Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 21   Надолу
  Изпечатай  
Автор Тема: Русе , добро или лошо място за бизнес.  (Прочетена 156643 пъти)
0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
valentino
Newbie
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 29


Профил Ел. поща
« Отговор #180 -: юни 28, 2019, 12:19:38 »

Ето и нещо любопитно:
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2019/06/25/3929932_lindner_zapochna_da_stroi_rezidenshul_park_lozen/

И това, което ми направи впечатление:
"Хелмут Ланг обяви и друг нов проект на инвеститора - индустриална сграда за производство на фасадни елементи в Русе. Възложител на проекта е "Линднер риъл естейт БГ", а е изготвен от "Туш студио".

И още по темата в Инвестор:
https://www.investor.bg/bylgariia/451/a/nov-jilishten-kompleks-za-300-mln-lv-shte-se-poiavi-krai-sofiia-284560/
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2397


Профил
« Отговор #181 -: август 09, 2019, 05:14:12 »

Eonmetall Group Berhad иска да превърне Русе в най-големия логистичен център
Освен към изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе, и към автомагистралата между градовете Русе и Велико Търново, малайзийската компания Eonmetall Group Berhad има интерес им към други проекти в Русе.

Това стана ясно по време на срещата собственика на компанията Гох Ченг Нуат и с представителя й в България Антон Стайков с русенските медии. По думите му компанията разглежда и възможността за възстановяване дейността на летището в село Щръклево край Русе, както и изграждането в непосредствена близост до него на най-големия в страната логистичен център. Очакванията са проект от такива мащаби, да възлезе на стойност около 2 млрд. лв., за да бъде изцяло базиран на принципите на концесията.

На срещата присъстваха областният управител Галин Григоров и депутатът Искрен Веселинов, който в качеството си на председател на парламентарната комисия но регионално развитие е инициатор на срещата. Вчера бизнесмените са имали разговори и с кабинета на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Предимство на малайзийската компания е, че за разлика от китайските инвеститори тя не изисква държавни гаранции, които се акумулират във външния дълг на страната, което би било предпоставка за влошаване на икономическите й показатели и съответно не добър знак пред Европейския съюз, коментира Искрен Веселинов. По думите му, инвеститорите проявявали интерес и към изграждането и на другите два моста над Дунав – при Силистра и при Никопол. Веселинов изрази надежда, че разговорите ще бъдат доведени до край, защото проектите да важни за региона.
https://tvn.bg/eonmetall-group-berhad-iska-da-prevarne-ruse-v-naj-golemiya-logistichen-tsentar/?fbclid=IwAR3_6GqgBC2jXjpzUdMnNEp9wRECEm2sUCY1B1TwQ916jQiw9kGIsmA6UAk
Активен
Orthodox
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 5145Профил Ел. поща
« Отговор #182 -: август 31, 2019, 05:36:46 »

В тази снимка на помещение в "циганския мол" - Търговски комплекс Ялта, има хумористичен и ироничен нюанс, но хуморът е мрачноват за собствениците на този малък бизнес. Бутик Мелани, който някога е отдавал рокли под наем, сега сам е отдаден под наем. И пак добре, ако просто магазинът е преместен на по-добро за бизнеса място, но като се имат предвид негативните тенденции в местната икономика напоследък, по-вероятно е просто да е прекратил съществуването си... Angry


Активен

Smiley Четете и русенските теми във форума на SkyscraperCity!
vesel
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2964


Профил Ел. поща
« Отговор #183 -: ноември 03, 2019, 11:48:16 »

Забелязах, че "Стефани стил" са напуснали помещението по "Липник", над "Зора". Там се настанява някакъв магазин за дрехи.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 871


Профил
« Отговор #184 -: ноември 03, 2019, 11:56:28 »

Цитат
някакъв магазин за дрехи

Дрехи, да … втора употреба …
Активен
фараша
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1427


Профил
« Отговор #185 -: февруари 13, 2020, 04:25:58 »

Цитат
"Файненшъл Таймс" класира Русе в топ 10 на европейските региони на бъдещето

Варна влезе в Топ 10 на малките на европейски региони на бъдещето 2020/21 по показателя ефективност на разходите. Класацията е на Отдела за чуждестранни инвестиции на Файненшъл таймс, който публикува на 10 февруари 2020 г. списък на европейските градове и региони на бъдещето за 2020/21.  В тази категория Варна е в компанията на други пет български региона - Русе, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Софийска област.

Докладът потвърждава позицията на водещите български икономически центрове, като място с потенциал за развитие на информационните технологии и иновациите. Варна и Пловдив са водещите центрове за развитие на ИКТ сектора в България след София-столица.

Варна се характеризира със сравнително високи нива на заплати в сектора на услугите, което е резултат както от високия дял на студентите и успешното развитие на висшите училища, така и от относително добрата обща динамика на местната икономика, създаваща добре платени работни места.

Най-смешното е, че от нашият русенски сайт не са си направили труда да погледнат, че регион Русе е класиран на първо място, а не просто сме влезли в десятката. Споменатия регион Варна /явно източника е варненска медия/ са седми, докато Бургас, Пловдив и Зарата са съответно на 4-6 място.

Източник: https://www.ruse24.bg/novini/ruse/Fainenshul-Taims-klasira-Ruse-v-top-10-na-evropeiskite-regioni-na-budeshteto-936108
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 488Профил Ел. поща
« Отговор #186 -: февруари 13, 2020, 09:20:15 »

Пълни глупости са писали варненци, но не могат да бият Зарата, които според Монитор са първи... (https://www.monitor.bg/bg/a/view/fajnenshyl-tajms-podredi-grada-na-lipite-na-pyrvo-mjasto-188349)
По-долу е моят прочит на нещата, за съжаление повечето русенски медии са проспали новината, а софийските с национален лиценз не виждат други, освен София:

В новата класация, излязла преди няколко дни, Русе е на първо място в тази категория, в секцията малки европейски градове, изпреварвайки Лесковац, Бургас, Пловдив, Ниш, Крагуйевац, Скопие, Суботица, Жренянин??? и Съту Маре. Нещо повече, регионът на Русе, т.е. Русенска област, в същата категория за ефективност на разходите, в секцията малки европейски региони също е на първо място, пред регионите Скопие, Тбилиси, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Варна, Срем, София област, област Моравия-Силезия.

Малко контекст. В класацията, единственият регион/град, който се появава в други категории е София, като и там основното е ефективност на разходите (3 място) и източноевропейки градове на бъдещето (9 място). За разлика от останалите държави от ЦИЕ, българските региони и градове не се появавят никъде другаде в отделните категории или секции. Прави впечатление, че полските граодве и региони присъстват все по-убедително в различните категории. Все пак повечето от класациите са доминирани от Великобритания и Германия.
Реално, самото ни присъствие в такава класация е някакъв успех. Добре би било от такива класации местната власт да си прави изводи и да води политика по темата с привличането на инвестиции. От друга страна, самият факт, че в медиите се говори само за София в тази класация, е доста показателен за цялостното отношение и всички проблеми по темата.   

За класацията. Категориите са градове/региони на бъдещето, ефективност на разходите, човешки капитал и лайфстайл, бизнес среда, свързаност. В категориите има секции за major, large, mid-sized, small и micro за градовете и large, mid-sized и small за регионите.

Категорията, в която Русе попада, измерва следните характеристики:
• Средна годишна заплата ($) за полуквалифициран работник
• Средна годишна заплата ($) за квалифициран работник
• Годишен наем за първокласна офис площ A ($ на кв.м)
• Годишен наем за първокласна индустриална площ ($ на кв.м)
• 4 * / 5 * хотел в центъра на града ($ на нощ)
• Минимална заплата ($)
• Разходи за създаване на бизнес (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за регистрация на имот (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за строителни разрешителни (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Разходи за установяване на електрическа връзка (абсолютна стойност с използване на БНД)
• Цени на бензин ($)
• Разходи за електроенергия ($ на kwH)
• Разходи за износ ($ на контейнер)
• Разходи за импортиране ($ на контейнер)
• Корпоративна данъчна ставка (%)
• ДДС / обща непряка данъчна ставка (%)
• Обща данъчна ставка (% от печалбата)

Секцията малки градове (small cities) обхваща градове с непосредствено население между 100 000 и 350 000 д. По отношение на регионите, малки региони (small regions) са тези, с население под 1,5 млн. д.

В тазгодишната класация, фигурират данни за 319 града и 148 региона.

Ето линк към статия по темаста и към самата класация.
Активен
JMM
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 871


Профил
« Отговор #187 -: февруари 20, 2020, 10:19:51 »

Въпроси за размисъл ….


"ИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОР ЕЛЕКТРО-МЕХАНИЧНИ ИЗДЕЛИЯ

Русе; Заплата 1500 BGN (Нето)
 
--------------------------------------------------------------------

ИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОР ЕЛЕКТРО-МЕХАНИЧНИ ИЗДЕЛИЯ

София; Заплата 3000 BGN (Нето)"


https://www.jobs.bg/company/284456#active_jobs
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #188 -: февруари 20, 2020, 11:05:10 »

Единствено при програмистките заплати го няма това и дори не винаги. Но в Русе съм виждал да дават до 7000 на една определена фирмичка, за жалост е малка, за синиър длъжност, горе-долу това е и в София, при това като цяло в горния край.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2397


Профил
« Отговор #189 -: февруари 20, 2020, 11:36:00 »

Въпроси за размисъл ….


"ИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОР ЕЛЕКТРО-МЕХАНИЧНИ ИЗДЕЛИЯ

Русе; Заплата 1500 BGN (Нето)
 
--------------------------------------------------------------------

ИНЖЕНЕР КОНСТРУКТОР ЕЛЕКТРО-МЕХАНИЧНИ ИЗДЕЛИЯ

София; Заплата 3000 BGN (Нето)"


https://www.jobs.bg/company/284456#active_jobs
И на двете места фирмата дава долу-горе двойна заплата спрямо масовите - русенци масово работят за 700-800 лв., софиянци за около 1500. Всеки нормален работодател ще се съобразява с местните особености на цената на труда.
А има и още нещо - 1500 лв. в Русе са приблизително с покупателната способност на 3000 в София.
Активен
n00b
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2274


Профил WWW
« Отговор #190 -: февруари 23, 2020, 11:23:15 »

Аз съм го чувал това твърдение много пъти, но не съм много съгласен с него. Разлики има естествено, главно при услугите - наемите на жилища, заведенията, майстори разни, фризьорски салони, като за повечето от тези неща силно ме съмнява в София да е двойно по-скъпо. Обаче по отношение на всичко което се продава по магазините и супермаркетите, цената си е еднаква - като почнеш от храни, консумативи разни, електроуреди, дори автомобилите в крайна сметка са си на същата цена. Обаче от друга страна цари и един такъв мит че заплатите в София са двойно по-високи, за повечето професии те определено не са и масово хората вземат около 1000 до 1500 като за неквалифицирана работа и под 1000. Има само няколко определени сектора, където заплатите наистина са по-високи, но те създават една малко изкривена представа според мен.
Активен
SKCH
Sr. Member
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 488Профил Ел. поща
« Отговор #191 -: февруари 23, 2020, 01:00:53 »

Разлика около 400-500 лв. повече в София спрямо Русе, в зависимост от особеностите на работата, локацията и начина на харчене, няма да се усети в стандарта на човек, даже може и по-нисък да е в София. Вече ако е двойно, си има разлика. Но пък не всичко е само кешът който се получава. София е дупка, работата е толкова много, че рядко може да се усетят предимствата на по-голямото разноообразие от магазини, заведения, театри и т.н.
Активен
Русенец
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2397


Профил
« Отговор #192 -: февруари 23, 2020, 02:58:15 »

Аз съм го чувал това твърдение много пъти, но не съм много съгласен с него. Разлики има естествено, главно при услугите - наемите на жилища, заведенията, майстори разни, фризьорски салони, като за повечето от тези неща силно ме съмнява в София да е двойно по-скъпо. Обаче по отношение на всичко което се продава по магазините и супермаркетите, цената си е еднаква - като почнеш от храни, консумативи разни, електроуреди, дори автомобилите в крайна сметка са си на същата цена. Обаче от друга страна цари и един такъв мит че заплатите в София са двойно по-високи, за повечето професии те определено не са и масово хората вземат около 1000 до 1500 като за неквалифицирана работа и под 1000. Има само няколко определени сектора, където заплатите наистина са по-високи, но те създават една малко изкривена представа според мен.
Ако човек можеше да си стои само вкъщи в наследствен апартамент и да пазарува на промоция в "Кауфланд" и "Била", до които да ходи пеша, действително разликата в разходите щеше да е пренебрежимо малка - данъците на недвижимото имущество в София все пак са по-високи, но само това.
Нещата в действителността обаче са доста по-различни. Първо, имаме доста по-голям, около двоен разход при цените на недвижимите имоти за покупка на апартамент, гараж или за наем. При една и съща квадратура и подобна локация, в София е двойно. Второ, имаме повече от двоен разход при разходите за транспорт. Независимо дали ползваме кола, градски транспорт или такси - излиза няколко пъти повече спрямо Русе (в Русе дори има опция тези разходи да са почти нула, в София е невъзможно). Добавяме и по-солидните разходи за синя и зелена зона, които в Русе също можеш почти напълно да избегнеш. Трето, услугите. Около двойно по-скъпи. Колкото и да ги съкратиш - ползваш фризьор, автомонтьор и гумаджии, заведения и пр. Четвърто - разход "разнообразие". В София човек намира много по-лесно къде и за няма нищо да дава пари за глупости. Казвам това сериозно.
Дори в момента съм "раздвоен" като пребиваване и в двата града и знам колко са ми разходите на едното и другото място при сходен начин на живот.
Активен
Slex
Full Member
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 197


Профил
« Отговор #193 -: февруари 23, 2020, 10:03:52 »

Кауфланд и Лидл имат четири нива на заплащане за касиери според местоположението. Най-много дават в София - 1200 лв. Второто ниво е 1000 лв (Кауфланд - Пловдив и Варна) или 1050 (Лидл - Пловдив, Варна и Бургас). Третото ниво е 850 лв. (Кауфланд) или 900 лв. (Лидл) и Русе е тук с доста областни градове. Най-ниско платеното ниво е 800 лв. Това е по данни от октомври 2019 г., сега не съм гледал. Но е очевидно, че и двете вериги съобразяват възнагражденията си със състоянието на местния пазар на труда. Плащат толкова, колкото им е необходимо, за да си ангажират персонал за магазините.
Активен
Linov
Hero Member
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 3444Профил
« Отговор #194 -: февруари 28, 2020, 07:54:26 »

Моите впечатления от браншове, до които съм бил близо или в които съм работил в Русе.
Консултант в офис на един от мобилните оператори: софийска заплата
Консултант в technical retailer-ите (Техномаркет, Технополис и т.н.): софийска заплата
Търговски представител в FMCG: 70% от софийска заплата
Маркетинг специалист в мобилен оператор в Сф vs. маркетинг мениджър в неголяма русенска фирма в DIY сферата: 15% в полза на мениджъра.
Не казвам, че това е няква представителна статистическа извадка. Просто факти около мен.

Активен

Във форума се ражда истината.
Страници: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 21   Нагоре
  Изпечатай  
 
Отиди на:  

Страницата е създадена за 0.088 секунди с 25 запитвания. (Pretty URLs adds 0.012s, 2q)

Google e прегледал тази страница юни 14, 2024, 06:58:01