с наказателен вот, т.е. не защото предлагаше нещо смислено, а защото на много хора им писна от ГЕРБ. В този смисъл, не виждам какво толкова има да очакваме от него - аз не видях сериозна платформа, просто изглеждаше позитивен и се въздържаше да говори глупости.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в февруари 26, 2020, 07:03:51
Тези т.нар. битовизми ги правят сигурно почти всички кметове в страната, включително такива, които минават за много успешни - например Димитър Николов. В известен смисъл са част от тяхната работа. Не съм съгласен обаче, че конкретно незаконните сметища са битовизъм, защото могат да се окажат сериозен проблем, например ако са близо до водоизточник.

Другото - за кмета, който преговаря с инвеститори, е повече ПР, отколкото реална дейност. Някога някъде работило ли е това? За какво всъщност може да преговаря кметът? Инвеститорите търсят ниски разходи, квалифицирана работна ръка, предсказуемост и ясни правила, развита инфраструктура. Като изключим последното, не виждам какво може да предложи един кмет (освен ако общината не контролира някакъв ценен ресурс) при едни конкретни разговори - другото или го има, или го няма към даден момент, то е елемент на бизнес средата, който се развива дългосрочно.
 
Колкото до бюджета, не е вярно, че се увеличават само социалните разходи. При текущите разходи има увеличение при почти всички функции. А пък средствата за капиталовите разходи трябва да дойдат от някъде. Заложеното за 2020 г. е повече от бюджетите при Стоилов с изключение на последните две години. Спрямо тях са по-малко, но някой обърна ли внимание, че дефицитът е по-малък с 18 милиона спрямо 2018 г. и с 10 милиона спрямо 2019 г.? Предвиден е три пъти по-малко нов дълг спрямо всяка от годините със засилена инвестиционна активност, освен това започва погасяването на заема от 10 милиона от 2017 г., който досега само е бил усвояван, но не и обслужван.

Edit: Извадка (https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vQoGFk2GzTzyFwzlOwnQhqEGzZ4qkyugA0UPRvQH0hDcp3MhsTyos-l6RNQaV4HgAo3d12xXEIdRrD_/pubhtml?gid=0&single=true) от бюджетите за няколко години.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в април 13, 2020, 05:23:41
Гледам напоследък изявите на кмета и си мисля, че въобще не знае каква му е функцията.
https://www.dunavmost.com/novini/stotitsi-rusenski-semeistva-poluchavat-hranitelni-paketi-predi-velikden (https://www.dunavmost.com/novini/stotitsi-rusenski-semeistva-poluchavat-hranitelni-paketi-predi-velikden)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в април 13, 2020, 06:03:52
Така е, Пламен Стоилов колко пъти обикаля обектите, пробива Кауфланд, кръговото, спортната зала, кея. Той беше единствения кмет който стъпи в тролейбусното депо и се запозна с проблемите на дружеството.

Докато този червен господин единствено знае да разнася храна и си прави снимки с руския консул. Дано след 4 години разкараме приятелчето на КУРнелия!


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в април 13, 2020, 06:41:00
И Стоиловите обиколки си бяха евтин PR. Обикалянето тук и там е за по-малките "колелца".


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в април 13, 2020, 06:51:39
Не можеш да ми кажеш, че Стоилов като обикаляше кръговото преди да бъде завършено, в 9 вечерта декември месец беше какъвто и да било ПР.

Нито пък в тролейбусното депо, като говореше със шофьорите и ръководството.

Не казвам, че Стоилов беше перфектен, но имаше съвсем различен манталитет. И след 30 години хората ще помнят пробива Кауфланд и как вече не се налага да вървят през мизерията и да си рискуват живота през жп линията. Бул. Тутракан да напомням ли какво беше преди Стоилов? Провален проект, 2-3 години стоя табелата че ремонта "започва".


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в април 13, 2020, 07:30:15
Няма смисъл да го водим този спор. Явно имаме различна представа за това как се управлява голяма структура.
Колкото до това, какво ще помнят хората след 10 години за Стоилов, Даков и беленския, то съм сигурен, че ще им споменават имената, докато ползват "прекрасно" проектираните и "перфектно" изпълнени проекти.
Нека да се съсредоточим в настоящето и да видим сегашните хубавци какви ще ги дялат.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в април 13, 2020, 09:55:59
Бул. Тутракан да напомням ли какво беше преди Стоилов? Провален проект, 2-3 години стоя табелата че ремонта "започва".
Глупости говориш.
Финансирането по оперативна програма "Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 година" беше одобрено декември 2010 г., а самият Йотов беше кмет до октомври 2011 г. Няма нужда да напомням, че такъв международен проект се нуждае от технологично време преди за започнат да копаят багерите, тъй като има общи международни тръжни процедури за двете държави, в които участват всички желаещи фирми от България и Румъния, а те изискват време. Всеки проект е с разписан график на дейностите, ако се изостане значително във времето и не се свършат те, се връщат пари и т.н. А и целият срок на проекта беше 30 месеца, ти ми говориш, че 24 или 36 месеца след одобреното финансиране била стояла само табелата. ;D

Хубаво е да бъдем малко повече обективни...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в април 13, 2020, 10:12:45
То е ясно че проекта беше одобрено финансирането, ама до там. Имаше идеен проект за булеварда от времето на комунизма, добре че успя общината да направят навреме нов проект, да се намери строител и т.н. Имаше обжалвания и много други работи!

Относно табелата, лично си я спомням стоя 2 години минимум преди да започне ремонта, беше на ул. Плиска. Бяха я сложили защото хората от много време протестираха поради лошото състояние на булеварда към Дунав Мост.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в април 13, 2020, 11:20:25
Не знам как е имало табела по проект, който не е одобрен и не е с получено финансиране. До Ванга ли са се допитали, до Кашпировски ли, че ще бъдат одобрени?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в май 19, 2020, 09:13:56
Община Русе търси идеи (https://akcent.bg/?i=49127) за визуална концепция на входно-изходните точки на града


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в май 20, 2020, 01:24:01
Дано се появи нещо хубаво. И дано занапред да се организират подобни конкурси поне, ако не и по-професионални, и за по-значими проекти за града.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в май 20, 2020, 10:18:15
Странна ми звучи тази история - излиза, че от Община Русе нямат идеи и поради това очаква русенци да подхвърлят някакви идеи …

Зад Община Русе стоят русенските управници, тоест русенските управници търсят идеи, което е нонсенс по отношение заглавието на темата -
"Имат ли русенските управници визия за развитието на града?"


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в май 23, 2020, 12:41:06
Те че напоследък нямат идеи е ясно. И докато при Пламен Стоилов в началото поне имаше ентусиазъм, след като официалният представител на Бойко за областта реши да възражда Бяла като център на региона, настъпи едно безвремие и липса на размах. Пенчо гледам успешно продължава тази тенденция.
Иначе не е лошо да се пита за идеи. Никога не знаеш кой какво може да предложи и откъде ще излезе следващото гениално нещо. Нека има истинска дискусия преди да се предприеме нещо, да се споделят и обсъждат идеи - именно така се ражда визията за някакви неща. С отбиване на номера по кабинетите на придворните няма как да има устойчиво добро развитие.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в май 23, 2020, 12:55:11
Няма лошо да се допитват до гражданите чрез конкурси. Други са проблемите...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в май 23, 2020, 04:36:21
Това "Община Русе търси идеи..." е някакъв вид брейнсторминг, само че не във вътрешнофирмен, а в общоградски мащаб. Няма лошо - така понякога се пораждат учудващо успешни решения. Дано и в този случай има полза за града!


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 08, 2020, 09:29:38
"СИГНАЛ ДО ПИК: Сив кардинал ръководи Русе през кмета на БСП Пенчо Милков "

"Този факт изключително много дразни старата червена номенклатура, която не може да си намери място от яд, че ВМРО кадрува в общината. Именно заради това в сумрачна стая срещу кабинета на кмета отскоро била назначена една от “червените бабички“ пенсионерката Милена Хинкова, която трябвало да докладва на „генералите“ кой и за какво пристиска новия млад кмет, доскорошна гордост на лидерката Корнелия Нинова.

"Ясно е, че политика се прави с разумни компромиси и търсене на баланс, но когато нещата започнат да излизат извън контрол, явно политическите умения на единия от играчите куца за сметка на другия. Законодателната власт, чийто балансьор в Русе се явява групата на ВМРО в лицето на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, така се е сраснала с изпълнителната, че изглежда сякаш властта е предадена на един човек и това не е кметът на Русе. Меко казано, странно изглежда създадената напоследък практика оперативките на общинската администрация да не започват без присъствието на председателя на Общинския съвет Пазарджиев. Това е все едно заседание на Министерски съвет да не се провежда без присъствието на председателя на Народното събрание", разкриват общинари."

https://pik.bg/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-news934772.html (https://pik.bg/%D1%81%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%B4%D0%BE-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D1%81%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%81%D0%BF-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8-news934772.html)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: фараша в юни 08, 2020, 10:41:04
Кой както си го надроби. Аз статии на тия ПИК дори не си хабя очите да ги чета.  :o Всъщност няколко пъти съм го правил като справка за какво точно и как се лъже и манипулира. Любопитство към нюанса.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юни 09, 2020, 12:07:05
Тая сутрин с половин ухо чувам по телевизията за някакъв Божидар Йотов. Чакай да погледна си викам. Я, то наш Божо пак на хранилката насаден.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юни 09, 2020, 12:18:51
Той не е спирал да е на хранилка. След кметуването беше на хранилката на Бобокови. Върнаха му за залата.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в юни 09, 2020, 01:53:17
Това е голямата драма на БКП - не може да скъса с миналото си. Иска им се да са БКП, а не модерна лява партия. И все натам ги влече. И все към хранилката и постовете, дето може да се скатаваш. С Пенчо Милков начело, Русе можеше да стане еталон за новата политика на БСП - хем е голям град, хем е малко встрани от софийския шум, Милков се ползва с подкрепата на Корни - лидер на партията, и изобщо - би трябвало да впрегнат цялата партия да му помогне, за да си направят кампания за следващите избори. Вместо това виждаме, че БКП-Русе не приема другаря Милков за свой кандидат - тях си ги влече Йотов и това е. И Пенчо ще трябва да се бори с беленските депутати, с негативизма към партията му и с "враговете с партиен билет" от местната организация - битката е обречена, освен ако от София не натиснат тука местните и не ги разбутат. Но то пък депутат от Русе е едно софийско леке, дето не е стъпвал в града и няма как да го приемеш насериозно. Изобщо - нещата не изглеждат добре и единствената причина, поради която не очаквам велики скандали с Милков е, че просто нищо кой знае какво няма да се случва.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юни 09, 2020, 11:34:08
Главният архитект на Община Русе Живка Бучуковска беше удостоена с плакет на областния управител Галин Григоров (https://rousse.info/главният-архитект-на-община-русе-живк-3/)
(https://rousse.info/wp-content/uploads/2020/06/v1-2-701x410.jpg)

Цитат
Отличието се връчва за цялостен принос в развитието и благоустройството на Русе, както и по случай рождения й ден.

Тя получава плакета на областния управител в знак на признателност към дългогодишната й дейност, посветена на подобряване и развитие облика на Русе. Част от проектите, в който тя участва активно, са свързани със завършването на мултифункционалната спортна зала –„ОЗК Арена Русе“, църквата „Всех Святих“, пробива при „Кауфланд“, изграждането на новото кръгово кръстовище, както и още множество идеи, намерили реализация през последните няколко години.

„Когато живеем в един подреден и урбанизиран град, се чувстваме по-комфортно и усещаме, че хората, които управляват населеното място мислят за нас!“, заяви архитект  Бучуковска пред областния управител.

Според нея Русе трябва да продължи да се развива, защото досега е направено много за неговото по-добро бъдеще. „Нищо не трябва да се променя, единствено ние трябва да бъдем по-позитивни!“, допълва още тя.

Като едно от най-големите предизвикателства в кариерата си тя вижда това, че винаги е вършила работата си от сърце и с много любов.

Сред запомнящите се работи на Бучуковска е и ремонтът на кейовата стена и бул.Придунавски.

(https://cdn.pixabay.com/photo/2016/12/02/00/08/nausea-1876470_960_720.png)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 19, 2020, 12:03:52
"Наталия Кръстева: Ако не можете да се справите с чистотата, върнете се в парламента, г-н Милков"

"Налице са множество проблеми, които групата на ГЕРБ е констатирала и е поставила на дневен ред с питания на сегашната и миналата сесия, голяма част от тях по сигнали на граждани. Един от най-сериозните въпроси е свързан с това, че вече трети месец Община Русе харчи двойно повече пари за електроенергия, тъй като я купува на цени на доставчик последна инстанция, заради „проспани“ срокове и непроведена обществена поръчка."

"Кой чисти града в момента и на какво основание? Ако е с анекс – това законно ли е?
Защо допълнителното споразумение за почистване на шахтите е сключено чак от 1 юни? Когато заваляха дъждовете ли се сетихте, че шахтите трябва да се чистят?

 Ако Вие, г-н Милков не може да се справите с чистотата на Русе и не знаете, че всичко това трябва да се случва законосъобразно, то по-добре в началото на следващата година, ако бъдете избран, се върнете в Парламента, където като опозиционен депутат се справяхте далеч по-добре!"

https://akcent.bg/?i=49536&fbclid=IwAR2bQBsoA_bH_mOijMUYtWdJXPCL0xOCp4NoA40nZggmAi5TSf3X96OgSXE (https://akcent.bg/?i=49536&fbclid=IwAR2bQBsoA_bH_mOijMUYtWdJXPCL0xOCp4NoA40nZggmAi5TSf3X96OgSXE)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юни 19, 2020, 12:08:03
Наталия Кръстева и справяне с каквото и да било?

Смях :)Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 19, 2020, 12:50:33
Според теб, миграцията в София е алтернатива …
Смях !!!

Би ли казал, казал какво ще правим с останалата територия от 111 хил. кв. км. от държавата България ...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юни 19, 2020, 12:57:33
Наталия Кръстева ли е решението на миграцията към София? Чудно ми е как стои въпроса със статистиката по отношение на механичния прираст и миграцията по време на примерно мандатите на Стоилов в сравнение с предшествениците му. Би било интересно.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 19, 2020, 07:58:46
За мен миграцията към София не е процес в рамките на определен кметски мандат, но щом пробутваш подобна "логика", как причина за миграцията е ГЕРБ, защо след като ГЕРБ вече не е начело на управлението в Русе, не мигрираш обратно към родния си град, още повече изразяваше известни предпочитания към Пенчо Милков по време на предизборната кампания.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юни 19, 2020, 11:39:51
Ти повдигна въпроса с миграцията в котекста на тези неща, аз просто зададох най-очевидният въпрос.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в юни 19, 2020, 01:05:12
Не знам Пенчо дали има визия, но тази година за първи път от доста време няма комари, при все че времето е доста подходящо за тяхното размножаване.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юни 19, 2020, 11:28:16
Цитат
600 000 лв. са загубите на общината за една година заради неизгоден договор за комунални услуги, сключен от предишната администрация. Това стана ясно по време на отговора на зам.-кмета Димитър Недев на питането на общинския съветник от ГЕРБ Орлин Дяков, свързано със закупуването на пътно-маркировъчна машина за 161 000 лв. Тя е предназначена за работата на ОП „Комунални дейности“.

Според Орлин Дяков е безсмислено да се купува такава машина, след като няма обучени хора да работят с нея, нито има осигурени консумативи. „Купуваме паметник“, заяви съветникът от ГЕРБ.

В отговор зам.-кметът Димитър Недев обясни, че персоналът тепърва ще се обучава, след като се закупи машината. „Може би преди са купували паметници, но сега се купува техника. Персоналът в момента работи с друга машина,  която е с друг вид боя. За нея в момента ние плащаме 10,80 лв. за литър при средна пазарна цена за периода 2018-2020 г. от 2,60-3,80 лв.“, заяви Недев. Вместо да изтрае три години, за този период боята се подменя 6 пъти, което води до още по-големи разходи.

Той извади фрапиращи данни за цените на различни материали, за които има сключен договор. Оградно пано по договор за доставка на материали се плаща по 420 лв. ,при пазарна цена 38 лв., като разликата и загубата за общината е 380 лв. Фракцията за запълване на дупки е 31 лв. по договор, при пазарни цени 12 лв., и съответно загубата е 19 лв. на тон. „За да изпълним договора, общината ще бъде на загуба със  600 000 лв. само за една година само по този договор. И питате после къде е маркировката, защо има дупки“, коментира още зам.-кметът.

Кметът Пенчо Милков също взе отношение по темата, като коментира цената на закупения от общината репатриращ автомобил -„паяк“, за 300 000 лв. „Аз не съм влизал още в кабината на този „паяк“, ще вляза, но винаги съм си мислил, че за тази цена сигурно има и масажни кресла с живи масажисти“, заяви той.

Пенчо Милков обясни, че новата машина ще работи с друг вид боя на цена 5,50-6 лв. „ Триизмерна боя, каквато виждате по пътя за Варна, издръжлива, красива. А тук са ни слагали водна боя на цена 10,50 лв. при пазарна цена 2,80 лв. години. И после се питаме защо изчезва. Ами това е бизнесът, да изчезва, защото договорът е за водни бои. Скоро ще ви разкажем и защо Русе купува най-скъпия асфалт в цяла България“, каза още кметът.
https://www.rusemedia.com/общината-губим-по-600-000-лв-заради-договор/ (https://www.rusemedia.com/общината-губим-по-600-000-лв-заради-договор/)

Не знам за другите неща, но че с маркировката се върти сериозен бизнес съм сигурен. Има фрапиращи примери из града.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юни 20, 2020, 02:23:55
Не знам Пенчо дали има визия, но тази година за първи път от доста време няма комари, при все че времето е доста подходящо за тяхното размножаване.
Да, това е факт, и аз го отбелязвам.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: bgdimitrov в юни 21, 2020, 06:52:39
Не знам за коя тема е подходящ този пост (дали изобщо има такава), но имаме нов, модерен дизайн на сайта на общината.

https://ruse-bg.eu


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юни 21, 2020, 07:28:39
Супер, приветствам промяната.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в юни 22, 2020, 01:18:04
Има симпатична визия и добри идеи. Прави ми лошо впечатление, че има някои неща, които не са попълнени - надявам се бързо да го оправят, че изглежда супер несериозно. Някои от подменютата изискват няколко допълнителни клика, напълно излишни - например отиваш на "Отдих и туризъм" --> "Посети Русе" и се отваря празна страница с текст  visit Ruse, който явно е активен, но не изглежда така и чак тогава отиваш в туристическия сайт на града. Това със стрелкичките предполага да се отвори някакво падащо меню, а то те прехвърля направо в друга страница, без опция да се върнеш назад, което е малко объркващо.
Хубаво е да има и още малко снимки, включително от тези, дето се въртят в началото. 
Струва ми се, че е редно да имаме версия и на румънски на сайта, дори и съкратена.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юни 24, 2020, 10:20:56
Люта критика от посетител на Dunavmost.com:

Цитат
САЙТЪТ НА ОБЩИНАТА ВЕЧЕ НЯМА ТЕЛЕФОНЕН УКАЗАТЕЛ. НЯМА ГИ И ИМЕНАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ДИРЕКЦИИ И ЗВЕНА. Случва се за пръв път при Пенчо Милков, който обеща откритост, гласност, отговорност и т. н. Ето това е новина! Тази тоталитарна по същество промяна казва много или поне достатъчно за това какво се случва и накъде вървят нещата. Така външният човек, гражданинът е изправен пред недосегаемата Институция. Честито!

И реакция на негов колега в ироничен дух:

Цитат
Че за какво ти е указател? Като имаш нужда от някой общинар, влизаш във Фейсбука, чата или някой сайт за запознанства. Всички са там во главе с Пенчо!

Следна просветление от някой по-внимателен:

Цитат
Е това какво е бе - https://ruse-bg.eu/obshtina-ruse

Мрънкащият автор на първото мнение вика "Еврика!":

Цитат
Ъ? Това май е нов момент. Както и да е... Нещо са променяли сайта. Да, има ги телефоните и това е добре.Образи ненагледни...  :D :D :D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Ruse-KK в юни 26, 2020, 05:17:40
Люта критика от посетител на Dunavmost.com:
...........................
...  :D :D :D


..колега, постоянните ти препратки към сайта на този яРко вмирисан ресурс взеха вече ЯКО да ни дотягат, а и гарнирани с дебилните и конспиративни мнения на новините им. Вземи се СПРИ най-сетни.
А беше приятен фотоновинар.. 


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юни 26, 2020, 08:51:29
Прав си, колега Ruse-KK - действително напоследък се поувлякох във вниманието си към нещо непродуктивно - сайта Dunavmost.com, за което моля да бъда извинен. :-[ Занапред ще го цитирам само ако в него се появи информация, която би представлявала интерес за форумците.

От фоторепортажите не съм се отказал, макар напоследък да имам по-малко свободно време, но по-лошото е, че при сегашната градска управа (казвам го напълно аполитично) се очертават доста по-малко поводи за снимане и коментиране. Изглежда навлизаме във време на относителен застой в градското развитие на Русе. Дано греша... ???


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в юни 27, 2020, 08:52:22
Понеже тръгва дискусия по темата за източниците на информация за Русе, а и предвид, че нямаме отделна тема за медиите, ще си позволя малко офтопик.

Аз лично за града се информирам основно от:
http://arenamedia.net (http://arenamedia.net)
https://rousse.info (https://rousse.info)
https://www.rusemedia.com (https://www.rusemedia.com)
https://tvn.bg (https://tvn.bg)
https://akcent.bg (https://akcent.bg)

Горе-долу са адекватни и се допълват един друг, въпреки че често информацията в тях се припокрива - все пак има клипове, снимки, аспекти, които дават повече информация.
По-рядко следа сайта на кис13, както и местните вестници, а основно в краен случай или ако ми попадне случайно - някой от другите сайтове с информация за града.
Интересно ми е дали има други разумни сайтове, от които може да се информираме за актуалните неща от града. 


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юни 27, 2020, 10:24:09
Благодаря ти за тази подборка, колега, защото тук съм много критикуван заради ползването на Dunavmost.com и вече си търся някакъв по-адекватен и приемлив новинарски сайт за Русе, но ми е трудно да се ориентирам. На страницата Русе Start.bg има доста голям списък на портали и новинарски сайтове, някои от които изобщо не се отварят, други не ми допадат като графичен интерфейс и структуриране на информацията, а за останалите не съм наясно доколко са адекватни като качество и професионализъм на новините и анализите. Ще ми се да има и възможност за коментиране, което допълнително стеснява избора. Ето го пълния списък от ruse.start.bg:

Ruse Plus - Новини от Русе и региона
Dunavmost.bg
Ruse-news
Топ Новини - Русе
Ruse24.bg - Всичко за Русе!
Rousse.Info: Новини от Русе и областта, афиш, спорт
Ruse4Ruse.com - бизнес каталог
Арена Медиа
Дарик радио за Русе
Акцент БГ - Ателие за новини
Русе.dir.bg
briagNEWS - новините днес
Вестник Утро
ruse.kmeta.bg
Икономически портал - Община Русе
Домино за Русе
Уикипедия за Русе
Още новини
inforuse.com - новини
Сайт за и извън Русе
Русе Портал
Всичко за Русе
Onlineruse.com

Твоят избор на пет сайта вече е нещо по-определено, обаче все пак ми идват в повечко. Свикнал съм да се осведомявам от едно, максимум две места, като за новините от България и света някога ползвах Dir.bg, а от няколко години - Fakti.bg. Затова от твоите предложения ще избера също едно-две, които най-добре ми пасват на предпочитанията, за което трябва да ги огледам всичките.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 27, 2020, 11:24:42
"4 вестника останаха в Русенска област"

И тук, както за много области от живота в България, централизацията си казва думата …

"През 2019 г. най-голям брой вестници са издавани в област София (столица) – 108 заглавия, или 48.4% от всички издавани в страната. Данните сочат, че в Русенска област са останали 4 вестника."

https://rousse.info/4-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82/ (https://rousse.info/4-%d0%b2%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d0%b2-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%b5%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b0-%d0%be%d0%b1%d0%bb%d0%b0%d1%81%d1%82/)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юни 28, 2020, 12:06:30
"Скандална сцена се е разиграла днес в партийната централа на социалистическата партия, в която един от основните претенденти за председателския пост в БСП Кирил Добрев демонстрирал агресия, грубиянщина и вулгарно отношение към свой съпартиец, разказаха ошашавени свидетели на eкшъна. "

"След инцидента той разказа какво точно се е случило:
„Проблемът избухна след оперативка на организационния отдел, водена от Кирил Добрев. По време на оперативката възникна служебен спор във връзка с организационни въпроси за конференциите, които са останали за провеждане по области, и за събора на Бузлуджа. Аз казах, че онзи ден разговарях с другарите от Русе във връзка с ходенето на Бузлуджа.
Добрев отговори, че от Русе няма да излязат хора на Бузлуджа, а пък аз докладвах, че съм разговарял с ръководството в Русе и оттам са заявили, че може да не дойдат толкова автобуси, колкото са идвали досега, но ще поканят максимален брой хора на събора на Бузлуджа.
Тогава Кирил Добрев каза: Аз съм разговарял също!
Отговорих, че с едни и същи хора може би разговаряме - различно.  Тогава той ми каза: Ти много не говори, защото сега ще извадя подписката на Русе срещу тебе!
Казах: Добре извади я! Кой е против мен?
С това приключи оперативката. Когато излязохме в коридора на третия етаж, Добрев нервно тръгна да ми налита на бой, тръгна да ме удря. Ивайло Лилов, мой колега, застана между нас, за да предотврати по- нататъшен конфликт.

В присъствието на другите ми колеги Добрев изкрещя, че ще ми Е.е @у@ката майна и че той е направил това, което майка ми не е направила за мен.
Попитах: Какво?
Кирил Добрев ми отговори: Ти ще идваш като просяк пред моя кабинет и тогава ще те изритам лошо.
Аз нищо не реагирах.....
Проблемът оттук нататък е в каква обстановка ще се работи за довършването на пълния цикъл - прекия избор на лидера и провеждането на конгреса. Това мога да кажа по случая.” "

http://epicenter.bg/article/Kiril-Dobrev-zaplashva-i-bie-na--Pozitano--20-/220773/2/0 (http://epicenter.bg/article/Kiril-Dobrev-zaplashva-i-bie-na--Pozitano--20-/220773/2/0)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юни 28, 2020, 01:09:35
"4 вестника останаха в Русенска област"

И тук, както за много области от живота в България, централизацията си казва думата …

"През 2019 г. най-голям брой вестници са издавани в област София (столица) – 108 заглавия, или 48.4% от всички издавани в страната. Данните сочат, че в Русенска област са останали 4 вестника."
От посочената карта виждам, че за малка област като Русенската, сме доста добре - висок тираж и нелоша обща бройка вестници.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юни 28, 2020, 05:55:21
Печатните медии са отмиращо явление не само в Русе или България ами в цял свят. Бих се обзаложил че тези дунавмост ги четат повече хора отколкото всички вестници издавани в русенска област взети заедно. Ако печатните медии не успеят да намерят рецептата как да се трансформират успешно в онлайн такива, рано или късно следва банкрут. От друга страна, в България доста печатни медии съществуват просто като средство за разпространяването на пропаганда в угода на собствениците им, което донякъде изкривява нещата. От една страна няма особен интерес да се трансформират, от друга - финансирането тече редовно без значение финансовите резултати, но рано или късно се стига до момента да се осъзнае че разходите не оправдават малкото аудитория и тогава...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: SKCH в юни 28, 2020, 06:14:15
Благодаря ти за тази подборка, колега, защото тук съм много критикуван заради ползването на Dunavmost.com и вече си търся някакъв по-адекватен и приемлив новинарски сайт за Русе, но ми е трудно да се ориентирам. На страницата Русе Start.bg има доста голям списък на портали и новинарски сайтове, някои от които изобщо не се отварят, други не ми допадат като графичен интерфейс и структуриране на информацията, а за останалите не съм наясно доколко са адекватни като качество и професионализъм на новините и анализите. Ще ми се да има и възможност за коментиране, което допълнително стеснява избора. Ето го пълния списък от ruse.start.bg:

Ruse Plus - Новини от Русе и региона
Dunavmost.bg
Ruse-news
Топ Новини - Русе
Ruse24.bg - Всичко за Русе!
Rousse.Info: Новини от Русе и областта, афиш, спорт
Ruse4Ruse.com - бизнес каталог
Арена Медиа
Дарик радио за Русе
Акцент БГ - Ателие за новини
Русе.dir.bg
briagNEWS - новините днес
Вестник Утро
ruse.kmeta.bg
Икономически портал - Община Русе
Домино за Русе
Уикипедия за Русе
Още новини
inforuse.com - новини
Сайт за и извън Русе
Русе Портал
Всичко за Русе
Onlineruse.com

Твоят избол на пет сайта вече е нещо по-определено, обаче все пак ми идват в повечко. Свикнал съм да се осведомявам от едно, максимум две места, като за новините от България и света някога ползвах Dir.bg, а от няколко години - Fakti.bg. Затова от твоите предложения ще избера също едно-две, които най-добре ми пасват на предпочитанията, за което трябва да ги огледам всичките.

По принцип лично аз съм най-доволен от русеинфо (rousse.info) - новините както са се случили и както ги е изпратил някой на сайта, без излишни коментари и политиканстване. Понякога новините са просто копиране на съдебен или административен акт, но дава добра представа за това, което се случва в града, понякога дори преди да е станало официална новина. Лошото е, че всеки праща новини там и рядко има контрол, затова често е пълно с новини за тържества в детски градини. Но все пак е информативно, а има и за областта, за Гюргево.
В Русемедиа, които са от миналата година, има доста клипчета и когато няма новини, хората си ходят с камерата и снимат разни обекти из града. Бяха се наели с тежката задача да преведат новините си на английски и към някаква дата имаха всички новини на сайта и преведени, но не знам докъде са с това.
Най-професионално като че ли е в аренамедиа. Това е екипът на бившето радио Темпо и като цяло там нещата са издържани, но понякога им отнема малко повече време да реагират.

Що се отнася до вестниците - с два местни ежедневника, мисля, че стоим много добре на фона на други областни градове.  


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 06, 2020, 05:51:49
Пенчо Милков е оповестил на Фейсбук страницата си, че е дал положителна проба за коронавирус.
https://www.facebook.com/MilkovPencho/photos/a.510725259316503/1376424556079898/?type=3&theater (https://www.facebook.com/MilkovPencho/photos/a.510725259316503/1376424556079898/?type=3&theater)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юли 06, 2020, 08:35:11
Ами освен да му пожелаем бързо оздравяване, че работа има бол за него  8)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 06, 2020, 09:14:36
"Тази трудна за мен година очевидно е отслабила имунната ми система и днес научих, че ще трябва да се преборя с COVID-19. За един кмет не е трудно да прихване болестта при многобройните контакти, които работата ни налага. Вярвам, че ще се преборя с вируса. Днес, повече отвсякога, призовавам русенци да спазват мерките за безопасност и предписанията на лекарите", написа Милков на личната си страница в социалните мрежи.


Отслабена му била имунната система …. явно COVID-19 е удобно извинение за некадърността или за семейните му проблеми …

"Гордостта на червената лидерка Корнелия Нинова - русенският кмет Пенчо Милков, е затънал в тежка семейна драма заради забежки с шефката на екологията на общината Василена Николова. Красивата му съпруга и майка на трите му деца го заловила в деликатен момент и изхвърлила багажа му от къщи. Това разказаха пред ПИК русенски социалисти, изумени от похожденията на градоначалника със слаб ангел.
Пенчо Милков е един от малкото кандидати за кмет на БСП, който успя да спечели на местните избори през 2019 г. Причината за това бяха не толкова качествата на русенския адвокат, колкото подмолната намеса на разжалвания от всички постове в ГЕРБ и държавата Цветан Цветанов."

https://pik.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD-news941718.html?fbclid=IwAR3X8SKnHKzZyLOp1vRMefZO6t-AuomZ-QUvsoMwaG8zMKHNswavxsATy2o (https://pik.bg/%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B8-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BC%D0%B5%D1%82-%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%87%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%BA%D0%B8-%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD-news941718.html?fbclid=IwAR3X8SKnHKzZyLOp1vRMefZO6t-AuomZ-QUvsoMwaG8zMKHNswavxsATy2o)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 06, 2020, 09:39:51
Е, това вече си е гадна жълтина - да се изнася личният живот на човека в общественото пространство!  >:(

Милков ни интересува и трябва да го оценяваме само като кмет - и толкова. Другото са вече морално нечистоплътни залитания.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 06, 2020, 09:52:07
Не и когато креватните му занимания и истории пречат да изпълнява задълженията на кмет на Община Русе.

Милков сам е избрал да бъде обществена личност и като такъв не бива да се притеснява или да храни илюзии, че личният му живот ще е изваден на показ.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Русенец в юли 06, 2020, 10:07:06
Да си прави каквото си иска в личния живот, за мен няма никакво значение, само да работи адекватно и ползотворно за Русе. Не мисля, че креватните му изпълнения са виновни, други са факторите и ако ще монах да стане, някои неща няма да се подобрят.

П.П. А ПИК е гадна и гнусна медия - както към Дунавмост, така и към нея трябва да има медийна хигиена.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 06, 2020, 10:16:17
... ПИК е гадна и гнусна медия - както към Дунавмост, така и към нея трябва да има медийна хигиена.

Тук сме на едно мнение, но не виждам защо след повече от половин година бездействие от страна на Милков, е нужно да спазваме медийна хигиена.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: pesho в юли 06, 2020, 11:04:29
Пък ад се чудех, защо старият директона на екологията Герги забравих му фамилият Пенчо го разкара, а то иваро причена.
Инъче от този кмет не очаквам нищо. Много пъти рових, но без успех програмата му за управление. Ако някой ми помогне със списък 1,2,3 и тн какво ще направи ще съм му адски благодарен.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 06, 2020, 11:13:20
А ПИК е гадна и гнусна медия...

Не зная какво точно ще рече "ПИК" - съкращение някакво вероятно, но в една друга интерпретация добре отразява същината на тази медия - афинитета към ПИКантерията...


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 06, 2020, 11:19:18
Пък аз се чудех, защо старият директона на екологията Герги забравих му фамилият Пенчо го разкара, а то иваро причена.
Инъче от този кмет не очаквам нищо. Много пъти рових, но без успех програмата му за управление. Ако някой ми помогне със списък 1,2,3 и тн какво ще направи ще съм му адски благодарен.


Прикачам тук един PDF с предизборната му програма, коато на думи е много амбициозна, но изглежда ще се окаже само пропагандна пушилка и надали ще се изпълни и на 10%.  ;D


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 06, 2020, 11:35:58
"предизборната му програма" представлява единствено и само голи обещания …. в стил БСП/БКП …

Какво правим ???


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в юли 07, 2020, 12:05:04
пик е медийна клоака и няма нужда да се коментира.

По другото, каква част от програмите си са изпълнили другите кметове за тази половин година, за да имаме все пак някаква база за сравнение?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Slex в юли 07, 2020, 12:12:35
Пък ад се чудех, защо старият директона на екологията Герги забравих му фамилият Пенчо го разкара, а то иваро причена.

Аз пък не знам на кое се чудиш, понеже потърсих в Гугъл да видя коя е тази непозната за мен дама и излиза, че е станала началник на отдел "Екология" (https://rousse.info/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD/) по времето на Стоилов.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за раз&
Публикувано от: pesho в юли 07, 2020, 12:53:14
Пък ад се чудех, защо старият директона на екологията Герги забравих му фамилият Пенчо го разкара, а то иваро причена.

Аз пък не знам на кое се чудиш, понеже потърсих в Гугъл да видя коя е тази непозната за мен дама и излиза, че е станала началник на отдел "Екология" (https://rousse.info/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD/) по времето на Стоилов.
Обягнало ми е това.

Пък аз се чудех, защо старият директона на екологията Герги забравих му фамилият Пенчо го разкара, а то иваро причена.
Инъче от този кмет не очаквам нищо. Много пъти рових, но без успех програмата му за управление. Ако някой ми помогне със списък 1,2,3 и тн какво ще направи ще съм му адски благодарен.


Прикачам тук един PDF с предизборната му програма, коато на думи е много амбициозна, но изглежда ще се окаже само пропагандна пушилка и надали ще се изпълни и на 10%.  ;D

И аз мога да кажа ЩЕ, а реално нищо. Стоилов поне като беше кандидат на изборите си каза човека точно какво ще се направи. Значи Милков така и няма визия за града. Аз очаквах следното:
1 Ремонт на булевард Цар Освободител
2 Доставка на нови тролейбуси
3 Ремонт на училищата Вазов,Йовков и тн.
Искам като му свърши мандата както Стоилов обеща 20 неща и да се види какво е направил от тях по време на мандата му.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 07, 2020, 11:43:51
"В Русе властта се търкаля по площад “Свобода”!
При първото си истинско изпитание, Пенчо
Милков и червената сган около него се провалиха жестоко и направиха Русе за смях пред цяла България! Тези хора не могат да управляват самите себе си, та какво остава за цял град?! Дали ще им се потърси наказателна отговорност заради демонстративното неспазване на правилата за носене на маски на закрито? Как очакват от гражданите да бъдат дисциплинирани, след като самите управляващи дават такъв пример?"

https://tvn.bg/ruse-na-distantsionno-upravlenie-i-chetirimata-zamestnitsi-na-milkov-v-karantina/?fbclid=IwAR0UI9r6vbm8bVeZb7LrrJsJatWk1LegbeJoColhBWBdxiCc9WyL7Esk-5A (https://tvn.bg/ruse-na-distantsionno-upravlenie-i-chetirimata-zamestnitsi-na-milkov-v-karantina/?fbclid=IwAR0UI9r6vbm8bVeZb7LrrJsJatWk1LegbeJoColhBWBdxiCc9WyL7Esk-5A)

"Пробите на другите двама заместник-кметове – Магдалина Илиева (Устройство на територията) и Димитър Недев (Комунални дейности) са отрицателни. Тъй като обаче са сред контактувалите в Пенчо Милков лица, те също са под карантина за следващите 2 седмици. Така Русе официално остава без градоначалник, тъй като сред определените като контактни лица и поставени под карантина, са още секретарят  на Община Русе Димитър Генков, вр. изп. длъжността главен архитект Весела Иванова, директори на дирекции и др."


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юли 08, 2020, 09:04:14
Русе има временно изпълняващ длъжността главен архитект? Нима сме се отървали от Бучуковска?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 08, 2020, 01:31:37
И на мен това ми направи впечатление.  Но може би просто Бучуковска е сред карантинираните покрай Пенчо?


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: pesho в юли 08, 2020, 08:55:05
И на мен това ми направи впечатление.  Но може би просто Бучуковска е сред карантинираните покрай Пенчо?
Не попадна ми инфо от Утро, че сама си е тръгнала. https://utroruse.com/article/771529/?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation&spotim_referrer=recirculation (https://utroruse.com/article/771529/?utm_source=spotim&utm_medium=spotim_recirculation&spotim_referrer=recirculation)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юли 08, 2020, 10:42:38
Не знам дали сама го е решила това или са й помогнали, но хубаво е направила.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: Orthodox в юли 09, 2020, 12:54:31
Главният архитект Бучуковска подала оставка преди месец

(https://static.utroruse.com/unsafe/fit-in/470x255/smart/12763776/815c70fca542491a1b494a22359189ca.jpg)

Главният архитект на Русе Живка Бучуковска е подала оставка в началото на месец юни. В заявлението за напускане на поста тя е посочила лични причини.

Аз я поканих да остане да работи като главен архитект, но тя отказа, като от 22 юни, посочената от нея в заявлението дата за освобождаване, вече не e на работа в Общината. Това каза за „Утро“ кметът Пенчо Милков. Той помолил архитектката да остане в позицията на ръководител на проектите, по които е работила и досега, и Бучуковска се е съгласила.

В момента двама архитекти се занимават с дейностите, свързани с архитектурата, така че работата не е замряла, но ние междувременно активно разсъждаваме и търсим вариант за титуляр на поста, обясни Пенчо Милков. Той е провел разговори с представители на архитектурното съсловие в Русе, предстоят му още срещи, за да може той и екипът му да вземат решение за назначаване на нов главен архитект на града.

Досега всички служители в Общината, които са напуснали, винаги са получавали покана от мен да останат на работа в администрацията, каза Милков. Така е било с Анна Сипос, която бе освободена от длъжността началник на общинския отдел „Култура“, с Мая Кръстева, началник на отдел „Контрол по строителството“.

Всички те изтъкват лични причини за отказа си да работят в Общината, обясни кметът.


Източник: https://utroruse.com/article/771529/ (https://utroruse.com/article/771529/)


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: n00b в юли 09, 2020, 02:02:50
Няма да липсва особено, доста некадърна беше горката.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юли 09, 2020, 08:45:55
От статията оставам с впечатление, че търсят да назначат човек. А не би ли трябвало да има конкурс за длъжността главен архитект?
Иначе предложението на Милков, Бучуковска да си води проектите докрай, може да се разглежда многозначно.


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: JMM в юли 09, 2020, 10:46:48
Няма да липсва особено, доста некадърна беше горката.

"Той помолил архитектката да остане в позицията на ръководител на проектите, по които е работила и досега, и Бучуковска се е съгласила."
Източник: https://utroruse.com/article/771529/ (https://utroruse.com/article/771529/)

Нека уточним, Бучуковска ли не става или Пенчо не става ….


Титла: Re:Имат ли русенските управници визия за развитието на града?
Публикувано от: vesel в юли 09, 2020, 11:18:33
Редно е да си изяде ... докрай.