Страници: [1] 2   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: /Русенската/ Архитектура  (Прочетена 8855 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1329


Профил
« -: октомври 22, 2009, 04:18:00 »


От известно време се замислям малко по-сериозно по въпроси свързани с архитектурата - естествено като лаик, и вземайки повод от това, че живея в град известен основно именно с архитектурата си.

Ако направя един обзор назад във времето,  всичко тръгва от това, че през втората половина на ХІХ век Русе става много "оборотен" град, формира се прослойка от богати търговци, предприемачи и фабриканти /по сегашни стандарти вероятно милионери/, които си наемат вносни архитекти и започват внушително събаряне на кирпичите и минаретата и започва яко строителство по австроунгарски и италиански табиет. Нищо световно оригинално, просто добро копиране на модерните за времето си стилове и течения в архитектурата.
Оттогава са минали повече от 100 години. Почти във всяко едно отношение имаме огромни промени и развитие. И ...изведнъж в архитектурата се оказва, че движението е в посока деградация - и като естетика, и като здравина. За последното съдя от мнения на мои познати, от мненията в този форума и на други места в нета. ТОВА НЕ ГО ПРОУМЯВАМ?
Нима живеем в някакви загубени от архитектурна гл. точка времена, къде е днешния сецесион, какво ще оставим днес за поколенията от 22 век? Айде не говоря само за Русе, да кажем няма ги вече милионерите да копират, но къде е новата любима архитектура във Виена, Париж, Ню Йорк, Токио?
И сега може да изкажа нещо куриозно, но дали пък хората от 22 век няма да се възхищават от нашите кооперации, от офиссградите и хотелите ни??? Roll Eyes
И още нещо - наскоро чаках около Балкан и имах поглед едновременно към стъклената снага на Роял-а и очуканата и олющена фасада с изскочили тухли на сградата до Валентина по Олимпи Панов. Не можах да си избера коя от двете по ми харесва, бяха като 2 курви - и двете изпразнени от съдържание, с разлика единствено във възрастта.


Share this topic on DiggShare this topic on FacebookShare this topic on GoogleShare this topic on Twitter

Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 675Профил WWW Ел. поща
« Отговор #1 -: октомври 23, 2009, 03:03:10 »

Фараша започва една тема, която всъщност отдавна се е появява в нашите дебати, но в други теми- за старите снимки, за Русе някога и сега, темите за строителство, инфраструктура и др. Разбира се, архитектурните паметници на Русе са неразривно свързани с миналото и настоящето на града и неминуемо ще бъдат свързани и с бъдещето му. Без да имам претенции, че разбирам от архитектура, ще се опитам да поразсъждавам по тези въпроси, за да ги осмислим като обикновени граждани със средна обща култура.
В края на ХІХ и началото на ХХ век Русе изживява своя апогей. Наред със столицата той е главен град на княжеството, с голямо за времето си население, с повече идустриални предприятия дори от София, изградено пристанище, железница, заможни и предприемчиви жители. Натрупването на капитали води до бум в строителството. Привлечени са едни от най- големите архитекти за времето си: много чужденци и най- добрите млади български архитекти. Тъкмо в резултат на тяхната работа централната част на Русе придобива „европейски” вид, който дори след повече от сто години впечатлява.
Активен
ystoyanov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 675Профил WWW Ел. поща
« Отговор #2 -: октомври 23, 2009, 03:04:39 »

След 1944 нещата се променят. Тогавашната пропаганда започва целенасочена пропаганда за принизяване на тези постижения. Освен национализация на фабриките са отнети и сградите и жилищата на собствениците. Насажда се „нов” морал, който осъжда естествения човешки стремеж за развитие, печалба и повишаване на доходите. Тези, които се стремят към по- добър, по- заможен живот са обявени за „еснафи”. Всички големи и стабилни сгради са предадени за ползване от учреждения, служби, партийни и професионални комитети, общежития и т.н. В резултат на това са направени преустройства, които по „варварски” начин осакатяват и увреждат тези сгради.
В интерес на истината през 50- те год. по времето на Пенчо Кубадински в града са построени много значими обекти, с „прилична” архитектура. При строителството на Дунав мост са отделени средства и се построяват: Централна гара, Дом на културата, сградата на операта, Централния стадион, хотел Дунав и др. Те са в „сталинистки” стил, който обаче сравнително добре се „връзва” със заварените сгради.
През 60- те и 70- те години, обаче нещата се променят. Дори в световната архитектура на мода вече са „праволинейни”, „правоъгълни” и „ръбести” сгради. По това време архитектите не са били задължени нито административно, нито морално да се съобразяват със „старото” архитектурно наследство. Така на „празните” места в центъра възникват по- високи сгради в новия стил. Например: сградите на Детмаг, ДЗИ, магазин Русе, Дом на Красотата ( до хотел „Сплендид”), ОКС, новата Централна поща, хотел Рига и т.н.
Чак през 70- те години се чуват гласове на интелектуалци, че трябва да се положат усилия за запазване на архитектурното наследство на града. Васил Дойков пише, че през 1972 год. е участвал в комисия натоварена да опише сградите, които ще бъдат защитени като паметници на културата с местно и с национално значение. Макар че, църквата „Всех святих” сигурно е била в този списък, но това не попречило да бъде съборена през 1977 год, за да се направи Пантеонът на възрожденците, чиято архитектура е доста спорна.
А през новото време след 1989 год. настана пълна анархия. Новоизлюпените предприемачи  започнаха да строят каквото си искат, без да се съобразяват с историята, с архитектурното наследство или общественото мнение, стига само да имат печалба. Държавата е твърде слаба и не може да наложи ограничения по никакъв начин.
За съжаление се оказа, че и сегашното време не е идеално. Избуяха отрицателни човешки черти, подтискани преди: прекомерна жажда за обогатяване, корупция, безпардонност и незачитане на моралните и законовите ограничения и т.н. Ами така ще е! Явно няма идеално общество, в което всичко да е наред.
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4861Профил Ел. поща
« Отговор #3 -: октомври 23, 2009, 08:14:15 »

А най-лошото е, че тенденцията към все по-слаба загриженост за съдбата и облика на Русе (за сметка на лични или корпоративни интереси) неумолимо се засилва с течение на времето, и това може много добре да се проследи в горния постинг на ystoyanov, който общо взето правилно и правдиво описва хода на събитията в рамките на половин век. В 1950-те все още построеното "сравнително добре се „връзва” със заварените сгради", през 1960-те и 70-те архитектите вече им е все тая за наследения облик на града и строят "високи и ръбести" здания в централните части на града, а след 1989 идва строителната анархия и всеки строи каквото си иска, воден от Парица-Царица (пак тя скланя хората в съответните властови структури да дават разрешение за всяка строителна дивотия, стига само "кихането" да е по-яко...). Ако тази тенденция продължи - а не виждам какво ще я спре - страх ме е да си помисля кам какво отиваме в близкото или по-далечно бъдеще... Roll Eyes
Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
rusev_ivo
Гост
« Отговор #4 -: декември 09, 2009, 01:01:55 »

Намерих списък с паметниците на културата с национално значение:

* ROUSSE.pdf (85.46 KB - свалено 388 пъти.)
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3314Профил
« Отговор #5 -: декември 09, 2009, 08:29:58 »

Хм, много полезно и пълноценно четиво! Благодаря, Русев 
Активен

Във форума се ражда истината.
ilko
Илко
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 520


Профил Ел. поща
« Отговор #6 -: декември 09, 2009, 09:42:17 »

Вижте как съчетават старо и ново .

DSC00244.JPG
/Русенската/ Архитектура
* DSC00244.JPG (370.83 KB, 1632x1224 - видяно 791 пъти.)
Активен
Русчуклия
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1430Профил
« Отговор #7 -: декември 09, 2009, 09:45:24 »

Като Рояла  Cheesy
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3314Профил
« Отговор #8 -: декември 09, 2009, 10:18:07 »

По-скоро Космо.
Активен

Във форума се ражда истината.
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4861Профил Ел. поща
« Отговор #9 -: декември 09, 2009, 10:52:55 »

А бе и в българските примери, и в постнатия от ilko не се е получило нещо добро според мен. Разностилието дразни и това си е... Grin
« Последна редакция: декември 10, 2009, 03:12:23 от Orthodox » Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
deian
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2875


Профил
« Отговор #10 -: декември 09, 2009, 11:05:00 »

Определено. И тяхното си е грозно, а след 10-тина години ще прилича на нищо.
Активен
rus4ukliy4e
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16


Dum spiro spero


Профил Ел. поща
« Отговор #11 -: декември 14, 2009, 02:02:34 »

Нали Русе беше избран за най-красивия град в България? Ако продължава така с тези молове ще бъде избран за най-раздупчения град в България. Жалко, винаги съм се гордяла с архитектурата ни.
Активен
SW2FL
Administrator
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1035


9842765 sw2fl@hotmail.com SW2FL SW2FL *
Профил WWW Ел. поща
« Отговор #12 -: декември 14, 2009, 04:05:01 »

Мне! Не е избран за най красивия Smiley Той си е най-красив.
Проблема е, че в последните години хората с пари по презумпция им липсва усет за красивото, разбирай - не им пука к'во се случва с града и архитектурата, важното е да падат пари!
Активен
спиро
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 246Профил
« Отговор #13 -: декември 14, 2009, 04:09:09 »

Имат много мангизи ама поне фасадите да запазят  Sad. От този Роял ме заболява главата като го гледам. Въобще не пасва.
Активен

Bulls make money, bears make money, hogs get slaughtered.
rus4ukliy4e
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16


Dum spiro spero


Профил Ел. поща
« Отговор #14 -: декември 14, 2009, 04:19:10 »

За Роял съм съгласна, изглежда ужасно. Миналата година имах гости от чужбина, бях им разказвала много за Русе. Наистина го харесаха, но като стигнахме до Роял направо опулиха очи. Ужасно тъпо се получи с този мол. Не можаха ли да измислят по смислена концепция, която да пасва на околните сгради?Huh?
Активен
Страници: [1] 2   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.009s, 2q)

Google e прегледал тази страница октомври 17, 2021, 12:33:35