Страници: 1 ... 11 12 [13]   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе , добро или лошо място за бизнес.  (Прочетена 65702 пъти)
0 Членове и 3 Гости преглежда(т) тази тема.
valentino
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 29


Профил Ел. поща
« Отговор #180 -: юни 28, 2019, 12:19:38 »

Ето и нещо любопитно:
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2019/06/25/3929932_lindner_zapochna_da_stroi_rezidenshul_park_lozen/

И това, което ми направи впечатление:
"Хелмут Ланг обяви и друг нов проект на инвеститора - индустриална сграда за производство на фасадни елементи в Русе. Възложител на проекта е "Линднер риъл естейт БГ", а е изготвен от "Туш студио".

И още по темата в Инвестор:
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nov-jilishten-kompleks-za-300-mln-lv-shte-se-poiavi-krai-sofiia-284560/
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1866


Профил Ел. поща
« Отговор #181 -: август 09, 2019, 05:14:12 »

Eonmetall Group Berhad иска да превърне Русе в най-големия логистичен център
Освен към изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе, и към автомагистралата между градовете Русе и Велико Търново, малайзийската компания Eonmetall Group Berhad има интерес им към други проекти в Русе.

Това стана ясно по време на срещата собственика на компанията Гох Ченг Нуат и с представителя й в България Антон Стайков с русенските медии. По думите му компанията разглежда и възможността за възстановяване дейността на летището в село Щръклево край Русе, както и изграждането в непосредствена близост до него на най-големия в страната логистичен център. Очакванията са проект от такива мащаби, да възлезе на стойност около 2 млрд. лв., за да бъде изцяло базиран на принципите на концесията.

На срещата присъстваха областният управител Галин Григоров и депутатът Искрен Веселинов, който в качеството си на председател на парламентарната комисия но регионално развитие е инициатор на срещата. Вчера бизнесмените са имали разговори и с кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Предимство на малайзийската компания е, че за разлика от китайските инвеститори тя не изисква държавни гаранции, които се акумулират във външния дълг на страната, което би било предпоставка за влошаване на икономическите й показатели и съответно не добър знак пред Европейския съюз, коментира Искрен Веселинов. По думите му, инвеститорите проявявали интерес и към изграждането и на другите два моста над Дунав – при Силистра и при Никопол. Веселинов изрази надежда, че разговорите ще бъдат доведени до край, защото проектите да важни за региона.
https://tvn.bg/eonmetall-group-berhad-iska-da-prevarne-ruse-v-naj-golemiya-logistichen-tsentar/?fbclid=IwAR3_6GqgBC2jXjpzUdMnNEp9wRECEm2sUCY1B1TwQ916jQiw9kGIsmA6UAk
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 4700Профил Ел. поща
« Отговор #182 -: август 31, 2019, 05:36:46 »

В тази снимка на помещение в "циганския мол" - Търговски комплекс Ялта, има хумористичен и ироничен нюанс, но хуморът е мрачноват за собствениците на този малък бизнес. Бутик Мелани, който някога е отдавал рокли под наем, сега сам е отдаден под наем. И пак добре, ако просто магазинът е преместен на по-добро за бизнеса място, но като се имат предвид негативните тенденции в местната икономика напоследък, по-вероятно е просто да е прекратил съществуването си... Angry


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2365


Профил Ел. поща
« Отговор #183 -: ноември 03, 2019, 11:48:16 »

Забелязах, че "Стефани стил" са напуснали помещението по "Липник", над "Зора". Там се настанява някакъв магазин за дрехи.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 553


Профил
« Отговор #184 -: ноември 03, 2019, 11:56:28 »

Цитат
някакъв магазин за дрехи

Дрехи, да … втора употреба …
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1220


Профил
« Отговор #185 -: февруари 13, 2020, 04:25:58 »

Цитат
"Файненшъл Таймс" класира Русе в топ 10 на европейските региони на бъдещето

Варна влезе в Топ 10 на малките на европейски региони на бъдещето 2020/21 по показателя ефективност на разходите. Класацията е на Отдела за чуждестранни инвестиции на Файненшъл таймс, който публикува на 10 февруари 2020 г. списък на европейските градове и региони на бъдещето за 2020/21.  В тази категория Варна е в компанията на други пет български региона - Русе, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Софийска област.

Докладът потвърждава позицията на водещите български икономически центрове, като място с потенциал за развитие на информационните технологии и иновациите. Варна и Пловдив са водещите центрове за развитие на ИКТ сектора в България след София-столица.

Варна се характеризира със сравнително високи нива на заплати в сектора на услугите, което е резултат както от високия дял на студентите и успешното развитие на висшите училища, така и от относително добрата обща динамика на местната икономика, създаваща добре платени работни места.

Най-смешното е, че от нашият русенски сайт не са си направили труда да погледнат, че регион Русе е класиран на първо място, а не просто сме влезли в десятката. Споменатия регион Варна /явно източника е варненска медия/ са седми, докато Бургас, Пловдив и Зарата са съответно на 4-6 място.

Източник: https://www.ruse24.bg/novini/ruse/Fainenshul-Taims-klasira-Ruse-v-top-10-na-evropeiskite-regioni-na-budeshteto-936108
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 364Профил Ел. поща
« Отговор #186 -: февруари 13, 2020, 09:20:15 »

Пълни глупости са писали варненци, но не могат да бият Зарата, които според Монитор са първи... (https://www.monitor.bg/bg/a/view/fajnenshyl-tajms-podredi-grada-na-lipite-na-pyrvo-mjasto-188349)
По-долу е моят прочит на нещата, за съжаление повечето русенски медии са проспали новината, а софийските с национален лиценз не виждат други, освен София:

В новата класация, излязла преди няколко дни, Русе е на първо място в тази категория, в секцията малки европейски градове, изпреварвайки Лесковац, Бургас, Пловдив, Ниш, Крагуйевац, Скопие, Суботица, Жренянин??? и Съту Маре. Нещо повече, регионът на Русе, т.е. Русенска област, в същата категория за ефективност на разходите, в секцията малки европейски региони също е на първо място, пред регионите Скопие, Тбилиси, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна, Срем, София област, област Моравия-Силезия.

Малко контекст. В класацията, единственият регион/град, който се появава в други категории е София, като и там основното е ефективност на разходите (3 място) и източноевропейки градове на бъдещето (9 място). За разлика от останалите държави от ЦИЕ, българските региони и градове не се появавят никъде другаде в отделните категории или секции. Прави впечатление, че полските граодве и региони присъстват все по-убедително в различните категории. Все пак повечето от класациите са доминирани от Великобритания и Германия.
Реално, самото ни присъствие в такава класация е някакъв успех. Добре би било от такива класации местната власт да си прави изводи и да води политика по темата с привличането на инвестиции. От друга страна, самият факт, че в медиите се говори само за София в тази класация, е доста показателен за цялостното отношение и всички проблеми по темата.   

За класацията. Категориите са градове/региони на бъдещето, ефективност на разходите, човешки капитал и лайфстайл, бизнес среда, свързаност. В категориите има секции за major, large, mid-sized, small и micro за градовете и large, mid-sized и small за регионите.

Категорията, в която Русе попада, измерва следните характеристики:
• Средна годишна заплата ($) за полуквалифициран работник
• Средна годишна заплата ($) за квалифициран работник
• Годишен наем за първокласна офис площ A ($ на кв.м)
• Годишен наем за първокласна индустриална площ ($ на кв.м)
• 4 * / 5 * хотел в центъра на града ($ на нощ)
• Минимална заплата ($)
• Разходи за създаване на бизнес (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за регистрация на имот (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за строителни разрешителни (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за установяване на електрическа връзка (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Цени на бензин ($)
• Разходи за електроенергия ($ на kwH)
• Разходи за износ ($ на контейнер)
• Разходи за импортиране ($ на контейнер)
• Корпоративна данъчна ставка (%)
• ДДС / обща непряка данъчна ставка (%)
• Обща данъчна ставка (% от печалбата)

Секцията малки градове (small cities) обхваща градове с непосредствено население между 100 000 и 350 000 д. По отношение на регионите, малки региони (small regions) са тези, с население под 1,5 млн. д.

В тазгодишната класация, фигурират данни за 319 града и 148 региона.

Ето линк към статия по темаста и към самата класация.
Активен
Страници: 1 ... 11 12 [13]   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.082 секунди с 24 запитвания. (Pretty URLs adds 0.006s, 2q)

Google e прегледал тази страница януари 14, 2020, 03:13:28